Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 2.2.2018. u 17:00
Prikaza: 1695
|
Autor: Željka Gavranović

Jesu li potrebni skupi sati u Zagrebu?

Besplatne pripreme za brodske maturante

Slavonski Brod : Besplatne pripreme za brodske maturanteIlustracija(Foto: Algebra)

Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom srednjoškolskog obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud kako bi „pohvatali" i nadoknadili propušteno.

SLAVONSKI BROD - Savjet mladih Grada Slavonskog Broda, na čelu s predsjednicom Martom Zečević, i ove će godine organizirati besplatne pripreme za polaganje državne mature za sve zainteresirane učenike brodskih srednjih škola.

"Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu." 

Ove će godine pripremni nastavni sati ili instrukcije krenuti kasnije, sredinom ožujka, a održavat će se u prostorijama Centra mladih i to tijekom šest subota, na sljedeće datume: 10.3., 17.3., 7.4., 14.4., 28.4., 5.5.

Pripreme će se održavati od osam sati ujutro po tri blok sata zaredom i tako svake subote. Ići će po redu pripreme iz hrvatskog jezika, zatim engleskog te matematike. Četiri će subote biti rezervirane za pripreme za A razinu mature, a dvije za B razinu.

- Pozivamo sve brodske maturante neka se pridruže zajedničkom učenju i iskoriste ovu jedinstvenu priliku za besplatne pripreme. Na sat može doći bilo tko od zainteresiranih. - poručila je Marta Zečević čiju izjavu u cijelosti možete poslušati u video prilogu.

Ravnatelj Gimnazije Matije Mesića, Zlatko Markovinović, koordinator je cijelog procesa i održat će uvodno predavanje. Profesorica Marijana Zarožinski pripremat će učenike za matematiku, Nikolina Pranjić za engleski jezik, a Martina Lukić za hrvatski.

- Prvi puta sam na pripremama u organizaciji Savjeta mladih sudjelovala volonterski 2015. godine. Odaziv učenika svake godine bude velik, no kako vrijeme odmiče sve ih manje dolazi na pripreme. Smatram da je tome uzrok približavanje kraja školske godine, učenje za završne ispite, općenita zasićenost gradivom. Koliko god nastavnici tijekom godine bili ''dobri'', trudili se, koristili nove metode i slično, učenicima je potreban i dobrodošao i ovakav oblik priprema za maturu. Gradivo je opširno, obuhvaća četiri ili pet godina školovanja i koliko god netko redovno učio nije mu naodmet dodatno ponoviti. A uzimajući u obzir da su pripreme za učenike besplatne, svima bih preporučila da nam se pridruže. Mislim da nema potrebe za odlaskom na pripreme u Zagreb, jer onaj tko želi, uz volju, trud i rad i kod nas će dobiti istu vrstu pomoći. No, onima koji nisu redovno radili četiri ili pet godina teško će pomoći bilo kakve pripreme - skupe ili besplatne. - za SBplus je svoje prijašnje iskustvo u održavanju priprema za hrvatski jezik na maturi opisala profesorica Martina Lukić iz Obrtničke škole.

Na pripreme koje organizira Savjet mladih Broda, dodaje profesorica Lukić, dolaze uglavnom učenici gimnazija, Srednje medicinske škole, Ekonomsko-birotehničke i Srednje škole Matija Antun Reljković, a to su sve četverogodišnji i petogodišnji smjerovi.

I dok su svi vijest o besplatnim pripremama organiziranima u gradu dočekali s oduševljenjem, mišljenja o nužnosti i potrebi dodatnih plaćenih priprema za maturu podijeljena su i različita. Mnogi se pitaju pravi li se prevelika drama oko završnih ispita srednje škole koje su imale tolike generacije prije ovog novog modela polaganja mature.

- Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu. Naravno da je potrebno puno učiti kako bi se ponovile i uvježbale četiri godine školovanja, ali vjerujem da se svatko može pripremiti sam. Ipak, i sama sam sina na njegovu inicijativu poslala na pripreme u Zagreb koje smo platili 1200 kuna, a uz to smo mu morali pronaći i smještaj za ta dva tjedna koja je u dva navrata proveo tamo. Tu su, naravno, i troškovi prijevoza i hrane, tako da se cifra utrostručila, a na kraju ipak nije upisao željenu Arhitekturu, nego Grafički fakultet. S druge strane, kći koja se sama pripremala, bolje je prošla. Pravila očito nema i sve se opet svodi na osobni trud i rezultat. - izrazila je svoje mišljenje majka dvoje studenata koji su tijekom prethodne dvije godine uspješno položili državnu maturu, ali s različitim preduvjetima - uz pripreme i bez njih.

Mišljenje smo potražili i kod onih koje se ova tema najviše tiče - samih učenika. Razgovarali smo sa studenticom koja se za maturu intenzivno pripremala prošle godine te s učenicom četvrtog razreda, maturanticom čije su pripreme upravo u tijeku.

- Na pripreme sam išla u zagrebački Pomak i brodski Prudens. U Pomaku sam imala paket priprema za Medicinu odnosno za predmete biologiju, kemiju i fiziku. Pripreme su se održavale za vrijeme zimskih i proljetnih praznika i tjedan dana prije prijemnog. Otprilike je bilo 25 nastavnih dana i cijena priprema je bila 2500 kuna. Bili smo u različitim grupama s obzirom na veliki broj polaznika. Nastava je bila organizirana kao da smo u razredu sastavljenom od 20-ak ljudi. Predavači su bili odlični, osigurali su puno materijala za rad. Naporan je bio samo tempo, a dosta stvari na kraju moraš opet sam naučiti kod kuće. Mislim da nas je dosta na pripreme išlo iz nekog straha i pitanje je jesu li nam one uistinu potrebne ili možemo to trudom kod kuće svladati i ponoviti sami. U Brodu sam išla na pripreme iz fizike. Sistematično smo prošli gradivo, predavanja su bila dvaput tjedno tijekom dva mjeseca i cijena je bila 800 kuna. Nakon gimnazijskog programa na pripremama se ne sazna puno novih stvari i nije neostvarivo za maturu se pripremiti sam. Ipak, pripreme pokrpaju neke rupe koje su ostale u te četiri godine, a i promijeni se pristup rješavanju zadataka. Kada znaš što se traži, lakše je riješiti testove. - za SBplus je izjavila 20-godišnja Matilda, sada već uspješna studentica druge godine Medicinskog fakulteta.

- Trenutno idem na pripreme za maturu u Centar za poduku Trinom u Zagrebu. Razredi su složeni po predznanju koje je testirano inicijalnim testom kako se nitko ne bi osjećao kao da zna više ili manje te da svi napredujemo zajedno i jednako. U skupini nas je 28-ero. Pripreme mi se jako sviđaju, gradivo se detaljno obrađuje i sve je dobro organizirano. Cijena je 1300 kuna. - za SBplus izjavila je 18-godišnja Ines, učenica Gimnazije Matija Mesić, pred kojom je matura i koja tek treba vidjeti koliko će joj to dodatno učenje pomoći da položi te važne ispite znanja.

Čini se kako, na kraju, svatko mora odlučiti sam za sebe i u skladu sa svojim mogućnostima. Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom četverogodišnjeg obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud da „pohvataju" i nadoknade propušteno. No, jedno je sigurno, maturanti svakako moraju dobro zagrijati stolicu namjeravaju li ostvariti dobre rezultate i upisati željene fakultete jer znanje koje su stjecali četiri godine nije baš tako lako obnoviti.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 2.2.2018. | 21:28

1

@Stipe sve se hoće kad se može... https://www.youtube.com/watch?v=SkyqRP8S93Y
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.2.2018. | 20:59

2

Bojim se otvoriti paštetu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatne pripreme za obavezne predmete

Državna matura

Besplatne pripreme za obavezne predmete

19.2.2019. | 19:10
Besplatne sate priprema za Državnu maturu održat će se subotama u pet termina u maloj dvorani Centra mladih. Za pripreme nije potrebna prijava te maturanti mogu prema interesu izabrati termine i predmete na kojima žele prisustvovati.
Besplatne sate priprema za Državnu maturu održat će se subotama u pet termina u maloj dvorani Centra mladih. Za pripreme nije potrebna prijava te maturanti mogu prema interesu izabrati termine i predmete na kojima žele prisustvovati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

Brodski učenici posjetili Veleposlanstvo

Pomoćni ataše u Veleposlanstvu SAD-a porijeklom iz Sibinja

15.2.2019. | 11:15
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i sa tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Europski dom

Zbog čega ćete glasati na izborima za Europski parlament?

23.1.2019. | 19:20
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
Europski dom zanimljivom inicijativom kod mladih promovira Europsku uniju i važnost glasovanja na izborima za Europski parlament.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

Mobilnost srednjoškolaca

Učenici se vraćaju puni samopouzdanja

20.1.2019. | 9:15
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.
- Reakcije naših učenika koji su već bili u drugim zemljama su iznimno pozitivne, a ono što je zamjetno je kako se velike većina njih, nakon ta dva, tri tjedna vrati puno samouvjerenija - dodala je voditeljica projekta u kojem sudjeluje 66 učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Škola učenicima besplatno ponudila knjige

Šareni stol brodske srednje škole

Škola učenicima besplatno ponudila knjige

15.1.2019. | 19:05
Školski hodnici postali su dio svijeta knjiga, a stol za igru 'udomio' je hrpe šarenih naslova. One koji im se svide slavonskobrodski srednjoškolci mogu uzeti potpuno besplatno. To se zove akcija!
Školski hodnici postali su dio svijeta knjiga, a stol za igru 'udomio' je hrpe šarenih naslova. One koji im se svide slavonskobrodski srednjoškolci mogu uzeti potpuno besplatno. To se zove akcija!
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski gimnazijalci u natjecanje kreću slikajući Tvrđavu

Ovogodišnja tema - pun pogodak

Brodski gimnazijalci u natjecanje kreću slikajući Tvrđavu

8.1.2019. | 13:04
Ovogodišnja tema likovnog natječaja na državnoj razini, izvrsno se poklopila s onime što slavonskobrodski gimnazijalci mogu pronaći u svom gradu. Izvršavajući zadaću povezivanja ekologije s kulturnom baštinom, svojim će radovima predstaviti Tvrđavu Brod.
Ovogodišnja tema likovnog natječaja na državnoj razini, izvrsno se poklopila s onime što slavonskobrodski gimnazijalci mogu pronaći u svom gradu. Izvršavajući zadaću povezivanja ekologije s kulturnom baštinom, svojim će radovima predstaviti Tvrđavu Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Odnos osnivača i škola nije u svakoj županiji tako dobar'

Razgovor srednjoškolskih ravnatelja

'Odnos osnivača i škola nije u svakoj županiji tako dobar'

6.12.2018. | 16:00
Brodsko-posavska županija može biti pozitivan primjer brige za svoje škole, kako osnovne tako i srednje jer ravnatelji iz iskustva znaju kako u mnogim županijama nije ostvarena takva suradnja.
Brodsko-posavska županija može biti pozitivan primjer brige za svoje škole, kako osnovne tako i srednje jer ravnatelji iz iskustva znaju kako u mnogim županijama nije ostvarena takva suradnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izradili i podijelili 619 šiba

Učenici Tehničke škole

Izradili i podijelili 619 šiba

6.12.2018. | 14:40
S pripremama su počeli još u listopadu kada su zajednički išli brati šibe, a zatim su ih u posljednjih desetak dana obojali u zlatnu boju te ukrasili vrpcama i bombonima.
S pripremama su počeli još u listopadu kada su zajednički išli brati šibe, a zatim su ih u posljednjih desetak dana obojali u zlatnu boju te ukrasili vrpcama i bombonima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što su Tajšil i Mamaela?

Od presadnice do proizvoda

Znate li što su Tajšil i Mamaela?

29.11.2018. | 21:00
"Na ovakav način mi kod učenika potičemo sigurnost i samostalnost. Dakle kad završe, ako ne odu u Irsku, imaju se čime baviti u Slavoniji."
"Na ovakav način mi kod učenika potičemo sigurnost i samostalnost. Dakle kad završe, ako ne odu u Irsku, imaju se čime baviti u Slavoniji."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Regionalni centri konkuriraju za milijardu kuna

Među njima i brodska srednja škola

Regionalni centri konkuriraju za milijardu kuna

29.11.2018. | 12:45
Sredstva koja bi od Europe trebali dobiti regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, namijenjena su za rekonstrukciju, obnovu, dogradnju i adaptaciju te nabavu specijalizirane opreme za te ustanove, tako da je za očekivati da će i slavonskobrodska Tehnička škola d
Sredstva koja bi od Europe trebali dobiti regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, namijenjena su za rekonstrukciju, obnovu, dogradnju i adaptaciju te nabavu specijalizirane opreme za te ustanove, tako da je za očekivati da će i slavonskobrodska Tehnička škola d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreativom pomogli u stvaranju blagdanskog raspoloženja

Srednjoškolci za starije i nemoćne

Kreativom pomogli u stvaranju blagdanskog raspoloženja

24.11.2018. | 11:20
Unikatne i maštovite blagdanske čestitke slavonskobrodski su 'medicinari' tijekom tjedna pripremili za korisnike usluga Doma za starije i nemoćne te još jednom pokazali kako uvijek imaju vremena za druge.
Unikatne i maštovite blagdanske čestitke slavonskobrodski su 'medicinari' tijekom tjedna pripremili za korisnike usluga Doma za starije i nemoćne te još jednom pokazali kako uvijek imaju vremena za druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski učenici će stručnu praksu obavljati inozemstvu

Dio ih se vratio, a dio tek ide

Brodski učenici će stručnu praksu obavljati inozemstvu

13.11.2018. | 17:15
Dio slavonskobrodskih srednjoškolaca praksu je već odradio u Njemačkoj, a ostatak čeka svoj odlazak u poduzeća i škole Austrije, Španjolske, Slovenije te Irske i Finske.
Dio slavonskobrodskih srednjoškolaca praksu je već odradio u Njemačkoj, a ostatak čeka svoj odlazak u poduzeća i škole Austrije, Španjolske, Slovenije te Irske i Finske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedničko putovanje mladih brodskih volontera

Učenici koji drugima svijet čine ljepšim

Zajedničko putovanje mladih brodskih volontera

13.11.2018. | 14:40
Nakon više od 450 odrađenih volonterskih sati, slavonskobrodski medicinari su zaslužili opušteno i ugodno druženje s kolegama volonterima i vršnjacima iz Splita, Zagreba i Pakraca. Svi su zajedno posjetili Krapinu.
Nakon više od 450 odrađenih volonterskih sati, slavonskobrodski medicinari su zaslužili opušteno i ugodno druženje s kolegama volonterima i vršnjacima iz Splita, Zagreba i Pakraca. Svi su zajedno posjetili Krapinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Palačinkama i porukama slavili ljubaznost

Slavonskobrodski domišljati gimnazijalci

Palačinkama i porukama slavili ljubaznost

10.11.2018. | 16:35
Taman kada pomislimo da članovi gimnazijskog volonterskog kluba ne mogu biti kreativniji, oni smisle novi način kako obogatiti svoje okruženje i uljepšati dane onima s kojima provode najljepše školske dane. Što su smislili ovaj tjedan i kako su palačinkama i kratkim porukama pros
Taman kada pomislimo da članovi gimnazijskog volonterskog kluba ne mogu biti kreativniji, oni smisle novi način kako obogatiti svoje okruženje i uljepšati dane onima s kojima provode najljepše školske dane. Što su smislili ovaj tjedan i kako su palačinkama i kratkim porukama pros
SBplus.hr, Slavonski Brod : One planiraju nakon srednje ostati u zemlji

Mladi i budućnost u Hrvatskoj

One planiraju nakon srednje ostati u zemlji

5.11.2018. | 14:05
Ne budu li imali prostora za rad, državu koja ih neće opteretiti bespotrebnom papirologijom i ne budu li mogli zaraditi za normalan život, njihove želje ostat će samo to. Želje, koje će se pod teretom življenja i prehranjivanja obitelji rasplinuti poput maslačka na vjetru, a njih
Ne budu li imali prostora za rad, državu koja ih neće opteretiti bespotrebnom papirologijom i ne budu li mogli zaraditi za normalan život, njihove želje ostat će samo to. Želje, koje će se pod teretom življenja i prehranjivanja obitelji rasplinuti poput maslačka na vjetru, a njih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljaju pravo lice strukovnih zanimanja

'Strukovnjaci' kao budućnost zemlje

Predstavljaju pravo lice strukovnih zanimanja

31.10.2018. | 14:50
„Monter optičkih instalacija“, „bravar cjevar“ te „monter cjevovoda“ - samo su neka od strukovnih zanimanja za koje već danas manja broj radnika na području Slavonskog Broda i okolice. Sljedeći tjedan u slavonskobrodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi možete saznati o kakvim se po
„Monter optičkih instalacija“, „bravar cjevar“ te „monter cjevovoda“ - samo su neka od strukovnih zanimanja za koje već danas manja broj radnika na području Slavonskog Broda i okolice. Sljedeći tjedan u slavonskobrodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi možete saznati o kakvim se po
SBplus.hr, Slavonski Brod : One su u Brod donijele pregršt priznanja

Natjecanje iz povijesti glazbe

One su u Brod donijele pregršt priznanja

30.10.2018. | 19:10
Slavonskobrodske srednjoškolke, njih sedam, vratile su se iz Bjelovara s priznanjima za postignute uspjehe na natjecanju iz povijesti glazbe.
Slavonskobrodske srednjoškolke, njih sedam, vratile su se iz Bjelovara s priznanjima za postignute uspjehe na natjecanju iz povijesti glazbe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije generacije itekako mogu zajedno

Mladi razveselili starije

Dvije generacije itekako mogu zajedno

25.10.2018. | 20:00
Maleni znak pažnje zasigurno je značio puno onima koji svakodnevno borave u Domu i čiji se dani često ne razlikuju. Monotoniju su im razbili veseli gimnazijalci, učinivši time veliko djelo.
Maleni znak pažnje zasigurno je značio puno onima koji svakodnevno borave u Domu i čiji se dani često ne razlikuju. Monotoniju su im razbili veseli gimnazijalci, učinivši time veliko djelo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni uskoro odlaze na stručnu praksu u Portugal

Izabrani najbolji

Oni uskoro odlaze na stručnu praksu u Portugal

23.10.2018. | 16:00
Slavonskobrodska Medicinska škola već godinama pruža dobar primjer kako praktičnom nastavom pripremiti učenike za sve zahtjevnije tržište rada. Novim su projektom svojim učenicima omogućili tri tjedna stručne prakse u Portugalu, a jučer su objavljeni rezultati koji od njih uskoro
Slavonskobrodska Medicinska škola već godinama pruža dobar primjer kako praktičnom nastavom pripremiti učenike za sve zahtjevnije tržište rada. Novim su projektom svojim učenicima omogućili tri tjedna stručne prakse u Portugalu, a jučer su objavljeni rezultati koji od njih uskoro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najnoviji uspjeh slavonskobrodskih učenika

Oni donose lijepe vijesti

Najnoviji uspjeh slavonskobrodskih učenika

15.10.2018. | 17:30
"Svašta radimo i naučimo u ovoj školi u kojoj se puno prostora posvećuje praktičnom radu, a tako, čini nam se, najviše naučimo."
"Svašta radimo i naučimo u ovoj školi u kojoj se puno prostora posvećuje praktičnom radu, a tako, čini nam se, najviše naučimo."