Kultura

Objavljeno: 16.6.2016. u 21:54
Prikaza: 2243
|
Autor: Domagoj Zovak

Dr. Miroslav Akmadža:

'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

Slavonski Brod : 'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'Dr.sc. Miroslav Akmadža (Foto: Domagoj Maratović/HIPSB)

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

SLAVONSKI BROD - Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je u utorak, 14. lipnja, domaćin javnom predavanju dr. sc. Miroslava Akmadže. Bilo je to sedmo u nizu javnih predavanja djelatnika Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, realizirano u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice.

Dr. Akmadža održao je predavanje na temu ''Katolička crkva u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća''. Predavanje je podijelio u tri cjeline: Katolička crkva u Hrvatskoj u periodu između dva svjetska rata; Crkva za vrijeme Drugog svjetskog rata, s naglaskom na ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca (1898.-1960.); Crkva od završetka Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata.

Akmadža je istaknuo kako je katolička crkva u turbulentnim vremenima 20. st. kao važan čimbenik hrvatskog društva, htjela to ili ne, bila aktivnim sudionikom političkih zbivanja na hrvatskim prostorima. Crkvena hijerarhija kao cjelina, a posebice njeni istaknuti pojedinci javno su iznosili stavove o ulasku Hrvatske u jugoslavensku zajednicu nakon Prvog svjetskog rata, ali i aktivno sudjelovali u političkom životu u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije kroz Hrvatsku pučku stranku i na druge načine. Aktivno su se borili protiv talijanizacije Istre i dijelova Dalmacije, koji su potpali pod talijansku upravu.

Milanović najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske

U Istri, koja je Rapalskim ugovorom između Kraljevine SHS i Italije 1920. godine, zajedno s Cresom i Lošinjem, pripala Italiji, osobito se istakao hrvatski svećenik Božo Milanović (1890.-1980.), koji je sudjelovao u pokušajima političkog okupljanja Hrvata, održavajući veze s Kraljevinom Jugoslavijom. Dr. Akmadža je napomenuo kako su upravo hrvatski katolički svećenici najzaslužniji za hrvatski preporod u Istri, a među njima osobito Božo Milanović koji je sudjelovao nakon Drugog svjetskoga rata u jugoslavenskim izaslanstvima koja su utjecala na odluke savezničkih povjerenstava za razgraničenje pri uspostavi današnjih granica s Italijom. Presudan utjecaj za odlučivanje o granici sa Italijom u Istri imale su župske matične knjige iz kojih je bilo vidljivo kako u Istri većinom žive Hrvati. Iz navedenih razloga, smatra Akmadža, treba danas u Hrvatskoj značajnije vrednovati život i djelo Bože Milanovića koji je možda i najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske.

- Crkva i njeno vodstvo nisu mogli izbjeći ni političke utjecaje u vrijeme Drugog svjetskog rata, s obzirom na uspostavu NDH i djelovanje partizanskog pokreta. S jedne strane znatan dio svećenstva radovao se uspostavi hrvatske države, ali se brzo razočarao u vladavinu ustaškog režima, a s druge strane postojao je strah od partizanskog pokreta zbog njegovog komunističkog, a time i ateističkog vodstva, kojem se, unatoč tome, manji dio svećenstva čak i priključio, navodi Akmadža.

Potrebno je razlikovati djelovanje katoličkih svećenika u Istri i Dalmaciji koje su bile pod okupacijom, prvo fašista, a potom nacista, jer je na tom prostoru bio veći broj svećenika koji su se aktivno opirali okupaciji talijanske i njemačke vojske, dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj (npr. Slavoniji) situacija bila drugačija, pa se tek manji broj svećenika pridružio partizanskom pokretu.

Nadbiskup Stepinac bio je odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji

Iako neki smatraju ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca vrlo kontroverznom predbacujući mu da je mogao puno više učiniti u osudi režima NDH-a i sprečavanju zločina koji su se dogodili prema Židovima, Srbima, Romima i drugima, dr. Akmadža je rekao kako postoje brojni dokazi o iznimno pozitivnoj ulozi Stepinca tijekom ratnih strahota.To se prvenstveno odnosi na njegov doprinos u konkretnim spašavanjima djece i odraslih na području NDH i na javne osude režima. Što se tiče odnosa Crkve i ustaških vlasti, mnogi zanemaruju činjenicu kako je nadbiskup Stepinac bio odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji, dok su za postupke u drugim biskupijama bili odgovorni tamošnji biskupi. Stepinac nije mogao biti odgovoran za aktivnosti sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića (1871.-1960.) koji je bio blizak s ustaškim vlastima ili za neprimjerene postupke nekih franjevaca.

Nadalje, Akmadža napominje kako osobno nije još vidio niti jedan argument, a istraživanjem hrvatske crkvene povijesti u 20. stoljeću bavi se preko 20 godina, koji bi mogao označiti Stepinca kao nekoga tko je bio blizak ustaškom režimu ili poticao na zločine. Vrlo je teško raspravljati je li Stepinac mogao više učiniti za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj jer takve rasprave ne vode do konkretnog zaključka, već se treba usredotočiti na ono što je činio i za što postoje dokazi.  

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata

- Uspostavom nove jugoslavenske države 1945. pod komunističkom vlašću, Katolička crkva postaje jedina dobro organizirana snaga koja se mogla postaviti kao oporba jednopartijskom režimu, s obzirom da su sve političke stranke, osim KPJ, bile zabranjene. U prvim poratnim vremenima Crkva je doživjela teška ljudska i materijalna stradanja uzrokovana represivnim djelovanjem komunističkih vlasti, ali je uspjela zadržati jedinstvo u nepopustljivosti prema svim prijetnjama, rekao je Akmadža.

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata. Danas se u Hrvatskoj provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdile okolnosti stradavanja svakog svećenika kako bi se izbjeglo multipliciranje žrtava.

- Šezdesetih godina 20. st. zbog koncilskih promjena u Crkvi i vatikanske Istočne politike, ali i želje jugoslavenskih vlasti da poboljša svoju sliku u zapadnom demokratskom svijetu, doći će do postupne normalizacije crkveno-državnih i vatikansko-jugoslavenskih odnosa, što će donekle olakšati život Crkve i njenih vjernika u preostalim godinama postojanja jugoslavenske države. Crkva je svo to vrijeme, iako joj to nije bila prvotna zadaća, bila bitan čimbenik u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, naveo je za kraj dr. Akmadža.

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, koji se na kraju predavanja kratko osvrnuo na djelovanje đakovačkog biskupa Antuna Akšamovića (1875.-1959.), o čijem životu i radu trenutno piše knjigu.

 

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stihovi na papiru, u pjesmama i srcu

Druženje ljubitelja glazbe i stihova

Stihovi na papiru, u pjesmama i srcu

14.2.2019. | 16:40
Članovi Kulturno-likovnog društva „Berislavić“ u slavonskobrodskoj su Gradskoj knjižnici sinoć upriličili glazbeno-pjesničko druženje uoči Valentinova. Poeziju su čitali uživajući u glazbenoj pratnji Zorana Tomca i Saše Napijala na gitarama.
Članovi Kulturno-likovnog društva „Berislavić“ u slavonskobrodskoj su Gradskoj knjižnici sinoć upriličili glazbeno-pjesničko druženje uoči Valentinova. Poeziju su čitali uživajući u glazbenoj pratnji Zorana Tomca i Saše Napijala na gitarama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Put od narodnog poslanika do narodnog neprijatelja

Pomoću dokumentacije rekonstruirali:

Put od narodnog poslanika do narodnog neprijatelja

5.2.2019. | 13:45
Opsežna dokumentacija o kaznenom procesu i pogubljenju jednog od ministara bez resora Vlade NDH, dospjela je u ruke dvoje znanstvenika koji su je odlučili iskoristiti za pisanje knjige o čovjeku koju je u politici završio kako bi pomogao seljaku, a iz nje je izašao kada je strelj
Opsežna dokumentacija o kaznenom procesu i pogubljenju jednog od ministara bez resora Vlade NDH, dospjela je u ruke dvoje znanstvenika koji su je odlučili iskoristiti za pisanje knjige o čovjeku koju je u politici završio kako bi pomogao seljaku, a iz nje je izašao kada je strelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predložite svog 'kulturnjaka' kao člana Vijeća

Izbor novih članova u Slavonskom Brodu

Predložite svog 'kulturnjaka' kao člana Vijeća

24.12.2018. | 20:05
Uskoro će na razdoblje od četiri godine biti imenovani novi članovi Kulturnog vijeća Grada Slavonskog Broda. Svatko zainteresiran može predložiti svog kandidata i tako sudjelovati u mijenjanju ili poboljšanju kulturnog života grada.
Uskoro će na razdoblje od četiri godine biti imenovani novi članovi Kulturnog vijeća Grada Slavonskog Broda. Svatko zainteresiran može predložiti svog kandidata i tako sudjelovati u mijenjanju ili poboljšanju kulturnog života grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rodna kuća već četiri generacije Tadijanovića

Neizostavan do turističke ponude Broda

Rodna kuća već četiri generacije Tadijanovića

15.8.2018. | 21:00
U slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici, palači Horvat, spomen-soba Dragutina i Jele Tadijanović, zapravo je rekonstrukcija njihova stana u Zagrebu.
U slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici, palači Horvat, spomen-soba Dragutina i Jele Tadijanović, zapravo je rekonstrukcija njihova stana u Zagrebu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj vikend Muzej Brođanima ukazuje na vrijednost kulture

Brojne radionice i programi

Ovaj vikend Muzej Brođanima ukazuje na vrijednost kulture

13.8.2018. | 19:40
Cilj je kreiranje kvalitetnih kulturnih sadržaja - izložbenih programa, radionica, predavanja i prezentacija namijenjenih edukaciji mladih, ali i svim zainteresiranim građanima.
Cilj je kreiranje kvalitetnih kulturnih sadržaja - izložbenih programa, radionica, predavanja i prezentacija namijenjenih edukaciji mladih, ali i svim zainteresiranim građanima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljen poziv za brodske kulturne ustanove i udruge

Sufinanciranje programa u gradu

Objavljen poziv za brodske kulturne ustanove i udruge

24.7.2018. | 12:45
Prioritet u financiranju odnosno sufinanciranju imaju programi ustanova kulture u vlasništvu Grada, programi udruga građana, pravnih i fizičkih osoba koji kvalitetom svojih projekata zadovoljavaju javne potrebe u kulturi te svojom realizacijom obogaćuju kulturnu ponudu Grada Slav
Prioritet u financiranju odnosno sufinanciranju imaju programi ustanova kulture u vlasništvu Grada, programi udruga građana, pravnih i fizičkih osoba koji kvalitetom svojih projekata zadovoljavaju javne potrebe u kulturi te svojom realizacijom obogaćuju kulturnu ponudu Grada Slav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska udruga vodi mlade na motovunski Festival

Ostalo je još mjesta, prijavite se!

Brodska udruga vodi mlade na motovunski Festival

23.7.2018. | 11:40
Filmska se akademija sastoji od 14 predavanja, a tijekom aktivnosti i radionica tri će grupe snimiti dokumentarni film vezan za Slavonski Brod.
Filmska se akademija sastoji od 14 predavanja, a tijekom aktivnosti i radionica tri će grupe snimiti dokumentarni film vezan za Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brat i sestra iz Slav. Broda čuvaju obiteljsku tradiciju

I najljepša djevojka u nošnji - Brođanka

Brat i sestra iz Slav. Broda čuvaju obiteljsku tradiciju

11.7.2018. | 9:10
'Imamo nekoliko desetaka kompleta nošnje. Ja restauriram i pravim nove kožuške s ogledalima. Mama šlinga i radi ručne radove, šije nošnje. Imam dosta naslijeđenog od bake, i jedne i druge. I svi u obitelji se nose šokački. Bake, tetke, strina.'
'Imamo nekoliko desetaka kompleta nošnje. Ja restauriram i pravim nove kožuške s ogledalima. Mama šlinga i radi ručne radove, šije nošnje. Imam dosta naslijeđenog od bake, i jedne i druge. I svi u obitelji se nose šokački. Bake, tetke, strina.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka Marina najljepša je snaša Đakovačkih vezova

Uz pomoć vještih ruku svoga dečka

Brođanka Marina najljepša je snaša Đakovačkih vezova

9.7.2018. | 10:45
Darijeva spretnost u rekonstrukciji autentičnih dijelova narodnih nošnji i Marinina ljubav prema tradiciji i običajima i ovaj ih je put dovela među najbolje. Oglavlje kakvo se nosilo tijekom Prvog svjetskog rata zadivilo je komisiju velike đakovačke manifestacije.
Darijeva spretnost u rekonstrukciji autentičnih dijelova narodnih nošnji i Marinina ljubav prema tradiciji i običajima i ovaj ih je put dovela među najbolje. Oglavlje kakvo se nosilo tijekom Prvog svjetskog rata zadivilo je komisiju velike đakovačke manifestacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Knjiga o dramatičnoj bitki u Odžaku

'S druge strane ciljnika'

Knjiga o dramatičnoj bitki u Odžaku

5.7.2018. | 16:30
S obje strane ciljnika tepisi mrtvih ljudskih tijela i potoci krvi bili su posljedica onoga što danas i sam autor može nazvati posljednjom bitkom u Drugom svjetskom ratu, a događala se u Odžaku.
S obje strane ciljnika tepisi mrtvih ljudskih tijela i potoci krvi bili su posljedica onoga što danas i sam autor može nazvati posljednjom bitkom u Drugom svjetskom ratu, a događala se u Odžaku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tadijanovićeva rodna kuća danas je bila puna

Zbirka radova o poznatom pjesniku

Tadijanovićeva rodna kuća danas je bila puna

2.7.2018. | 15:55
O poznatom pjesniku održavaju se i međunarodni znanstveni skupovi čiji su rezultat, između ostalih, i zbornici radova poput onoga koji je danas promoviran u Rastušju.
O poznatom pjesniku održavaju se i međunarodni znanstveni skupovi čiji su rezultat, između ostalih, i zbornici radova poput onoga koji je danas promoviran u Rastušju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte što će 'niknuti' iz ove hrpe građevinskog otpada

Obnova kuće srušene nevremenom

Pogledajte što će 'niknuti' iz ove hrpe građevinskog otpada

1.7.2018. | 17:30
Zaštita imena rijetkog brodskog borca za temeljna ljudska prava kao i očuvanje tradicijske slavonske kuće mogla bi biti osigurana novim projektom Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda koja za taj dio Brodskog Varoša ima velike planove.
Zaštita imena rijetkog brodskog borca za temeljna ljudska prava kao i očuvanje tradicijske slavonske kuće mogla bi biti osigurana novim projektom Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda koja za taj dio Brodskog Varoša ima velike planove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sva ljepota pokreta u malim plesnim papučicama

Leptirići sletjeli na brodsku pozornicu

Sva ljepota pokreta u malim plesnim papučicama

18.6.2018. | 21:40
Leptiriće njihove voditeljice nisu učile samo plesu, nego i prijateljstvu, zajedništvu i i međusobnom podupiranju. Tako su na 'daskama koje život znače' nastajala prava prijateljstva, ponekad i vječna. To je bilo vidljivo i danas, kako na sceni tako i izvan nje.
Leptiriće njihove voditeljice nisu učile samo plesu, nego i prijateljstvu, zajedništvu i i međusobnom podupiranju. Tako su na 'daskama koje život znače' nastajala prava prijateljstva, ponekad i vječna. To je bilo vidljivo i danas, kako na sceni tako i izvan nje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biserje Slavonije i ove godine uljepšalo brodske ulice

Nastavak programa Brodskog kola

Biserje Slavonije i ove godine uljepšalo brodske ulice

17.6.2018. | 12:35
Najljepše slavonske svatovske zaprege od 'Poljoprivredne' su škole krenule u obilazak grada, kako bi svi Brođani imali prilike uživati u njihovoj ljepoti i raskoši.
Najljepše slavonske svatovske zaprege od 'Poljoprivredne' su škole krenule u obilazak grada, kako bi svi Brođani imali prilike uživati u njihovoj ljepoti i raskoši.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Susret brodskog gimnazijskog profesora i njegovih učenika

Nakon gotovo pola stoljeća

Susret brodskog gimnazijskog profesora i njegovih učenika

8.6.2018. | 18:40
Poznati Brođanin sa suprugom će u Državnom arhivu dočekati nekadašnje učenike kako bi zajedničkim sjećanjima i uspomenama obilježili stoti rođendan brodske Gimnazije te otplovili još jednom u vremena kada su bili učenici.
Poznati Brođanin sa suprugom će u Državnom arhivu dočekati nekadašnje učenike kako bi zajedničkim sjećanjima i uspomenama obilježili stoti rođendan brodske Gimnazije te otplovili još jednom u vremena kada su bili učenici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li hrvatski 'vremenik' i srpski 'časovnik' braća po ocu

Što o svemu kažu znalci?

Jesu li hrvatski 'vremenik' i srpski 'časovnik' braća po ocu

8.6.2018. | 0:01
Je li naš hrvatski jezik dovoljno bogat da ne moramo smišljati novotvorenice za pojmove koji u njemu postoje već desetljećima ili nas je ipak strah da nismo dovoljno veliki Hrvati pa ipak svoje domoljublje bildamo na lingvistici?
Je li naš hrvatski jezik dovoljno bogat da ne moramo smišljati novotvorenice za pojmove koji u njemu postoje već desetljećima ili nas je ipak strah da nismo dovoljno veliki Hrvati pa ipak svoje domoljublje bildamo na lingvistici?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova izložba Državnog arhiva

Najava otvorenja

Nova izložba Državnog arhiva

5.6.2018. | 19:45
Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Slavonskom Brodu 8. lipnja otvorit će izložbu „Pedagoške radionice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu“. Svečanost otvorenja započet će u 12 sati u izložbenoj dvorani Arhiva u Cesarčevoj 1.
Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Slavonskom Brodu 8. lipnja otvorit će izložbu „Pedagoške radionice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu“. Svečanost otvorenja započet će u 12 sati u izložbenoj dvorani Arhiva u Cesarčevoj 1.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz vremena kada je Slavonija bila Obećana Zemlja

U nju su bježali, njoj su težili

Iz vremena kada je Slavonija bila Obećana Zemlja

29.5.2018. | 15:00
Na kraj devetnaestog stoljeća vratile su nas priče koje smo danas imali prilike čuti u brodskoj Gradskoj knjižnici. Većina njih danas zvuči kao bajka u kojoj su glavni likovi Ličani i Šokci, a Slavonija je toliko bogata i plodna da predstavlja Obećanu Zemlju većini Južnih Slavena
Na kraj devetnaestog stoljeća vratile su nas priče koje smo danas imali prilike čuti u brodskoj Gradskoj knjižnici. Većina njih danas zvuči kao bajka u kojoj su glavni likovi Ličani i Šokci, a Slavonija je toliko bogata i plodna da predstavlja Obećanu Zemlju većini Južnih Slavena
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pravi blogeri ne hejtaju, oni pišu kako bi širili pozitivu'

Ribafishova poslanica virtualnog svijeta

'Pravi blogeri ne hejtaju, oni pišu kako bi širili pozitivu'

25.5.2018. | 21:15
Vrijedne savjete o tomu kako uspješno opstati u blogerskom zanimanju večeras je mladima pružio poznati Ribafish koji je, osim toga, došao uživati u slavonskoj gastronomiji i šetnji korzom koje obožava.
Vrijedne savjete o tomu kako uspješno opstati u blogerskom zanimanju večeras je mladima pružio poznati Ribafish koji je, osim toga, došao uživati u slavonskoj gastronomiji i šetnji korzom koje obožava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

Gdje će Muzej čuvati svoj fond?

Zgrada Magistrata blizu potpuno novom ruhu

24.5.2018. | 21:00
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.
Kako u gradu postoje brojni veliki neiskorišteni prostori, poput poslovnih zgrada Đure Đakovića ili tvrđavskih prostorija koje su trenutno također u postupku restauracije, bilo bi uistinu besmisleno kada bi se za muzejsku čuvaonicu gradila nova zgrada.

Vezani èlanci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

Rijeka Sava u povijesti

Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

20.10.2013.
Skup je uspio i opravdao organizacijski napor oko njegovog održavanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

Brođani su danas saznali

Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

5.12.2012.
Promovirane dvije značajne knjige iz povijesti franjevaštva u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

Scrinia 12 i Prilozi za povijest Broda

Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

27.2.2013.
Predstavljanje Scriniae Slavonicae" i "Priloga za povijest Broda i okolice"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

Predstavljanje nove knjige

Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

14.5.2014.
Predstavljanje knjige "Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

Znanstveni skup (23.-24.10.)

Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

21.10.2014.
Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradska knjižnica Slavonski Brod organizatori su dvodnevnog (Slavonski Brod, 23.-24.10.2014.) međunarodnog znanstvenog skupa ''Fra
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

Hrvatski institut za povijest

U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

29.9.2015.
U hrvatskoj historiografiji slavonske šume su usputno istraživane u sklopu gospodarske povijesti. Međunarodnim skupom o šumama kroz povijest stručnjaci žele proširiti istraživanje slavonskih šuma i iz drugih perspektiva kao što su kulturna, socijalna, ekološka, gospodarska, demog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

Danas točno u podne

Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

26.1.2016.
U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod danas ć ebiti predstavljanje novih izdanja Hrvatskog instituta: Scrinia Slavonica 15 (2015) | Prilozi za povijest Broda i okolice. Knjiga 2
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

Prilozi za povijest Broda i okolice

Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

27.1.2016.
Institut za povijest promovirao novi broj časopisa 'Scrinia Slavonica' te 'Prilozi za povijest Broda i okolice'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

Hrvatski Institut za povijest

Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

25.2.2016.
Svi koji se odluče prijaviti na natječaj moraju voditi računa o tome kako se svi radovi moraju, u cijelosti ili tematskim težištem, odnositi na povijest Slavonije, Srijema ili Baranje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

Josip Parat:

Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

1.4.2016.
U sklopu obilježavanja 20 godina postojanja Podružnice, Hrvatski institut za povijest, u sklopu programa, organizira kroz godinu i javna predavanja. Slijedeće u nizu je predavanje o rimskim osvajanjima u južnoj Panoniji.