Politika : Lokalni izbori 2017

Objavljeno: 17.5.2017. u 9:30
Prikaza: 3426
|
Autor: Promo

Most otkriva zapanjujući nesrazmjer

Županija 40 posto prihoda troši na plaće zaposlenih

root : Županija 40 posto prihoda troši na plaće zaposlenih

Cilj je uštedjeti tri milijuna kuna godišnje i preusmjeriti ih na poticanje zapošljavanja kroz izradu projektne dokumentacije za fondove EU, ruralnog razvoja i poljoprivrede

DOBRO ZNANO iako u javnosti namjerno nedovoljno istaknuto da je odlukom Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti od 27.prosinca 2013. godine Brodsko posavska županija svrstana u prvu skupinu s još 11 županija čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 posto prosjeka RH. Još poraznije djeluje podatak da se Brodsko-posavska županija prema primjenjenoj metodologiji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s indeksom razvijenosti od tek 18,43 posto prosjeka Republike Hrvatske nalazi na pretposljednjem mjestu, lošija od nje je tek je Virovitičko-podravska sa 5,56%.Istodobno, indeks razvijenosti Osječko-baranjske županije iznosi 46,07% državnog prosjeka, a Zadarske 106,39%.

Ništa bolju sliku razvijenosti ne donosi ni drugi najvažniji pokazatelj - bruto društveni  proizvod po stanovniku - koji je u 2015.godini u Brodsko-posavskoj županiji iznosio 5.822 eura, tek nešto  iznad  polovice nacionalnog BDP per capita (10.425 eura).

Nasuprot tome, u oči bode podatak o nesrazmjeru pokazatelja razvijenosti i troškova preglomazne i neučinkovite županijske administracije u usporedbi s primjerima razvijenijih i uspješnijih županija, koju otkriva Most nezavisnih lista što se 21.svibnja prvi puta pojavljuje na lokalnim izborima sa samostalnom kandidacijskom listom za skupštinu Brodsko-posavske županije i zajedničkom listom za županicu i zamjenike s Nezavisnom listom Mirka Duspare.

Jeftinija i učinkovitija županijska uprava – prva točka izbornog programa Mosta NL

U upravnim tijelima Brodsko posavske županije zaposlene su 104 osobe za čije plaće i naknade godišnje se izdvaja više od 15 milijuna kuna. Izvorni prihodi Brodsko- posavske županije  iznosi tek 39 milijun kuna iz čega je vidljivo da gotovo polovicu izvornog proračuna (40 %). progutaju plaće zaposlenih u županijskoj upravi.

Radi usporedbe, u Varaždinskoj županiji, koja je po broju stanovnika nešto veća, a po svim drugim parametrima znatno  uspješnija, samo 20 posto izvornog proračuna proračuna troše na plaće zaposlenih, što je dvostruko manji udio za „hladni pogon" nego u Brodsko-posavskoj županiji.

- Iz ovoga je svakome jasno da su zaposlenici tijela javne uprave Varaždinske županije na svojim mjestima prvenstveno zbog svojih građana,jer su njihove plaće na razini dvadesetak posto izvornog proračuna i oni skrbe kako preostale četiri petine  proračuna optimalno iskoristiti u razvojne i socijalne programe i za društvene djelatnosti, ističe kandidatkinja za županicu Ružica Vukovac povlačeći  pritom paralelu s Brodsko-posavskom županijom.

- Za Brodsko-posavsku županiju to se ne može reći jer nakon podmirenja troškova zaposlenika, za razvojne i socijalne programe te društvene djelatnosti preostaje tek nešto malo više od polovice izvornog proračuna. Kao građani i porezni obveznici ove županije, slobodnomožemno postaviti pitanje tko je tu zbog koga, kaže Ružica Vukovac.

Nije stoga teško dokučiti zašto se prva od „top 10" točaka izbornog programa Mosta nezavisnih lista za Brodsko-posavsku županiju odnosi na racionalniju i učinkovitiju županijsku upravu što za sobom povlači preraspodjelu rashoda županijskog proračuna.

- Uz pomoć stručnjaka  s područja funkcioniranja javne uprave namjeravamo u sljedećem mandatnom razdoblju županijsku upravu učiniti racionalnijom, učinkovitijom i jeftinijom. Proračunskim uštedama koje će se ostvariti racionalizacijom troškova osoblja u upravi, trgovačkim društvima i ustanovama  (3 milijuna kuna godišnje)  poticat ćemo programe zapošljavanja - sufinanciranjem i besplatnom izradom projekata i aplikacija za sredstva EU fondova kojima se povećava zaposlenost  u visoko dohodovnim djelatnostima  kao i za programe ruralnog razvoja i poljoprivrede. Na ovaj način usporit će se i preokrenuti negativni demografski trendovi, osobito na selima, što je najvažniji cilj nove županijske uprave, poručuje Ružica Vukovac. Vrijeme je promjene.

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Valar

Valar

Komentirano: 18.5.2017. | 11:30

1

HDZ je rak Hrvatske i zbog njegova smo isisavanja u ovakvom stanju. Zalosno je sto su ljudi ovce i daju im glasove, a time daju glas propadanju sviju nas.
Davorxp111

Davorxp111

Komentirano: 17.5.2017. | 16:08

2

Neki komentatori HDZ-ove provincijencije pokušavaju obraniti neobranjivo. Županija je puna uhljeba, koji se, između ostalog, školuju na račun građana grada Broda i ostalih stanovnika naše županije.
Svibanj

Svibanj

Komentirano: 17.5.2017. | 13:43

3

Kad bi izvorni proračun bio veći u BPŽ onda bi i postotak u korist plaća bio manji na strani BPŽ....uostalom...svi smo mi pomalo licemjeri...da možemo raditi tamo, rado bi se mijenjali s njima, a pri tome nam onda ta činjenica ne bi toliko smetala :) ovako mi koji ne radimo možemo samo komentirati kako to nije u redu i nije moralno i sl... :)
pe_iur

pe_iur

Komentirano: 17.5.2017. | 13:35

4

Nije li logika brodsko-posavskih 40% u tome što je varaždinskih 20% u nominalnom iznosu jednako ili više!? Sve funkcije Varaždinske, jednake su onima Brodsko-posavske, pa bi i sistematizacija radnih mjesta u svim županijama trebala biti otprilike ista.
rakija

rakija

Komentirano: 17.5.2017. | 10:55

5

Da sam izabrao bilo kakvo drugo ime ili nik, demagozi mu uvijek nadju manu! Ova rakija je prestara da bi vise vjerovala bilo kome i nasjedala na te price! Mi smo toliki licemjeri da bi licemjerstvo mogli izvoziti na vagone! Do kada ce se politicki programi nasih stranaka temeljiti samo na pljuvanju druge strane!? Evo...zasto bi ja tebi dao povjerenje kad ti ljude po imenu razvrstavas!? Nit znas tko sam nit znas kakav sam ali mi odmah latinske demagogije prodajes! Imam ja jednu staru balkansku....koja zorno opisuje politicku u regionu....Sjasi Kurta da uzjase Murta!
kikinda

kikinda

Komentirano: 17.5.2017. | 10:52

6

Provjerite koliko je novaca BPŽ davala poljoprivrednoj školi ne bi li uzdizali i promovirali budućeg potencijalnog zamjenika župana. A i drugi potencijalni zamjenik je dobijao novce za nastavak školovanja. Jel ima netko tko je sam sebi nešto platio?
khodak

khodak

Komentirano: 17.5.2017. | 10:50

7

Koja demagogija rakija? Pogledaj spisak zaposlenih i njihove članske iskaznice. No čak i to nije problem, nego činjenica da njih 50% tamo ima 2h dnevno efektivnog posla, a ostatak dana ljenčare i za to crpa i sišu naš novac.
k1905

k1905

Komentirano: 17.5.2017. | 10:32

8

Bitno da županija troši ogromne novce na školovanje svojih "mladih" kadrova, od nedavno je županija preplavljena doktorima znanosti, Marušić,Lukić,Jarić itd... s obzirom da je cijena doktorata oko 100.000,00 kn prilično velika za svakog prosječnog građanina RH očekujem da ovaj "mladi" kadar opravda ovoliko ulaganje naših novaca u njihove titule
panonac

panonac

Komentirano: 17.5.2017. | 10:28

9

rakija@E moj rakija, bljuje se tebi zbog stare latinske nomen est omen (lat.: ime je znak), kaže se kad se nečija sudbina ili bitno svojstvo poklapa sa značenjem njegova imena. Nije ovo nikakva demagogija nego je tamo ( u županiji) ista ekipa 25 godina uhljebljivala svoju djecu , prijateljice i prijatelje, a nitko nije imao ni muda ni pameti da tome stane na kraj.
rakija

rakija

Komentirano: 17.5.2017. | 9:59

10

Bljuje mi se od jeftine demagogije!

Broj komentara: 11

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavit ćemo stabilnu većinu u Županijskoj skupštini

Pero Ćosić (HDZ) o izbornim rezultatima

Uspostavit ćemo stabilnu većinu u Županijskoj skupštini

22.5.2017. | 20:55
Danijel Marušić, kao novoizabrani župan, zajedno sa svojim zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem, i dalje će nastaviti raditi na gospodarskom razvoju županije.
Danijel Marušić, kao novoizabrani župan, zajedno sa svojim zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem, i dalje će nastaviti raditi na gospodarskom razvoju županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara zahvalio svojim biračima na podršci

Nakon prvog izbornog kruga 2017.

Mirko Duspara zahvalio svojim biračima na podršci

22.5.2017. | 17:10
Nakon prvog izbornog kruga, aktualni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, zahvalio je svojim biračima na podršci koju su mu dali te ih potiče neka 4. lipnja izađu na izbore u što većem broju i svoj glas povjere njemu i timu koji želi nastaviti razvijati grad Slavonski Brod.
Nakon prvog izbornog kruga, aktualni brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, zahvalio je svojim biračima na podršci koju su mu dali te ih potiče neka 4. lipnja izađu na izbore u što većem broju i svoj glas povjere njemu i timu koji želi nastaviti razvijati grad Slavonski Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kakvo je stanje u županijama

JUTRO POSLIJE

Evo kakvo je stanje u županijama

22.5.2017. | 9:00
Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.
Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prvom krugu prošli su Marušić, Grgić i 19 načelnika

Oni su slavodobitnici

U prvom krugu prošli su Marušić, Grgić i 19 načelnika

21.5.2017. | 23:55
Donosimo 21 izbornog pobjednika iz prvog kruga na području Brodsko-posavske županije, s kojim postotkom su pobijedili te kojoj stranci pripadaju.
Donosimo 21 izbornog pobjednika iz prvog kruga na području Brodsko-posavske županije, s kojim postotkom su pobijedili te kojoj stranci pripadaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rezultati Lokalnih izbora 2017. u Brodsko-posavskoj županiji

Neslužbeno

Rezultati Lokalnih izbora 2017. u Brodsko-posavskoj županiji

21.5.2017. | 23:00
Pored izbornih rezultata, donosimo koliko vijećnika ima pojedina stranka, koalicija stranaka ili grupa birača, u Županiji i Gradu Slavonskom Brodu.
Pored izbornih rezultata, donosimo koliko vijećnika ima pojedina stranka, koalicija stranaka ili grupa birača, u Županiji i Gradu Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ispunili ovu svoju građansku dužnost

Pratimo zbivanja na terenu

Oni su ispunili ovu svoju građansku dužnost

21.5.2017. | 12:30
O atmosferi na biračkim mjestima, a potom u izbornim stožerima stranaka i grupe birača te njihovim očekivanjima, SBplus izviještavat će tijekom dana i posebno nakon zatvaranja birališta, oko 19:30 sati. Zajedno s našim čitateljima, pratit ćemo razvoj događanja do iza ponoći.
O atmosferi na biračkim mjestima, a potom u izbornim stožerima stranaka i grupe birača te njihovim očekivanjima, SBplus izviještavat će tijekom dana i posebno nakon zatvaranja birališta, oko 19:30 sati. Zajedno s našim čitateljima, pratit ćemo razvoj događanja do iza ponoći.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ispravno glasovati

Hrvatska je spremna za izbore

Kako ispravno glasovati

21.5.2017. | 10:00
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poručio je u subotu navečer biračima kako je iznimno važno da u nedjelju izađu na lokalne izbore na kojima se u 576 jedinica bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, te je birače podsjetio kako ispravno glasovati.
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poručio je u subotu navečer biračima kako je iznimno važno da u nedjelju izađu na lokalne izbore na kojima se u 576 jedinica bira lokalna predstavnička i izvršna vlast, te je birače podsjetio kako ispravno glasovati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros u sedam otvorena biračka mjesta i u Brodskoj županiji

Lokalni izbori 2017

Jutros u sedam otvorena biračka mjesta i u Brodskoj županiji

21.5.2017. | 7:00
Na području Brodsko-posavske županije ukupno 136438 birača svoje biračko pravo ostvaruje na ukupno 270 biračkih mjesta, od čega 66 u Slavonskom Brodu, a 14 u Novoj Gradiški.
Na području Brodsko-posavske županije ukupno 136438 birača svoje biračko pravo ostvaruje na ukupno 270 biračkih mjesta, od čega 66 u Slavonskom Brodu, a 14 u Novoj Gradiški.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šef DIP-a poslao upozorenje strankama, ali i biračima

Lokalni izbori 2017

Šef DIP-a poslao upozorenje strankama, ali i biračima

20.5.2017. | 18:20
Potvrdio je da će prvi izborni rezultati na DIP-ovim stranicama biti dostupni oko 21 sat, a da bi glavnina rezultata mogla biti poznata do dva sata ujutro u ponedjeljak.
Potvrdio je da će prvi izborni rezultati na DIP-ovim stranicama biti dostupni oko 21 sat, a da bi glavnina rezultata mogla biti poznata do dva sata ujutro u ponedjeljak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne do pola milijuna kuna

DIP o izbornoj šutnji

Kazne do pola milijuna kuna

20.5.2017. | 10:00
Izborna šutnja je u tijeku, a iz Državnog izbornog povjerenstva podsjećaju na posljedice njena kršenja.
Izborna šutnja je u tijeku, a iz Državnog izbornog povjerenstva podsjećaju na posljedice njena kršenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dežurstvo Gradskog izbornog povjerenstva

Lokalni izbori

Dežurstvo Gradskog izbornog povjerenstva

20.5.2017. | 9:00
Gradsko izborno povjerenstvo obznanilo je termine dežurstva povodom lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 21. svibnja.
Gradsko izborno povjerenstvo obznanilo je termine dežurstva povodom lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 21. svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustavni sud odbio žalbu Mirka Duspare

Svirčević može čuvati 'ustaljenu praksu'

Ustavni sud odbio žalbu Mirka Duspare

19.5.2017. | 17:30
Je li i, ako jeste, u kojem slučaju primjenjiva stara narodna poslovica "vrana vrani oči ne kopa" ostavljamo našim čitateljima na prosudbu.
Je li i, ako jeste, u kojem slučaju primjenjiva stara narodna poslovica "vrana vrani oči ne kopa" ostavljamo našim čitateljima na prosudbu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U nedjelju ćemo utakmicu odraditi kako treba'

HDZ-HDSSB-HSP-HKS-HSU

'U nedjelju ćemo utakmicu odraditi kako treba'

19.5.2017. | 13:30
'Žalosno je da je Slavonski Brod taoc jednog čovjeka. Situacija je zrela za promjene i vrijeme je za nova lica', poručio je Pero Ćosić na sinoćnjem skupu HDZ-a.
- Žalosno je da je Slavonski Brod taoc jednog čovjeka. Situacija je zrela za promjene i vrijeme je za nova lica - poručio je Pero Ćosić na sinoćnjem skupu HDZ-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi smo ona ekipa koja što obeća to i ispuni'

DUSPARA MIRKO NEZAVISNA LISTA

'Mi smo ona ekipa koja što obeća to i ispuni'

19.5.2017. | 11:15
"Ova lista nikada nije vrijeđala, nikada nije napadala, nego argumentima pokušavamo objasniti građanima Slavonskoga Broda zbog čega trebaju glasati za nas."
"Ova lista nikada nije vrijeđala, nikada nije napadala, nego argumentima pokušavamo objasniti građanima Slavonskoga Broda zbog čega trebaju glasati za nas."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

Paraziti, a ne kvasac društva

Županijske tvrtke i ustanove na jaslama izvornog proračuna

19.5.2017. | 9:45
Potporom CTR-u od dva milijuna kuna godišnje, iz županijskog proračuna HDZ je stvorio brandname managere županijskih poduzeća.
Potporom CTR-u od dva milijuna kuna godišnje, iz županijskog proračuna HDZ je stvorio brandname managere županijskih poduzeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pet do 12 za demografsku obnovu i prestanak iseljavanja

HSS-SDP-HSU-HL-HSLS-HS-reformisti...

Pet do 12 za demografsku obnovu i prestanak iseljavanja

18.5.2017. | 20:55
'Program za oživljavanje Slavonije Baranje i Srijema mora na naš prijedlog donijeti Država, ako je to znala Marija Terezija u vrijeme nakon turskih ratova to može i država Hrvatska za svoje građane'
'Program za oživljavanje Slavonije Baranje i Srijema mora na naš prijedlog donijeti Država, ako je to znala Marija Terezija u vrijeme nakon turskih ratova to može i država Hrvatska za svoje građane'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi vrtići, jednosmjenska nastava, moderan kampus...

Gradim europski i studentski grad

Novi vrtići, jednosmjenska nastava, moderan kampus...

18.5.2017. | 13:30
I dok je u proteklih nekoliko godina u vrtiće uloženo više od 30 milijuna kuna, u obnovu, dogradnju i izgradnju škola, bez onih u Ruščici i Podcrkavlju, u zadnjih desetak godina uloženo je više od 55 milijuna kuna.
I dok je u vrtiće u proteklih nekoliko godina uloženo više od 30 milijuna kuna, u obnovu, dogradnju i izgradnju škola, bez onih u Ruščici i Podcrkavlju, u zadnjih desetak godina uloženo je više od 55 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon četvrt stoljeća HDZ-ovaca, Ružica Vukovac županica

Vrijeme je za korjenite promjene

Nakon četvrt stoljeća HDZ-ovaca, Ružica Vukovac županica

18.5.2017. | 11:00
U odnosu na političke konkurente Ružica Vukovac „doktorirala" je na najtežem životnom sveučilištu preživljavanja na hirovitom tržištu uz danonoćni rad i žuljevite dlanove na očevu OPG-u
U odnosu na političke konkurente Ružica Vukovac „doktorirala" je na najtežem životnom sveučilištu preživljavanja na hirovitom tržištu uz danonoćni rad i žuljevite dlanove na očevu OPG-u
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako glasati na lokalnim izborima?

UPUTE ZA BIRAČE

Kako glasati na lokalnim izborima?

17.5.2017. | 19:10
Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama podsjeća da biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, kao i da članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave imaju pravo birati i državljani drugih država članica EU, u skladu s
Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama podsjeća da biračko pravo imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, kao i da članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave imaju pravo birati i državljani drugih država članica EU, u skladu s
SBplus.hr, Slavonski Brod : Realiziramo projekte koje drugi tek najavljuju

Mirko Duspara podsjeća:

Realiziramo projekte koje drugi tek najavljuju

17.5.2017. | 15:20
Stvaranje uvjeta za ugodan i siguran život mladih program je kojeg realiziramo.
Stvaranje uvjeta za ugodan i siguran život mladih program je kojeg realiziramo.
SBplus.hr, Slavonski Brod :