Život : Okoliš

Objavljeno: 19.5.2018. u 0:01
Prikaza: 2055
|
Autor: Večernji List/SBplus

Kad institucije šute, ljudi špekuliraju

Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminirani

Slavonski Brod : Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminiraniZagađen prostor niti nakon 50 dana nije saniran (Foto: SBplus/arhiva)

Već 50 dana ne zna se koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena. Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani

SLAVONSKI BREOD - Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva oko ova dva slučaja i utvrđuje se jesu li međusobno povezani, piše Večernji list.

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš. Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu.

Već u subotu ujutro građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da je voda ispravna i može se koristiti za piće.

Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani nakon svega više ne vjeruju institucijama. - Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje - rekao je.

MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno kolika je količina naftnih derivata iscurila u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo na onom na kojem je došlo do puknuća.

- Unatrag dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda za ljudsku potrošnju s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode nadležne institucije, MUP i DORH - kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su "izvidi još uvijek u tijeku”.

Od prvog dana Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

- Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

- Kada govorimo o izlijevanju benzina, velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima - ističe Grgić. (Vedran Balen)

Komentar
Prvo. "Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom", na temelju dobivenog nalaza državne inspektorice koja je tu mogućnost službeno uvela u svoj zapisnik.
Drugo. Grgićeva tvrdnja: "Zbog nelogičnosti pojavljivanja zagađenih uzoraka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava", nije točna jer su uzorci vode bili kontaminirani s najmanje 12 mjesta - od bunara do krajnjih korisnika.
Treće. Mada jeste "logično pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo", nimalo logično nije da bi do zagađenja moglo doći slučajnom kontaminacijom uzoraka, i to sa 12 mjesta u 12 posuda.
Četvrto. Puno logičnije je zaključiti kako je do zagađenja 12 uzoraka došlo namjerno, a tko je to učinio i zbog čega, vjerojatno, nikad saznati nećemo. Naime, Hrvatska ne glumi pravnu državu, ona čvrsto stoji na stanovištu kako joj takvo čudo civilizacije, zasad, nije potrebna. Sve dok njezini vlasnici "imaju svoje ljude".
Peto. Grgićeva konstatacija kako "skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazređivač i WD-40" te kako je, posljedično toj činjenici "moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje" i to na 12 različitih mjesta, zaista koketira s teorijama zavjere i to onom za malu djecu. (J. Zovak)


Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 20.5.2018. | 9:02

1

Slažem se da to treba biti dio istrage, ali van svake pameti je za isto optuživati Dusparu jer on s uzimanjem uzoraka nema veze jer to vrši hzjz. Drugo je nešto kada vodovod vrši svakodnevnu analizu vode, jer ne analizira ugljikovodike. Sad ako je šlamperaj hzjz, bojim se da nemamo pravnu državu i da ništa od nalaska krivca neće biti!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.5.2018. | 22:35

2

Mika45@ Duspara s drugim kolničkim trakom u Svačićevoj ima veze utoliko što 'njegov' Upravni odjel prenesenim ovlastima, tj. izdao je potrebne dozvole i nadzire radove - inače je to 'državna' investicija kao što je bio i podvožnjak u Osječkoj, rotor na Glogovici, rotor kod Halajka... jer su Hrvatske ceste investitor u ove objekte.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 22:19

3

Legionar, ako si se informirao samo iz te potrage, i našao ovdje prosipati pamet, poklopi se ušima i šuti! Daj provjeri nešto prije nego kreneš vjerovati i pametovati. A s ovim prometnim stručnjacima koji znaju što je potrebno, i ne znaju se držati teme, neću ni pokušati argumentima.
Mika45

Mika45

Komentirano: 19.5.2018. | 19:26

4

Duspara cijeli grad vuče guzicom za nos.novi primjer je glupa druga traka koja puno košta a ništa ne donosi.donosi naravno njemu i pzc kojem stalno namješta poslove.preko takvih radova se najviše može zamuljat
12345

12345

Komentirano: 19.5.2018. | 17:59

5

Iksiću@ para vrti gdje burgija neće....
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 14:40

6

Ajde Mile, objasni kako su to Dusparini spricnuli wd-a u uzorke, ako uzorkovanje vrsi hzjz (hdz). Hvala
abcabc

abcabc

Komentirano: 19.5.2018. | 10:42

7

Brođani će piti vodu iz Sikirevaca, izglada samo ako odu u Sikirevce i natoče si vode !
Srecko

Srecko

Komentirano: 19.5.2018. | 5:10

8

Vodovod je obicna klosarska gradska firma u kojoj nema nikoga zaposlenog da nije dosao preko veze,tko god je imao iskustva s njima zna o cemu pricam

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogoršava se situacija u brodskom brdu

Počinitelji i dalje bez sankcija

Pogoršava se situacija u brodskom brdu

20.3.2019. | 9:15
Vidjevši da otpad i dalje mogu odlagati nekažnjeno, usprkos medijskim napisima i pozivanju nadležnih službi da otkriju i kazne nesavjesno, drsko i bezobrazno ponašanje, jedan kut brodskog brda ponovno se utapa u smeću.
Vidjevši da otpad i dalje mogu odlagati nekažnjeno, usprkos medijskim napisima i pozivanju nadležnih službi da otkriju i kazne nesavjesno, drsko i bezobrazno ponašanje, jedan kut brodskog brda ponovno se utapa u smeću.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Bosonogim šetačima majka zemlja vraća energiju

Proljetni dan izvukao izletnike

Bosonogim šetačima majka zemlja vraća energiju

17.3.2019. | 20:00
„To je u Austriji normalno. S prvim suncem možete vidjeti muškarca u zimskoj jakni, riflama, a bos kako ide u grad, u trgovinu. Mi tako prakticiramo i zimi, izaći na snijeg. I nitko se nikad ne razboli. To je dodir s majkom zemljom i kontakt koji obnavlja energiju“, kazala je Viš
„To je u Austriji normalno. S prvim suncem možete vidjeti muškarca u zimskoj jakni, riflama, a bos kako ide u grad, u trgovinu. Mi tako prakticiramo i zimi, izaći na snijeg. I nitko se nikad ne razboli. To je dodir s majkom zemljom i kontakt koji obnavlja energiju“, kazala je Viš
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će Brođani konačno saznati što ih točno 'truje'?

Odgovora na pitanje već godinama nema

Kada će Brođani konačno saznati što ih točno 'truje'?

16.3.2019. | 13:15
Iako je Rafinerija na 'hlađenju', slavonskobrodski ekološki aktivisti ne miruju, a danas im se u njihovu traženju odgovora pridružila i Zelena lista. Smatraju kako je krajnje vrijeme da Brođanima netko počne davati precizne i konkretne odgovore na njihova pitanja.
Iako je Rafinerija na 'hlađenju', slavonskobrodski ekološki aktivisti ne miruju, a danas im se u njihovu traženju odgovora pridružila i Zelena lista. Smatraju kako je krajnje vrijeme da Brođanima netko počne davati točne odgovore na njihova pitanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Građani izazivaju požare na otvorenom, a često gore i kuće'

Što se događa u Županiji?

'Građani izazivaju požare na otvorenom, a često gore i kuće'

11.3.2019. | 21:00
Sedam do devet različitih vrsta vatrogasnih vozila itekako bi dobro došli DVD-ovima Brodsko-posavske županije čiji vatrogasci već danima lete na sve strane kako bi sanirali posljedice ljudske nepažnje, a često i gluposti.
Sedam do devet različitih vrsta vatrogasnih vozila itekako bi dobro došli DVD-ovima Brodsko-posavske županije čiji vatrogasci već danima lete na sve strane kako bi sanirali posljedice ljudske nepažnje, a često i gluposti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Snažan vjetar širi vatru u Brodskom Varošu'

Čitatelji upozoravaju:

'Snažan vjetar širi vatru u Brodskom Varošu'

10.3.2019. | 18:00
Nakon niza požara uzrokovanih neopreznim paljenjem korova i granja te ostalog biootpada, čitatelj SBplus-a javlja o još jednom slučaju koji bi mogao izmaknuti kontroli zbog snažnog vjetra koji puše na području Slavonskog Broda.
Nakon niza požara uzrokovanih neopreznim paljenjem korova i granja te ostalog biootpada, čitatelj SBplus-a javlja o još jednom slučaju koji bi mogao izmaknuti kontroli zbog snažnog vjetra koji puše na području Slavonskog Broda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupljenje smeća moglo bi postati trend među mladima

Napokon jedan pametan 'izazov'

Kupljenje smeća moglo bi postati trend među mladima

10.3.2019. | 11:30
Proširi li se i ovaj, poput ranijih suludih izazova, brzinom munje društvenim mrežama, Slavonski Brod uskoro bi mogao zablistati u novom ruhu.
Proširi li se i ovaj, poput ranijih suludih izazova, brzinom munje društvenim mrežama, Slavonski Brod uskoro bi mogao zablistati u novom ruhu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Boraveći u prirodi dolazimo u kontakt s krpeljima

Krenula sezona 'krvopija'

Boraveći u prirodi dolazimo u kontakt s krpeljima

7.3.2019. | 14:15
Većina bolesti koje prenose krpelji blažeg su oblika i liječenje se može provesti kod kuće, dok samo manji broj slučajeva zahtijeva obradu i liječenje u bolnici, bilo zbog potrebe primjene složenije terapije ili zbog mogućeg nastanka komplikacija i ozbiljnijih posljedica.
Većina bolesti koje prenose krpelji blažeg su oblika i liječenje se može provesti kod kuće, dok samo manji broj slučajeva zahtijeva obradu i liječenje u bolnici, bilo zbog potrebe primjene složenije terapije ili zbog mogućeg nastanka komplikacija i ozbiljnijih posljedica.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni jedu i piju u gomili smeća koju sami prave

Otpad u radnom okruženju

Oni jedu i piju u gomili smeća koju sami prave

5.3.2019. | 19:30
Bilo bi zanimljivo kada bi one koje uhvate na djelu natjerali da počiste cijeli taj prostor. Možda bi onda sutra ipak malo drugačije razmišljali.
Bilo bi zanimljivo kada bi one koje uhvate na djelu natjerali da počiste cijeli taj prostor. Možda bi onda sutra ipak malo drugačije razmišljali.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li komunalni redar disciplinirati vlasnike pasa?

Onečišćene šetnice

Može li komunalni redar disciplinirati vlasnike pasa?

4.3.2019. | 9:00
Najveći problem je čini se u nesavjesnim vlasnicima pasa. Ne znam koliko je bilo potrebno vremena Nijemcima, Dancima, Švicarcima…da se naviknu čistiti za svojim ljubimcima, jesu li oni svjesniji od nas ili su ih naprosto kroz godine disciplinirale kazne.
Najveći problem je čini se u nesavjesnim vlasnicima pasa. Ne znam koliko je bilo potrebno vremena Nijemcima, Dancima, Švicarcima…da se naviknu čistiti za svojim ljubimcima, jesu li oni svjesniji od nas ili su ih naprosto kroz godine disciplinirale kazne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovom Save do bolje obrane od poplava

Sava Parks Network

Obnovom Save do bolje obrane od poplava

22.2.2019. | 17:00
U sklopu ovog trogodišnjeg projekta, čija je ukupna vrijednost oko 400.000,00 eura, planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene poplavne nizine.
U sklopu ovog trogodišnjeg projekta, čija je ukupna vrijednost oko 400.000,00 eura, planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene poplavne nizine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagli pad vodostaja Save za sobom ostavio mulj i smeće

Velike promjene tijekom veljače

Nagli pad vodostaja Save za sobom ostavio mulj i smeće

22.2.2019. | 12:00
U metrima se mjere razlike vodostaja na postaji u Slavonskom Brodu nakon što je rijeka Sava tijekom veljače 'divljala' u rastu i padu.
U metrima se mjere razlike vodostaja na postaji u Slavonskom Brodu nakon što je rijeka Sava tijekom veljače 'divljala' u rastu i padu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Slavonski Brod postati grad smeća?

Kada se na otpadu bude moglo uštedjeti

Hoće li Slavonski Brod postati grad smeća?

12.2.2019. | 21:00
I danas na svakoj strani grada postoje ilegalna odlagališta otpada. Na hrpama se može pronaći sve - od životinjskih lubanja, preko dijelova vozila pa sve do odbačenog namještaja. No, ako je tako sada, pravo je pitanje što nas tek čeka kada se na odvozu otpada bude moglo uštedjeti
I danas na svakoj strani grada postoje ilegalna odlagališta otpada. Na hrpama se može pronaći sve - od životinjskih lubanja, preko dijelova vozila pa sve do odbačenog namještaja. No, ako je tako sada, pravo je pitanje što nas tek čeka kada se na odvozu otpada bude moglo uštedjeti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sava danas 'miruje'

Pratimo vodostaj Save

Sava danas 'miruje'

7.2.2019. | 11:00
Mada je Sava početkom tjedna prijetila ubrzanim rastom, čini se kako su pred Brođanima lijepi i sunčani zimski dani.
Mada je Sava početkom tjedna prijetila ubrzanim rastom, čini se kako su pred Brođanima lijepi i sunčani zimski dani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz vodeni val, stižu i 'otoci' otpada

Pratimo vodostaj Save

Uz vodeni val, stižu i 'otoci' otpada

6.2.2019. | 11:10
Sutrašnji vrhunac vodenog vala koji stiže iz Slovenije, gotovo je sigurno, neće ugroziti stanovnike Brodsko-posavske županije. No, kroz središte su grada Savom jutros jurili golemi otoci otpada.
Sutrašnji vrhunac vodenog vala koji stiže iz Slovenije, gotovo je sigurno, neće ugroziti stanovnike Brodsko-posavske županije. No, kroz središte su grada Savom jutros jurili golemi otoci otpada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pašnjak Gajna smanjuje rizik od poplave

Slavonskobrodski stručnjaci tvrde:

Pašnjak Gajna smanjuje rizik od poplave

5.2.2019. | 16:50
Vlažna staništa pomažu u borbi s klimatskim promjenama, tvrde slavonskobrodski stručnjaci. Tu gdje su ljudi naviknuti živjeti uz ritam prirode uz sve teškoće koje to donosi nalaze se retencije – mjesta koja upravo ovih dana primaju višak vode u poplavama i tako smanjuju rizike i
Vlažna staništa pomažu u borbi s klimatskim promjenama, tvrde slavonskobrodski stručnjaci. Tu gdje su ljudi naviknuti živjeti uz ritam prirode uz sve teškoće koje to donosi nalaze se retencije – mjesta koja upravo ovih dana primaju višak vode u poplavama i tako smanjuju rizike i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjerenja razine vodostaja sve učestalija

Pratimo vodostaj Save

Mjerenja razine vodostaja sve učestalija

5.2.2019. | 9:13
Slična je situacija s naglim dolaskom vodenog vala bila lani kada je, prema mjerenjima Hrvatskih voda, vodostaj Save 22. ožujka 2018. godine, u osam sati ujutro, iznosio 844 centimetra. Tada su brojni Brođani fotografirali kako je Sava došla do gornje, najviše razine šetališta uz
Slična je situacija s naglim dolaskom vodenog vala bila lani kada je, prema mjerenjima Hrvatskih voda, vodostaj Save 22. ožujka 2018. godine, u osam sati ujutro, iznosio 844 centimetra. Tada su brojni Brođani fotografirali kako je Sava došla do gornje, najviše razine šetališta uz
SBplus.hr, Slavonski Brod : U očekivanju novog vodenog vala

Pratimo vodostaj Save

U očekivanju novog vodenog vala

4.2.2019. | 12:10
Rijeka Sava u Slavonskom je Brodu tijekom noći porasla za pola metra. Građani su danas, zbog jučerašnjih vijesti o stanju u Zagrebu i Bosni i Hercegovini, bojažljivo gledali prema obali, prisjećajući se svibnja 2014. godine kada su svi branili grad od nabujale rijeke.
Rijeka Sava u Slavonskom je Brodu tijekom noći porasla za pola metra. Građani su danas, zbog jučerašnjih vijesti o stanju u Zagrebu i Bosni i Hercegovini, bojažljivo gledali prema obali, prisjećajući se svibnja 2014. godine kada su svi branili grad od nabujale rijeke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavska županija idealno je stanište štetnika

Tko je dužan štititi puk od zaraze?

Brodsko-posavska županija idealno je stanište štetnika

29.1.2019. | 21:00
Od kolovoza do listopada 2018. godine na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest pojedinačnih autohtonih oboljenja ljudi od groznice Zapadnog Nila koju prenose komarci vrste Culex. Dva slučaja oboljenja zabilježena su na području grada Slavonskog Broda, a četiri u
Od kolovoza do listopada 2018. godine na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest pojedinačnih autohtonih oboljenja ljudi od groznice Zapadnog Nila koju prenose komarci vrste Culex. Dva slučaja oboljenja zabilježena su na području grada Slavonskog Broda, a četiri u
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mladi' kamp čeka i slavonskobrodske posjetitelje

Top odmorište u blizini

'Mladi' kamp čeka i slavonskobrodske posjetitelje

29.1.2019. | 19:00
Brođani ne moraju 'potegnuti' previše daleko kako bi stigli do vrhunskih slavonskih turstičkih odredišta. No, malo ih je čulo za dvije godine staro Kamp odmorište Duboka koje pruža sve prirodne blagodati kao i puno poznatije 'zelene oaze'.
Brođani ne moraju 'potegnuti' previše daleko kako bi stigli do vrhunskih slavonskih turstičkih odredišta. No, malo ih je čulo za dvije godine staro Kamp odmorište Duboka koje pruža sve prirodne blagodati kao i puno poznatije 'zelene oaze'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaleđena Sava u Slavonskom Brodu 1929., 1932., 1964...

Al' je nekad dobro mrzlo

Zaleđena Sava u Slavonskom Brodu 1929., 1932., 1964...

23.1.2019. | 11:00
Mada znaju biti nemilosrdne, i zime imaju svojih čari. U prilogu donosimo veliku fotogaleriju smrznute Save u Slavonskom Bordu od 1929. do nedavno.
Mada znaju biti nemilosrdne, i zime imaju svojih čari. U prilogu donosimo veliku fotogaleriju smrznute Save u Slavonskom Bordu od 1929. do nedavno.