Kultura

Objavljeno: 16.6.2016. u 21:54
Prikaza: 1815
|
Autor: Domagoj Zovak

Dr. Miroslav Akmadža:

'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

Slavonski Brod : 'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'Dr.sc. Miroslav Akmadža (Foto: Domagoj Maratović/HIPSB)

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

SLAVONSKI BROD - Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je u utorak, 14. lipnja, domaćin javnom predavanju dr. sc. Miroslava Akmadže. Bilo je to sedmo u nizu javnih predavanja djelatnika Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, realizirano u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice.

Dr. Akmadža održao je predavanje na temu ''Katolička crkva u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća''. Predavanje je podijelio u tri cjeline: Katolička crkva u Hrvatskoj u periodu između dva svjetska rata; Crkva za vrijeme Drugog svjetskog rata, s naglaskom na ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca (1898.-1960.); Crkva od završetka Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata.

Akmadža je istaknuo kako je katolička crkva u turbulentnim vremenima 20. st. kao važan čimbenik hrvatskog društva, htjela to ili ne, bila aktivnim sudionikom političkih zbivanja na hrvatskim prostorima. Crkvena hijerarhija kao cjelina, a posebice njeni istaknuti pojedinci javno su iznosili stavove o ulasku Hrvatske u jugoslavensku zajednicu nakon Prvog svjetskog rata, ali i aktivno sudjelovali u političkom životu u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije kroz Hrvatsku pučku stranku i na druge načine. Aktivno su se borili protiv talijanizacije Istre i dijelova Dalmacije, koji su potpali pod talijansku upravu.

Milanović najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske

U Istri, koja je Rapalskim ugovorom između Kraljevine SHS i Italije 1920. godine, zajedno s Cresom i Lošinjem, pripala Italiji, osobito se istakao hrvatski svećenik Božo Milanović (1890.-1980.), koji je sudjelovao u pokušajima političkog okupljanja Hrvata, održavajući veze s Kraljevinom Jugoslavijom. Dr. Akmadža je napomenuo kako su upravo hrvatski katolički svećenici najzaslužniji za hrvatski preporod u Istri, a među njima osobito Božo Milanović koji je sudjelovao nakon Drugog svjetskoga rata u jugoslavenskim izaslanstvima koja su utjecala na odluke savezničkih povjerenstava za razgraničenje pri uspostavi današnjih granica s Italijom. Presudan utjecaj za odlučivanje o granici sa Italijom u Istri imale su župske matične knjige iz kojih je bilo vidljivo kako u Istri većinom žive Hrvati. Iz navedenih razloga, smatra Akmadža, treba danas u Hrvatskoj značajnije vrednovati život i djelo Bože Milanovića koji je možda i najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske.

- Crkva i njeno vodstvo nisu mogli izbjeći ni političke utjecaje u vrijeme Drugog svjetskog rata, s obzirom na uspostavu NDH i djelovanje partizanskog pokreta. S jedne strane znatan dio svećenstva radovao se uspostavi hrvatske države, ali se brzo razočarao u vladavinu ustaškog režima, a s druge strane postojao je strah od partizanskog pokreta zbog njegovog komunističkog, a time i ateističkog vodstva, kojem se, unatoč tome, manji dio svećenstva čak i priključio, navodi Akmadža.

Potrebno je razlikovati djelovanje katoličkih svećenika u Istri i Dalmaciji koje su bile pod okupacijom, prvo fašista, a potom nacista, jer je na tom prostoru bio veći broj svećenika koji su se aktivno opirali okupaciji talijanske i njemačke vojske, dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj (npr. Slavoniji) situacija bila drugačija, pa se tek manji broj svećenika pridružio partizanskom pokretu.

Nadbiskup Stepinac bio je odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji

Iako neki smatraju ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca vrlo kontroverznom predbacujući mu da je mogao puno više učiniti u osudi režima NDH-a i sprečavanju zločina koji su se dogodili prema Židovima, Srbima, Romima i drugima, dr. Akmadža je rekao kako postoje brojni dokazi o iznimno pozitivnoj ulozi Stepinca tijekom ratnih strahota.To se prvenstveno odnosi na njegov doprinos u konkretnim spašavanjima djece i odraslih na području NDH i na javne osude režima. Što se tiče odnosa Crkve i ustaških vlasti, mnogi zanemaruju činjenicu kako je nadbiskup Stepinac bio odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji, dok su za postupke u drugim biskupijama bili odgovorni tamošnji biskupi. Stepinac nije mogao biti odgovoran za aktivnosti sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića (1871.-1960.) koji je bio blizak s ustaškim vlastima ili za neprimjerene postupke nekih franjevaca.

Nadalje, Akmadža napominje kako osobno nije još vidio niti jedan argument, a istraživanjem hrvatske crkvene povijesti u 20. stoljeću bavi se preko 20 godina, koji bi mogao označiti Stepinca kao nekoga tko je bio blizak ustaškom režimu ili poticao na zločine. Vrlo je teško raspravljati je li Stepinac mogao više učiniti za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj jer takve rasprave ne vode do konkretnog zaključka, već se treba usredotočiti na ono što je činio i za što postoje dokazi.  

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata

- Uspostavom nove jugoslavenske države 1945. pod komunističkom vlašću, Katolička crkva postaje jedina dobro organizirana snaga koja se mogla postaviti kao oporba jednopartijskom režimu, s obzirom da su sve političke stranke, osim KPJ, bile zabranjene. U prvim poratnim vremenima Crkva je doživjela teška ljudska i materijalna stradanja uzrokovana represivnim djelovanjem komunističkih vlasti, ali je uspjela zadržati jedinstvo u nepopustljivosti prema svim prijetnjama, rekao je Akmadža.

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata. Danas se u Hrvatskoj provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdile okolnosti stradavanja svakog svećenika kako bi se izbjeglo multipliciranje žrtava.

- Šezdesetih godina 20. st. zbog koncilskih promjena u Crkvi i vatikanske Istočne politike, ali i želje jugoslavenskih vlasti da poboljša svoju sliku u zapadnom demokratskom svijetu, doći će do postupne normalizacije crkveno-državnih i vatikansko-jugoslavenskih odnosa, što će donekle olakšati život Crkve i njenih vjernika u preostalim godinama postojanja jugoslavenske države. Crkva je svo to vrijeme, iako joj to nije bila prvotna zadaća, bila bitan čimbenik u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, naveo je za kraj dr. Akmadža.

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, koji se na kraju predavanja kratko osvrnuo na djelovanje đakovačkog biskupa Antuna Akšamovića (1875.-1959.), o čijem životu i radu trenutno piše knjigu.

 

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze bolja vremena za kulturu

Brojnim udrugama osigurana sredstva

Dolaze bolja vremena za kulturu

22.2.2018. | 12:10
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

5.2.2018. | 9:00
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

Uspomena za cijeli život

Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

22.1.2018. | 13:25
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje brodske Noći muzeja

Za sve noćne ptice

Obilježavanje brodske Noći muzeja

19.1.2018. | 15:30
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
U ovogodišnjem bogatom noćnom programu muzeja i kulturnih ustanova Grada Slavonskog Broda, pronaći će se ponešto za svačiji ukus. Izložbe, radionice, turistički obilasci - sve je spremno kako bi se Brođani i posjetitelji dobro zabavili čak i nakon ponoći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad posao postane strast

Svijet gledan novinarskim okom

Kad posao postane strast

28.12.2017. | 20:20
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
Novinari Brodsko-posavske županije i ove su godine javnosti pokazali svoje najbolje fotografije, djela koja svakodnevno stvaraju u radnim avanturama i koja su trajni podsjetnik na sve što su zabilježili u protekloj godini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

Brođani zajedno ušli u adventsko vrijeme

Počela božićna bajka u Slavonskom Brodu

2.12.2017. | 18:30
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
Tom je prigodom u Slavonskom Brodu upaljena prva adventska svijeća i blagoslovljen adventski vijenac koji je već ranije postavljen na Trgu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

Ignoriranje postignuća

Smeta li Brođanima uspjeh sugrađana?

27.11.2017. | 17:05
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
Turizmu Slavonskog Broda nije dovoljno samo nekoliko dana godišnje u kojima će grad zasjati u čast na neka od poznatih lica, nego mu trebaju mjesta koja se mogu svakodnevno obilaziti i posjećivati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ludilo Crnog petka

Američki "izumi"

Ludilo Crnog petka

21.11.2017. | 16:30
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
Dan zahvalnosti slavi se četvrtog četvrtka u studenom, a sljedećeg dana, u petak, počinje sezona božićnog shoppinga. Taj petak se naziva Black Friday odnosno Crni petak, a iz nekog razloga postao je popularan i u našoj zemlji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

Pet stoljeća kasnije

Reforme ne nastaju u Saboru, one počinju s pojedincem

14.11.2017. | 7:59
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
Većina reformaciju povezuje s Martinom Lutherom i njegovih 95 teza koje je 31. listopada 1517. godine zabio na vrata crkve u Wittenbergu. U tezama je govorio o najvećim apsurdima Rimokatoličke Crkve i promijenio poimanje Biblije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski humor hrabriji od brodskog

Večer otvorenog mikrofona

Bosanski humor hrabriji od brodskog

8.11.2017. | 13:00
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
Marina Orsag, osnivačica Večeri otvorenog mikrofona, radionica stand-up komedije i kluba Studio Smijeha, kao i jedna od začetnica moderne stand-up scene u Hrvatskoj vodila je sinoćnji program.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li se govorenjem promijeniti svijet?

Ideje vrijedne širenja

Može li se govorenjem promijeniti svijet?

5.11.2017. | 13:30
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
TEDx Slavonski Brod prvi je put održan u studenom 2016. godine, a mladi nas organizatori ni ove godine nisu razočarali. Teme su bile šarolike, tako da smo od šest potpuno različitih govornika mogli čuti nešto o EU projektima, bajkama, trčanju, igrama, poeziji i robotici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo Jozić novi predsjednik

Košarkaški klub Slavonski Brod 1946

Franjo Jozić novi predsjednik

30.6.2017. | 20:30
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
U klub se vraćaju: Norac, Pezer, Čelebija, Živković i drugi, a samim time naglo rastu i ambicije kluba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

Podsjetnik na vrijeme ponosa i tuge

Izložba fotografija na temu Sl. Broda u Domovinskom ratu

8.6.2016. | 17:50
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u Državnom arhiv u Slavonskom Brodu 9. lipnja, u 19 sati, biti će otvorena izložba ''Arhiv - Domovinski rat - fotografija ...'' koja je pripremljena u suradnji s tjednikom Posavska Hrvatska.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

Natječaj traje do 15. lipnja

Nagrade za najbolje radove mladih povjesničara

19.5.2016. | 18:37
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
U obzir dolaze radovi autora koji u 2016. navršavaju 28 godina ili manje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

Večeras u 18 sati u Državnom arhivu

Izložba ratnih fotografija i promocija Glasnika

19.1.2016. | 7:49
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
Izložbu su pripremili Državni arhivi u Osijeku, Vukovaru, Virovitici i Slavonskom Brodu, te Gradski muzej Vukovar
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

U susret izložbi

Zapisi o caru, kraljevima, Poglavniku, Titu...

16.6.2015. | 0:04
Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu,
Školske spomenice su svojevrstan rukom pisan dnevnik školskih zbivanja. Uz školska zbivanja učitelji su zapisivali događaje u mjestu, značajnije događaje u državi i svijetu,

Vezani èlanci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

Rijeka Sava u povijesti

Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

20.10.2013.
Skup je uspio i opravdao organizacijski napor oko njegovog održavanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

Brođani su danas saznali

Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

5.12.2012.
Promovirane dvije značajne knjige iz povijesti franjevaštva u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

Scrinia 12 i Prilozi za povijest Broda

Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

27.2.2013.
Predstavljanje Scriniae Slavonicae" i "Priloga za povijest Broda i okolice"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

Predstavljanje nove knjige

Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

14.5.2014.
Predstavljanje knjige "Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

Znanstveni skup (23.-24.10.)

Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

21.10.2014.
Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradska knjižnica Slavonski Brod organizatori su dvodnevnog (Slavonski Brod, 23.-24.10.2014.) međunarodnog znanstvenog skupa ''Fra
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

Hrvatski institut za povijest

U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

29.9.2015.
U hrvatskoj historiografiji slavonske šume su usputno istraživane u sklopu gospodarske povijesti. Međunarodnim skupom o šumama kroz povijest stručnjaci žele proširiti istraživanje slavonskih šuma i iz drugih perspektiva kao što su kulturna, socijalna, ekološka, gospodarska, demog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

Danas točno u podne

Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

26.1.2016.
U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod danas ć ebiti predstavljanje novih izdanja Hrvatskog instituta: Scrinia Slavonica 15 (2015) | Prilozi za povijest Broda i okolice. Knjiga 2
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

Prilozi za povijest Broda i okolice

Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

27.1.2016.
Institut za povijest promovirao novi broj časopisa 'Scrinia Slavonica' te 'Prilozi za povijest Broda i okolice'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

Hrvatski Institut za povijest

Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

25.2.2016.
Svi koji se odluče prijaviti na natječaj moraju voditi računa o tome kako se svi radovi moraju, u cijelosti ili tematskim težištem, odnositi na povijest Slavonije, Srijema ili Baranje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

Josip Parat:

Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

1.4.2016.
U sklopu obilježavanja 20 godina postojanja Podružnice, Hrvatski institut za povijest, u sklopu programa, organizira kroz godinu i javna predavanja. Slijedeće u nizu je predavanje o rimskim osvajanjima u južnoj Panoniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod :