Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.1.2018. u 22:05
Prikaza: 1118
|
Autor: AP

Nijemci tvrde

U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.

root : U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.Ilustracija(Foto: PrintScreen)

Danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića (“hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno” i u kojoj "vlada radikalni politički diskurs u kojem su ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja”. "Ulazak u Europsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja”, konstatira se u prilogu njemačkog javnog radija, piše Index.

"Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje.”

Hrvatska je zarobljena u povijesti s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. "Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za što je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu”, navodi Deutschlandfunk te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Citira se socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje”, a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti”.

Hrvatski nacionalni identitet nije utemeljen na ničemu pozitivnom

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz povijesti bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, javlja Deutschlandfunk. "Nismo našli način kako bismo svoj nacionalni identitet utemeljili na nečemu pozitivnom”, kaže psihologinja Čorkalo-Biruški.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Europe”, "demokracije”, "gospodarstva” i "izgradnje” zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom i "cijeli je javni diskurs tužan”, izvještava njemački radio.

U Hrvatskoj više nema poleta ni oduševljenja, a zapravo nije bilo ni masovnog zgražanja Praljkovom presudom, s obzirom na to da je jako mali ljudi došao na njegovu komemoraciju; "rezervirana mjesta za autobuse su ostala prazna, došlo ih je samo tri iz provincije”.

Veteranskim udrugama se u javnosti rijetki usude proturječiti

"Branitelji pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu."

U prilogu govori i nakladnik i esejist Nenad Popović, koji primjećuje da se stvara umjetno zgražanje nad ratom i žrtvama, te da takvo raspoloženje potpiruju udruge veterana, koje "navodno predstavljaju interese 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri milijuna stanovnika nevjerojatno pretjeran broj”. Veterani se "po novohrvatskom nazivaju braniteljima i pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja”. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu. U međuvremenu se ta "potvrda o nevinosti” odnosi i na miješanje Hrvatske u rat u BiH, navodi Deutschlandfunk.

Socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški kaže da u Hrvatska vlada nelagoda kada je riječ o tome da netko propituje privilegije branitelja, a da se svakoga tko kaže nešto što se njima ne sviđa odmah pita gdje je bio 1991. godine. Mnoge ljude proglašava se antihrvatski nastrojenima, a to se u međuvremenu događa i na javnoj televiziji i radiju HRT. Riječ je o "moralnoj ucjeni” preko koje vladajuća nacionalistička stranka unatoč katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i općoj depresiji osigurava podršku većine glasača, smatra njemački radio. Politolog Dejan Jović pak kaže da su opozicijski socijaldemokrati sami sebi krivi što se tome ne znaju suprotstaviti, naročito kada je riječ o nacionalnim mitovima iz devedesetih.

Umjesto da Hrvatska vodi debate o stagnirajućem gospodarstvu, izostanku perspektive za mlade i masovnom iseljavanju, to se gura u drugi plan pred raspravama o ratu i teorijama kako srpska manjina ugrožava Hrvate. U hrvatskoj provinciji, poput gradića Gline, danas vlada veće beznađe nego tijekom rata, nema više radnih mjesta, ali su se proširile kladionice. Tamo više ne žele ostati ni izbjeglice iz Bosne koje su dovedene da napune područja koja su napustili Srbi, objašnjava za Deutschlandfunk spisateljica Slađana Bukovac. "Komično je da taj teritorij za koji se ratovalo danas više nikome ne treba”, kaže Bukovac.

Neonacističke teze o Jasenovcu

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktualni predsjednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice”. Ipak, zasad nema opasnosti da se hrvatski ustav promijeni u autoritarnom pravcu kao u Mađarskoj i Poljskoj, jer je značajan dio naroda protiv toga, pa i dijelovi HDZ-a koji gledaju prema Njemačkoj kao uzoru.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji.  

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervirana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklariraju se Hrvatima”, navodi Deutschlandfunk. Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra njemački radio, te dodaje kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu nitko nije nastradao tijekom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldsteina, čiji je sprovod cijeli državni vrh bojkotirao, unatoč njegovih zaslugama za hrvatsku demokraciju i kulturu. Katolički teolozi su u Jugoslaviji bili smatrani uglednim intelektualcima, koje se poštovalo i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića ("hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 26.1.2018. | 11:50

1

@Stipe nije to besmislica, nego zdravorazumsko gledište za koje ne moraš biti ni doktor ekonomije ili sociologije. Naravno, pravni okvir i institucije su ključ svega, tu se potpuno slažem. To se odnosi i na pravne i na ekonomske institucije. Povijest i sadašnjost pokazuje da sve najrazvijenije zemlje svijeta počivaju na uređenim sustavima. I treba imati na umu i da im ti uređeni sustavi nisu pali s neba, nego su rezultat višestoljetne borbe, revolucija, pobuna itd. Demokracija je proces, i to na duge staze. E sad, drugo je što pojedinac "nema vremena" za to "sazrijevanje sustava", nego će se spakovati i otići tamo gdje sustav funkcionira i gdje će dobro živjeti. @mazalo62 slažem se načelno, ali članak ne govori samo o ustašama i partizanima. Jer ja takve sadržaje zaobilazim i ne komentiram upravo iz razloga koji si naveo.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 25.1.2018. | 22:02

2

Ma to Zovak, samo nam daj hrane u obliku hitlera,crkve ,ustaša,četnika i partizana,i mi stoka sitnog zuba imamo što par nedjelja pisati po portalu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2018. | 19:48

3

Forsher - narravno da moram reagirati na često ponavljanu besmislicu koju si i ti sada ispucao: "Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom... " Kazat ću samo: jadan je to moral, obitelj i društvo koji počivaju na ekonomski uređenom sustavu i bogatstvu. To je komunistička podvala. Da bi došlo do uređenog gospodarstva, a onda i bogatstva, ono za podlogu mora imati uređeno društvo (prvenstveno pravosuđe), moraju na glasu biti obitelj, iskrenost i poštenje. Samo budale misle da se na laži, prevari i otimačini može graditi stabilno gospodarstvo ili ekonomija.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 19:28

4

Sam se složiti s tim da si "izmet ljudskoga roda" i pozvati se na autoritet Hitlera potvrđuje da si apsolutno u pravu. Kad o samom sebi zboriš.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:47

5

i plus što su o toj pljački sudske vlasti obavijestile crkvu, zar se u crkvi ne vodi nikakva briga o potrošenom novcu ,pa ne radi se o sto kuna, kakvi prebendari mrknuto je 50 miliona eura ili nestalo u kojekakvim propalim investicijama ili ulaganjima a mi kao država smo dužni dati crkvi 600 miliona kuna godišnje , to su naši novci , morali bi znati gdje se troše. Pa svatko za dvijesto očenašega za daleko manje novca učestvovao u toj makinaciji , nemojte biti smiješni i dokazivati nešto neoborivo
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:40

6

možda bi se i složio da crkva nije dotičnom liku izrekla drastičnu kaznu od dvijesto očenašega i dva dana posta, priča vam ne drži vodu, mutno do boli
Forscher

Forscher

Komentirano: 25.1.2018. | 15:33

7

Ako oduzmemo lijevi žurnalistički senzacionalizam, koji je tipičan za dobar dio zapadnih medija (pretjerivanje, davanje pažnje nebitnim pojavama i likovima, koji tako postaju čisto medijski konstrukti, a ljude zapravo zamaraju, ne zanimaju), dobivamo dosta dobar opis stanja u Hrvatskoj. Glavni problemi su detektirani, i to je najvažnije. Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom...
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:19

8

lapsus calami - Kakvih i kojih 50(tak) milijuna eura!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:18

9

Nadovezujući se na istinozborca@ koji (u ovom slučaju dobro zbori) trolove s ovog portala pitam: Kakvih i kojih 30(ak) milijuna eura!? To što banke blokiraju investitora (a to nije Crkva, nije Kaptol i nisu zagrebački prebendari) zbog ukupnog duga od 50 milijuna eura, ni u kojem slučaju ne znači da je to nestali 'živi' novac, 'keš' i ni u kom slučaju ne znači da banke od Crkve (kaptola, prebendara) potražuju taj novac. Banke, temeljem poslovnih dogovora i ugovora u odnosu na svojeg dužnika (privatnog investitora) mogu tek aktiviratii instrumente osiguranja kredita koje su tim privatnim investitorima dale. Jedan od instrumenata je i hipoteka na crkveno zemljište, i tu je cijeli i jedini problem prebendara, koje u cijeloj poslovnoj priči opterećuje tek vrijednost zemljišta vrijednog nešto više od desetak milijuna kuna (KUNA) koje su dali (privatnom investitoru) na korištenje na 99 godina s pravom gradnje i pravom hipotekarnog zaloga. Kako banke još uvijek nisu aktivirale hipotekarno jamstvo, još uvijek nema nikakve štete, a potencijalna je, kao što sam naveo desetak milijuna kuna. Nitko nikakve pare nije otuđio. Pogotovo ukrao. Radi se, doslovno, o poslovnom potezu koji se pokazao loš. Je li i izgledao loš u vrijeme konjunkture - posve je druga priča.
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 25.1.2018. | 14:44

10

milenium@Nije nigdje nestalo 50-ak miliona nego se u klasičnom Hrvatskom scenariu preraspodijelilo. Crkva je osim svoje teološke uloge i poslovni subjekt koji na tržištu vodi bitke sa bestijalnim kapitalističkim sustavom.Hoćeš da jedeš,hoćeš da je... a to košta.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

Ravnomjeran regionalni razvoj

Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

27.7.2018. | 18:13
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

Ovo je bilo nedvosmisleno:

Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

25.7.2018. | 20:30
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

Nova usluga

HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

25.7.2018. | 20:15
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome kupus, a nekome meso

Rast plaća

Nekome kupus, a nekome meso

25.7.2018. | 18:05
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

Bijeda Hrvatske

Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

22.7.2018. | 11:40
U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matematika, izgleda, i nije toliki bauk

Rezultati državne mature

Matematika, izgleda, i nije toliki bauk

17.7.2018. | 14:30
Poznati su rezultati državne mature, a prema dobienim podacima najviše pristupnika, njih 52, potpuno je riješilo osnovnu razinu matematike, 40 njih fiziku, 29 višu razinu matematike, 14 višu razinu engleskog jezika, tri psihologiju te po jedan filozofiju, višu razinu francuskog j
Poznati su rezultati državne mature, a prema dobienim podacima najviše pristupnika, njih 52, potpuno je riješilo osnovnu razinu matematike, 40 njih fiziku, 29 višu razinu matematike, 14 višu razinu engleskog jezika, tri psihologiju te po jedan filozofiju, višu razinu francuskog j
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srebrni heroji su u avionu, slijeću oko 15 sati

Na Trgu ih čeka beskrajna rijeka ljudi

Srebrni heroji su u avionu, slijeću oko 15 sati

16.7.2018. | 14:15
Hrvatska nogometna reprezentacija fantastičnim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je osvojila drugo mjesto, bacila je cijelu zemlju u trans. Heroji nacije u domovinu bi trebali sletjeti nešto poslije 15 sati, a potom će se uputiti na Trg bana Jelačića, gdje se očekuje d
Hrvatska nogometna reprezentacija fantastičnim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je osvojila drugo mjesto, bacila je cijelu zemlju u trans. Heroji nacije u domovinu bi trebali sletjeti nešto poslije 15 sati, a potom će se uputiti na Trg bana Jelačića, gdje se očekuje d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će vatreni dobiti od države

Sitno u odnosu na Fifine iznose

Evo koliko će vatreni dobiti od države

13.7.2018. | 21:10
Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatski nogometni savez (HNS) na račun je dobio 29,5 milijuna dolara. Postane li Hrvatska prvak, na računu će se naći deset milijuna više. Kakve će biti premije za igrače i stručni stožer, nije poznato. Ono što je poznato jest da r
Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatski nogometni savez (HNS) na račun je dobio 29,5 milijuna dolara. Postane li Hrvatska prvak, na računu će se naći deset milijuna više. Kakve će biti premije za igrače i stručni stožer, nije poznato. Ono što je poznato jest da r
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idući ponedjeljak će možda biti neradni dan

Postanemo li nogometni prvaci

Idući ponedjeljak će možda biti neradni dan

13.7.2018. | 19:01
"Ako Hrvatska osvoji prvenstvo, bit će to dan veselja, hoće li će to biti neradni dan, još ćemo se dogovoriti. Želimo da Vatreni pobjede, to je jedno čudo", poručio je Jandroković.
"Ako Hrvatska osvoji prvenstvo, bit će to dan veselja, hoće li će to biti neradni dan, još ćemo se dogovoriti. Želimo da Vatreni pobjede, to je jedno čudo", poručio je Jandroković.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovinska reforma neće donijeti veće mirovine

Sindikati upozoravaju

Mirovinska reforma neće donijeti veće mirovine

12.7.2018. | 17:30
Prijedlog mirovinske reforme neće potaknuti dulji ostanak u svijetu rada ni omogućiti veće mirovine, ali će povećati troškove mirovinskog sustava.
Prijedlog mirovinske reforme neće potaknuti dulji ostanak u svijetu rada ni omogućiti veće mirovine, ali će povećati troškove mirovinskog sustava.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li nam skora nestašica lijekova?

Upozorenje veledrogerija

Prijeti li nam skora nestašica lijekova?

9.7.2018. | 21:00
'Lani smo sve skupa dali milijardu i pol više za lijekove i tada sam rekao da na taj način ne možemo i nećemo riješiti problem', kazao je ministar financija Zdravko Marić.
'Lani smo sve skupa dali milijardu i pol više za lijekove i tada sam rekao da na taj način ne možemo i nećemo riješiti problem', kazao je ministar financija Zdravko Marić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz službeni auto i telefon, nude plaću do 9.000 kuna

Tražite posao?

Uz službeni auto i telefon, nude plaću do 9.000 kuna

4.7.2018. | 14:30
Tvrtka koja više od 20 godina uspješno posluje u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu traži radnika kojem se nudi službeno vozilo i moguća zarada do devet tisuća kuna. Radno vrijeme je od 8 do 16 sati pet radnih dana u tjednu. Ukoliko ste u potrazi za poslom pogledajte ovu, ali i dru
Tvrtka koja više od 20 godina uspješno posluje u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu traži radnika kojem se nudi službeno vozilo i moguća zarada do devet tisuća kuna. Radno vrijeme je od 8 do 16 sati pet radnih dana u tjednu. Ukoliko ste u potrazi za poslom pogledajte ovu, ali i dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovine bi mogle biti u prosjeku 500 kuna manje

Mirovinska reforma

Mirovine bi mogle biti u prosjeku 500 kuna manje

2.7.2018. | 13:30
“Ako se reforma ne provede, budući bi umirovljenici imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Danas na mirovine trošimo 38 milijardi kuna. Doprinosima se uprihodi 21 milijarda i godišnje nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. To ide iz poreza.”
“Ako se reforma ne provede, budući bi umirovljenici imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Danas na mirovine trošimo 38 milijardi kuna. Doprinosima se uprihodi 21 milijarda i godišnje nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. To ide iz poreza.”
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bozaniću, vrati naše pare pa onda pričaj o ostanku"

Neven Barković

"Bozaniću, vrati naše pare pa onda pričaj o ostanku"

26.6.2018. | 20:40
"Naravno da pas ne laje radi sela, pa tako ni Bozanić ne apelira na ostanak ljudi u Hrvatskoj zato što toliko silno voli naše ljude i našu zemlju. Računica je jednostavna - što je manje ljudi koji rade nešto konkretno i plaćaju poreze, to će manje novca biti za Bozaniće, Plenkovi
"Naravno da pas ne laje radi sela, pa tako ni Bozanić ne apelira na ostanak ljudi u Hrvatskoj zato što toliko silno voli naše ljude i našu zemlju. Računica je jednostavna - što je manje ljudi koji rade nešto konkretno i plaćaju poreze, to će manje novca biti za Bozaniće, Plenkovi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenkoviću, da si u Africi, pleme bi te se odavno riješilo

Usporedio nas s Afrikom

Plenkoviću, da si u Africi, pleme bi te se odavno riješilo

25.6.2018. | 22:15
"Afrika! Pa u doba Juge smo od tamo primali sirotinju i školovali ih kako bi Afrikanci dobili svoje liječnike, lučke kapetane, hidrograđevinske inženjere i druge. Plenkoviću, umjesto da si danas na Dan državnosti donio plan kako da u pet godina postanemo nova Češka ili Slovačka,
"Afrika! Pa u doba Juge smo od tamo primali sirotinju i školovali ih kako bi Afrikanci dobili svoje liječnike, lučke kapetane, hidrograđevinske inženjere i druge. Plenkoviću, umjesto da si danas na Dan državnosti donio plan kako da u pet godina postanemo nova Češka ili Slovačka,
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljubav se u kršćanstvu iskazuje i ostajanjem uz Domovinu'

Kardinal Bozanić poručio:

'Ljubav se u kršćanstvu iskazuje i ostajanjem uz Domovinu'

25.6.2018. | 21:10
"Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti."
"Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rad preko student servisa i za izvanredne studente?

Uređenje zakonske regulative

Rad preko student servisa i za izvanredne studente?

18.6.2018. | 12:30
Papirnata vozačka dozvola nerijetko je podložna gužvanju i oštećivanju, a i prilično je nepraktična za nošenje u novčaniku.
Papirnata vozačka dozvola nerijetko je podložna gužvanju i oštećivanju, a i prilično je nepraktična za nošenje u novčaniku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji

Novim izmjenama zakona

Pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji

14.6.2018. | 18:15
Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna.
Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje medije Hrvati gledaju, slušaju i čitaju

Veliko istraživanje Reutersa:

Koje medije Hrvati gledaju, slušaju i čitaju

14.6.2018. | 17:05
Prema istraživanju koje je proveo Reuters primarni izvor informairanja tek 43 posto korisnika pronalazi u tiskanom mediju. Znači li to propast novina? Čitate li i kupujete li dnevni tisak?
Prema istraživanju koje je proveo Reuters primarni izvor informairanja tek 43 posto korisnika pronalazi u tiskanom mediju. Znači li to propast novina? Čitate li i kupujete li dnevni tisak?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati odlaze i zbog radikalizma i vjerskog fanatizma

Pogledajmo istini u oči:

Hrvati odlaze i zbog radikalizma i vjerskog fanatizma

6.6.2018. | 14:15
Iz Hrvatske odlazi sve više ljudi, a osim ekonomskih, razlozi su zasigurno i rastući nacionalizam i šovinizam, vjerski fanatizam i netolerancija.
Iz Hrvatske odlazi sve više ljudi, a osim ekonomskih, razlozi su zasigurno i rastući nacionalizam i šovinizam, vjerski fanatizam i netolerancija.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :