Politika : Hrvatska

Objavljeno: 4.2.2018. u 19:15
Prikaza: 785
|
Autor: AP

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIlustracija
 • SBplus/arhiva
 • nl
 • nl

Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.

PREMA podacima Eurostata objavljenim ovog tjedna, Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Konkretno, stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,5 postotna poena i ona je u prosincu 2017. iznosila 10 posto. Broj nezaposlenih smanjio se sa 226 na 179 tisuća, odnosno za 47 tisuća, piše Telegram.

Većina medija ove je brojke prenijela kao veliki uspjeh Hrvatske, što je djelomično točno. Pad stope nezaposlenosti sigurno je dobra vijest, no ne smijemo zanemariti neke druge brojke koje daju širu sliku.

I dalje smo među najgorima u Europi

Hrvatska je, tako, i dalje među top pet zemalja Europske unije koje imaju najvišu stopu nezaposlenih, a obećavajuć podatak sigurno nije niti pad broja zaposlenih. O našem tržištu rada razgovarali smo s stručnjakinjom za tržište rada, Ivom Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu."

Ako gledamo samo promjenu, odnosno smanjenje, kako stope tako i razine nezaposlenosti, u razdoblju između prosinca 2016. i prosinca 2017. onda bismo možda mogli govoriti o nekakvom zadovoljstvu ili uspjehu. Međutim, jasno je da je takvo gledište pogrešno s obzirom da pruža samo djelomičnu informaciju o stvarnom stanju na tržištu rada u Hrvatskoj”, kaže Tomić.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u EU

Sa stopom nezaposlenosti od 10 posto Hrvatska je među najgorim državama EU. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, više od 20 posto, slijedi Španjolska sa 16,4 posto, Cipar s 11,3 posto, Italija sa stopom nezaposlenih od 10,8 posto te nakon njih Hrvatska, prema podacima od prošlog prosinca.

"Mi smo i dalje, u uvjetima gospodarskog rasta i relativno povoljnog stanja na tržištima rada u EU, imali petu najvišu stopu nezaposlenosti među članicama Europske unije, čak 2,7 postotnih poena višu u odnosu na prosjek 28 zemalja Unije”, kaže Tomić. Ako bismo gledali sami pad stope nezaposlenosti, onda bi Grčka koja je najgora u EU i ima najveću stopu nezaposlenosti od 20,7 posto, trebala biti još zadovoljnija, jer je ta stopa u godinu dana pala za 2,6 postotnih poena.

"Stoga je uvijek prilikom interpretacije podataka potrebno promatrati širi kontekst i nikada zaključke ne donositi samo na temelju jedne brojke”, kaže naša sugovornica. Inače, osim pet navedenih zemalja među kojima je i Hrvatska, sve ostale zemlje EU imaju stopu manju od 10 posto nezaposlenih. Najbolje kotira Češka sa stopom nezaposlenosti od 2,3 posto, te Malta i Njemačka, s po 3,6 posto.

Loša je vijest i da pada broj zaposlenih

U Hrvatskoj je u prosincu pao i broj zaposlenih. Prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za prosinac prošle godine, ukupan broj zaposlenih u odnosu na prošli studeni pao je za 1,4 postotna poena, bilo ih je 1.345.382. Blagi je to pad i u odnosu na godinu prije. Doduše, prošlog prosinca zabilježili smo i blagi pad nezaposlenosti, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije.

"Pad nezaposlenosti je samo jedna strana medalje jer je za stabilan gospodarski rast potreban i rast zaposlenosti”, kaže Tomić.Poručuje i da nije dobro ako se smanjenje nezaposlenosti ne preslikava u povećanje zaposlenosti. "Uz smanjenje aktivnog stanovništva ili radne snage, što se događa zbog pada nezaposlenosti, ali i stagniranja ili pada zaposlenosti, mi zapravo imamo dodatni pritisak na sudionike na tržištu rada jer smanjenje broja aktivnog stanovništva znači i povećanje broja neaktivnog stanovništva, odnosno broja umirovljenika, obeshrabrenih radnika, učenika ili studenata…”.

Nitko ne zna koliki je točno utjecaj iseljavanja

Posljednjih godina svjedoci smo značajnog iseljavanja iz Hrvatske, no teško je utvrditi u kojoj se to točno mjeri manifestira na pad nezaposlenosti. Tomić kaže kako precizne podatke o tome nemamo, ali je jasno da je iseljavanje barem dijelom odgovorno za smanjenje nezaposlenosti.

U 2016. iz Hrvatske se, prema službenoj statistici iselilo 36 tisuća ljudi, a u zemlju se uselilo manje od 14 tisuća. No, stvarne su brojke iseljavanja sasvim sigurno veće. Za period od 2009. do 2016. službena brojka iseljenih doseže gotovo 150 tisuća osoba, kaže Tomić dodajući da službena statistika vjerojatno podcjenjuje stvarne trendove, odnosno da je vjerojatno iselilo i više ljudi.

"Među njima je više od 45 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, a gotovo 55 posto čine muškarci, dok je najpopularnija destinacija Njemačka. Gledano kratkoročno, iseljavanje ima dijelom pozitivan učinak na statistiku hrvatskog tržišta rada jer utječe na smanjenje i stope i razine nezaposlenosti. Međutim, ako se ovakvi trendovi emigracije nastave to bi moglo dovesti do snažne depopulacije, što bi dovelo do daljnjeg smanjenja ponude rada te ugrožavanja dugoročnih stopa ekonomskog rasta.”.

Kako možemo preokrenuti trendove?

Na tržište rada i zapošljavanje utječe mnogo faktora koje bi trebalo preokrenuti kako bi se trendovi poboljšali. Sugovornica kaže kako je struktura naše ekonomije zasigurno bitan čimbenik koji utječe na trendove na tržištu rada.

"Prilično izraženo oslanjanje na turistički sektor uzrokuje pojavu značajne sezonalnosti u kretanjima na hrvatskom tržištu rada, uz nestabilnost, odnosno kratkotrajnost zaposlenja, ali i potražnju za specifičnim zanimanjima potrebnim upravo u tom sektoru”, kaže Tomić.

Kao jedan od problema navodi i obrazovni sustav koji prilično kaska za potrebama tržišta rada tako da nova radna snaga koja ulazi na tržište rada često nema znanja i vještine koje traže poslodavci, dok se postojeća sporo prilagođava dinamičnim promjenama u globaliziranom svijetu. "Osim toga, tu su i relativno visoki troškovi rada u odnosu na neke usporedive zemlje u okruženju, dok je zaposlenima razina primanja često mala u odnosu na troškove života”, kaže Tomić.

Kao probleme našeg tržišta rada navodi i "izraženu pravnu nesigurnost, nedostatak poduzetničkih inicijativa, ali i općenitu apatiju i stanje u društvu bez optimističnih očekivanja za budućnost”.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 5.2.2018. | 13:30

  1

  Dakle, kad se sagleda u kontekstu, podatak o padu nezaposlenosti ne da nije pozitivan, nego ga se može tumačiti samo kao pokazatelj nastavka iseljavanja. Niske plaće, nestabilan pravni okvir, ortakluk, neprilagođeni obrazovni sustav, nepoticajna poduzetničko ozračje, država kao skoro najveći poslodavac (npr. u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo najveći, čak 70% zaposlenih je u javnom sektoru), nabujala, a neefikasna administracija... problema ko u priči, a ekipa koja je zadužena za njihovo rješavanje u suštini nema interes da ih rješava, naprotiv, sama je sukreator. Sve rečeno za Slavoniju još vrijedi na n-tu potenciju, ako još itko uopće ima neka ozbiljna očekivanja i planove za tu, gledano u okvirima Eu, zapuštenu njivu na međi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

  Ravnomjeran regionalni razvoj

  Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

  27.7.2018. | 18:13
  Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
  Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

  Ovo je bilo nedvosmisleno:

  Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

  25.7.2018. | 20:30
  Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
  Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

  Nova usluga

  HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

  25.7.2018. | 20:15
  Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
  Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome kupus, a nekome meso

  Rast plaća

  Nekome kupus, a nekome meso

  25.7.2018. | 18:05
  Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
  Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

  Bijeda Hrvatske

  Bolesni smo i jedva spajamo kraj s krajem

  22.7.2018. | 11:40
  U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
  U riziku od siromaštva u Hrvatskoj živi više od 30 posto ljudi, čime je Hrvatska također među najgorima u Uniji. To se pak naročito odnosi na ljude koji u Hrvatskoj žive u ruralnim krajevima. Hrvati su i među najgorima kada je riječ o prihodu koji mogu slobodno trošiti, dakle nak
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Matematika, izgleda, i nije toliki bauk

  Rezultati državne mature

  Matematika, izgleda, i nije toliki bauk

  17.7.2018. | 14:30
  Poznati su rezultati državne mature, a prema dobienim podacima najviše pristupnika, njih 52, potpuno je riješilo osnovnu razinu matematike, 40 njih fiziku, 29 višu razinu matematike, 14 višu razinu engleskog jezika, tri psihologiju te po jedan filozofiju, višu razinu francuskog j
  Poznati su rezultati državne mature, a prema dobienim podacima najviše pristupnika, njih 52, potpuno je riješilo osnovnu razinu matematike, 40 njih fiziku, 29 višu razinu matematike, 14 višu razinu engleskog jezika, tri psihologiju te po jedan filozofiju, višu razinu francuskog j
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Srebrni heroji su u avionu, slijeću oko 15 sati

  Na Trgu ih čeka beskrajna rijeka ljudi

  Srebrni heroji su u avionu, slijeću oko 15 sati

  16.7.2018. | 14:15
  Hrvatska nogometna reprezentacija fantastičnim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je osvojila drugo mjesto, bacila je cijelu zemlju u trans. Heroji nacije u domovinu bi trebali sletjeti nešto poslije 15 sati, a potom će se uputiti na Trg bana Jelačića, gdje se očekuje d
  Hrvatska nogometna reprezentacija fantastičnim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je osvojila drugo mjesto, bacila je cijelu zemlju u trans. Heroji nacije u domovinu bi trebali sletjeti nešto poslije 15 sati, a potom će se uputiti na Trg bana Jelačića, gdje se očekuje d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će vatreni dobiti od države

  Sitno u odnosu na Fifine iznose

  Evo koliko će vatreni dobiti od države

  13.7.2018. | 21:10
  Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatski nogometni savez (HNS) na račun je dobio 29,5 milijuna dolara. Postane li Hrvatska prvak, na računu će se naći deset milijuna više. Kakve će biti premije za igrače i stručni stožer, nije poznato. Ono što je poznato jest da r
  Ulaskom u finale Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatski nogometni savez (HNS) na račun je dobio 29,5 milijuna dolara. Postane li Hrvatska prvak, na računu će se naći deset milijuna više. Kakve će biti premije za igrače i stručni stožer, nije poznato. Ono što je poznato jest da r
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idući ponedjeljak će možda biti neradni dan

  Postanemo li nogometni prvaci

  Idući ponedjeljak će možda biti neradni dan

  13.7.2018. | 19:01
  "Ako Hrvatska osvoji prvenstvo, bit će to dan veselja, hoće li će to biti neradni dan, još ćemo se dogovoriti. Želimo da Vatreni pobjede, to je jedno čudo", poručio je Jandroković.
  "Ako Hrvatska osvoji prvenstvo, bit će to dan veselja, hoće li će to biti neradni dan, još ćemo se dogovoriti. Želimo da Vatreni pobjede, to je jedno čudo", poručio je Jandroković.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovinska reforma neće donijeti veće mirovine

  Sindikati upozoravaju

  Mirovinska reforma neće donijeti veće mirovine

  12.7.2018. | 17:30
  Prijedlog mirovinske reforme neće potaknuti dulji ostanak u svijetu rada ni omogućiti veće mirovine, ali će povećati troškove mirovinskog sustava.
  Prijedlog mirovinske reforme neće potaknuti dulji ostanak u svijetu rada ni omogućiti veće mirovine, ali će povećati troškove mirovinskog sustava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti li nam skora nestašica lijekova?

  Upozorenje veledrogerija

  Prijeti li nam skora nestašica lijekova?

  9.7.2018. | 21:00
  'Lani smo sve skupa dali milijardu i pol više za lijekove i tada sam rekao da na taj način ne možemo i nećemo riješiti problem', kazao je ministar financija Zdravko Marić.
  'Lani smo sve skupa dali milijardu i pol više za lijekove i tada sam rekao da na taj način ne možemo i nećemo riješiti problem', kazao je ministar financija Zdravko Marić.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz službeni auto i telefon, nude plaću do 9.000 kuna

  Tražite posao?

  Uz službeni auto i telefon, nude plaću do 9.000 kuna

  4.7.2018. | 14:30
  Tvrtka koja više od 20 godina uspješno posluje u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu traži radnika kojem se nudi službeno vozilo i moguća zarada do devet tisuća kuna. Radno vrijeme je od 8 do 16 sati pet radnih dana u tjednu. Ukoliko ste u potrazi za poslom pogledajte ovu, ali i dru
  Tvrtka koja više od 20 godina uspješno posluje u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu traži radnika kojem se nudi službeno vozilo i moguća zarada do devet tisuća kuna. Radno vrijeme je od 8 do 16 sati pet radnih dana u tjednu. Ukoliko ste u potrazi za poslom pogledajte ovu, ali i dru
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovine bi mogle biti u prosjeku 500 kuna manje

  Mirovinska reforma

  Mirovine bi mogle biti u prosjeku 500 kuna manje

  2.7.2018. | 13:30
  “Ako se reforma ne provede, budući bi umirovljenici imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Danas na mirovine trošimo 38 milijardi kuna. Doprinosima se uprihodi 21 milijarda i godišnje nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. To ide iz poreza.”
  “Ako se reforma ne provede, budući bi umirovljenici imali u prosjeku 500 kuna manju mirovinu od sadašnjih, a to ne želimo. Danas na mirovine trošimo 38 milijardi kuna. Doprinosima se uprihodi 21 milijarda i godišnje nedostaje 17 milijardi kuna za mirovine. To ide iz poreza.”
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Bozaniću, vrati naše pare pa onda pričaj o ostanku"

  Neven Barković

  "Bozaniću, vrati naše pare pa onda pričaj o ostanku"

  26.6.2018. | 20:40
  "Naravno da pas ne laje radi sela, pa tako ni Bozanić ne apelira na ostanak ljudi u Hrvatskoj zato što toliko silno voli naše ljude i našu zemlju. Računica je jednostavna - što je manje ljudi koji rade nešto konkretno i plaćaju poreze, to će manje novca biti za Bozaniće, Plenkovi
  "Naravno da pas ne laje radi sela, pa tako ni Bozanić ne apelira na ostanak ljudi u Hrvatskoj zato što toliko silno voli naše ljude i našu zemlju. Računica je jednostavna - što je manje ljudi koji rade nešto konkretno i plaćaju poreze, to će manje novca biti za Bozaniće, Plenkovi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenkoviću, da si u Africi, pleme bi te se odavno riješilo

  Usporedio nas s Afrikom

  Plenkoviću, da si u Africi, pleme bi te se odavno riješilo

  25.6.2018. | 22:15
  "Afrika! Pa u doba Juge smo od tamo primali sirotinju i školovali ih kako bi Afrikanci dobili svoje liječnike, lučke kapetane, hidrograđevinske inženjere i druge. Plenkoviću, umjesto da si danas na Dan državnosti donio plan kako da u pet godina postanemo nova Češka ili Slovačka,
  "Afrika! Pa u doba Juge smo od tamo primali sirotinju i školovali ih kako bi Afrikanci dobili svoje liječnike, lučke kapetane, hidrograđevinske inženjere i druge. Plenkoviću, umjesto da si danas na Dan državnosti donio plan kako da u pet godina postanemo nova Češka ili Slovačka,
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ljubav se u kršćanstvu iskazuje i ostajanjem uz Domovinu'

  Kardinal Bozanić poručio:

  'Ljubav se u kršćanstvu iskazuje i ostajanjem uz Domovinu'

  25.6.2018. | 21:10
  "Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti."
  "Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rad preko student servisa i za izvanredne studente?

  Uređenje zakonske regulative

  Rad preko student servisa i za izvanredne studente?

  18.6.2018. | 12:30
  Papirnata vozačka dozvola nerijetko je podložna gužvanju i oštećivanju, a i prilično je nepraktična za nošenje u novčaniku.
  Papirnata vozačka dozvola nerijetko je podložna gužvanju i oštećivanju, a i prilično je nepraktična za nošenje u novčaniku.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji

  Novim izmjenama zakona

  Pravo na dječji doplatak dobit će još 94.000 obitelji

  14.6.2018. | 18:15
  Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna.
  Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koje medije Hrvati gledaju, slušaju i čitaju

  Veliko istraživanje Reutersa:

  Koje medije Hrvati gledaju, slušaju i čitaju

  14.6.2018. | 17:05
  Prema istraživanju koje je proveo Reuters primarni izvor informairanja tek 43 posto korisnika pronalazi u tiskanom mediju. Znači li to propast novina? Čitate li i kupujete li dnevni tisak?
  Prema istraživanju koje je proveo Reuters primarni izvor informairanja tek 43 posto korisnika pronalazi u tiskanom mediju. Znači li to propast novina? Čitate li i kupujete li dnevni tisak?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati odlaze i zbog radikalizma i vjerskog fanatizma

  Pogledajmo istini u oči:

  Hrvati odlaze i zbog radikalizma i vjerskog fanatizma

  6.6.2018. | 14:15
  Iz Hrvatske odlazi sve više ljudi, a osim ekonomskih, razlozi su zasigurno i rastući nacionalizam i šovinizam, vjerski fanatizam i netolerancija.
  Iz Hrvatske odlazi sve više ljudi, a osim ekonomskih, razlozi su zasigurno i rastući nacionalizam i šovinizam, vjerski fanatizam i netolerancija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :