Kultura

Objavljeno: 22.2.2013. u 9:10
Prikaza: 2399
|
Autor: Davor Miković-Frka

Kako je utjecao na mlade

Omladinski klub tijekom 80-ih

Slavonski Brod : Omladinski klub tijekom 80-ih

Nenadoknadiv generacijski propust Slavonskog Broda te veliki problem ako današnja mladež ne zna što čini kulturu njenog grada.

Omladinski klub, Centar mladih ili CKDM-a (Centar kulturne djelatnosti mladih), tijekom osamdesetih godina imao je veliki utjecaj na odrastanje i kulturno uzdizanje mladih u Slavonskom Brodu. Klub je djelovao u nekoliko sekcija, od književnih, glazbenih, dramskih pa do likovnih, filmskih i drugih. U sklopu Centra mladih osnovana je i Radna zajednica Omladinskog kluba koja je služila za redovno poslovanje i održavanje Kluba, a preko koje je također mladima bila ponuđena mogućnost zarade džeparca po raznim firmama u gradu. Omladinski klub nalazio se u centru grada, ispod tadašnje trgovine Bambi,na adresi Omladinska 8 (danas Petra Krešimira IV).

U to vrijeme, dok je Omladinski klub radio, bio je točno ono što mu ime govori, centar okupljališta mladih. Prva smjena srednjoškolaca je poslije nastave u Klub navraćala na kavu, gdje se susretala s onima iz druge smjene (a oni su obavezno od kuće kretali sat ranije). Tokom tjedna u prostorijama Kluba igrao se Yamb, „Čovječe ne ljuti se", Monopoly, kartalo se, pričalo se i dogovaralo za vikend.

Vikendom su sekcije održavale svoje programe. Između ostalog to su bili kazališno-scenski nastupi, književne večeri, čitanje poezije, glazbene slušaonice i glazbeno-scenski nastupi. Osim što su mladi Slavonskog Broda nastupali u tim scenskim izvedbama te na taj način svoje slobodno vrijeme trošili na nešto korisno, također su voditelji sekcija u Klub dovodili afirmirane i neafirmirane goste s područja bivše države.

Program u organizaciji Omladinskog kluba nije se održavao isključivo u njegovim prostorijama već i na drugim mjestima poput Spomen doma "Đuro Salaj" (danas KKD IBM), domovima kulture Mjesnih zajednica, prostorima OOUR-a, škola i korza. Dan mladosti bio je jedan od datuma (25. svibanj) koji je obilovao tim programima, a redovito se niz godina završavao nekim velikim rock koncertom. Sva ta događanja pratio je LOB (List omladine Broda), u kojem su opet pisali mladi iznoseći svoja zapažanja, osvrte, kritike i prijedloge.

Kako samo ime kaže 'Centar Kulturne djelatnosti mladih', kroz Omladinski klub je mladima Slavonskog Broda pružao dio svoje kulture, te im omogućio da i sami kroz razne sekcije doprinose tome.

Kako je nastao

U ljeto 1978. godine OK SSOH (Općinski komitet Saveza socijalističke omladine Hrvatske) pokreće inicijativu za adaptacijom podrumskog prostora ispod tadašnje trgovine Bambi (Omladinska 8), za potrebe kulturno-zabavnog života mladih. Sredstva je osigurala Skupština općine Slavonskog Broda te je izabrana komisija za praćenje izgradnje i stvaranje koncepcije rada Omladinskog kluba. Radove na adaptaciji radila je Obrtnička zadruga "Jedinstvo" iz Slavonskog Broda dok je projektne poslove napravila tvrtka "Projektbiro", također iz Slavonskog Broda. Prostor Omladinskog kluba bio je veličine 280 m2. Jednim djelom protezao se Omladinskom ulicom a drugim na Korzo. Bio je namijenjen okupljanju mladih i radu kulturnih organizacija koje su ga koristile shodno svojim potrebama i mogućnostima. Prostor Kluba sastojao se od sljedećih dijelova:

 • Radni dio - učionica, čitaonica, prostor za probe i sastanke, prostor za scenske nastupe i disco klub
 • Studio - oprema za snimanje te ozvučenje i rasvjetu prostora, potrebe disca i arhiva
 • Garderoba
 • Foaje (veliko predvorje)
 • Kafić - šank, stolice i stolovi
 • Sanitarni čvor - muški, ženski i za osoblje

Usporedno s građevinsko-tehničkim poslovima radilo se i na organizaciji djelatnosti kluba, njegove funkcije i svrhe te raspodjeli tko će što raditi. Tako je donesena odluka da će CKDM-a djelovati u sljedećim sekcijama:

 • Književne večeri
 • Večeri poezije i šansone
 • Usmene novine
 • Filmska sekcija
 • Dramsko-scenski program
 • Glazbeno-scenski programi
 • Likovne kolonije
 • Glazbena slušaonica i putujuća dikoteka
 • Javne tribine
 • Savjetovanja i seminari

Omladinski klub otvoren je u prvoj polovici 1982. godine. Na na plenarnoj sjednici OK SSOH Slavonski Brod, održanoj 29. prosinca 1981. godine donijeto je nekoliko odluka koje su prethodile konstituiranju CKDM-e a one su:

 1. Centar kulturnih djelatnosti mladih je institucija, društvena organizacija, koja koordinira rad svih društvenih organizacija, kolektivnih članova SSOH sa područja kulture i informiranja.
 2. Djelatnost, način organiziranja te sam rad CKDM-e bit će reguliran Statutom koji će biti na raspravi u svim OO SSO.
 3. Do konačnog konstituiranja Skupštine CKDM-e dužnosti, prava i obaveze Skupštine vršit će OK SSOH Slavonski Brod te Predsjedništvo OK SSOH Slavonskog Broda.
 4. Radi redovnog obavljanja djelatnosti CKDM-e formira se Radna zajednica Omladinskog kluba, koju sačinjavaju radni ljudi prema opisu i popisu poslova koji će biti naknadno usvojeni.
 5. Od početka rada, pa u narednih šest mjeseci Radna zajednica će biti samoupravno organizirana pri Radničkom sveučilištu "Đuro Salaj" Slavonski Brod.
 6. Za rukovodioca Radne zajednice u osnivanju te u probnom radu imenuje se Dragutin Živković.
 7. Sredstva za rad Radne zajednice, Omladinskog kluba te CKDM-e osigurat će SIZ (Samoupravno-interesna zajednica) kulture općine Slavonski Brod, Skupština općine Slavonski Brod i druge DPO-e (Društveno političke organizacije).
 8. U što kraćem vremenu aktivirati rad ili osnovati organizacije sa područja kulture i informiranja.

Kako je funkcionirao

Omladinski klub imao je svoj kućni red kojim su ustanovljena pravila za ulaz, izlaz te ponašanje korisnika i posjetioca. Da bi se ušlo ili djelovalo u prostorijama Omladinskog kluba potrebno je bilo postati njegovim članom i imati iskaznicu. Iskaznicu je izdavalo predsjedništvo Kluba na zahtjev pojedinca koji je podnio pristupnicu. Na prednjoj strani bili su osnovni podaci s imenom i prezimenom, brojem iskaznice te potpisom. Osim piva u prostorijama Kluba nije se točio alkohol.

Centar mladih bilo je tijelo koje je posjedovalo prostor, materijalna i financijska sredstva, osposobljene stručne službe i servise, koje su stajale na raspolaganju društvenim organizacijama mladih za realizaciju njihovih planova i programa. Istovremeno se kroz te uvjete radilo na animiranju samodjelatnosti mladih amatera. Jedna od važnijih djelatnosti Centra mladih bila je edukacija mladog čovjeka s kulturnim ostvarenjima.

Osim prostora Omladinskog kluba, program se još održavao u Spomen domu "Đuro Salaj", domovima kulture Mjesnih zajednica, prostorima OOUR-ma i školama. Otvaranjem CKDM-e mladi su dobili instituciju koja se brinula za njihov kulturno-zabavni život na području općine Slavonski Brod. CKDM-a je bila društvena organizacija koja je imala svoja radna tijela, ona su:

 1. Skupština - sačinjena delegatima iz društveno političkih organizacija i društvenih organizacija kolektivnih članova Saveza socijalističke omladine (književna, likovna, muzička omladina, Omladinska kazališna scena i Kino klub).
 2. Predsjedništvo
 3. Umjetnički savjeti
 4. Radna zajednica - sačinjena od profesionalno zaposlenih osoba i to: rukovodilac Omladinskog kluba, tehnički rukovodilac, administrator, ugostiteljski radnici i čistačica. Prema potrebi za neke prateće programe bili su angažirani djelatnici Omladinske zadruge.
Početkom Domovinskog rata Omladinski klub je prestao s radom i do danas ništa slično nije djelovalo u gradu, a pitanje je kada će Centar mladih napokon biti otvoren. To je nenadoknadiv generacijski propust Slavonskog Broda te veliki problem ako današnja mladež ne zna što čini kulturu njenog grada.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Mladen

Mladen

Komentirano: 23.2.2013. | 11:50

1

Komentar je izbrisao Administrator!
animator1

animator1

Komentirano: 23.2.2013. | 7:17

2

Za Brod je Omladinski klub bio isto kao za Zagreb popularni Kulušić. Za mene podsjednik da smo bili jedan lijepi grad koji se u svemu mogao nositi sa većim centrima u tadašnjoj državi, a danas smo "kasaba"...
frka

frka

Komentirano: 22.2.2013. | 10:42

3

Naravno, ovo nije provjerena informacija al' čuo sam da je taj prostor vraćen vlasniku, međutim, totalno je devastiran i neuređen.
crvenisb

crvenisb

Komentirano: 22.2.2013. | 10:23

4

Odličan članak!Zanima me u čijem je SADA vlasništvu bivši Omladinski klub u Krešimirovoj i tko se brine o njemu

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

5.2.2018. | 9:00
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

Uspomena za cijeli život

Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

22.1.2018. | 13:25
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje brodske Noći muzeja

Za sve noćne ptice

Obilježavanje brodske Noći muzeja

19.1.2018. | 15:30
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad posao postane strast

Svijet gledan novinarskim okom

Kad posao postane strast

28.12.2017. | 20:20
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

Brođani zajedno ušli u adventsko vrijeme

Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

2.12.2017. | 18:30
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

Ignoriranje postignuća

Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

27.11.2017. | 17:05
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ludilo Crnog petka

Američki "izumi"

Ludilo Crnog petka

21.11.2017. | 16:30
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

Pet stoljeća kasnije

Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

14.11.2017. | 7:59
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski humor hrabriji od brodskog

Večer otvorenog mikrofona

Bosanski humor hrabriji od brodskog

8.11.2017. | 13:00
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li se govorenjem promijeniti svijet?

Ideje vrijedne širenja

Može li se govorenjem promijeniti svijet?

5.11.2017. | 13:30
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo Jozić novi predsjednik

Košarkaški klub Slavonski Brod 1946

Franjo Jozić novi predsjednik

30.6.2017. | 20:30
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

Dr. Miroslav Akmadža:

'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

16.6.2016. | 21:54
Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.
Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

Podsjetnik na vrijeme ponosa i tuge

Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

8.6.2016. | 17:50
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

Natječaj traje do 15. lipnja

Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

19.5.2016. | 18:37
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

Večeras u 18 sati u Državnom arhivu

Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

19.1.2016. | 7:49
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

U susret izložbi

Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

16.6.2015. | 0:04
Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu,
Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu,
SBplus.hr, Slavonski Brod :