Život : Vjerski život

Objavljeno: 24.12.2017. u 12:00
Prikaza: 707
|
Autor: SBplus

Nekad i danas

Pravo značenje Badnjaka i badnjaka

Slavonski Brod : Pravo značenje Badnjaka i badnjakaTri badnjaka(Foto: Mandino selo)

Nije bio običaj da kućna čeljad na Badnju večer ide bilo gdje u zaselak, a pogotovo ne negdje dalje, na sijelo, na sjedenje i druženje kao danas. Badnja večer se provodila u krugu obitelji.

SLAVONSKI BROD - Za Božić se pripremamo četiri tjedna, a neposredni dan pripreme i iščekivanja Božića naziva se Badnji dan ili Badnjica i slavi se uvijek 24. prosinca. Inače se na Badnjak posti, ali kada se slavi nedjeljom, ona ima prvenstvo te se zbog toga ne mora postiti. Ipak, dvaput tog svečanog dana treba pohoditi crkvu i svetu misu.

Osim toga dana, naziv badnjak označuje i tek posječenu glavnju odnosno cjepanicu, panj ili kladu koja se dan uoči Božića polaže na ognjište, a poznata je još i pod imenom badnjača. Drvo badnjak ili badnjaci (riječ je o tri drveta koja se u kuću unose na Badnju večer) posječeno na Badnje jutro stavlja se na ulazu u kuću uza zid, gdje prislonjeni stoje cijeli dan, sve dok ne počne obred unošenja u kuću, saznajemo na službenim stranicama Župe Kruševo.

U prijašnja vremena badnjak je bio neodređene debljine i duljine jer se stavljao na ognjište pa je mogao biti deblji i dulji. Te tri cjepanice tri osobe obredno unose u kuću izvana. Pritom ne ulaze svi zajedno nego jedno za drugim. Ulazeći u kuću, tamo gdje je ostala čeljad, izgovaraju pozdravne riječi: „Na dobro vam došla badnja večer", ostali članovi obitelji i domaćinstva odgovore: „I s tobom, Bog dao zajedno". Tako sva tri „unositelja" Badnjaka ponovljeno ulaze s istim pozdravom u kuću. Ostala kućna čeljad odzdravlja „unositelju" te ga posipa pšenicom na ulaznim vratima kuće.

O značenju naziva Badnji dan ili Badnjak, i danas postoje različita mišljenja. Uobičajeno se smatra da mu naziv dolazi od starocrkvenoslavenskoga glagola 'bdjeti', ili od glagola razbadriti se – 'razbuditi se, biti budan'. To je, prema literaturi, i izvorno značenje naziva 'vilija Božja' koji se zadržao na sjevernom Jadranu, piše tportal.

Ako riječ „badnjak" dolazi od staroslavenske riječi "b'deti”, što znači bdjeti, biti budan, čekati, tada bi Badnji dan, Badnjak, i Badnja večer označavali čekanje da se pojavi „mlado Sunce” – Isus Krist i njegovo rođenje.

Istaknuti ruski etnolozi Ivanov i Toparov smatraju kako je Badnji dan staro vrijeme nasuprot novoga, Božića, a lingvist Radoslav Katičićmisli da je Badnji dan 'dno godine', nakon kojeg se život obnavlja do početka ljeta. Po njemu, riječ badnjak mogla bi potjecati od sanskrtskog naziva za zmiju koja leži pod korijenom u dnu stabla života. Stablo života je bila slika svijeta za stare Slavene.

Jedan od najstarijih božićno-novogodišnjih običaja, kolede, koji se očituje u ophodnji čestitara, njihovom pjevanju i čestitanju, također nije zadobio opću suglasnost znanstvenika.

Riječ je o najstarijem sloju narodne kulture koji je kristijaniziran i koji se uspio održati prilagođavanjem i mijenama u povijesnom procesu, piše etnolog Ivan Lozica.

Etnolog Vitomir Belaj napominje da je važno za razumijevanje koleda to što su sudionici zimskih ophodnji nekada nosili maske. Maske su danas mahom povezane s pokladama na kraju zime, ali su ponegdje zadržane i oko ljetnog solsticija.

Izvorno značenje koleda s maskama je dolazak duša pokojnih predaka na novogodišnje slavlje, jer su stari Slaveni smatrali svoje mrtve dijelom svoje zajednice. Te bi duše privremeno utjelovile maske pripadnika momačkih družina koje sudjeluju u obredima. Oni hodaju po selu i oponašaju hod vremena kroz godinu, ističe Belaj.

Ophodari su sa sobom nosili stablo, kod nas često hrast, koje je simboliziralo zajednicu svekolikog života, stablo svijeta (arbor mundi) oko kojeg se odvijaju sva mitska zbivanja, napominje Belaj.

Ruska etnologinja Svetlana Tolstoj smatra da je upravo vrijeme solsticija dio kalendara u kojem su se najviše zadržale poganske forme svetkovina, te se 'utopile' u kršćanski poredak.

Crkva ne određuje post i nemrs na Badnji dan, ali je snažan običaj kod katolika da taj dan poste sve do mise polnoćke.

Na Badnji se dan peku dvije pogače, jedna za Badnju večer, druga za božićni ručak. Pogača za Badnju večer je obično ukrašena križem ili krugovima napravljenima pomoću čaše. Druga pogača je jednostavna, bez ukrasa. Prva se kida rukama, nikako nožem, druga se može rezati i nožem.

Prije su poslijepodne na Badnji dan mlađi ukućani išli ubrati bršljanovih grana kako bi njima kitili kuću.

U Badnje predvečerje domaćica kuće uzimala je kanticu blagoslovljene vode kojom bi poškropila kuću dok je molila Vjerovanje. Tako bi obišla sve prostorije u kući i sve gospodarske zgrade. S domaćicom ne ide nitko, ona to sam čini, a ako ne može domaćica kaže nekoj drugoj osobi da „poškropi kuću i sve ostalo".

Božićna „jelka" ili „drvce" je borić veličine koja pristaje dnevnoj sobi, kuhinji ili prostoru gdje se planira staviti i okititi. U prijašnja vremena nije bilo kod nas borića, pa se umjesto borića tražio lijepo izrastao smrik.

Običaj je bio da se poslije unošenja Badnjaka u kuću, molitve, večere, kiti božićna jelka. Kitila su je najčešće samo djeca. Stariji se nisu puno uplitali u dječje radosti, osim što su učinili one poslove koje djeca ne mogu (staviti postolje za jelku, uspraviti je i slično).

Sve ono što je rečeno uz Badnjak: svjetlo, čekanje, bdijenje, sve se prenosi na pola noći i na Misu polnoćku. Oni koji mogu, obično to bude mlađarija, idu na Misu, i slavi se prijelaz s Badnje večeri na Božić, čeka se Isusov rođendan, rođendan „Svjetla-Boga" koji rasvjetljuje ljudsku tamu.

Nije bio običaj da kućna čeljad na Badnju večer ide bilo gdje u zaselak, a pogotovo ne negdje dalje, na sijelo, na sjedenje i druženje kao danas. Badnja večer se provodi u krugu obitelji. Mlađarija, pred polazak na Polnoćku zađe kod obližnjih prijatelja u susjedstvu, pripreme se za Polnoćku i čekaju čas polaska.

U prijašnja vremena za Badnju večer stariji su pripremali napravu malo jačeg pucnja koju bi bacili na prikladno mjesto da se nadaleko čuje. Pucali su i iz oružja oni koji su ga posjedovali i koji su za njega imali odobrenje.

Mlađarija i djeca za Badnju večer pripremali su sitne pucketaljke i naprave s kojima su se zabavljali na Badnju večer i na putu prema crkvi na misu polnoćke. Petardi nije bilo.

Badnjak obiluje običajima, a svako mjesto ima neku svoju posebnost i osobitost. Svaki taj običaj ima svoje značenje. Tradiciju Badnjeg dana treba čuvati i prenijeti mlađim generacijama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagoslov novoizgrađene Spomen-kuće

U Vinogorju danas veselo

Blagoslov novoizgrađene Spomen-kuće

24.5.2018. | 17:15
Poznati Brođanin svojim je crkvenim djelovanjem i tragom koji je ostavio u svećeničkom pozivu zaslužio takav centar u rodnom gradu.
Poznati Brođanin svojim je crkvenim djelovanjem i tragom koji je ostavio u svećeničkom pozivu zaslužio takav centar u rodnom gradu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavni imam slavonskobrodski uputio poruku uoči posta

Ramazanska poruka vjernicima

Glavni imam slavonskobrodski uputio poruku uoči posta

15.5.2018. | 23:00
Čovjeku je potrebna hrana za dušu jer živi u pojavnom svijetu, svijetu punom previranja, svijetu punom materijalizma, svijetu u kojemu mu je sve dostupno, svijetu gdje zaboravlja da je sinteza materije i duha i gdje obično hrani, uljepšava, daje pažnju materiji, a zaboravlja na d
Čovjeku je potrebna hrana za dušu jer živi u pojavnom svijetu, svijetu punom previranja, svijetu punom materijalizma, svijetu u kojemu mu je sve dostupno, svijetu gdje zaboravlja da je sinteza materije i duha i gdje obično hrani, uljepšava, daje pažnju materiji, a zaboravlja na d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatreni motoristi i motoristice okupili se na blagoslovu

Tradicionalan susret u Podvinju

Vatreni motoristi i motoristice okupili se na blagoslovu

14.4.2018. | 18:10
Današnji susret pater Josaphat u šaljivom je tonu začinio pričama o motoristima u raju, poslavši na sebi svojstven način poruku svim vozačima da paze na sebe i druge u prometu.
Današnji susret pater Josaphat u svom je šaljivom tonu začinio pričama o motoristima u raju, poslavši na sebi svojstven način poruku svim vozačima da paze na sebe i druge u prometu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavlje Uskrsa prema julijanskom kalendaru

Brojne čestitke i poruke zajedništva

Slavlje Uskrsa prema julijanskom kalendaru

8.4.2018. | 9:00
Uskrsna poruka optimizma i nade potiče nas da se tijekom cijele godine zalažemo za jačanje dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo
Uskrsna poruka optimizma i nade potiče nas da se tijekom cijele godine zalažemo za jačanje dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja na dobrobit društva u kojem živimo
SBplus.hr, Slavonski Brod : Antonio i Željko, svećenici koji štite temelje kršćanstva

Poslanica iz Posavine

Antonio i Željko, svećenici koji štite temelje kršćanstva

1.4.2018. | 3:00
Od njih uče da biti nazivan 'Velečasnim' ne znači biti iznad drugih, nego baš suprotno - biti toliko ponizan i skroman te častan da tim vrijednostima koje nosiš i
Društvo im gotovo uvijek prave mlade bogoslove u čijim se očima vidi odanost i poštovanje kada gledaju u svoje uzore. Od njih uče da biti nazivan 'Velečasnim' ne znači biti iznad drugih, nego baš suprotno - biti toliko ponizan i skroman te častan da tim vrijednostima koje nosiš i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lijep dan u Brodu za proslavu Cvjetnice

Nedjelja prije Uskrsa

Lijep dan u Brodu za proslavu Cvjetnice

25.3.2018. | 9:45
Uz proljetno će vrijeme Brođani svakako uživati u današnjoj svetkovini i nastaviti s očuvanjem tradicije i običaja posvećenja maslinovih grančica ili umivanja u cvjetnoj vodi.
Uz proljetno će vrijeme Brođani svakako uživati u današnjoj svetkovini i nastaviti s očuvanjem tradicije i običaja posvećenja maslinovih grančica ili umivanja u cvjetnoj vodi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjena lokacije održavanja pobožnosti

Obavijest vjernicima

Promjena lokacije održavanja pobožnosti

23.3.2018. | 16:50
S obzirom na promjenu lokacije održavanja svečanosti, građanima je dana i uputa kako nije potrebno donositi lampione.
S obzirom na promjenu lokacije održavanja svečanosti, građanima je dana i uputa kako nije potrebno donositi lampione.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Višesatno pješačenje u molitvi i miru

Poziv vjernicima

Višesatno pješačenje u molitvi i miru

15.3.2018. | 18:45
Postaje križnog puta koji će prelaziti vjernici bit će raspoređene od Brodskog Vinogorja do Pljuskare.
Postaje križnog puta koji će prelaziti vjernici bit će raspoređene od Brodskog Vinogorja do Pljuskare.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čega će se Brođani odreći u korizmi

Doznali smo

Čega će se Brođani odreći u korizmi

14.2.2018. | 10:15
"Nije riješenje cijelu godinu biti pokvaren, a samo u korizmi kao činiti dobra dijela ili biti bolji."
"Nije riješenje cijelu godinu biti pokvaren, a samo u korizmi kao činiti dobra dijela ili biti bolji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod na Savi rodni je grad velikana

Godišnjica rođenja sluge Boga i naroda

Brod na Savi rodni je grad velikana

25.1.2018. | 10:00
Njegove mnogobrojne poslanice upućene svećenicima odaju karakter brižnog pastira, rijetko viđenog organizatora i beskompromisnog borca za dobro čovjeka.
Njegove mnogobrojne poslanice upućene svećenicima odaju karakter brižnog pastira, rijetko viđenog organizatora i beskompromisnog borca za dobro čovjeka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićna čestitka vjernicima koji sutra slave Božić

I iz Brodsko-posavske županije

Božićna čestitka vjernicima koji sutra slave Božić

6.1.2018. | 14:05
Donosimo sadržaj čestitke župana Danijela Marušića, upućene onima koji sutra slave Božić.
Donosimo sadržaj čestitke župana Danijela Marušića, upućene onima koji sutra slave Božić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I gradonačelnik Duspara čestitao Božić

Božić po julijanskom kalendaru

I gradonačelnik Duspara čestitao Božić

6.1.2018. | 9:15
Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio i gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara. Evo što im je poručio:
Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio i gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara. Evo što im je poručio:
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozvali na zajedništvo, pomirenje i međusobno poštovanje

Premijer Plenković i paroh Gatarević

Pozvali na zajedništvo, pomirenje i međusobno poštovanje

6.1.2018. | 8:15
"Veselimo se izgradnji crkve i mi ali i naši vjernici, njih 400 obitelji koliko ih je na području brodske parohije koja pokriva područje od Lužana do Donjih Andrijevaca. Mala je to brojka u odnosu na onu prijeratnu."
"Veselimo se izgradnji crkve i mi ali i naši vjernici, njih 400 obitelji koliko ih je na području brodske parohije koja pokriva područje od Lužana do Donjih Andrijevaca. Mala je to brojka u odnosu na onu prijeratnu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveta tri kralja i Badnjak u istom danu

Kršćani danas slave

Sveta tri kralja i Badnjak u istom danu

6.1.2018. | 7:05
Današnji dan u katoličkoj crkvi slavi se kao blagdan Bogojavljenja i u Hrvatskoj je državni blagdan kojim se završavaju Božićni blagdani.
Današnji dan u katoličkoj crkvi slavi se kao blagdan Bogojavljenja i u Hrvatskoj je državni blagdan kojim se završavaju Božićni blagdani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bezosjećajnosti spram onih koji moraju raditi i nedjeljom

Božićna čestitka nadbiskupa Hranića

Bezosjećajnosti spram onih koji moraju raditi i nedjeljom

24.12.2017. | 10:00
Nadbiskup u poruci ukazuje kako svojim zatvaranjem Bogu kao da ne primjećujemo da su nam se srca istodobno prepustila drugim bogovima: individualizmu i sebičnosti, novcu i kapitalu, moći i vlasti, raznim ideologijama i materijalizmu. A posljedice toga tako su očite: od teške demo
Nadbiskup u poruci ukazuje kako svojim zatvaranjem Bogu kao da ne primjećujemo da su nam se srca istodobno prepustila drugim bogovima: individualizmu i sebičnosti, novcu i kapitalu, moći i vlasti, raznim ideologijama i materijalizmu. A posljedice toga tako su očite: od teške demo
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Stvoreni smo za svjetlo, a ne za mrak"

Božićna poruka biskupa Škvorčevića

"Stvoreni smo za svjetlo, a ne za mrak"

24.12.2017. | 9:30
Božić nam doziva u svijest da se u lutanjima suvremenim mrakom nije ugasilo naše hrvatsko svjetlo. On nas poziva da mu se obnovljenom vjernošću približimo, kako bi nas snažnije obasjao, međusobno povezao u zajedništvo ljudskog poštovanja i dostojanstva, sloge i mira, zauzetosti
Božić nam doziva u svijest da se u lutanjima suvremenim mrakom nije ugasilo naše hrvatsko svjetlo. On nas poziva da mu se obnovljenom vjernošću približimo, kako bi nas snažnije obasjao, međusobno povezao u zajedništvo ljudskog poštovanja i dostojanstva, sloge i mira, zauzetosti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedjeljne mise i polnoćke u brodskim župama

Donosimo raspored

Nedjeljne mise i polnoćke u brodskim župama

24.12.2017. | 8:50
Polnoćka ne zamjenjuje božićnu svetu misu, nego su vjernici danas dužni doći na obje mise.
Polnoćka ne zamjenjuje božićnu svetu misu, nego su vjernici danas dužni doći na obje mise.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kucilo se, macilo se, prasilo se,,..

Običaj na Badnjak

Kucilo se, macilo se, prasilo se,,..

24.12.2017. | 5:00
Badnjak je. Uz čestitke te želje da današnji dan provedete s obitelji s kojom ćete dočekati i blagdan Božića, podsjećamo na neke narodne običaje.
Badnjak je. Uz čestitke te želje da današnji dan provedete s obitelji s kojom ćete dočekati i blagdan Božića, podsjećamo na neke narodne običaje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pođite u Županijsku upravu po svjetlo mira

Betlehemsko svjetlo

Pođite u Županijsku upravu po svjetlo mira

22.12.2017. | 9:00
Betlehemsko svjetlo će tijekom ovih blagdana krasiti predvorje zgrade županijske uprave i biti dostupno svim našim građanima koji ga žele prenijeti i u svoje domove.
Betlehemsko svjetlo će tijekom ovih blagdana krasiti predvorje zgrade županijske uprave i biti dostupno svim našim građanima koji ga žele prenijeti i u svoje domove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žive jaslice i u Slavonskom Brodu

Na brodskom Korzu

Žive jaslice i u Slavonskom Brodu

20.12.2017. | 13:30
U susret blagdanu Božića Brođani će imati priliku uživati u živim jaslicama koje će biti na slavonskorbodskom Korzu.
U susret blagdanu Božića Brođani će imati priliku uživati u živim jaslicama koje će biti na slavonskorbodskom Korzu.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :