Život : Okoliš

Objavljeno: 19.5.2018. u 0:01
Prikaza: 1981
|
Autor: Večernji List/SBplus

Kad institucije šute, ljudi špekuliraju

Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminirani

Slavonski Brod : Možda su uzorci brodske vode namjerno kontaminiraniZagađen prostor niti nakon 50 dana nije saniran (Foto: SBplus/arhiva)

Već 50 dana ne zna se koliko je naftnih derivata iscurilo u zemlju, kolika je površina onečišćena. Policija i DORH još istražuju jesu li slučajevi vode zagađene ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu povezani

SLAVONSKI BREOD - Iako je od zagađenja vode za piće u Slavonskom Brodu ugljikovodicima i ekološkog incidenta na produktovodu na zapadnom ulazu u grad prošlo više od pedeset dana, još uvijek se ne znaju uzroci tih dvaju događaja. I dalje traje istraga policije i državnog odvjetništva oko ova dva slučaja i utvrđuje se jesu li međusobno povezani, piše Večernji list.

Podsjetimo, brodski Stožer civilne zaštite 30. ožujka izvijestio je da je voda na brodskom vodocrpilištu onečišćena ugljikovodicima i nije za piće. Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom koji se dogodio dva dana prije zapadno od grada uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda došlo do izlijevanja naftnih derivata u okoliš. Protiv tvrtke Crodux, koju drži odgovornom, podnio je kaznenu prijavu.

Već u subotu ujutro građanima su stigle cisterne s pitkom vodom, a iz Croduxa su tvrdili da oni nisu krivi za zagađenje. Koncentracija ugljikovodika u vodi već nakon dva dana bila je u dopuštenim granicama, a 9. travnja Vladino Stručno povjerenstvo objavilo je da je voda ispravna i može se koristiti za piće.

Duspara je nedavno kazao da njegovi sugrađani nakon svega više ne vjeruju institucijama. - Brođani imaju pravo znati što je s istragom, što se dogodilo u podzemlju, u bunarima, da ljudima vratimo povjerenje - rekao je.

MUP i DORH pokrenuli su istragu o ekološkom incidentu, a inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike naložila je daljnje aktivnosti koje se odnose na pražnjenje produktovoda, provjeru stanja oko zaštite okoliša, nastavak istraživanja tla radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja te uklanjanje onečišćene zemlje i vode.

Međutim, nikada nije jasno rečeno kolika je količina naftnih derivata iscurila u zemlju, kolika je površina onečišćena, je li ispitana cijela trasa produktovoda i je li porozan na još nekim dijelovima ili samo na onom na kojem je došlo do puknuća.

- Unatrag dva tjedna građanima Slavonskog Broda isporučuje se voda za ljudsku potrošnju s vodocrpilišta Sikirevci. Istragu provode nadležne institucije, MUP i DORH - kratko su na naše upite odgovorili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Iz brodskog ŽDO-u samo su poručili da su "izvidi još uvijek u tijeku”.

Od prvog dana Brodom se šire brojne teorije. Svoje viđenje ponudio nam je i neovisni analitičar Zoran Grgić, koji smatra da su akcident kod produktovoda i onečišćenje bunara dva odvojena događaja koji se ne mogu povezati.

- Zbog nelogičnosti pojavljivanja uzorka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava, logično je pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo, nego da je došlo do namjerne ili slučajne kontaminacije uzoraka – kaže Grgić.

Prema njegovim riječima, hlapljive tekućine ftalati, skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazrjeđivač i WD-40. Stoga je moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje, ali moguća je i namjerna kontaminacija, radi nečijeg interesa, no to se mora utvrditi istragom.

- Kada govorimo o izlijevanju benzina, velika je pogreška što prvi dan nisu uzeti uzorci benzina, jer bi se onda moglo utvrditi je li taj benzin proizveden prije rata ili nedavno. Tako bi se odredilo je li cijev korištena za šverc benzinskim derivatima - ističe Grgić. (Vedran Balen)

Komentar
Prvo. "Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje je povezao s ekološkim incidentom", na temelju dobivenog nalaza državne inspektorice koja je tu mogućnost službeno uvela u svoj zapisnik.
Drugo. Grgićeva tvrdnja: "Zbog nelogičnosti pojavljivanja zagađenih uzoraka dva dana zaredom samo u trgovačkom centru Colosseum, a ne i na bunarima i krajnjim točkama sustava", nije točna jer su uzorci vode bili kontaminirani s najmanje 12 mjesta - od bunara do krajnjih korisnika.
Treće. Mada jeste "logično pretpostaviti da stvarnog zagađenja vode nije ni bilo", nimalo logično nije da bi do zagađenja moglo doći slučajnom kontaminacijom uzoraka, i to sa 12 mjesta u 12 posuda.
Četvrto. Puno logičnije je zaključiti kako je do zagađenja 12 uzoraka došlo namjerno, a tko je to učinio i zbog čega, vjerojatno, nikad saznati nećemo. Naime, Hrvatska ne glumi pravnu državu, ona čvrsto stoji na stanovištu kako joj takvo čudo civilizacije, zasad, nije potrebna. Sve dok njezini vlasnici "imaju svoje ljude".
Peto. Grgićeva konstatacija kako "skupina spojeva koji su pronađeni u uzorcima, nalaze se u omekšivačima za plastiku, brtvama i otapalima kao što je nitrorazređivač i WD-40" te kako je, posljedično toj činjenici "moguća slučajna kontaminacija uzorka ili nepravilno brtvljenje" i to na 12 različitih mjesta, zaista koketira s teorijama zavjere i to onom za malu djecu. (J. Zovak)


Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 20.5.2018. | 9:02

1

Slažem se da to treba biti dio istrage, ali van svake pameti je za isto optuživati Dusparu jer on s uzimanjem uzoraka nema veze jer to vrši hzjz. Drugo je nešto kada vodovod vrši svakodnevnu analizu vode, jer ne analizira ugljikovodike. Sad ako je šlamperaj hzjz, bojim se da nemamo pravnu državu i da ništa od nalaska krivca neće biti!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 19.5.2018. | 22:35

2

Mika45@ Duspara s drugim kolničkim trakom u Svačićevoj ima veze utoliko što 'njegov' Upravni odjel prenesenim ovlastima, tj. izdao je potrebne dozvole i nadzire radove - inače je to 'državna' investicija kao što je bio i podvožnjak u Osječkoj, rotor na Glogovici, rotor kod Halajka... jer su Hrvatske ceste investitor u ove objekte.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 22:19

3

Legionar, ako si se informirao samo iz te potrage, i našao ovdje prosipati pamet, poklopi se ušima i šuti! Daj provjeri nešto prije nego kreneš vjerovati i pametovati. A s ovim prometnim stručnjacima koji znaju što je potrebno, i ne znaju se držati teme, neću ni pokušati argumentima.
Mika45

Mika45

Komentirano: 19.5.2018. | 19:26

4

Duspara cijeli grad vuče guzicom za nos.novi primjer je glupa druga traka koja puno košta a ništa ne donosi.donosi naravno njemu i pzc kojem stalno namješta poslove.preko takvih radova se najviše može zamuljat
12345

12345

Komentirano: 19.5.2018. | 17:59

5

Iksiću@ para vrti gdje burgija neće....
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 19.5.2018. | 14:40

6

Ajde Mile, objasni kako su to Dusparini spricnuli wd-a u uzorke, ako uzorkovanje vrsi hzjz (hdz). Hvala
abcabc

abcabc

Komentirano: 19.5.2018. | 10:42

7

Brođani će piti vodu iz Sikirevaca, izglada samo ako odu u Sikirevce i natoče si vode !
Srecko

Srecko

Komentirano: 19.5.2018. | 5:10

8

Vodovod je obicna klosarska gradska firma u kojoj nema nikoga zaposlenog da nije dosao preko veze,tko god je imao iskustva s njima zna o cemu pricam

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najprije moramo sami prestati biti onečišćivači zraka

Podatci pokazuju, stručnjaci poručuju:

Najprije moramo sami prestati biti onečišćivači zraka

11.12.2018. | 15:00
Na osobno zdravlje svakog od nas ne utječu samo vanjski čimbenici, nego i to kako sami tretiramo vlastito tijelo te što u njega unosimo. I dok bi gašenje ili barem plinofikacija Rafinerije Brod riješili Brođane prepoznatljivog smrada na ulicama, kao i dijela uzročnika zagađenja z
Na osobno zdravlje svakog od nas ne utječu samo vanjski čimbenici, nego i to kako sami tretiramo vlastito tijelo te što u njega unosimo. I dok bi gašenje ili barem plinofikacija Rafinerije Brod riješili Brođane prepoznatljivog smrada na ulicama, kao i dijela uzročnika zagađenja z
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas zatrpana rupa na kontaminiranom području

Definitivan završetak testiranja cijevi

Danas zatrpana rupa na kontaminiranom području

7.12.2018. | 16:45
Na mjestu koje se nalazi na području Slobodnice, a koje smo jedanaest dana obilazili kako bismo pratili radove na testiranju produktovoda, danas je, umjesto sanacije koja bi obuhvaćala temeljitu dekontaminaciju onečišćenog tla, tek zatrpana rupa napravljena kako bi se došlo do ci
Na mjestu koje se nalazi na području Slobodnice, a koje smo jedanaest dana obilazili kako bismo pratili radove na testiranju produktovoda, danas je, umjesto sanacije koja bi obuhvaćala temeljitu dekontaminaciju onečišćenog tla, tek zatrpana rupa napravljena kako bi se došlo do ci
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

Još se ne zna tko je zagadio vodu

Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

1.12.2018. | 14:00
Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi ...
Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Temperature rastu za čak 25 stupnjeva?

Stiže velika promjena vremena

Temperature rastu za čak 25 stupnjeva?

30.11.2018. | 20:00
Kontinentalni dio Hrvatske već danima se budi uz temperature ispod nule. Ipak neće dugo, ako je vjerovati prognostičarima koji najavljuju popriličan rast temperature zraka što će, navodno, osjetiti i Brođani.
Kontinentalni dio Hrvatske već danima se budi uz temperature ispod nule. Ipak neće dugo, ako je vjerovati prognostičarima koji najavljuju popriličan rast temperature zraka što će, navodno, osjetiti i Brođani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekuje li nas ovih dana snijeg?

Evo što kažu prognostičari

Očekuje li nas ovih dana snijeg?

27.11.2018. | 19:00
Snijeg trenutno pada, prilično obilno, na Biokovu. A evo i kakva je situacija kod nas i kada ga mogu očekivati Brođani.
Snijeg trenutno pada, prilično obilno, na Biokovu. A evo i kakva je situacija kod nas i kada ga mogu očekivati Brođani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

Za točan odgovor nikad nije kasno

Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

14.11.2018. | 11:45
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

Prenosimo reportažu o produktovodu

Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

10.11.2018. | 19:45
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

Posvuda golemi dijelovi stabala

Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

9.11.2018. | 18:05
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

Ekipa 'Potrage' u Slavonskom Brodu

Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

9.11.2018. | 16:50
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko može dotaknuti nebo

Visokogorac Matej Perkov

Svatko može dotaknuti nebo

9.11.2018. | 10:15
"Riječ je o zbirci priča s mojih visokogorskih ekspedicija u kojima ljudima pokušavam približiti činjenicu da za fantastičan planinski doživljaj nije nužno otići na daleko i skupo putovanje, nego je dovoljno popeti se i na neku manju planinu u okruženju i dobiti doživljaj avantur
"Riječ je o zbirci priča s mojih visokogorskih ekspedicija u kojima ljudima pokušavam približiti činjenicu da za fantastičan planinski doživljaj nije nužno otići na daleko i skupo putovanje, nego je dovoljno popeti se i na neku manju planinu u okruženju i dobiti doživljaj avantur
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

Kraj prebrojavanja cisterni

Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

8.11.2018. | 23:00
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega je izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

Ne čudi se benzinu u praznoj cijevi

Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

8.11.2018. | 21:00
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Molimo vas, napustite teren'

Nakon deset dana ostvarena komunikacija:

'Molimo vas, napustite teren'

7.11.2018. | 21:00
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza Brođana je deveti dan šutnje

Cisterne i danas putovale

Iza Brođana je deveti dan šutnje

6.11.2018. | 23:00
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

Pratimo kontaminirano područje

Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

5.11.2018. | 23:50
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih...
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih 420 tisuća litara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

'Čist okoliš ne čini samo zrak'

Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

5.11.2018. | 22:00
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

Uživanje u jeseni

Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

4.11.2018. | 18:40
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

Nije dobro hraniti ih kruhom

Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

4.11.2018. | 10:00
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

Pratimo kontaminirano područje

Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

2.11.2018. | 23:00
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nabujala rijeka donosi otpad

Nagli rast vodostaja Save

Nabujala rijeka donosi otpad

2.11.2018. | 10:10
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.