Gospodarstvo : Turizam

Objavljeno: 4.8.2018. u 21:00
Prikaza: 2995
|
Autor: Željka Gavranović

Buđenje ideje stare pet godina

Je li vrijeme da Sl. Brod postane turistički raj za kampere?

Screenchot/Projektna dokumentacija
Foto: Screenchot/Projektna dokumentacija
 • Screenchot/Projektna dokumentacija
 • Screenchot/Projektna dokumentacija
 • Screenchot/Projektna dokumentacija
 • Screenchot/Projektna dokumentacija
 • Screenchot/Projektna dokumentacija

Površine za smještaj bit će formirane kao šesterokutne nepravilne forme oblikovane u tri prstenaste zone s ukupno 78 kamp mjesta za kampere. Posebna će biti i zona mobilnih kućica, s ukupno 22 objekta, a prostor uz obalu rijeke Save rezerviran je za zonu tematskih parkova/šatora.

SLAVONSKI BROD - Nova, u srpnju ove godine dovršena, detaljna dokumentacija o izgradnji Kampa „Poloj" objavljena je jučer na službenoj internetskoj stranici Brodsko-posavske županije. Podsjetimo, projekt je to koji je u razvoju još od 2013. godine i o kojemu je SBplus već više puta pisao.

Naime, Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda na lokaciji slavonskobrodskog kupališta Poloj planira graditi veliki park za što je potrebna procjena utjecaja na okoliš pa je, stoga, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša BPŽ objavio informaciju o tomu.

No, i prije objave takve procjene, zanimljivo je kroz dokumentaciju proučiti kako bi izgledao takav kamp ako se ikada ostvari ta ideja. Zahvatom je predviđena izgradnja kampa na katastarskim česticama broj 4875/1 i 4875/5, katastarske općine Slavonski Brod, ukupne površine 45.773 metara kvadratnih. Kao vlasnici tih čestica upisane su Hrvatske vode, Grad Slavonski Brod i Republika Hrvatska.

Ulaz na to zemljište je iz Splavarske ulice sa jugozapadne strane, gdje je smješten i kolni prilaz s parkingom. Na ulaznom dijelu kampa bit će smješteni javni sadržaji, dječja igrališta, rekreacijski tereni te postojeća građevina predviđena za dovršenje u kojoj će biti zajednički sadržaji kampa, caffe bar, recepcija i sanitarije. Ti će sadržaji biti dostupni i 'vanjskim posjetiteljima', a ne samo korisnicima kampa.

U kampu će biti uređen manji broj većih parcela, tako da će se na prostoru šume nalaziti zona u kojoj će biti smješteni kamperi. Mjesta su to za kampiranje, mobilne kućice i tematske parkove, dok će se slobodne površine šume koristiti za javne sadržaje.

Prometovat će se slobodnim potezima unutar šume prilagođavajući se postojećoj vegetaciji. Površine za smještaj bit će formirane kao šesterokutne nepravilne forme oblikovane u tri prstenaste zone s ukupno 78 kamp mjesta za kampere. Unutar zone kampera, bit će smještene zelene neparcelirane površine formirane kao tematski parkovi, a predviđene za smještaj šatora. U sklopu smještajnog prostora bit će i zona mobilnih kućica, ukupno 22 objekta, a u istočnom, uz obalu rijeke Save, uskom dijelu, zona tematskih parkova/šatora.

Istočno od pristupne ceste je prostor predviđen za igru i rekreaciju. Na postojećim betonskim platformama unutar kampa bit će postavljen mobilni/montažni objekt koji će služiti kao trgovina.

Kamp će, naravno, kao i brojni europski uzori takvih destinacija, biti ograđen, a ograda cijelog kampa izvest će se sadnjom biljaka. Ulaz i izlaz iz kampa za vozila, bit će pozicioniran preko rampe koja će se postaviti neposredno nakon glavne građevine.

Takav zahvat zahtijeva i projektom planiranu rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe te sanitarne odvodnje.

Izgradnja kampa Poloj planirana je kroz tri faze. Prva faza će obuhvatiti formiranje i uređenje 78 kamp mjesta (parcela) za kampere i četiri parcele za privremeni smještaj. Od ukupnog broja parcela, otprilike za njih 30 posto će biti provedena infrastruktura u vidu priključaka struje i vode za pojedino kamp mjesto, dok će za ostala kamp mjesta biti proveden samo priključak za struju. Bit će uređene zone za šatore odnosno tematski parkovi s postavljenim platformama za šatore. Od javnih sadržaja, u ovoj fazi, bit će provedena rekonstrukcija glavne građevine u kojoj će se izvesti sanitarni čvorovi, caffe bar i recepcija.

Druga faza obuhvatit će postavljanje 22 mobilne kućice te postavljanje montažnih objekata na postojećim betonskim platformama koji će služiti kao zajednički sadržaj kampa.

Treća faza će obuhvatiti uređenje rekreacijske zone s parkom i dječjim igralištem koja će se nalaziti istočno od glavne građevine. Kasnije faze izvedbe zahvata obuhvatit će uređenje roštilj zone i rekreacijske zone koje se planiraju izvesti zapadno od glavne građevine i nisu sastavni dio glavnog projekta Kampa.

Kako smo spomenuli na početku, o Kampu Poloj priča se od daleke 2013. godine, otkad SBplus i piše o toj temi pa čitatelje podsjećamo na tadašnje objave o tomu kako će izgledati gotov kamp, a OVDJE je moguće proučiti idejnu studiju projekta objavljenu prije pet godina.

Vjerojatno je kako bi takav kamp Slavonski Brod postavio visoko na ljestvici europskih turističkih destinacija za kampere. Kako je sve više ljudi koji godišnje odmore provode na takav način, jasno je da bi to donijelo velike dobrobiti gradu, posebice ako bi kamp svojom izvedbom i opremljenošću zadovoljavao visoke standarde. Za takav bi kompleks trebalo biti otvoreno i puno radnih mjesta, a i središte grada moglo bi profitirati od takvih gostiju, barem do neke mjere, s obzirom na činjenicu da bi većinu novaca ipak trošili u granicama kampa.

  Broj komentara: 11

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Budainka14

  Budainka14

  Komentirano: 5.8.2018. | 14:00

  1

  Ma kakve kampere, bolje da bude raj za swingere.
  homebox

  homebox

  Komentirano: 5.8.2018. | 13:11

  2

  Nije mi poznato tretiraju li se komarci na Poloju, ali u sjevernim dijelovima grada ne može se živjeti od tigrastih komaraca. Svi koji imaju zelenilo u dvorištima imaju velike probleme. Nekada su zaprašivani iz automobila i bilo je rezultata. Sada nitko ništa ne poduzima.
  Zeitform1

  Zeitform1

  Komentirano: 5.8.2018. | 12:46

  3

  Biljana folira,nikakvih istraživačkih pokazatelja o opravdanosti izgradnje kampa nema,samo nagađanja.Kamp je nisko rentabilna djelatnost,a onaj tko je u turizmu zaradio i milion eura zna što to znaći,i neće investirati.Ako svi znaju da od toga nema ništa ,pa i Duspara,nije mi jasno zašto se novac uzaludno troši u papirologiju.
  Hromi_Daba

  Hromi_Daba

  Komentirano: 5.8.2018. | 10:08

  4

  Vjest u rangu one o ulaganjima u luku Brod.
  livada

  livada

  Komentirano: 5.8.2018. | 8:20

  5

  Na stranu sad je li to dobra ili losa ideja, ali sama cinjenica da se u pet godina nije ni trava mogla pokosit, a kamoli kamp uredit, dovoljno govori o tome kako ce ovo zavrsiti na kraju. Jednako kao i prmenadna pozornica u klasiji, zimska luka, kampus, novi stadion... Papir trpi svasta, youtube jos vise
  Detox

  Detox

  Komentirano: 5.8.2018. | 3:28

  6

  Ma ne bu otog niš.
  mini_star

  mini_star

  Komentirano: 5.8.2018. | 0:52

  7

  Gradska uprava objavila rat drveću. Asfaltirat će šumu. I to u obliku rotora, dabome.
  MENTALIST

  MENTALIST

  Komentirano: 4.8.2018. | 22:48

  8

  blade , stipe, apsolutno ste u pravu , trebalo je puno vremena da se takva glupost smisli kada Sava malo poraste ,vozi miško, Da li je netko napravio studiju koliko bi godišnje turista moralo doći da bi pokrilo godišnje troškove,nevjerojatna količina ljudske gluposti
  stipe

  stipe

  Komentirano: 4.8.2018. | 21:12

  9

  Jel vam te ideje Lemaićka smišlja?
  balkanforever

  balkanforever

  Komentirano: 4.8.2018. | 21:12

  10

  Kakav vražji kamp, Poloj je pod vodom po par mjeseci godišnje, ljeta su nikakva za turizam, tko će plaćati skupo kampiranje u gradu u kojem sve što se vrijedi vidjeti obiđeš za dva sata?

  Broj komentara: 11

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ručak u hotelu nije samo za one s 'debelim' novčanikom

  Novo u brodskoj ponudi

  Ručak u hotelu nije samo za one s 'debelim' novčanikom

  6.11.2018. | 13:00
  Hotel Art pokrenuo je novu liniju namijenjenu prije svega Brođanima, a koju su nazvali Art Expres. Evo o čemu je riječ.
  Hotel Art pokrenuo je novu liniju namijenjenu prije svega Brođanima, a koju su nazvali Art Expres. Evo o čemu je riječ.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Avetinjske ostatke Hrvatska će dati u zakup Rusima ili ...

  Rafinerijsko odmaralište na Lošinju

  Avetinjske ostatke Hrvatska će dati u zakup Rusima ili ...

  2.11.2018. | 21:00
  Moglo bi konačno biti nekih pozitivnih pomaka u rješavanju nekada vrlo vrijedne imovine. Sudeći prema broju stranaca na Lošinju, koji su sve češći vlasnici prvoklasnih lokacija i objekata, ne bi se trebali čuditi ako potpuno devastirano bivše rafinerijsko odmaralište dobiju u z
  Moglo bi konačno biti nekih pozitivnih pomaka u rješavanju nekada vrlo vrijedne imovine. Sudeći prema broju stranaca na Lošinju, koji su sve češći vlasnici prvoklasnih lokacija i objekata, ne bi se trebali čuditi ako potpuno devastirano bivše rafinerijsko odmaralište dobiju u z
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Džaba svega ako nema priče

  Turistička ponuda

  Džaba svega ako nema priče

  19.10.2018. | 18:15
  Žele li turiste privući na ovo područje trebat će im kvalitetniji i osmišljeniji pristup od praznih polica i susreta s očevima proslavljenih nogometaša. Trebat će i suveniri koje primjerice Slavonski Brod nema. Brošura će ponekoga i dovesti na ovo područje, ali džaba svega ako ne
  Žele li turiste privući na ovo područje trebat će im kvalitetniji i osmišljeniji pristup od praznih polica i susreta s očevima proslavljenih nogometaša. Trebat će i suveniri koje primjerice Slavonski Brod nema. Brošura će ponekoga i dovesti na ovo područje, ali džaba svega ako ne
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara - vizionar, trendseter ili tek plagijator bez novca

  Poloj kao luksuzna destinacija?

  Duspara - vizionar, trendseter ili tek plagijator bez novca

  13.10.2018. | 0:01
  Najbolje ideje najčešće zvuče nevjerojatno i teško ostvarivo, no lakše je zamisliti kako bismo sami mogli unaprijediti, poboljšati i razviti vlastitu okolinu kada slično napravi netko drugi - na mjestu jednako besperspektivnom i zabačenom kao što je vaše. Trava je, jasno je, na s
  Najbolje ideje najčešće zvuče nevjerojatno i teško ostvarivo, no lakše je zamisliti kako bismo sami mogli unaprijediti, poboljšati i razviti vlastitu okolinu kada slično napravi netko drugi - na mjestu jednako besperspektivnom i zabačenom kao što je vaše. Trava je, jasno je, na s
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Desetak influencera posjetit će i Slavonski Brod

  O brodskoj županiji u svijetu interneta

  Desetak influencera posjetit će i Slavonski Brod

  4.9.2018. | 18:00
  Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija naći će se u objavama na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera.
  Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija naći će se u objavama na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sve koji nisu razumjeli smisao jučerašnje akcije

  Direktorica TZ dostavila priopćenje

  Za sve koji nisu razumjeli smisao jučerašnje akcije

  20.8.2018. | 14:15
  Jučerašnju akciju Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, o kojoj je pisao SBplus, žestoko su kritizirali komentatori i pritom prilično nemilosrdno napali direktoricu. Izgleda zbog toga, za 'sve koji nisu prepoznali smisao aktivnosti', stiglo nam je službeno priopćenja.
  Jučerašnju akciju Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, o kojoj je pisao SBplus, žestoko su kritizirali komentatori i pritom prilično nemilosrdno napali direktoricu. Izgleda zbog toga, za 'sve koji nisu prepoznali smisao aktivnosti', stiglo nam je službeno priopćenja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedna akcija Ružice Vidaković, univ. spec. oec

  Brodsko-posavska Turistička zajednica

  Vrijedna akcija Ružice Vidaković, univ. spec. oec

  19.8.2018. | 23:45
  Prema pisanju 035portala, putnici su reagirali "s osmijehom na licu, što je bila potvrda kako je akcija postigla svoj cilj".
  Prema pisanju 035portala, putnici su reagirali "s osmijehom na licu, što je bila potvrda kako je akcija postigla svoj cilj".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Apartmane na Jadranu besplatno nude obiteljima

  Neke stvari nemaju cijenu

  Apartmane na Jadranu besplatno nude obiteljima

  15.6.2018. | 14:45
  I brodske obitelji koje nemaju mogućnost platiti skupe apartmane na Jadranu također se mogu javiti iznajmljivačima sa srcem koji će im, u zamjenu za osmijeh i radost na licima posjetitelja iz kopnene Hrvatske, na nekoliko dana pružiti novi morski dom.
  I brodske obitelji koje nemaju mogućnost platiti skupe apartmane na Jadranu također se mogu javiti iznajmljivačima sa srcem koji će im, u zamjenu za osmijeh i radost na licima posjetitelja iz kopnene Hrvatske, na nekoliko dana pružiti novi morski dom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko nema pravo takvu izvrsnost srozati na prosječnost

  Samo iznimno i drugačije može uspjeti

  Nitko nema pravo takvu izvrsnost srozati na prosječnost

  4.6.2018. | 21:00
  Udobne ležaljke, ljuljačke i vreće za sjedenje u koje se posjetitelji mogu slobodno 'zavaliti' te tako u punom smislu riječi uživati u svemu što brodska tvrđava nudi, svakako bi bile bolji izbor od sadašnjih romantičnih, ali tužnih i neudobnih, objektu nepripadajućih, metalnih st
  Udobne ležaljke, ljuljačke i vreće za sjedenje u koje se posjetitelji mogu slobodno 'zavaliti' te tako u punom smislu riječi uživati u svemu što brodska tvrđava nudi, svakako bi bile bolji izbor od sadašnjih romantičnih, ali tužnih i neudobnih, objektu nepripadajućih, metalnih st
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najljepše fotografije napravljene slavonskim objektivom

  Promocija Slavonskog Broda i okolice

  Najljepše fotografije napravljene slavonskim objektivom

  30.5.2018. | 11:00
  Motivi fotografija koje su slali sudionici natječaja nisu bili ograničeni pa se tu našlo svega, od prirodnih ljepota i znamenitosti koje oduzimaju dah pa sve do sitnijih motiva, teško uočljivih neiskusnom promatraču.
  Motivi fotografija koje su slali sudionici natječaja nisu bili ograničeni pa se tu našlo svega, od prirodnih ljepota i znamenitosti koje oduzimaju dah pa sve do sitnijih motiva, teško uočljivih neiskusnom promatraču.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripreme za otvaranje ljetne sezone na Poloju

  Objavljen natječaj za pružatelje usluga

  Pripreme za otvaranje ljetne sezone na Poloju

  18.5.2018. | 13:30
  Na gradskoj će plaži ugostitelji i prodavači i ove godine posjetiteljima nuditi osvježavajuće napitke, sladolede, kuhane kukuruze i brzu hranu, a, kao i svake godine, bit će dostupan i zabavni park na vodi.
  Na gradskoj će plaži ugostitelji i prodavači i ove godine posjetiteljima nuditi osvježavajuće napitke, sladolede, kuhane kukuruze i brzu hranu, a, kao i svake godine, bit će dostupan i zabavni park na vodi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kruzer još jednom u Brod dovezao strane goste

  Otvorena sezona riječnog turizma

  Kruzer još jednom u Brod dovezao strane goste

  30.4.2018. | 11:00
  Riječni brod u Slavonski je Brod uplovio sinoć te je pristao tik uz obalu, a turista na njemu danas gotovo i nema jer cijelo prijepodne provode u obilasku i razgledavanju grada.
  Riječni brod u Slavonski je Brod uplovio sinoć te je pristao tik uz obalu, a turista na njemu danas gotovo i nema jer cijelo prijepodne provode u obilasku i razgledavanju grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luksuzni kruzer pristao u brodsku luku

  Putnici obišli grad

  Luksuzni kruzer pristao u brodsku luku

  12.4.2018. | 12:00
  Brod ima 78 putničkih kabina i ukupno četiri palube, a može ugostiti maksimalno 157 putnika. Turisti njime plove plovnim putovima rijeke Save od Novog Sada do Siska.
  Brod ima 78 putničkih kabina i ukupno četiri palube, a može ugostiti maksimalno 157 putnika. Turisti njime plove plovnim putovima rijeke Save od Novog Sada do Siska.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Sutjesku i Kozaru posjetit će i Slavonski Brod

  Za 22 tisuće kuna

  Uz Sutjesku i Kozaru posjetit će i Slavonski Brod

  19.3.2018. | 17:30
  Povijest se ovdje pokušala izbrisati uklanjanjem i rušenjem spomenika i spomen ploča, a turisti za 22 tisuće kuna obilaze povijesne spomenike Balkana.
  Povijest se ovdje pokušala izbrisati uklanjanjem i rušenjem spomenika i spomen ploča, a turisti za 22 tisuće kuna obilaze povijesne spomenike Balkana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko je nositelj dva zlata sa sajma kobasica

  S kobasicom u Europu

  Evo tko je nositelj dva zlata sa sajma kobasica

  6.3.2018. | 17:20
  Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, dok je na lanjskom sajmu takvu ocjenu dobila samo jedna kobasica. Nastup predstavni
  Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, dok je na lanjskom sajmu takvu ocjenu dobila samo jedna kobasica. Nastup predstavni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva milijuna eura za primjereniji prostor Muzeja tambure

  Pet godina rada

  Dva milijuna eura za primjereniji prostor Muzeja tambure

  23.1.2018. | 21:00
  Grad Brod ima preko sto godina dugu tradiciju tamburaške glazbe, a jedinstveni muzej, sveobuhvatan po sadržaju, tematici, ponudi,..., i priča o tamburi kao hrvatskom nacionalnom glazbalu - ako se ova obećanja obistine - tako bi konačno dobili obličje i pravu svrhu.
  Grad Brod ima preko sto godina dugu tradiciju tamburaške glazbe, a jedinstveni muzej, sveobuhvatan po sadržaju, tematici, ponudi,..., i priča o tamburi kao hrvatskom nacionalnom glazbalu - ako se ova obećanja obistine - tako bi konačno dobili obličje i pravu svrhu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će to veliki uspjeh ako 2024. godine dostignemo 1984.

  Uz stopu rasta od 15 posto godišnje

  Bit će to veliki uspjeh ako 2024. godine dostignemo 1984.

  4.1.2018. | 0:01
  Budući da je tijekom 'Orwellove' 1984. godine, ondašnje ovdašnje društvo živjelo 'u mraku', u Slavonskom Brodu ostvareno je 90.829 noćenja turista.
  Budući da je tijekom 'Orwellove' 1984. godine, ondašnje ovdašnje društvo živjelo 'u mraku', u Slavonskom Brodu ostvareno je 90.829 noćenja turista.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Investitor gradi sukladno raspoloživim sredstvima

  Izgradnja dugo traje

  Investitor gradi sukladno raspoloživim sredstvima

  3.12.2017. | 17:30
  Planom je predviđena izgradnja poslovnog prostora na četiri kata na kojima će biti ukupno 24 hotelske sobe i restoran.
  Planom je predviđena izgradnja poslovnog prostora na četiri kata na kojima će biti ukupno 24 hotelske sobe i restoran.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod u očima stranaca

  Istražili smo

  Slavonski Brod u očima stranaca

  12.11.2017. | 12:15
  Kao negativne strane boravka u Slavonskom Brodu, gosti najčešće navode neljubaznost i nezainteresiranost osoblja te slabu kvalitetu usluge dok su urednošću soba i gastronomskom ponudom zadovoljni gotovo svi.
  Kao negativne strane boravka u Slavonskom Brodu, gosti najčešće navode neljubaznost i nezainteresiranost osoblja te slabu kvalitetu usluge dok su urednošću soba i gastronomskom ponudom zadovoljni gotovo svi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro počinje izgradnja hotela?

  Širenje smještajnih kapaciteta

  Uskoro počinje izgradnja hotela?

  10.11.2017. | 12:15
  Hotel će biti izgrađen po uzoru na povijesni vanjski izgled stožerne vojarne. Imat će jednu podzemnu te četiri nadzemne etaže, a ukupna će bruto površina hotela biti 4178,53 kvadratnih metara.
  Hotel će biti izgrađen po uzoru na povijesni vanjski izgled stožerne vojarne. Imat će jednu podzemnu te četiri nadzemne etaže, a ukupna će bruto površina hotela biti 4178,53 kvadratnih metara.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :