Kultura

Objavljeno: 16.6.2015. u 0:04
Prikaza: 1497
|
Autor: Katarina Aladrović-Mehandžija

U susret izložbi

Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

Slavonski Brod : Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...Ilustracija(Foto: Državni arhiv)

Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu...

SLAVONSKI BROD - U izložbenom prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, u utorak 16. lipnja, bit će otvorena izložba ''Školske spomenice Broda i okolice''. Na spomenutoj izložbi bit će prezentirani zanimljivi fragmenti školskih spomenica koje se čuvaju u Arhivu. Državni arhiv čuva 77 fondova osnovnih škola s brodskog područja od kojih su mnoge tijekom godina ukinute ili su postale područne škole.

Danas je broj samostalnih škola puno manji, tek ih je 21. Unatoč tome, Arhiv, unutar fondova škola, posjeduje 28 spomenica, a još ih je 11 u samim školama. U arhivu postoji i 12 fondova s građom o srednjim školama od kojih za jednu postoji ljetopis, dok druge škole, koje su kasnije osnovane, spomenice čuvaju u samim ustanovama. 

Zapisi mnogih učitelja su najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti).

Spomenice koje se mogu pronaći u Državnom arhivu, a ujedno i na predstojećoj izložbi iz škola su: Banovci, Beravci, Bebrina, Brodski Varoš ( danas "Ivana Brlić -Mažuranić”), Brodsko Vinogorje (danas"Đuro Pilar”), Čajkovci, VI. Narodna osnovna škola (danas "Bogoslav Šulek”), Dubočac, Gundinci, Jaruge, Kaniža, Lovčić, Mala Kopanica, Odvorci, Oriovac, Ravan, Sibinj, Stari Slatinik, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Stupnički Kuti, Velika Kopanica, Vrpolje, Zadubravlje, Zbjeg, Živike te Gimnazije "Matija Mesić”.           

Školske spomenice su rukom pisan  svojevrstan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu, bilježili geografske i prirodne karakteristike mjesta. Uz povijest škole često bi iznosili i povijest samog mjesta u kojem je škola. Time su spomenice postale  arhivski izvori za povijest školstva određenog mjesta, a često i jedini pisani izvor za povijest manjih mjesta.

Najveći broj pučkih–elementarnih škola u Vojnoj krajini osnovan je nakon 1830. godine. Samo u brodskoj pukovniji, tijekom 1830-tih, osnovano je šezdesetak takvih škola. U tom razdoblju započinje uređenje školstva, ali prvi školski zakon na tlu Hrvatske "Ob ustroju pučkih škola i preparandija za pučko učiteljstvo u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji" donesen je 1874. godine. Otada nadzor nad školama, koji je imala Crkva, vodi Kraljevska zemaljska vlada, a samo školstvo postaje naprednije i uređenije.

Kada je 1881. godine Vojna krajina sjedinjena s ostalom Hrvatskom, za cijelu zemlju  uveden je jedinstven školski zakon 1888. godine. Upravu i nadzor nad školama preuzeli su općinski školski odbori, a nadzor vršili kotarski i županijski nadzornici te Zemaljska vlada. Zapisi u spomenicama počeli su biti vođeni većinom nakon 1880. godine kad je uvedena obveza pisanja spomenica. Te godine donesena je naredba o tome kako se trebaju pisati spomenice: u prvom dijelu spomenice trebala je biti pisana povijest škole od osnutka, a u drugom dijelu ljetopis škole. Prvi dio vrlo je nepouzdan jer učitelji nisu često imali na raspolaganju nikakvu prethodnu dokumentaciju nego samo usmenu predaju mještana. Tadašnji učitelji, doslovno, živjeli su u školama jer su živjeli u učiteljskim stanovima u sklopu školskih zgrada te su te spomenice često i svojevrsni dnevnici života samih učitelja.

U samim spomeničkim zapisima prisutan je kritički stav prema učiteljima prethodnicima, često i prema mještanima te općinskim vlastima. S druge strane su zapisi mnogih učitelja najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti). Dokaz te tvrdnje su, ne samo redovito obilježavanje imendana i rođendana vladara i njihovih obitelji, posjete bana školama i sudjelovanje djece u dočeku vladara već i hvalospjevi vladarima koji su posebno istaknuti u pojedinim spomenicama.

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

Iz spomenice škole Gundinci  iščitavamo veličanje austro-ugarskog cara, Franje Josipa I.,1898. godine:

"Vladarev jubilej 1848.-1898. Da nije goleme tuge  koja je snašla sve narode naše monarhije, a najviše premilostivoga nam cara i kralja Franju Josipa I. užasnom smrću ljubljene kraljice Jelisave ( Elizabete, poznate kao Sissy), slavilo bi se velebno slavlje, i vanjskim svečanim znakovima u spomen pedesetgodišnjice sretnoga vladanja…(..) Naš premilostivi kralj i car Franjo Josip I. od najranije je mladosti  pa sve do danas beskrajni dobrotvor i u čitavim bi se knjigama  teško savila u divan vijenac sva njegova dobra djela, požrtvovni čini, želje i čuvstva, što ih uvijek gaji spram svojih vjernih naroda.”

Nakon što je navedeno što je učinio za znanost i školstvo učitelj zaključuje:

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

U spomenici škole Velika Kopanica u povodu smrti kralja Petra I. Karađorđevića, kralja Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca 1921. godine ispisano je više od tri stranice teksta o samom vladaru i njegovom vladanju, donosimo samo kraj teksta:

"Samo čovjek širokih pogleda, čovjek pun ljubavi za narod, mogao je već na putu kraljevskoj kruni reći i onima našim mladićima koje je uvijek zanosio njegov život i rad: I vi ćete se osloboditi. On je mogao da pomogne spremanje za potpunu slobodu našega naroda jer je sam sebe oslobodio. I spremivši sve za slobodu morao je, slomljen teretima i života i vladanja, da podnese tegobe najveće-slom svoje domovine, slom svoje kraljevine. Ali ako je bilo tijelo njegovo slomljeno, nije mogao biti slomljen narod, narodna snaga, koju je on iza 1885. podigao. U tom njegova veličina, u tom će mu biti i zahvalnost naroda, u tom će ostati njegova vječna slava . Slava vječna kralju Petru!''.

U spomenici škole Zbjeg  1941. godine nalazimo hvalospjeve povodom osnutka nove države (NDH) i njenom Poglavniku Anti Paveliću:

"Zahvaljujući providnosti darovan je hrvatskom narodu, Poglavnik, sin naše grude, koji je svojom mudrošću i dalekovidnošću 12 godina u inostranstvu pripremao ono što nam je donio 10. travanj.(..) Svaki se Hrvat duboko klanja duhu dr. Ante Starčevića, svatko osjeća njegovu blagu staračku ruku na svom ispaćenom srcu, novi tračak zašao je u srž hrvatske grude. Sve pruža ruku k Poglavniku, sva je nada u njega i mnoga zanosna mladenačka usta šapću tešku,ali svetu ustašku zakletvu…()..''

U spomenici škole Živike nalazimo zapis iz 1945. godine o Josipu Brozu Titu:

"Nakon četiri godine teškoga života pod okupatorom svanuo nam je dan slobode, koju su nam izvojevali naši hrabri borci na čelu sa herojem i borcem drugom Titom. Danas je on naš maršal, naš najveći čovjek.”

Navedeni zapisi samo su dio povijesnih zanimljivosti koje se mogu pronaći na rukom ispisanim stranicama spomenica, te bi kao takvi mogli potaknuti na posjetu izložbi, ali i kasnije detaljnije izučavanje ovih iznimno važnih i pomalo zapostavljenih arhivskih izvora. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stihovi na papiru, u pjesmama i srcu

Druženje ljubitelja glazbe i stihova

Stihovi na papiru, u pjesmama i srcu

14.2.2019. | 16:40
Članovi Kulturno-likovnog društva „Berislavić“ u slavonskobrodskoj su Gradskoj knjižnici sinoć upriličili glazbeno-pjesničko druženje uoči Valentinova. Poeziju su čitali uživajući u glazbenoj pratnji Zorana Tomca i Saše Napijala na gitarama.
Članovi Kulturno-likovnog društva „Berislavić“ u slavonskobrodskoj su Gradskoj knjižnici sinoć upriličili glazbeno-pjesničko druženje uoči Valentinova. Poeziju su čitali uživajući u glazbenoj pratnji Zorana Tomca i Saše Napijala na gitarama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Put od narodnog poslanika do narodnog neprijatelja

Pomoću dokumentacije rekonstruirali:

Put od narodnog poslanika do narodnog neprijatelja

5.2.2019. | 13:45
Opsežna dokumentacija o kaznenom procesu i pogubljenju jednog od ministara bez resora Vlade NDH, dospjela je u ruke dvoje znanstvenika koji su je odlučili iskoristiti za pisanje knjige o čovjeku koju je u politici završio kako bi pomogao seljaku, a iz nje je izašao kada je strelj
Opsežna dokumentacija o kaznenom procesu i pogubljenju jednog od ministara bez resora Vlade NDH, dospjela je u ruke dvoje znanstvenika koji su je odlučili iskoristiti za pisanje knjige o čovjeku koju je u politici završio kako bi pomogao seljaku, a iz nje je izašao kada je strelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite svog 'kulturnjaka' kao člana Vijeća

Izbor novih članova u Slavonskom Brodu

Predložite svog 'kulturnjaka' kao člana Vijeća

24.12.2018. | 20:05
Uskoro će na razdoblje od četiri godine biti imenovani novi članovi Kulturnog vijeća Grada Slavonskog Broda. Svatko zainteresiran može predložiti svog kandidata i tako sudjelovati u mijenjanju ili poboljšanju kulturnog života grada.
Uskoro će na razdoblje od četiri godine biti imenovani novi članovi Kulturnog vijeća Grada Slavonskog Broda. Svatko zainteresiran može predložiti svog kandidata i tako sudjelovati u mijenjanju ili poboljšanju kulturnog života grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rodna kuća već četiri generacije Tadijanovića

Neizostavan do turističke ponude Broda

Rodna kuća već četiri generacije Tadijanovića

15.8.2018. | 21:00
U slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici, palači Horvat, spomen-soba Dragutina i Jele Tadijanović, zapravo je rekonstrukcija njihova stana u Zagrebu.
U slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici, palači Horvat, spomen-soba Dragutina i Jele Tadijanović, zapravo je rekonstrukcija njihova stana u Zagrebu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj vikend Muzej Brođanima ukazuje na vrijednost kulture

Brojne radionice i programi

Ovaj vikend Muzej Brođanima ukazuje na vrijednost kulture

13.8.2018. | 19:40
Cilj je kreiranje kvalitetnih kulturnih sadržaja - izložbenih programa, radionica, predavanja i prezentacija namijenjenih edukaciji mladih, ali i svim zainteresiranim građanima.
Cilj je kreiranje kvalitetnih kulturnih sadržaja - izložbenih programa, radionica, predavanja i prezentacija namijenjenih edukaciji mladih, ali i svim zainteresiranim građanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljen poziv za brodske kulturne ustanove i udruge

Sufinanciranje programa u gradu

Objavljen poziv za brodske kulturne ustanove i udruge

24.7.2018. | 12:45
Prioritet u financiranju odnosno sufinanciranju imaju programi ustanova kulture u vlasništvu Grada, programi udruga građana, pravnih i fizičkih osoba koji kvalitetom svojih projekata zadovoljavaju javne potrebe u kulturi te svojom realizacijom obogaćuju kulturnu ponudu Grada Slav
Prioritet u financiranju odnosno sufinanciranju imaju programi ustanova kulture u vlasništvu Grada, programi udruga građana, pravnih i fizičkih osoba koji kvalitetom svojih projekata zadovoljavaju javne potrebe u kulturi te svojom realizacijom obogaćuju kulturnu ponudu Grada Slav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska udruga vodi mlade na motovunski Festival

Ostalo je još mjesta, prijavite se!

Brodska udruga vodi mlade na motovunski Festival

23.7.2018. | 11:40
Filmska se akademija sastoji od 14 predavanja, a tijekom aktivnosti i radionica tri će grupe snimiti dokumentarni film vezan za Slavonski Brod.
Filmska se akademija sastoji od 14 predavanja, a tijekom aktivnosti i radionica tri će grupe snimiti dokumentarni film vezan za Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brat i sestra iz Slav. Broda čuvaju obiteljsku tradiciju

I najljepša djevojka u nošnji - Brođanka

Brat i sestra iz Slav. Broda čuvaju obiteljsku tradiciju

11.7.2018. | 9:10
'Imamo nekoliko desetaka kompleta nošnje. Ja restauriram i pravim nove kožuške s ogledalima. Mama šlinga i radi ručne radove, šije nošnje. Imam dosta naslijeđenog od bake, i jedne i druge. I svi u obitelji se nose šokački. Bake, tetke, strina.'
'Imamo nekoliko desetaka kompleta nošnje. Ja restauriram i pravim nove kožuške s ogledalima. Mama šlinga i radi ručne radove, šije nošnje. Imam dosta naslijeđenog od bake, i jedne i druge. I svi u obitelji se nose šokački. Bake, tetke, strina.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka Marina najljepša je snaša Đakovačkih vezova

Uz pomoć vještih ruku svoga dečka

Brođanka Marina najljepša je snaša Đakovačkih vezova

9.7.2018. | 10:45
Darijeva spretnost u rekonstrukciji autentičnih dijelova narodnih nošnji i Marinina ljubav prema tradiciji i običajima i ovaj ih je put dovela među najbolje. Oglavlje kakvo se nosilo tijekom Prvog svjetskog rata zadivilo je komisiju velike đakovačke manifestacije.
Darijeva spretnost u rekonstrukciji autentičnih dijelova narodnih nošnji i Marinina ljubav prema tradiciji i običajima i ovaj ih je put dovela među najbolje. Oglavlje kakvo se nosilo tijekom Prvog svjetskog rata zadivilo je komisiju velike đakovačke manifestacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Knjiga o dramatičnoj bitki u Odžaku

'S druge strane ciljnika'

Knjiga o dramatičnoj bitki u Odžaku

5.7.2018. | 16:30
S obje strane ciljnika tepisi mrtvih ljudskih tijela i potoci krvi bili su posljedica onoga što danas i sam autor može nazvati posljednjom bitkom u Drugom svjetskom ratu, a događala se u Odžaku.
S obje strane ciljnika tepisi mrtvih ljudskih tijela i potoci krvi bili su posljedica onoga što danas i sam autor može nazvati posljednjom bitkom u Drugom svjetskom ratu, a događala se u Odžaku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tadijanovićeva rodna kuća danas je bila puna

Zbirka radova o poznatom pjesniku

Tadijanovićeva rodna kuća danas je bila puna

2.7.2018. | 15:55
O poznatom pjesniku održavaju se i međunarodni znanstveni skupovi čiji su rezultat, između ostalih, i zbornici radova poput onoga koji je danas promoviran u Rastušju.
O poznatom pjesniku održavaju se i međunarodni znanstveni skupovi čiji su rezultat, između ostalih, i zbornici radova poput onoga koji je danas promoviran u Rastušju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što će 'niknuti' iz ove hrpe građevinskog otpada

Obnova kuće srušene nevremenom

Pogledajte što će 'niknuti' iz ove hrpe građevinskog otpada

1.7.2018. | 17:30
Zaštita imena rijetkog brodskog borca za temeljna ljudska prava kao i očuvanje tradicijske slavonske kuće mogla bi biti osigurana novim projektom Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda koja za taj dio Brodskog Varoša ima velike planove.
Zaštita imena rijetkog brodskog borca za temeljna ljudska prava kao i očuvanje tradicijske slavonske kuće mogla bi biti osigurana novim projektom Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda koja za taj dio Brodskog Varoša ima velike planove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sva ljepota pokreta u malim plesnim papučicama

Leptirići sletjeli na brodsku pozornicu

Sva ljepota pokreta u malim plesnim papučicama

18.6.2018. | 21:40
Leptiriće njihove voditeljice nisu učile samo plesu, nego i prijateljstvu, zajedništvu i i međusobnom podupiranju. Tako su na 'daskama koje život znače' nastajala prava prijateljstva, ponekad i vječna. To je bilo vidljivo i danas, kako na sceni tako i izvan nje.
Leptiriće njihove voditeljice nisu učile samo plesu, nego i prijateljstvu, zajedništvu i i međusobnom podupiranju. Tako su na 'daskama koje život znače' nastajala prava prijateljstva, ponekad i vječna. To je bilo vidljivo i danas, kako na sceni tako i izvan nje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biserje Slavonije i ove godine uljepšalo brodske ulice

Nastavak programa Brodskog kola

Biserje Slavonije i ove godine uljepšalo brodske ulice

17.6.2018. | 12:35
Najljepše slavonske svatovske zaprege od 'Poljoprivredne' su škole krenule u obilazak grada, kako bi svi Brođani imali prilike uživati u njihovoj ljepoti i raskoši.
Najljepše slavonske svatovske zaprege od 'Poljoprivredne' su škole krenule u obilazak grada, kako bi svi Brođani imali prilike uživati u njihovoj ljepoti i raskoši.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Susret brodskog gimnazijskog profesora i njegovih učenika

Nakon gotovo pola stoljeća

Susret brodskog gimnazijskog profesora i njegovih učenika

8.6.2018. | 18:40
Poznati Brođanin sa suprugom će u Državnom arhivu dočekati nekadašnje učenike kako bi zajedničkim sjećanjima i uspomenama obilježili stoti rođendan brodske Gimnazije te otplovili još jednom u vremena kada su bili učenici.
Poznati Brođanin sa suprugom će u Državnom arhivu dočekati nekadašnje učenike kako bi zajedničkim sjećanjima i uspomenama obilježili stoti rođendan brodske Gimnazije te otplovili još jednom u vremena kada su bili učenici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li hrvatski 'vremenik' i srpski 'časovnik' braća po ocu

Što o svemu kažu znalci?

Jesu li hrvatski 'vremenik' i srpski 'časovnik' braća po ocu

8.6.2018. | 0:01
Je li naš hrvatski jezik dovoljno bogat da ne moramo smišljati novotvorenice za pojmove koji u njemu postoje već desetljećima ili nas je ipak strah da nismo dovoljno veliki Hrvati pa ipak svoje domoljublje bildamo na lingvistici?
Je li naš hrvatski jezik dovoljno bogat da ne moramo smišljati novotvorenice za pojmove koji u njemu postoje već desetljećima ili nas je ipak strah da nismo dovoljno veliki Hrvati pa ipak svoje domoljublje bildamo na lingvistici?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova izložba Državnog arhiva

Najava otvorenja

Nova izložba Državnog arhiva

5.6.2018. | 19:45
Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Slavonskom Brodu 8. lipnja otvorit će izložbu „Pedagoške radionice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu“. Svečanost otvorenja započet će u 12 sati u izložbenoj dvorani Arhiva u Cesarčevoj 1.
Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Slavonskom Brodu 8. lipnja otvorit će izložbu „Pedagoške radionice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu“. Svečanost otvorenja započet će u 12 sati u izložbenoj dvorani Arhiva u Cesarčevoj 1.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz vremena kada je Slavonija bila Obećana Zemlja

U nju su bježali, njoj su težili

Iz vremena kada je Slavonija bila Obećana Zemlja

29.5.2018. | 15:00
Na kraj devetnaestog stoljeća vratile su nas priče koje smo danas imali prilike čuti u brodskoj Gradskoj knjižnici. Većina njih danas zvuči kao bajka u kojoj su glavni likovi Ličani i Šokci, a Slavonija je toliko bogata i plodna da predstavlja Obećanu Zemlju većini Južnih Slavena
Na kraj devetnaestog stoljeća vratile su nas priče koje smo danas imali prilike čuti u brodskoj Gradskoj knjižnici. Većina njih danas zvuči kao bajka u kojoj su glavni likovi Ličani i Šokci, a Slavonija je toliko bogata i plodna da predstavlja Obećanu Zemlju većini Južnih Slavena
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pravi blogeri ne hejtaju, oni pišu kako bi širili pozitivu'

Ribafishova poslanica virtualnog svijeta

'Pravi blogeri ne hejtaju, oni pišu kako bi širili pozitivu'

25.5.2018. | 21:15
Vrijedne savjete o tomu kako uspješno opstati u blogerskom zanimanju večeras je mladima pružio poznati Ribafish koji je, osim toga, došao uživati u slavonskoj gastronomiji i šetnji korzom koje obožava.
Vrijedne savjete o tomu kako uspješno opstati u blogerskom zanimanju večeras je mladima pružio poznati Ribafish koji je, osim toga, došao uživati u slavonskoj gastronomiji i šetnji korzom koje obožava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

Gdje će Muzej čuvati svoj fond?

Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

24.5.2018. | 21:00
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.