Politika : Hrvatska

Objavljeno: 4.2.2018. u 19:15
Prikaza: 933
|
Autor: AP

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIlustracija
 • SBplus/arhiva
 • nl
 • nl

Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.

PREMA podacima Eurostata objavljenim ovog tjedna, Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Konkretno, stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,5 postotna poena i ona je u prosincu 2017. iznosila 10 posto. Broj nezaposlenih smanjio se sa 226 na 179 tisuća, odnosno za 47 tisuća, piše Telegram.

Većina medija ove je brojke prenijela kao veliki uspjeh Hrvatske, što je djelomično točno. Pad stope nezaposlenosti sigurno je dobra vijest, no ne smijemo zanemariti neke druge brojke koje daju širu sliku.

I dalje smo među najgorima u Europi

Hrvatska je, tako, i dalje među top pet zemalja Europske unije koje imaju najvišu stopu nezaposlenih, a obećavajuć podatak sigurno nije niti pad broja zaposlenih. O našem tržištu rada razgovarali smo s stručnjakinjom za tržište rada, Ivom Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu."

Ako gledamo samo promjenu, odnosno smanjenje, kako stope tako i razine nezaposlenosti, u razdoblju između prosinca 2016. i prosinca 2017. onda bismo možda mogli govoriti o nekakvom zadovoljstvu ili uspjehu. Međutim, jasno je da je takvo gledište pogrešno s obzirom da pruža samo djelomičnu informaciju o stvarnom stanju na tržištu rada u Hrvatskoj”, kaže Tomić.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u EU

Sa stopom nezaposlenosti od 10 posto Hrvatska je među najgorim državama EU. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, više od 20 posto, slijedi Španjolska sa 16,4 posto, Cipar s 11,3 posto, Italija sa stopom nezaposlenih od 10,8 posto te nakon njih Hrvatska, prema podacima od prošlog prosinca.

"Mi smo i dalje, u uvjetima gospodarskog rasta i relativno povoljnog stanja na tržištima rada u EU, imali petu najvišu stopu nezaposlenosti među članicama Europske unije, čak 2,7 postotnih poena višu u odnosu na prosjek 28 zemalja Unije”, kaže Tomić. Ako bismo gledali sami pad stope nezaposlenosti, onda bi Grčka koja je najgora u EU i ima najveću stopu nezaposlenosti od 20,7 posto, trebala biti još zadovoljnija, jer je ta stopa u godinu dana pala za 2,6 postotnih poena.

"Stoga je uvijek prilikom interpretacije podataka potrebno promatrati širi kontekst i nikada zaključke ne donositi samo na temelju jedne brojke”, kaže naša sugovornica. Inače, osim pet navedenih zemalja među kojima je i Hrvatska, sve ostale zemlje EU imaju stopu manju od 10 posto nezaposlenih. Najbolje kotira Češka sa stopom nezaposlenosti od 2,3 posto, te Malta i Njemačka, s po 3,6 posto.

Loša je vijest i da pada broj zaposlenih

U Hrvatskoj je u prosincu pao i broj zaposlenih. Prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za prosinac prošle godine, ukupan broj zaposlenih u odnosu na prošli studeni pao je za 1,4 postotna poena, bilo ih je 1.345.382. Blagi je to pad i u odnosu na godinu prije. Doduše, prošlog prosinca zabilježili smo i blagi pad nezaposlenosti, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije.

"Pad nezaposlenosti je samo jedna strana medalje jer je za stabilan gospodarski rast potreban i rast zaposlenosti”, kaže Tomić.Poručuje i da nije dobro ako se smanjenje nezaposlenosti ne preslikava u povećanje zaposlenosti. "Uz smanjenje aktivnog stanovništva ili radne snage, što se događa zbog pada nezaposlenosti, ali i stagniranja ili pada zaposlenosti, mi zapravo imamo dodatni pritisak na sudionike na tržištu rada jer smanjenje broja aktivnog stanovništva znači i povećanje broja neaktivnog stanovništva, odnosno broja umirovljenika, obeshrabrenih radnika, učenika ili studenata…”.

Nitko ne zna koliki je točno utjecaj iseljavanja

Posljednjih godina svjedoci smo značajnog iseljavanja iz Hrvatske, no teško je utvrditi u kojoj se to točno mjeri manifestira na pad nezaposlenosti. Tomić kaže kako precizne podatke o tome nemamo, ali je jasno da je iseljavanje barem dijelom odgovorno za smanjenje nezaposlenosti.

U 2016. iz Hrvatske se, prema službenoj statistici iselilo 36 tisuća ljudi, a u zemlju se uselilo manje od 14 tisuća. No, stvarne su brojke iseljavanja sasvim sigurno veće. Za period od 2009. do 2016. službena brojka iseljenih doseže gotovo 150 tisuća osoba, kaže Tomić dodajući da službena statistika vjerojatno podcjenjuje stvarne trendove, odnosno da je vjerojatno iselilo i više ljudi.

"Među njima je više od 45 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, a gotovo 55 posto čine muškarci, dok je najpopularnija destinacija Njemačka. Gledano kratkoročno, iseljavanje ima dijelom pozitivan učinak na statistiku hrvatskog tržišta rada jer utječe na smanjenje i stope i razine nezaposlenosti. Međutim, ako se ovakvi trendovi emigracije nastave to bi moglo dovesti do snažne depopulacije, što bi dovelo do daljnjeg smanjenja ponude rada te ugrožavanja dugoročnih stopa ekonomskog rasta.”.

Kako možemo preokrenuti trendove?

Na tržište rada i zapošljavanje utječe mnogo faktora koje bi trebalo preokrenuti kako bi se trendovi poboljšali. Sugovornica kaže kako je struktura naše ekonomije zasigurno bitan čimbenik koji utječe na trendove na tržištu rada.

"Prilično izraženo oslanjanje na turistički sektor uzrokuje pojavu značajne sezonalnosti u kretanjima na hrvatskom tržištu rada, uz nestabilnost, odnosno kratkotrajnost zaposlenja, ali i potražnju za specifičnim zanimanjima potrebnim upravo u tom sektoru”, kaže Tomić.

Kao jedan od problema navodi i obrazovni sustav koji prilično kaska za potrebama tržišta rada tako da nova radna snaga koja ulazi na tržište rada često nema znanja i vještine koje traže poslodavci, dok se postojeća sporo prilagođava dinamičnim promjenama u globaliziranom svijetu. "Osim toga, tu su i relativno visoki troškovi rada u odnosu na neke usporedive zemlje u okruženju, dok je zaposlenima razina primanja često mala u odnosu na troškove života”, kaže Tomić.

Kao probleme našeg tržišta rada navodi i "izraženu pravnu nesigurnost, nedostatak poduzetničkih inicijativa, ali i općenitu apatiju i stanje u društvu bez optimističnih očekivanja za budućnost”.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 5.2.2018. | 13:30

  1

  Dakle, kad se sagleda u kontekstu, podatak o padu nezaposlenosti ne da nije pozitivan, nego ga se može tumačiti samo kao pokazatelj nastavka iseljavanja. Niske plaće, nestabilan pravni okvir, ortakluk, neprilagođeni obrazovni sustav, nepoticajna poduzetničko ozračje, država kao skoro najveći poslodavac (npr. u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo najveći, čak 70% zaposlenih je u javnom sektoru), nabujala, a neefikasna administracija... problema ko u priči, a ekipa koja je zadužena za njihovo rješavanje u suštini nema interes da ih rješava, naprotiv, sama je sukreator. Sve rečeno za Slavoniju još vrijedi na n-tu potenciju, ako još itko uopće ima neka ozbiljna očekivanja i planove za tu, gledano u okvirima Eu, zapuštenu njivu na međi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećamo se najstrašnijeg zločina

  Uz skoru obljetnicu holokausta

  Sjećamo se najstrašnijeg zločina

  22.1.2019. | 14:30
  U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
  U Hrvatskoj bi trebalo ukinuti Dan sjećanja na žrtve holokausta. I, uzevši u obzir ponašanje velikog broja utjecajnih aktera u društvu, uvesti – Godinu sjećanja. Jer evidentno je da (samo) jedan dan godišnje, bez obzira što ga obilježavamo već desetak godina, u hrvatskom slučaju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

  Četiri regije

  Konačno, malo zdrave pameti za revitalizaciju Slavonije

  16.1.2019. | 13:20
  Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
  Vlada će do konca siječnja donijeti konačnu odluku o novoj statističkoj podjeli Hrvatske, koja je sada podijeljena na Kontinentalnu i Jadransku. Tko je dobio, a tko izgubio u novoj podjeli Hrvatske?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

  Pomoćnik ministra poručio branitelju:

  "Provali u prazan stan, a mi ćemo zažmiriti'

  14.1.2019. | 10:25
  Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
  Inzistirali smo i pitali pomoćnika ministra branitelja zašto, ako on nije inicirao ideju u provali u stan, nije otklonio svaku mogućnost razgovora o takvom rješavanju stambenog problema jednog branitelja i upozorio ga da je provaljivanje u stan protuzakonito, Križić je ponovno od
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

  Sjedi, Ivane, jedan:

  Ove današnje 'neoustaše' ne znaju pošteno ni mrziti

  12.1.2019. | 12:45
  "Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
  "Veći problem hrvatskog društva od mržnje prema Srbima, muslimanima, Romima, Hrvatima, vjernicima, homoseksualcima je licemjerje. Licemjerje je pak znak neizgrađenog identiteta i oportunizma. Ovdje se ne zna pošteno ni mrziti. U Hrvatskoj moderne 'ustaše' nemaju hrabrosti ni reći
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

  Našli ste se u blokadi?

  Evo što možete učiniti kako biste se izvukli

  11.1.2019. | 14:45
  Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.
  Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što carina radi sa zaplijenjenim namirnicama

  Jeste li znali?

  Što carina radi sa zaplijenjenim namirnicama

  11.1.2019. | 11:35
  Lani je, primjerice, oduzeto i 14,6 tona povrća, voća, gljiva i biljaka, a preklani ih je oduzeto 13,1 tona. Evo gdje sva ta hrana završi.
  Lani je, primjerice, oduzeto i 14,6 tona povrća, voća, gljiva i biljaka, a preklani ih je oduzeto 13,1 tona. Evo gdje sva ta hrana završi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite što pišete na društvenim mrežama

  Novi strogi zakon

  Pazite što pišete na društvenim mrežama

  10.1.2019. | 19:00
  Osobna odgovornost pojedinca, ako krši zakon, postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
  Osobna odgovornost pojedinca, ako krši zakon, postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto

  Pravila za mirovinu

  Ne morate se vraćati u I. stup za dodatak od 27 posto

  9.1.2019. | 20:05
  Oni koji od ove godine planiraju u mirovinu za taj svoj potez imaju nova pravila, a proceduru po kojoj će se ona provoditi osmislili su Regos i HZMO
  Oni koji od ove godine planiraju u mirovinu za taj svoj potez imaju nova pravila, a proceduru po kojoj će se ona provoditi osmislili su Regos i HZMO
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko sada iznosi minimalna studentska satnica

  Zakon o studentskim poslovima

  Evo koliko sada iznosi minimalna studentska satnica

  3.1.2019. | 11:20
  Prvim zakonom o studentskim poslovima reguliran je iznos minimalne studentske satnice, njeno povećanje za rad noću, nedjeljom i blagdanima, plaćenu pauzu,... Pri tome su definirane i kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi.
  Prvim zakonom o studentskim poslovima reguliran je iznos minimalne studentske satnice, njeno povećanje za rad noću, nedjeljom i blagdanima, plaćenu pauzu,... Pri tome su definirane i kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljudi iz Vlade uzimaju novac, a glupi birači glasaju za njih

  Hrvatska proglašena najglupljom zemljom:

  Ljudi iz Vlade uzimaju novac, a glupi birači glasaju za njih

  2.1.2019. | 12:40
  "Zemlja je tako predivna, ali ljudi iz Vlade (uglavnom HDZ-a) uzimaju novac samo za sebe tako da zemlja biva sve siromašnija, dok glupi građani uvijek glasuju za najgoru vladu i onda budu iznenađeni kada shvate da novca više nema."
  "Zemlja je tako predivna, ali ljudi iz Vlade (uglavnom HDZ-a) uzimaju novac samo za sebe tako da zemlja biva sve siromašnija, dok glupi građani uvijek glasuju za najgoru vladu i onda budu iznenađeni kada shvate da novca više nema."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

  Presuda News Baru nije zezancija

  Deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

  29.12.2018. | 11:45
  Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti
  Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Raste' novčana naknada za dragovoljne ročnike

  Od 1. siječnja 2019.

  'Raste' novčana naknada za dragovoljne ročnike

  27.12.2018. | 19:30
  Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru - povećanje novčane naknade za dragovoljne ročnike.
  Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru - povećanje novčane naknade za dragovoljne ročnike.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marićeva sestra šefica agencije koja istražuje Agrokor

  Imenovana na čelo HANF-e?

  Marićeva sestra šefica agencije koja istražuje Agrokor

  6.12.2018. | 14:00
  "Sada je na bitno mjesto u HANFA-i postavljena sestra ministra financija Zdravka Marića koji je nedavno, uz Dalić, proglašen krivim pred Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa za slučaj Agrokor."
  "Sada je na bitno mjesto u HANFA-i postavljena sestra ministra financija Zdravka Marića koji je nedavno, uz Dalić, proglašen krivim pred Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa za slučaj Agrokor."
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlazak na rad izvan granica zemlje također čini svoje

  Prvo je rat donio raseljavanje

  Odlazak na rad izvan granica zemlje također čini svoje

  6.12.2018. | 12:25
  Sve više općina suočava se s 'nestankom' cijelih naselja iz kojih mladi, tamo gdje ih ima, odlaze na rad u inozemstvo. Uz brojne mjere koje se poduzimaju za poboljšanje demografske slike Slavonije, najvažnija je otvaranje radnih mjesta koja će mladima garantirati primjerene i red
  Sve više općina suočava se s 'nestankom' cijelih naselja iz kojih mladi, tamo gdje ih ima, odlaze na rad u inozemstvo. Uz brojne mjere koje se poduzimaju za poboljšanje demografske slike Slavonije, najvažnija je otvaranje radnih mjesta koja će mladima garantirati primjerene i red
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome će policija oduzimati automobile?

  Kazne i do 20 tisuća kuna

  Kome će policija oduzimati automobile?

  5.12.2018. | 12:15
  Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i kor
  Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, potvrdili su u MUP-u. Policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se, uz brzu vožnju i nevezivanje vozača i putnika, uključuje i kor
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kolika nam je prosječna plaća

  Porasla i cijena sata rada

  Evo kolika nam je prosječna plaća

  4.12.2018. | 14:45
  Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan iznosila 38,63 kune, a bruto 52,14 kuna, što je za 12,7 odnosno za 8,8 posto viša nego u mjesecu ranije.
  Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za rujan iznosila 38,63 kune, a bruto 52,14 kuna, što je za 12,7 odnosno za 8,8 posto viša nego u mjesecu ranije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuo novi krug nagradne igre Porezne uprave

  Hoćete li se i Vi 'igrati'

  Krenuo novi krug nagradne igre Porezne uprave

  1.12.2018. | 21:00
  Porezna i Carinska uprava će od početka prosinca do 6. siječnja iduće godine provoditi pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije, najavili su u petak iz Porezne uprave.
  Porezna i Carinska uprava će od početka prosinca do 6. siječnja iduće godine provoditi pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije, najavili su u petak iz Porezne uprave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz proračuna moraju isplatiti 6,4 milijuna kuna

  Zbog nezakonite odluke bivšeg ministra

  Iz proračuna moraju isplatiti 6,4 milijuna kuna

  29.11.2018. | 19:05
  Visoki trgovački sud proglasio je nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine.
  Visoki trgovački sud proglasio je nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska pati od odljeva mozgova, evo kako ga zaustaviti

  Njemački list:

  Hrvatska pati od odljeva mozgova, evo kako ga zaustaviti

  27.11.2018. | 20:10
  U Njemačkoj trenutno radio najmanje 170 tisuća ljudi iz Hrvatske, koja ima samo 4,2 milijuna stanovnika i pati zbog ogromnog odljeva mozgova.
  U Njemačkoj trenutno radio najmanje 170 tisuća ljudi iz Hrvatske, koja ima samo 4,2 milijuna stanovnika i pati zbog ogromnog odljeva mozgova.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljeni detalji štrajka u školama

  Startaju u srijedu

  Objavljeni detalji štrajka u školama

  26.11.2018. | 19:00
  Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo je odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i s više od devet tisuća članova ulazi u štrajk čije su detalje objavili danas.
  Glavno vijeće sindikata Preporod donijelo je odluku da sa svojim članovima u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i s više od devet tisuća članova ulazi u štrajk čije su detalje objavili danas.