Gospodarstvo : Trgovina

Objavljeno: 29.11.2014. u 0:04
Prikaza: 4827
|
Autor: Jerko Zovak

'Je li moralo baš tako?'

Zašto su Brođani mandarine plaćali četiri kune?

Slavonski Brod : Zašto su Brođani mandarine plaćali četiri kune?Mudri trgovac pod budnim okom novinarke HTV-a(Foto: brodportal)

Zadaća Gradskog vijeća i gradonačelnika jeste skrbiti o punjenju proračunu; zadaća proizvođača mandarina jeste dobiti što veću cijenu za svoj proizvod; zadaća brodportala jeste (ne)opravdano napadati Dusparu i njegove, a zadaća SBplusa jeste približno točno informirati svoje posjetitelje.

SLAVONSKI BROD - Bezmalo svi brodski mediji infromirali su, ne samo brodsku javnost, o solidarnosti Slavonaca s Dalmatincima - u kojoj solidarnosti su ovdašnji seljaci, kolegama iz Dalmacije, priskočili u pomoć tijekom spašavanja ovogodišnjeg uroda 80-tak tisuća tona mandarina.

Mada baš i nije sasvim jasno u čemu se ta pomoć ogledala, kažu, bila je vrlo efikasna. Navodno, konačno je profunkcionirala plavo-zelene transferzala, ali u obrnutom smjeru. Naime, desetljećima se govorilo kako bi Slavonci svoje prehrambene proizvode trebali izvoziti preko Dalmacije, a evo Dalmatinci, zbog ruskog embarga, svoje mandarine ne izvozi u svijet nego ih prodaje u Slavoniji. I to vrlo uspješno - po cijeni od tri kuna za kilogram.

U odnosu na trgovačke centre, koji mandarine prodaju po dvostruko većoj cijeni, reći će neki, to i nije neki uspjeh, dapače. S druge strane pak, ako znamo da je ovogodišnji urod veći nego lanjski, a izvoza u Rusiju nema, logično je očekivati ekstremno smanjenje potražnje i, posljedično, cijena. Dok je proteklih godina uobičajena otkupna cijena bila oko tri kune, ove godine je pala na 1,50 do 2 kune po kilogramu.

'Nismo sposobni povući novac'

Zbog ruskog embarga, Europska unije je našim proizvođačima mandarina odobrila naknadu štete od deset posto uroda, po cijeni od 3,90 kuna za kilogram. Međutim, Hrvatska je Europskoj uniji morala vratiti 80 posto odobrenog novca, jer je iskoristila tek 1.384 tone od ukupno 7900 odobrenih tona.

Nakon svega, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, javno se požalio kako mandarine propadaju "jer nismo sposobni povući novac". Navodno, voćarima je bilo komplicirano popuniti OVE formulare.

Ipak, dosjetljivi Dalmatinci napravili su veliku svehrvatsku kampanju kojom: s jedne strane zajebali su ruski embargo i velike nakupce, a s druge strane Hrvatima osigurali jeftine i kvalitetne mandarine. Naime, putem nekakvih LAG-ova (Google ne zna što je to, a sliči na zadruge kapitalističke provenijencije) i interneta, bez posrednika dakle, krajnjem kupcu prodali su svoj proizvod po otkupnoj cijeni koju bi imali da nema embarga. Učinili su ono što slavonski seljaci ne čine sa svojim proizvodima.

Međutim, neki od 'proizvođača' (s ili bez navodnika) otišli su i korak dalje te, koristeći euforiju koja je zahvatila Hrvate (jer kupuju duplo jeftinije, a piše im se u plemenitost i solidarnost prema svojima s juga) odlučili su s tri na četiri kune podići cijenu mandarina. I, gdje će suza već na oko. Nisu to učinili u Dubrovniku, Rijeci, Poreču, Zagrebu... nego u Slavonskom Brodu. Svugdje su svoje mandarine prodavali po tri kune, tek u Slavonskom Brodu digli su cijenu za 25 posto.

Satko radi svoj posao

"Doznajemo da je razlog tome što je Grad Brod jedini odlučio neretvanskim voćarima naplatiti korištenje (zapuštene) lokacije za prodaju mandarina, temeljem odluke Gradskog vijeća da se naplati svako korištenje gradskih površina. Zbog toga su prodavači cijenu kilograma mandarina podigli za kunu, i zov u pomoć neretvanskih voćara odrazio se zapravo po leđima građana", piše brodportal i prijekorno pita: "Je li moralo baš tako?".

Nije. 'Tako' nije moralo biti. Ali, tako je bilo. Međutim, tako nije bilo zbog "odluke Gradskog vijeća da se naplati svako korištenje gradskih površina", nego zbog odluke prodavača mandarina da zaradi više - kad mu je to Bog omogućio.

Da je u pitanju tek 'naš' Duspara, kako sugeriraju kolege s brodportala, onda bi mandarina bila po cijeni od 3,17 kuna po kilogramu (ako je kamion bio tek 10 tona), jer Grad je naplatio 1700 kuna za prodajno mjesto.

Dakle, umjesto da 10 tona mandarina Brođanima proda po cijeni od 31.700 kuna, čovjek ih je prodao po cijeni od 40 tisuća. I tako, u jednom danu, zaradio 8300 kuna više nego njegove kolege (ili on sam) negdje drugdje.

I ništa sporno nije. Zadaća Gradskog vijeća i gradonačelnika jeste skrbiti o punjenju proračunu; zadaća proizvođača mandarina jeste dobiti što veću cijenu za svoj proizvod; zadaća brodportala jeste (ne)opravdano napadati Dusparu i njegove, a zadaća SBplusa jeste približno točno informirati svoje posjetitelje.

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Znalac

Znalac

Komentirano: 2.12.2014. | 12:16

1

A mogao je grad sufinancirati svakom gradjaninu autobusnu kartu ..da se ne stvaraju guzve i kolone (znamo svi gdje...) ..mogao je grad svakom djetetu poklon za Sv.Nikolu...mogao je grad...a di su pare ..??!! ..birali smo sami da Oni odlucuju umjesto nas ..jbg..odluka je bazen..pa neka nam bude ...netko bi Marsoniu ...ja bi ugasio npr KK Brod ...zasto nitko ne napise kolike gubitke ima klub sa svojim nastupanjem u 1ligi u zadnje 4g npr ..? ..ako rukomet ,odbojka moze po drugim ligama ..zasto treba Kardume financirati? ..
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 2.12.2014. | 12:04

2

A mogao je Grad na primjer, platiti sufinanciranje 250.000 kuna pa da mandarine u gradu Brodu budu 2 kn po kg? ili svakom stanovniku grada pokloniti 2 kg mandarina čak?... Toliko je naime, samo sufinanciranje gubitka za bazen za grijanje i plaće i to samo u studenom! ... I tako svaki mjesec
grunf

grunf

Komentirano: 2.12.2014. | 8:10

3

Ako je OPG naravno da ne mora izdavati račune, nije nitko lud doći u tuđi grad a ne pripremiti se sa papirologijom.Prodaja je trebala na kraju krajeva biti ispred Di Kapelana,Blatančićeva, možda bi se dogodilo čudo, pa da se birc ponovo otvori.....koliki mu je dug to samo Mirko zna...........i on sam.Možda dočekamo jednog dana da tako plasiramo šarane iz ribnjaka negdje dole, ha, ha.
Znalac

Znalac

Komentirano: 1.12.2014. | 18:10

4

Koliko je prekupac platio poreza drzavi? ..di su porezni inspektori bili ? ..da li je novinar/ka provjerila OPG s kojeg je mandarina stigla i u kakvoj su vezi s prodavacem ? ..kolika je tocna kilaza bila(ne rekla kazala) ...budite novinari do kraja ,a ne kao po obicaju ..poluinformacije polunovinara ...
seka

seka

Komentirano: 1.12.2014. | 14:58

5

Meni je ovdje najvažnije da autor uvijek objektivno informira. To me oduševljava.
fuzija

fuzija

Komentirano: 1.12.2014. | 8:54

6

Gospon Zovak, probajte upisati u Google tražilicu "Lokalna Akcijska Grupa".. Ponekad ni Google nema lijeka za ljudsku glupost i neznanje. Raspitajte se ubuduće prije nego što popljujete, a pojma nemate ni o čemu pričate. A ovo za mandarine je čista sramota našega Grada! Uvijek mi moramo biti drugačiji od drugih, samo šteta što nam to u većini slučajeva ne služi na čast!
provincijalac

provincijalac

Komentirano: 30.11.2014. | 0:42

7

Čekaj malo, Ovaj iz doline neretve je prodavao mandarine negdje bogu iza leđa za 4kn po kg? Pa po toj cijeni se mogu kupiti manje više svaki dan na gradskog tržnici. Ja sam prekjučer kupio nekih 5kg mandarina po toj cijeni na početku onog neasvaltiranog parkinga preko puta male crkve. Tamo je svaki dan od jutra do mraka kamion pun mandarina a na velikom kartonu ispred štanda piše 4. U Lidlu su u početku bile po 4kn. Sad su digli na 6kn pa nitko ne kupuje. Napisali su ispred Dolina Neretve, kao da postoje neke druge koje se u Hrvatskoj prodaju.
lomas

lomas

Komentirano: 30.11.2014. | 0:37

8

Ali trošak prijevoza, ambalaže i drugih stvari.. Tko zna koliko čistog ostane...
daran

daran

Komentirano: 29.11.2014. | 19:59

9

Zaista su Sibinjci glupi.Plaćaju kunu više nego u trgovini,a i težina je upitna.
svili

svili

Komentirano: 29.11.2014. | 19:35

10

Labude od Andrijevaca, nemoj trkeljati. Ako si osobno isfrustriran to nije razlog da siješ mržnju prema drugima. I ne boj se ti za brođane, mi znamo koga smo birali i OPET ĆEMO, a ti i oni za koje radiš možete se postaviti na glavu, za Vas rođena žena ne bi glasala!!!!Pozdrav iz Slavonskog Broda

Broj komentara: 16

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Začini hitno maknuti s polica trgovina

Građani, oprez!

Začini hitno maknuti s polica trgovina

16.2.2018. | 20:10
Radi se o artiklu mađarskog proizvođača koji je s polica maknut zbog prisutnosti salmonele.
Radi se o artiklu mađarskog proizvođača koji je s polica maknut zbog prisutnosti salmonele.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepristojno pipkanje hrane u trgovinama

Zdravstveni problem i nedostatak bontona

Nepristojno pipkanje hrane u trgovinama

10.2.2018. | 16:30
Gledali ih drugi ili ne, kupci u Slavonskom Brodu, kao i ostatku Hrvatske, skloni su se u kvalitetu proizvoda uvjeravati osjetilom dodira, što i nije tako higijenska metoda za druge kojima zatim velikodušno ostave te iste proizvode.
Gledali ih drugi ili ne, kupci u Slavonskom Brodu, kao i ostatku Hrvatske, skloni su se u kvalitetu proizvoda uvjeravati osjetilom dodira, što i nije tako higijenska metoda za druge kojima zatim velikodušno ostave te iste proizvode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prodavači na tržnici zadovoljno trljali ruke

Uspješna subota usprkos snijegu

Prodavači na tržnici zadovoljno trljali ruke

3.2.2018. | 14:00
Snijeg jutros nije omeo brojne Brođane da obiđu gradsku tržnicu i provjere današnju ponudu koja je uistinu bila bogata. Sve se šarenilo od raznovrsnog voća i povrća, a domaćih je proizvoda bilo na svakom koraku.
Snijeg jutros nije omeo brojne Brođane da obiđu gradsku tržnicu i provjere današnju ponudu koja je uistinu bila bogata. Sve se šarenilo od raznovrsnog voća i povrća, a domaćih je proizvoda bilo na svakom koraku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni Brođani više ne hrle u trgovinu kao nekad

Poznati high street brand gubi kupce

Ni Brođani više ne hrle u trgovinu kao nekad

31.1.2018. | 18:00
Nižu zaradu i oslabljenu prodaju u fizičkim trgovinama, namjeravaju nadoknaditi u virtualnim shopovima i prodajom preko interneta, ciljajući time opet na svoju najvjerniju klijentelu - mlade koji sve rjeđe odlaze u klasičnu kupovinu.
Nižu zaradu i oslabljenu prodaju u fizičkim trgovinama, namjeravaju nadoknaditi u virtualnim shopovima i prodajom preko interneta, ciljajući time opet na svoju najvjerniju klijentelu - mlade koji sve rjeđe odlaze u klasičnu kupovinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa u kabinama za presvlačenje

Neobjašnjivi dio ljudske prirode

Što se događa u kabinama za presvlačenje

30.1.2018. | 16:00
Od krađe odjevnih predmeta, prodavačima su svakako gora iskustva prizori koje zateknu diljem poslovnice, posebice u odjeljcima za presvlačenje. Ostatci hrane, poderana i zaprljana roba, išarani zidovi i ljudski izmet, samo su neke od slika koje ih šokiraju.
Od krađe odjevnih predmeta, prodavačima su svakako gora iskustva prizori koje zateknu diljem poslovnice, posebice u odjeljcima za presvlačenje. Ostatci hrane, poderana i zaprljana roba, išarani zidovi i ljudski izmet, samo su neke od slika koje ih šokiraju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Propao prvi brodski praseći butik

Na sreću svinja

Propao prvi brodski praseći butik

18.1.2018. | 17:30
Stanovnici Slavonskog Broda samo su nakratko mastili brke slasnom prasetinom iz butika, a što je razlog ovoj neuspjeloj poduzetničkoj priči - loš poslovni plan, premaleno tržište ili zakoni koji ne potiču takve ideje, teško je zaključiti.
Stanovnici Slavonskog Broda samo su nakratko mastili brke slasnom prasetinom iz butika, a što je razlog ovoj neuspjeloj poduzetničkoj priči - loš poslovni plan, premaleno tržište ili zakoni koji ne potiču takve ideje, teško je zaključiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i brodska poslovnica pripasti Kinezima?

Moguća promjena vlasnika

Hoće li i brodska poslovnica pripasti Kinezima?

15.1.2018. | 20:50
Trgovački lanac prodaje robu u stotinama maloprodajnih objekata širom Europe, Latinske Amerike i Azije, a robna je kuća osnovana davne 1841. u nizozemskom gradu Sneeku.
Trgovački lanac prodaje robu u stotinama maloprodajnih objekata širom Europe, Latinske Amerike i Azije, a robna je kuća osnovana davne 1841. u nizozemskom gradu Sneeku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podneseno gotovo devet tisuća zahtjeva za povrat PDV-a

Granični prijelaz Brod

Podneseno gotovo devet tisuća zahtjeva za povrat PDV-a

13.1.2018. | 13:15
Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, odjeće, obuće, opreme za bebe, namještaja, bijele tehnike do građevinskog materijala
Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, odjeće, obuće, opreme za bebe, namještaja, bijele tehnike do građevinskog materijala
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prednosti i zamke sniženja

Brođani, oprez!

Prednosti i zamke sniženja

11.1.2018. | 19:00
Posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Takva prodaja obuhvaća akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje te prodaju proizvoda s greškom ili onu kojoj istječe rok uporabe.
Posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Takva prodaja obuhvaća akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje te prodaju proizvoda s greškom ili onu kojoj istječe rok uporabe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodskom Borovu popularne zenge rasprodane

Kolinda žute čizme vratila u modu

U brodskom Borovu popularne zenge rasprodane

9.1.2018. | 20:00
„Žute čizme" su se u Borovu počele proizvoditi još 1985. godine i to po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bile su namijenjene pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, a noću temperatura zraka naglo pada.
„Žute čizme" su se u Borovu počele proizvoditi još 1985. godine i to po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bile su namijenjene pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, a noću temperatura zraka naglo pada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kašici pronašli sredstvo za čišćenje

Lanac trgovina poslao upozorenje

U kašici pronašli sredstvo za čišćenje

9.1.2018. | 17:30
S obzirom na tri poslovnice koje trenutno posluju u Slavonskom Brodu, pozivaju se i svi brodski kupci da provjere jesu li kupovali navedene proizvode.
S obzirom na tri poslovnice koje trenutno posluju u Slavonskom Brodu, pozivaju se i svi brodski kupci da provjere jesu li kupovali navedene proizvode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Procvat brodskih trgovina robom iz druge ruke

Staro, a novo

Procvat brodskih trgovina robom iz druge ruke

8.1.2018. | 16:30
S jedne strane, ne troši se energija na proizvodnju nove robe, a s druge se strane smanjuje količina iskoristivog otpada koji inače nastaje odbacivanjem upotrebljive, ali nekomu neodgovarajuće odjeće.
S jedne strane, ne troši se energija na proizvodnju nove robe, a s druge se strane smanjuje količina iskoristivog otpada koji inače nastaje odbacivanjem upotrebljive, ali nekomu neodgovarajuće odjeće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupujemo hrvatsko u Republici Srpskoj

Zakon tržišta

Kupujemo hrvatsko u Republici Srpskoj

8.1.2018. | 9:15
- Kod oko 250 zaposlenih trgovaca na Tržnici, na sedam benzinskih crpki i u tri trgovačka centra mogli bismo reći kako je kuna postala najzastupljenije platežno sredstvo – kazao je načelnik Općine Brod, Ilija Jovičić, pripisujući to ne samo povoljnijim cijenama, nego i činjenicom
- Kod oko 250 zaposlenih trgovaca na Tržnici, na sedam benzinskih crpki i u tri trgovačka centra mogli bismo reći kako je kuna postala najzastupljenije platežno sredstvo – kazao je načelnik Općine Brod, Ilija Jovičić, pripisujući to ne samo povoljnijim cijenama, nego i činjenicom
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna povlastica za zaposlenike trgovine

U utrci za najboljeg poslodavca

Još jedna povlastica za zaposlenike trgovine

5.1.2018. | 11:10
Novogodišnja je to odluka Uprave kompanije kojom se slijede i ranije zacrtani ciljevi o poboljšanju materijalnih prava radnika.
Novogodišnja je to odluka Uprave kompanije kojom se slijede i ranije zacrtani ciljevi o poboljšanju materijalnih prava radnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretan Božić svima, a ne samo nama

Imamo priliku, iskoristimo ju

Sretan Božić svima, a ne samo nama

23.12.2017. | 9:15
Ja se sjećam vremena kada je nedjeljom u cijelom gradu bila dežurna samo jedna trgovina s kruhom i mlijekom i koja je radila od sedam do 10 sati. I nikome ništa nije nedostajalo i svi smo bili sretni i zadovoljni.
Ja se sjećam vremena kada je nedjeljom u cijelom gradu bila dežurna samo jedna trgovina s kruhom i mlijekom i koja je radila od sedam do 10 sati. I nikome ništa nije nedostajalo i svi smo bili sretni i zadovoljni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogata ponuda božićnih drvca na brodskim ulicama

Što se nudi i koje su cijene

Bogata ponuda božićnih drvca na brodskim ulicama

22.12.2017. | 10:30
Na brodskim su ulicama i ove godine u ponudi jele, smreke, srebrene smreke i nordijske jelke, a njihove se cijene kreću od 50 do 800 kuna, ovisno o vrsti i veličini koju tražite.
Na brodskim su ulicama i ove godine u ponudi jele, smreke, srebrene smreke i nordijske jelke, a njihove se cijene kreću od 50 do 800 kuna, ovisno o vrsti i veličini koju tražite.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivnija i ljepša strana grada

Šarenim policama protiv sivila

Pozitivnija i ljepša strana grada

12.12.2017. | 16:40
Ljudi u Slavoniji boje se pojma zdrave hrane i imaju predrasude kako se tu radi isključivo o skupoj hrani novog doba, a zapravo su to uglavnom davno zaboravljene stare namirnice koje su nekada rasle i na našim poljima.
Ljudi u Slavoniji boje se pojma zdrave hrane i imaju predrasude kako se tu radi isključivo o skupoj hrani novog doba, a zapravo su to uglavnom davno zaboravljene stare namirnice koje su nekada rasle i na našim poljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svakodnevno nas varaju i potkradaju

Oprezno u kupovinu

Svakodnevno nas varaju i potkradaju

10.12.2017. | 10:30
"Ukoliko dođe do evidentnog kršenja prava potrošača, potrošač je dužan uložiti pisanu reklamaciju trgovcu i zahtijevati ispraviti grešku. Trgovac je potrošaču dužan odgovoriti na njegovu pisanu reklamaciju u  Zakonskom roku 15 dana.Ukoliko je trgovac odbio potrošaču ispraviti gre
"Ukoliko dođe do evidentnog kršenja prava potrošača, potrošač je dužan uložiti pisanu reklamaciju trgovcu i zahtijevati ispraviti grešku. Trgovac je potrošaču dužan odgovoriti na njegovu pisanu reklamaciju u  Zakonskom roku 15 dana.Ukoliko je trgovac odbio potrošaču ispraviti gre
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čiji će radnici ove godine imati Božić?

Poželjan poslodavac

Čiji će radnici ove godine imati Božić?

11.11.2017. | 18:15
Božićnica će za oko 1600 zaposlenika biti isplaćena početkom prosinca. Osim toga, sva će djeca zaposlenika do navršene 15. godine primiti poklon.
Božićnica će za oko 1600 zaposlenika biti isplaćena početkom prosinca. Osim toga, sva će djeca zaposlenika do navršene 15. godine primiti poklon.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogata ponuda cvjetnih aranžmana

Brodska Tržnica

Bogata ponuda cvjetnih aranžmana

21.10.2017. | 18:10
Uz redovitu ponudu voća i povrća ove subote na slavonskobrodskoj Tržnici bogata je bila i ponuda cvijeća i cvjetnih aranžmana, koji u susret blagdanu Svih Svetih mnogi nabavljaju nešto ranije.
Uz redovitu ponudu voća i povrća ove subote na slavonskobrodskoj Tržnici bogata je bila i ponuda cvijeća i cvjetnih aranžmana, koji u susret blagdanu Svih Svetih mnogi nabavljaju nešto ranije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :