Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 3.12.2017. u 23:10
Prikaza: 6871
|
Autor: J.Z./SBplus

Tko je na kraju skuplji Cestar ili PZC?

Je li Opačak postao Dusparin VIP izvođač radova?

Slavonski Brod : Je li Opačak postao Dusparin VIP izvođač radova? Tko je skuplji: Cestar ili PZC?(Foto: SBplus/arhiva)

Budući da mediji oblikuju javno mnijenje, a na portalu SBplus u tome sudjeluju i posjetitelji komentatori, odlučili smo provjeriti je li moguće da će održavanje cesta i pješačkih staza iduće dvije godine biti skuplje milijun kuna nego je bilo dosad?

SLAVONSKI BROD - Ukoliko to potvrdi Gradsko vijeće, iduće dvije godine, na području Slavonskog Broda, prometnice će održavati Poduzeće za ceste, izvijestili smo 28. studenog.

Tijekom 2018./2019. godine, PZC Brod održavat će ceste i pješačke staze za 1.735.141,54 kuna jeftinije nego je to činio Cestar protekle dvije godine.

Nakon provedenog natječaja, PZC Brod je taj posao 'preuzeo' Cestaru, koji je ceste i pješačke staze održavao tijekom 2016. i 2017. godinre. Poslije objave članka, pojavili su se komentari kako je Grad, ustvari, odlukom o izboru izvođača radova, PZC-u pogodovao na štetu proračuna, jer će, navodno, njihovo održavanje biti milijun kuna skuplje nego je bilo Cestarovo.

Budući da mediji oblikuju javno mnijenje, a na portalu SBplus u tome sudjeluju i posjetitelji komentatori, odlučili smo provjeriti je li moguće da će održavanje cesta i pješačkih staza, iduće dvije godine, biti skuplje milijun kuna nego je bilo dosad?

Evo što je istina

Tvrtka Cestar, protekle dvije godine, slavonskobrodske ceste i pješačke staze održavala je po cijeni od 8.619.694,18 kuna s PDV-om. Za ovu godinu ponudili su cijenu od 8.771.230.61 kunu, također s PDV-om.

Za isti posao, u istom vremenskom razdoblju, međutim, PZC je ponudio da će to činiti za 6.884.552.64 kune s PDV-om, dok je Cestar svoju cijenu održavanja, u odnosu na prethodne dvije godine, povisio za 151. 536, 43 kuna.

Prema tome, tijekom 2018./2019. godine, PZC Brod održavat će ceste i pješačke staze za 1.735.141,54 kuna jeftinije nego je to činio Cestar protekle dvije gopdine.

Iz tog razloga Povjerenstvo za provedbu natječaja za održavanje nerazvrstanih cesta i pješačkih staza na području grada Slavonskog Broda, posredstvom gradonačelnika, predložilo je Gradskom vijeću neka taj posao iduće dvije godine povjere PZC-u Brod.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
miromaric

miromaric

Komentirano: 9.12.2017. | 8:24

1

origigi,,,ti si origigi hdz
origigi_brod

origigi_brod

Komentirano: 9.12.2017. | 0:15

2

Administrator je izbrisao komentar!
pink_panther

pink_panther

Komentirano: 5.12.2017. | 3:48

3

@ivomarkic logično je to što si napisao ali znaš onu: sve se može kad se braća slože. A tu su maheri budi bez brige.
Znalac

Znalac

Komentirano: 4.12.2017. | 22:06

4

Manja ponuda ne mora značiti i kvalitetu .Pogledajte samo cestu kod Ine-plin koju su radili Osjecani. .nakon par mjeseci propali sahtovi. ..a nakon POPRAVKA njihovog , opet propalo na istim mjestima . Pa ti izaberi manju ponudu ,a nemaš m... im prigovoriti preko nadzora i obustaviti plaćanje dok god ne odrade posao ,a ovo je kaos bio. Ima toga još po gradu sto je jako loše napravljeno uglavnom nikom ništa. U ugovor točno navesti rok izvedbe i u slučaju kršenja istog penali , a ne produženje roka radova- javno objaviti rok izvršenja da i mi pratimo jer i mi trpimo -financijski a oni što tu žive di su radovi još i više . Jer svaki dan duže košta ...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 4.12.2017. | 17:06

5

pogled_u_nistavilo@ . . . kada je raspisan natječaj za sve je bio isti. Trebali su za određeni obim poslova dati svoju cijenu. Opačak je bio jeftiniji za 1.700.000 kuna. Kraj priče. Jedan reče i ostade živ: jeftinija ponuda=veća provizija. Za mene bi bilo logičnije da je grad prihvatio veću ponudu, jer bi onda bilo mogućnosti, nakon dobijenog natječaja, uzvratiti provizijom. Opačak je, kako reče, svojom niskom ponudom skinuo sam sebi gaće. Od kuda mu još i lova za proviziju?
Visioner

Visioner

Komentirano: 4.12.2017. | 17:05

6

Znamo da Duspara i Opačak financiraju ovaj portal, ali očito financiraju i komentatore kada ih ovako zdušno štite. Hahaha kako prozirno
franko

franko

Komentirano: 4.12.2017. | 16:40

7

E markoo na što smo svi spali pa takvi polupismeni kao ti imaju privilegiju javno pisati xD A što se tiče poduzetništva, podebljaj si i ti dosIJe kao OpaĆak, pa možda i ti budeš radio milijunske poslove xD
markoo

markoo

Komentirano: 4.12.2017. | 13:13

8

Na što smo svi pali.Da osoba sa debelim krim.dosijeom kao taj Opačak dobiva na važnosti govori nešto i o nama.U normalnim i uređenim državama spomen Tome Opaćka tretirao bi se kao kršenje zakona.
Kropotkin

Kropotkin

Komentirano: 4.12.2017. | 9:35

9

Slavonski Brod je mala bara, a izgleda puno (zlonamjernih) krokodila. Komentirate zlonamjerno Opačka, da li iz zavisti ili drugih interesa nije bitno – čovjeka osobno poznajem, u Slavonskom Brodu nema poduzetnika njegovog kalibra. Njegove tvrtke rade 200 milijuna kuna prihoda godišnje, i sam sam ga pitao zašto ulazi u posao s gradom za kikirki. „Ja sam lokalpatriot, moram raditi za grad i županiju, od mene ovdje živi oko 2000 ljudi“. A zavisti i zavidnih će uvijek biti, ili kako Nijemci kažu: „Zavist se nikada ne prikrade u prazne ambare.“
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 4.12.2017. | 7:52

10

Iz oba članka nije vidljivo koje to staze i ceste treba održavati. Ako sad treba održavati ceste i staze koje su svježe obnovljene, onda je jasno zašto ponuda može biti jeftinija. Pitanje je što ako nije tako. Dosta obnovljenih cesta je obnovljeno vrlo loše, ako ne u kvaliteti kolnika, onda sigurno u tome da se na dobrom dijelu pojedinih cesta voda zadržava na kolniku jer su šahtovi previsoko. Sad je i tu pitanje zašto su ostali previsoko, a geometar dobro obilježi do koje visine treba ići asfalt, ali izvođač to ne poštuje. Naravno da ni onaj koji prima radove uopće ne poštuje te oznake inače NIKADA NE BI PRIMIO TAKVU CESTU!!! Kakva je to cesta uz koju pješaci ne smiju proći jer bi mogli okupani bez vlastite privole i to hladnom, blatnom vodom s kolnika? Kakva je to cesta gdje vozila prolaskom kroz takve bare zalijevaju kuće uz staze? Inače, obično uz te obnovljene ceste se mogu vidjeti obnovljeni pojedini kolni ulazi. Da li su obnovljeni od tog asfalta koji nije ugrađen u cestu, to neka istražuje netko drugi. Sve ovo vodi do zaključka da će održavanje biti još lošije za manje love ili su nas veslali sve ovo vrijeme po visokim cijenama. Ubrzo ćemo i to vidjeti i osjetiti.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čišćenje snijega ne opravdava devastiranje trga

Lakše malo, majstore!

Čišćenje snijega ne opravdava devastiranje trga

20.2.2018. | 23:55
Zbog velike brzine, vozač je oštricom daske udarao u izdignute rubove granitnih ploča kao Martin Taylor u zglob Eduarda da Silve. Pucalo je na sve strane.
Zbog velike brzine, vozač je oštricom daske udarao u izdignute rubove granitnih ploča kao Martin Taylor u zglob Eduarda da Silve. Pucalo je na sve strane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maknite vozila radi čišćenja snijega

Apel vozačima

Maknite vozila radi čišćenja snijega

20.2.2018. | 17:30
Donosimo raspored čišćenja snijega prema lokacijama ulica i terminima.
Donosimo raspored čišćenja snijega prema lokacijama ulica i terminima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Problem u slaboj vidljivosti ili u vozaču?

Prometna (ne)kultura

Problem u slaboj vidljivosti ili u vozaču?

19.2.2018. | 21:30
Vozač automobila sa fotografija svog je limenog ljubimca ostavio na kolniku iza RK Vesna.
Vozač automobila sa fotografija svog je limenog ljubimca ostavio na kolniku iza RK Vesna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preobrazba gradske vježbaonice stare šest desetljeća

Nova namjena građevine

Preobrazba gradske vježbaonice stare šest desetljeća

16.2.2018. | 21:00
Zgrada brodske Gradske vježbaonice Hrvatski sokol izgrađena je davne 1959. godine kao jedna od prvih sportskih dvorana u gradu.
Zgrada brodske Gradske vježbaonice Hrvatski sokol izgrađena je davne 1959. godine kao jedna od prvih sportskih dvorana u gradu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekadašnja osebujna ljepotica, sada je ruglo

Gradske fontane vape za obnovom

Nekadašnja osebujna ljepotica, sada je ruglo

14.2.2018. | 21:00
Ogroman potencijal koji kriju stare gradske fontane i vodoskoci trebao bi biti iskorišten kako bi se užem centru Broda vratio stari šarm i svevremenska ljepota javnih prostora.
Ogroman potencijal koji kriju stare gradske fontane i vodoskoci trebao bi biti iskorišten kako bi se užem centru Broda vratio stari šarm i svevremenska ljepota javnih prostora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korzo ugostiteljima služi i kao skladište

Je li moguće drugačije rješenje?

Korzo ugostiteljima služi i kao skladište

14.2.2018. | 19:45
Prostor za otvorene terase nije dopušteno koristiti u druge namjene poput parkiranja automobila, skladištenja ili odlaganja otpada.
Prostor za otvorene terase nije dopušteno koristiti u druge namjene poput parkiranja automobila, skladištenja ili odlaganja otpada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske ulice koje će ove godine biti obnovljene

Popis predviđenih radova

Brodske ulice koje će ove godine biti obnovljene

14.2.2018. | 18:30
Građani i posjetitelji Slavonskog Broda ove će se godine morati priviknuti na brojne radove u gradskim ulicama. Osim izgradnje cesta i pješačkih staza, na mnogim će lokacijama biti postavljena nova javna rasvjeta.
Građani i posjetitelji Slavonskog Broda ove će se godine morati priviknuti na brojne radove u gradskim ulicama. Osim izgradnje cesta i pješačkih staza, na mnogim će lokacijama biti postavljena nova javna rasvjeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Začepljena kanalizacija, nepostojanje odvoda ili nešto treće

Za većih padalina situacija je i gora

Začepljena kanalizacija, nepostojanje odvoda ili nešto treće

13.2.2018. | 14:50
Osim što je zbog radova na rekonstrukciji zgrade ovim dijelom pješacima otežano kretanje, dodatne probleme stvara nakupljena voda koju vozači automobila ne mogu izbjeći te, ne htijući to, na kraju poprskaju pješake.
Osim što je zbog radova na rekonstrukciji zgrade ovim dijelom pješacima otežano kretanje, dodatne probleme stvara nakupljena voda koju vozači automobila ne mogu izbjeći te, ne htijući to, na kraju poprskaju pješake.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uklonjen uništeni znak u Kumičićevoj ulici

Uskoro stiže novi?

Uklonjen uništeni znak u Kumičićevoj ulici

13.2.2018. | 11:15
Oni koji tvrde kako njihov glas nema snagu te da ne mogu dati svoj doprinos da živimo u boljem, ljepšem i kvalitetnijem okruženju - nisu u pravu. Jer najlakše je odmahnuti rukom ili reći kako nas se to ne tiče te živjeti u uvjerenju kako ništa ne možemo mijenjati. Možemo puno, uk
Oni koji tvrde kako njihov glas nema snagu te da ne mogu dati svoj doprinos da živimo u boljem, ljepšem i kvalitetnijem okruženju - nisu u pravu. Jer najlakše je odmahnuti rukom ili reći kako nas se to ne tiče te živjeti u uvjerenju kako ništa ne možemo mijenjati. Možemo puno, uk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mislite li da bi Komunalac činio takvo što?

Tko je neodgovoran?

Mislite li da bi Komunalac činio takvo što?

12.2.2018. | 23:00
Društvo ističe kako kvaliteta sustava odvojenog prikupljanja otpada u pretežitoj mjeri ovisi o samim korisnicima usluge, te da, iako je u Slavonskom Brodu stupanj kulture odvajanja otpada na zavidnom nivou, i dalje postoje pojedinci koji sustav zlorabe.
Društvo ističe kako kvaliteta sustava odvojenog prikupljanja otpada u pretežitoj mjeri ovisi o samim korisnicima usluge, te da, iako je u Slavonskom Brodu stupanj kulture odvajanja otpada na zavidnom nivou, i dalje postoje pojedinci koji sustav zlorabe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana prometovanja Zajčevom ulicom

Obavijest Grada

Zabrana prometovanja Zajčevom ulicom

12.2.2018. | 15:50
Radovi će se odvijati od 6 do 14 sati, a u slučaju prijevremenog završetka, promet će i ranije teći bez ometanja.
Radovi će se odvijati od 6 do 14 sati, a u slučaju prijevremenog završetka, promet će i ranije teći bez ometanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunalni redari će Vas moći legitimirati

Dobivaju veće ovlasti

Komunalni redari će Vas moći legitimirati

8.2.2018. | 16:00
Sad će, kako bi utvrdili činjenično stanje moći ući u nečije dvorište, legitimirati osobu i imat će mogućnost protiv te osobe, ako je prekršila neki zakon, podnijeti prekršajnu prijavu.
Sad će, kako bi utvrdili činjenično stanje moći ući u nečije dvorište, legitimirati osobu i imat će mogućnost protiv te osobe, ako je prekršila neki zakon, podnijeti prekršajnu prijavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je i zbog čega zapovjedio micanje reklama?

Ogolili brodsko sivilo

Tko je i zbog čega zapovjedio micanje reklama?

7.2.2018. | 22:00
Monopol Grada na reklamne površine i njihovo iznajmljivanje po cijenama formiranim iz pozicije monopoliste bilo bi unosno za gradsku blagajnu, kad bi kapitalistički sustav podnosio takav način uređivanja 'tržišta' reklamne industrije.
Monopol Grada na reklamne površine i njihovo iznajmljivanje po cijenama formiranim iz pozicije monopoliste bilo bi unosno za gradsku blagajnu, kad bi kapitalistički sustav podnosio takav način uređivanja 'tržišta' reklamne industrije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvori pitke vode umjesto plastičnih boca

Ušteda i očuvanje okoliša

Izvori pitke vode umjesto plastičnih boca

7.2.2018. | 10:15
Europljanima bi trebalo biti osigurano da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti na gradskim ulicama.
Europljanima bi trebalo biti osigurano da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti na gradskim ulicama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građevinski otpad ostavljaju gdje stignu

Nemar izvođača radova

Građevinski otpad ostavljaju gdje stignu

6.2.2018. | 9:15
Izvođače radova, kao i naručitelje koji ih ne upozoravaju na propuste, uopće ne zanima smetaju li blatna staza i građevinski otpad prolaznicima pješacima kojih je u toj ulici puno.
Izvođače radova, kao i naručitelje koji ih ne upozoravaju na propuste, uopće ne zanima smetaju li blatna staza i građevinski otpad prolaznicima pješacima kojih je u toj ulici puno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preko bare do stana

Problemi stanovnika brodskog naselja

Preko bare do stana

5.2.2018. | 12:00
Otapanje snijega uvijek donosi nove i otkriva neke stare probleme. Ovaj se put to očitovalo u ogromnim lokvama koje priječe put u kojem god da smjeru krenete.
Otapanje snijega uvijek donosi nove i otkriva neke stare probleme. Ovaj se put to očitovalo u ogromnim lokvama koje priječe put u kojem god da smjeru krenete.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li podsjetnicima na smrt mjesto uz ceste?

Sigurnosna i duhovna dilema

Je li podsjetnicima na smrt mjesto uz ceste?

3.2.2018. | 21:00
Zakoni su po ovom pitanju prilično jasni - uz ceste i na njima ne dozvoljavaju postavljanje nikakvih obilježja. No, čini se kako dvostruka mjerila ipak postoje jer se za sakralna obilježja i kapelice, koje se uglavnom nalaze uz cestu, dozvole redovito izdaju.
Zakoni su po ovom pitanju prilično jasni - uz ceste i na njima ne dozvoljavaju postavljanje nikakvih obilježja. No, čini se kako dvostruka mjerila ipak postoje jer se za sakralna obilježja i kapelice, koje se uglavnom nalaze uz cestu, dozvole redovito izdaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani vrijedno čiste staze

Nekomu užitak, nekomu obveza

Brođani vrijedno čiste staze

3.2.2018. | 12:10
Savjesni i odgovorni Brođani, poštivanjem obveze čišćenja snijega i leda ispred objekata u kojima žive ne samo da izbjegavaju kaznu koju bi im komunalni redari mogli napisati, nego i omogućavaju svojim sugrađanima lakše i sigurnije koračanje brodskim ulicama.
Savjesni i odgovorni Brođani, poštivanjem obveze čišćenja snijega i leda ispred objekata u kojima žive ne samo da izbjegavaju kaznu koju bi im komunalni redari mogli napisati, nego i omogućavaju svojim sugrađanima lakše i sigurnije koračanje brodskim ulicama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako ralica ne može proći, Brođane će to koštati

Nova pravila zimskih službi

Ako ralica ne može proći, Brođane će to koštati

3.2.2018. | 9:10
S obzirom na problem s kojim se zimska služba susreće svake zime, Grad Slavonski Brod donio je odluku kako za vrijeme padanja snijega građanima nije dozvoljeno parkiranje vozila na pločnicima i kolnicima, a osobito u jednosmjernim ulicama te ulicama čiji je poprečni profil kolnik
S obzirom na problem s kojim se zimska služba susreće svake zime, Grad Slavonski Brod donio je odluku kako za vrijeme padanja snijega građanima nije dozvoljeno parkiranje vozila na pločnicima i kolnicima, a osobito u jednosmjernim ulicama te ulicama čiji je poprečni profil kolnik
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su brodski komunalni redari i koja je njihova zadaća

Često ih spominjemo, malo o njima znamo

Tko su brodski komunalni redari i koja je njihova zadaća

31.1.2018. | 21:00
Slavonski Brod, šesti grad po veličini u Hrvatskoj, ima samo četiri komunalna redara i dva prometna redara. Njihove su zadaće raznovrsne, komplicirane i zahtijevaju poznavanje brojnih zakona i pravilnika, a građani ih nerijetko podcjenjuju i prozivaju za nerad.
Slavonski Brod, šesti grad po veličini u Hrvatskoj, ima samo četiri komunalna redara i dva prometna redara. Njihove su zadaće raznovrsne, komplicirane i zahtijevaju poznavanje brojnih zakona i pravilnika, a građani ih nerijetko podcjenjuju i prozivaju za nerad.
SBplus.hr, Slavonski Brod :