Politika : Političke stranke

Objavljeno: 23.6.2017. u 13:45
Prikaza: 4149
|
Autor: A.P./SBplus

Generalna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić:

Nikada nismo trgovali, mi smo se svojih principa držali

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusRužica Vidaković, Pero Ćosić
  • AP/SBplus

'Ne damo da nam kriptokomunisti govore o demokraciji i o liberalizmu. I to nećemo dozvoliti ni SDP-u, ni disidentima HNS-a ni HSS-u koji pretrčavaju kako se sjete, pa tu nitko ne govori o trgovini. Mi nismo nikada trgovali, mi smo se svojih principa držali.'

SLAVONSKI BROD - U stranačkim prostorima brodsko-posavskog HDZ-a, u nazočnosti političke tajnice HSLS-a - Dorice Nikolić te prisustvo brodsko-posavskog župana Danijela Marušića sa zamjenicima, u petak su Pero Ćosić - predsjednik ŽO HDZ-a Brodsko-posavske županije i Ružica Vidaković - predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko-posavske županije, potpisali koalicijski sporazum ove dvije stranke.

Riječ je o sporazumu na županijskoj razini koji, kako su istaknuli njegovi potpisnici, predstavlja slijed suradnje na nacionalnoj razini. - Prije izborna i poslije izborna koalicija nije politička trgovina, već normalan politički proces usuglašavanja stavova i programa - prokomentirao je Pero Ćosić, dok je Ružica Vidaković naglasila kako je jednoglasna odluka Županijskog vijeća HSLS-a o postizbnornoj suradnji stigla nakon ponude HDZ-a.

- Smatram kako je takva odluka dobra, jer pat pozicija od 21 vijećnika nikome ne ide u prilog. Naime, bilo kakvo otezanje održava se na financije i projekte koji bi stajali. HSLS je i do sada, u radu Skupštine, podržavao projekte koji su bili dobri, a na one koji nisu dobronamjerno smo upozoravali. Tako ćemo nastaviti i dalje na dobrobit svih građana Brodsko-posavske županije - kazala je Vidaković.

Upitana da prokomentira potpisivanje sporazuma i navode kako je riječ o čistoj trgovini, politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić istaknula je kako je posve normalno da se pobjednici, a to su svi oni koji su u ovom slučaju ušli u županijsku skupštinu, dogovaraju.

- Jasno je kako u opoziciji nema braka. Brak se sklapa u poziciji. A svi ovi koji urlaju kako su oni pošteni podsjećam da su svi, posebno novinari, zaboravili kako je izmišljotine preslagivanja trgovine započeo Ivica Račan. Na sve one koji nam govore o trgovini, a sami su promijenili po pet stranaka ili su u sabor ušli s jednom pa onda s drugom strankom - nemam komentara. HSLS je sve svoj greške platio, ali i opstao. Mali smo, ali žilavi i ne damo da nam kriptokomunisti govore o demokraciji i o liberalizmu. I to nećemo dozvoliti ni SDP-u, ni disidentima HNS-a ni HSS-u koji pretrčava kako se sjeti, pa tu nitko ne govori o trgovini. Mi nismo nikada trgovali, mi smo se svojih principa držali, a pri tome HSLS nije stradao u koaliciji s HDZ-om, nego u koaliciji sa SDP-om - između ostaloga je kazala Nikolić čiju izjavu, na temu prigovora o političkoj trgovini, u cijelosti donosimo u videoprilogu.

Komentar
Kad Dorica Nikolić ovako izvrće notornu istinu, što je tek činila, čini, ili namjerava činiti u postupcima koji nisu tako javni kao što je javno, legalno i legitimno, bila formirana 'Vlada šestorke' Ivice Račana 3. siječnja 2000. godine. 
Naime, još u kolovozu 1998. Ivica Račan (SDP) i Dražen Budiša (HSLS) potpisali su sporazum o suradnji dviju stranaka i tražili raspisivanje prijevremenih izbora. Nedugo zatim, došlo je do prvog sastanka šest oporbenih stranaka: SDP, HSLS,  HSS, HNS, LS i IDS. Konsenzusom, te stranke prihvatili su stratešku prijeizbornu suradnju za predstojeće izbore. 
Na parlamentarne izbore 'šestorka' je izašla s dvije liste. Koalicija SDP-HSLS i Koalicija HSS-HNS-IDS (mada u svim jedinicama nisu bile iste stranke, npr. u Zagrebu na listi nije bilo IDS-a). 
Nakon izbora, na političkoj platformi predstavljenoj javnosti prije izbora, uspostavljena je Vlada koalicije šest stranaka s Ivicom Račanom na čelu, koja je još zvana i 'trećesiječanjskom'. 
Dakle, prije izbora, stvorena su dva bloka političkih stranaka koji su najavili preuzimanje vlasti od HDZ-a, ako osvoje dovoljan broj mandata. Pritom, nikakvih 'pretrčavanja' nije bilo, kako tvrdi generalna sekretarica HSLS-a Dorica Nikolić. 
Naime, nitko od zastupnika s jedne liste nije prebjegao k zastupnicima druge liste. Osvojeno povjerenje birača na izborima, cjelovite liste stranaka, udružile su se u jednu politiku - najavljenu davno prije izbora.
Kad je iz te koalicije, 2002. godine, istupila jedna frakcija HSLS-a, Račan je tražio izglasavanje povjerenja Vladi kako bi utvrdio ima li još uvijek legitimu većinu u Saboru. Do izbora nije došlo jer se HSLS podijelio u dvije stranke pri čemu je jedna frakcija ostala u Vladi.
Prvo besramno kupovanje zastupnika proveo je Zlatko Canjuga u Zagrebačkoj skupštini nakon tzv "Zagrebačke krize", poslije izbora 1997., kupivši dvojicu HSS-ovaca i to na izričit zahtjev Franje Tuđmana jer u Zagrebu "nije dopustio oporbenu situaciju".
Dakako, HSLS može činiti što god želi s osvojenim mandatom u Županijskoj skupštine, međutim, ne može lagati niti svoje političke postupke skrivati iza neistina o drugima - bez našeg komentara o tome. (J. Zovak)

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.6.2017. | 21:58

1

toliko od mene tko više pita za nestale heroje vukovara, o majkama koje traže svoje najmilije 27 godina toliko o politici a ovo dvoje ljube se i grle uz trubače iz guče
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.6.2017. | 21:55

2

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/veliki-fotoizvjestaj-s-inauguracije-u-beoghttps://login.microsoftonline.com/radu-hrvatska-predsjednica-ukrala-show-vucic-se-odusevio-kada-je-predala-poklon-njegovoj-supruzi/6297206/
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.6.2017. | 21:46

3

badjadjola svi čemo mi plakati vrlo brzo jer smo odavno prodani od velikih hrvata nismo ni svjesni koliko smo nisko pali politika je kod nas postala prostitucija i to vrlo loša da gora ne može bit samo je pitanje dokle osobno mene boli k.... tko je na vlasti dovoljno, sam situiran ali što če ostali ako ti opraqvdavaš ovakav način sačuvanja fotelja i vlasti ok to je tvoje pravo ali to postaje sve krači fitilj
badjadjola

badjadjola

Komentirano: 23.6.2017. | 21:09

4

Plačite "oporbo"... He,he, he,
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.6.2017. | 18:39

5

nema tu srama ni morala samo odraz svega što se događa nikad nije imala ni obraz a kamoli sram
abcabc

abcabc

Komentirano: 23.6.2017. | 17:42

6

Što će na ovo reći uzoriti Košić !!!
roletardraz

roletardraz

Komentirano: 23.6.2017. | 17:25

7

Sramite se Ružice Vidaković.Dao bog da Vam svaka dobivena kuna bila potrebita za lijek.
domobran

domobran

Komentirano: 23.6.2017. | 17:16

8

Princip je isti sve su ostalo nijanse.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 23.6.2017. | 17:12

9

to je tipičan primjer uhljeba ajde neka mi netko navede što je korisno napravila za grad ,samo kavu ali mi smo krivi godinama što smo dozvolili neizaskom na izbore da takvi likovi prođu
miromaric

miromaric

Komentirano: 23.6.2017. | 15:43

10

Dakle imamo drugog Vrdoljaka,zanima me samo je li i Aga sa Ružom potpisao sporazum sa Ćosićem ili će biti pošten do kraja i postupiti kao Mrak-Taritaš iz hns-a?

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Državne kuće i stanove u Slavoniji dati mladim obiteljima'

Upravljanje državnom imovinom

'Državne kuće i stanove u Slavoniji dati mladim obiteljima'

19.1.2018. | 9:45
"Pitam zašto državne stanove i kuće u Slavoniji, koje je otkupio APN, ne bi dali mladim obiteljima koje će ostati tamo živjeti. Vojarne koje danas propadaju, a za njih je postojao i postoji interes lokalne i regionalne samouprave koje bi ih stavile u funkciju prenamjenom treba da
"Pitam zašto državne stanove i kuće u Slavoniji, koje je otkupio APN, ne bi dali mladim obiteljima koje će ostati tamo živjeti. Vojarne koje danas propadaju, a za njih je postojao i postoji interes lokalne i regionalne samouprave koje bi ih stavile u funkciju prenamjenom treba da
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dusparu bi mogli tužiti zbog kleveta i uvreda'

Pero Ćosić (HDZ):

'Dusparu bi mogli tužiti zbog kleveta i uvreda'

16.1.2018. | 12:15
"Naš rad ovisi i o radu predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave, pa i o radu predstavnika medija, jer što više tema svi zajedno aktualiziramo, a mi prenesemo na nacionalnu razinu, to će više projekata i sredstava doći u naš grad i u Brodsko-posavsku županiju."
"Naš rad ovisi i o radu predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave, pa i o radu predstavnika medija, jer što više tema svi zajedno aktualiziramo, a mi prenesemo na nacionalnu razinu, to će više projekata i sredstava doći u naš grad i u Brodsko-posavsku županiju."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ima za blagdanske lampice mora biti i za isplatu šteta

Traže isplatu šteta od suše

Ako ima za blagdanske lampice mora biti i za isplatu šteta

13.1.2018. | 9:15
"Za nove blagdanske lampice izdvojeno je 50.000 kuna, a kupljene su iz poreza koji su uplatili oni građani i oni poljoprivrednici koji se danas moraju sami nositi sa svim elementarnim nepogodama."
"Za nove blagdanske lampice izdvojeno je 50.000 kuna, a kupljene su iz poreza koji su uplatili oni građani i oni poljoprivrednici koji se danas moraju sami nositi sa svim elementarnim nepogodama."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vujčić i Safundžić imaju nešto drugačiji pristup politici

Novo vodstvo HNS-a:

Vujčić i Safundžić imaju nešto drugačiji pristup politici

10.1.2018. | 0:02
Sukladno maksimi „tko ne napreduje, nazaduje", smatraju kako socioekonomsko stanje u kojem se nalazi dosta sugrađana, umjesto ravnodušnosti, treba izazvati želju za rješavanjem problema.
Po poslovici „tko ne napreduje, nazaduje", smatraju kako socioekonomsko stanje u kojem se nalazi dosta sugrađana, umjesto ravnodušnosti, treba izazvati želju za rješavanjem problema.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne damo Đuru Đakovića

HSS:

Ne damo Đuru Đakovića

5.1.2018. | 14:05
Povratkom neprincipijelnih političara (Ivan Vrdoljaka) u „principijelno dioničko društvo" ministra Gorana Marića događaju se dvije neosporne radnje: ciljano i namjerno se koči razvoj jednog dijela Slavonije u Brodsko-posavskoj županiji kako bi se proizvodnje dislocirale (dobro na
Povratkom neprincipijelnih političara (Ivan Vrdoljaka) u „principijelno dioničko društvo" ministra Gorana Marića događaju se dvije neosporne radnje: ciljano i namjerno se koči razvoj jednog dijela Slavonije u Brodsko-posavskoj županiji kako bi se proizvodnje dislocirale (dobro na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trošimo koliko imamo

Ministar Marić u Brodu poručio

Trošimo koliko imamo

30.12.2017. | 15:10
Dobrim željama političara pridružujemo i onu da rad svih stranaka i njihovih tijela u novoj godini bude što transparentniji, pošteniji i u korist svih građana koje na svojim funkcijama predstavljaju.
Dobrim željama političara pridružujemo i onu da rad svih stranaka i njihovih tijela u novoj godini bude što transparentniji, pošteniji i u korist svih građana koje na svojim funkcijama predstavljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan sveučilišni profesor napustio Valentin SDP

Dr.sc. Vjekoslav Galzina

Još jedan sveučilišni profesor napustio Valentin SDP

30.12.2017. | 0:01
Imao brodski SDP na svome čelu tapetara ili pravnika manje je važno od činjenice da utjecaj te stranke na društvene promjene - idejno, programski i akcijski - postaje sve marginalniji. Istupanje iz stranke akademski obrazovanih članova, dakako, neće doprinjeti zaustavljanju tog t
imao brodski SDP na svome čelu tapetara ili pravnika manje je važno od činjenice da njegov utjecaj na društvene promjene - idejno, programski i akcijski - postaje sve marginalniji. Istupanje iz stranke akademski obrazovanih članova, dakako, neće doprinjeti zaustavljanju tog trend
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar napustila SDP

Nakon unutarstranačkih izbora

Izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar napustila SDP

23.12.2017. | 0:01
Poslije unutarstranačkih izbora u brodskom SDP-u, a prije katoličkog Božića u cijelom svijetu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar istupila je iz redova hrvatskih socijaldemokrata - kako su onomad rado se zvali pripadnici te stranke.
Poslije unutarstranačkih izbora u brodskom SDP-u, a prije katoličkog Božića u cijelom svijetu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar istupila je iz redova hrvatskih socijaldemokrata - kako su onomad rado se zvali pripadnici te stranke.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dusparina stranka jedna od izdvojenih

Revizija otkrila kaos u vođenju stranaka

Dusparina stranka jedna od izdvojenih

21.12.2017. | 13:05
Državni ured za reviziju utvrdio je kako stranke ignoriraju savjete. Od 157 naloga i preporuka koji su dani u prošloj reviziji, postupljeno je prema njih 75, a na 61 preporuku stranke su se oglušile.
Državni ured za reviziju utvrdio je kako stranke ignoriraju savjete. Od 157 naloga i preporuka koji su dani u prošloj reviziji, postupljeno je prema njih 75, a na 61 preporuku stranke su se oglušile.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina napustio SDP

UPUTIO OGORČENO PISMO

Jakovina napustio SDP

19.12.2017. | 10:10
Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede i predsjednik slavonsko-brodskog SDP-a odlučio je napustiti stranku. On je samo još jedan u nizu SDP-ovaca koji se ne slaže sa stranačkim vodstvom na čelu s Davorom Bernardićem i koji se odluči na radikalni potez.
Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede i predsjednik slavonsko-brodskog SDP-a odlučio je napustiti stranku. On je samo još jedan u nizu SDP-ovaca koji se ne slaže sa stranačkim vodstvom na čelu s Davorom Bernardićem i koji se odluči na radikalni potez.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro je da predsjednica SDP-a nije Anita Aračić Pačić

Unutarstranački izbori

Dobro je da predsjednica SDP-a nije Anita Aračić Pačić

16.12.2017. | 23:55
Moguće je zaključiti kako nije važno je li na čelu ogranka Valenta ili Polanc - bitno da nije Pačić. Naime, teško je i zamisliti kako bi se ta žena ponašala na relevantnoj stranačkoj funkciji kad se tako arogantno ponijela kao predsjednica Komisije za jednokratnu upotrebu.
Moguće je zaključiti kako nije važno je li na čelu ogranka Valenta ili Polanc - bitno da nije Pačić. Naime, teško je i zamisliti kako bi se ta žena ponašala na relevantnoj stranačkoj funkciji kad se tako arogantno ponijela kao predsjednica Komisije za jednokratnu upotrebu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stimulirati poslodavce da primaju vježbenike

HSS o strukovnom obrazovanju

Stimulirati poslodavce da primaju vježbenike

13.12.2017. | 22:25
"Učenje temeljeno na radu je najbolji put ka uspješnosti, a ono što posebno treba njegovati i omogućiti je ne samo učenje na radu u osposobljenim školskim praktikumima, već i učenje u realnim gospodarskim uvjetima kod poslodavca. Danas učenicima strukovnih škola nije lako pronaći
"Učenje temeljeno na radu je najbolji put ka uspješnosti, a ono što posebno treba njegovati i omogućiti je ne samo učenje na radu u osposobljenim školskim praktikumima, već i učenje u realnim gospodarskim uvjetima kod poslodavca. Danas učenicima strukovnih škola nije lako pronaći
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rajko Ostojić imenovan prinudnim upraviteljem brodskog SDPa

Ispod radara uhvaćena vijest

Rajko Ostojić imenovan prinudnim upraviteljem brodskog SDPa

8.11.2017. | 21:30
Iz pouzdanih i, dakako, neslužbenih izvora SBplus je saznao kako dolazak Ivice Todorića u Hrvatsku ne bi bio smatran takvim događajem koji bi uzrokovao prolongiranje održavanja Konvencije stranke mada 1999., uoči ondašnjih izbora za Hrvatski državni sabor, On je s njima bio u vrl
Iz pouzdanih i, dakako, neslužbenih izvora SBplus je saznao kako dolazak Ivice Todorića u Hrvatsku ne bi bio smatran takvim događajem koji bi uzrokovao prolongiranje održavanja Konvencije stranke mada, uoči ondašnjih izbora za Hrvatski državni sabor 1999., On je s njima bio u vrl
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani ne znaju kako je gradonačelnik Duspara loš

Komunike vijećnice Slavice Lemaić

Građani ne znaju kako je gradonačelnik Duspara loš

19.10.2017. | 14:14
Brodska gradska vijećnica, Slavica lemaić, koja ponajbolje razumije što je to permanentna politička propaganda kompilirana od istina, poluistina i laži te kako se njome koristiti u cilju realizacije općih i/ili pojedinačnih interesa, ovdašnjim medijima odaslala je svoj novi komun
Brodska gradska vijećnica koja ponajbolje razumije što je to permanentna politička propaganda i kako se njome koristiti u cilju realizacije općih i/ili pojedinačnih interesa, Slavica Lemajić, ovdašnjim medijima odaslala je svoj novi komunike, kojeg u nastavku objavljujemo u cijel
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

ZAJEDNICA BRANITELJA "GOJKO ŠUŠAK“

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

17.10.2017. | 12:15
Prvi izabrani predsjednik županijske organizacije Zajednice branitelja HDZ-a BPŽ Tomislav Gregurić dolazi iz Starih Perkovaca, oženjen je i otac dvoje djece. U HDZ-u je od '89.godine kao jedan od utemeljitelja.
Prvi izabrani predsjednik županijske organizacije Zajednice branitelja HDZ-a BPŽ Tomislav Gregurić dolazi iz Starih Perkovaca, oženjen je i otac dvoje djece. U HDZ-u je od '89.godine kao jedan od utemeljitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za godinu dana imat ćemo čišći zrak'

Ovdašnji HDZ tvrdi:

'Za godinu dana imat ćemo čišći zrak'

7.10.2017. | 12:40
Čelni ljudi brodsko-posavskog HDZ-a, potaknuti, kako su kazali slabim informiranjem lokalnog stanovništva, sazvali medijsku konferenciju kako bi Brođane upoznali s najavljenom realizacijom projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod, što bi u konačnici trebalo dovesti
Čelni ljudi brodsko-posavskog HDZ-a, potaknuti, kako su kazali slabim informiranjem lokalnog stanovništva, sazvali medijsku konferenciju kako bi Brođane upoznali s najavljenom realizacijom projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod, što bi u konačnici trebalo dovesti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati krivca trebaju tražiti u sebi i vlastitom okruženju

12. obiteljsko druženje HSS-a

Hrvati krivca trebaju tražiti u sebi i vlastitom okruženju

2.10.2017. | 9:59
HSS-ovci Brodsko-posavske županije organizirali su tradicionalno obiteljsko druženje u nedjelju, 01.listopada na Grabovcu kod Garčina.
HSS-ovci Brodsko-posavske županije organizirali su tradicionalno obiteljsko druženje u nedjelju, 01.listopada na Grabovcu kod Garčina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi Foruma dijelili jabuke

Međunarodni dan starijih osoba

Članovi Foruma dijelili jabuke

30.9.2017. | 15:00
Uz jabuku, za koju s razlogom kažu kako je jedna od najzdravijih voćki, članovi Foruma seniora SDP, građanima su dijelili i mini brošuru.
Uz jabuku, za koju s razlogom kažu kako je jedna od najzdravijih voćki, članovi Foruma seniora SDP, građanima su dijelili i mini brošuru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voodoopskrba podsjeća na sustav navodnjavnja 'kap po kap'

Slavonija leži na 'bijelom zlatu'

Voodoopskrba podsjeća na sustav navodnjavnja 'kap po kap'

29.9.2017. | 9:30
Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora 28. rujna ove godine održao je sjednicu na kojoj je bilo riječi i o problemu vodovodnih mreža u Slavoniji, koje podsjećaju na sustav navodnjavanja 'kap po kap' iako Slavonija leži na takozvanom 'bijelom zlatu'.
Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora 28. rujna ove godine održao je sjednicu na kojoj je bilo riječi i o problemu vodovodnih mreža u Slavoniji, koje podsjećaju na sustav navodnjavanja 'kap po kap' iako Slavonija leži na takozvanom 'bijelom zlatu'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Država je kočničar razvoja Đure i ove županije'

Saborski zastupnik Davor Vlaović:

'Država je kočničar razvoja Đure i ove županije'

21.9.2017. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :