Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.1.2018. u 22:05
Prikaza: 1232
|
Autor: AP

Nijemci tvrde

U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.

root : U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.Ilustracija(Foto: PrintScreen)

Danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića (“hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno” i u kojoj "vlada radikalni politički diskurs u kojem su ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja”. "Ulazak u Europsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja”, konstatira se u prilogu njemačkog javnog radija, piše Index.

"Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje.”

Hrvatska je zarobljena u povijesti s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. "Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za što je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu”, navodi Deutschlandfunk te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Citira se socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje”, a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti”.

Hrvatski nacionalni identitet nije utemeljen na ničemu pozitivnom

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz povijesti bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, javlja Deutschlandfunk. "Nismo našli način kako bismo svoj nacionalni identitet utemeljili na nečemu pozitivnom”, kaže psihologinja Čorkalo-Biruški.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Europe”, "demokracije”, "gospodarstva” i "izgradnje” zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom i "cijeli je javni diskurs tužan”, izvještava njemački radio.

U Hrvatskoj više nema poleta ni oduševljenja, a zapravo nije bilo ni masovnog zgražanja Praljkovom presudom, s obzirom na to da je jako mali ljudi došao na njegovu komemoraciju; "rezervirana mjesta za autobuse su ostala prazna, došlo ih je samo tri iz provincije”.

Veteranskim udrugama se u javnosti rijetki usude proturječiti

"Branitelji pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu."

U prilogu govori i nakladnik i esejist Nenad Popović, koji primjećuje da se stvara umjetno zgražanje nad ratom i žrtvama, te da takvo raspoloženje potpiruju udruge veterana, koje "navodno predstavljaju interese 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri milijuna stanovnika nevjerojatno pretjeran broj”. Veterani se "po novohrvatskom nazivaju braniteljima i pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja”. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu. U međuvremenu se ta "potvrda o nevinosti” odnosi i na miješanje Hrvatske u rat u BiH, navodi Deutschlandfunk.

Socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški kaže da u Hrvatska vlada nelagoda kada je riječ o tome da netko propituje privilegije branitelja, a da se svakoga tko kaže nešto što se njima ne sviđa odmah pita gdje je bio 1991. godine. Mnoge ljude proglašava se antihrvatski nastrojenima, a to se u međuvremenu događa i na javnoj televiziji i radiju HRT. Riječ je o "moralnoj ucjeni” preko koje vladajuća nacionalistička stranka unatoč katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i općoj depresiji osigurava podršku većine glasača, smatra njemački radio. Politolog Dejan Jović pak kaže da su opozicijski socijaldemokrati sami sebi krivi što se tome ne znaju suprotstaviti, naročito kada je riječ o nacionalnim mitovima iz devedesetih.

Umjesto da Hrvatska vodi debate o stagnirajućem gospodarstvu, izostanku perspektive za mlade i masovnom iseljavanju, to se gura u drugi plan pred raspravama o ratu i teorijama kako srpska manjina ugrožava Hrvate. U hrvatskoj provinciji, poput gradića Gline, danas vlada veće beznađe nego tijekom rata, nema više radnih mjesta, ali su se proširile kladionice. Tamo više ne žele ostati ni izbjeglice iz Bosne koje su dovedene da napune područja koja su napustili Srbi, objašnjava za Deutschlandfunk spisateljica Slađana Bukovac. "Komično je da taj teritorij za koji se ratovalo danas više nikome ne treba”, kaže Bukovac.

Neonacističke teze o Jasenovcu

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktualni predsjednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice”. Ipak, zasad nema opasnosti da se hrvatski ustav promijeni u autoritarnom pravcu kao u Mađarskoj i Poljskoj, jer je značajan dio naroda protiv toga, pa i dijelovi HDZ-a koji gledaju prema Njemačkoj kao uzoru.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji.  

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervirana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklariraju se Hrvatima”, navodi Deutschlandfunk. Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra njemački radio, te dodaje kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu nitko nije nastradao tijekom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldsteina, čiji je sprovod cijeli državni vrh bojkotirao, unatoč njegovih zaslugama za hrvatsku demokraciju i kulturu. Katolički teolozi su u Jugoslaviji bili smatrani uglednim intelektualcima, koje se poštovalo i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića ("hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 26.1.2018. | 11:50

1

@Stipe nije to besmislica, nego zdravorazumsko gledište za koje ne moraš biti ni doktor ekonomije ili sociologije. Naravno, pravni okvir i institucije su ključ svega, tu se potpuno slažem. To se odnosi i na pravne i na ekonomske institucije. Povijest i sadašnjost pokazuje da sve najrazvijenije zemlje svijeta počivaju na uređenim sustavima. I treba imati na umu i da im ti uređeni sustavi nisu pali s neba, nego su rezultat višestoljetne borbe, revolucija, pobuna itd. Demokracija je proces, i to na duge staze. E sad, drugo je što pojedinac "nema vremena" za to "sazrijevanje sustava", nego će se spakovati i otići tamo gdje sustav funkcionira i gdje će dobro živjeti. @mazalo62 slažem se načelno, ali članak ne govori samo o ustašama i partizanima. Jer ja takve sadržaje zaobilazim i ne komentiram upravo iz razloga koji si naveo.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 25.1.2018. | 22:02

2

Ma to Zovak, samo nam daj hrane u obliku hitlera,crkve ,ustaša,četnika i partizana,i mi stoka sitnog zuba imamo što par nedjelja pisati po portalu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2018. | 19:48

3

Forsher - narravno da moram reagirati na često ponavljanu besmislicu koju si i ti sada ispucao: "Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom... " Kazat ću samo: jadan je to moral, obitelj i društvo koji počivaju na ekonomski uređenom sustavu i bogatstvu. To je komunistička podvala. Da bi došlo do uređenog gospodarstva, a onda i bogatstva, ono za podlogu mora imati uređeno društvo (prvenstveno pravosuđe), moraju na glasu biti obitelj, iskrenost i poštenje. Samo budale misle da se na laži, prevari i otimačini može graditi stabilno gospodarstvo ili ekonomija.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 19:28

4

Sam se složiti s tim da si "izmet ljudskoga roda" i pozvati se na autoritet Hitlera potvrđuje da si apsolutno u pravu. Kad o samom sebi zboriš.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:47

5

i plus što su o toj pljački sudske vlasti obavijestile crkvu, zar se u crkvi ne vodi nikakva briga o potrošenom novcu ,pa ne radi se o sto kuna, kakvi prebendari mrknuto je 50 miliona eura ili nestalo u kojekakvim propalim investicijama ili ulaganjima a mi kao država smo dužni dati crkvi 600 miliona kuna godišnje , to su naši novci , morali bi znati gdje se troše. Pa svatko za dvijesto očenašega za daleko manje novca učestvovao u toj makinaciji , nemojte biti smiješni i dokazivati nešto neoborivo
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:40

6

možda bi se i složio da crkva nije dotičnom liku izrekla drastičnu kaznu od dvijesto očenašega i dva dana posta, priča vam ne drži vodu, mutno do boli
Forscher

Forscher

Komentirano: 25.1.2018. | 15:33

7

Ako oduzmemo lijevi žurnalistički senzacionalizam, koji je tipičan za dobar dio zapadnih medija (pretjerivanje, davanje pažnje nebitnim pojavama i likovima, koji tako postaju čisto medijski konstrukti, a ljude zapravo zamaraju, ne zanimaju), dobivamo dosta dobar opis stanja u Hrvatskoj. Glavni problemi su detektirani, i to je najvažnije. Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom...
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:19

8

lapsus calami - Kakvih i kojih 50(tak) milijuna eura!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:18

9

Nadovezujući se na istinozborca@ koji (u ovom slučaju dobro zbori) trolove s ovog portala pitam: Kakvih i kojih 30(ak) milijuna eura!? To što banke blokiraju investitora (a to nije Crkva, nije Kaptol i nisu zagrebački prebendari) zbog ukupnog duga od 50 milijuna eura, ni u kojem slučaju ne znači da je to nestali 'živi' novac, 'keš' i ni u kom slučaju ne znači da banke od Crkve (kaptola, prebendara) potražuju taj novac. Banke, temeljem poslovnih dogovora i ugovora u odnosu na svojeg dužnika (privatnog investitora) mogu tek aktiviratii instrumente osiguranja kredita koje su tim privatnim investitorima dale. Jedan od instrumenata je i hipoteka na crkveno zemljište, i tu je cijeli i jedini problem prebendara, koje u cijeloj poslovnoj priči opterećuje tek vrijednost zemljišta vrijednog nešto više od desetak milijuna kuna (KUNA) koje su dali (privatnom investitoru) na korištenje na 99 godina s pravom gradnje i pravom hipotekarnog zaloga. Kako banke još uvijek nisu aktivirale hipotekarno jamstvo, još uvijek nema nikakve štete, a potencijalna je, kao što sam naveo desetak milijuna kuna. Nitko nikakve pare nije otuđio. Pogotovo ukrao. Radi se, doslovno, o poslovnom potezu koji se pokazao loš. Je li i izgledao loš u vrijeme konjunkture - posve je druga priča.
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 25.1.2018. | 14:44

10

milenium@Nije nigdje nestalo 50-ak miliona nego se u klasičnom Hrvatskom scenariu preraspodijelilo. Crkva je osim svoje teološke uloge i poslovni subjekt koji na tržištu vodi bitke sa bestijalnim kapitalističkim sustavom.Hoćeš da jedeš,hoćeš da je... a to košta.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećamo se najstrašnijeg zločina

Uz skoru obljetnicu holokausta

Sjećamo se najstrašnijeg zločina

22.1.2019. | 14:30
U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

Četiri regije

Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

16.1.2019. | 13:20
Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

Pomoćnik ministra poručio branitelju:

"Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

14.1.2019. | 10:25
Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

Sjedi, Ivane, jedan:

Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

12.1.2019. | 12:45
"Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
"Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

Našli ste se u blokadi?

Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

11.1.2019. | 14:45
Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.
Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što carina radi sa zaplijenjenim namirnicama

Jeste li znali?

Što carina radi sa zaplijenjenim namirnicama

11.1.2019. | 11:35
Lani je, primjerice, oduzeto i 14,6 tona povrća, voća, gljiva i biljaka, a preklani ih je oduzeto 13,1 tona. Evo gdje sva ta hrana završi.
Lani je, primjerice, oduzeto i 14,6 tona povrća, voća, gljiva i biljaka, a preklani ih je oduzeto 13,1 tona. Evo gdje sva ta hrana završi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite što pišete na društvenim mrežama

Novi strogi zakon

Pazite što pišete na društvenim mrežama

10.1.2019. | 19:00
Osobna odgovornost pojedinca, ako krši zakon, postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Osobna odgovornost pojedinca, ako krši zakon, postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto

Pravila za mirovinu

Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto

9.1.2019. | 20:05
Oni koji od ove godine planiraju u mirovinu za taj svoj potez imaju nova pravila, a proceduru po kojoj će se ona provoditi osmislili su Regos i HZMO
Oni koji od ove godine planiraju u mirovinu za taj svoj potez imaju nova pravila, a proceduru po kojoj će se ona provoditi osmislili su Regos i HZMO
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko sada iznosi minimalna studentska satnica

Zakon o studentskim poslovima

Evo koliko sada iznosi minimalna studentska satnica

3.1.2019. | 11:20
Prvim zakonom o studentskim poslovima reguliran je iznos minimalne studentske satnice, njeno povećanje za rad noću, nedjeljom i blagdanima, plaćenu pauzu,... Pri tome su definirane i kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi.
Prvim zakonom o studentskim poslovima reguliran je iznos minimalne studentske satnice, njeno povećanje za rad noću, nedjeljom i blagdanima, plaćenu pauzu,... Pri tome su definirane i kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi iz Vlade uzimaju novac, a glupi birači glasaju za njih

Hrvatska proglašena najglupljom zemljom:

Ljudi iz Vlade uzimaju novac, a glupi birači glasaju za njih

2.1.2019. | 12:40
"Zemlja je tako predivna, ali ljudi iz Vlade (uglavnom HDZ-a) uzimaju novac samo za sebe tako da zemlja biva sve siromašnija, dok glupi građani uvijek glasuju za najgoru vladu i onda budu iznenađeni kada shvate da novca više nema."
"Zemlja je tako predivna, ali ljudi iz Vlade (uglavnom HDZ-a) uzimaju novac samo za sebe tako da zemlja biva sve siromašnija, dok glupi građani uvijek glasuju za najgoru vladu i onda budu iznenađeni kada shvate da novca više nema."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

Presuda News Baru nije zezancija

Deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

29.12.2018. | 11:45
Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti
Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti
SBplus.hr, Slavonski Brod :  'Raste' novčana naknada za dragovoljne ročnike

Od 1. siječnja 2019.

'Raste' novčana naknada za dragovoljne ročnike

27.12.2018. | 19:30
Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru - povećanje novčane naknade za dragovoljne ročnike.
Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru - povećanje novčane naknade za dragovoljne ročnike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marićeva sestra šefica agencije koja istražuje Agrokor

Imenovana na čelo HANF-e?

Marićeva sestra šefica agencije koja istražuje Agrokor

6.12.2018. | 14:00
"Sada je na bitno mjesto u HANFA-i postavljena sestra ministra financija Zdravka Marića koji je nedavno, uz Dalić, proglašen krivim pred Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa za slučaj Agrokor."
"Sada je na bitno mjesto u HANFA-i postavljena sestra ministra financija Zdravka Marića koji je nedavno, uz Dalić, proglašen krivim pred Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa za slučaj Agrokor."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazak na rad izvan granica zemlje također čini svoje

Prvo je rat donio raseljavanje

Odlazak na rad izvan granica zemlje također čini svoje

6.12.2018. | 12:25
Sve više općina suočava se s 'nestankom' cijelih naselja iz kojih mladi, tamo gdje ih ima, odlaze na rad u inozemstvo. Uz brojne mjere koje se poduzimaju za poboljšanje demografske slike Slavonije, najvažnija je otvaranje radnih mjesta koja će mladima garantirati primjerene i red
Sve više općina suočava se s 'nestankom' cijelih naselja iz kojih mladi, tamo gdje ih ima, odlaze na rad u inozemstvo. Uz brojne mjere koje se poduzimaju za poboljšanje demografske slike Slavonije, najvažnija je otvaranje radnih mjesta koja će mladima garantirati primjerene i red
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome će policija oduzimati automobile?

Kazne i do 20 tisuća kuna

Kome će policija oduzimati automobile?

5.12.2018. | 12:15
Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i kor
Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i kor
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kolika nam je prosječna plaća

Porasla i cijena sata rada

Evo kolika nam je prosječna plaća

4.12.2018. | 14:45
Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan iznosila 38,63 kune, a bruto 52,14 kuna, što je za 12,7 odnosno za 8,8 posto viša nego u mjesecu ranije.
Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan iznosila 38,63 kune, a bruto 52,14 kuna, što je za 12,7 odnosno za 8,8 posto viša nego u mjesecu ranije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuo novi krug nagradne igre Porezne uprave

Hoćete li se i Vi 'igrati'

Krenuo novi krug nagradne igre Porezne uprave

1.12.2018. | 21:00
Porezna i Carinska uprava će od početka prosinca do 6. siječnja iduće godine provoditi pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije, najavili su u petak iz Porezne uprave.
Porezna i Carinska uprava će od početka prosinca do 6. siječnja iduće godine provoditi pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije, najavili su u petak iz Porezne uprave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz proračuna moraju isplatiti 6,4 milijuna kuna

Zbog nezakonite odluke bivšeg ministra

Iz proračuna moraju isplatiti 6,4 milijuna kuna

29.11.2018. | 19:05
Visoki trgovački sud proglasio je nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine.
Visoki trgovački sud proglasio je nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska pati od odljeva mozgova, evo kako ga zaustaviti

Njemački list:

Hrvatska pati od odljeva mozgova, evo kako ga zaustaviti

27.11.2018. | 20:10
U Njemačkoj trenutno radio najmanje 170 tisuća ljudi iz Hrvatske, koja ima samo 4,2 milijuna stanovnika i pati zbog ogromnog odljeva mozgova.
U Njemačkoj trenutno radio najmanje 170 tisuća ljudi iz Hrvatske, koja ima samo 4,2 milijuna stanovnika i pati zbog ogromnog odljeva mozgova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeni detalji štrajka u školama

Startaju u srijedu

Objavljeni detalji štrajka u školama

26.11.2018. | 19:00
Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo je odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i s više od devet tisuća članova ulazi u štrajk čije su detalje objavili danas.
Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo je odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i s više od devet tisuća članova ulazi u štrajk čije su detalje objavili danas.