Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.1.2018. u 22:05
Prikaza: 919
|
Autor: AP

Nijemci tvrde

U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.

root : U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.Ilustracija(Foto: PrintScreen)

Danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića (“hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno” i u kojoj "vlada radikalni politički diskurs u kojem su ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja”. "Ulazak u Europsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja”, konstatira se u prilogu njemačkog javnog radija, piše Index.

"Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje.”

Hrvatska je zarobljena u povijesti s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. "Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za što je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu”, navodi Deutschlandfunk te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Citira se socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje”, a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti”.

Hrvatski nacionalni identitet nije utemeljen na ničemu pozitivnom

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz povijesti bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, javlja Deutschlandfunk. "Nismo našli način kako bismo svoj nacionalni identitet utemeljili na nečemu pozitivnom”, kaže psihologinja Čorkalo-Biruški.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Europe”, "demokracije”, "gospodarstva” i "izgradnje” zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom i "cijeli je javni diskurs tužan”, izvještava njemački radio.

U Hrvatskoj više nema poleta ni oduševljenja, a zapravo nije bilo ni masovnog zgražanja Praljkovom presudom, s obzirom na to da je jako mali ljudi došao na njegovu komemoraciju; "rezervirana mjesta za autobuse su ostala prazna, došlo ih je samo tri iz provincije”.

Veteranskim udrugama se u javnosti rijetki usude proturječiti

"Branitelji pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu."

U prilogu govori i nakladnik i esejist Nenad Popović, koji primjećuje da se stvara umjetno zgražanje nad ratom i žrtvama, te da takvo raspoloženje potpiruju udruge veterana, koje "navodno predstavljaju interese 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri milijuna stanovnika nevjerojatno pretjeran broj”. Veterani se "po novohrvatskom nazivaju braniteljima i pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja”. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu. U međuvremenu se ta "potvrda o nevinosti” odnosi i na miješanje Hrvatske u rat u BiH, navodi Deutschlandfunk.

Socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški kaže da u Hrvatska vlada nelagoda kada je riječ o tome da netko propituje privilegije branitelja, a da se svakoga tko kaže nešto što se njima ne sviđa odmah pita gdje je bio 1991. godine. Mnoge ljude proglašava se antihrvatski nastrojenima, a to se u međuvremenu događa i na javnoj televiziji i radiju HRT. Riječ je o "moralnoj ucjeni” preko koje vladajuća nacionalistička stranka unatoč katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i općoj depresiji osigurava podršku većine glasača, smatra njemački radio. Politolog Dejan Jović pak kaže da su opozicijski socijaldemokrati sami sebi krivi što se tome ne znaju suprotstaviti, naročito kada je riječ o nacionalnim mitovima iz devedesetih.

Umjesto da Hrvatska vodi debate o stagnirajućem gospodarstvu, izostanku perspektive za mlade i masovnom iseljavanju, to se gura u drugi plan pred raspravama o ratu i teorijama kako srpska manjina ugrožava Hrvate. U hrvatskoj provinciji, poput gradića Gline, danas vlada veće beznađe nego tijekom rata, nema više radnih mjesta, ali su se proširile kladionice. Tamo više ne žele ostati ni izbjeglice iz Bosne koje su dovedene da napune područja koja su napustili Srbi, objašnjava za Deutschlandfunk spisateljica Slađana Bukovac. "Komično je da taj teritorij za koji se ratovalo danas više nikome ne treba”, kaže Bukovac.

Neonacističke teze o Jasenovcu

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktualni predsjednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice”. Ipak, zasad nema opasnosti da se hrvatski ustav promijeni u autoritarnom pravcu kao u Mađarskoj i Poljskoj, jer je značajan dio naroda protiv toga, pa i dijelovi HDZ-a koji gledaju prema Njemačkoj kao uzoru.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji.  

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervirana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklariraju se Hrvatima”, navodi Deutschlandfunk. Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra njemački radio, te dodaje kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu nitko nije nastradao tijekom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldsteina, čiji je sprovod cijeli državni vrh bojkotirao, unatoč njegovih zaslugama za hrvatsku demokraciju i kulturu. Katolički teolozi su u Jugoslaviji bili smatrani uglednim intelektualcima, koje se poštovalo i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića ("hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 26.1.2018. | 11:50

1

@Stipe nije to besmislica, nego zdravorazumsko gledište za koje ne moraš biti ni doktor ekonomije ili sociologije. Naravno, pravni okvir i institucije su ključ svega, tu se potpuno slažem. To se odnosi i na pravne i na ekonomske institucije. Povijest i sadašnjost pokazuje da sve najrazvijenije zemlje svijeta počivaju na uređenim sustavima. I treba imati na umu i da im ti uređeni sustavi nisu pali s neba, nego su rezultat višestoljetne borbe, revolucija, pobuna itd. Demokracija je proces, i to na duge staze. E sad, drugo je što pojedinac "nema vremena" za to "sazrijevanje sustava", nego će se spakovati i otići tamo gdje sustav funkcionira i gdje će dobro živjeti. @mazalo62 slažem se načelno, ali članak ne govori samo o ustašama i partizanima. Jer ja takve sadržaje zaobilazim i ne komentiram upravo iz razloga koji si naveo.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 25.1.2018. | 22:02

2

Ma to Zovak, samo nam daj hrane u obliku hitlera,crkve ,ustaša,četnika i partizana,i mi stoka sitnog zuba imamo što par nedjelja pisati po portalu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2018. | 19:48

3

Forsher - narravno da moram reagirati na često ponavljanu besmislicu koju si i ti sada ispucao: "Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom... " Kazat ću samo: jadan je to moral, obitelj i društvo koji počivaju na ekonomski uređenom sustavu i bogatstvu. To je komunistička podvala. Da bi došlo do uređenog gospodarstva, a onda i bogatstva, ono za podlogu mora imati uređeno društvo (prvenstveno pravosuđe), moraju na glasu biti obitelj, iskrenost i poštenje. Samo budale misle da se na laži, prevari i otimačini može graditi stabilno gospodarstvo ili ekonomija.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 19:28

4

Sam se složiti s tim da si "izmet ljudskoga roda" i pozvati se na autoritet Hitlera potvrđuje da si apsolutno u pravu. Kad o samom sebi zboriš.
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 25.1.2018. | 16:53

5

Neki komentari dole su klasićni hrvatski jal proistekao iz licemjerstva tupoglavih i zadojenih nacionalista i katolibana. Kad se piše o istini koja ih itekako boli onda su krivi svi od ljevičara preko indexa pa do njemaca kao da nam oni trebaju otvoriti oči da vidimo ono što već i sami znamo. Koliki moron moraš biti u glavi da ideš braniti to ustaško leglo s Kaptola i zatvarati oči pred istinom. Katolićka crkva u HR je zakrvavila ruke u svakom ratu, poslije 2 svj. rata su se većina ustaša i njemačkih ratnih zločinaca spašavali preko Vatikana koji ih je uredno slao uglavnom u zemlje južne amerike . Pa kockastoglavi kozojebi jer vam još nije jasno da je Kaptol blagosiljao svu pljačku koju je hdz proveo i koju još provodi? Otimaju vam pare za svakakve pizdarije naplačujući blagoslove kuća i još ostalih 100 načina, jebu vam djecu a nekima i žene, voze mercedese i prave zdanja od onixa, s parama ne znaju gdje će dok narod kopa po kontejnerima o čemu im ne pada na pamet dići svoj glas pobune jer njihovim guzicama je više nego dobro, govore vam za koga treba glasati a za koga ne dok vi slušate kao ovce bez mozga. Zar zbilja mislite da oni imaju neke veze s Bogom i vjerom? A vi tupavi kakvi već jeste još ih branite i ne date dići glasa protiv njih već pristajete uz zlo i nepravdu. Sam Hitler nas je nazvao izmetom ljudskog roda a sve je jasnije i zašto.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:47

6

i plus što su o toj pljački sudske vlasti obavijestile crkvu, zar se u crkvi ne vodi nikakva briga o potrošenom novcu ,pa ne radi se o sto kuna, kakvi prebendari mrknuto je 50 miliona eura ili nestalo u kojekakvim propalim investicijama ili ulaganjima a mi kao država smo dužni dati crkvi 600 miliona kuna godišnje , to su naši novci , morali bi znati gdje se troše. Pa svatko za dvijesto očenašega za daleko manje novca učestvovao u toj makinaciji , nemojte biti smiješni i dokazivati nešto neoborivo
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:40

7

možda bi se i složio da crkva nije dotičnom liku izrekla drastičnu kaznu od dvijesto očenašega i dva dana posta, priča vam ne drži vodu, mutno do boli
Forscher

Forscher

Komentirano: 25.1.2018. | 15:33

8

Ako oduzmemo lijevi žurnalistički senzacionalizam, koji je tipičan za dobar dio zapadnih medija (pretjerivanje, davanje pažnje nebitnim pojavama i likovima, koji tako postaju čisto medijski konstrukti, a ljude zapravo zamaraju, ne zanimaju), dobivamo dosta dobar opis stanja u Hrvatskoj. Glavni problemi su detektirani, i to je najvažnije. Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom...
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:19

9

lapsus calami - Kakvih i kojih 50(tak) milijuna eura!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:18

10

Nadovezujući se na istinozborca@ koji (u ovom slučaju dobro zbori) trolove s ovog portala pitam: Kakvih i kojih 30(ak) milijuna eura!? To što banke blokiraju investitora (a to nije Crkva, nije Kaptol i nisu zagrebački prebendari) zbog ukupnog duga od 50 milijuna eura, ni u kojem slučaju ne znači da je to nestali 'živi' novac, 'keš' i ni u kom slučaju ne znači da banke od Crkve (kaptola, prebendara) potražuju taj novac. Banke, temeljem poslovnih dogovora i ugovora u odnosu na svojeg dužnika (privatnog investitora) mogu tek aktiviratii instrumente osiguranja kredita koje su tim privatnim investitorima dale. Jedan od instrumenata je i hipoteka na crkveno zemljište, i tu je cijeli i jedini problem prebendara, koje u cijeloj poslovnoj priči opterećuje tek vrijednost zemljišta vrijednog nešto više od desetak milijuna kuna (KUNA) koje su dali (privatnom investitoru) na korištenje na 99 godina s pravom gradnje i pravom hipotekarnog zaloga. Kako banke još uvijek nisu aktivirale hipotekarno jamstvo, još uvijek nema nikakve štete, a potencijalna je, kao što sam naveo desetak milijuna kuna. Nitko nikakve pare nije otuđio. Pogotovo ukrao. Radi se, doslovno, o poslovnom potezu koji se pokazao loš. Je li i izgledao loš u vrijeme konjunkture - posve je druga priča.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : I novogradiška bolnica 'krivac' za veći broj zaspolenih

Broj uposlenih u državnoj upravi raste

I novogradiška bolnica 'krivac' za veći broj zaspolenih

19.2.2018. | 9:00
U Hrvatskoj je opet nabujao državni aparat. U dvije godine HDZ-ove vladavine broj zaposlenih u državnoj upravi veći je za čak 4315.
U Hrvatskoj je opet nabujao državni aparat. U dvije godine HDZ-ove vladavine broj zaposlenih u državnoj upravi veći je za čak 4315.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvojezični natpisi, srpske škole i radijski servis za Srbe

Srpsko narodno vijeće traži

Dvojezični natpisi, srpske škole i radijski servis za Srbe

18.2.2018. | 21:55
"Srpska zajednica ima pravo tražiti što god hoće, ali hrvatska Vlada mora odlučiti i preuzeti odgovornost za ono o čemu se može i ono o čemu se ne može dogovarati.”
"Srpska zajednica ima pravo tražiti što god hoće, ali hrvatska Vlada mora odlučiti i preuzeti odgovornost za ono o čemu se može i ono o čemu se ne može dogovarati.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li zadovoljni hrvatskim zdravstvom?

Među pet najgorih

Jeste li zadovoljni hrvatskim zdravstvom?

18.2.2018. | 18:00
Luksemburg je i ove godine potvrdio da je najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine.
Luksemburg je i ove godine potvrdio da je najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za zapošljavanje pet tisuća žena

Osigurana milijarda kuna

Prilika za zapošljavanje pet tisuća žena

16.2.2018. | 12:15
Zbog iznimno velikog interesa, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju financijske alokacije za taj poziv s 400.900.000 kuna na ukupno milijardu kuna. Dosad su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna.
Zbog iznimno velikog interesa, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju financijske alokacije za taj poziv s 400.900.000 kuna na ukupno milijardu kuna. Dosad su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuščević uvodi plaćanje poreza na rate

Zadnji udarac biljezima

Kuščević uvodi plaćanje poreza na rate

14.2.2018. | 13:45
Ministarstvo uprave planira uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati karticama. Građanima će na raspolaganju biti i mogućnost otplate na rate, posebno u slučajevima visokih iznosa.
Ministarstvo uprave planira uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati karticama. Građanima će na raspolaganju biti i mogućnost otplate na rate, posebno u slučajevima visokih iznosa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je od osvojenih 26 milijuna kn dobio sretni Brođanin?

Porez na dobitak

Koliko je od osvojenih 26 milijuna kn dobio sretni Brođanin?

14.2.2018. | 13:00
Nakon višemjesečne suše prošlog tjedna konačno je izvučen Eurojackpot. Mediji su izvijestili da je glavna nagrada od 669 milijuna kuna otišla u Finsku, a jedna od osam utješnih kombinacija pogođena je u Hrvatskoj. Za sretnika iz Slavonskog Broda najavljen je dobitak od 26 milijun
Nakon višemjesečne suše prošlog tjedna konačno je izvučen Eurojackpot. Mediji su izvijestili da je glavna nagrada od 669 milijuna kuna otišla u Finsku, a jedna od osam utješnih kombinacija pogođena je u Hrvatskoj. Za sretnika iz Slavonskog Broda najavljen je dobitak od 26 milijun
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donio je dokumente nestalih Srba, a ne Hrvata

Vučić ponizio hrvatsku predsjednicu

Donio je dokumente nestalih Srba, a ne Hrvata

13.2.2018. | 10:00
Čini se kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović koja se s Vučićem fotografirala pokraj gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”.
Čini se kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović koja se s Vučićem fotografirala pokraj gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Molitelji pred bolnicama opet kreću terorizirati

Najveći problem

Molitelji pred bolnicama opet kreću terorizirati

13.2.2018. | 9:20
Nakon kratke kreativne pauze, molitelji iz inicijative 40 dana za život na Valentinovo će se vratiti pred bolnice. Sada će , osim pobačaja, moliti i protiv kontracepcije i umjetne oplodnje. I nema, zapravo, nikakvih problema s njihovim uvjerenjima. Problem je u tome što se mišlje
Nakon kratke kreativne pauze, molitelji iz inicijative 40 dana za život na Valentinovo će se vratiti pred bolnice. Sada će , osim pobačaja, moliti i protiv kontracepcije i umjetne oplodnje. I nema, zapravo, nikakvih problema s njihovim uvjerenjima. Problem je u tome što se mišlje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog ovrhe dužnici neće odmah na cestu - odmah

Ministar Bošnjaković o Ovršnom zakonu

Zbog ovrhe dužnici neće odmah na cestu - odmah

12.2.2018. | 10:15
”Ono što držimo nedopustivim je da čovjek ne zna da mu je novac skinut s računa, da samo dođe i iznenadi se da nema novca. U tom dijelu moramo napraviti određene napretke”, rekao je.
”Ono što držimo nedopustivim je da čovjek ne zna da mu je novac skinut s računa, da samo dođe i iznenadi se da nema novca. U tom dijelu moramo napraviti određene napretke”, rekao je.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fini plaćamo više od 30 naknada

Ovršeni:

Fini plaćamo više od 30 naknada

12.2.2018. | 10:00
Finine naknade su zadnji čavao u lijesu ovršenih, dokaz su da Hrvatska ima jedan od najgori ovršnih sustava u svijetu.
Finine naknade su zadnji čavao u lijesu ovršenih, dokaz su da Hrvatska ima jedan od najgori ovršnih sustava u svijetu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvoz rastao znatno više od uvoza

ROBNA RAZMJENA

Izvoz rastao znatno više od uvoza

11.2.2018. | 20:30
Razmjerno snažan rast izvoza za sobom povlači i snažniji rast uvoza roba, pri čemu ponovo do izražaja dolazi niska konkurentnost hrvatskog realnog sektora te posljedično visoka uvozna ovisnost.
Razmjerno snažan rast izvoza za sobom povlači i snažniji rast uvoza roba, pri čemu ponovo do izražaja dolazi niska konkurentnost hrvatskog realnog sektora te posljedično visoka uvozna ovisnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klasične plinske bojlere morat će zamijeniti novima?

Trošak od 2 milijarde kuna:

Klasične plinske bojlere morat će zamijeniti novima?

8.2.2018. | 19:15
Čak 75.000 građana koji imaju plinske bojlere u svojim domovima mogli bi, u slučaju kvara, odnosno zamjene bojlera imati nepredviđen i, što je još gore, poprilično velik trošak.
Čak 75.000 građana koji imaju plinske bojlere u svojim domovima mogli bi, u slučaju kvara, odnosno zamjene bojlera imati nepredviđen i, što je još gore, poprilično velik trošak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju ljetno i zimsko računanje vremena

Zbog pritiska javnosti

Ukidaju ljetno i zimsko računanje vremena

8.2.2018. | 15:10
Prema istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena uzrokuje zdravstvene probleme za oko 20% Europljana.
Prema istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena uzrokuje zdravstvene probleme za oko 20% Europljana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Pod sustavnim smo pritiskom SDP-a!'

SDP prijeti medijima

‘Pod sustavnim smo pritiskom SDP-a!'

7.2.2018. | 16:00
Stranka u kojoj se prije podne pišu tekstovi podrške javnoj riječi i satiri, poslije podne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji, ističu u svom pismu mediji.
Stranka u kojoj se prije podne pišu tekstovi podrške javnoj riječi i satiri, poslije podne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji, ističu u svom pismu mediji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Totalna zapuštenost društva i planski uzgajana mržnja

Karnevalska sramota

Totalna zapuštenost društva i planski uzgajana mržnja

6.2.2018. | 21:15
Bit je karnevala da obespravljen puk osjeti pravdu i simbolično spali moćne, a mi linčujemo manjine i nemoćne.
Bit je karnevala da obespravljen puk osjeti pravdu i simbolično spali moćne, a mi linčujemo manjine i nemoćne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednima 'brisanje', a drugima ovrhe

Traže humaniji i pravičniji zakon

Jednima 'brisanje', a drugima ovrhe

5.2.2018. | 18:00
Dok se u predstečajnim nagodbama tvrtkama brišu milijuni i milijuni, građanima se za banalne iznose neplaćenih računa "kaleme” visoki odvjetnički, javnobilježnički, agencijski troškovi, pa završavaju u neotplativim dugovima.
Dok se u predstečajnim nagodbama tvrtkama brišu milijuni i milijuni, građanima se za banalne iznose neplaćenih računa "kaleme” visoki odvjetnički, javnobilježnički, agencijski troškovi, pa završavaju u neotplativim dugovima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi program stambenog zbrinjavanja

POS-ovi stanovi

Novi program stambenog zbrinjavanja

4.2.2018. | 21:15
Vlada želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja s ciljem zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova - liječnika, profesora i znanstvenika, što se uglavnom tiče nedovoljno razvijenih područja.
Vlada želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja s ciljem zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova - liječnika, profesora i znanstvenika, što se uglavnom tiče nedovoljno razvijenih područja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

4.2.2018. | 19:15
Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.
Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što trebate znati o prijavi poreza na dohodak

JOŠ MJESEC DANA

Evo što trebate znati o prijavi poreza na dohodak

31.1.2018. | 13:30
Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Većina građana od prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.
Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Većina građana od prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje demonstriralo sav cinizam hrvatskih vlasti

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Obilježavanje demonstriralo sav cinizam hrvatskih vlasti

27.1.2018. | 21:15
Dok se s jedne strane vladajući zgražaju nad izložbom posvećenom Jasenovcu koja je postavljena u New Yorku, s druge ističu da je važno obilježavati Dan sjećanja na žrtve Holokausta kako bi budući naraštaji znali kolika je vrijednost demokracije te da je opasno dopustiti ideologij
Dok se s jedne strane vladajući zgražaju nad izložbom posvećenom Jasenovcu koja je postavljena u New Yorku, s druge ističu da je važno obilježavati Dan sjećanja na žrtve Holokausta kako bi budući naraštaji znali kolika je vrijednost demokracije te da je opasno dopustiti ideologij
SBplus.hr, Slavonski Brod :