Obrazovanje : Srednje

Objavljeno: 2.2.2018. u 17:00
Prikaza: 1390
|
Autor: Željka Gavranović

Jesu li potrebni skupi sati u Zagrebu?

Besplatne pripreme za brodske maturante

Slavonski Brod : Besplatne pripreme za brodske maturanteIlustracija(Foto: Algebra)

Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom srednjoškolskog obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud kako bi „pohvatali" i nadoknadili propušteno.

SLAVONSKI BROD - Savjet mladih Grada Slavonskog Broda, na čelu s predsjednicom Martom Zečević, i ove će godine organizirati besplatne pripreme za polaganje državne mature za sve zainteresirane učenike brodskih srednjih škola.

"Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu." 

Ove će godine pripremni nastavni sati ili instrukcije krenuti kasnije, sredinom ožujka, a održavat će se u prostorijama Centra mladih i to tijekom šest subota, na sljedeće datume: 10.3., 17.3., 7.4., 14.4., 28.4., 5.5.

Pripreme će se održavati od osam sati ujutro po tri blok sata zaredom i tako svake subote. Ići će po redu pripreme iz hrvatskog jezika, zatim engleskog te matematike. Četiri će subote biti rezervirane za pripreme za A razinu mature, a dvije za B razinu.

- Pozivamo sve brodske maturante neka se pridruže zajedničkom učenju i iskoriste ovu jedinstvenu priliku za besplatne pripreme. Na sat može doći bilo tko od zainteresiranih. - poručila je Marta Zečević čiju izjavu u cijelosti možete poslušati u video prilogu.

Ravnatelj Gimnazije Matije Mesića, Zlatko Markovinović, koordinator je cijelog procesa i održat će uvodno predavanje. Profesorica Marijana Zarožinski pripremat će učenike za matematiku, Nikolina Pranjić za engleski jezik, a Martina Lukić za hrvatski.

- Prvi puta sam na pripremama u organizaciji Savjeta mladih sudjelovala volonterski 2015. godine. Odaziv učenika svake godine bude velik, no kako vrijeme odmiče sve ih manje dolazi na pripreme. Smatram da je tome uzrok približavanje kraja školske godine, učenje za završne ispite, općenita zasićenost gradivom. Koliko god nastavnici tijekom godine bili ''dobri'', trudili se, koristili nove metode i slično, učenicima je potreban i dobrodošao i ovakav oblik priprema za maturu. Gradivo je opširno, obuhvaća četiri ili pet godina školovanja i koliko god netko redovno učio nije mu naodmet dodatno ponoviti. A uzimajući u obzir da su pripreme za učenike besplatne, svima bih preporučila da nam se pridruže. Mislim da nema potrebe za odlaskom na pripreme u Zagreb, jer onaj tko želi, uz volju, trud i rad i kod nas će dobiti istu vrstu pomoći. No, onima koji nisu redovno radili četiri ili pet godina teško će pomoći bilo kakve pripreme - skupe ili besplatne. - za SBplus je svoje prijašnje iskustvo u održavanju priprema za hrvatski jezik na maturi opisala profesorica Martina Lukić iz Obrtničke škole.

Na pripreme koje organizira Savjet mladih Broda, dodaje profesorica Lukić, dolaze uglavnom učenici gimnazija, Srednje medicinske škole, Ekonomsko-birotehničke i Srednje škole Matija Antun Reljković, a to su sve četverogodišnji i petogodišnji smjerovi.

I dok su svi vijest o besplatnim pripremama organiziranima u gradu dočekali s oduševljenjem, mišljenja o nužnosti i potrebi dodatnih plaćenih priprema za maturu podijeljena su i različita. Mnogi se pitaju pravi li se prevelika drama oko završnih ispita srednje škole koje su imale tolike generacije prije ovog novog modela polaganja mature.

- Nije mi jasna iznenadna pomama i potreba za tolikim pripremama za maturu. U nečemu mora biti kvaka - ili su testovi za maturu preteški ili u srednjoj školi djeca ne steknu dovoljno znanja odnosno profesori im to znanje ne prenesu na dobar način. Čini mi se kako se dijelom radi i o pomodarstvu. Naravno da je potrebno puno učiti kako bi se ponovile i uvježbale četiri godine školovanja, ali vjerujem da se svatko može pripremiti sam. Ipak, i sama sam sina na njegovu inicijativu poslala na pripreme u Zagreb koje smo platili 1200 kuna, a uz to smo mu morali pronaći i smještaj za ta dva tjedna koja je u dva navrata proveo tamo. Tu su, naravno, i troškovi prijevoza i hrane, tako da se cifra utrostručila, a na kraju ipak nije upisao željenu Arhitekturu, nego Grafički fakultet. S druge strane, kći koja se sama pripremala, bolje je prošla. Pravila očito nema i sve se opet svodi na osobni trud i rezultat. - izrazila je svoje mišljenje majka dvoje studenata koji su tijekom prethodne dvije godine uspješno položili državnu maturu, ali s različitim preduvjetima - uz pripreme i bez njih.

Mišljenje smo potražili i kod onih koje se ova tema najviše tiče - samih učenika. Razgovarali smo sa studenticom koja se za maturu intenzivno pripremala prošle godine te s učenicom četvrtog razreda, maturanticom čije su pripreme upravo u tijeku.

- Na pripreme sam išla u zagrebački Pomak i brodski Prudens. U Pomaku sam imala paket priprema za Medicinu odnosno za predmete biologiju, kemiju i fiziku. Pripreme su se održavale za vrijeme zimskih i proljetnih praznika i tjedan dana prije prijemnog. Otprilike je bilo 25 nastavnih dana i cijena priprema je bila 2500 kuna. Bili smo u različitim grupama s obzirom na veliki broj polaznika. Nastava je bila organizirana kao da smo u razredu sastavljenom od 20-ak ljudi. Predavači su bili odlični, osigurali su puno materijala za rad. Naporan je bio samo tempo, a dosta stvari na kraju moraš opet sam naučiti kod kuće. Mislim da nas je dosta na pripreme išlo iz nekog straha i pitanje je jesu li nam one uistinu potrebne ili možemo to trudom kod kuće svladati i ponoviti sami. U Brodu sam išla na pripreme iz fizike. Sistematično smo prošli gradivo, predavanja su bila dvaput tjedno tijekom dva mjeseca i cijena je bila 800 kuna. Nakon gimnazijskog programa na pripremama se ne sazna puno novih stvari i nije neostvarivo za maturu se pripremiti sam. Ipak, pripreme pokrpaju neke rupe koje su ostale u te četiri godine, a i promijeni se pristup rješavanju zadataka. Kada znaš što se traži, lakše je riješiti testove. - za SBplus je izjavila 20-godišnja Matilda, sada već uspješna studentica druge godine Medicinskog fakulteta.

- Trenutno idem na pripreme za maturu u Centar za poduku Trinom u Zagrebu. Razredi su složeni po predznanju koje je testirano inicijalnim testom kako se nitko ne bi osjećao kao da zna više ili manje te da svi napredujemo zajedno i jednako. U skupini nas je 28-ero. Pripreme mi se jako sviđaju, gradivo se detaljno obrađuje i sve je dobro organizirano. Cijena je 1300 kuna. - za SBplus izjavila je 18-godišnja Ines, učenica Gimnazije Matija Mesić, pred kojom je matura i koja tek treba vidjeti koliko će joj to dodatno učenje pomoći da položi te važne ispite znanja.

Čini se kako, na kraju, svatko mora odlučiti sam za sebe i u skladu sa svojim mogućnostima. Jasno je kako su se neki dovoljno trudili tijekom četverogodišnjeg obrazovanja, tako da su im pripreme za maturu uglavnom ponavljanje i podsjećanje, dok će oni koji su školu zanemarivali, morati uložiti dodatni trud da „pohvataju" i nadoknade propušteno. No, jedno je sigurno, maturanti svakako moraju dobro zagrijati stolicu namjeravaju li ostvariti dobre rezultate i upisati željene fakultete jer znanje koje su stjecali četiri godine nije baš tako lako obnoviti.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 2.2.2018. | 21:28

1

@Stipe sve se hoće kad se može... https://www.youtube.com/watch?v=SkyqRP8S93Y
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.2.2018. | 20:59

2

Bojim se otvoriti paštetu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Košarkaški portal proglasio ih najboljima

Odali počast Draženu Petroviću

Košarkaški portal proglasio ih najboljima

23.5.2018. | 17:00
Medicinari ni ove godine nisu propustili biti kreativni pa su odjenuli dres kojim su se prisjetili najveće hrvatske košarkaške legende.
Medicinari ni ove godine nisu propustili biti kreativni pa su odjenuli dres kojim su se prisjetili najveće hrvatske košarkaške legende.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalna gimnazijska oproštajna priredba

Dovoljno i za suze i za smijeh

Tradicionalna gimnazijska oproštajna priredba

23.5.2018. | 16:40
Originalnim nastupima, pomno smišljenim koreografijama i izabranim pjesmama, gimnazijski su maturanti i ove godine pokazali zašto su posebni i drugačiji. Svaka je točka plijenila pozornost publike u kojoj su jedni plakali od smijeha, a drugi od nostalgije.
Originalnim nastupima, pomno smišljenim koreografijama i izabranim pjesmama, gimnazijski su maturanti i ove godine pokazali zašto su posebni i drugačiji. Svaka je točka plijenila pozornost publike u kojoj su jedni plakali od smijeha, a drugi od nostalgije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepši oproštaj od srednjoškolskih klupa

Mladost, radost, ludost

Najljepši oproštaj od srednjoškolskih klupa

22.5.2018. | 21:15
U velikoj galeriji fotografija i snimkama povorke, donosimo vam veselje, mladost, smijeh, pjesmu i oproštaj brodskih maturanata od prijatelja s kojima su godinama dijelili školske klupe.
U velikoj galeriji fotografija i snimkama povorke, donosimo vam veselje, mladost, smijeh, pjesmu i oproštaj brodskih maturanata od prijatelja s kojima su godinama dijelili školske klupe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolje objasnili zašto je dobro biti frizer, stolar, pekar

Učenici snimili video o školi

Najbolje objasnili zašto je dobro biti frizer, stolar, pekar

21.5.2018. | 16:30
Učenici brodske srednje škole s nastavnicima i ravnateljicom uistinu su se potrudili kako bi ovogodišnje osmaše uvjerili da je najbolji izbor za upis zanimanja kojim će se baviti čitav život, upravo njihova strukovna škola.
Učenici brodske srednje škole s nastavnicima i ravnateljicom uistinu su se potrudili kako bi ovogodišnje osmaše uvjerili da je najbolji izbor za upis zanimanja kojim će se baviti čitav život, upravo njihova strukovna škola.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni će platiti boravak djece u kampovima

Doznali smo

Oni će platiti boravak djece u kampovima

18.5.2018. | 19:30
"Mi podupiremo naše vrsne učenike jer nam je svima u interesu da prepoznamo tu djecu, pratimo ih i učinimo sve kako bismo ih zadržali u Brodsko-posavskoj županiji u kojoj će onda, nadamo se, biti korisni članovi društva. Svakako da ćemo za boravak te djece u kampovima iznaći sred
"Mi podupiremo naše vrsne učenike jer nam je svima u interesu da prepoznamo tu djecu, pratimo ih i učinimo sve kako bismo ih zadržali u Brodsko-posavskoj županiji u kojoj će onda, nadamo se, biti korisni članovi društva. Svakako da ćemo za boravak te djece u kampovima iznaći sred
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klara je srušila stereotip da strukovnjaci ne vole knjige

Najčitateljica brodske srednje škole

Klara je srušila stereotip da strukovnjaci ne vole knjige

16.5.2018. | 12:30
Čak 130 učenika iz cijele Hrvatske, mahom ljubitelja pisane riječi, rješavalo je 75 pitanja online kviza vezanih za književna djela obrađena na nastavi Hrvatskog jezika ili u slobodnom vremenu učenika.
Čak 130 učenika iz cijele Hrvatske, mahom ljubitelja pisane riječi, rješavalo je 75 pitanja online kviza vezanih za književna djela obrađena na nastavi Hrvatskog jezika ili u slobodnom vremenu učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici ukrasili zid škole

Nakon tjedan dana, posao priveli kraju

Učenici ukrasili zid škole

13.5.2018. | 12:45
Učenici su površinu zida ukrasili različitim motivima - od onih značajnih za grad Slavonski Brod pa sve do obilježja Europe te smjerova karakterističnih za njihovu školu.
Učenici su površinu zida ukrasili različitim motivima - od onih značajnih za grad Slavonski Brod pa sve do obilježja Europe te smjerova karakterističnih za njihovu školu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Japanka učila Brođane jesti štapićima i slagati origami

Dašak kulture azijskog otoka u Brodu

Japanka učila Brođane jesti štapićima i slagati origami

11.5.2018. | 20:15
Iz države u kojoj je pismenost stanovništva gotovo stopostotna a nešto manje od četiri posto građana je nezaposleno, u Slavonski je Brod stigla simpatična učiteljica engleskog jezika.
Iz države u kojoj je pismenost stanovništva gotovo stopostotna a nešto manje od četiri posto građana je nezaposleno, u Slavonski je Brod stigla simpatična učiteljica engleskog jezika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Terapijske vježbe na sunčanom Poloju

Vježbati trebamo cijelu godinu

Terapijske vježbe na sunčanom Poloju

10.5.2018. | 19:00
Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od koronarne srčane bolesti, dijabetesa, moždanog udara, hipertenzije, raka dojke i debelog crijeva, depresije te padova, podsjetili su učenici Brođane.
Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od koronarne srčane bolesti, dijabetesa, moždanog udara, hipertenzije, raka dojke i debelog crijeva, depresije te padova, podsjetili su učenici Brođane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski medicinari stručnu će praksu pohađati i u Portugalu

Srednjoj školi odobren još jedan projekt

Brodski medicinari stručnu će praksu pohađati i u Portugalu

9.5.2018. | 19:30
Cilj projekta je lakša zapošljivost na europskom tržištu rada zbog ranije stručne prakse koju će brodski medicinari stjecati u kliničkim bolničkim centrima, klinikama za razvojnu rehabilitaciju, domovima za starije i nemoćne.
Cilj projekta je lakša zapošljivost na europskom tržištu rada zbog ranije stručne prakse koju će brodski medicinari stjecati u kliničkim bolničkim centrima, klinikama za razvojnu rehabilitaciju, domovima za starije i nemoćne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među uspješnim hrvatskim kemičarima i Brođanin Borna

Uspjeh mladosti

Među uspješnim hrvatskim kemičarima i Brođanin Borna

8.5.2018. | 12:18
U konkurenciji 135 natjecatelja iz 22 zemlje četverac se snašao sjajno, s obzirom na vrlo kratke pripreme, u odnosu na druge.
U konkurenciji 135 natjecatelja iz 22 zemlje četverac se snašao sjajno, s obzirom na vrlo kratke pripreme, u odnosu na druge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kistovima i bojom započeli radnu akciju

Učenici mijenjaju izgled škole

Kistovima i bojom započeli radnu akciju

7.5.2018. | 19:00
Bojama i maštovitim idejama učenici će stari neugledni zid pokraj škole pretvoriti u pravo umjetničko remek-djelo koje bi do kraja tjedna trebalo poprimiti svoj konačni izgled.
Bojama i maštovitim idejama učenici će stari neugledni zid pokraj škole pretvoriti u pravo umjetničko remek-djelo koje bi do kraja tjedna trebalo poprimiti svoj konačni izgled.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski profesor pokazao kako rat nije izbrisan iz Povijesti

Važna lekcija iz prošlosti grada

Brodski profesor pokazao kako rat nije izbrisan iz Povijesti

6.5.2018. | 13:00
Škola ispred koje su se okupili, zapalili svijeće, ali i naučili još jednu vrijednu lekciju iz povijesti svoga grada, u ratnim je godinama izgubila šesnaest svojih učenika. Dio ih je poginuo i na obližnjem igralištu ispred stambenih zgrada u istom naselju.
Škola ispred koje su se okupili, zapalili svijeće, ali i naučili još jednu vrijednu lekciju iz povijesti svoga grada, u ratnim je godinama izgubila šesnaest svojih učenika. Dio ih je poginuo i na obližnjem igralištu ispred stambenih zgrada u istom naselju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uvođenje prijemnih ispita za upis u srednje škole

Zbog poplave odlikaša

Uvođenje prijemnih ispita za upis u srednje škole

4.5.2018. | 17:40
- Kada nemate dovoljan broj djece, nemate ni dovoljan broj izvrsnih učenika – što manje djece, manje je i odličnih, samim time je i nedovoljan broj onih koji gimnaziju mogu upisati, a pala je i kvaliteta u osnovnim školama – dolaze nam djeca u 1. razred s “rupama u znanju”. Smatr
- Kada nemate dovoljan broj djece, nemate ni dovoljan broj izvrsnih učenika – što manje djece, manje je i odličnih, samim time je i nedovoljan broj onih koji gimnaziju mogu upisati, a pala je i kvaliteta u osnovnim školama – dolaze nam djeca u 1. razred s “rupama u znanju”. Smatr
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno ostvario plasman na geografsku olimpijadu

Klasičar Mihovil Penavić

Ponovno ostvario plasman na geografsku olimpijadu

30.4.2018. | 18:05
U konkurenciji 17 najboljih maturanata bila su dvojica već iskusnih i starih natjecatelja. Matej Švedi, koji je osvojio 14. mjesto i Mihovil Penavić, koji se po treći put popeo na postolje.
U konkurenciji 17 najboljih maturanata bila su dvojica već iskusnih i starih natjecatelja. Matej Švedi, koji je osvojio 14. mjesto i Mihovil Penavić, koji se po treći put popeo na postolje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na simulatoru pokazali vozačke sposobnosti

Zabavno učenje

Na simulatoru pokazali vozačke sposobnosti

28.4.2018. | 10:00
Na simulatoru novi vozači prije izlaska na „pravu cestu" i uključivanja u promet, mogu naučiti osnove vožnje i steći samopouzdanje, a oni koji voze već godinama mogu ponoviti i osvježiti znanje te se podsjetiti na pravila koja su odavno zaboravili.
Na simulatoru novi vozači prije izlaska na „pravu cestu" i uključivanja u promet, mogu naučiti osnove vožnje i steći samopouzdanje, a oni koji voze već godinama mogu ponoviti i osvježiti znanje te se podsjetiti na pravila koja su odavno zaboravili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski klasičari posjetiteljima priredili pregršt radionica

Predstavili školu u najboljem svjetlu

Brodski klasičari posjetiteljima priredili pregršt radionica

27.4.2018. | 17:00
Klasičari su školu za posjetitelje marljivo pripremali tjednima, smišljajući programe i aktivnosti te uređujući interijer.
Klasičari su školu za posjetitelje marljivo pripremali tjednima, smišljajući programe i aktivnosti te uređujući interijer.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glazbena bajka na brodskom Korzu

Jučer, danas, sutra...

Glazbena bajka na brodskom Korzu

20.4.2018. | 16:40
Brodski gimnazijalci ispričali prekrasnu glazbenu priču ovogodišnjeg svijeta bajki. Bilo bi lijepo da sve preraste u tradiciju.
Brodski gimnazijalci ispričali prekrasnu glazbenu priču ovogodišnjeg svijeta bajki. Bilo bi lijepo da sve preraste u tradiciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako tek učenici, besprijekorni su u svojim zanimanjima

Brođani među najboljima u državi

Iako tek učenici, besprijekorni su u svojim zanimanjima

17.4.2018. | 8:40
Magdalena i Pavo dokaz su da se strukovna reforma i bez puno buke već provodi u brodskoj Obrtničkoj školi. Ona je među najboljim krojačicama-učenicama u zemlji, a on je potukao konkurenciju u keramičarskim radovima među svim ostalim hrvatskim učenicima.
Magdalena i Pavo dokaz su da se strukovna reforma i bez puno buke već provodi u brodskoj Obrtničkoj školi. Ona je među najboljim krojačicama-učenicama u zemlji, a on je potukao konkurenciju u keramičarskim radovima među svim ostalim hrvatskim učenicima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja

Tehnička škola

Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja

13.4.2018. | 20:56
Tijekom dvodnevnog boravka u Slavonskom Brodu za učenike i mentore koji su došli iz srednjih škola iz Zadra, Šibenika, Krapine, Varaždina, Karlovca, Rijeke, Virovitice, Bjelovara, Đakova, Osijeka, Županje, Oroslavja, Zagreba i Splita organizirani su i popratni sadržaji, između os
Tijekom dvodnevnog boravka u Slavonskom Brodu za učenike i mentore koji su došli iz srednjih škola iz Zadra, Šibenika, Krapine, Varaždina, Karlovca, Rijeke, Virovitice, Bjelovara, Đakova, Osijeka, Županje, Oroslavja, Zagreba i Splita organizirani su i popratni sadržaji, između os
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :