Kultura

Objavljeno: 16.6.2016. u 21:54
Prikaza: 2042
|
Autor: Domagoj Zovak

Dr. Miroslav Akmadža:

'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'

Slavonski Brod : 'Milanović je najzaslužniji što je Istra u sastavu Hrvatske'Dr.sc. Miroslav Akmadža (Foto: Domagoj Maratović/HIPSB)

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru.

SLAVONSKI BROD - Gradska knjižnica Slavonski Brod bila je u utorak, 14. lipnja, domaćin javnom predavanju dr. sc. Miroslava Akmadže. Bilo je to sedmo u nizu javnih predavanja djelatnika Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, realizirano u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice.

Dr. Akmadža održao je predavanje na temu ''Katolička crkva u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća''. Predavanje je podijelio u tri cjeline: Katolička crkva u Hrvatskoj u periodu između dva svjetska rata; Crkva za vrijeme Drugog svjetskog rata, s naglaskom na ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca (1898.-1960.); Crkva od završetka Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata.

Akmadža je istaknuo kako je katolička crkva u turbulentnim vremenima 20. st. kao važan čimbenik hrvatskog društva, htjela to ili ne, bila aktivnim sudionikom političkih zbivanja na hrvatskim prostorima. Crkvena hijerarhija kao cjelina, a posebice njeni istaknuti pojedinci javno su iznosili stavove o ulasku Hrvatske u jugoslavensku zajednicu nakon Prvog svjetskog rata, ali i aktivno sudjelovali u političkom životu u vrijeme Kraljevine SHS/Jugoslavije kroz Hrvatsku pučku stranku i na druge načine. Aktivno su se borili protiv talijanizacije Istre i dijelova Dalmacije, koji su potpali pod talijansku upravu.

Milanović najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske

U Istri, koja je Rapalskim ugovorom između Kraljevine SHS i Italije 1920. godine, zajedno s Cresom i Lošinjem, pripala Italiji, osobito se istakao hrvatski svećenik Božo Milanović (1890.-1980.), koji je sudjelovao u pokušajima političkog okupljanja Hrvata, održavajući veze s Kraljevinom Jugoslavijom. Dr. Akmadža je napomenuo kako su upravo hrvatski katolički svećenici najzaslužniji za hrvatski preporod u Istri, a među njima osobito Božo Milanović koji je sudjelovao nakon Drugog svjetskoga rata u jugoslavenskim izaslanstvima koja su utjecala na odluke savezničkih povjerenstava za razgraničenje pri uspostavi današnjih granica s Italijom. Presudan utjecaj za odlučivanje o granici sa Italijom u Istri imale su župske matične knjige iz kojih je bilo vidljivo kako u Istri većinom žive Hrvati. Iz navedenih razloga, smatra Akmadža, treba danas u Hrvatskoj značajnije vrednovati život i djelo Bože Milanovića koji je možda i najzaslužniji što je Istra danas u sastavu Hrvatske.

- Crkva i njeno vodstvo nisu mogli izbjeći ni političke utjecaje u vrijeme Drugog svjetskog rata, s obzirom na uspostavu NDH i djelovanje partizanskog pokreta. S jedne strane znatan dio svećenstva radovao se uspostavi hrvatske države, ali se brzo razočarao u vladavinu ustaškog režima, a s druge strane postojao je strah od partizanskog pokreta zbog njegovog komunističkog, a time i ateističkog vodstva, kojem se, unatoč tome, manji dio svećenstva čak i priključio, navodi Akmadža.

Potrebno je razlikovati djelovanje katoličkih svećenika u Istri i Dalmaciji koje su bile pod okupacijom, prvo fašista, a potom nacista, jer je na tom prostoru bio veći broj svećenika koji su se aktivno opirali okupaciji talijanske i njemačke vojske, dok je u kontinentalnoj Hrvatskoj (npr. Slavoniji) situacija bila drugačija, pa se tek manji broj svećenika pridružio partizanskom pokretu.

Nadbiskup Stepinac bio je odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji

Iako neki smatraju ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca vrlo kontroverznom predbacujući mu da je mogao puno više učiniti u osudi režima NDH-a i sprečavanju zločina koji su se dogodili prema Židovima, Srbima, Romima i drugima, dr. Akmadža je rekao kako postoje brojni dokazi o iznimno pozitivnoj ulozi Stepinca tijekom ratnih strahota.To se prvenstveno odnosi na njegov doprinos u konkretnim spašavanjima djece i odraslih na području NDH i na javne osude režima. Što se tiče odnosa Crkve i ustaških vlasti, mnogi zanemaruju činjenicu kako je nadbiskup Stepinac bio odgovoran samo za djelovanje svećenika u svojoj nadbiskupiji, dok su za postupke u drugim biskupijama bili odgovorni tamošnji biskupi. Stepinac nije mogao biti odgovoran za aktivnosti sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića (1871.-1960.) koji je bio blizak s ustaškim vlastima ili za neprimjerene postupke nekih franjevaca.

Nadalje, Akmadža napominje kako osobno nije još vidio niti jedan argument, a istraživanjem hrvatske crkvene povijesti u 20. stoljeću bavi se preko 20 godina, koji bi mogao označiti Stepinca kao nekoga tko je bio blizak ustaškom režimu ili poticao na zločine. Vrlo je teško raspravljati je li Stepinac mogao više učiniti za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj jer takve rasprave ne vode do konkretnog zaključka, već se treba usredotočiti na ono što je činio i za što postoje dokazi.  

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata

- Uspostavom nove jugoslavenske države 1945. pod komunističkom vlašću, Katolička crkva postaje jedina dobro organizirana snaga koja se mogla postaviti kao oporba jednopartijskom režimu, s obzirom da su sve političke stranke, osim KPJ, bile zabranjene. U prvim poratnim vremenima Crkva je doživjela teška ljudska i materijalna stradanja uzrokovana represivnim djelovanjem komunističkih vlasti, ali je uspjela zadržati jedinstvo u nepopustljivosti prema svim prijetnjama, rekao je Akmadža.

Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je preko 450 svećenika od kojih je većina stradala u komunističkim čistkama krajem rata. Danas se u Hrvatskoj provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdile okolnosti stradavanja svakog svećenika kako bi se izbjeglo multipliciranje žrtava.

- Šezdesetih godina 20. st. zbog koncilskih promjena u Crkvi i vatikanske Istočne politike, ali i želje jugoslavenskih vlasti da poboljša svoju sliku u zapadnom demokratskom svijetu, doći će do postupne normalizacije crkveno-državnih i vatikansko-jugoslavenskih odnosa, što će donekle olakšati život Crkve i njenih vjernika u preostalim godinama postojanja jugoslavenske države. Crkva je svo to vrijeme, iako joj to nije bila prvotna zadaća, bila bitan čimbenik u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta, naveo je za kraj dr. Akmadža.

Javnom predavanju nazočio je i mons. dr. sc. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, koji se na kraju predavanja kratko osvrnuo na djelovanje đakovačkog biskupa Antuna Akšamovića (1875.-1959.), o čijem životu i radu trenutno piše knjigu.

 

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

Najljepši dar Gradu

Učenici Slavonskom Brodu poklonili knjigu

16.5.2018. | 9:30
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
Riječ je o zbirci radova učenika Ekonomsko-birotehničke škole nastalih u sklopu projekta „Kud plovi ovaj Brod“ od 2008. do 2018. godine kojega je osmislila i provodi profesorica Ivana Opačak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivanjski krijes obasjat će središte grada

Večeras će 'gorjeti' korzo

Ivanjski krijes obasjat će središte grada

15.5.2018. | 13:50
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
Brođane će večeras zabavljati vokalni sastav „Ad Astra", Hrvatsko pjevačko društvo„Davor", Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar „Bela plemeniti Panthy", Folklorni ansambl Broda, Limena glazba „Željezničar" i Mažoretkinje BPS „Cascavela".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

Izvrstan program brodskih entuzijasta

Mladi, postanite dio brodskog kulturnog laboratorija!

13.5.2018. | 11:15
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
Najzanimljivijima, ali i najzahtjevnijima, čine se filmske radionice koje će rezultirati pravim dokumentarnim filmom čiji će autori 'svojih ruku djelo' predstaviti na velikom i značajnom Filmskom festivalu u Motovunu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

Životno djelo velikog inovatora

Brođani mogu razgledati makete Vrančićevih izuma

10.5.2018. | 19:50
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
Izloženo je deset maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima - tri makete mostova, šest maketa mlinova i jedna maketa preše.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika prilika za mlade brodske umjetnike

Za svoj rad bit će plaćeni

Velika prilika za mlade brodske umjetnike

1.5.2018. | 14:00
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
Uključivanje građana i polariziranje javnosti u svrhu umjetničkih izvedbi i istraživanja, glavni su ciljevi projekta u kojemu će se umjetnost događati u urbanim sredinama, govoriti o tim sredinama i povezati se s lokalnom publikom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

Ministrica im uručila ugovor

Mladi Brođani zanimljivim projektom došli do sredstava

26.4.2018. | 18:05
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
Za financiranje je odabrano ukupno jedanaest projekata iz svih krajeva Republike Hrvatske, a jedan od uspješnih nositelja projekta je i brodska udruga koja u gradu već godinama organizira dobro poznate manifestacije i događanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

Mladi glumac javio nam se iz Splita

Brođanin odigrao glavnu ulogu u Huljićevom spotu

25.4.2018. | 18:39
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
Prve glumačke korake na daskama koje život znače Franjo je napravio upravo na brodskoj pozornici kao član Satiričkog kazališta mladih u sklopu kojeg je glumio u brojnim predstavama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

Istražili slavonske lonce

Muzeji 'spašavaju' slavonsku kuhinju

10.4.2018. | 10:35
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
Cilj je skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

Prilika za blagdansko druženje u gradu

Danas obiđite tvrđavu uz stručnog vodiča

2.4.2018. | 9:30
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
Ideja je da sami građani, njihovi gosti kao i članovi obitelji koji su možda došli iz drugih sredina zajedno bolje upoznaju našu povijest, kulturu i baštinu te da blagdansko druženje presele u tvrđavu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Književna čarolija na brodskom trgu

Knjižara na otvorenom

Književna čarolija na brodskom trgu

27.3.2018. | 18:15
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
Pregršt novih i starih naslova izloženo je ovih dana na štand smješten na brodskom korzu. Nudi se sve i svašta - od šunda i zapisa starleta pa sve do klasika i rijetkih starih priručnika i rječnika - za svaki džep ponešto, a za ljubitelje pisane riječi pravo bogatstvo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svatko svoj križ nosi

Ususret Uskrsu

Svatko svoj križ nosi

21.3.2018. | 19:30
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
Izloženi predmeti Arma Christi na simboličkoj razini pričaju o tome što se Isusu desilo, pa na taj način uspostavljaju most između prošlosti i sadašnjosti. Kada ih istražujemo, barem pomalo počinjemo razumijevati duhovni krajolik iz prošlosti. A to nam pomaže da razumijemo i sa
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

Splitski bajker podučio Brođane:

'Žena muškarcu uvik triba biti jidro, a nikada sidro'

13.3.2018. | 21:00
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
Na putovanja i lutanja lako se 'navući' jer čovjek tako bježi od svakodnevice i problema. Takav je stil života zarazan i ponekad mu se ljudi ne mogu oteti pa desetljeća provedu na cesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

'Ljubav je vječna inspiracija'

Brođanka oduševljava umjetničkim rukotvorinama

12.3.2018. | 19:50
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
Radovi se prvo suše, potom peku na 930°C , glaziraju i ponovno stavljaju u peć na temperaturu od 1080°C. Dovoljan je mali mjehurić zraka pa da rad u peći eksplodira, a sav trud padne u vodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dolaze bolja vremena za kulturu

Brojnim udrugama osigurana sredstva

Dolaze bolja vremena za kulturu

22.2.2018. | 12:10
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
Uz potpisivanje ugovora o financiranju udruga, najavljena su tri iznimno vrijedna projekta za kulturu grada kao i nastavak radova na obnovi brodske tvrđave i Kuće Brlićevih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

Priča o 163 dana pješačenja

"Bol, patnja i jadi su privremeni, a odustajanje vječno"

9.2.2018. | 9:35
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
Na putu dugačkom 4300 kilometara Nikola je izgubio puno toga, ali je pronašao i pobijedio samog sebe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

Dječje pokladne svečanosti

U nedjelju će brodskim ulicama hodati maskirani mališani

6.2.2018. | 10:59
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
Za vrijeme prolaska pokladne povorke, od 14 do 15 sati, ulice će biti zatvorene za promet. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program će se održati u Sportskoj dvorani „Vijuš“.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

Donosimo program bogate manifestacije

Tjedan dana Indije za sve istraživače i znatiželjnike

5.2.2018. | 9:00
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
Besplatne kazališne predstave, filmske projekcije, izložbe i predavanja kroz cijeli će tjedan predstaviti Indiju Slavoncima željnima učenja o drugačijoj kulturi i običajima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

Bogate zbirke knjiga i umjetnička djela

Samostani kriju hrvatska kulturna blaga

23.1.2018. | 12:20
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
Najveće su kulturne vrijednosti dvije inkunabule, prve tiskane knjige.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka izabrana za najljepšu snašu

Zimsko spremanje u narodnu nošnju

Brođanka izabrana za najljepšu snašu

22.1.2018. | 13:50
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
S obzirom na to da Marina zbog posla i ljubavi već dvije godine živi u Vukovaru, na manifestaciji je predstavljala Branjin Vrh odnosno nosila je tradicionalnu nošnju toga kraja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

Uspomena za cijeli život

Prilika za profesionalno portretno fotografiranje

22.1.2018. | 13:25
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.
Sav dobrotvorni prihod od fotografiranja ići će za pomoć Ligi protiv raka Brodsko-posavske županije.

Vezani èlanci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

Rijeka Sava u povijesti

Ne 'priznaju' ni Hrvatsko ni Bosansko kraljevstvo

20.10.2013.
Skup je uspio i opravdao organizacijski napor oko njegovog održavanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

Brođani su danas saznali

Tko su prvi katolici u Brodu i okolici?

5.12.2012.
Promovirane dvije značajne knjige iz povijesti franjevaštva u Slavonskom Brodu
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

Scrinia 12 i Prilozi za povijest Broda

Tko je Turcima plaćao porez, a tko surađivao s ustašama

27.2.2013.
Predstavljanje Scriniae Slavonicae" i "Priloga za povijest Broda i okolice"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

Predstavljanje nove knjige

Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti

14.5.2014.
Predstavljanje knjige "Sudski progon dr. Marka Veselice - dokumenti"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

Znanstveni skup (23.-24.10.)

Franz Vaniček i vojno krajiška historiografija

21.10.2014.
Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gradska knjižnica Slavonski Brod organizatori su dvodnevnog (Slavonski Brod, 23.-24.10.2014.) međunarodnog znanstvenog skupa ''Fra
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

Hrvatski institut za povijest

U 19. stoljeću šumski prostor pao je za 25%

29.9.2015.
U hrvatskoj historiografiji slavonske šume su usputno istraživane u sklopu gospodarske povijesti. Međunarodnim skupom o šumama kroz povijest stručnjaci žele proširiti istraživanje slavonskih šuma i iz drugih perspektiva kao što su kulturna, socijalna, ekološka, gospodarska, demog
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

Danas točno u podne

Predstavljanje novih izdanja brodskog Instituta

26.1.2016.
U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod danas ć ebiti predstavljanje novih izdanja Hrvatskog instituta: Scrinia Slavonica 15 (2015) | Prilozi za povijest Broda i okolice. Knjiga 2
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

Prilozi za povijest Broda i okolice

Uz znanstvenike knjigu priremali i nastavnici i arhivisti

27.1.2016.
Institut za povijest promovirao novi broj časopisa 'Scrinia Slavonica' te 'Prilozi za povijest Broda i okolice'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

Hrvatski Institut za povijest

Raspisali natječaj za najbolji rad mladih povjesničara

25.2.2016.
Svi koji se odluče prijaviti na natječaj moraju voditi računa o tome kako se svi radovi moraju, u cijelosti ili tematskim težištem, odnositi na povijest Slavonije, Srijema ili Baranje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

Josip Parat:

Rimska osvajanja u južnoj Panoniji

1.4.2016.
U sklopu obilježavanja 20 godina postojanja Podružnice, Hrvatski institut za povijest, u sklopu programa, organizira kroz godinu i javna predavanja. Slijedeće u nizu je predavanje o rimskim osvajanjima u južnoj Panoniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :