Život : Okoliš

Objavljeno: 1.12.2018. u 14:00
Prikaza: 2186
|
Autor: Drago Hedl

Još se ne zna tko je zagadio vodu

Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

Slavonski Brod : Donosimo zanimljivosti iz Zapisnika o istrazi

Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi ...

SLAVONSKI BROD - Zagađenje vode u vodovodnoj mreži iz koje se opskrbljuju građani Slavonskog Broda, krajem ožujka ove godine, čini se, jedna je od većih, do danas neobjašnjenih misterija, vrijedna epizode popularne tv-serije X files. Telegram je ovih dana došao u posjed više od 150 stranica materijala iz istrage koja se oko toga vodila, a koji otkrivaju dosad nepoznatu stranu te misterije, piše telegram.hr

Ona se, doduše tek šturo, mogla iščitati iz priopćenja Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu koje se oglasilo u srpnju ove godine senzacionalnim zaključkom kako je: do onečišćenja uzoraka vode, vjerojatno, došlo je slučajno.

U tom priopćenju kaže se kako je istraga o tome zašto su Brođani desetak dana bili bez pitke vode bila usmjerena i na utvrđivanje kaznene odgovornosti osoba koje su sudjelovale u prikupljanju uzoraka vode, njenog transporta i laboratorijskog ispitivanja. Utvrđen je identitet svih osoba ”koje su došle u kontakt s uzorcima vode i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja vode”.

Sve je još čudnije, a to brodsku misteriju sa zagađenjem vode čini još zagonetnijom, kada se zna da je tijekom prošlog mjeseca iz produktovoda (za kojeg se tvrdilo da je prazan) odvezeno više od 50 cisterni tekućine koja se u njemu nalazila, dakle više od 500.000 litara nečega čiji sadržaj ni do danas nije objavljen.

SLUČAJ ĆE, DAKLE, OSTATI POTPUNA MISTERIJA

Iz dokumenata u posjedu Telegrama sada se zna i tko su osobe prema kojima je bila usmjerena istraga, kakvog je opsega istraga bila i što je istražitelje zanimalo. No, ta istraga, o kojoj ćemo nešto kasnije, nije dala nikakva rezultata, pa se eto, s obzirom da je zaključena, nikada neće saznati zašto je cijeli jedan grad (s vodovodnom mrežom koju koristi 90.000 ljudi) nekoliko dana bio bez pitke vode. Prava priča za X-files.

ŽDO Slavonski Brod zaključio je kako je ”nakon poduzimanja svih potrebnih radnji, utvrđeno da se ni u postupanju tih osoba ne ostvaruju obilježja prijavljenih, a niti kojih drugih kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”. Dakle, potpuna misterija.

MIRIS BENZINA I MRLJA NA TISUĆU KVADRATA TRAVE

S obzirom da se cijeli događaj zbio prije sedam mjeseci, valja ukratko podsjetiti kako je do cijelog eko-incidenta došlo. Službenici PU Brodsko-posavske, 28. ožujka, nakon dojave, izašli su na mjesto događaja gdje su oko 13.15 sati, u blizini poslovne zgrade tvrtke Plinacro, na zapadnoj veznoj cesti kod Gromačnika, u blizini Slavonskog Broda, na travnatoj površini uočili crnu mrlju na oko 1.000 metara četvornih koja je, kako stoji u očevidu ”imala intenzivni miris benzina”.

Tada se ispostavilo da je tvrtka Crodux, od Plinacra zatražila ispitivanje cijevi produktovoda, izgrađenog 1968. godine. Crodux je bio potencijalni zakupac produktovoda kojim je trebao snabdijevati plinom rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, gradu u BiH, s druge strane Save.

Plinacro je te radove povjerio tvrtki Mato – LD, iz Ivanić Grada, čiji su radnici toga dana u produktovod utisnuli dušik pod tlakom od 1,8 bara. Bilo je to oko 11 sati, a dva sata kasnije, u krugu tvrtke Plinacro, osjetio se jak miris benzina i pojavila se ona ogromna mrlja, na travnatoj površini, čiju je veličinu policija procijenila na tisuću metara četvornih.

VRLO NEOBIČNI NAVODI PUNOMOĆNIKA TVRTKA CRODUX

U zapisniku PU Brodsko-posavske stoji kako je tijekom očevida ispitan i Branko Radošević, koga se spominje kao punomoćnika tvrtke Crodux. On je, a ovo je za našu priču posebno važno, izjavio kako se iz produktovoda izlilo oko 150 litara (!) tekućine. Dva dana kasnije Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije javlja da je u vodovodnoj mreži kojom se koriste stanovnici sedmog po veličini grada u Hrvatskoj, drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi, a analize pokazuj deseterostruko veće vrijednosti od dopuštenih.

U Slavonskom Brodu nastaje alarmantno stanje. Na sastanak Stožera civilne zaštite u taj grad stižu premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, te ministri zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zdravstva Milan Kujundžić. Hrvatska vojska doprema cisterne s pitkom vodom, a Crveni križ flaširanu vodu. Građani su očajni, tiskaju se pred cisternama i guraju za bočice pitke vode. I sve to, čini se, zbog onih 150 litara (!) benzina koji su, prema riječima punomoćnika tvrtke Crodux, iscurili iz produktovoda za kojeg se tvrdilo da je prazan.

ISPITANI SU LJUDI KOJI SU BILI U DOTICAJU S UZORCIMA

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, odmah je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, pa se prikupljaju uzorci tla, ali i vode. S analizom uzoraka tla sve ide dosta traljavo, no zato istraga oko analize uzoraka vode ide izvrsno. Točnije, istraga o osobama koje su bile u kontaktu s uzorcima vode – od onih koji su uzorke uzimali, vozača koji su prevozili uzorke, do osoba u laboratorijima koje su radile analizu.

A sve je počelo još jednom kaznenom prijavom koju je 13. travnja, također protiv NN osobe, podnijela nezavisna vijećnica u gradskom vijeću, Slavica Lemaić. Ona je posumnjala da su ”uzorci vode bili kontaminirani od strane nepoznatog počinitelja”.

POLICIJA SE RASPITIVALA I O PRIVATNOSTIMA KOD BIVŠE ŽENE

Istraga, po nalogu ŽDO Slavonski Brod, sada kreće u drugom pravcu. Službenici PU Brodsko-posavske u razdoblju od 6. do 15. travnja ispitali su ukupno 18 osoba, koje su dolazile u dodir s uzorcima vode poslanim na analizu. Radi se o zaposlenicima Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u Slavonskom Brodu i Osijeku. Devetero njih podvrgnuto je i poligrafskom vještačenju, a koliko je napora policija uložila da bi pronašla osobu koja je namjerno ili nehotično kontaminirala uzorke vode (što je bio cilj cijele te 10-dnevne akcije) svjedoči i bilješka o obavijesnom razgovoru s bivšom suprugom jednog od zaposlenika ZZJZ-a u Slavonskom Brodu.

Policija se o njemu raspitivala kod njegove bivše supruge, uredno bilježeći i posve privatne podatke koji s istragom ne bi trebale imati nikakve veze. Tako bivša supruga kaže, a policijski službenik uredno bilježi, kako taj zaposlenik ZZJZ-a sada živi s drugom ženom (njeno ime navodi se u službenoj zabilješci!) u iznajmljenom stanu, te spominje čak i ime stanodavke, kao i podatak da je njihova maloljetna kći (čije se ime također navodi u službenoj zabilješci!) bila na ručku kod oca kada je on komentirao zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

ISPITIVALI SU I ČISTAČICU IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Jednu od službenica ZZJZ-a iz Slavonskog Broda koja je zajedno s kolegom uzorke prevozila u Osijeku, policijski je službenik pitao jesu li usput, na nekoj od benzinskih crpki, točili gorivo, a koliko se pedantno i sveobuhvatno vodila istraga o tom dijelu priče o zagađenoj brodskoj vodi, vidi se i iz službene zabilješke u kojoj je svoja saznanja o mogućem namjernom ili slučajnom zagađenju dala i čistačica u brodskom ZZJZ-u!

No, nakon sati i sati istrage i ispitivanja, poligrafskog vještačenja i kopanja po privatnom životu moguće sumnjivih osoba, u posebnom izvješću koje je brodska policija poslala ŽDO Slavonski Brod skrušeno se priznaje da nije otkriveno tko bi, namjerno ili slučajno, mogao zagaditi uzorke vode. Pri tom je, ponavljamo, bilo i devet (9) poligrafskih vještačenja!

Zanimljivo u cijeloj priči je i to, da kad se radilo o uzorcima tla oko zagađenog područja, nije bilo iste policijske pedantnosti. Postoji samo jedna zabilješka vezano uz osobe koje su sudjelovale u ispitivanju produktovoda. Nitko od onih koji su uzimali uzorke tla - za koje je vještak napisao kako se ne može izjasniti je li tekućina koja je iscurila iz produktovoda mogla dovesti do povećanja razine ugljikovodika u uzorcima vode u brodskom vodovodu - nije dao iskaz policiji. I naravno, nitko od njih nije podvrgnut poligrafskom ispitivanju.

ODVEZENO JE 50 CISTERNI, NI DANAS SE NE ZNA ČEGA

Ostaje pitanje zašto se prema onima koji su nosili uzorke vode na ispitivanje postupalo tako sveobuhvatno, predano i išlo u nevjerojatne detalje, dok se s osobama koje su uzimale uzorke tla i prevozile ih iz Slavonskog Broda u Zagreb, uopće nije razgovaralo, niti se posumnjalo kako se moglo manipulirati tim uzorcima.

Sve je još čudnije, a to brodsku misteriju sa zagađenjem vode čini još zagonetnijom, kada se zna de je tijekom prošlog mjeseca iz produktovoda (za kojeg se tvrdilo da je prazan) odvezeno više od 50 cisterni tekućine koja se u njemu nalazila, dakle više od 500.000 litara nečega čiji sadržaj ni do danas nije objavljen.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jerihon

Jerihon

Komentirano: 1.12.2018. | 18:51

1

A koliko je flaširane vode ostalo u ĐĐ, a nije podijeljena?
12345

12345

Komentirano: 1.12.2018. | 16:44

2

Nemojte se brukat s naslovom. Pitanje je tko je zagadio uzorke vode. Vodu osim politike nije mutio nitko.
joso87

joso87

Komentirano: 1.12.2018. | 16:39

3

Kad kreće zamjena uništenih filtera s aktivnim ugljenom?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najprije moramo sami prestati biti onečišćivači zraka

Podatci pokazuju, stručnjaci poručuju:

Najprije moramo sami prestati biti onečišćivači zraka

11.12.2018. | 15:00
Na osobno zdravlje svakog od nas ne utječu samo vanjski čimbenici, nego i to kako sami tretiramo vlastito tijelo te što u njega unosimo. I dok bi gašenje ili barem plinofikacija Rafinerije Brod riješili Brođane prepoznatljivog smrada na ulicama, kao i dijela uzročnika zagađenja z
Na osobno zdravlje svakog od nas ne utječu samo vanjski čimbenici, nego i to kako sami tretiramo vlastito tijelo te što u njega unosimo. I dok bi gašenje ili barem plinofikacija Rafinerije Brod riješili Brođane prepoznatljivog smrada na ulicama, kao i dijela uzročnika zagađenja z
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas zatrpana rupa na kontaminiranom području

Definitivan završetak testiranja cijevi

Danas zatrpana rupa na kontaminiranom području

7.12.2018. | 16:45
Na mjestu koje se nalazi na području Slobodnice, a koje smo jedanaest dana obilazili kako bismo pratili radove na testiranju produktovoda, danas je, umjesto sanacije koja bi obuhvaćala temeljitu dekontaminaciju onečišćenog tla, tek zatrpana rupa napravljena kako bi se došlo do ci
Na mjestu koje se nalazi na području Slobodnice, a koje smo jedanaest dana obilazili kako bismo pratili radove na testiranju produktovoda, danas je, umjesto sanacije koja bi obuhvaćala temeljitu dekontaminaciju onečišćenog tla, tek zatrpana rupa napravljena kako bi se došlo do ci
SBplus.hr, Slavonski Brod : Temperature rastu za čak 25 stupnjeva?

Stiže velika promjena vremena

Temperature rastu za čak 25 stupnjeva?

30.11.2018. | 20:00
Kontinentalni dio Hrvatske već danima se budi uz temperature ispod nule. Ipak neće dugo, ako je vjerovati prognostičarima koji najavljuju popriličan rast temperature zraka što će, navodno, osjetiti i Brođani.
Kontinentalni dio Hrvatske već danima se budi uz temperature ispod nule. Ipak neće dugo, ako je vjerovati prognostičarima koji najavljuju popriličan rast temperature zraka što će, navodno, osjetiti i Brođani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekuje li nas ovih dana snijeg?

Evo što kažu prognostičari

Očekuje li nas ovih dana snijeg?

27.11.2018. | 19:00
Snijeg trenutno pada, prilično obilno, na Biokovu. A evo i kakva je situacija kod nas i kada ga mogu očekivati Brođani.
Snijeg trenutno pada, prilično obilno, na Biokovu. A evo i kakva je situacija kod nas i kada ga mogu očekivati Brođani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

Za točan odgovor nikad nije kasno

Plinacro je Dusparu izvijestio o sastavu izvađene 'tekućine'

14.11.2018. | 11:45
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus ne prihvaća dosadašnje službene i javno obznanjene informacije državnih institucija kako je do svega došlo "slučajno" - bez odgovora na pitanje: 'Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

Prenosimo reportažu o produktovodu

Pražnjenje koje je (zamalo) prošlo u tišini

10.11.2018. | 19:45
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
Kako je i najavio SBplus, jučerašnja je RTL-ova emisija Potraga, istraživačke novinarke Danke Derifaj, bila posvećena višednevnom odvozu cisterni punih benzina iz produktovoda u Slobodnici - i to sve daleko od očiju javnosti, bez ikakvih službenih informacija sve do posljednjeg d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

Posvuda golemi dijelovi stabala

Nagli pad razine Save za sobom ostavlja 'tragove'

9.11.2018. | 18:05
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
Prije tjedan dana Brođane je iznenadio visok vodostaj Save koja je tijekom noći naočigled 'narasla'. Jutarnji šetači su se tada tomu čudili, a danas ih je, pak, dočekao rezultat naglog pada razine rijeke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

Ekipa 'Potrage' u Slavonskom Brodu

Poznata novinarka 'uhvatila se' priče o produktovodu

9.11.2018. | 16:50
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
Istraživačka novinarka Danka Derifaj i ekipa RTL-ove emisije 'Potraga', nakon praćenja svakodnevnih SBplus-ovih članaka o višednevnom pražnjenju produktovoda u Slobodnici, odlučili su istražiti što se zapravo krije iza šutnje svih umiješanih strana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko može dotaknuti nebo

Visokogorac Matej Perkov

Svatko može dotaknuti nebo

9.11.2018. | 10:15
"Riječ je o zbirci priča s mojih visokogorskih ekspedicija u kojima ljudima pokušavam približiti činjenicu da za fantastičan planinski doživljaj nije nužno otići na daleko i skupo putovanje, nego je dovoljno popeti se i na neku manju planinu u okruženju i dobiti doživljaj avantur
"Riječ je o zbirci priča s mojih visokogorskih ekspedicija u kojima ljudima pokušavam približiti činjenicu da za fantastičan planinski doživljaj nije nužno otići na daleko i skupo putovanje, nego je dovoljno popeti se i na neku manju planinu u okruženju i dobiti doživljaj avantur
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

Kraj prebrojavanja cisterni

Odvezena količina tekućine 'govori' kako je cjevovod bio pun

8.11.2018. | 23:00
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
Prema našim izračunima, produktovod dug pet kilometara i promjera 40 cm., prije proljetne havarije bio je dupke pun s oko 630 tisuća litara benzina. Potvrđuje to činjenica da je zadnjih deset dana iz njega je izvađeno oko 560 tisuća litara benzina, a proljetos vjerojatna razlika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

Ne čudi se benzinu u praznoj cijevi

Ministar neće inzistirati da ŽDO pronađe zagađivača vode

8.11.2018. | 21:00
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
Ne, nismo se prevarili - on jest ministar „zaštite okoliša i energetike", ali nema informacije o količini niti vrsti tvari isisane iz produktovoda „zapečaćenog" duže od četvrt stoljeća, a sve i da ih ima, s njima ne bi napravio ništa jer - što je čudno u tome da se u produktovodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Molimo vas, napustite teren'

Nakon deset dana ostvarena komunikacija:

'Molimo vas, napustite teren'

7.11.2018. | 21:00
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
'Plinacrovi ljudi' najprije su nam danas dopustili snimanje iz blizine nakon odlaska cisterne prema Ivanić Gradu, ali su se za nekoliko minuta vratili na mjesto pražnjenja i zamolili nas da napustimo teren. Pogledajte što smo ipak uspjeli fotografirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iza Brođana je deveti dan šutnje

Cisterne i danas putovale

Iza Brođana je deveti dan šutnje

6.11.2018. | 23:00
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
Odavno je prijeđen prag kada je javnost trebala glasno reagirati, a Plinacro, pritisnut medijskom upornošću, omogućiti pristup službenim podatcima o sastavu i točnoj količini koju već deveti dan isisavaju iz produktovoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

Pratimo kontaminirano područje

Oboren rekord u broju odvezenih cisterni

5.11.2018. | 23:50
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih...
Prema informacijama do kojih je došao SBplus, tijekom zadnjih osam dana čišćenja cijevi produktovoda, ukupna količina istisnutog benzina (ili čega već) iz cjevovoda popela se na fascinantnih 420 tisuća litara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

'Čist okoliš ne čini samo zrak'

Gradonačelnik pozvao ekološke udruge na aktivizam

5.11.2018. | 22:00
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
Nakon osam dana pražnjenja produktovoda, javnosti je par riječi vezanih za ovaj proces konačno uputio i gradonačelnik Duspara, prvenstveno upozorivši eko-udruge kako je i sad pravo vrijeme za njihov angažman, a ne samo onda kada je u pitanju čist zrak koji, na kraju krajeva, ovis
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

Uživanje u jeseni

Planinari znaju pronaći ljepotu u malim stvarima

4.11.2018. | 18:40
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
Uporniji su planinari na Vidovom brdu nabrali šipka za čaj koji će ih zimi u toplini doma podsjećati na lijepi izlet, a oni najuporniji napravit će zahtjevni pekmez od šipka za unuke i drage ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

Nije dobro hraniti ih kruhom

Vjerni parovi labudova nastanili se na Poloju

4.11.2018. | 10:00
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
Labudovi vole jesti kruh, ali on, zbog kvasca i aditiva, nije najbolji izbor za njih. Brođani bi im, umjesto toga, kao poslasticu trebali ponuditi kukuruz i suncokret odnosno uljarice koje im daju snagu. Žito također mogu jesti, ali ne u velikoj mjeri jer sadrži previše kalcija k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

Pratimo kontaminirano područje

Iz 'praznog' produktovoda odvezli 300 tisuća litara benzina

2.11.2018. | 23:00
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
Demistifikacija svih mjera i radnji poduzetih kako bi ekološka katastrofa i njezine posljedice na prilazu Slavonskom Brodu bili trivijalizirani, bit će jedan od vrednijih priloga vraćanju povjerenja u ovdašnje 'institucije sustava'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nabujala rijeka donosi otpad

Nagli rast vodostaja Save

Nabujala rijeka donosi otpad

2.11.2018. | 10:10
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.
Osim što je Brođane jutros iznenadila naglo nabujala Sava jer su se početkom tjedna još mogli šetati na najnižoj 'razini' slavonskobrodskog keja, rijeka je sa sobom donijela i gomile otpada pa prizori šetačima i nisu bili najljepši.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plinacro vozi i šuti

Pratimo kontaminirano područje

Plinacro vozi i šuti

31.10.2018. | 22:45
Prema nama dostupnim informacijama, u četiri prethodna dana, u Ivanić Gradu odvezeno je 200 tisuća litara benzina, a s današnjih sedam cisterni ukupno je ispumpano i odvezeno 270 tisuća litara benzina.
Prema nama dostupnim informacijama, u četiri prethodna dana, u Ivanić Gradu odvezeno je 200 tisuća litara benzina, a s današnjih sedam cisterni ukupno je ispumpano i odvezeno 270 tisuća litara benzina.