SBplus.hr, Slavonski Brod :

Život : Okoliš

Objavljeno: 19.5.2018. u 0:01
Prikaza: 1810
|
Autor: Večernji List/SBplus

Kad institucije šute, ljudi špekuliraju

Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminirani

Slavonski Brod : Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminiraniZagađen prostor niti nakon 50 dana nije saniran (Foto: SBplus/arhiva)

Već 50 dana ne zna se koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena. Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani

SLAVONSKI BREOD - Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva oko ova dva slučaja i utvrđuje se jesu li međusobno povezani, piše Večernji list.

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš. Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu.

Već u subotu ujutro građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da je voda ispravna i može se koristiti za piće.

Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani nakon svega više ne vjeruju institucijama. - Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje - rekao je.

MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno kolika je količina naftnih derivata iscurila u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo na onom na kojem je došlo do puknuća.

- Unatrag dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda za ljudsku potrošnju s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode nadležne institucije, MUP i DORH - kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su "izvidi još uvijek u tijeku”.

Od prvog dana Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

- Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

- Kada govorimo o izlijevanju benzina, velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima - ističe Grgić. (Vedran Balen)

Komentar
Prvo. "Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom", na temelju dobivenog nalaza državne inspektorice koja je tu mogućnost službeno uvela u svoj zapisnik.
Drugo. Grgićeva tvrdnja: "Zbog nelogičnosti pojavljivanja zagađenih uzoraka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava", nije točna jer su uzorci vode bili kontaminirani s najmanje 12 mjesta - od bunara do krajnjih korisnika.
Treće. Mada jeste "logično pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo", nimalo logično nije da bi do zagađenja moglo doći slučajnom kontaminacijom uzoraka, i to sa 12 mjesta u 12 posuda.
Četvrto. Puno logičnije je zaključiti kako je do zagađenja 12 uzoraka došlo namjerno, a tko je to učinio i zbog čega, vjerojatno, nikad saznati nećemo. Naime, Hrvatska ne glumi pravnu državu, ona čvrsto stoji na stanovištu kako joj takvo čudo civilizacije, zasad, nije potrebna. Sve dok njezini vlasnici "imaju svoje ljude".
Peto. Grgićeva konstatacija kako "skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazređivač i WD-40" te kako je, posljedično toj činjenici "moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje" i to na 12 različitih mjesta, zaista koketira s teorijama zavjere i to onom za malu djecu. (J. Zovak)


Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 20.5.2018. | 9:02

1

Slažem se da to treba biti dio istrage, ali van svake pameti je za isto optuživati Dusparu jer on s uzimanjem uzoraka nema veze jer to vrši hzjz. Drugo je nešto kada vodovod vrši svakodnevnu analizu vode, jer ne analizira ugljikovodike. Sad ako je šlamperaj hzjz, bojim se da nemamo pravnu državu i da ništa od nalaska krivca neće biti!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.5.2018. | 22:35

2

Mika45@ Duspara s drugim kolničkim trakom u Svačićevoj ima veze utoliko što 'njegov' Upravni odjel prenesenim ovlastima, tj. izdao je potrebne dozvole i nadzire radove - inače je to 'državna' investicija kao što je bio i podvožnjak u Osječkoj, rotor na Glogovici, rotor kod Halajka... jer su Hrvatske ceste investitor u ove objekte.
legionar

legionar

Komentirano: 19.5.2018. | 22:32

3

xzise,meni je od prvog dana bilo smješno..dva dana zagađeno,treči izvrsmo..dakle zagađeno nije bilo ništa osim uzoraka..pa nato treba bazirati istragu
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 22:19

4

Legionar, ako si se informirao samo iz te potrage, i našao ovdje prosipati pamet, poklopi se ušima i šuti! Daj provjeri nešto prije nego kreneš vjerovati i pametovati. A s ovim prometnim stručnjacima koji znaju što je potrebno, i ne znaju se držati teme, neću ni pokušati argumentima.
Mika45

Mika45

Komentirano: 19.5.2018. | 19:26

5

Duspara cijeli grad vuče guzicom za nos.novi primjer je glupa druga traka koja puno košta a ništa ne donosi.donosi naravno njemu i pzc kojem stalno namješta poslove.preko takvih radova se najviše može zamuljat
legionar

legionar

Komentirano: 19.5.2018. | 19:16

6

xsize, ako si gledao Potragu ili kako se već zove emisija na RTLu uzorkovanje vode su vršili djelatnici Vodovoda..Kažu da su po vodu u Colloseum došli sa bocom od vina i u nju vodu natočili.
12345

12345

Komentirano: 19.5.2018. | 17:59

7

Iksiću@ para vrti gdje burgija neće....
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 14:40

8

Ajde Mile, objasni kako su to Dusparini spricnuli wd-a u uzorke, ako uzorkovanje vrsi hzjz (hdz). Hvala
mile007

mile007

Komentirano: 19.5.2018. | 13:33

9

Jedno je sigurno,dusparini crnci malo WD 40 špricnuli u uzorke i evo frke da se može dobiti sikirevačko vodocrpilište po "svoje". A da se šverca preko cijevi sa BiH,to je sigurno....
abcabc

abcabc

Komentirano: 19.5.2018. | 10:42

10

Brođani će piti vodu iz Sikirevaca, izglada samo ako odu u Sikirevce i natoče si vode !

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez kažnjavanja krivca, ulica neće dugo ostati čista

Ponovno u obilasku brodske ulice

Bez kažnjavanja krivca, ulica neće dugo ostati čista

17.6.2018. | 11:00
Radnici su, po tko zna koji put, sanirali štetu koju je počinio netko drugi i očistili veliku hrpu otpada koja je na noge dignula stanare ulice, ali i slučajne prolaznike koji su bili zgroženi drskošću i bezobrazlukom, zasad nepoznatog, počinitelja.
Radnici su, po tko zna koji put, sanirali štetu koju je počinio netko drugi i očistili veliku hrpu otpada koja je na noge dignula stanare ulice, ali i slučajne prolaznike koji su bili zgroženi drskošću i bezobrazlukom, zasad nepoznatog, počinitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon ponoći uslijedio umjereni potres

Treći potres zaredom

Nakon ponoći uslijedio umjereni potres

14.6.2018. | 11:35
Magnituda potresa s epicentrom 15 kilometara od Slavonskog Broda, iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
Magnituda potresa s epicentrom 15 kilometara od Slavonskog Broda, iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz američkog veleposlanstva traže rješenje za zagađen zrak

Amerikanci pomažu Brođanima

Iz američkog veleposlanstva traže rješenje za zagađen zrak

13.6.2018. | 15:30
- Razgovarali smo sat vremena tijekom kojih sam ih upoznao s kronologijom događanja, od početaka rada rafinerije, do problema sa zagađenjem zraka i aktivnostima udruga na rješavanju problema kao i sa svojom tužbom i njenom sudbinom - kazao je za SBplus Petar Bašić.
- Razgovarali smo sat vremena tijekom kojih sam ih upoznao s kronologijom događanja, od početaka rada rafinerije, do problema sa zagađenjem zraka i aktivnostima udruga na rješavanju problema kao i sa svojom tužbom i njenom sudbinom - kazao je za SBplus Petar Bašić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok je Brod spavao, 'uzdrmao' ga je još jedan potres

Malo tko je primijetio treskanje u zoru

Dok je Brod spavao, 'uzdrmao' ga je još jedan potres

13.6.2018. | 9:45
Drugi potres u tjedan dana, s epicentrom nedaleko od Slavonskog Broda, uzdrmao je grad, ali ovaj ga je put malo tko osjetio iz sna. U ranu zoru jačina 'treskanja' bila je tri prema Richteru.
Drugi potres u tjedan dana, s epicentrom nedaleko od Slavonskog Broda, uzdrmao je grad, ali ovaj ga je put malo tko osjetio iz sna. U ranu zoru jačina 'treskanja' bila je tri prema Richteru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dosadne zujavce moramo suzbijati i u svom dvorištu

Bez vode, nema ni komaraca

Dosadne zujavce moramo suzbijati i u svom dvorištu

11.6.2018. | 8:00
Osim neugodnih i bolnih uboda, komarci su potencijalni prijenosnici različitih vrsta bolesti. I Brođani pažljivim djelovanjem već u svom dvorištu mogu suzbiti njihovo širenje.
Osim neugodnih i bolnih uboda, komarci su potencijalni prijenosnici različitih vrsta bolesti. I Brođani pažljivim djelovanjem već u svom dvorištu mogu suzbiti njihovo širenje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S krovova i balkona doletjele ploče

Pravo je čudo što nema ozlijeđenih

S krovova i balkona doletjele ploče

9.6.2018. | 19:05
Duž brodske središnje 'Široke ulice' građani su poslagali ploče koje su, začudo, ostale u komadu, i, nasreću, nisu nikoga ozlijedile u svom letu s nečijeg balkona.
Duž brodske središnje 'Široke ulice' građani su poslagali ploče koje su, začudo, ostale u komadu, i, nasreću, nisu nikoga ozlijedile u svom letu s nečijeg balkona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Terasa brodskog kafića pod vodom

Ugostitelji u problemima

Terasa brodskog kafića pod vodom

9.6.2018. | 15:30
Brujanje pumpi, bagera, vozila za čišćenje staza - sve se to danas moglo čuti u samo nekoliko metara uz brodsku šetnicu kraj Save. Vatrogasci i djelatnici Komunalca davali su sve od sebe da pomognu sugrađanima.
Brujanje pumpi, bagera, vozila za čišćenje staza - sve se to danas moglo čuti u samo nekoliko metara uz brodsku šetnicu kraj Save. Vatrogasci i djelatnici Komunalca davali su sve od sebe da pomognu sugrađanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitanje je - odakle početi čistiti?

Grad u neredu

Pitanje je - odakle početi čistiti?

9.6.2018. | 9:55
Nered na području Slavonskog Broda izazvan sinoćnjim olujnim vremenom toliki je da radnici koji ga čiste još nisu ni izbliza grad doveli u normalno stanje. Granje i dijelovi krošnje razbacani su posvuda, a sam centar djeluje apokaliptično.
Nered na području Slavonskog Broda izazvan sinoćnjim olujnim vremenom toliki je da radnici koji ga čiste još nisu ni izbliza grad doveli u normalno stanje. Granje i dijelovi krošnje razbacani su posvuda, a sam centar djeluje apokaliptično.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Institucije države - što se događa 72. dan nakon nesreće?

Podržite naše pitanje:

Institucije države - što se događa 72. dan nakon nesreće?

8.6.2018. | 0:00
Pitanje smo postavili kako bismo sudionicima u ovoj svinjariji - koji uzroke i posljedice ekološke nesreće pokušavaju prikriti - dali na znanje da Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćni dio korumpirane države.
Pitanje smo postavili kako bismo sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji uzroke i posljedice ekološke nesreće pokušavaju prikriti - dali na znanje da Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćni dio korumpirane države.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić: "Uzorci su zadovoljavajući, a tlo je sanirano"

On je šampion prezira prema Brođanima

Ćorić: "Uzorci su zadovoljavajući, a tlo je sanirano"

7.6.2018. | 21:30
Mada, vjerojatno, nema nikoga od malo boljih poznavatelja događanja oko 'incidenta' proteklih dva mjeseca, koji je očekivao brzu, sveobuhvatnu, temeljitu, nepristranu, stručnu i zakonitu istragu te takvu sanaciju i sankciju, sadržaj Ćorićeva "izvještaja" gradonačelniku Duspari ni
Mada, vjerojatno, nema nikoga od malo boljih poznavatelja događanja oko 'incidenta' proteklih dva mjeseca, koji je očekivao brzu, sveobuhvatnu, temeljitu, nepristranu, stručnu i zakonitu istragu te takvu sanaciju i sankciju, sadržaj Ćorićeva "izvještaja" gradonačelniku Duspari ni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korisnici presretni s ekološkim uzgojem i boravkom u prirodi

Gradski zeleni vrtovi sve ljepši

Korisnici presretni s ekološkim uzgojem i boravkom u prirodi

6.6.2018. | 11:15
"Ne idemo na tržnicu, vrijeme provodimo u prirodi, jedemo svoje, sezonsko povrće i stalno smo na zraku. Znači višestruka je to korist" kaže Ivanka, jedna od korisnica zelenih gradskih vrtova.
"Ne idemo na tržnicu, vrijeme provodimo u prirodi, jedemo svoje, sezonsko povrće i stalno smo na zraku. Znači višestruka je to korist" kaže Ivanka, jedna od korisnica zelenih gradskih vrtova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahtijevaju otkrivanje i kažnjavanje krivca

Stanovnici obližnjih ulica ne odustaju

Zahtijevaju otkrivanje i kažnjavanje krivca

3.6.2018. | 21:15
Nije potrebna posebna sposobnost šerlokovske dedukcije da bi se pronašao počinitelj. Sadržaj otpada koji već tjednima stoji u ulici, na sramotu svih Brođana, sam otkriva odakle potječe.
Nije potrebna posebna sposobnost šerlokovske dedukcije da bi se pronašao počinitelj. Sadržaj otpada koji već tjednima stoji u ulici, na sramotu svih Brođana, sam otkriva odakle potječe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neshvatljivo ponašanje pojedinih Brođana

Brodski horor prizori

Neshvatljivo ponašanje pojedinih Brođana

26.5.2018. | 12:45
Na prostoru koji je prije nekoliko mjeseci očišćen nedavno je ponovno niknula hrpa smeća. Borba protiv nemarnih, neodgojenih, drskih i divljih počinitelja bez učinkovitih će mehanizama njihova otkrivanja očito ostati Sizifov posao.
Na prostoru koji je prije nekoliko mjeseci očišćen nedavno je ponovno niknula hrpa smeća. Borba protiv nemarnih, neodgojenih, drskih i divljih počinitelja bez učinkovitih će mehanizama njihova otkrivanja očito ostati Sizifov posao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za incidente u Brodu pitao je Živi zid, a ne HDZ, SDP i HSS

Vrlo principijelno i cjelovito

Za incidente u Brodu pitao je Živi zid, a ne HDZ, SDP i HSS

17.5.2018. | 23:00
Zbog čega zastupnica SDP-a i zastupnik HSS-a nisu pokazali veći interes za ovu važnu temu i svakodnevno bombardirali Vladu s pitanjima: Što je uzrokovalo dvodnevno onečišćenje vode i 10-dnevno maltretiranje 90 tisuća građana te što je uzrokovalo veliku ekološku nesreću uz brodsko
Zbog čega zastupnica SDP-a i zastupnik HSS-a nisu pokazali veći interes za ovu važnu temu i svakodnevno bombardirali Vladu s pitanjima: Što je uzrokovalo dvodnevno onečišćenje vode i 10-dnevno maltretiranje 90 tisuća građana te što je uzrokovalo veliku ekološku nesreću uz brodsko
SBplus.hr, Slavonski Brod : Motivacija za čišćenje nije kazna, nego pomoć sugrađanima

Vrijeme je za borbu protiv ambrozije

Motivacija za čišćenje nije kazna, nego pomoć sugrađanima

17.5.2018. | 8:00
Alergičarima je borba s ambrozijom tijekom ljetnih mjeseci posebice teška i naporna, a dodatno je zagorčavaju neodržavane parcele koje su pravi rasadnici te biljke koja se iznimno brzo širi i čini veliku štetu zdravlju ljudi te im značajno narušava kvalitetu životu.
Alergičarima je borba s ambrozijom tijekom ljetnih mjeseci posebice teška i naporna, a dodatno je zagorčavaju neodržavane parcele koje su pravi rasadnici te biljke koja se iznimno brzo širi i čini veliku štetu zdravlju ljudi te im značajno narušava kvalitetu životu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se dogodilo 45. dan nakon ekološke nesreće?

Podržite naše pitanje:

Što se dogodilo 45. dan nakon ekološke nesreće?

11.5.2018. | 15:00
Oni koji su za to nadležni dužni su Brođanima dati odgovor. Ako ne odmah i sada, ono u najkraćem mogućem roku. A teško je povjerovati da ispitivanja, početkom travnja uzorkovane zemlje još nisu završena.
Oni koji su za to nadležni dužni su Brođanima dati odgovor. Ako ne odmah i sada, ono u najkraćem mogućem roku. A teško je povjerovati da ispitivanja, početkom travnja uzorkovane zemlje još nisu završena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se dogodilo 44. dan nakon ekološke nesreće?

Na zapadnom ulazu u Slavonski Brod

Što se dogodilo 44. dan nakon ekološke nesreće?

10.5.2018. | 14:45
Nakon što su zadnji puta početkom travnja izuzeti uzorci zemlje te kasnije u nekoliko navrata tretirana iskopana mjesta oko dijelova cjevovoda, ništa se više nije dogodilo. Barem brodskoj javnosti nije poznato.
Nakon što su zadnji puta početkom travnja izuzeti uzorci zemlje te kasnije u nekoliko navrata tretirana iskopana mjesta oko dijelova cjevovoda, ništa se više nije dogodilo. Barem brodskoj javnosti nije poznato.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'ODO tvrdi da nas Rafinerija ne zagađuje'

Petar Bašić:

'ODO tvrdi da nas Rafinerija ne zagađuje'

10.5.2018. | 13:00
Godinu i nešto više od mjesec dana Petar bašić dobio je rješenje kako je njegova Kaznena prijava protiv rafinerije Brod zbog zagađenja zraka odbačena.
Godinu i nešto više od mjesec dana Petar bašić dobio je rješenje kako je njegova Kaznena prijava protiv rafinerije Brod zbog zagađenja zraka odbačena.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se dogodilo 43. dan nakon ekološke nesreće?

Na zapadnom ulazu u Slavonski Brod

Što se dogodilo 43. dan nakon ekološke nesreće?

9.5.2018. | 14:35
Do dan danas nitko Brođane nije izvijestio o eventualnim rezultatima analiza tla, ako su gotove ili, možda bolje rečeno, ako su rađene. Da jesu, dokaz će biti rezultati koje bi netko trebao prezentirati Brođanima koji itekako imaju pravo znati kakve je posljedice ovaj incident os
Do dan danas nitko Brođane nije izvijestio o eventualnim rezultatima analiza tla, ako su gotove ili, možda bolje rečeno, ako su rađene. Da jesu, dokaz će biti rezultati koje bi netko trebao prezentirati Brođanima koji itekako imaju pravo znati kakve je posljedice ovaj incident os
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se dogodilo 42. dan nakon ekološke nesreće?

Na zapadnom ulazu u Slavonski Brod

Što se dogodilo 42. dan nakon ekološke nesreće?

8.5.2018. | 14:15
Vozila prolaze. Zemlja se suši od kiše. A odgovora na koje Brođani čekaju - još uvijek nema.
Vozila prolaze. Zemlja se suši od kiše. A odgovora na koje Brođani čekaju - još uvijek nema.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :