Kultura

Objavljeno: 16.6.2015. u 0:04
Prikaza: 1201
|
Autor: Katarina Aladrović-Mehandžija

U susret izložbi

Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

Slavonski Brod : Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...Ilustracija(Foto: Državni arhiv)

Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu...

SLAVONSKI BROD - U izložbenom prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, u utorak 16. lipnja, bit će otvorena izložba ''Školske spomenice Broda i okolice''. Na spomenutoj izložbi bit će prezentirani zanimljivi fragmenti školskih spomenica koje se čuvaju u Arhivu. Državni arhiv čuva 77 fondova osnovnih škola s brodskog područja od kojih su mnoge tijekom godina ukinute ili su postale područne škole.

Danas je broj samostalnih škola puno manji, tek ih je 21. Unatoč tome, Arhiv, unutar fondova škola, posjeduje 28 spomenica, a još ih je 11 u samim školama. U arhivu postoji i 12 fondova s građom o srednjim školama od kojih za jednu postoji ljetopis, dok druge škole, koje su kasnije osnovane, spomenice čuvaju u samim ustanovama. 

Zapisi mnogih učitelja su najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti).

Spomenice koje se mogu pronaći u Državnom arhivu, a ujedno i na predstojećoj izložbi iz škola su: Banovci, Beravci, Bebrina, Brodski Varoš ( danas "Ivana Brlić -Mažuranić”), Brodsko Vinogorje (danas"Đuro Pilar”), Čajkovci, VI. Narodna osnovna škola (danas "Bogoslav Šulek”), Dubočac, Gundinci, Jaruge, Kaniža, Lovčić, Mala Kopanica, Odvorci, Oriovac, Ravan, Sibinj, Stari Slatinik, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac, Stari Perkovci, Stupnički Kuti, Velika Kopanica, Vrpolje, Zadubravlje, Zbjeg, Živike te Gimnazije "Matija Mesić”.           

Školske spomenice su rukom pisan  svojevrstan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu, bilježili geografske i prirodne karakteristike mjesta. Uz povijest škole često bi iznosili i povijest samog mjesta u kojem je škola. Time su spomenice postale  arhivski izvori za povijest školstva određenog mjesta, a često i jedini pisani izvor za povijest manjih mjesta.

Najveći broj pučkih–elementarnih škola u Vojnoj krajini osnovan je nakon 1830. godine. Samo u brodskoj pukovniji, tijekom 1830-tih, osnovano je šezdesetak takvih škola. U tom razdoblju započinje uređenje školstva, ali prvi školski zakon na tlu Hrvatske "Ob ustroju pučkih škola i preparandija za pučko učiteljstvo u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji" donesen je 1874. godine. Otada nadzor nad školama, koji je imala Crkva, vodi Kraljevska zemaljska vlada, a samo školstvo postaje naprednije i uređenije.

Kada je 1881. godine Vojna krajina sjedinjena s ostalom Hrvatskom, za cijelu zemlju  uveden je jedinstven školski zakon 1888. godine. Upravu i nadzor nad školama preuzeli su općinski školski odbori, a nadzor vršili kotarski i županijski nadzornici te Zemaljska vlada. Zapisi u spomenicama počeli su biti vođeni većinom nakon 1880. godine kad je uvedena obveza pisanja spomenica. Te godine donesena je naredba o tome kako se trebaju pisati spomenice: u prvom dijelu spomenice trebala je biti pisana povijest škole od osnutka, a u drugom dijelu ljetopis škole. Prvi dio vrlo je nepouzdan jer učitelji nisu često imali na raspolaganju nikakvu prethodnu dokumentaciju nego samo usmenu predaju mještana. Tadašnji učitelji, doslovno, živjeli su u školama jer su živjeli u učiteljskim stanovima u sklopu školskih zgrada te su te spomenice često i svojevrsni dnevnici života samih učitelja.

U samim spomeničkim zapisima prisutan je kritički stav prema učiteljima prethodnicima, često i prema mještanima te općinskim vlastima. S druge strane su zapisi mnogih učitelja najčešće u službi vladajuće ideologije te je uglavnom ideološkim tonom iskazivana odanost, pokornost i poštivanje autoriteta (državne vlasti). Dokaz te tvrdnje su, ne samo redovito obilježavanje imendana i rođendana vladara i njihovih obitelji, posjete bana školama i sudjelovanje djece u dočeku vladara već i hvalospjevi vladarima koji su posebno istaknuti u pojedinim spomenicama.

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

Iz spomenice škole Gundinci  iščitavamo veličanje austro-ugarskog cara, Franje Josipa I.,1898. godine:

"Vladarev jubilej 1848.-1898. Da nije goleme tuge  koja je snašla sve narode naše monarhije, a najviše premilostivoga nam cara i kralja Franju Josipa I. užasnom smrću ljubljene kraljice Jelisave ( Elizabete, poznate kao Sissy), slavilo bi se velebno slavlje, i vanjskim svečanim znakovima u spomen pedesetgodišnjice sretnoga vladanja…(..) Naš premilostivi kralj i car Franjo Josip I. od najranije je mladosti  pa sve do danas beskrajni dobrotvor i u čitavim bi se knjigama  teško savila u divan vijenac sva njegova dobra djela, požrtvovni čini, želje i čuvstva, što ih uvijek gaji spram svojih vjernih naroda.”

Nakon što je navedeno što je učinio za znanost i školstvo učitelj zaključuje:

”Ima stotinu i stotinu blagodati, što ih je naš premilostivi kralj dragovoljno i milostivo pružio vjernim narodima, samo da ih usreći. A narod vjerni i odani, pun tople zahvalnosti, danas pri velikoj slavi vladareva jubileja oduševljeno kliče: "Bože živi, Bože štiti-kralja našeg i naš dom!”

U spomenici škole Velika Kopanica u povodu smrti kralja Petra I. Karađorđevića, kralja Kraljevine Srba-Hrvata-Slovenaca 1921. godine ispisano je više od tri stranice teksta o samom vladaru i njegovom vladanju, donosimo samo kraj teksta:

"Samo čovjek širokih pogleda, čovjek pun ljubavi za narod, mogao je već na putu kraljevskoj kruni reći i onima našim mladićima koje je uvijek zanosio njegov život i rad: I vi ćete se osloboditi. On je mogao da pomogne spremanje za potpunu slobodu našega naroda jer je sam sebe oslobodio. I spremivši sve za slobodu morao je, slomljen teretima i života i vladanja, da podnese tegobe najveće-slom svoje domovine, slom svoje kraljevine. Ali ako je bilo tijelo njegovo slomljeno, nije mogao biti slomljen narod, narodna snaga, koju je on iza 1885. podigao. U tom njegova veličina, u tom će mu biti i zahvalnost naroda, u tom će ostati njegova vječna slava . Slava vječna kralju Petru!''.

U spomenici škole Zbjeg  1941. godine nalazimo hvalospjeve povodom osnutka nove države (NDH) i njenom Poglavniku Anti Paveliću:

"Zahvaljujući providnosti darovan je hrvatskom narodu, Poglavnik, sin naše grude, koji je svojom mudrošću i dalekovidnošću 12 godina u inostranstvu pripremao ono što nam je donio 10. travanj.(..) Svaki se Hrvat duboko klanja duhu dr. Ante Starčevića, svatko osjeća njegovu blagu staračku ruku na svom ispaćenom srcu, novi tračak zašao je u srž hrvatske grude. Sve pruža ruku k Poglavniku, sva je nada u njega i mnoga zanosna mladenačka usta šapću tešku,ali svetu ustašku zakletvu…()..''

U spomenici škole Živike nalazimo zapis iz 1945. godine o Josipu Brozu Titu:

"Nakon četiri godine teškoga života pod okupatorom svanuo nam je dan slobode, koju su nam izvojevali naši hrabri borci na čelu sa herojem i borcem drugom Titom. Danas je on naš maršal, naš najveći čovjek.”

Navedeni zapisi samo su dio povijesnih zanimljivosti koje se mogu pronaći na rukom ispisanim stranicama spomenica, te bi kao takvi mogli potaknuti na posjetu izložbi, ali i kasnije detaljnije izučavanje ovih iznimno važnih i pomalo zapostavljenih arhivskih izvora. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

5.2.2018. | 9:00
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

Uspomena za cijeli život

Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

22.1.2018. | 13:25
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje brodske Noći muzeja

Za sve noćne ptice

Obilježavanje brodske Noći muzeja

19.1.2018. | 15:30
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad posao postane strast

Svijet gledan novinarskim okom

Kad posao postane strast

28.12.2017. | 20:20
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

Brođani zajedno ušli u adventsko vrijeme

Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

2.12.2017. | 18:30
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

Ignoriranje postignuća

Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

27.11.2017. | 17:05
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ludilo Crnog petka

Američki "izumi"

Ludilo Crnog petka

21.11.2017. | 16:30
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

Pet stoljeća kasnije

Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

14.11.2017. | 7:59
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski humor hrabriji od brodskog

Večer otvorenog mikrofona

Bosanski humor hrabriji od brodskog

8.11.2017. | 13:00
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li se govorenjem promijeniti svijet?

Ideje vrijedne širenja

Može li se govorenjem promijeniti svijet?

5.11.2017. | 13:30
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo Jozić novi predsjednik

Košarkaški klub Slavonski Brod 1946

Franjo Jozić novi predsjednik

30.6.2017. | 20:30
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

Dr. Miroslav Akmadža:

'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

16.6.2016. | 21:54
Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.
Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

Podsjetnik na vrijeme ponosa i tuge

Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

8.6.2016. | 17:50
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

Natječaj traje do 15. lipnja

Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

19.5.2016. | 18:37
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

Večeras u 18 sati u Državnom arhivu

Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

19.1.2016. | 7:49
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
SBplus.hr, Slavonski Brod : Često jedini pisani izvor za povijest manjih mjesta

Spomenice u Arhivu

Često jedini pisani izvor za povijest manjih mjesta

13.6.2015. | 19:37
Uz školsku povijest učitelji su zapisivali događaje u mjestu, te značajne događaje u samoj državi pa i šire
Uz školsku povijest učitelji su zapisivali događaje u mjestu, te značajne događaje u samoj državi pa i šire
SBplus.hr, Slavonski Brod :