Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 28.5.2017. u 0:01
Prikaza: 10002
|
Autor: JZ/SBplus

'Kakve su to prljave političke igre?'

Ravnatelj brodske gimnazije, Goran Zavor, govori i neistinu

Slavonski Brod : Ravnatelj brodske gimnazije, Goran Zavor, govori i neistinuGoran Zavor (Foto: Marija Radošević)

Goran Zavor, kao i svaki drugi građanin, pa i ravnatelj tako ugledne brodske ustanove kao što je Gimnazija, ima pravo biti politički aktivan, dapače, neku od stranaka i donirati. Međutim, nema pravo lagati. Ni malo.

U utorak, 23. svibnja (i) SBplus dobio je anonimno reagiranje 'zabrinutih nastavnika' Gimnazije „Matija Mesić" u kojem iznose svoju sumnju u korektnost natječajnog procesa za ravnatelja škole te ističu niz kritika na rad aktualnog ravnatelja Gorana Zavora.
Anonimno pismo nastavnika, i demantij ravnatelja Zavora donosimo u cijelosti te mali dopisak SBplus-a


Prljavi izbori za ravnatelja Gimnazije „Matija Mesić"

Poštovani,
Obraćamo vam se u ime većine kolektiva Gimnazije „Matija Mesić" s ciljem zaštite zakona i sprečavanja samovolje sadašnjeg ravnatelja koji je poništio natječaj za izbor ravnatelja Gimnazije na kojem je izgubio i s ciljem zadržavanja funkcije, ne birajući sredstva, objavio novi natječaj.

Naime, sadašnjem ravnatelju Gimnazije „Matija Mesić", Goranu Zavoru, u lipnju ove godine istječe petogodišnji mandat te je sukladno tome u travnju objavljen natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Gimnazije „Matija Mesić". Na natječaj su se osim ravnatelja Zavora, javili i dvoje profesora i dugogodišnjih djelatnika Gimnazije; Verica Milinović i Zlatko Markovinović. Da bi kandidat postao ravnatelj potrebno je da dobije 4 od 7 glasova Školskog odbora koji se sastao 02.05.2017. (3 glasa - Radničko i nastavničko vijeće (u kojem se nalazi svo nastavno i nenastavno osoblje škole), 1 glas - Vijeće roditelja (predstavnici roditelja), 3 glasa – vanjski članovi (predstavnici osnivača, Županije Brodsko-posavske).

Postavljamo pitanje: „Što se to događa sa izborom ravnatelja? Kakve su to prljave političke igre?".

Sadašnji ravnatelj Goran Zavor je na Odboru dobio samo jedan glas (od Vijeća roditelja) dok je profesor Zlatko Markovinović dobio njih četiri, i to sva tri glasa radničkog i nastavničkog vijeća (dobio je gotovo 2/3 svih glasova) te jedan glas od strane vanjskog člana. Druga dva vanjska člana su bila suzdržana. Prema tome je jasno da je izbore dobio profesor Markovinović budući je imao natpolovičnu većinu glasova, četiri od sedam.

Od donošenja odluke školskog odbora, trenutnog ravnatelja Gorana Zavora gotovo da niste mogli zateći na radnom mjestu u propisano radno vrijeme. Na posao je dolazio samo povremeno i na kratko. Kolege su odlazile na službene putove bez potpisanog putnog naloga jer ga nije imao tko potpisati. Za to vrijeme, dok nije bio na radnom mjestu u radno vrijeme, viđan je sa predstavnicima jedne političke stranke.

Postavljamo pitanje: „Što se to događa sa izborom ravnatelja? Kakve su to prljave političke igre?". Umjesto da dostojanstveno ode sa sadašnje pozicije, koristi sve moguće načine kako bi silom ostao na tom radnom mjestu premda je većina kolektiva glasanjem na nastavničkom i radničkom vijeću pokazala da ga ne podržava i da ga više ne želi na tom mjestu.

U tim igrama ga podržava tajnica Gorana Lavrenčić, pitamo se da li je to vraćanje usluge za zaposlenje njenog sina na neodređeno vrijeme u Gimnaziji iako je prednost na tom natječaju imala dugogodišnja kolegica sa nepunim radnim vremenom?!

Nekoliko dana nakon glasanja u Ministarstvo znanosti i obrazovanja je poslana prijava kojom se „anonimni" autor žali na rezultate izbora. Inspekcija je bila u školi, na sastanku su sudjelovali sadašnji ravnatelj Goran Zavor, tajnica Gorana Lavrenčić i predstavnici inspekcije. Nitko od članova kolektiva kao ni profesor Markovinović koji je regularno dobio izbore za ravnatelja nisu imali informaciju o čemu je bilo riječi na spomenutom sastanku ni koji je razlog dolaska inspekcije.

U ustanovi znanja živimo u neznanju. Zašto ravnatelja Zavora većina kolektiva ne podržava? Zbog nesocijalnih i nehumanih uvjeta na poslu. Naime, dijelio je opomene pred otkaz članovima kolektiva po simpatičnosti i trenutnom raspoloženju bez objektivnog opravdanja – ne znamo koji su kriteriji da bi dobili opomenu.

Nemalo puta je bezrazložno vikao na članove kolektiva u zbornici pred svima ne imajući na umu etički kodeks GMM. Prema djelovanju ravnatelja, nastavni sat je sat samo ako se održi u učionici. Nismo li mi odgojno obrazovna ustanova?! Kako možemo utjecati na mlade ako ćemo ih samo poučavati iz udžbenika? Gdje su socijalne i odgojne vještine? Kako nastavnik koji dolazi na posao sa „grčem u želucu" može dati maksimalno od sebe?

Oni koji su njegovi istomišljenici mogu dobiti sve, a ostali baš i ne (jedino je svojoj supruzi kupio televizor za učionicu). Tek pred izbore se počeo vidno dodvoravati kolektivu (opremanje ureda administrativnog osoblja novim namještajem – za to se ima novaca, a za odlaske na stručna usavršavanja nema, iako je on išao na sva stručna usavršavanja za ravnatelje; isto tako nastavnici moraju sami kupovati papir za printanje i flomastere za bijelu ploču, a to im je osnovni materijal za rad;)

Predizborna kampanja mu je bila izuzetno prljava. Koristio se raznoraznim neprovjerenim pisanim materijalima koje je pokazivao u zbornici kako bi naštetio drugim kandidatima. Uz sve to u subotu, 20.5.2017. na web stranicu škole je stavljena obavijest o neizboru kandidata za mjesto nastavnika informatike – neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom. Što se dogodilo? Na natječaj su se javile dvije kolegice iz škole koje zadovoljavaju sve uvjete natječaja. Na školskom odboru ravnatelj je predložio trećeg kandidata koji ne zadovoljava uvjete te se s time školski odbor nije složio čime je natječaj automatizmom poništen. Kako ravnatelj može predlagati nestručnog kandidata ako postoje stručni, i to još oni koji već rade u školi? Ruši li se namjerno natječaj? Ili se vraća usluga nekom iz političkih krugova za ponovo raspisivanje natječaja za mjesto ravnatelja?

Hoće li trenutni izbori u županiji utjecati i na izbore za ravnatelja jedne škole s tradicijom i vrijednošću? Opet prljave igre! Zlatko Markovinović je predstavnik radnika u školskom odboru. Odabirom za ravnatelja treba istupiti iz odbora i treba se postaviti nova osoba na to mjesto. Zašto je predstavnik sindikata 15.5.2017. stavio obavijest o izboru člana radničkog vijeća u školski odbor ako je 20.5.2017. objavljen novi natječaj za ravnatelja? Hoćemo li biti škola sa dva ravnatelja? Da li je u redu da kandidat koji je dobio prve izbore bude apsolutno neinformiran o događanjima vezanim za izbore?

Puno je pitanja, a odgovora nema. Nemamo koga pitati. Ali želimo da ostali čuju što se događa u našoj školi. Ovo vam pišemo anonimno jer se bojimo što bi sve ravnatelj mogao učiniti obzirom da je osvetoljubljiva osoba i već se prijeti kolegama kako „će vidjeti" kada potvrdi svoje mjesto ravnatelja. Nadamo se da vas je barem malo zaintrigirala ova tema te da ćete istražiti činjenice vezane za nju. Isto tako odobravamo objavu ovog teksta u potpunosti.

Zabrinuti nastavnici

Kategorički obacujem sve navode iz anonimnog podneska o prljavom izboru ravnatelja Gimnazije, prijetnjama, ucjenama, kupovini glasova, zabranama, otkazima i slično.

Škola je nakon provedenoga izbora ravnatelja uputila zahtjev MZO za imenovanje ravnatelja nakon Školskog odbora 2.5.2017.godine.
Uprava za odgoj i obrazovanje je internim aktom zatražila nadzor prosvjetne ispekcije,što nije neuobičajen postupak,pogotovo što su iz zapisnika uočili da 2 člana školskog odbora nisu glasovala. Inspekcija uvijek obavlja nadzor u nazočnosti ravnatelja, tajnika škole ili osoba za koje zatraži da su nazočne pri nadzoru. Dio nadzora proveden je samostalno uz dokumentaciju, bez nazočnosti ravnatelja i tajnice.
Nekoliko dana nakon obavljenog nadzora stiglo je u školu Rješenje prosvjetne inspekcije o zabrani imenovanja ravnatelja zbog uočenih nepravilnosti, te je Školski odbor na ponovnoj sjednici donio odluku o raspisivanju novoga natječaja koji je u tijeku.
Odbacujem navode da nisam u školi, kada se zna da sam ja jedan od ravnatelja koji je u školi i u vrijeme godišnjih odmora, prošle godine samo jedan dan na godišnjem 24.7.2016. Imam li ja kao ravnatelj pravo na godišnji?
Nitko od zaposlenika nikada nije upućen na službeni put bez putnoga naloga.
Nisam se sastajao s predstavnicima političkih stranaka niti sam igrao političke igre.
Nikada nikome nije uskraćena nastava izvan učionice ako ju je planirao i imao suglasnost roditelja učenika za to.
Nikada supruzi nisam kupio TV u učionicu.
Nikada se nisam nikomu dodvoravao.
Nikada nisam predložio kandidata za radno mjesto a da ne udovoljava uvjetima. Predložena kandidatkinja za nastavnika informatike je iz Slavonskog Broda, ima zvanje diplomiranog informatičara, ima zvanje profesor mentor, doktorat znanosti i predaje informatiku na dvije škole i više je nego kompetentna.
Nikakvi izbori za novi Školski odbor nisu provedeni, niti se provode.
Tajničin sin je primljen na radno mjesto nastavnika geografije jer je prof povijesti i geografije a kadar geografa je deficitaran i jedva smo našli stručni kadar.
Sve obavijesti o zbivanjima u školi su transparentne i na oglasnoj ploči,a prema zakonu o pravu pristupa na informacije sve zainteresirane strane mogu doći do svih podataka.
Lijep pozdrav, Goran Zavor


Dopisak
Nakon objave dokumenata ukazujemo na tek jedan mali detalj: ravnatelj Zavor napisao je neistinu tvrdnjom kako nije "sastajao se s predstavnicima političkih stranaka niti igrao političke igre". Naime, njegovo aktivno sudjelovanje na nedavnoj predizbornoj donatorskoj večeri HDZ-a i razgovor s čelnicima te stranke nedvojbeno potvrđuje suprotno. Dakako, Goran Zavor, kao i svaki drugi građanin, pa i ravnatelj tako ugledne brodske ustanove kao što je Gimnazija, smije biti politički aktivan, dapače, neku od stranaka i donirati. Međutim, ne smije lagati. Ni malo.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ibarix

ibarix

Komentirano: 2.6.2017. | 0:27

1

G. Zavor... Ovo G nije ni Goran ni Gospodin nego Govno. Govno Zavor. Otkad se ta ljiga utrpala na mjesto ravnatelja, Gimnazija je izgubila dobrano na reputaciji. Ne znam kako se uopće dopušta tom mini Hitleru da bude na tako važnoj fuknciji. U normalnoj zemlji bi ga se već davno uklonilo. Jer on je parazit koji sisa život i "kolegama" i učenicima. Da postoji psihotest na učiteljskim fakultetima, ovaj izrod ne bi nikad prošao.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 30.5.2017. | 23:34

2

Danilović, Džakula, Zavor. Sve poznata "naša" imena. Hram u kojem su u tijeku 20. st brojni mladi sticali znanje (sad liječnici , zubari , prof. inženjeri ,suci i mnogi dr. ) ugled je toliko umanjen da mnogi talentirani, daroviti ne žele se upisati u tu Gimnaziju kažu zbog nekorektnih unutarnjih postupaka i odnosa prema učenicima i roditeljima a sad vidimo i djelatnicima. Dakle Gorane Z ako te 2/3 djelatnika ne želi za ravnatelja, zašto i dalje inzistiraš , ili netko tobom upravlja i čini štetu. Dakle promjene su nužne i potrebne . I neka bude naš ravnatelj kojeg će svi uvažavat .
khodak

khodak

Komentirano: 29.5.2017. | 12:28

3

Što drugo očekivati od nekoga tko je član HDZa?
pogled_u_nistavilo

pogled_u_nistavilo

Komentirano: 29.5.2017. | 12:10

4

Danilović je prije toga bio i profesor matematike i to vanserijski, naravno u pozitivnom smislu. Zavor, ako ga već učenici nisu mogli smisliti, kako je uopće postao ravnatelj. To valjda po onoj, ako ne znaš nešto raditi, daj mu da nečim upravlja. FUUUUUUUUJ.
NikolaS

NikolaS

Komentirano: 29.5.2017. | 8:50

5

Posljednji normalni ravnatelj/direktor ove škole bio je Danilović. Poslje toga sirovina Džakula, a sad ova budaletina Zavor. Ne znam što bi za ovu školu bilo gore, da Zavor ostane ravnatelj ili da se vrati biti profesor. Najbolje bi bilo da ode nekud, na primjer, u Državni arhiv.
istovari

istovari

Komentirano: 29.5.2017. | 7:30

6

Gimnazija nema sreće sa ravnateljima od 1990....poslije jednog sociopata dođe drugi.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 29.5.2017. | 0:31

7

Mrki- to je problem drzavne sluzbe. Jednom kad udjes ne mogu te ni silom istjerati van, osim ako sam ne izadjes.
mrki55

mrki55

Komentirano: 28.5.2017. | 23:45

8

Ja nemam ni 70 ni 80 godina. Mnogo manje, ali u gimnaziji Matija Mesić kad sam je ja pohađao, ravnatelj je bio netko koga smo cijenili. Nitko mu se od nas nije iza leđa ismijavao, koliko smo mi učenici vidjeli, nisu ni profesori. Ovom se čovjeku podsmjehuju ljudi kad ide preko Korza, u lice, svašta o njemu pričaju roditelji, ne djeca. Kolege ga ne mogu gledati... Da , netko je smislio , skloniti ga iz učionica da ne muči djecu , a on sada muči i djecu i kolege. I ne može mu nitko ništa, navodno!
Blade

Blade

Komentirano: 28.5.2017. | 22:55

9

To je obicni krkan koji baca ljagu na prosvjetarsko zvanje...to treba izbaciti iz prosvjete i zabranit mu se vaviti istim.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 28.5.2017. | 21:34

10

O zavoru kao profesoru od njegovih bivsih ucenika nisam cuo lijepe rijeci.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas zadnji dan za prijavu Državne mature

Srednjoškolci

Danas zadnji dan za prijavu Državne mature

15.2.2018. | 10:15
Tako polaganje ispita državne mature počinje 7 lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike u devet odnosno u 14 sati, a završava 29. lipnja ispitom iz latinskog jezika, A i B razina, u 14 sati.
Tako polaganje ispita državne mature počinje 7 lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike u devet odnosno u 14 sati, a završava 29. lipnja ispitom iz latinskog jezika, A i B razina, u 14 sati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Filmovi brodskih srednjoškolaca vode u natjecanju

Pogledajte kako glume mladi Brođani

Filmovi brodskih srednjoškolaca vode u natjecanju

12.2.2018. | 18:30
Ove je godine tema izazova bila "identitet", a brodski su učenici svojim radovima pokazali izvrsno poznavanje engleskog jezika, ali i smisao za glumu te stvaranje filmova.
Ove je godine tema izazova bila "identitet", a brodski su učenici svojim radovima pokazali izvrsno poznavanje engleskog jezika, ali i smisao za glumu te stvaranje filmova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska gimnazija novi član akademije

Razvoj na informatičkom području

Brodska gimnazija novi član akademije

9.2.2018. | 10:15
Novi ravnatelj brodske gimnazije, Zlatko Markovinović, ulaže snage u područje Informatike, razvijajući, modernizirajući i obogaćujući nastavni program te obrazujući i učenike i nastavnike.
Novi ravnatelj brodske gimnazije, Zlatko Markovinović, ulaže snage u područje Informatike, razvijajući, modernizirajući i obogaćujući nastavni program te obrazujući i učenike i nastavnike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatne pripreme za brodske maturante

Jesu li potrebni skupi sati u Zagrebu?

Besplatne pripreme za brodske maturante

2.2.2018. | 17:00
Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom srednjoškolskog obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud kako bi „pohvatali" i nadoknadili propušteno.
Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom srednjoškolskog obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud kako bi „pohvatali" i nadoknadili propušteno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su među najboljima u svijetu

Uspjeh brodskih učenika

Oni su među najboljima u svijetu

2.2.2018. | 11:05
I dok neki mladi svoju slavu pokušavaju pronaći u kojekakvim reality show-ima, želeći - kako sami kažu - dokazati kolike su budale i pri tome plijene pozornost medija, ovi učenici svojim trudom, radom i zalaganjem postižu zavidne rezultate o kojima se jednostavno ne smije š
I dok neki mladi svoju slavu pokušavaju pronaći u kojekakvim reality show-ima, želeći - kako sami kažu - dokazati kolike su budale i pri tome plijene pozornost medija, ovi učenici svojim trudom, radom i zalaganjem postižu zavidne rezultate o kojima se jednostavno ne smije š
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodske kladionice i dalje zarađuju na učenicima

Odgoj ovisnika o klađenju i kockanju

Brodske kladionice i dalje zarađuju na učenicima

30.1.2018. | 21:00
Ako se poslovni prostor nalazi u blizini osnovne ili srednje škole, udaljenost se utvrđuje pješačkim putem od ulaznih vrata casina ili automat kluba do prve najbliže točke građevinskog objekta obrazovne ustanove, bez obzira na ulaz u školu.
Ako se poslovni prostor nalazi u blizini osnovne ili srednje škole, udaljenost se utvrđuje pješačkim putem od ulaznih vrata casina ili automat kluba do prve najbliže točke građevinskog objekta obrazovne ustanove, bez obzira na ulaz u školu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Nakon 260 dana u logoru, ne osuđujem i ne mrzim"

Bivši logoraš posjetio Brod

"Nakon 260 dana u logoru, ne osuđujem i ne mrzim"

23.1.2018. | 9:05
Iako je Marijan Gubina kao desetogodišnji dječak nekoliko puta bio jako blizu smrti, nije dopustio da ga svladaju malodušnost, očaj i mržnja nego je u zlu pronašao dobro i to dobro širi diljem naše Domovine.
Iako je Marijan Gubina kao desetogodišnji dječak nekoliko puta bio jako blizu smrti, nije dopustio da ga svladaju malodušnost, očaj i mržnja nego je u zlu pronašao dobro i to dobro širi diljem naše Domovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekadašnji brodski ravnatelj neumorno radi na terenu

Upornost u reformi strukovnih škola

Nekadašnji brodski ravnatelj neumorno radi na terenu

19.1.2018. | 17:00
Vlado Prskalo, jedan od najuspješnijih brodskih ravnatelja srednjih škola, i dalje neumorno obilazi strukovne škole diljem Hrvatske kako bi savjetima i prijedlozima pomogao da ostvare jednak uspjeh kakav je postignula poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu.
Vlado Prskalo, jedan od najuspješnijih brodskih ravnatelja srednjih škola, i dalje neumorno obilazi strukovne škole diljem Hrvatske kako bi savjetima i prijedlozima pomogao da ostvare jednak uspjeh kakav je postignula poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Borave li učenici predugo u školi?

Početak nove rasprave o obrazovanju

Borave li učenici predugo u školi?

5.1.2018. | 13:20
Dnevne i tjedne satnice u pojedinim brodskim srednjim školama također nerijetko premašuju maksimalno propisane sate.
Dnevne i tjedne satnice u pojedinim brodskim srednjim školama također nerijetko premašuju maksimalno propisane sate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićno drvce mladih kemičara

Drvce možemo ukrasiti i drugačije

Božićno drvce mladih kemičara

23.12.2017. | 19:00
Osim u domovima blagdanska drvca ukrašavamo i na radnim mjestima, a i učenici u školama u suradnji sa svojim profesorima zadnje dane prije odlaska na zasluženi zimski odmor ukrase svoja drvca. Da ona ne moraju biti klasična potvrdili su zadnjeg dana prvog polugodišta i maturanti
Osim u domovima blagdanska drvca ukrašavamo i na radnim mjestima, a i učenici u školama u suradnji sa svojim profesorima zadnje dane prije odlaska na zasluženi zimski odmor ukrase svoja drvca. Da ona ne moraju biti klasična potvrdili su zadnjeg dana prvog polugodišta i maturanti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Centri kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja

Vlado Prskalo posjetio Županiju

Centri kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja

22.12.2017. | 17:35
Centri postali bi mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima bi se provodio program redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja, kao i drugih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja.
Centri postali bi mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima bi se provodio program redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja, kao i drugih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U proizvodnju bučinog ulja uključeni učenici pet smjerova

Ogledni primjer strukovne nastave

U proizvodnju bučinog ulja uključeni učenici pet smjerova

15.12.2017. | 9:25
"Naši učenici će učiti kako pripremiti tlo za sadnju bundeve, kako ju ekološki zaštititi od bolesti i nametnika bez korištenja kemije, zatim će proći berbu i postupak proizvodnje hladno prešanog bućinog ulja u kojem nastaju i nusproizvodi za prehranu tla i stoke. Isto tako, novim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo pola milijuna kuna za novi projekt brodske škole

Poljoprivredna škola opet u vrhu

Gotovo pola milijuna kuna za novi projekt brodske škole

14.12.2017. | 10:05
Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.
Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Eko proizvodi brodskih srednjoškolaca

Posebnost na sajmu

Eko proizvodi brodskih srednjoškolaca

25.11.2017. | 18:15
"Ono što raduje je da oni jako vole raditi taj praktični dio što je nama profesorima motivirajuće i tjera nas na osmišljavanje različitih proizvoda koje bi s njima mogli raditi i prezentirati ih. Na taj način učenici se osjećaju bitnima, vide svoju ulogu i osjećaju kako pridonose
"Ono što raduje je da oni jako vole raditi taj praktični dio što je nama profesorima motivirajuće i tjera nas na osmišljavanje različitih proizvoda koje bi s njima mogli raditi i prezentirati ih. Na taj način učenici se osjećaju bitnima, vide svoju ulogu i osjećaju kako pridonose
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Brodske postrojbe u Domovinskom ratu"

U Tehničkoj školi

"Brodske postrojbe u Domovinskom ratu"

27.10.2017. | 18:10
Izložba je nastala u suradnji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Mladih povjesničara Tehničke škole Slavonski Brod te samog autora, Darka Jankovića.
Izložba je nastala u suradnji Gradske knjižnice Slavonski Brod, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Mladih povjesničara Tehničke škole Slavonski Brod te samog autora, Darka Jankovića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesenski agrofest

Danas u SŠ "M.A.Reljković"

Jesenski agrofest

27.10.2017. | 10:35
Nastavnici i učenici organiziraju jesenski agrofest u sklopu kojeg će se održati natjecanja, kviz, radionica oslikavanja bundeva, vožnja traktora, fotomaraton, pečenje kestenja, kokica i krumpira te izrada đumbirovog piva, čaja, slastica, šumećih kuglica i eko nakita.
Nastavnici i učenici organiziraju jesenski agrofest u sklopu kojeg će se održati natjecanja, kviz, radionica oslikavanja bundeva, vožnja traktora, fotomaraton, pečenje kestenja, kokica i krumpira te izrada đumbirovog piva, čaja, slastica, šumećih kuglica i eko nakita.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stipendija će mi pomoći, a zatim me čeka siguran posao'

LEON ŠTIMAC, MLADI KUHAR:

'Stipendija će mi pomoći, a zatim me čeka siguran posao'

23.10.2017. | 9:00
Jednomjesečna praksa u trajanju od 182 sata organizirana je i tijekom ljeta za učenike prvih i drugih razreda, dok maturanti odmah počinju raditi u sezoni.
Jednomjesečna praksa u trajanju od 182 sata organizirana je i tijekom ljeta za učenike prvih i drugih razreda, dok maturanti odmah počinju raditi u sezoni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova računalna oprema vrijedna gotovo sto tisuća kuna

Informatički praktikum

Nova računalna oprema vrijedna gotovo sto tisuća kuna

27.9.2017. | 9:30
Gimnazijalci su poznati po uspjesima u STEM području gdje su, unatoč zastarjeloj opremi, ipak postizali vrhunske rezultate. Novim ulaganjem ti uspjesi bit će i izraženiji.
Gimnazijalci su poznati po uspjesima u STEM području gdje su, unatoč zastarjeloj opremi, ipak postizali vrhunske rezultate. Novim ulaganjem ti uspjesi bit će i izraženiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj upisanih srednjoškolaca manji je iz godine u godinu

Gotovi podaci i za srednje škole

Broj upisanih srednjoškolaca manji je iz godine u godinu

13.9.2017. | 12:15
Sve manji broj upisanih srednjoškolaca rezultat je dijelom pada nataliteta koji se bilježi godinama na ovim prostorima, ali i ispisivanja učenika iz srednjih škola zbog odlaska njihovih obitelji na daljnji život u inozemstvo.
Sve manji broj upisanih srednjoškolaca rezultat je dijelom pada nataliteta koji se bilježi godinama na ovim prostorima, ali i ispisivanja učenika iz srednjih škola zbog odlaska njihovih obitelji na daljnji život u inozemstvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izmjene oko odlazaka na maturalni put u Španjolsku

Maturalci

Izmjene oko odlazaka na maturalni put u Španjolsku

23.8.2017. | 16:10
Prvotno su se školski odbori dvije srednje škole s područja Slavonskoga Broda odlučili za realizaciju maturalnog putovanja z Španjolsku, a jedna škola o odgodi. No danas je došlo do izmjena.
Prvotno su se školski odbori dvije srednje škole s područja Slavonskoga Broda odlučili za realizaciju maturalnog putovanja z Španjolsku, a jedna škola o odgodi. No danas je došlo do izmjena.
SBplus.hr, Slavonski Brod :