Kultura

Objavljeno: 16.6.2015. u 0:04
Prikaza: 1323
|
Autor: Katarina Aladrović-Mehandžija

U susret izložbi

Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

Slavonski Brod : Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...Ilustracija(Foto: Državni arhiv)

Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu...

SLAVONSKI BROD - U izložbenom prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, u utorak 16. lipnja, bit će otvorena izložba ''Školske spomenice Broda i okolice''. Na spomenutoj izložbi bit će prezentirani zanimljivi fragmenti školskih spomenica koje se čuvaju u Arhivu. Državni arhiv čuva 77 fondova osnovnih škola s brodskog područja od kojih su mnoge tijekom godina ukinute ili su postale područne škole.

Danas je broj samostalnih škola puno manji, tek ih je 21. Unatoč tome, Arhiv, unutar fondova škola, posjeduje 28 spomenica, a još ih je 11 u samim školama. U arhivu postoji i 12 fondova s građom o srednjim školama od kojih za jednu postoji ljetopis, dok druge škole, koje su kasnije osnovane, spomenice čuvaju u samim ustanovama. 

Zapisi mnogih učitelja su najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti).

Spomenice koje se mogu pronaći u Državnom arhivu, a ujedno i na predstojećoj izložbi iz škola su: Banovci, Beravci, Bebrina, Brodski Varoš ( danas "Ivana Brlić -Mažuranić”), Brodsko Vinogorje (danas"Đuro Pilar”), Čajkovci, VI. Narodna osnovna škola (danas "Bogoslav Šulek”), Dubočac, Gundinci, Jaruge, Kaniža, Lovčić, Mala Kopanica, Odvorci, Oriovac, Ravan, Sibinj, Stari Slatinik, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Stupnički Kuti, Velika Kopanica, Vrpolje, Zadubravlje, Zbjeg, Živike te Gimnazije "Matija Mesić”.           

Školske spomenice su rukom pisan  svojevrstan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu, bilježili geografske i prirodne karakteristike mjesta. Uz povijest škole često bi iznosili i povijest samog mjesta u kojem je škola. Time su spomenice postale  arhivski izvori za povijest školstva određenog mjesta, a često i jedini pisani izvor za povijest manjih mjesta.

Najveći broj pučkih–elementarnih škola u Vojnoj krajini osnovan je nakon 1830. godine. Samo u brodskoj pukovniji, tijekom 1830-tih, osnovano je šezdesetak takvih škola. U tom razdoblju započinje uređenje školstva, ali prvi školski zakon na tlu Hrvatske "Ob ustroju pučkih škola i preparandija za pučko učiteljstvo u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji" donesen je 1874. godine. Otada nadzor nad školama, koji je imala Crkva, vodi Kraljevska zemaljska vlada, a samo školstvo postaje naprednije i uređenije.

Kada je 1881. godine Vojna krajina sjedinjena s ostalom Hrvatskom, za cijelu zemlju  uveden je jedinstven školski zakon 1888. godine. Upravu i nadzor nad školama preuzeli su općinski školski odbori, a nadzor vršili kotarski i županijski nadzornici te Zemaljska vlada. Zapisi u spomenicama počeli su biti vođeni većinom nakon 1880. godine kad je uvedena obveza pisanja spomenica. Te godine donesena je naredba o tome kako se trebaju pisati spomenice: u prvom dijelu spomenice trebala je biti pisana povijest škole od osnutka, a u drugom dijelu ljetopis škole. Prvi dio vrlo je nepouzdan jer učitelji nisu često imali na raspolaganju nikakvu prethodnu dokumentaciju nego samo usmenu predaju mještana. Tadašnji učitelji, doslovno, živjeli su u školama jer su živjeli u učiteljskim stanovima u sklopu školskih zgrada te su te spomenice često i svojevrsni dnevnici života samih učitelja.

U samim spomeničkim zapisima prisutan je kritički stav prema učiteljima prethodnicima, često i prema mještanima te općinskim vlastima. S druge strane su zapisi mnogih učitelja najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti). Dokaz te tvrdnje su, ne samo redovito obilježavanje imendana i rođendana vladara i njihovih obitelji, posjete bana školama i sudjelovanje djece u dočeku vladara već i hvalospjevi vladarima koji su posebno istaknuti u pojedinim spomenicama.

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

Iz spomenice škole Gundinci  iščitavamo veličanje austro-ugarskog cara, Franje Josipa I.,1898. godine:

"Vladarev jubilej 1848.-1898. Da nije goleme tuge  koja je snašla sve narode naše monarhije, a najviše premilostivoga nam cara i kralja Franju Josipa I. užasnom smrću ljubljene kraljice Jelisave ( Elizabete, poznate kao Sissy), slavilo bi se velebno slavlje, i vanjskim svečanim znakovima u spomen pedesetgodišnjice sretnoga vladanja…(..) Naš premilostivi kralj i car Franjo Josip I. od najranije je mladosti  pa sve do danas beskrajni dobrotvor i u čitavim bi se knjigama  teško savila u divan vijenac sva njegova dobra djela, požrtvovni čini, želje i čuvstva, što ih uvijek gaji spram svojih vjernih naroda.”

Nakon što je navedeno što je učinio za znanost i školstvo učitelj zaključuje:

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

U spomenici škole Velika Kopanica u povodu smrti kralja Petra I. Karađorđevića, kralja Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca 1921. godine ispisano je više od tri stranice teksta o samom vladaru i njegovom vladanju, donosimo samo kraj teksta:

"Samo čovjek širokih pogleda, čovjek pun ljubavi za narod, mogao je već na putu kraljevskoj kruni reći i onima našim mladićima koje je uvijek zanosio njegov život i rad: I vi ćete se osloboditi. On je mogao da pomogne spremanje za potpunu slobodu našega naroda jer je sam sebe oslobodio. I spremivši sve za slobodu morao je, slomljen teretima i života i vladanja, da podnese tegobe najveće-slom svoje domovine, slom svoje kraljevine. Ali ako je bilo tijelo njegovo slomljeno, nije mogao biti slomljen narod, narodna snaga, koju je on iza 1885. podigao. U tom njegova veličina, u tom će mu biti i zahvalnost naroda, u tom će ostati njegova vječna slava . Slava vječna kralju Petru!''.

U spomenici škole Zbjeg  1941. godine nalazimo hvalospjeve povodom osnutka nove države (NDH) i njenom Poglavniku Anti Paveliću:

"Zahvaljujući providnosti darovan je hrvatskom narodu, Poglavnik, sin naše grude, koji je svojom mudrošću i dalekovidnošću 12 godina u inostranstvu pripremao ono što nam je donio 10. travanj.(..) Svaki se Hrvat duboko klanja duhu dr. Ante Starčevića, svatko osjeća njegovu blagu staračku ruku na svom ispaćenom srcu, novi tračak zašao je u srž hrvatske grude. Sve pruža ruku k Poglavniku, sva je nada u njega i mnoga zanosna mladenačka usta šapću tešku,ali svetu ustašku zakletvu…()..''

U spomenici škole Živike nalazimo zapis iz 1945. godine o Josipu Brozu Titu:

"Nakon četiri godine teškoga života pod okupatorom svanuo nam je dan slobode, koju su nam izvojevali naši hrabri borci na čelu sa herojem i borcem drugom Titom. Danas je on naš maršal, naš najveći čovjek.”

Navedeni zapisi samo su dio povijesnih zanimljivosti koje se mogu pronaći na rukom ispisanim stranicama spomenica, te bi kao takvi mogli potaknuti na posjetu izložbi, ali i kasnije detaljnije izučavanje ovih iznimno važnih i pomalo zapostavljenih arhivskih izvora. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

Najljepši dar Gradu

Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

16.5.2018. | 9:30
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanjski krijes obasjat će središte grada

Večeras će 'gorjeti' korzo

Ivanjski krijes obasjat će središte grada

15.5.2018. | 13:50
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

Izvrstan program brodskih entuzijasta

Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

13.5.2018. | 11:15
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

Životno djelo velikog inovatora

Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

10.5.2018. | 19:50
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika prilika za mlade brodske umjetnike

Za svoj rad bit će plaćeni

Velika prilika za mlade brodske umjetnike

1.5.2018. | 14:00
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

Ministrica im uručila ugovor

Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

26.4.2018. | 18:05
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

Mladi glumac javio nam se iz Splita

Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

25.4.2018. | 18:39
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

Istražili slavonske lonce

Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

10.4.2018. | 10:35
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

Prilika za blagdansko druženje u gradu

Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

2.4.2018. | 9:30
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Književna čarolija na brodskom trgu

Knjižara na otvorenom

Književna čarolija na brodskom trgu

27.3.2018. | 18:15
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko svoj križ nosi

Ususret Uskrsu

Svatko svoj križ nosi

21.3.2018. | 19:30
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

Splitski bajker podučio Brođane:

'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

13.3.2018. | 21:00
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

'Ljubav je vječna inspiracija'

Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

12.3.2018. | 19:50
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze bolja vremena za kulturu

Brojnim udrugama osigurana sredstva

Dolaze bolja vremena za kulturu

22.2.2018. | 12:10
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

5.2.2018. | 9:00
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

Uspomena za cijeli život

Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

22.1.2018. | 13:25
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :