Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 20.2.2018. u 19:13
Prikaza: 1367
|
Autor: AP

Đuro Japarić:

'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'

Slavonski Brod : 'Zakon o zemljištu je završno uništenje hrvatskog sela'Đuro Japarić(Foto: Agroklub)

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novim aktom ovlasti raspolaganja površinama u državnom vlasništvu vraćaju se jedinicama lokalne samouprave.

Prije donošenja Zakona o poljoprivrednim zemljištu, članovi Udruge OPG-a Hrvatske Život uputili su apel predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i svim zastupnicima Hrvatskog sabora da Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne ide na glasanje, piše agroklub

Prema Japarićevim riječima, za gospodarenje državnim zemljištem trebale bi se osnovati županijske agencije. "To bi to bilo daleko jeftinije. Ovaj zakon je preskup i prespor, neće funkcionirati", rekao je Japarić.          

"Sadašnji zakon je završno uništavanje mnogih sela u Hrvatskoj. Udruga OPG-a Hrvatske Život i brojni poljoprivrednici smatraju da ovaj zakon nije u interesu hrvatskog naroda. Te male lokalne vlasti nemaju stručni ni ljudski kapacitet. 2001. sam nažalost bio u pravu, jer 180 općina 13 godina nije raspisalo nijedan natječaj za seljake. Tako smo kao narod ušli u EU s minimalnim površinama u ARKOD-u, u sustavu poticaja", rekao je Đuro Japarić, član Udruge OPG-a Hrvatske Život. 

Cijena za prodaju se plaća jednokratno

Najproblematičniji je, prema riječima poljoprivrednika, članak 70 prema kojem se cijena za prodaju poljoprivrednog zemljišta plaća jednokratno, 30 dana od sklapanja ugovora.   

"Ne znam točno tržišnu cijenu, ali ako je primjerice 3 do 5 tisuća kuna hektar, ja trenutačno ne mogu izdvojiti 70 tisuća kuna da bi se dalje razvijali. Malo nas je ostalo na ovim prostorima. Isključivo se radi o ljubavi prema selu, životinjama, svom kraju. Jednostavno, to nije lako napustiti, ali puno je ljudi otišlo odavde", rekao je Petar Bošnjaković iz Sovskog Dola. 

"Novca za jednokratnu isplatu u ovoj državi ima jako mali broj poljoprivrednika. To je antiseljački i antihrvatski zakon. Imam rješenja iz 2001. godine gdje je bila mogućnost isplate do 15 godina, a sada bi se zemljište trebalo moći plaćati i 20 godina. Primjerice ako jedna obitelj kupi 50 hektara da godišnje isplaćuje dva i pol. To bi bilo u interesu malih proizvođača", smatra Japarić.

Bošnjaković neće moći kupiti zemljište

Petar Bošnjaković trenutačno obrađuje 20-ak hektara zemlje, što mu nije dovoljno te planira kupiti još 15-ak hektara.  "Po ovim uvjetima koje nam sada država nudi, da moramo platiti to odjednom, nemamo mogućnosti širiti proizvodnju. Ne vjerujem da ima itko u općini Čaglin. Novca za to možda u ovoj državi imaju neki veći igrači koji će doći i za nekoga pokupovati tu zemlju", priča Bošnjaković.

Budući da nije "veliki igrač", Petar je razočaran što prema novom zakonu, neće moći kupiti zemljište. 

"Pitam ministra i nadležne, odakle mi da to kupimo? Da dignem kredit na ovo malo kuće ili hipoteku? Što da napravim? Da prodam ovce pa kupim tu zemlju? Ili da prodam strojeve koje sam 20 godina kupovao i da kupim zemlju? Što da gledam onda u nju? Toliko o tome. Ako nas stvarno misle zadržati u ovim krajevima moraju promijeniti taj zakon. To ne može tako", razočaran je Petar Bošnjaković. 

Prema riječima našeg sugovornika, problem je što u jednaku klasu pripadaju neplodna zemljišta s brdovitih predjela, kao što je upravo Sovski Dol te plodnije površine, primjerice s područja Baranje. 

"Mi smo specifična lokacija te spadamo pod brdsko-planinski kraj. Ne znamo uopće je li nam to negdje priznato. Imamo otežane uvjete gospodarenja. Kad se priča o otežanim uvjetima svi spominju Liku, Gorski Kotar. Slobodno gospodin Tolušić, kada god želi, neka dođe u ovaj dio Slavonije pa neka pogleda kakvi su ovdje uvjeti gospodarenja. Najbolja klasa zemlje u Sovskom dolu je peta klasa", tvrdi Bošnjaković. 

Poljoprivrednici smatraju da zakon neće uroditi plodom

Marijan Delišimunović iz Pakraca, jedan hektar zemlje u Gornjim Grahovljanima, 2016. godine platio je 17,5 tisuća kuna. Kvalitetom tla nije zadovoljan.

"To je bila šikara i drač, zemlja na kojoj korov ne raste, a ne trava. Ona je preorana, posijana je trava i na njoj ništa ne raste. To je "žnj" klasa zemlje, ali smo ju mi kupili zato što se naslanja na naš posjed. Znači država nas je "oženila" za 17,5 tisuća kuna, a proces kupovine je trajao jedno četiri godine", rekao je Marijan Delišimunović. 

Vraćanje ovlasti raspolaganjem zemljišta jedinicama lokalne samouprave, prema riječima poljoprivrednika, u Slavoniji neće uroditi plodom. 

"Negdje će to biti dobro. Takve sposobne lokalne samouprave postoje u Hrvatskoj, ali one ne obitavaju tu u ovom graničarskom području - Slavonski Brod, Osijek, Vinkovci, Požega, tu gdje je nekad bila Vojna krajina. Tako da sam skeptičan prema tom zakonu koji opet raspolaganje zemljom vraća na lokalnu razinu", nije optimističan Delišimunović. 

Japarić: Treba osnovati županijske agencije

Prema Japarićevim riječima, za gospodarenje državnim zemljištem trebale bi se osnovati županijske agencije. "To bi to bilo daleko jeftinije. Ovaj zakon je preskup i prespor, neće funkcionirati", rekao je za kraj Japarić. 

O problematici oko novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu poslali su upit Ministarstvu poljoprivrede, a odgovor prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,
primjedbe nekih udruga da je predloženi Zakon o poljoprivrednom zemljištu prespor i preskup za provođenje te da ne ide u korist malim proizvođačima i poljoprivrednicima smatramo neutemeljenima. Rokovi su primjereni s obzirom na vrijeme koje je potrebno jedinicama lokalne samouprave i ovlaštenim institucijama (županija, ministarstvo, državno odvjetništvo) za pripremu i provedbu pojedinih faza raspolaganja (donošenje Programa raspolaganja, raspisivanje natječaja, rok za dostavu ponuda, davanje mišljenja, suglasnosti…).
Zakonom propisan način provedbe javnih natječaja nužan je kako bi se omogućilo svim zainteresiranim poljoprivrednicima da po jednakim uvjetima sudjeluju u natječaju i dođu u zakup ili kupe poljoprivredno zemljište. Sredstva za provedbu postupaka raspolaganja bit će osigurana kroz prihod od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.
Primjedba da odredbe Zakona ne idu u korist malih proizvođača i poljoprivrednika je netočna jer su kriteriji za utvrđenje prava prvenstava kod zakupa i prodaje sasvim jasni i prednost daju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, mladima i domicilnima.
Kada je riječ o jednokratnom plaćanju kupoprodajne cijene, u prodaju idu manje površine poljoprivrednog zemljišta (do 10 ha za kontinentalno područje i do 1 ha  za priobalno područje) stoga se očekuje da kupoprodajna cijena za takve čestice neće biti previsoka. U dosadašnjoj praksi kod obročne otplate kupoprodajne cijene uočeno je niz nedostataka i problema kod naplate (neredovito plaćanje, prestanak plaćanja nakon nekoliko godina od sklapanja ugovora te se nije naplaćivala kamata za obročnu otplatu).
Isto tako, poljoprivrednicima su dostupna sredstva za sufinanciranje kupovine poljoprivrednog zemljišta iz pojedinih mjera Programa ruralnog razvoja.
Prema za sada dostupnim informacijama glasanje o konačnom prijedlogu zakonu o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je ovaj tjedan te se ne očekuje  III. čitanje.
S poštovanjem, Ministarstvo poljoprivrede"

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
t2991

t2991

Komentirano: 20.2.2018. | 20:26

1

Dragi seljaci, predlažem Vam da se žurno učlanite u stranku iz koje Vam dolazi načelnik, jer u protivnom ne morate niti ići na natječaje za zemlju !

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi zakon nakon više od dvadeset godina

Hoće li pomoći stočarstvu?

Novi zakon nakon više od dvadeset godina

5.1.2019. | 9:25
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'
'Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu su nam uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do 31.12. možete podnijeti zahtjev za potpore za osiguranje

Poljoprivrednici

Do 31.12. možete podnijeti zahtjev za potpore za osiguranje

27.12.2018. | 19:40
"Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni."
"Maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novac za OPG-ove potpomognutih i ruralnih područja

Pogledajte koliko 'ide' Slavoniji

Novac za OPG-ove potpomognutih i ruralnih područja

12.12.2018. | 9:15
Kako su prošla slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva u raspodjeli novca iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te kojoj županiji odlazi najveći iznos, pročitajte u nasta
Kako su prošla slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva u raspodjeli novca iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina te kojoj županiji odlazi najveći iznos, pročitajte u nasta
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako vam svinja osjeti bol platit ćete do 15 tisuća kuna

Pazite kod klanja

Ako vam svinja osjeti bol platit ćete do 15 tisuća kuna

6.12.2018. | 14:30
"Ovim putem podsjećamo kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, koje ne smiju osjetiti bol ili grubo postupanje."
"Ovim putem podsjećamo kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, koje ne smiju osjetiti bol ili grubo postupanje."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su od 'gorke' hrvatske jabuke napravili svoju 'limunadu'

Milovanovići se odlučili na preradu

Oni su od 'gorke' hrvatske jabuke napravili svoju 'limunadu'

25.11.2018. | 9:30
Priča Milovanovića je nalik naputku da od limuna koji vam život ponudi pokušate napraviti limunadu. Oni su umjesto limuna dobili zdravu, domaću jabuku koju im je 'zagorčati' pokušalo hrvatsko zakonodavstvo i sramotno niske otkupne cijene. No Milovanovići se nisu dali te su od nje
Priča Milovanovića je nalik naputku da od limuna koji vam život ponudi pokušate napraviti limunadu. Oni su umjesto limuna dobili zdravu, domaću jabuku koju im je 'zagorčati' pokušalo hrvatsko zakonodavstvo i sramotno niske otkupne cijene. No Milovanovići se nisu dali te su od nje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suša i tvrda zemlja zadaju velike glavobolje ratarima

Kasni sjetva:

Suša i tvrda zemlja zadaju velike glavobolje ratarima

16.11.2018. | 19:00
Neobično dugo sušno razdoblje praktično bez kapi kiše zadaje grdne probleme ratarima zapadne Slavonije. Zbog otežanog oranja i pripreme zemlje ne mogu na vrijeme i kvalitetno obaviti sjetvu ozimog ječma i pšenice.
Neobično dugo sušno razdoblje praktično bez kapi kiše zadaje grdne probleme ratarima zapadne Slavonije. Zbog otežanog oranja i pripreme zemlje ne mogu na vrijeme i kvalitetno obaviti sjetvu ozimog ječma i pšenice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nacionalne staklenke ide zagrebački, a ne 'slavonski med'

Slavonija zadnja i na 'svom terenu'

U nacionalne staklenke ide zagrebački, a ne 'slavonski med'

4.11.2018. | 12:35
Bez obzira na činjenicu da je jedino med iz Slavonije zaštićen i registriran na razini Europske unije te, samim time, predstavlja zaštitni znak za cijelu Hrvatsku što se pčelarstva tiče, najmanje takvog meda završit će u nacionalnim staklenkama i rukama hrvatskih prvašića.
Bez obzira na činjenicu da je jedino med iz Slavonije zaštićen i registriran na razini Europske unije te, samim time, predstavlja zaštitni znak za cijelu Hrvatsku što se pčelarstva tiče, najmanje takvog meda završit će u nacionalnim staklenkama i rukama hrvatskih prvašića.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi sami odlaze u slavonske voćnjake brati izvrsne jabuke

Nakon očaja voćara - reakcija 'naroda'

Ljudi sami odlaze u slavonske voćnjake brati izvrsne jabuke

1.11.2018. | 19:20
Voćarstvo u Slavoniji ove je godine bačeno na koljena. Prizori bogatog uroda jabuka posutih po voćnjacima postali su 'normalni'. No, jesmo li svjesni koliko bogatstvo leži u tonama tih proizvoda, dok plastične vrećice u supermarketima punimo jeftinim, umjetnim, bezukusnim voćem i
Voćarstvo u Slavoniji ove je godine bačeno na koljena. Prizori bogatog uroda jabuka posutih po voćnjacima postali su 'normalni'. No, jesmo li svjesni koliko bogatstvo leži u tonama tih proizvoda, dok plastične vrećice u supermarketima punimo jeftinim, umjetnim, bezukusnim voćem i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konoplja kao nova kultura za procvat slavonskih njiva

Prodaja cijele stabljike donosi zaradu

Konoplja kao nova kultura za procvat slavonskih njiva

1.11.2018. | 17:00
Prema dosadašnjem zakonu, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava što je suludo jer se od njega može napraviti više od 20 tisuća poizvoda.
Prema dosadašnjem zakonu, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava što je suludo jer se od njega može napraviti više od 20 tisuća poizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

Kako plasirati robu?

Slavonski voćari i povrtlari izlaz traže u udruživanju

30.10.2018. | 20:10
Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda.
Proizvođači zbog prekomjernog uvoza imaju velikih problema s plasmanom svojih proizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mažu li tim Projektom Slavoncima oči?

Stvaranje privida da ide nabolje

Mažu li tim Projektom Slavoncima oči?

7.10.2018. | 12:00
Činjenica da se Slavoniji konačno netko posvetio, ne znači da za to Slavonci trebaju biti zahvalni. Čak štoviše, to ih treba potaknuti na pitanje vladajućima - a gdje ste bili dosad i zašto je istok zemlje godinama bio zanemarivan.
Činjenica da se Slavoniji konačno netko posvetio, ne znači da za to Slavonci trebaju biti zahvalni. Čak štoviše, to ih treba potaknuti na pitanje vladajućima - a gdje ste bili dosad i zašto je istok zemlje godinama bio zanemarivan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povrće poskupjelo i za 100 posto

Jabuke skuplje od ananasa

Povrće poskupjelo i za 100 posto

21.9.2018. | 17:00
Paprika je lošije kvalitete, cvjetača je skuplja od 15 kuna, a rajčica doseže rekorde.
Paprika je lošije kvalitete, cvjetača je skuplja od 15 kuna, a rajčica doseže rekorde.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovogodišnji urod pšenice 10,4 posto veći

Državni zavod za statistiku:

Ovogodišnji urod pšenice 10,4 posto veći

10.9.2018. | 14:07
Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 142 tisuće hektara, a očekivani prirod je 5,3 tona po hektaru ili ukupno 753 tisuće tona, što je 10,4 posto više nego lani.
Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 142 tisuće hektara, a očekivani prirod je 5,3 tona po hektaru ili ukupno 753 tisuće tona, što je 10,4 posto više nego lani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas uz orače, sutra uz Vatrene

5. natjecanje orača

Danas uz orače, sutra uz Vatrene

14.7.2018. | 17:00
Danas smo uz orače, a sutra smo svi uz našu nogometnu reprezentaciju, s „kockicama” u srcu i ponosom u duši, kazao je, uz ostalo brodsko-posavski župan Danijel Marušić na današnjem petom županijskom natjecanju orača.
Danas smo uz orače, a sutra smo svi uz našu nogometnu reprezentaciju, s „kockicama” u srcu i ponosom u duši, kazao je, uz ostalo brodsko-posavski župan Danijel Marušić na današnjem petom županijskom natjecanju orača.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li tržište uništiti ovogodišnju žetvu?

Otkup pšenice

Hoće li tržište uništiti ovogodišnju žetvu?

9.7.2018. | 18:05
Samo je jedna tvrtka u zemlji izašla s cijenom otkupa pšenice. Oni su na bazi proteina od 11 do 14 posto izašli sa četiri razreda i cijenom od 0,90 do 1,20 kuna.
Samo je jedna tvrtka u zemlji izašla s cijenom otkupa pšenice. Oni su na bazi proteina od 11 do 14 posto izašli sa četiri razreda i cijenom od 0,90 do 1,20 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci i Vojvođani zajedno istražuju stare sorte voća

Izgubljene sorte nenadoknadiv su gubitak

Slavonci i Vojvođani zajedno istražuju stare sorte voća

2.6.2018. | 11:55
Odjel za voćarstvo Poljoprivrednog instituta iz Osijeka i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 vrijedan 525 tisuća eura zajednički na podru
Odjel za voćarstvo Poljoprivrednog instituta iz Osijeka i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje kroz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 vrijedan 525 tisuća eura zajednički na podru
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je Švicarska, samo treba zasukati rukave'

Mato Gavran:

'Ovo je Švicarska, samo treba zasukati rukave'

31.5.2018. | 21:00
"Kada bi ljudi bili spremni raditi, i oni bi mogli živjeti ovdje. No mi imamo, usudio bih se reći, kult nerada. Situaciju kada se većina ponaša da se ništa ne isplati raditi, nego je sve bolje kupiti što je daleko od istine. Treba željeti. Treba zasukati rukave i uvjeriti sebe da
"Kada bi ljudi bili spremni raditi, i oni bi mogli živjeti ovdje. No mi imamo, usudio bih se reći, kult nerada. Situaciju kada se većina ponaša da se ništa ne isplati raditi, nego je sve bolje kupiti što je daleko od istine. Treba željeti. Treba zasukati rukave i uvjeriti sebe da
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sustavom navodnjavanja do napretka u poljoprivredi

Pomoć županije proizvođačima

Sustavom navodnjavanja do napretka u poljoprivredi

28.5.2018. | 16:15
Projekt „Sustava za navodnjavanje Orubica", nositelja Brodsko-posavske županije, vrijedan je 45.283.895 kuna rasprostirat će se na području Općine Davor te ovom podrucju ponuditi dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavanjem plodnih slavonskih polja vodom iz rijeke Sav
Projekt „Sustava za navodnjavanje Orubica", nositelja Brodsko-posavske županije, vrijedan je 45.283.895 kuna rasprostirat će se na području Općine Davor te ovom podrucju ponuditi dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavanjem plodnih slavonskih polja vodom iz rijeke Sav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naše domaće i u Brodsko-posavskoj županiji

U tijeku prijave za radionice

Naše domaće i u Brodsko-posavskoj županiji

24.5.2018. | 9:15
Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj promocija, ne samo novosti u Programu ruralnog razvoja, nego i hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.
Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj promocija, ne samo novosti u Programu ruralnog razvoja, nego i hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici do kraja svibnja moraju ispitati tlo

Državna poljoprivredna zemljišta

Poljoprivrednici do kraja svibnja moraju ispitati tlo

22.5.2018. | 18:00
Svi koji nešto uzgajaju na poljoprivrednom zemljištu koje pripada državi, obavezni su svake godine testirati plodnost tla i podatke dostaviti službama za praćenje stanja.
Svi koji nešto uzgajaju na poljoprivrednom zemljištu koje pripada državi, obavezni su svake godine testirati plodnost tla i podatke dostaviti službama za praćenje stanja.