Politika : Hrvatska

Objavljeno: 25.8.2018. u 17:00
Prikaza: 643
|
Autor: AP

Kritika je jedno, uvreda drugo

Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

root : Novinari ne smiju šutjeti na prijetnjePoruka snimljena u Zagrebu 2017. godine(Foto: dw)

Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.

„I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se", poruka je koju je primio televizijski satiričar Domagoj Zovak nakon emisije koja se ovom gledatelju, očito, nije svidjela. Slučaj je prijavio policiji i mogući sudski epilog se tek očekuje. Kolege s portala Index prijavile su također prijetnju u kojoj je pisalo da „novinare Indexa treba ubijati". No njihova prijava neće završiti presudom, jer je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaključilo da za tim nema potrebe. Na dan kad je slao poruku agresivni čitatelj je, obrazložio je DORH, slavio rođendan i malo se više popilo te su ga ponijele emocije. Kao olakšavajuća činjenica navedeno je da je riječ o „višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju", piše DW.

S druge strane, simpatizer stranke Živi zid osuđen je na kaznu zatvora od 7 mjeseci uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, zbog prijetnji upućenih novinaru Aleksandru Stankoviću. Godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, dobio je i muškarac koji je tri puta SMS porukama prijetio smrću bivšem predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saši Lekoviću. Iako nema objedinjenih podataka, odvjetnici tvrde da se ovakav oblik kazne redovito dosuđuje onima koji završe na sudu zbog prijetnji kolegama koji samo pokušavaju raditi svoj posao. Agresivci iza rešetaka završavaju tek ako svoje nedjelo učestalo ponavljaju.

Nasilnik na internetu, kukavica u životu

„Postoji odredba Kaznenog zakona koja se odnosi na prijetnju. Postoje osnovni i kvalificirani oblici prijetnje. Kazneni zakon definira prijetnju prema novinarima kao jedan od kvalificiranog oblika kaznenog djela. Za njega je propisana teža kazna u odnosu na druge oblike. Osim toga, prijetnja upućena novinaru, ako je vezana za njegovo obavljanje posla, progoni se po službenoj dužnosti, dakle to čini DORH. Za druge oblike prijetnje to nije slučaj. Zaprijećena kazna zatvora je od 6 mjeseci do 5 godina", za Deutsche Welle govori odvjetnica Vanja Jurić, osnivačica Centra za zaštitu slobode izražavanja pri Hrvatskom novinarskom društvu.Kada bismo prijavljivali svaku prijetnju, ne bismo se micali iz policijske stanice ili iz sudnice, reći će hrvatski novinari koji se bave osjetljivim temama poput nacionalizama ili svjetonazorskih pitanja. No prijetnje se shvaćaju puno ozbiljnije, ako se zaprijeti i članovima njihovih obitelji. Tada će ipak potražiti zaštitu. Oni koji su prijetili, kada dođu u sudnicu najčešće izgube hrabrost i skrušeno se pravdaju nabujalim emocijama ili konzumacijom alkohola. Oni koji su jučer prijetili metkom, sutra će pred sucem pustiti suzu i reći kako „nisu baš tako mislili".

Nasilje nije sloboda izražavanja

Upuste li se novinari u raspravu s komentatorima koji im ostavljaju prijetnje na društvenim mrežama, saznat će da osobe koje prijete često ne povezuju internetski prostor sa „stvarnim životom", imaju osjećaj anonimnosti pa nisu ni svjesni svoje odgovornosti. Često kažu da je prijetnja zapravo prakticiranje prava na mišljenje ili komentar. Ili da su samo odgovorili na novinarsku provokaciju. A provokacija, za njih, može biti sve, od „nečistog" prezimena samog novinara do načina na koji je izvijestio o propovijedi biskupa ili koncertu ikone desnice Marka Perkovića Thompsona. Jer nasilnicima mediji nisu potrebni za informiranje ili revidiranje stavova, oni u njima žele vidjeti samo potvrdu svojih uvjerenja.„To se ne može opravdati na taj način", kaže odvjetnica Jurić i dodaje: „Pravo na mišljenje postoji i poželjno je. Čak i pravo na žestoku kritiku. To je najnormalnija pretpostavka svih demokratskih društava. Ali ne postoji zakon niti bilo koji oblik sudske prakse, u Hrvatskoj ili pred Europskim sudom za ljudska prava, koji bi prijetnju na bilo koji način opravdavao slobodom izražavanja. Sloboda izražavanja ne obuhvaća prijetnje i govor mržnje. Takvi oblici komuniciranja su štetni za svako društvo. Iako je sloboda izražavanja ustavno jamstvo, ima svoja ograničenja."

Sve ovisi o Državnom odvjetništvu

Kazne su, ako je pitati hrvatske novinare, preblage, a osuđujuće presude su malobrojne. Nema čak ni prevelike razlike između presuda zbog prijetnji novinarima i onih „običnih" prijetnji, iako se prvima prijeti samo zbog toga što rade svoj posao. U svemu je, kaže odvjetnica Jurić, izuzetno važno da kaznene postupke pokreće DORH. Iako bi u normalnim uvjetima to bila prednost, uloga odvjetništva, iz novinarskog ugla, postala je glavna kočnica zaštiti novinara.

„U praksi, DORH samostalno odlučuje ima li elemenata kaznenog dijela i hoće li uopće pokrenuti postupak. Ako odbaci kaznenu prijavu, novinar sam kao oštećenik ima pravo preuzeti kazneni progon. To onda znači da samostalno vodi cijeli postupak, plaća odvjetnika i snosi sve troškove postupka ako ne uspije dokazati počinjenje kaznenog djela", objašnjava naša sugovornica. A novinarska profesija u Hrvatskoj je potplaćena, novinari nemaju novca za takav trošak, dok većina redakcija ni ne razmišlja o fondu iz kojeg bi mogla financirati sudske troškove svojih radnika. „Vidjeli ste prijepore oko prijetnje upućene portalu Indeks. Tu je zapravo DORH odlučio odbaciti kaznenu prijavu. Dosta tih postupaka, na kraju, ne završi na sudu", upozorava Jurić.

Sustav ohrabruje agresivce

Šalje li takva praksa poruku agresivcima da mogu prijetiti novinarima zato jer im se ne sviđaju njihovi stavovi, pisanje ili vrijednosni sudovi? „Mislim da da", odgovara Jurić. „Čini mi se da je jednako značajno da u javnosti u ovom trenutku prevladava stav da i najviše društvene strukture i državne strukture ne pridaju punu važnost tome što se događa. Pa tako imamo komentare i izjave predstavnika najviše razine vlasti u kojima se kaže da je riječ o izražavanju nezadovoljstva. Na taj način se umanjuje značaj toga što se događa. Prijetnje ograničavaju medijske slobode, stvaraju atmosferu straha koja nije povoljna za prakticiranje tih sloboda. Novinari su kod nas svakodnevno tome izloženi. Predstavnici državnog vrha bi se o tome trebali javno i vrlo decidirano izjasniti, a to sada nije slučaj.

Naime, upravo je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šokirala novinare i građanski pismeniji dio Hrvatske svojim komentarom na prijetnje novinarima Indexa. „Način na koji je Vaš čitatelj iskazao svoje nezadovoljstvo tekstom kojeg ste objavili svakako nije primjeren, što je vjerojatno i sam shvatio obrisavši komentar nakon nekoliko sati", napisao je predsjedničin ured spomenutom portalu izazvavši salve odobravanja upravo među onima sklonima prijetnjama.

Prijava prijetnji je pitanje bolje budućnosti

U takvoj atmosferi građanske i političke neodgovornosti, novinari imaju tek jednu mogućnost – prijaviti prijetnje policiji i nadati se da će DORH učiniti svoj dio posla. Jer, ako su danas prijetnje prihvatljive, nije teško zamisliti što donosi budućnost.„Trebaju prijavljivati i sve novinare upućujem da prijavljuju. To je jedino sredstvo koje može polučiti rezultate. Ako novinari ne prijavljuju, to će se tretirati kao da se ne događa. Iskustvo mi kaže da se podnosi sve više prijava. Vjerujem da je to zbog toga što je situacija u društvu eskalirala i prijetnje su postale dio svakodnevice", zaključuje odvjetnica Jurić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

Sutra u Vukovaru burno

Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

12.10.2018. | 18:40
'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotizam u Gradskoj upravi

I bez stručnog ispita

Nepotizam u Gradskoj upravi

11.10.2018. | 15:00
Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

B. Dežulović: Ubojice iz Klaićeve

Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

5.10.2018. | 19:00
Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sindikati traže Zdravka Marića

Hoće li Vlada udovoljiti

Sindikati traže Zdravka Marića

29.9.2018. | 12:30
"Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
"Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
SBplus.hr, Slavonski Brod : U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

Vrijednost projekta 5,8 milijuna kuna

U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

22.9.2018. | 17:10
U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

Evo što reforma donosi građanima

Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

22.9.2018. | 12:15
Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

Tko gubi, a tko dobiva

Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

20.9.2018. | 15:00
Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

Prihod od cestarina bit će 2,8 mlrd kuna

Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

19.9.2018. | 10:25
Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvest ćemo radnike na prosvjed

Sindikati najavljuju:

Izvest ćemo radnike na prosvjed

18.9.2018. | 9:15
"Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
"Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

Jovan ustvari poručuje:

Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

16.9.2018. | 13:15
I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što Hrvati mogu očekivati!

BiH čekaju izbori

Evo što Hrvati mogu očekivati!

8.9.2018. | 11:00
U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

Aktivna politika zapošljavanja

Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

6.9.2018. | 19:15
Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

Bebe kod gradonačelnika

Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

5.9.2018. | 19:15
Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

Bolji uvjeti za policijske službenike

Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

3.9.2018. | 19:30
Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju li zimsko računanje vremena?

Gotova anketa

Ukidaju li zimsko računanje vremena?

29.8.2018. | 14:30
Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

Ravnomjeran regionalni razvoj

Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

27.7.2018. | 18:13
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

Ovo je bilo nedvosmisleno:

Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

25.7.2018. | 20:30
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

Nova usluga

HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

25.7.2018. | 20:15
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome kupus, a nekome meso

Rast plaća

Nekome kupus, a nekome meso

25.7.2018. | 18:05
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

Bijeda Hrvatske

Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

22.7.2018. | 11:40
U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :