Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.1.2018. u 22:05
Prikaza: 1163
|
Autor: AP

Nijemci tvrde

U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.

root : U Hrvatskoj vlada klima mržnje. Crkva rehabilitira ustaštvo.Ilustracija(Foto: PrintScreen)

Danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića (“hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk je objavio veliki prilog o društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju "koja sve više ide udesno” i u kojoj "vlada radikalni politički diskurs u kojem su ključne riječi neprijatelj, domovina, narod i izdaja”. "Ulazak u Europsku uniju nije ništa promijenio, u zemlji vlada klima mržnje i zastrašivanja”, konstatira se u prilogu njemačkog javnog radija, piše Index.

"Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje.”

Hrvatska je zarobljena u povijesti s kojom se odbija suočiti, a najnoviji primjer toga su bile reakcije na samoubojstvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka. "Premijer Andrej Plenković govorio je o dubokoj moralnoj nepravdi, ne misleći pritom na logore i stalnu paljbu po stambenim područjima, za što je između ostaloga general osuđen. Nepravednom je premijer smatrao hašku presudu”, navodi Deutschlandfunk te napominje i da je u presudi i prvi predsjednik Franjo Tuđman naveden kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Citira se socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški iz Zagreba, koja kaže da je ključni problem što Hrvatska nakon kraja rata nije nastavila svoj život nego je započelo "glorificiranje i obožavanje rata” i "narativ u kojemu nije bilo mjesta za ništa više nego našu pobjedu, naše žrtve i naše patnje”, a na "temelju toga se nije mogao izgraditi pozitivan identitet u javnosti”.

Hrvatski nacionalni identitet nije utemeljen na ničemu pozitivnom

Govoriti o stanju u hrvatskom društvu zvuči kao citiranje iz povijesti bolesti nekog duševnog bolesnika, pa ne čudi što je javni razgovor sve žešći i pun retrogradnih pojmova, javlja Deutschlandfunk. "Nismo našli način kako bismo svoj nacionalni identitet utemeljili na nečemu pozitivnom”, kaže psihologinja Čorkalo-Biruški.

Situacija se pogoršala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada je "završila faza opuštanja i reformi koju je orkestrirala velika nacionalna stranka HDZ”. U današnjoj Hrvatskoj pojmovi poput "Europe”, "demokracije”, "gospodarstva” i "izgradnje” zvuče nestvarno, o njima se govori s cinizmom i "cijeli je javni diskurs tužan”, izvještava njemački radio.

U Hrvatskoj više nema poleta ni oduševljenja, a zapravo nije bilo ni masovnog zgražanja Praljkovom presudom, s obzirom na to da je jako mali ljudi došao na njegovu komemoraciju; "rezervirana mjesta za autobuse su ostala prazna, došlo ih je samo tri iz provincije”.

Veteranskim udrugama se u javnosti rijetki usude proturječiti

"Branitelji pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu."

U prilogu govori i nakladnik i esejist Nenad Popović, koji primjećuje da se stvara umjetno zgražanje nad ratom i žrtvama, te da takvo raspoloženje potpiruju udruge veterana, koje "navodno predstavljaju interese 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri milijuna stanovnika nevjerojatno pretjeran broj”. Veterani se "po novohrvatskom nazivaju braniteljima i pažljivo bdiju nad time da se očuvaju njihove privilegije, slava i slike neprijatelja”. Njima se samo rijetki u javnosti usude proturječiti, a priča o "slavnoj pobjedi” u ratu je strogo nadgledana, čega je primjer i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu. U međuvremenu se ta "potvrda o nevinosti” odnosi i na miješanje Hrvatske u rat u BiH, navodi Deutschlandfunk.

Socijalna psihologinja Dinka Čorkalo-Biruški kaže da u Hrvatska vlada nelagoda kada je riječ o tome da netko propituje privilegije branitelja, a da se svakoga tko kaže nešto što se njima ne sviđa odmah pita gdje je bio 1991. godine. Mnoge ljude proglašava se antihrvatski nastrojenima, a to se u međuvremenu događa i na javnoj televiziji i radiju HRT. Riječ je o "moralnoj ucjeni” preko koje vladajuća nacionalistička stranka unatoč katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i općoj depresiji osigurava podršku većine glasača, smatra njemački radio. Politolog Dejan Jović pak kaže da su opozicijski socijaldemokrati sami sebi krivi što se tome ne znaju suprotstaviti, naročito kada je riječ o nacionalnim mitovima iz devedesetih.

Umjesto da Hrvatska vodi debate o stagnirajućem gospodarstvu, izostanku perspektive za mlade i masovnom iseljavanju, to se gura u drugi plan pred raspravama o ratu i teorijama kako srpska manjina ugrožava Hrvate. U hrvatskoj provinciji, poput gradića Gline, danas vlada veće beznađe nego tijekom rata, nema više radnih mjesta, ali su se proširile kladionice. Tamo više ne žele ostati ni izbjeglice iz Bosne koje su dovedene da napune područja koja su napustili Srbi, objašnjava za Deutschlandfunk spisateljica Slađana Bukovac. "Komično je da taj teritorij za koji se ratovalo danas više nikome ne treba”, kaže Bukovac.

Neonacističke teze o Jasenovcu

HDZ se opisuje kao stranka koja je proizvela niz velikih korupcijskih skandala, a njen aktualni predsjednik Andrej Plenković je "zarobljenik stranačke desnice”. Ipak, zasad nema opasnosti da se hrvatski ustav promijeni u autoritarnom pravcu kao u Mađarskoj i Poljskoj, jer je značajan dio naroda protiv toga, pa i dijelovi HDZ-a koji gledaju prema Njemačkoj kao uzoru.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji.  

"U narativu nacionalnog junaštva za Srbe je rezervirana uloga neprijatelja, osim ako odustanu od svog identiteta i deklariraju se Hrvatima”, navodi Deutschlandfunk. Spominje se i kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović lideru Srba Miloradu Popovcu odgovorila da je sam kriv za uvrede koje doživljava. Sljedeća faza hrvatskog nacionalizma je rehabilitacija ustaškog režima, smatra njemački radio, te dodaje kako se to u dijelu naroda potiho već dogodilo, pa već postoje "čisto neonacističke teze” o tome da u konc-logoru Jasenovcu nitko nije nastradao tijekom Drugog svjetskog rata.

Taj radikalni revizionizam podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, koja nema mnogo veze s politikom pape Franje. Stvara se stav da svaki Hrvat mora biti katolik, a ako nije, onda zapravo ne pripada naciji. Navodi se primjer smrti Slavka Goldsteina, čiji je sprovod cijeli državni vrh bojkotirao, unatoč njegovih zaslugama za hrvatsku demokraciju i kulturu. Katolički teolozi su u Jugoslaviji bili smatrani uglednim intelektualcima, koje se poštovalo i u BiH i u Srbiji, a danas hrvatski katolički svećenici drže mise za zločinca Antu Pavelića ("hrvatskog Hitlera”) i na društvenim mrežama raduju se smrti jednog Židova. Sve to je posljedica okamenjenja mita o Domovinskom ratu, zaključuje Deutschlandfunk.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Forscher

Forscher

Komentirano: 26.1.2018. | 11:50

1

@Stipe nije to besmislica, nego zdravorazumsko gledište za koje ne moraš biti ni doktor ekonomije ili sociologije. Naravno, pravni okvir i institucije su ključ svega, tu se potpuno slažem. To se odnosi i na pravne i na ekonomske institucije. Povijest i sadašnjost pokazuje da sve najrazvijenije zemlje svijeta počivaju na uređenim sustavima. I treba imati na umu i da im ti uređeni sustavi nisu pali s neba, nego su rezultat višestoljetne borbe, revolucija, pobuna itd. Demokracija je proces, i to na duge staze. E sad, drugo je što pojedinac "nema vremena" za to "sazrijevanje sustava", nego će se spakovati i otići tamo gdje sustav funkcionira i gdje će dobro živjeti. @mazalo62 slažem se načelno, ali članak ne govori samo o ustašama i partizanima. Jer ja takve sadržaje zaobilazim i ne komentiram upravo iz razloga koji si naveo.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 25.1.2018. | 22:02

2

Ma to Zovak, samo nam daj hrane u obliku hitlera,crkve ,ustaša,četnika i partizana,i mi stoka sitnog zuba imamo što par nedjelja pisati po portalu.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.1.2018. | 19:48

3

Forsher - narravno da moram reagirati na često ponavljanu besmislicu koju si i ti sada ispucao: "Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom... " Kazat ću samo: jadan je to moral, obitelj i društvo koji počivaju na ekonomski uređenom sustavu i bogatstvu. To je komunistička podvala. Da bi došlo do uređenog gospodarstva, a onda i bogatstva, ono za podlogu mora imati uređeno društvo (prvenstveno pravosuđe), moraju na glasu biti obitelj, iskrenost i poštenje. Samo budale misle da se na laži, prevari i otimačini može graditi stabilno gospodarstvo ili ekonomija.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 19:28

4

Sam se složiti s tim da si "izmet ljudskoga roda" i pozvati se na autoritet Hitlera potvrđuje da si apsolutno u pravu. Kad o samom sebi zboriš.
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:47

5

i plus što su o toj pljački sudske vlasti obavijestile crkvu, zar se u crkvi ne vodi nikakva briga o potrošenom novcu ,pa ne radi se o sto kuna, kakvi prebendari mrknuto je 50 miliona eura ili nestalo u kojekakvim propalim investicijama ili ulaganjima a mi kao država smo dužni dati crkvi 600 miliona kuna godišnje , to su naši novci , morali bi znati gdje se troše. Pa svatko za dvijesto očenašega za daleko manje novca učestvovao u toj makinaciji , nemojte biti smiješni i dokazivati nešto neoborivo
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 25.1.2018. | 15:40

6

možda bi se i složio da crkva nije dotičnom liku izrekla drastičnu kaznu od dvijesto očenašega i dva dana posta, priča vam ne drži vodu, mutno do boli
Forscher

Forscher

Komentirano: 25.1.2018. | 15:33

7

Ako oduzmemo lijevi žurnalistički senzacionalizam, koji je tipičan za dobar dio zapadnih medija (pretjerivanje, davanje pažnje nebitnim pojavama i likovima, koji tako postaju čisto medijski konstrukti, a ljude zapravo zamaraju, ne zanimaju), dobivamo dosta dobar opis stanja u Hrvatskoj. Glavni problemi su detektirani, i to je najvažnije. Ostajem pri "materijalističkoj" teoriji da ekonomski nered prethodi svim ostalim: moralnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom...
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:19

8

lapsus calami - Kakvih i kojih 50(tak) milijuna eura!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 25.1.2018. | 15:18

9

Nadovezujući se na istinozborca@ koji (u ovom slučaju dobro zbori) trolove s ovog portala pitam: Kakvih i kojih 30(ak) milijuna eura!? To što banke blokiraju investitora (a to nije Crkva, nije Kaptol i nisu zagrebački prebendari) zbog ukupnog duga od 50 milijuna eura, ni u kojem slučaju ne znači da je to nestali 'živi' novac, 'keš' i ni u kom slučaju ne znači da banke od Crkve (kaptola, prebendara) potražuju taj novac. Banke, temeljem poslovnih dogovora i ugovora u odnosu na svojeg dužnika (privatnog investitora) mogu tek aktiviratii instrumente osiguranja kredita koje su tim privatnim investitorima dale. Jedan od instrumenata je i hipoteka na crkveno zemljište, i tu je cijeli i jedini problem prebendara, koje u cijeloj poslovnoj priči opterećuje tek vrijednost zemljišta vrijednog nešto više od desetak milijuna kuna (KUNA) koje su dali (privatnom investitoru) na korištenje na 99 godina s pravom gradnje i pravom hipotekarnog zaloga. Kako banke još uvijek nisu aktivirale hipotekarno jamstvo, još uvijek nema nikakve štete, a potencijalna je, kao što sam naveo desetak milijuna kuna. Nitko nikakve pare nije otuđio. Pogotovo ukrao. Radi se, doslovno, o poslovnom potezu koji se pokazao loš. Je li i izgledao loš u vrijeme konjunkture - posve je druga priča.
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 25.1.2018. | 14:44

10

milenium@Nije nigdje nestalo 50-ak miliona nego se u klasičnom Hrvatskom scenariu preraspodijelilo. Crkva je osim svoje teološke uloge i poslovni subjekt koji na tržištu vodi bitke sa bestijalnim kapitalističkim sustavom.Hoćeš da jedeš,hoćeš da je... a to košta.

Broj komentara: 21

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

Sutra u Vukovaru burno

Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

12.10.2018. | 18:40
'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotizam u Gradskoj upravi

I bez stručnog ispita

Nepotizam u Gradskoj upravi

11.10.2018. | 15:00
Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

B. Dežulović: Ubojice iz Klaićeve

Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

5.10.2018. | 19:00
Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sindikati traže Zdravka Marića

Hoće li Vlada udovoljiti

Sindikati traže Zdravka Marića

29.9.2018. | 12:30
"Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
"Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
SBplus.hr, Slavonski Brod : U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

Vrijednost projekta 5,8 milijuna kuna

U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

22.9.2018. | 17:10
U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

Evo što reforma donosi građanima

Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

22.9.2018. | 12:15
Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

Tko gubi, a tko dobiva

Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

20.9.2018. | 15:00
Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

Prihod od cestarina bit će 2,8 mlrd kuna

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

19.9.2018. | 10:25
Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvest ćemo radnike na prosvjed

Sindikati najavljuju:

Izvest ćemo radnike na prosvjed

18.9.2018. | 9:15
"Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
"Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

Jovan ustvari poručuje:

Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

16.9.2018. | 13:15
I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što Hrvati mogu očekivati!

BiH čekaju izbori

Evo što Hrvati mogu očekivati!

8.9.2018. | 11:00
U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

Aktivna politika zapošljavanja

Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

6.9.2018. | 19:15
Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

Bebe kod gradonačelnika

Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

5.9.2018. | 19:15
Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

Bolji uvjeti za policijske službenike

Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

3.9.2018. | 19:30
Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju li zimsko računanje vremena?

Gotova anketa

Ukidaju li zimsko računanje vremena?

29.8.2018. | 14:30
Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

Kritika je jedno, uvreda drugo

Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

25.8.2018. | 17:00
Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.
Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

Ravnomjeran regionalni razvoj

Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

27.7.2018. | 18:13
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

Ovo je bilo nedvosmisleno:

Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

25.7.2018. | 20:30
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

Nova usluga

HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

25.7.2018. | 20:15
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome kupus, a nekome meso

Rast plaća

Nekome kupus, a nekome meso

25.7.2018. | 18:05
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :