Politika : Hrvatska

Objavljeno: 4.2.2018. u 19:15
Prikaza: 838
|
Autor: AP

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIlustracija
 • SBplus/arhiva
 • nl
 • nl

Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.

PREMA podacima Eurostata objavljenim ovog tjedna, Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Konkretno, stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,5 postotna poena i ona je u prosincu 2017. iznosila 10 posto. Broj nezaposlenih smanjio se sa 226 na 179 tisuća, odnosno za 47 tisuća, piše Telegram.

Većina medija ove je brojke prenijela kao veliki uspjeh Hrvatske, što je djelomično točno. Pad stope nezaposlenosti sigurno je dobra vijest, no ne smijemo zanemariti neke druge brojke koje daju širu sliku.

I dalje smo među najgorima u Europi

Hrvatska je, tako, i dalje među top pet zemalja Europske unije koje imaju najvišu stopu nezaposlenih, a obećavajuć podatak sigurno nije niti pad broja zaposlenih. O našem tržištu rada razgovarali smo s stručnjakinjom za tržište rada, Ivom Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu."

Ako gledamo samo promjenu, odnosno smanjenje, kako stope tako i razine nezaposlenosti, u razdoblju između prosinca 2016. i prosinca 2017. onda bismo možda mogli govoriti o nekakvom zadovoljstvu ili uspjehu. Međutim, jasno je da je takvo gledište pogrešno s obzirom da pruža samo djelomičnu informaciju o stvarnom stanju na tržištu rada u Hrvatskoj”, kaže Tomić.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u EU

Sa stopom nezaposlenosti od 10 posto Hrvatska je među najgorim državama EU. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, više od 20 posto, slijedi Španjolska sa 16,4 posto, Cipar s 11,3 posto, Italija sa stopom nezaposlenih od 10,8 posto te nakon njih Hrvatska, prema podacima od prošlog prosinca.

"Mi smo i dalje, u uvjetima gospodarskog rasta i relativno povoljnog stanja na tržištima rada u EU, imali petu najvišu stopu nezaposlenosti među članicama Europske unije, čak 2,7 postotnih poena višu u odnosu na prosjek 28 zemalja Unije”, kaže Tomić. Ako bismo gledali sami pad stope nezaposlenosti, onda bi Grčka koja je najgora u EU i ima najveću stopu nezaposlenosti od 20,7 posto, trebala biti još zadovoljnija, jer je ta stopa u godinu dana pala za 2,6 postotnih poena.

"Stoga je uvijek prilikom interpretacije podataka potrebno promatrati širi kontekst i nikada zaključke ne donositi samo na temelju jedne brojke”, kaže naša sugovornica. Inače, osim pet navedenih zemalja među kojima je i Hrvatska, sve ostale zemlje EU imaju stopu manju od 10 posto nezaposlenih. Najbolje kotira Češka sa stopom nezaposlenosti od 2,3 posto, te Malta i Njemačka, s po 3,6 posto.

Loša je vijest i da pada broj zaposlenih

U Hrvatskoj je u prosincu pao i broj zaposlenih. Prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za prosinac prošle godine, ukupan broj zaposlenih u odnosu na prošli studeni pao je za 1,4 postotna poena, bilo ih je 1.345.382. Blagi je to pad i u odnosu na godinu prije. Doduše, prošlog prosinca zabilježili smo i blagi pad nezaposlenosti, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije.

"Pad nezaposlenosti je samo jedna strana medalje jer je za stabilan gospodarski rast potreban i rast zaposlenosti”, kaže Tomić.Poručuje i da nije dobro ako se smanjenje nezaposlenosti ne preslikava u povećanje zaposlenosti. "Uz smanjenje aktivnog stanovništva ili radne snage, što se događa zbog pada nezaposlenosti, ali i stagniranja ili pada zaposlenosti, mi zapravo imamo dodatni pritisak na sudionike na tržištu rada jer smanjenje broja aktivnog stanovništva znači i povećanje broja neaktivnog stanovništva, odnosno broja umirovljenika, obeshrabrenih radnika, učenika ili studenata…”.

Nitko ne zna koliki je točno utjecaj iseljavanja

Posljednjih godina svjedoci smo značajnog iseljavanja iz Hrvatske, no teško je utvrditi u kojoj se to točno mjeri manifestira na pad nezaposlenosti. Tomić kaže kako precizne podatke o tome nemamo, ali je jasno da je iseljavanje barem dijelom odgovorno za smanjenje nezaposlenosti.

U 2016. iz Hrvatske se, prema službenoj statistici iselilo 36 tisuća ljudi, a u zemlju se uselilo manje od 14 tisuća. No, stvarne su brojke iseljavanja sasvim sigurno veće. Za period od 2009. do 2016. službena brojka iseljenih doseže gotovo 150 tisuća osoba, kaže Tomić dodajući da službena statistika vjerojatno podcjenjuje stvarne trendove, odnosno da je vjerojatno iselilo i više ljudi.

"Među njima je više od 45 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, a gotovo 55 posto čine muškarci, dok je najpopularnija destinacija Njemačka. Gledano kratkoročno, iseljavanje ima dijelom pozitivan učinak na statistiku hrvatskog tržišta rada jer utječe na smanjenje i stope i razine nezaposlenosti. Međutim, ako se ovakvi trendovi emigracije nastave to bi moglo dovesti do snažne depopulacije, što bi dovelo do daljnjeg smanjenja ponude rada te ugrožavanja dugoročnih stopa ekonomskog rasta.”.

Kako možemo preokrenuti trendove?

Na tržište rada i zapošljavanje utječe mnogo faktora koje bi trebalo preokrenuti kako bi se trendovi poboljšali. Sugovornica kaže kako je struktura naše ekonomije zasigurno bitan čimbenik koji utječe na trendove na tržištu rada.

"Prilično izraženo oslanjanje na turistički sektor uzrokuje pojavu značajne sezonalnosti u kretanjima na hrvatskom tržištu rada, uz nestabilnost, odnosno kratkotrajnost zaposlenja, ali i potražnju za specifičnim zanimanjima potrebnim upravo u tom sektoru”, kaže Tomić.

Kao jedan od problema navodi i obrazovni sustav koji prilično kaska za potrebama tržišta rada tako da nova radna snaga koja ulazi na tržište rada često nema znanja i vještine koje traže poslodavci, dok se postojeća sporo prilagođava dinamičnim promjenama u globaliziranom svijetu. "Osim toga, tu su i relativno visoki troškovi rada u odnosu na neke usporedive zemlje u okruženju, dok je zaposlenima razina primanja često mala u odnosu na troškove života”, kaže Tomić.

Kao probleme našeg tržišta rada navodi i "izraženu pravnu nesigurnost, nedostatak poduzetničkih inicijativa, ali i općenitu apatiju i stanje u društvu bez optimističnih očekivanja za budućnost”.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 5.2.2018. | 13:30

  1

  Dakle, kad se sagleda u kontekstu, podatak o padu nezaposlenosti ne da nije pozitivan, nego ga se može tumačiti samo kao pokazatelj nastavka iseljavanja. Niske plaće, nestabilan pravni okvir, ortakluk, neprilagođeni obrazovni sustav, nepoticajna poduzetničko ozračje, država kao skoro najveći poslodavac (npr. u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo najveći, čak 70% zaposlenih je u javnom sektoru), nabujala, a neefikasna administracija... problema ko u priči, a ekipa koja je zadužena za njihovo rješavanje u suštini nema interes da ih rješava, naprotiv, sama je sukreator. Sve rečeno za Slavoniju još vrijedi na n-tu potenciju, ako još itko uopće ima neka ozbiljna očekivanja i planove za tu, gledano u okvirima Eu, zapuštenu njivu na međi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

  Sutra u Vukovaru burno

  Hoće li članovi HVIDR-e biti kažnjeni odu li na prosvjed?

  12.10.2018. | 18:40
  'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
  'Riječ je o dva autobusa. Od 35 tisuća članova ići će manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Imamo statut u kojem se jasno govori kada tko mora poštivati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor pa ćemo tako u konačnici reagirati.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotizam u Gradskoj upravi

  I bez stručnog ispita

  Nepotizam u Gradskoj upravi

  11.10.2018. | 15:00
  Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
  Ministarstvo uprave jasno se oglasilo da osoba koja se prima na neodređeno rado vrijeme na radno mjesto višeg stručnog suradnika za javnu nabavu mora imati certifikat u području javne nabave.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

  B. Dežulović: Ubojice iz Klaićeve

  Ravnatelj bolnice reklamira Bibliju kao medicinsku knjigu

  5.10.2018. | 19:00
  Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
  Nakon dvadeset pet godina takvog sistemskog – i doslovnog - jebanja u mozak, dobili smo antiintelektualno društvo kojemu je činjenica najveći prirodni neprijatelj, znanje i obrazovanje ozbiljan socijalni hendikep, a kritička misao i sumnja vehementno u službi dogme skrenute proti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sindikati traže Zdravka Marića

  Hoće li Vlada udovoljiti

  Sindikati traže Zdravka Marića

  29.9.2018. | 12:30
  "Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
  "Vladi očito nisu važne plaće učitelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih i kulturnih radnika, a zapravo joj nije važno kakve će usluge oni pružati hrvatskim građanima. Možda im to nije važno jer se spremaju koristiti privatne usluge, naime porezna reforma pogodovat će s
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

  Vrijednost projekta 5,8 milijuna kuna

  U obnovu Doma zdravlja, do sada, utrošen 1,5 milijun kuna

  22.9.2018. | 17:10
  U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
  U prvoj fazi radova obavljena je adaptacija prostora za rad, dok u nastavku slijedi nabavka nove, potrebne opreme, čime će razina kvalitete zdravstvene uslugu biti podignuta na višu razinu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

  Evo što reforma donosi građanima

  Poreznom reformom obiteljima ostaju 872 kune

  22.9.2018. | 12:15
  Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
  Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivanja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

  Tko gubi, a tko dobiva

  Dodatak na mirovinu treba priznati i osiguranicima 2. stupa

  20.9.2018. | 15:00
  Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
  Napuštanje "švicarske formule" moglo bi rezultirati povećanjem mirovina od pet do 10 posto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

  Prihod od cestarina bit će 2,8 mlrd kuna

  Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

  19.9.2018. | 10:25
  Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
  Hrvatske autoceste najavljuju završetak radova na mostu preko Save kod Svilaja za drugu polovinu iduće godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvest ćemo radnike na prosvjed

  Sindikati najavljuju:

  Izvest ćemo radnike na prosvjed

  18.9.2018. | 9:15
  "Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
  "Socijalni partneri dovedeni su pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

  Jovan ustvari poručuje:

  Ovako bi trebala izgledati Slavonija - goveda

  16.9.2018. | 13:15
  I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
  I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlije
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što Hrvati mogu očekivati!

  BiH čekaju izbori

  Evo što Hrvati mogu očekivati!

  8.9.2018. | 11:00
  U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
  U Bosni i Hercegovini je počela izborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će biti održan prvu nedjelju u listopadu. Na njima će sudjelovati i veliki broj Brođanki i Brođana, a mi prenosimo koga mogu birati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

  Aktivna politika zapošljavanja

  Za pripravnike država plaća 50 % brutoplaće

  6.9.2018. | 19:15
  Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
  Ministar Pavić: Mjera pripravništva slična je mjeri za stručno osposobljavanje, ali nema gornjega ograničenja za visinu plaće.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

  Bebe kod gradonačelnika

  Primio roditelje s bebama i poručio "dođite nam opet"

  5.9.2018. | 19:15
  Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
  Uz jednokratnu novčanu naknadu za novorođenčad, gradonačelnik je na prijemu za roditelje i bebe, istaknuo kako je svjestan da puno više znači sigurno radno mjesto, na čemu se, kazao je, intenzivno radi. Bila je ovo prilika da pozove mame i tate da ponovno dođu na ovakav prijem.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

  Bolji uvjeti za policijske službenike

  Za adaptaciju policijske postaje 300 tisuća kuna

  3.9.2018. | 19:30
  Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
  Grad i Ministarstvo zajedničkim projektom adaptacije policijske postaje ulažu u bolje uvjete za rad policijskih službenika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju li zimsko računanje vremena?

  Gotova anketa

  Ukidaju li zimsko računanje vremena?

  29.8.2018. | 14:30
  Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
  Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4,6 milijuna ljudi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

  Kritika je jedno, uvreda drugo

  Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

  25.8.2018. | 17:00
  Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.
  Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

  Ravnomjeran regionalni razvoj

  Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima

  27.7.2018. | 18:13
  Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
  Prijedloge zakona - među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru istaknuvši kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

  Ovo je bilo nedvosmisleno:

  Predsjednica u Jasenovcu najjasnije dosad napala ustaše

  25.7.2018. | 20:30
  Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
  Osuđujući ustaše i zločine koje su počinili, predsjednica Grabar Kitarović, izjavila je kako su borci protiv ustaša svrstali Hrvatsku na ispravnu stranu povijesti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

  Nova usluga

  HT omogućuje razgovore putem WiFi-ja

  25.7.2018. | 20:15
  Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
  Pozivanje će sada biti omogućeno i putem raspoloživih WiFi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekome kupus, a nekome meso

  Rast plaća

  Nekome kupus, a nekome meso

  25.7.2018. | 18:05
  Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
  Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj iznosila 34,90 kuna, a bruto 47,34 kune.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :