Kultura

Objavljeno: 5.2.2018. u 9:00
Prikaza: 655
|
Autor: Ž.G.

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnikeIlustracija(Foto: Radio NG)

Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.

NOVA GRADIŠKA - Radio Nova Gradiška donosi najavu Pučkog otvorenog učilišta „M. A. Relković" o aktivnostima vezanima za program manifestacije Tjedan Indije koji će početi danas, 5. veljače, i trajati do sljedećeg ponedjeljka, 12. veljače. Svi će se programi odvijati u novogradiškom Domu kulture.

Partneri manifestacije su Pučko otvoreno učilište „M. A. Relković", Indijski kulturni centar Zagreb, Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Indije i Teatar Poco, dok je kazališna predstava Majmun i krokodil u sklopu programa financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Programska događanja uključuju sljedeće aktivnosti:

U ponedjeljak, 5. veljače, u 10.30 sati održat će se predstava „Majmun i krokodil" u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba.

Priča je dirljiva i vrijedna pouka o prijateljstvu i mudrosti, zapisana u drevnoj zbirci „Pančatantra" koja već stoljećima razveseljava djecu i odrasle svojim poukama i junacima iz životinjskoga svijeta.

Teatar Poco Loco mlada je i dinamična umjetnička organizacija u kojoj djeluju kazališni profesionalci. Predstave ovoga nezavisnoga kazališta pogledalo je više od deset tisuća mališana u Hrvatskoj. Svojim izvedbama približavaju svijet kazališta najmlađima.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 7 godina.

Ulaz na izvedbu je slobodan!

Danas će se prije predstave održati i otvorenje izložbe Lica Indije, autora Stipice Grgića.

Izložba je nastala prilikom autorova putovanja Indijom 2004. godine. Prikazuje svakodnevicu na ulicama i obične ljude u raznim usputnim situacijama.

Fokusiran na lice, fotografu naizgled promiču detalji koje oko primjećuje na proputovanju. No, zato kamera daruje nešto posve novo promatraču koji se udubljuje u Indiju na tisuće kilometara daleko od trenutka stvaranja fotografije. Svojim pogledom, promatrač ponovo upisuje komadiće mozaika u jedinstvenu sliku oko lica, toga fantastičnoga zrcala koje istovremeno skriva i raskriva svijet oko sebe. Lijepeći sjećanja s vlastitih putovanja, iz knjiga ili video zapisa s kojima se sreo, promatrač se pridružuje vezenju priče o Indiji, stvaranju jedinstvenoga patchworka koji istovremeno govori o istini u fotografskome okviru i nepoznatoj stvarnosti izvan njega.

Danas će biti otvorena i izložba plakata „Lica Indije, lica Hrvatske: na raskršću četvrt stoljeća", autorice Marijane Janjić uz dizajnGorana Grčića.

Ivo je Andrić pisao o mostovima kao najvećem dobročinstvu koje čovjek ostavlja drugima. Izložba Lica Indije, lica Hrvatske pokušava izgraditi most između kultura dviju zemalja koje dijeli nekoliko tisuća kilometara.

Autori predlažu da su najbolji materijal za izgradnju takva mosta uspjesi, talenti i rad građana i da most sagrađen od takva kamena može spojiti i dvije vrlo udaljene zemlje kao što su Hrvatska i Indija i kad ih dijeli više tisuća kilometara.

Po šest je plakata posvećeno Hrvatskoj odnosno Indiji i predstavljanju starih, već etabliranih mostova uspjeha građana i onih novih koji tek svoju čvrstoću i trajnost trebaju potvrditi, opet u andrićevskom duhu, odolijevanjem zubu vremena. Svaki od plakata pomno je osmišljen kako bi ispričao priču o neopisivu trudu i talentu pojedinaca koje možemo nazvati ambasadorima Hrvatske i Indije. Predstaviti bilo koju kulturu na skučenom prostoru dvanaest plakata velik je izazov i nezahvalan posao, no zato ovu izložbu treba shvatiti kao tek uvod u istraživanje potencijala uspjeha, pregnuća i ideja građana koji mogu stvoriti prepoznatljiv identitet svoje zemlje u svijetu.

Vrijeme će pokazati koliko su autori uspjeli u prepoznavanju kvalitete mosta u radu svojih suvremenika kad su ih združili u ovoj izložbi sNikolom Teslom, Mahatmom Gandhijem, Matom Parlovim, Ivanom Brlić-Mažuranić i drugima.

Izložba Lica Indije, lica Hrvatske na dvanaest plakata predstavlja ambasadore ovih dviju zemalja koji svojim uspjesima, radom i talentima uspješno stvaraju u svijetu pozitivnu sliku Hrvatske odnosno Indije. Izložba je prilika da se podsjetimo poznatih imena te upoznamo ona nova koja će tek vrijeme kao mostove zaloga za budućnost i još uspješniju suradnju dviju zemalja.

Utorak, 6. veljače u 20 sati rezerviran je za indijski film „Voda", o udovicama u Indiji iz povijesne perspektive.

Ulaz na projekciju je slobodan!

U srijedu, 7. veljače u 9.45 sati, održat će se edukativna likovna radionica na temu: izrada maski za maškare s motivima indijskih životinja pod stručnim vodstvom Jelene Zenko Milović, diplomirane modne i tekstilne dizajnerice. Polaznici će zanimljivim tehnikama izrađivati maske za maškare s motivima indijskih životinja.

Kako je vrijeme karnevala, radionica je prilika da se podsjetimo da su maske dio mnogih kultura, pa tako ni Indija nije iznimka. Postoje tradicionalne maske koje imaju važnu funkciju u kazališnoj umjetnosti i životu plemenskih zajednica, no ova je radionica zamišljena kao kreativno upoznavanje svijeta i dalekih kultura. Djeca će izrađivati maske poznatih životinja koje čine dio bogate faune Indije: paun, slon, lav, itd. i upoznati se sa svakodnevim motivima i prizorima koje poznaju indijska djeca.

Polaznici radionice su djeca 3. B razreda OŠ Ljudevita Gaja koja će nakon radionice maske ponijeti i rezultate svoga rada izložiti u školi.

Završni dan, ponedjeljak, 12. siječnja u 17 sati obilježit će putopisno predavanje "Putevima mudraca”. Predavač je hrvatski fotograf, putopisac i redatelj Filip Čargonja, umjetničkog imena Philip Gour.

Philip Gour se posvetio putovanjima, dokumentarnim filmovima i video produkciji za međunarodne organizacije i produkcijske tvrtke. Njegova fascinacija indijskom kulturom je počela na stranicama drevnih vedskih spisa i odvela ga duboko u proučavanje njenih univerzalnih vrijednosti i estetike. U potrazi za inspiracijom i direktnim iskustvom često putuje današnjom Indijom nebi li ispod njene moderne površine otkrio žive primjere te drevne duhovne kulture.

Posjetitelji će moći čuti putopisno predavanje o vedskoj mudrosti. Kroz fotografije i anegdote, predavač će pričati o vlastitim iskustvima drevne duhovne kulture Indije i životnim lekcijama kojima ga je ta divna zemlja pokušala naučiti. Fotograf, redatelj i putnik Philip Gour provest će nas kroz transcendentalni, zapadnom svijetu dalek način života, u nastojanju da nam na poučan i zanimljiv način približi istočnjačku kulturu. Dođite i uživajte u fenomenalnim kadrovima koje je svjetlost narisala kroz objektiv Philipova fotoaparata te naučite nešto novo i pitajte sve što Vas zanima.

Ulaz na sva događanja u sklopu Tjedna Indije je slobodan!

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

Gdje će Muzej čuvati svoj fond?

Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

24.5.2018. | 21:00
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početak velikih radionica, sutra u Brodu Ribafish

Godinu dana sadržaja za mlade Brođane

Početak velikih radionica, sutra u Brodu Ribafish

24.5.2018. | 16:45
Svaka će radionica u sklopu CoolTour Lab projekta rezultirati trajnim „proizvodima" koji će pokrenuti život mladih u Slavonskom Brodu i natjerati ih da se druže i na drugačiji način osim 'sjedenjem na kavama'. Osim povećanja kulturno-umjetničke ponude za mlade u Slavonskom Brodu,
Sutra u Slavonski Brod dolazi Ribafish koji će polaznicima blogerske radionice približiti suvremene mogućnosti kreiranja sadržaja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

Najljepši dar Gradu

Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

16.5.2018. | 9:30
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanjski krijes obasjat će središte grada

Večeras će 'gorjeti' korzo

Ivanjski krijes obasjat će središte grada

15.5.2018. | 13:50
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

Izvrstan program brodskih entuzijasta

Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

13.5.2018. | 11:15
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

Životno djelo velikog inovatora

Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

10.5.2018. | 19:50
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika prilika za mlade brodske umjetnike

Za svoj rad bit će plaćeni

Velika prilika za mlade brodske umjetnike

1.5.2018. | 14:00
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

Ministrica im uručila ugovor

Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

26.4.2018. | 18:05
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

Mladi glumac javio nam se iz Splita

Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

25.4.2018. | 18:39
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

Istražili slavonske lonce

Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

10.4.2018. | 10:35
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

Prilika za blagdansko druženje u gradu

Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

2.4.2018. | 9:30
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Književna čarolija na brodskom trgu

Knjižara na otvorenom

Književna čarolija na brodskom trgu

27.3.2018. | 18:15
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko svoj križ nosi

Ususret Uskrsu

Svatko svoj križ nosi

21.3.2018. | 19:30
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

Splitski bajker podučio Brođane:

'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

13.3.2018. | 21:00
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

'Ljubav je vječna inspiracija'

Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

12.3.2018. | 19:50
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze bolja vremena za kulturu

Brojnim udrugama osigurana sredstva

Dolaze bolja vremena za kulturu

22.2.2018. | 12:10
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :