Život : Okoliš

Objavljeno: 19.5.2018. u 0:01
Prikaza: 1926
|
Autor: Večernji List/SBplus

Kad institucije šute, ljudi špekuliraju

Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminirani

Slavonski Brod : Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminiraniZagađen prostor niti nakon 50 dana nije saniran (Foto: SBplus/arhiva)

Već 50 dana ne zna se koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena. Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani

SLAVONSKI BREOD - Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva oko ova dva slučaja i utvrđuje se jesu li međusobno povezani, piše Večernji list.

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš. Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu.

Već u subotu ujutro građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da je voda ispravna i može se koristiti za piće.

Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani nakon svega više ne vjeruju institucijama. - Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje - rekao je.

MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno kolika je količina naftnih derivata iscurila u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo na onom na kojem je došlo do puknuća.

- Unatrag dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda za ljudsku potrošnju s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode nadležne institucije, MUP i DORH - kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su "izvidi još uvijek u tijeku”.

Od prvog dana Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

- Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

- Kada govorimo o izlijevanju benzina, velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima - ističe Grgić. (Vedran Balen)

Komentar
Prvo. "Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom", na temelju dobivenog nalaza državne inspektorice koja je tu mogućnost službeno uvela u svoj zapisnik.
Drugo. Grgićeva tvrdnja: "Zbog nelogičnosti pojavljivanja zagađenih uzoraka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava", nije točna jer su uzorci vode bili kontaminirani s najmanje 12 mjesta - od bunara do krajnjih korisnika.
Treće. Mada jeste "logično pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo", nimalo logično nije da bi do zagađenja moglo doći slučajnom kontaminacijom uzoraka, i to sa 12 mjesta u 12 posuda.
Četvrto. Puno logičnije je zaključiti kako je do zagađenja 12 uzoraka došlo namjerno, a tko je to učinio i zbog čega, vjerojatno, nikad saznati nećemo. Naime, Hrvatska ne glumi pravnu državu, ona čvrsto stoji na stanovištu kako joj takvo čudo civilizacije, zasad, nije potrebna. Sve dok njezini vlasnici "imaju svoje ljude".
Peto. Grgićeva konstatacija kako "skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazređivač i WD-40" te kako je, posljedično toj činjenici "moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje" i to na 12 različitih mjesta, zaista koketira s teorijama zavjere i to onom za malu djecu. (J. Zovak)


Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 20.5.2018. | 9:02

1

Slažem se da to treba biti dio istrage, ali van svake pameti je za isto optuživati Dusparu jer on s uzimanjem uzoraka nema veze jer to vrši hzjz. Drugo je nešto kada vodovod vrši svakodnevnu analizu vode, jer ne analizira ugljikovodike. Sad ako je šlamperaj hzjz, bojim se da nemamo pravnu državu i da ništa od nalaska krivca neće biti!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.5.2018. | 22:35

2

Mika45@ Duspara s drugim kolničkim trakom u Svačićevoj ima veze utoliko što 'njegov' Upravni odjel prenesenim ovlastima, tj. izdao je potrebne dozvole i nadzire radove - inače je to 'državna' investicija kao što je bio i podvožnjak u Osječkoj, rotor na Glogovici, rotor kod Halajka... jer su Hrvatske ceste investitor u ove objekte.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 22:19

3

Legionar, ako si se informirao samo iz te potrage, i našao ovdje prosipati pamet, poklopi se ušima i šuti! Daj provjeri nešto prije nego kreneš vjerovati i pametovati. A s ovim prometnim stručnjacima koji znaju što je potrebno, i ne znaju se držati teme, neću ni pokušati argumentima.
Mika45

Mika45

Komentirano: 19.5.2018. | 19:26

4

Duspara cijeli grad vuče guzicom za nos.novi primjer je glupa druga traka koja puno košta a ništa ne donosi.donosi naravno njemu i pzc kojem stalno namješta poslove.preko takvih radova se najviše može zamuljat
12345

12345

Komentirano: 19.5.2018. | 17:59

5

Iksiću@ para vrti gdje burgija neće....
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 14:40

6

Ajde Mile, objasni kako su to Dusparini spricnuli wd-a u uzorke, ako uzorkovanje vrsi hzjz (hdz). Hvala
mile007

mile007

Komentirano: 19.5.2018. | 13:33

7

Jedno je sigurno,dusparini crnci malo WD 40 špricnuli u uzorke i evo frke da se može dobiti sikirevačko vodocrpilište po "svoje". A da se šverca preko cijevi sa BiH,to je sigurno....
abcabc

abcabc

Komentirano: 19.5.2018. | 10:42

8

Brođani će piti vodu iz Sikirevaca, izglada samo ako odu u Sikirevce i natoče si vode !
Srecko

Srecko

Komentirano: 19.5.2018. | 5:10

9

Vodovod je obicna klosarska gradska firma u kojoj nema nikoga zaposlenog da nije dosao preko veze,tko god je imao iskustva s njima zna o cemu pricam

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad učenici i profesor zasuču rukave

Sve se može kad se hoće

Kad učenici i profesor zasuču rukave

15.9.2018. | 15:00
Djeca i mladi su budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu o okolišu, ali i volontiranju. Kad se uspije potaknuti njihovo zanimanje onda je samo nebo granica.
Djeca i mladi su budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu o okolišu, ali i volontiranju. Kad se uspije potaknuti njihovo zanimanje onda je samo nebo granica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na preporuku Zavoda, najavljeni tretmani u Slavonskom Brodu

Borba protiv opasnih komaraca

Na preporuku Zavoda, najavljeni tretmani u Slavonskom Brodu

12.9.2018. | 15:30
Putem službenih internetskih stranica Grad je danas obavijestio građane kako će, na preporuku Zavoda, provesti ovogodišnji osmi po redu larvicidni tretman i djelomično zaprašivanje u svrhu suzbijanja komaraca.
Putem službenih internetskih stranica Grad je danas obavijestio građane kako će, na preporuku Zavoda, provesti ovogodišnji osmi po redu larvicidni tretman i djelomično zaprašivanje u svrhu suzbijanja komaraca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj posjetitelja Parka nezaustavljivo raste

Zeleni raj nadomak Slavonskog Broda

Broj posjetitelja Parka nezaustavljivo raste

31.8.2018. | 18:00
Park prirode Papuk postao je najpoželjnije kontinentalno odredište. S nešto više od sedam tisuća posjetitelja 2017. godina do sada je bila najbolja, no samo u prvih osam mjeseci 2018. godine Park-šumu Jankovac posjetilo je više od 25 tisuća posjetitelja.
Park prirode Papuk postao je najpoželjnije kontinentalno odredište. S nešto više od sedam tisuća posjetitelja 2017. godina do sada je bila najbolja, no samo u prvih osam mjeseci 2018. godine Park-šumu Jankovac posjetilo je više od 25 tisuća posjetitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tanka je linija između zabavnog roštiljanja i opasnog požara

Iz savske ade sukljao dim

Tanka je linija između zabavnog roštiljanja i opasnog požara

29.8.2018. | 19:30
Iako se nalazi okružena vodom, ada koja se nalazi ispod savskog mosta u Slavonskom Brodu puna je lako zapaljivog materijala pa bi u slučaju požara brzo buknula. Osim što ljudi s mosta na nju bacaju smeće, papire te kanistere u kojima je bilo motorno ulje i gorivo, prirodno okruže
Iako se nalazi okružena vodom, ada koja se nalazi ispod savskog mosta u Slavonskom Brodu puna je lako zapaljivog materijala pa bi u slučaju požara brzo buknula. Osim što ljudi s mosta na nju bacaju smeće, papire te kanistere u kojima je bilo motorno ulje i gorivo, prirodno okruže
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve mane i vrline slavonskobrodskog šetališta uz Savu

Donosimo mišljenje i stavove građanina

Sve mane i vrline slavonskobrodskog šetališta uz Savu

27.8.2018. | 21:00
Na razmišljanje o tomu što je veći problem slavonskobrodskog gradskog šetališta uz rijeku Savu - nedovoljno uočljivi pješački prijelazi, neorezane krošnje, produljenje obaloutvrde ili nezadovoljstvo pojedinaca baš svime što ih okružuje - potaknulo nas je još jedno obraćanje građa
Na razmišljanje o tomu što je veći problem slavonskobrodskog gradskog šetališta uz rijeku Savu - nedovoljno uočljivi pješački prijelazi, neorezane krošnje, produljenje obaloutvrde ili nezadovoljstvo pojedinaca baš svime što ih okružuje - potaknulo nas je još jedno obraćanje građa
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna gradska 'mini džungla'

Podsjetnik na neka manje lijepa vremena

Još jedna gradska 'mini džungla'

27.8.2018. | 18:00
Gotovo jedno desetljeće prošlo je od požara koji je djelomično ostao obavijen velom tajne, ali je i pokrenuo cijeli niz nesretnih događaja. Iako je veći dio izgorjelog noćnog kluba uklonjen, parcela i dalje izgleda zapušteno i zaraslo.
Gotovo jedno desetljeće prošlo je od požara koji je djelomično ostao obavijen velom tajne, ali je i pokrenuo cijeli niz nesretnih događaja. Iako je veći dio izgorjelog noćnog kluba uklonjen, parcela i dalje izgleda zapušteno i zaraslo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjevač ima više šanse za privlačenje ženke

I ptice pjevaju

Pjevač ima više šanse za privlačenje ženke

20.8.2018. | 19:05
Različito od ljudi, ptice pjevice ne služe se glasnicama da bi proizvele pjev, nego organom za pjevanje - sirinks, koji je karakterističan samo za ptice. Bilo kako bilo, vrijedi ih nekada pogledati, poslušati i osjetiti ljepotu.
Različito od ljudi, ptice pjevice ne služe se glasnicama da bi proizvele pjev, nego organom za pjevanje - sirinks, koji je karakterističan samo za ptice. Bilo kako bilo, vrijedi ih nekada pogledati, poslušati i osjetiti ljepotu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najava šestog tretmana uništavanja komaraca

Obavijest građanima

Najava šestog tretmana uništavanja komaraca

14.8.2018. | 13:45
Tretman će biti proveden u svim vodama stajaćicama na području grada Slavonskog Broda gdje postoje uvjeti za razvoj potencijalnih legla komaraca.
Tretman će biti proveden u svim vodama stajaćicama na području grada Slavonskog Broda gdje postoje uvjeti za razvoj potencijalnih legla komaraca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oproštaj slavonskobrodskih roda prije puta na jug

Vrane ispratile bijele ljepotice

Oproštaj slavonskobrodskih roda prije puta na jug

10.8.2018. | 16:15
Zanimljive fotografije mogli su snimiti svi koji su se jučer zaputili u šetnju prema Poloju, stazom koja iz slavonskobrodskog naselja Mikrić vodi od ušća Glogovice uz rijeku Savu,
Zanimljive fotografije mogli su snimiti svi koji su se jučer zaputili u šetnju prema Poloju, stazom koja iz slavonskobrodskog naselja Mikrić vodi od ušća Glogovice uz rijeku Savu,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestalno i kišovito

Meteorološki kutak

Nestalno i kišovito

3.8.2018. | 13:13
Uz kišu i olujno nevrijeme, nerijetko, dolazi tuča, grmljavina i vjetar koji je u prosjeku svaki treći dan puhao brzinama preko 10m/s, stvarajući dodatne probleme.
Uz kišu i olujno nevrijeme, nerijetko, dolazi tuča, grmljavina i vjetar koji je u prosjeku svaki treći dan puhao brzinama preko 10m/s, stvarajući dodatne probleme.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jučer u Slavonskom Brodu stradala dva automobila

Kiša i vjetar opet uzrokovali probleme

Jučer u Slavonskom Brodu stradala dva automobila

2.8.2018. | 11:30
U olujnim nevremenima na području grada Slavonskog Broda koja su sve češća, stradava imovina građana.
U olujnim nevremenima na području grada Slavonskog Broda koja su sve češća, stradava imovina građana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na kantu iz koje smeće kipi, netko je očito zaboravio'

Čitatelji upozoravaju:

'Na kantu iz koje smeće kipi, netko je očito zaboravio'

1.8.2018. | 17:00
Građanima Slavonskog Broda puno toga 'zapne za oko' pa putem medija nastoje poboljšati stvari - ne uvijek s lošom namjerom.
Građanima Slavonskog Broda puno toga 'zapne za oko' pa putem medija nastoje poboljšati stvari - ne uvijek s lošom namjerom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo koncentraciju peludi u zraku

Kiša pomaže alergičarima

Provjerili smo koncentraciju peludi u zraku

1.8.2018. | 12:40
Posljednji dani koji rijetko prođu barem bez lagane i kratke ljetne kiše, ako već ne snažnog pljuska, olakšavaju dane slavonskobrodskim alergičarima baš u sezoni visoke koncentracije peludi svima mrske ambrozije.
Posljednji dani koji rijetko prođu barem bez lagane i kratke ljetne kiše, ako već ne snažnog pljuska, olakšavaju dane slavonskobrodskim alergičarima baš u sezoni visoke koncentracije peludi svima mrske ambrozije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani znaju iskoristiti blagodati parka u središtu grada

Mjesto za predah od vrućina

Brođani znaju iskoristiti blagodati parka u središtu grada

1.8.2018. | 12:00
Imati zelenu šumicu u samom gradskom centru nije privilegija mnogih građana, a Slavonski Brod ne samo da ima prekrasan gradski park, nego i ljude koji ga čuvaju te znaju u njemu uživati.
Imati zelenu šumicu u samom gradskom centru nije privilegija mnogih građana, a Slavonski Brod ne samo da ima prekrasan gradski park, nego i ljude koji ga čuvaju te znaju u njemu uživati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cio svijet

Kršćani i Muslimani tvrde:

Tko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cio svijet

31.7.2018. | 0:01
Tko slomi jedno mlado drvo, kao da je slomio cijelu šumu, a tko posadi jedno drvo kao da je pošumio cijelu zemlju?
Tko slomi jedno mlado drvo, kao da je slomio cijelu šumu, a tko posadi jedno drvo kao da je pošumio cijelu zemlju?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pažljivo vozite Slavonskim Brodom danas

Nakon vjetra i kiše

Pažljivo vozite Slavonskim Brodom danas

29.7.2018. | 16:16
Tijekom ranog poslijepodneva jak vjetar je u Slavonski Brod donio i takvu kišu.U Starčevićevoj 
ulici pak, iza Županijskog suda, srušio je jedno poveće drvo i na taj način onemogućio promet tom ulicom.
Tijekom ranog poslijepodneva jak vjetar je u Slavonski Brod donio i takvu kišu.U Starčevićevoj 
ulici pak, iza Županijskog suda, srušio je jedno poveće drvo i na taj način onemogućio promet tom ulicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima i druge leteće zvijezde

Osim Malene i Klepetana

Slavonski Brod ima i druge leteće zvijezde

29.7.2018. | 9:30
Stanovnici brodskog naselja svakodnevno uživaju u glasanju roda i pogledu na njihove letove kada kreću u potragu za hranom. I prinova je svake godine sve više.
Stanovnici brodskog naselja svakodnevno uživaju u glasanju roda i pogledu na njihove letove kada kreću u potragu za hranom. I prinova je svake godine sve više.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nekim dijelovima Slavonskog Broda padao je led

Kiša poplavila dijelove Kolonije

U nekim dijelovima Slavonskog Broda padao je led

27.7.2018. | 15:10
I pogled na slavonskobrodsko korzo koje je još u izmaglici od jake kiše otkrio je kako se radi o uistinu velikoj količini oborina. Prema odvodnim kanalima doslovno se slijevaju bujice.
I pogled na slavonskobrodsko korzo koje je još u izmaglici od jake kiše otkrio je kako se radi o uistinu velikoj količini oborina. Prema odvodnim kanalima doslovno se slijevaju bujice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski volonteri u akciji izgradnje hotela

U gradskom vrtu živo

Brodski volonteri u akciji izgradnje hotela

19.7.2018. | 16:45
U posljednje vrijeme sve više vrtlara postaje svjesno koliko važnu ulogu imaju korisni kukci u suzbijanju nametnika na vrtnim površinama te koliko je bitno štititi te prirodne saveznike kako ne bi došlo do najezde nametnika i velike štete u vrtovima.
U posljednje vrijeme sve više vrtlara postaje svjesno koliko važnu ulogu imaju korisni kukci u suzbijanju nametnika na vrtnim površinama te koliko je bitno štititi te prirodne saveznike kako ne bi došlo do najezde nametnika i velike štete u vrtovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prirodni raj za posjetitelje

Planinari na Sovskom jezeru

Prirodni raj za posjetitelje

16.7.2018. | 11:40
Voda s nekoliko izvora, šumski mir, šetnja po svježe pokošenim proplancima, pogled s vidikovca na Krndiju i Papuk kao i neizostavni roštilj za starije uz razne delicije, uvijek su dovoljan razlog za obilazak Sovskog jezera i boravak nekoliko sati u toj oazi mira i ljepote.
Voda s nekoliko izvora, šumski mir, šetnja po svježe pokošenim proplancima, pogled s vidikovca na Krndiju i Papuk kao i neizostavni roštilj za starije uz razne delicije, uvijek su dovoljan razlog za obilazak Sovskog jezera i boravak nekoliko sati u toj oazi mira i ljepote.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :