Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 27.12.2018. u 21:30
Prikaza: 1051
|
Autor: AP/SBplus

U Slavonskom Brodu

Ovako je izgledala protekla 2018. godina

Slavonski Brod : Ovako je izgledala protekla 2018. godinaIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Kraj godine vrijeme je rezimiranja učinjenog u proteklih 365 dana. Evo kako godinu koja je na izmaku, kada su u pitanju projekti koji su odrađeni, ocjenjuju čelni ljudi Slavonskog Broda.

SLAVONSKI BROD - U protekloj 2018. godini puno se toga u Slavonskom Brodu radilo, gradilo i postiglo. Naravno kako uvijek može bolje i više. Ipak u slavonskobrodskoj Gradskoj upravi ističu zadovoljstvo postignutim u godini koja je na izmaku i koja im, kako su istaknuli, daje za pravo nadati se kako će i 2019. biti uspješna godina za grad i Brođane.

Evo koja su to 24 projekta kojima se u Gradskoj upravi Slavonskog Broda posebno diče:

Brod je jedan od prvih Gradova u Hrvatskoj koji s 5.000 kuna roditelje daruje potrebnom opremom za prvo dijete.

DEMOGRAFIJA

Grad Slavonski Brod radio je na projektima kojima se željelo poboljšati demografsku sliku, za koju se svi slažemo da nije dobra. Jasno je da se Grad sâm ne može boriti s problemom koji zahtijeva napore cijele države, no, kažu, u okviru svojih mogućnosti dali su maksimum. Evo što su na tom polju činili:

1. Kako bi pomogli mladima obiteljima da što povoljnije riješe stambeno pitanje, izgradili su prve gradske stanove za najam. U dvije zgrade u Ulici Vida Došena, u 12 stanova, danas živi 12 brodskih mladih obitelji. Zbog velikog zanimanja ugovoreni su radovi za izgradnju još dvije stambene zgrade, također s 12 stanova, predviđenih za najam. Novina u natječaju je što omogućuje prijavu i samohranim roditeljima s djecom, te izvanbračnim zajednicama.

2. Kako bi privukli što veći broj mladih obitelji u Slavonski Brod, uz izgradnju gradskih stanova za najam, pokrenuli su i projekt osiguranja gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća. Mlade obitelji, za samo stotinjak kuna mjesečno, imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na 99 godina. Pravo građenja je nasljedno. Nakon razdoblja od 10 godina moguće je otkupiti gradsko zemljište, a kupoprodajna cijena zemljišta umanjuje se za iznos uplaćenog prava građenja. Nakon sklopljenog ugovora mlade obitelji imaju rok od tri godine za izgradnju kuće. Zanimanje je veliko:već je sklopljeno 19 ugovora.

3. Jedan su od prvih Gradova u Hrvatskoj koji s 5.000 kuna roditelje daruju potrebnom opremom za prvo dijete, a ove godine dodatno je povećan iznos jednokratnih naknada za novorođenčad ( 2.500 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo te 5.000 kuna za treće i svako iduće dijete). Ovakvu pomoć Grada do sada je primilo 158 brodskih obitelji. Za nabavu potrebne opreme za prvorođenu djecu u obiteljima u 2018. iz proračuna je izdvojeno 1,1 milijun kuna.

Nakon dugogodišnjeg zalaganja i napora Grada, po prvi puta su u državnom proračunu planirana sredstva za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. 

ŠKOLSTVO I OBRAZOVANJE

Uz niz mjera za poboljšanje demografske slike Slavonskog Broda, Grad je uložio velike napore u pružanju prilike za što boljim i kvalitetnijim odgojem i obrazovanjem, od vrtićke i školske do studentske dobi:

4. Na dječjem vrtiću Trnoružica zamijenjeno je krovište, postavljena vanjska izolacija i solarni kolektorski paneli za učinkovitiji sustav grijanja. Obavljeni su radovi na uređenju unutarnjeg prostora gdje je postavljena toplinska izolacija podova, zidova i stropova i nova rasvjeta. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove vrtića iznosi 1,54 milijuna kuna, od čega je 497.859 kuna sufinancirano europskim sredstvima. Projektom energetske obnove zgrade dječjeg vrtića, značajno je unaprjeđena kvaliteta prostora za boravak djece, a smanjena je i ukupna potrošnja energije na području grada, pa time i emisija stakleničkih plinova i onečišćenja zraka na području grada.

5. Dječji vrtić Maslačak uskoro se pridružuje popisu gradskih dječjih vrtića koji će djeci omogućiti još bolje uvjete predškolskog odgoja. Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta energetske obnove: toplinske izolacije zidova, stropova, podova i krova, zamjena vanjske stolarije, solarnog kolektorskog sustava, energetski učinkovitog sustava hlađenja, te kotlovnice. Ukupna vrijednost projekta iznosi dva milijuna kuna, od čega je Grad osigurao nešto više od 550.000 kuna bespovratnih sredstava putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te dodatnih 206.878 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

6. Prijavili su se za Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića i odobreno im je 670.000 kuna čime će se sufinancirati izgradnja novog dječjeg vrtića na području Mjesnog odbora Dr. Ante Starčević. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje vrtića iznosi 6,4 milijuna kuna. Vrtić u Ulici Augustina Kažotića tako će biti četvrti novoizgrađeni na području grada u posljednjih osam godina.

7. Osnovna škola Milan Amruš jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije. Njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje. Grad Slavonski Brod samostalno je financirao izradu projektne dokumentacije, osigurao zemljište za izgradnju objekta te ishodio građevinsku dozvolu. Zahvaljujući dugogodišnjim naporima Grada, djeca s posebnim potrebama dobit će novu zgradu osnovne škole: projekt izgradnje uvršten je u državni proračun za 2020.-2021.godinu.

8. U suradnji s Razvojnom agencijom Grad je prije četiri godine izradio projekt Helping, jer je bez asistenata u nastavi obrazovanje učenika s posebnim potrebama gotovo nemoguće. Projekt je uz pomoć značajnih bespovratnih sredstava iz europskih fondova omogućio angažman pomoćnika u nastavi u gradskim osnovnim školama. Krajem 2017. godine projekt je ušao u treću fazu, a u novoj školskoj godini neophodna pomoć je osigurana još većem broju učenika s posebnim potrebama. Naime, projektom treće faze Helpinga, ukupne vrijednosti 9,24 milijuna kuna za koji je odobreno 8 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, omogućen je angažman 51 pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika u razdoblju od iduće četiri školske godine, za ukupno 56 učenika s posebnim potrebama. Tako je omogućena potpuna integracija učenika s posebnim potrebama i stvoreni uvjeti za njihov napredak i bolja postignuća u gradskim osnovnim školama.

9. Naporima uprave Grada i ove školske godine program produženog boravka dostupan je u svim redovnim osnovnim školama. Inicijativa Gradske uprave i pokretanje programa produženog boravka u svim redovnim gradskim školama rezultat su otvorene komunikacije s ravnateljima škola i roditeljima koji su ukazivali na ovu potrebu. Do školske godine 2015./2016. produženi boravak provodio se u samo dvije osnovne škole te je u njega bilo uključeno 86 učenika. Danas, program produženog boravka uveden je u sve redovne osnovne škole na području grada i u njega je uključeno oko 300 učenika.

10. Osnovna škola Antun Mihanović postala je jedna od gradskih škola koja kroz energetsku obnovu dobiva primjerenije i kvalitetnije uvjete boravka, odgoja i obrazovanja za sve učenike, učitelje i djelatnike. Temeljem prijave projekta Grada, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Odluku o financiranju energetske obnove zgrade škole u najvišem iznosu bespovratnih sredstava od 6,1 milijuna kuna.

11. I Osnovna škola Blaž Tadijanović, dobit će, energetskom obnovom, kvalitetnije uvjete boravka, odgoja i obrazovanja, jer je naporima Grada koji je prijavio projekt, natječući se za sredstva u okviru programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora,Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo Odluku o financiranju energetske obnove zgrade OŠ Blaž Tadijanović u najvišem iznosu bespovratnih sredstava od 3,9 milijuna kuna.

12. Kako bi se u svim gradskim osnovnim školama omogućili što kvalitetniji uvjeti održavanja nastave, Grad Slavonski Brod financirao je radove na mrežnoj infrastrukturi u preostale četiri gradske osnovne škole - Ivana Brlić Mažuranić, Vladimir Nazor, Blaž Tadijanovići Bogoslav Šulek- u kojima do sada nisu bili uvedeni e-dnevnici. Nabavljena su 64 prijenosna računala i 182 tokena za svakog nastavnika koji koristi aplikaciju za e-dnevnike putem Carneta. Ukupna vrijednost opreme iznosi oko 130.000 kuna. U 2018. gradske osnovne škole opremljene su i interaktivnim pločama koje unaprjeđuju nastavu i omogućuje učenicima lakše svladavanje složenijeg gradiva. Nabavljeno je 18 interaktivnih ploča (po dvije za svaku školu), širokokutni projektori te MozaBook edukativnih software, ukupne vrijednost od 213.750 kuna.

13. Nakon niza godina pokušaja osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i osporavanja od strane Rektorskog zbora, a koji nije prošao na Ustavnom sudu te nakon dugogodišnjeg zalaganja i napora Grada, po prvi puta su u državnom proračunu planirana sredstva za osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Grad je izradio potrebni elaborat, prvi korak na tom važnom putu.

Za izgradnju Inovacijskog inkubatora proračunom za 2019. godinu predviđen je iznos od 5 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 16 milijuna kuna.

GOSPODARSTVO

Gradska je uprava, onoliko koliko je to u njenoj nadležnosti i u okviru svojih mogućnosti, učinila - tvrde - maksimalne napore da se gospodarstvenicima što više olakša poslovanje.

14. Početkom 2018. godine je potpisan Sporazum o provedbi ITU mehanizma u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine čime je definiran popis novih razvojnih projekata u Slavonskom Brodu koji će biti financirani značajnim bespovratnim europskim sredstvima. Jedan je i izgradnja Inovacijskog inkubatora za koji je proračunom za 2019. godinu predviđen iznos od 5 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 16 milijuna kuna.

Cestogradnja:

15. Ugovorom o financiranju ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, potpisanom u veljači 2018. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Grad Slavonski Brod dobio je za projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna. Kako bi se, pak, povećala razina sigurnosti u prometu, kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza.

Građevinarstvo:

16. Belgijska tvrtka Lindbergh Group i Grad Slavonski Brod potpisali su ugovor o izgradnji Doma za starije i nemoćne, nazvan Slavonski Brod Rotor Života. Uz glavni objekt, Dom za starije i nemoćne, Belgijanci će ponuditi i apartmanski blok kao novi način asistiranog življenja, gdje se uz intimnost daje mogućnost korištenja svih usluga glavnog objekta.

Zbog velike potrebe i interesa za adekvatnom igraonicom u Slavonskom Brodu, jedan dio novog kompleksa, odnosno jedno krilo glavne zgrade, koristit će najmlađi Brođani. Igraonica će imati više funkcija, a neke od najvažnijih bit će mogućnost organiziranja rođendanskih proslava i čuvanja djece pod stručnim nadzorom. Vrijednost projekta, veličine 6.500 metara četvornih, procjenjuje se na 4,5 milijuna eura. Bit će otvoreno četrdesetak novih radnih mjesta, a korisnici Doma, njih oko 200, imat će smještaj prema najsuvremenijim standardima.

SOCIJALNA POLITIKA

17. U sklopu projekta Zaželi - program zapošljavanja žena, Grad je potpisao Ugovor za Projekt Zaposlena - pružanje podrške u svakodnevnom životu, namijenjen starijim osobama s područja grada. Gradu su za tu svrhu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 9,95 milijuna kuna. To omogućava zapošljavanje 62 žene za razdoblje od dvije godine i pomoć za 285 korisnika kojima je potrebna skrb. 

NACIONALNE MANJINE

"Grad Slavonski Brod drži se civilizacijskog načela kako su manjine, koje poštuju svoju domovinu, bogatstvo te države. Gradska uprava pomagala je kroz različite oblike rad nacionalnih manjina, kako bi se u većinskom hrvatskom narodu, osjećali ravnopravni i prihvaćeni.", poručili su iz Grada.

18. Tijekom siječnja 2018. u novouređenim učionicama OŠ Hugo Badalić, Područna škola Jelas, predstavljena je druga faza programa Krenimo zajedno. Cilj je uključiti djecu iz Naselja Josip Rimac u predškolski odgoj i obrazovanje te kasnije uspješnije uključivanje u osnovnu školu. Ulaganje od 520.000 kuna obuhvaća opremanje šest učionica, prijevoz djece autobusom i profesionalno usavršavanje za predškolske odgojiteljice i odgojitelje, s fokusom na uključivanje romske djece u obrazovanje. U dvije integrirane predškolske grupe u toj je školi uključeno 42 djece, od kojih su 22 pripadnici romske nacionalne manjine.

Grad Slavonski Brod kao Grad – prijatelj djece, kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju uvjeta života za svu djecu s područja grada s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini, uključujući i romsku djecu. Kao Grad prijatelj djece, Slavonski Brod u suradnji s UNICEF-om provodi program Krenimo zajedno, a glavni ciljevi druge faze su osigurati pristup poticajnom i inkluzivnom okruženju za predškolsko obrazovanje najugroženije skupine djece te ojačati sponu između obrazovnih ustanova i romske zajednice.

19. Slavonskom Brodu za pomoć u obrazovanju romske djece odobreno je 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za novi projekt Win-Win. Od Ministarstva obrazovanja zatraženo je i odobreno sufinanciranje u maksimalnom stopostotnom iznosu od 1,6 milijuna kuna. Projektom će biti obuhvaćeno 25 djece predškolske dobi i 100 učenika od prvog do četvrtog razreda, pripadnika romske nacionalne manjine. Program produženog boravka kao i program predškolskog obrazovanja bit će organizirani u prostoru Područne škole OŠ Hugo Badalić koja je najbliža romskom naselju i koju polazi najveći broj romske djece.

Ukupna vrijednost projekta Kuće tambure je 27,37 milijuna kuna, od čega su 85 posto, odnosno 23,27 milijuna novci iz EU fondova, a ostalih 15 posto osigurava Grada.

KULTURA

Kulturnom životu grada, očuvanju i njegovanju kulturne baštine, te financiranju ustanova kulture također je posvećena dužna pažnja. ovo su najvažnij i projekti koji su obilježili proteklu godinu:

20. Grad Slavonski Brod potpisao je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt Kuća Tambure - Slavonska notna bajka - infrastrukturni radovi. Tako će se krenuti u ostvarenje jednog od projekata koji će pridonijeti turističkoj ponudi, urbanizaciji i kulturnom razvoju gradskog lokaliteta, svakodnevnog života lokalne zajednice i održivom gospodarskom razvoju Slavonskog Broda.

Cilj projekta je obnoviti sjeverni dio zapadnog kavalira Tvrđave Brod u prostor Kuće tambure - Slavonska notna bajka, posvećen tamburi kao novoj kulturno-turističkoj atrakciji s ciljem očuvanja glazbenog stvaralaštva i promocije, te stvaranja inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja. Projekat će biti proveden za 24 mjeseca, a sufinancira ga Europska unija. Ukupna vrijednost je 27,37 milijuna kuna, od čega su 85 posto, odnosno 23,27 milijuna novci iz EU fondova, a ostalih 15 posto osigurava Grada.

SPORT

Ulaganje u sport jedan je od gradskih prioriteta, bez obzira radi li se o profesionalnim sportašima ili rekreativcima, kako bi imali što bolje uvjete za bavljenje sportom. Evo što je učinjeno na tom polju:

21. Izgradnja novog prostora za kajak kanu klubove brodskim će kajakašima i kajakašicama pružiti novi, moderan prostor za rad. Prostor kajak-kanu klubova obuhvaća dvije etaže ukupne površine oko 740 metara četvornih. Neki od sadržaja koji se nalaze u novom objektu su dvoetažna teretana, svlačionice, prostor za masažu, spremišta za kajake i radionica, prostorija predviđena za smještaj gostujućih klubova, velika terasa na gornjoj etaži, poslovni prostor za uprave klubova, te dva hangara za čamce.

22. Nogometni klub NK Graničar Brodski Varoš od kraja sredine 2018. ima na raspolaganju novi klupski prostor. Riječ je o 3,4 milijuna kuna vrijednom gradskom projektu, površine 650 metara četvornih. Prizemlje obuhvaća četiri svlačionice, uredski prostor i manju svlačionicu za suce. S vanjske strane su ulazi u spremište, kotlovnicu, te dodatni sanitarni čvorovi, dok se na katu nalaze još dvije veće prostorije te terasa.Grad Slavonski Brod financirao je njihovo opremanje.

23. Uređenje objekta NK MV Croatia 1976, projekta vrijednog oko 500.000 kuna, predviđenim građevinsko-obrtničkim radovima zadržat će se u cijelosti postojeći sportsko-rekreacijski i poslovno-ugostiteljski sadržaj. Bit će nadograđeni spremišta i nadstrešnice sa sjeveroistočne strane objekta. Tijekom 2017. Grad je već financirao radove na uređenju prostorija kluba.

24. Projektom uređenja postojećih tribina na Stadionu na Savi u vrijednosti od 440.860 kuna, obuhvaćeno je postavljanje novih sjedala za gledatelje, izrada tunela za izlazak igrača na teren, montiranje novih kućica za rezervne igrače i delegate, te ugradnja novog pulta u VIP loži. Sanirat će se oštećenja na postojećoj podlozi tribina i prilazna stepeništa kao i postojeća metalna ograda. Radovi na izgradnji kajak kanu kluba i uređenju postojećih tribina na Stadionu kraj Save, s planiranom izgradnjom istočne tribine, zajedno će tvoriti prvu fazu cjelovitog uređenja Stadiona.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Kompas

Kompas

Komentirano: 28.12.2018. | 10:21

1

Ajmo hdz-ovi spavaci,navalite sa komentarima. Naredba je stigla iz vrha stranke (zlocinacke)
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 28.12.2018. | 8:14

2

Opet ovaj babaycream kmeči. Da je više projekata tj. više novca ulupano u kulturu, rekao bi, jebeš kulturu, ljudi ne rade. Kme kme
babycream

babycream

Komentirano: 28.12.2018. | 2:46

3

Jedan jedini projekat na području kulture!? Ni manje ni više nego “urbanizacija” tamburom!!! Hehe, Monty Python bi umro od zavisti, kako se oni nisu toga sjetili... A da zaposlite nekoga tko je barem na Wikipediji pročitao i shvatio što je to kultura?
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.12.2018. | 23:19

4

Kad možemo očekivati konkretne brojke vezane uz mjere vezane uz demografiju? Zna li se već jesu li bar usporile iseljavanje? Ovo sa Rotorom života je vjerojatno zajebancija? Ako nije, onda je to vrhumski vic: Rotor Života u gradu rotora :)

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smije li Dusparin sin među slavonskobrodske vatrogasce?

Povjerenstvo 'pročešljalo' slučaj

Smije li Dusparin sin među slavonskobrodske vatrogasce?

25.3.2019. | 21:00
Usprkos činjenici da je posla bilo preko glave, ove se godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 'uhvatilo' i slučaja u koji je umiješan slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara. U nastavku saznajte kakvu je 'presudu' donijelo te je li se Duspara 'ogriješio' o Zako
Usprkos činjenici da je posla bilo preko glave, ove se godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 'uhvatilo' i slučaja u koji je umiješan slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara. U nastavku saznajte kakvu je 'presudu' donijelo te je li se Duspara 'ogriješio' o Zako
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradite pješačke staze kod KKD "IBM"

Zbog sigurnosti najmlađih

Izgradite pješačke staze kod KKD "IBM"

25.3.2019. | 17:00
Kada vozači i ostali putnici izađu iz parkiranih vozila moraju hodati ili cestom ili zelenom površinom do Korza jer na tom potezu ne postoji pješačka staza.
Kada vozači i ostali putnici izađu iz parkiranih vozila moraju hodati ili cestom ili zelenom površinom do Korza jer na tom potezu ne postoji pješačka staza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo radno mjesto u Gradskoj upravi

Objavljen natječaj

Novo radno mjesto u Gradskoj upravi

25.3.2019. | 16:30
Novi zaposlenik Grada mora biti sveučilišni ili stručni prvostupnik ekonomske ili upravne struke te, uz položeni stručni ispit, imati najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, ali i poznavati rad na računalu.
Novi zaposlenik Grada mora biti sveučilišni ili stručni prvostupnik ekonomske ili upravne struke te, uz položeni stručni ispit, imati najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, ali i poznavati rad na računalu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stanovi s najpovoljnijom cijenom najma

Povoljna prilika za mlade obitelji

Stanovi s najpovoljnijom cijenom najma

25.3.2019. | 9:30
Svi stanovi imaju pripadajuće parkirno mjesto. Obje zgrade imaju energetski certifikat- razred B, što znači da je riječ o odlično izoliranim objektima koji omogućuju manju potrošnju toplinske energije, a samim tim i znatno manje troškove za mlade obitelji.
Svi stanovi imaju pripadajuće parkirno mjesto. Obje zgrade imaju energetski certifikat- razred B, što znači da je riječ o odlično izoliranim objektima koji omogućuju manju potrošnju toplinske energije, a samim tim i znatno manje troškove za mlade obitelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moderan način uzgoja truje tlo, vodu i zrak

Poljoprivreda kao uzrok onečišćenja

Moderan način uzgoja truje tlo, vodu i zrak

24.3.2019. | 19:00
Poljoprivredne aktivnosti također su jedan od uzročnika nečistog zraka. Amonijak kao njihov čest (nus)proizvod jedan je od najopasnijih plinova u atmosferi. Korištenje insekticida, pesticida i gnojiva u poljoprivredi posljednjih je desetljeća poraslo, a osim trovanja tla, te opas
Poljoprivredne aktivnosti također su jedan od uzročnika nečistog zraka. Amonijak kao njihov čest (nus)proizvod jedan je od najopasnijih plinova u atmosferi. Korištenje insekticida, pesticida i gnojiva u poljoprivredi posljednjih je desetljeća poraslo, a osim trovanja tla, te opas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su proslavili svoj dan

Veselo i razigrano

Oni su proslavili svoj dan

23.3.2019. | 12:45
Središnji dio programa bio je prilika za predstavljanje tek dijela aktivnosti.
Središnji dio programa bio je prilika za predstavljanje tek dijela aktivnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio studenata poručio: 'Ne vidimo svoju budućnost ovdje'

Potpisali ugovor o stipendiranju

Dio studenata poručio: 'Ne vidimo svoju budućnost ovdje'

22.3.2019. | 21:00
Studente, korisnike županijske stipendije, ona obvezuje na ostanak i rad u sredini koja je kroz 800 kuna mjesečne dotacije ulagala u njihovo obrazovanje. Ne krene li sustavno ulaganje, na svim razinama, u razvoj gospodarstva na ovim područjima, to kratkotrajno zadržavanje samo će
Studente, korisnike županijske stipendije, ona obvezuje na ostanak i rad u sredini koja je kroz 800 kuna mjesečne dotacije ulagala u njihovo obrazovanje. Ne krene li sustavno ulaganje, na svim razinama, u razvoj gospodarstva na ovim područjima, to kratkotrajno zadržavanje samo će
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li afrička svinjska kuga ljudima?

Bolest nam je sve bliža

Prijeti li afrička svinjska kuga ljudima?

22.3.2019. | 17:00
Od zaraze do pojave prvih simptoma prođe tri do pet dana, a sama bolest traje od 4 do 19 dana. Virus se izlučuje dan do dva prije pojave simptoma – izlučevinama i krvlju.
Od zaraze do pojave prvih simptoma prođe tri do pet dana, a sama bolest traje od 4 do 19 dana. Virus se izlučuje dan do dva prije pojave simptoma – izlučevinama i krvlju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade mame jedva dočekale novu opremu za svoje bebe

Pomoć grada mladim obiteljima

Mlade mame jedva dočekale novu opremu za svoje bebe

22.3.2019. | 10:10
Rođenje prvog djeteta, važan je događaj u svakoj obitelji. One slavonskobrodske, kada se taj čas približi, na svoju adresu primaju veliki paket opreme od Grada Slavonskog Broda. Novim stvarima najviše se ipak raduju majke koje pripremaju prostor za novog člana obitelji.
Rođenje prvog djeteta, važan je događaj u svakoj obitelji. One slavonskobrodske, kada se taj čas približi, na svoju adresu primaju veliki paket opreme od Grada Slavonskog Broda. Novim stvarima najviše se ipak raduju majke koje pripremaju prostor za novog člana obitelji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za 85 hektara zemljišta u Brodu ponuđeno 36,6 milijuna kuna

Pristigla jedna ponuda

Za 85 hektara zemljišta u Brodu ponuđeno 36,6 milijuna kuna

19.3.2019. | 22:25
Hoće li navedeno zemljište biti ubrzo stavljeno u funkciju izgradnje proizvodno-poslovnih kapaciteta koji će generirati veće zapošljavanje, ili u funkciju mešetarenja i kreditnih opterećivanja nekretnina u Slavonskom Brodu za poslove u drugim dijelovima Hrvatske ili svijeta?
Hoće li navedeno zemljište biti ubrzo stavljeno u funkciju izgradnje proizvodno-poslovnih kapaciteta koji će generirati veće zapošljavanje, ili u funkciju mešetarenja i kreditnih opterećivanja nekretnina u Slavonskom Brodu za poslove u drugim dijelovima Hrvatske ili svijeta?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koji je najveći  projekt energetske obnove u županiji

Župan sa suradnicima u obilasku

Evo koji je najveći projekt energetske obnove u županiji

19.3.2019. | 20:00
Sredstva koja se uštede zahvaljujući većoj energetskoj učinkovitosti zgrada pa samim tim i smanjenoj potrošnji energenta, moći će se uložiti u nabavku pomagala, uređaja, edukaciju i sve ono što će doprinijeti kvalitetnijem radu.
Sredstva koja se uštede zahvaljujući većoj energetskoj učinkovitosti zgrada pa samim tim i smanjenoj potrošnji energenta, moći će se uložiti u nabavku pomagala, uređaja, edukaciju i sve ono što će doprinijeti kvalitetnijem radu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskrsnica za umirovljenike

Prijave su u tijeku

Uskrsnica za umirovljenike

19.3.2019. | 19:00
U tijeku je podnošenje prijava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima. Evo tko i pod kojim uvjetima 'uskrsnicu' može dobiti.
U tijeku je podnošenje prijava za jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima. Evo tko i pod kojim uvjetima 'uskrsnicu' može dobiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan sam što mladima pokazujem da se snovi mogu ostvariti

Mandžo sa svojim Brođanima:

Sretan sam što mladima pokazujem da se snovi mogu ostvariti

19.3.2019. | 14:45
Mario Mandžukić na slavonskobrodskom je korzu i danas uspio okupiti veliki broj obožavatelja za koje je imao nevjerojatno puno strpljenja. Kratko se obrativši medijima, ostatak je vremena proveo u druženju s građanima, potpisivanju autograma i fotografiranju. Prilikom otkrivanja
Mario Mandžukić na slavonskobrodskom je korzu i danas uspio okupiti veliki broj obožavatelja za koje je imao nevjerojatno puno strpljenja. Kratko se obrativši medijima, ostatak je vremena proveo u druženju s građanima, potpisivanju autograma i fotografiranju. Prilikom otkrivanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović ignorira Ivana Rakitića?

Priznanja Mandžukiću i Oliću

Dubravko Galović ignorira Ivana Rakitića?

18.3.2019. | 21:00
Uz sva dosadašnja, ovo neće biti i jedino priznanje koje su hrvatski nogometni reprezentativci dobili. Naime, na sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije 'pao' je prijedlog da se dvojici od njih iskaže zahvalnost za promicanje Slavonskog Broda i Brodsko-posavske u
Uz sva dosadašnja, ovo neće biti i jedino priznanje koje su hrvatski nogometni reprezentativci dobili. Naime, na sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije 'pao' je prijedlog da se dvojici od njih iskaže zahvalnost za promicanje Slavonskog Broda i Brodsko-posavske u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljen i turistički potencijal brodsko-posavskog kraja

PLACE2GO

Predstavljen i turistički potencijal brodsko-posavskog kraja

18.3.2019. | 17:00
Evidentan je veliki interes od strane posjetitelja i agencija za mogućnosti bicikliranja te za mogućnosti smještaja uz biciklističke rute s kojima raspolažemo zahvaljujući realizaciji projekta Slavonia Bike.
Evidentan je veliki interes od strane posjetitelja i agencija za mogućnosti bicikliranja te za mogućnosti smještaja uz biciklističke rute s kojima raspolažemo zahvaljujući realizaciji projekta Slavonia Bike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

Ministrica posjetila i Brodsku županiju

Nastavak obnove Muzeja Brodskog Posavlja

18.3.2019. | 16:20
"Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu."
"Zajednički sa županom, njegovim suradnicima i Knjižnicom u Slavonskom Brodu moramo vidjeti što možemo napraviti kako bismo uložili dodatna sredstva, bilo u sadašnju mrežu knjižnica, ali i u bibliobusnu službu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sveučilište je jamac zadržavanja mladih

Gradonačelnik Duspara pisao Plenkoviću:

Sveučilište je jamac zadržavanja mladih

18.3.2019. | 15:05
Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog p
Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog p
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Građane je ponekad moguće disciplinirati samo kaznama'

Poštivanje pravila nužno je 'potaknuti'

'Građane je ponekad moguće disciplinirati samo kaznama'

18.3.2019. | 9:15
Katrin sudjeluje u višegodišnjem istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji, prateći istu skupinu Brođana, nastoji odgovoriti na pitanje - koji faktori iz okoline najviše utječu na njihovo zdravlje. O svemu tome, ali i o 'preodgoju' građana koji se prem
Katrin sudjeluje u višegodišnjem istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji, prateći istu skupinu Brođana, nastoji odgovoriti na pitanje - koji faktori iz okoline najviše utječu na njihovo zdravlje. O svemu tome, ali i o 'preodgoju' građana koji se prem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanima Most na Svilaju 'nosi' čišći zrak

Smanjenjem gužvi do zdravlja

Brođanima Most na Svilaju 'nosi' čišći zrak

17.3.2019. | 16:25
Većina teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod-bosanski Brod bit će preusmjerena upravo na Svilaj, čime će doprinijeti manjem onečišćenju zraka. To je dodatna korist od ovoga mosta, jer autocesta sama po sebi se gradi sa svrhom da se na nju prebaci što veći dio tere
Većina teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod-bosanski Brod bit će preusmjerena upravo na Svilaj, čime će doprinijeti manjem onečišćenju zraka. To je dodatna korist od ovoga mosta, jer autocesta sama po sebi se gradi sa svrhom da se na nju prebaci što veći dio tere
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski maturanti još stignu na besplatne instrukcije

Zahuktavaju se pripreme za maturu

Brodski maturanti još stignu na besplatne instrukcije

15.3.2019. | 17:30
Najveću su pomoć ove godine maturanti trebali u pripremi za državni ispit iz Matematike, a za sve one koji još nisu sigurni u svoje znanje, preostala su još dva termina besplatnih priprema koje organizira Savjet mladih. Prijave nisu potrebne, dovoljna je dobra volja i spremnost n
Najveću su pomoć ove godine maturanti trebali u pripremi za državni ispit iz Matematike, a za sve one koji još nisu sigurni u svoje znanje, preostala su još dva termina besplatnih priprema koje organizira Savjet mladih. Prijave nisu potrebne, dovoljna je dobra volja i spremnost n