Gospodarstvo

Objavljeno: 26.5.2018. u 9:15
Prikaza: 2624
|
Autor: Ž.G.

Najbrža europska dizala vinula ih u nebo

Brođanin nezaustavljivo osvaja europsko tržište

Slavonski Brod : Brođanin nezaustavljivo osvaja europsko tržišteSiniša Stanić(Foto: LiderMedia)

Nakon što su mu Slavonski Brod i Hrvatska, u kojima i dalje posluje i radi, postali premaleni kao tržište, brodski se poduzetnik proširio na Europu i zasjeo na lidersku poziciju u dizajniranju, izradnji i ugradnji najbržih i najboljih inovativnih liftova.

SLAVONSKI BROD - Navede li vas posao u Berlin, Milano, Pariz, Monako, Torino, Rotweil, Lyon, Varšavu, Hamburg ili se ondje zateknete kao turist, vrlo je vjerojatno da ćete se u tamošnjim poslovnim neboderima ili tornjevima i vidikovcima upoznati i s djelima ruku Brođana. I ono će vas odvesti, bolje rečeno dići na sam vrh, sigurno, ugodno i - ekspresno, najbrže, piše Poslovni dnevnik.

Naime, u znamenitom TV tornju u njemačkom glavnom gradu, sjedištu regionalne uprave u najbogatijemu talijanskom gradu, poslovnim tornjevima u francuskoj metropoli, uredskim i zgradama industrija i kulturnih institucija po Njemačkoj, Poljskoj, Turskoj... ugrađeni su liftovi koje su montirali radnici brodske tvrtke Simplex o kojoj je SBplus već ranije pisao.

Milijuni korisnika pomislili bi da su to obična dizala koja voze od točke A u prizemlju do točke B na vrhu, no riječ je o unikatima, dizalima koja su praktički vrhunac inženjerskog i montažerskog znanja i umijeća sparenog s inovativnim tehnološkim rješenjima.

Siniša Stanić predsjednik je Uprave, odnosno generalni menadžer tvrtke iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda, koju je osnovao s bratom Ivanom i sestrom Marinom prije deset godina u Njemačkoj, sjedištem u Hrvatskoj, podružnicaima u Francuskoj i BiH i operacijama u cijelom svijetu.

U EY-evom ovogodišnjem izboru za Poduzetnika godine dobio je priznanje za međunarodna postignuća, a o svom poslu, koji je Simplex vinuo u respektabilnoga igrača u segmentu ugradnje tzv. high-rise dizala, jednostavno kaže kako je najvažniji faktor za postizanje zahtijevane kvalitete visoka preciznost u montaži. „To vrlo često znači razliku između visokokvalitetnog i nekvalitetnog konačnog proizvoda. Dizala su vrlo zahtjevni sustavi u zgradama, a posebice ukoliko se radi o high-rise dizalima i dizalima najnovijih generacija koja obuhvaćaju kompleksna tehnološka rješenja. Dizala svojim karakteristikama uglavnom su adaptivna raznim arhitektonskim zahtjevima, a iznimno je bitno da građevinski radovi budu kvalitetno izvedeni kao preduvjet za kvalitetnu ugradnju dizala", objašnjava Stanić.

U partnerstvu je s moćnim njemačkim Thyssen Kruppom i Schindlerom, divovima u proizvodnji dizala, za koje radi jedinstvena i originalna rješenja. Među posljednjim projektima na koje su izuzetno ponosni, jest i testni Thyssen Kruppov toran u gradu Rotweilu, namijenjen testiranju karakteristika dizala, od sigurnosti do brzine. S 246 metara, otvoren lani, taj je toranj i turistička atrakcija, ne samo primjer primjene visokostručnih znanja. Lift do vrha vozi brzinom do 18 metara u sekundi.

„To je prvo dizalo na svijetu koje vozi i vertikalno i horizontalno", ističe Stanić. Tamo su realizirali i prvi svjetski lift bez sajli. Revolucionarni sustav cilja napraviti revoluciju u visokogradnji. Objašnjava da to znači i horizontalnu pokretljivost, što ovo tzv. multi rješenje čini idealnim za optimizaciju prometa. Stanić napominje da to nije i najbrži lift u Europi, već je to onaj u TV tornju u Berlinu, najvećoj građevini u Njemačkoj (368 metara) koji je također ugrađen od strane radnika Simplexa. Ponose se i spomenutim dizalom u Milanu, najbržim u Italiji i prvim velikim projektom tvrtke. Kako je jednom Stanić spomenuo, liftovi su teško tržište, proizvođači se natječu u revolucionarnim konceptima, ali je ipak ključno projektiranje i montaža, gdje oni nastupaju.

„Kompleksnost ugradnje dizala ovisi o tipu i vrsti dizala, a bitno je da građevinski radovi budu kvalitetno izvedeni kao preduvjet za kvalitetnu ugradnju dizala. Naravno da su specijalizirane građevine kao npr. bolnice puno kompleksnije nego manje specijalizirane kao npr. stambene zgrade pa se i ugradnja dizala treba prilagoditi tim specifičnim karakteristikama zgrade tj. u kompleksniju zgradu uobičajeno se ugrađuju i kompleksniji tipovi dizala. Zato je bitno da i mi budemo inovativni", govori brodski poduzetnik za Poslovni dnevnik, uz napomenu da su oni upravo u Milanu postigli pravi presedan, jer su dizalo u objekt visok 200 metara ugradili s odstupanjem od samo jednog milimetra. Dotad se toleriralo odstupanje do 3 milimetra.

Svi zahtjevni projekti koje su izveli na zadovoljstvo naručioca u Europi i koji im donose i nove narudžbe, budući da ih, kaže Stanić, „specijalizacija za high-rise dizala i kvaliteta rada koju ostvarujemo stavlja u lidersku poziciju na europskom tržištu", potaknula ih je da naprave i prvo hrvatsko dizalo, koje su opisali i kao - socijalno osvješteno. „Dizalo, kao i svaki drugi proizvod treba osmisliti tj. projektirati, proizvesti, ugraditi i naposljetku i održavati tijekom njegovog životnog vijeka. Socijalno osvješteni znači da planiramo osmisliti dizalo koje će biti dostupno i klijentima s nižim proračunom u odnosu na standard industrije, a u proizvodnji dizala veći dio dizala, a posebice konstrukcija i kabina, bio bi proizveden kod nas u Simplexu dok bi se neki usko specijalizirani sklopovi kao npr. upravljački procesori i elektromotori ugradili od drugih proizvođača", otkrio je Stanić što bi to budući prvi hrvatski lift činilo proizvodom "made in Croatia".

Nije da u Hrvatskoj nisu imali posla, no činjenica da čak 95 posto prihoda od lani ostvarenih pet milijuna eura ostvaruju od izvoza (ove godine planriaju rasti 10 posto), govori da im je domaće dvorište preusko. Ali razlog je i u posrtanju građevinarstva. "U Hrvatskoj smo izveli projekt projektiranja, proizvodnje i ugradnje dizala u najvišu zgradu u Slavonskom Brodu od 11 katova, a koje i danas održavamo. Nažalost, u zadnje vrijeme u Hrvatskoj nema aktualnih visokih objekata koji se izvode ili koji bi bili spremni za početak izvedbe, a mi smo svakako spremni i željni povećati svoju prisutnost na tržištu Hrvatske", reći će Siniša Stanić. No, s upravo završenim jednogodišnjim projektom Dizala bez granica, vrijednim 16 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 5,9 milijuna iz EU fondova, to se možda malo i pomakne.

„Naziv Dizala bez granica trebao bi iskomunicirati simboliku naše želje da pomičemo granice na tržištu, a što smatramo da ćemo proširenjem proizvodne linije i proizvodnjom vlastitog dizala svakako i ostvariti. Možemo reći da smo u potpunosti ostvarili planirano te smo iznimno zadovoljni s proizvodnom linijom koju nam je EU projekt omogućio. Sada ostaje na nama da tu novu proizvodnu liniju u najvećoj mogućoj mjeri stavimo u funkciju proizvodnje dijelova i komponenti dizala, kao i cjelokupnog dizala, a što ne sumnjamo da ćemo u Simplexu i ostvariti", nada se Stanić. Tvrtka danas ima više od 130 radnika, kompetentnih za montažu i stalno posvećenih educiranju, a budući da proizvodnja zahvaljujući EU projektu starta s proširenom proizvodnom linijom, planirano je zaposlenje dodatne radne snage.

Članak je u cijelosti moguće pročitati OVDJE.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 27.5.2018. | 22:42

1

Vrlo lijepa priča i sve pohvale sto ovakve stvari objavljujete. Jer vjerujem kako je svima dosta nesposobnih političara koji se hvale po portalu kako im je tamo neko ministarstvo dodijelilo nesta i oni se poslikaju pa makar to bio i Kontenjer za smeće a nekuze da su jadni i da ništa stvorili nisu svojim radom
oklopnjak

oklopnjak

Komentirano: 26.5.2018. | 12:23

2

Čestitke Simplexu i svim njegovim radnicima. Bravo ekipa!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika brodskim odgojiteljima za prvo radno iskustvo

Brodski vrtići traže pripravnike

Prilika brodskim odgojiteljima za prvo radno iskustvo

15.6.2018. | 13:30
Na natječaj se mogu javiti samo odgojitelji kojima će to biti prvo radno iskustvo u struci. Dobit će priliku na godinu dana raditi puno radno vrijeme u nekom od brodskih vrtića i tako od pripravnika postati odgojitelji sa iskustvom.
Na natječaj se mogu javiti samo odgojitelji kojima će to biti prvo radno iskustvo u struci. Dobit će priliku na godinu dana raditi puno radno vrijeme u nekom od brodskih vrtića i tako od pripravnika postati odgojitelji sa iskustvom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska županija je među najnerazvijenijim regijama Europe

Istina o razvoju Slavonije

Brodska županija je među najnerazvijenijim regijama Europe

11.6.2018. | 14:30
Brutalnu istinu o narušenosti gospodarstva u slavonskim regijama, u Slavonski je Brod morao donijeti ekonomski analitičar i stručnjak iz Zagreba. Osim što je iznio poražavajuće podatke o tomu kako će Slavonaca za 40 godina biti gotovo upola manje, suočio nas je s podatcima o polo
Brutalnu istinu o narušenosti gospodarstva u slavonskim regijama, u Slavonski je Brod morao donijeti ekonomski analitičar i stručnjak iz Zagreba. Osim što je iznio poražavajuće podatke o tomu kako će Slavonaca za 40 godina biti gotovo upola manje, suočio nas je s podatcima o polo
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Takvo ponašanje nije dopušteno i bit će kažnjeno'

Brodska policija jasna

'Takvo ponašanje nije dopušteno i bit će kažnjeno'

9.6.2018. | 9:10
Najava građanskog neposluha zbog cijena goriva koje neprestano rastu ponukala nas je da zatražimo mišljenje policije o takvom načinu prosvjedovanja.
Najava građanskog neposluha zbog cijena goriva koje neprestano rastu ponukala nas je da zatražimo mišljenje policije o takvom načinu prosvjedovanja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako novac zarađuje i na što ga troši brodska bolnica

Odgovor daje Državna revizija

Kako novac zarađuje i na što ga troši brodska bolnica

8.6.2018. | 21:00
Brodska je bolnica profit veći od 1,2 milijuna kuna ostvarila suradnjom s farmaceutskim tvrtkama, za koje je vršila klinička ispitivanja lijekova, ali je, isto tako, više od 1,6 milijuna kuna 'zaradila' na bolesnicima bez obveznog zdravstvenog osiguranja te bosanskohercegovačkim
Brodska je bolnica profit veći od 1,2 milijuna kuna ostvarila suradnjom s farmaceutskim tvrtkama, za koje je vršila klinička ispitivanja lijekova, ali je, isto tako, više od 1,6 milijuna kuna 'zaradila' na bolesnicima bez obveznog zdravstvenog osiguranja te bosanskohercegovačkim
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajci će s korza pozvati Brođane na prijavu u službu

Traže šest stotina novih policajaca

Policajci će s korza pozvati Brođane na prijavu u službu

7.6.2018. | 17:45
Program obrazovanja počinje u rujnu, a polaznici će nakon njegova završetka biti primljeni u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, u uprave i postaje diljem Hrvatske, sukladno potrebama službe.
Program obrazovanja počinje u rujnu, a polaznici će nakon njegova završetka biti primljeni u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, u uprave i postaje diljem Hrvatske, sukladno potrebama službe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za sezonce koji ljeto žele provesti u Brodu

Traže 325 radnika

Prilika za sezonce koji ljeto žele provesti u Brodu

6.6.2018. | 19:30
Umirovljenici, nezaposleni i studenti pozvani su neka se prijave na sezonske poslove u poljoprivredi. S obzirom na veliki broj traženih radnika, prijavljeni će vjerojatno moći birati žele li obavljati poslove u hladnjači na Bjelišu ili u voćnjaku u Šušnjevcima.
Umirovljenici, nezaposleni i studenti pozvani su neka se prijave na sezonske poslove u poljoprivredi. S obzirom na veliki broj traženih radnika, prijavljeni će vjerojatno moći birati žele li obavljati poslove u hladnjači na Bjelišu ili u voćnjaku u Šušnjevcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedino Slavonci i Baranjci još uvijek spas vide u policiji

Zbog loših radnih uvjeta, manjak radnika

Jedino Slavonci i Baranjci još uvijek spas vide u policiji

4.6.2018. | 18:55
Veliki broj prijavljenih za program obrazovanja policijskih službenika dolazi iz najmanje razvijenih i osiromašenih krajeva Hrvatske. Loši uvjeti rada i male plaće uz život daleko od kuće u tome ih ne sprječavaju. Bolje išta nego ništa.
Veliki broj prijavljenih za program obrazovanja policijskih službenika dolazi iz najmanje razvijenih i osiromašenih krajeva Hrvatske. Loši uvjeti rada i male plaće uz život daleko od kuće u tome ih ne sprječavaju. Bolje išta nego ništa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan od najuspješnijih brodskih poduzetnika traži radnike

Izvrsna prilika za Brođane

Jedan od najuspješnijih brodskih poduzetnika traži radnike

1.6.2018. | 13:00
Trenutno su aktivni natječaji za tri radna mjesta koja bi novim zaposlenicima mogla predstavljati stepenicu više u životnom i profesionalnom iskustvu s obzirom na uspjehe koje u zadnje vrijeme na europskom tržištu niže tvrtka.
Trenutno su aktivni natječaji za tri radna mjesta koja bi novim zaposlenicima mogla predstavljati stepenicu više u životnom i profesionalnom iskustvu s obzirom na uspjehe koje u zadnje vrijeme na europskom tržištu niže tvrtka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas savjetovanje na brodskom korzu

Kampanja 'Zaposli se u Hrvatskoj'

Danas savjetovanje na brodskom korzu

29.5.2018. | 10:30
Projekt Ministarstva i Zavoda usmjeren je na ostanak ljudi na radu u Hrvatskoj, neovisno o tomu o kojoj se lokaciji radi, umjesto odlaska izvan granica Lijepe Naše. Drugim riječima, potiče unutrašnje migracije umjesto vanjskih.
Projekt Ministarstva i Zavoda usmjeren je na ostanak ljudi na radu u Hrvatskoj, neovisno o tomu o kojoj se lokaciji radi, umjesto odlaska izvan granica Lijepe Naše. Drugim riječima, potiče unutrašnje migracije umjesto vanjskih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Posao nude i studentima i umirovljenicima

Sezonski posao u Slavonskom Brodu

Posao nude i studentima i umirovljenicima

18.5.2018. | 9:50
Dolaskom proljeća ne budi se samo priroda, nego se otvara i veći broj radnih mjesta nego zimi. U ovom je slučaju, međutim, jedno povezano s drugim. Sezona bujnih plodova, omogućit će zaposlenje brojnim Brođanima, a za zaposlenje nisu bitne godine, nego samo volja za rad.
Dolaskom proljeća ne budi se samo priroda, nego se otvara i veći broj radnih mjesta nego zimi. U ovom je slučaju, međutim, jedno povezano s drugim. Sezona bujnih plodova, omogućit će zaposlenje brojnim Brođanima, a za zaposlenje nisu bitne godine, nego samo volja za rad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren veliki broj radnih mjesta za medicinske djelatnike

Brodska opća bolnica zapošljava

Otvoren veliki broj radnih mjesta za medicinske djelatnike

17.5.2018. | 10:00
Brodska opća bolnica u potrazi je za velikim brojem djelatnika. Izvrsna je to prilika za sve one koji, u potrazi za zaposlenjem i boljom plaćom, nisu već otišli popuniti radna mjesta u bolnicama diljem Europe koje vape za tom strukom.
Brodska opća bolnica u potrazi je za velikim brojem djelatnika. Izvrsna je to prilika za sve one koji, u potrazi za zaposlenjem i boljom plaćom, nisu već otišli popuniti radna mjesta u bolnicama diljem Europe koje vape za tom strukom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što jedu rodilje u Slavonskom Brodu i diljem Lijepe Naše

Smijati se ili plakati?

Što jedu rodilje u Slavonskom Brodu i diljem Lijepe Naše

11.5.2018. | 17:55
Kolike su razlike u bolničkim obrocima diljem Lijepe Naše pokazale su i dokazale majke koje su se javile iz rodilišta u Splitu, Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Sisku i Slavonskom Brodu.
Kolike su razlike u bolničkim obrocima diljem Lijepe Naše pokazale su i dokazale majke koje su se javile iz rodilišta u Splitu, Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Sisku i Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet brodskih mini-stanova na prodaju

Za ljubitelje malenih gradskih oaza

Pet brodskih mini-stanova na prodaju

9.5.2018. | 21:00
Ukusi, želje i potrebe kupaca uvijek su različiti, bez obzira na vrstu predmeta koji kupuju. Stoga ne čudi kako na današnjem tržištu možemo pronaći ponešto za svačiji ukus. Vođeni tom mišlju, upustili smo se u potragu za što manjim i jeftinijim stanovima koje trenutno nude brodsk
Ukusi, želje i potrebe kupaca uvijek su različiti, bez obzira na vrstu predmeta koji kupuju. Stoga ne čudi kako na današnjem tržištu možemo pronaći ponešto za svačiji ukus. Vođeni tom mišlju, upustili smo se u potragu za što manjim i jeftinijim stanovima koje trenutno nude brodsk
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je zaposlenih u blokiranim brodskim tvrtkama

Stanje pravnih osoba u županiji

Koliko je zaposlenih u blokiranim brodskim tvrtkama

9.5.2018. | 17:30
Veliki broj poslovnih subjekata na području Brodsko-posavske županije i dalje je u blokadi, a financijska i životna situacija njihovih zaposlenika ovisi o tomu hoće li se, i koliko brzo, njihovi poslodavci izvući iz dugova.
Veliki broj poslovnih subjekata na području Brodsko-posavske županije i dalje je u blokadi, a zapošljavaju ukupno 104 osobe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U lovu na jeftinije gorivo Brođane neće spriječiti gužve

I dalje se isplati točiti 'preko'

U lovu na jeftinije gorivo Brođane neće spriječiti gužve

8.5.2018. | 21:00
Brođani će na prosječnom spremniku od pedeset litara točenjem goriva na benzinskim crpkama u susjednom Brodu s one strane rijeke Save, uštedjeti 82 odnosno 66 kuna.
Brođani će na prosječnom spremniku od pedeset litara točenjem goriva na benzinskim crpkama u susjednom Brodu s one rijeke Save, uštedjeti 82 odnosno 66 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kraja svibnja traže trideset novih radnika

I dalje nema tko raditi

Do kraja svibnja traže trideset novih radnika

8.5.2018. | 18:05
Slavonski Brod je grad u kojemu malo ljudi ima sreću raditi u struci ili, barem, raditi ono što vole, Posao ne 'čeka' baš na svakom uglu pa je zanimljiva činjenica da jedna tvrtka neprestano bezuspješno traga za dodatnom radnom snagom.
Slavonski Brod je grad u kojemu malo ljudi ima tu sreću da rade u struci ili, barem, ono što vole, Posao ne 'čeka' baš na svakom uglu pa je zanimljiva činjenica da jedna tvrtka neprestano bezuspješno traga za dodatnom radnom snagom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio prapovijesnog naselja postaje farma purana

U skladu s propisima

Dio prapovijesnog naselja postaje farma purana

6.5.2018. | 12:00
Građani još sljedeći tjedan, sudjelujući u javnoj raspravi, mogu dati svoje mišljenje o budućoj farmi za intenzivan uzgoj peradi što, preciznije, znači proizvodnju od 60 tisuća purana u jednom ciklusu, na površini od 42 tisuće kvadratnih metara.
Građani još sljedeći tjedan, sudjelujući u javnoj raspravi, mogu dati svoje mišljenje o budućoj farmi za intenzivan uzgoj peradi što, preciznije, znači proizvodnju od 60 tisuća purana u jednom ciklusu, na površini od 42 tisuće kvadratnih metara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavljeno novo vozilo za velike nesreće

Rezultat projekta brodskog Zavoda

Predstavljeno novo vozilo za velike nesreće

30.4.2018. | 12:30
Hitna medicinska služba odigrala je značajnu ulogu u svim kriznim situacijama, od migrantske krize do situacije s onečišćenom vodom, tako da će ovo vozilo imati ključnu ulogu u unaprjeđenju i postupanju u hitnim situacijama.
Hitna medicinska služba odigrala je značajnu ulogu u svim kriznim situacijama, od migrantske krize do situacije s onečišćenom vodom, tako da će ovo vozilo imati ključnu ulogu u unaprjeđenju i postupanju u hitnim situacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rezultati tvrtki koje su i dalje od interesa za Hrvatsku

Finino izvješće otkriva

Rezultati tvrtki koje su i dalje od interesa za Hrvatsku

27.4.2018. | 21:00
Jedanaest tvrtki, među kojima je i Đuro Đaković Holding, maknuto je početkom godine s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku uz objašnjenje kako se radi o 'logičnoj i ekonomski opravdanoj' odluci.
Jedanaest tvrtki, među kojima je i Đuro Đaković Holding, maknuto je početkom godine s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku uz objašnjenje kako se radi o 'logičnoj i ekonomski opravdanoj' odluci.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će građanima oprostiti dio dugova

Nove vijesti za blokirane

Država će građanima oprostiti dio dugova

27.4.2018. | 20:00
Ako građanin pod ovrhom bude dulje od tri godine, FINA će obustaviti blokadu koju provodi nad njegovim računom jer je mogućnost naplate takvih dugova gotovo nepostojeća.
Ako građanin pod ovrhom bude dulje od tri godine, FINA će obustaviti blokadu koju provodi nad njegovim računom jer je mogućnost naplate takvih dugova gotovo nepostojeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :