Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.1.2018. u 22:05
Prikaza: 1061
|
Autor: AP

Nijemci tvrde

U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.

root : U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.Ilustracija(Foto: PrintScreen)

Danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića (“hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno” i u kojoj "vlada radikalni politički diskurs u kojem su ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja”. "Ulazak u Europsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja”, konstatira se u prilogu njemačkog javnog radija, piše Index.

"Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje.”

Hrvatska je zarobljena u povijesti s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. "Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za što je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu”, navodi Deutschlandfunk te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Citira se socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje”, a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti”.

Hrvatski nacionalni identitet nije utemeljen na ničemu pozitivnom

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz povijesti bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, javlja Deutschlandfunk. "Nismo našli način kako bismo svoj nacionalni identitet utemeljili na nečemu pozitivnom”, kaže psihologinja Čorkalo-Biruški.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Europe”, "demokracije”, "gospodarstva” i "izgradnje” zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom i "cijeli je javni diskurs tužan”, izvještava njemački radio.

U Hrvatskoj više nema poleta ni oduševljenja, a zapravo nije bilo ni masovnog zgražanja Praljkovom presudom, s obzirom na to da je jako mali ljudi došao na njegovu komemoraciju; "rezervirana mjesta za autobuse su ostala prazna, došlo ih je samo tri iz provincije”.

Veteranskim udrugama se u javnosti rijetki usude proturječiti

"Branitelji pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu."

U prilogu govori i nakladnik i esejist Nenad Popović, koji primjećuje da se stvara umjetno zgražanje nad ratom i žrtvama, te da takvo raspoloženje potpiruju udruge veterana, koje "navodno predstavljaju interese 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri milijuna stanovnika nevjerojatno pretjeran broj”. Veterani se "po novohrvatskom nazivaju braniteljima i pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja”. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu. U međuvremenu se ta "potvrda o nevinosti” odnosi i na miješanje Hrvatske u rat u BiH, navodi Deutschlandfunk.

Socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški kaže da u Hrvatska vlada nelagoda kada je riječ o tome da netko propituje privilegije branitelja, a da se svakoga tko kaže nešto što se njima ne sviđa odmah pita gdje je bio 1991. godine. Mnoge ljude proglašava se antihrvatski nastrojenima, a to se u međuvremenu događa i na javnoj televiziji i radiju HRT. Riječ je o "moralnoj ucjeni” preko koje vladajuća nacionalistička stranka unatoč katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i općoj depresiji osigurava podršku većine glasača, smatra njemački radio. Politolog Dejan Jović pak kaže da su opozicijski socijaldemokrati sami sebi krivi što se tome ne znaju suprotstaviti, naročito kada je riječ o nacionalnim mitovima iz devedesetih.

Umjesto da Hrvatska vodi debate o stagnirajućem gospodarstvu, izostanku perspektive za mlade i masovnom iseljavanju, to se gura u drugi plan pred raspravama o ratu i teorijama kako srpska manjina ugrožava Hrvate. U hrvatskoj provinciji, poput gradića Gline, danas vlada veće beznađe nego tijekom rata, nema više radnih mjesta, ali su se proširile kladionice. Tamo više ne žele ostati ni izbjeglice iz Bosne koje su dovedene da napune područja koja su napustili Srbi, objašnjava za Deutschlandfunk spisateljica Slađana Bukovac. "Komično je da taj teritorij za koji se ratovalo danas više nikome ne treba”, kaže Bukovac.

Neonacističke teze o Jasenovcu

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktualni predsjednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice”. Ipak, zasad nema opasnosti da se hrvatski ustav promijeni u autoritarnom pravcu kao u Mađarskoj i Poljskoj, jer je značajan dio naroda protiv toga, pa i dijelovi HDZ-a koji gledaju prema Njemačkoj kao uzoru.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji.  

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervirana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklariraju se Hrvatima”, navodi Deutschlandfunk. Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra njemački radio, te dodaje kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu nitko nije nastradao tijekom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldsteina, čiji je sprovod cijeli državni vrh bojkotirao, unatoč njegovih zaslugama za hrvatsku demokraciju i kulturu. Katolički teolozi su u Jugoslaviji bili smatrani uglednim intelektualcima, koje se poštovalo i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića ("hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 26.1.2018. | 11:50

1

@Stipe nije to besmislica, nego zdravorazumsko gledište za koje ne moraš biti ni doktor ekonomije ili sociologije. Naravno, pravni okvir i institucije su ključ svega, tu se potpuno slažem. To se odnosi i na pravne i na ekonomske institucije. Povijest i sadašnjost pokazuje da sve najrazvijenije zemlje svijeta počivaju na uređenim sustavima. I treba imati na umu i da im ti uređeni sustavi nisu pali s neba, nego su rezultat višestoljetne borbe, revolucija, pobuna itd. Demokracija je proces, i to na duge staze. E sad, drugo je što pojedinac "nema vremena" za to "sazrijevanje sustava", nego će se spakovati i otići tamo gdje sustav funkcionira i gdje će dobro živjeti. @mazalo62 slažem se načelno, ali članak ne govori samo o ustašama i partizanima. Jer ja takve sadržaje zaobilazim i ne komentiram upravo iz razloga koji si naveo.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 25.1.2018. | 22:02

2

Ma to Zovak, samo nam daj hrane u obliku hitlera,crkve ,ustaša,četnika i partizana,i mi stoka sitnog zuba imamo što par nedjelja pisati po portalu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2018. | 19:48

3

Forsher - narravno da moram reagirati na često ponavljanu besmislicu koju si i ti sada ispucao: "Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom... " Kazat ću samo: jadan je to moral, obitelj i društvo koji počivaju na ekonomski uređenom sustavu i bogatstvu. To je komunistička podvala. Da bi došlo do uređenog gospodarstva, a onda i bogatstva, ono za podlogu mora imati uređeno društvo (prvenstveno pravosuđe), moraju na glasu biti obitelj, iskrenost i poštenje. Samo budale misle da se na laži, prevari i otimačini može graditi stabilno gospodarstvo ili ekonomija.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 19:28

4

Sam se složiti s tim da si "izmet ljudskoga roda" i pozvati se na autoritet Hitlera potvrđuje da si apsolutno u pravu. Kad o samom sebi zboriš.
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 25.1.2018. | 16:53

5

Neki komentari dole su klasićni hrvatski jal proistekao iz licemjerstva tupoglavih i zadojenih nacionalista i katolibana. Kad se piše o istini koja ih itekako boli onda su krivi svi od ljevičara preko indexa pa do njemaca kao da nam oni trebaju otvoriti oči da vidimo ono što već i sami znamo. Koliki moron moraš biti u glavi da ideš braniti to ustaško leglo s Kaptola i zatvarati oči pred istinom. Katolićka crkva u HR je zakrvavila ruke u svakom ratu, poslije 2 svj. rata su se većina ustaša i njemačkih ratnih zločinaca spašavali preko Vatikana koji ih je uredno slao uglavnom u zemlje južne amerike . Pa kockastoglavi kozojebi jer vam još nije jasno da je Kaptol blagosiljao svu pljačku koju je hdz proveo i koju još provodi? Otimaju vam pare za svakakve pizdarije naplačujući blagoslove kuća i još ostalih 100 načina, jebu vam djecu a nekima i žene, voze mercedese i prave zdanja od onixa, s parama ne znaju gdje će dok narod kopa po kontejnerima o čemu im ne pada na pamet dići svoj glas pobune jer njihovim guzicama je više nego dobro, govore vam za koga treba glasati a za koga ne dok vi slušate kao ovce bez mozga. Zar zbilja mislite da oni imaju neke veze s Bogom i vjerom? A vi tupavi kakvi već jeste još ih branite i ne date dići glasa protiv njih već pristajete uz zlo i nepravdu. Sam Hitler nas je nazvao izmetom ljudskog roda a sve je jasnije i zašto.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:47

6

i plus što su o toj pljački sudske vlasti obavijestile crkvu, zar se u crkvi ne vodi nikakva briga o potrošenom novcu ,pa ne radi se o sto kuna, kakvi prebendari mrknuto je 50 miliona eura ili nestalo u kojekakvim propalim investicijama ili ulaganjima a mi kao država smo dužni dati crkvi 600 miliona kuna godišnje , to su naši novci , morali bi znati gdje se troše. Pa svatko za dvijesto očenašega za daleko manje novca učestvovao u toj makinaciji , nemojte biti smiješni i dokazivati nešto neoborivo
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:40

7

možda bi se i složio da crkva nije dotičnom liku izrekla drastičnu kaznu od dvijesto očenašega i dva dana posta, priča vam ne drži vodu, mutno do boli
Forscher

Forscher

Komentirano: 25.1.2018. | 15:33

8

Ako oduzmemo lijevi žurnalistički senzacionalizam, koji je tipičan za dobar dio zapadnih medija (pretjerivanje, davanje pažnje nebitnim pojavama i likovima, koji tako postaju čisto medijski konstrukti, a ljude zapravo zamaraju, ne zanimaju), dobivamo dosta dobar opis stanja u Hrvatskoj. Glavni problemi su detektirani, i to je najvažnije. Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom...
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:19

9

lapsus calami - Kakvih i kojih 50(tak) milijuna eura!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:18

10

Nadovezujući se na istinozborca@ koji (u ovom slučaju dobro zbori) trolove s ovog portala pitam: Kakvih i kojih 30(ak) milijuna eura!? To što banke blokiraju investitora (a to nije Crkva, nije Kaptol i nisu zagrebački prebendari) zbog ukupnog duga od 50 milijuna eura, ni u kojem slučaju ne znači da je to nestali 'živi' novac, 'keš' i ni u kom slučaju ne znači da banke od Crkve (kaptola, prebendara) potražuju taj novac. Banke, temeljem poslovnih dogovora i ugovora u odnosu na svojeg dužnika (privatnog investitora) mogu tek aktiviratii instrumente osiguranja kredita koje su tim privatnim investitorima dale. Jedan od instrumenata je i hipoteka na crkveno zemljište, i tu je cijeli i jedini problem prebendara, koje u cijeloj poslovnoj priči opterećuje tek vrijednost zemljišta vrijednog nešto više od desetak milijuna kuna (KUNA) koje su dali (privatnom investitoru) na korištenje na 99 godina s pravom gradnje i pravom hipotekarnog zaloga. Kako banke još uvijek nisu aktivirale hipotekarno jamstvo, još uvijek nema nikakve štete, a potencijalna je, kao što sam naveo desetak milijuna kuna. Nitko nikakve pare nije otuđio. Pogotovo ukrao. Radi se, doslovno, o poslovnom potezu koji se pokazao loš. Je li i izgledao loš u vrijeme konjunkture - posve je druga priča.

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zašto nema investicija ni u Slavonskom Brodu

Svjetsko dno

Evo zašto nema investicija ni u Slavonskom Brodu

24.5.2018. | 11:40
Katastrofalan rezultat koji nas stavlja u društvo zemalja poput Venezuele pokazuje da Hrvatska nije učinila ništa kako bi poboljšala poslovno okruženje, što bi dovelo do privlačenja investicija, stvaranja novih, dobro plaćenih poslova, a što bi zaustavilo val iseljavanja kojem sv
Katastrofalan rezultat koji nas stavlja u društvo zemalja poput Venezuele pokazuje da Hrvatska nije učinila ništa kako bi poboljšala poslovno okruženje, što bi dovelo do privlačenja investicija, stvaranja novih, dobro plaćenih poslova, a što bi zaustavilo val iseljavanja kojem sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije stiglo povećanje od 250 kuna osobne invalidnine

Pomozimo djeci s invaliditetom

Nije stiglo povećanje od 250 kuna osobne invalidnine

21.5.2018. | 13:15
Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnin
Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnin
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županije kao nositelji regionalnog razvoja

Hrvatska zajednica županija

Županije kao nositelji regionalnog razvoja

18.5.2018. | 17:30
Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta - Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabiln
Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta - Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabiln
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti im do 10 godina zatvora

U Bleiburgu su uhitili 5 Hrvata:

Prijeti im do 10 godina zatvora

16.5.2018. | 17:00
"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu.
"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će snižene subvencije za stambene kredite

U većini gradova

Bit će snižene subvencije za stambene kredite

10.5.2018. | 12:30
Prosječna vrijednost nekretnine financirane na prošlom natječaju u Zagrebu je iznosila 86.439 eura, u Vukovaru 40.430, Slavonskom Brodu 54.607, Vinkovcima 55.322, Đakovu 43.290 i Osijeku 64.991 euro.
Prosječna vrijednost nekretnine financirane na prošlom natječaju u Zagrebu je iznosila 86.439 eura, u Vukovaru 40.430, Slavonskom Brodu 54.607, Vinkovcima 55.322, Đakovu 43.290 i Osijeku 64.991 euro.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima najbolje, a tko najlošije plaće u Hrvatskoj

Pogledajte

Tko ima najbolje, a tko najlošije plaće u Hrvatskoj

7.5.2018. | 8:40
U odnosu na prošlogodišnju veljaču, plaća prosječnog Hrvata porasla je za četiri posto, a kada se uračuna inflacija, realni rast je iznosio 3,2 posto.
U odnosu na prošlogodišnju veljaču, plaća prosječnog Hrvata porasla je za četiri posto, a kada se uračuna inflacija, realni rast je iznosio 3,2 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U hrvatska kućanstva uskoro stižu napredna brojila

Evo što se mijenja

U hrvatska kućanstva uskoro stižu napredna brojila

5.5.2018. | 17:20
Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni.
Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saša Leković: Medijske slobode ozbiljno su ugrožene

Svjetski dan slobode medija

Saša Leković: Medijske slobode ozbiljno su ugrožene

3.5.2018. | 18:30
"Utjecaj politike na javni medijski servis je nedopustivo velik kao i na medije na lokalnoj razini”, istaknuo je Leković upozorivši i na probleme nepostojanja kolektivnih ugovora i potplaćenosti novinara u komercijalnim medijima.
"Utjecaj politike na javni medijski servis je nedopustivo velik kao i na medije na lokalnoj razini”, istaknuo je Leković upozorivši i na probleme nepostojanja kolektivnih ugovora i potplaćenosti novinara u komercijalnim medijima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pohrlite u trgovine, čekaju vas

Radno vrijeme za Praznik rada

Pohrlite u trgovine, čekaju vas

29.4.2018. | 10:30
Pa kao veliki vjernici - koji se zalažemo za obitelj i zajedništvo i neradne nedjelje i praznike - ako niste isplanirali proslavu praznika rada, pohrlite u utorak u trgovine. Kad već nisu sa svojim obiteljima radnici u njima rado će svoje vrijeme provesti služeći vas.
Pa kao veliki vjernici - koji se zalažemo za obitelj i zajedništvo i neradne nedjelje i praznike - ako niste isplanirali proslavu praznika rada, pohrlite u utorak u trgovine. Kad već nisu sa svojim obiteljima radnici u njima rado će svoje vrijeme provesti služeći vas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti u Sloveniju sada ulaze iz Bosne

Nova ruta:

Migranti u Sloveniju sada ulaze iz Bosne

25.4.2018. | 10:10
Zbog nezakonitog prelaska državne granice, u Hrvatskoj je prva tri mjeseca 2018. procesuirano 72 posto više osoba nego u prvom tromjesečju lani.
Zbog nezakonitog prelaska državne granice, u Hrvatskoj je prva tri mjeseca 2018. procesuirano 72 posto više osoba nego u prvom tromjesečju lani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri su slavonske županije na trećini razvijenosti EU-a

RAZVIJENOST MJERENA BDP-OM

Četiri su slavonske županije na trećini razvijenosti EU-a

23.4.2018. | 12:15
BDP je 2015. prvi put nakon 2006. godine rastao u svim hrvatskim županijama
BDP je 2015. prvi put nakon 2006. godine rastao u svim hrvatskim županijama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evropa slavi pobjedu nad fašizmom?!

Jebote,

Evropa slavi pobjedu nad fašizmom?!

21.4.2018. | 23:00
Dan pobjede nad fašizmom proslavit će se devetog svibnja jer je toga dana 1945. godine nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. I tako je, zaboravila sam potezom čijeg zločinačkog pera, fašizmu odzvonilo.
Dan pobjede nad fašizmom proslavit će se devetog svibnja jer je toga dana 1945. godine nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. I tako je, zaboravila sam potezom čijeg zločinačkog pera, fašizmu odzvonilo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najbolja radna mjesta u ponudi

Burza rada

Ovo su najbolja radna mjesta u ponudi

7.4.2018. | 21:00
Donosimo, po odabiru stručnjaka, najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi sna tržištu rada.
Donosimo, po odabiru stručnjaka, najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi sna tržištu rada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega klerikalne udruge nisu podržale čovjeka s križem

Gdje su sada

Zbog čega klerikalne udruge nisu podržale čovjeka s križem

7.4.2018. | 14:15
Pitanje bolesne djece nije dovoljno svjetonazorski profilirano i ne uklapa se u agendu kojom klerikalne udruge žele izvršiti pritisak na Vladu. Vladu se ruši na rodnoj ideologiji, zabrani pobačaja, a ne na bolesnoj djeci.
Pitanje bolesne djece nije dovoljno svjetonazorski profilirano i ne uklapa se u agendu kojom klerikalne udruge žele izvršiti pritisak na Vladu. Vladu se ruši na rodnoj ideologiji, zabrani pobačaja, a ne na bolesnoj djeci.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovina koju ćete imati ako ste fondu uplaćivali 20% plaće

Ako imate 33 godina staža

Mirovina koju ćete imati ako ste fondu uplaćivali 20% plaće

6.4.2018. | 21:00
‘Zaposlena osoba cijeli svoj radni vijek izdvaja 20 posto svoje plaće za mirovinsko osiguranje. Prosječno radi 33 godine, prema podacima HZMO-a, odnosno kada pogledamo cijeli radni vijek, uplati 6,6 godišnjih plaća. Budući da prosječni umirovljenik, prema podacima HZMO-a, prima m
‘Zaposlena osoba cijeli svoj radni vijek izdvaja 20 posto svoje plaće za mirovinsko osiguranje. Prosječno radi 33 godine, prema podacima HZMO-a, odnosno kada pogledamo cijeli radni vijek, uplati 6,6 godišnjih plaća. Budući da prosječni umirovljenik, prema podacima HZMO-a, prima m
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez plaće 10.000 radnika, na minimalcu njih do 70.000

STRAH JAČI OD ZAŠTITE PRAVA

Bez plaće 10.000 radnika, na minimalcu njih do 70.000

28.3.2018. | 9:30
HUP osuđuje sve poslodavce koji u svom radu ne poštuju hrvatske propise.
HUP osuđuje sve poslodavce koji u svom radu ne poštuju hrvatske propise.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li crkva sudjelovati u pripremi Zakona o pobačaju?

Kakav je Vaš stav:

Treba li crkva sudjelovati u pripremi Zakona o pobačaju?

26.3.2018. | 10:25
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će Crkva biti uključena u pripremu Zakona o pobačaju. Što Vi mislite o tome?
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će Crkva biti uključena u pripremu Zakona o pobačaju. Što Vi mislite o tome?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena rada puno manja u Hrvatskoj nego u EU

Poražavajući rezultati:

Cijena rada puno manja u Hrvatskoj nego u EU

24.3.2018. | 21:10
Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj.
Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osam puta manje Istanbulskoj konferenciji nego Crkvi

Koliko će nas koštati?

Osam puta manje Istanbulskoj konferenciji nego Crkvi

24.3.2018. | 19:00
"Treba više senzibilizacije onih koji rade sa žrtvama nasilja. Morat ćemo poraditi i na nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji. Mi u njoj imamo subjekt obitelji koju trebamo štititi od nasilja, no tu strategiju trebamo nadopuniti jer Istanbulska ne štiti samo obitelj, v
"Treba više senzibilizacije onih koji rade sa žrtvama nasilja. Morat ćemo poraditi i na nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji. Mi u njoj imamo subjekt obitelji koju trebamo štititi od nasilja, no tu strategiju trebamo nadopuniti jer Istanbulska ne štiti samo obitelj, v
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Oduprite se trendu militarizacije"

Centar za mirovne studije:

"Oduprite se trendu militarizacije"

23.3.2018. | 9:05
CMS poziva građane da se odupru trendu militarizacije tako da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u Oružanim snagama.
CMS poziva građane da se odupru trendu militarizacije tako da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u Oružanim snagama.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :