Politika : Hrvatska

Objavljeno: 4.2.2018. u 19:15
Prikaza: 556
|
Autor: AP

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIlustracija
 • SBplus/arhiva
 • nl
 • nl

Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.

PREMA podacima Eurostata objavljenim ovog tjedna, Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Konkretno, stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,5 postotna poena i ona je u prosincu 2017. iznosila 10 posto. Broj nezaposlenih smanjio se sa 226 na 179 tisuća, odnosno za 47 tisuća, piše Telegram.

Većina medija ove je brojke prenijela kao veliki uspjeh Hrvatske, što je djelomično točno. Pad stope nezaposlenosti sigurno je dobra vijest, no ne smijemo zanemariti neke druge brojke koje daju širu sliku.

I dalje smo među najgorima u Europi

Hrvatska je, tako, i dalje među top pet zemalja Europske unije koje imaju najvišu stopu nezaposlenih, a obećavajuć podatak sigurno nije niti pad broja zaposlenih. O našem tržištu rada razgovarali smo s stručnjakinjom za tržište rada, Ivom Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu."

Ako gledamo samo promjenu, odnosno smanjenje, kako stope tako i razine nezaposlenosti, u razdoblju između prosinca 2016. i prosinca 2017. onda bismo možda mogli govoriti o nekakvom zadovoljstvu ili uspjehu. Međutim, jasno je da je takvo gledište pogrešno s obzirom da pruža samo djelomičnu informaciju o stvarnom stanju na tržištu rada u Hrvatskoj”, kaže Tomić.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u EU

Sa stopom nezaposlenosti od 10 posto Hrvatska je među najgorim državama EU. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, više od 20 posto, slijedi Španjolska sa 16,4 posto, Cipar s 11,3 posto, Italija sa stopom nezaposlenih od 10,8 posto te nakon njih Hrvatska, prema podacima od prošlog prosinca.

"Mi smo i dalje, u uvjetima gospodarskog rasta i relativno povoljnog stanja na tržištima rada u EU, imali petu najvišu stopu nezaposlenosti među članicama Europske unije, čak 2,7 postotnih poena višu u odnosu na prosjek 28 zemalja Unije”, kaže Tomić. Ako bismo gledali sami pad stope nezaposlenosti, onda bi Grčka koja je najgora u EU i ima najveću stopu nezaposlenosti od 20,7 posto, trebala biti još zadovoljnija, jer je ta stopa u godinu dana pala za 2,6 postotnih poena.

"Stoga je uvijek prilikom interpretacije podataka potrebno promatrati širi kontekst i nikada zaključke ne donositi samo na temelju jedne brojke”, kaže naša sugovornica. Inače, osim pet navedenih zemalja među kojima je i Hrvatska, sve ostale zemlje EU imaju stopu manju od 10 posto nezaposlenih. Najbolje kotira Češka sa stopom nezaposlenosti od 2,3 posto, te Malta i Njemačka, s po 3,6 posto.

Loša je vijest i da pada broj zaposlenih

U Hrvatskoj je u prosincu pao i broj zaposlenih. Prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za prosinac prošle godine, ukupan broj zaposlenih u odnosu na prošli studeni pao je za 1,4 postotna poena, bilo ih je 1.345.382. Blagi je to pad i u odnosu na godinu prije. Doduše, prošlog prosinca zabilježili smo i blagi pad nezaposlenosti, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije.

"Pad nezaposlenosti je samo jedna strana medalje jer je za stabilan gospodarski rast potreban i rast zaposlenosti”, kaže Tomić.Poručuje i da nije dobro ako se smanjenje nezaposlenosti ne preslikava u povećanje zaposlenosti. "Uz smanjenje aktivnog stanovništva ili radne snage, što se događa zbog pada nezaposlenosti, ali i stagniranja ili pada zaposlenosti, mi zapravo imamo dodatni pritisak na sudionike na tržištu rada jer smanjenje broja aktivnog stanovništva znači i povećanje broja neaktivnog stanovništva, odnosno broja umirovljenika, obeshrabrenih radnika, učenika ili studenata…”.

Nitko ne zna koliki je točno utjecaj iseljavanja

Posljednjih godina svjedoci smo značajnog iseljavanja iz Hrvatske, no teško je utvrditi u kojoj se to točno mjeri manifestira na pad nezaposlenosti. Tomić kaže kako precizne podatke o tome nemamo, ali je jasno da je iseljavanje barem dijelom odgovorno za smanjenje nezaposlenosti.

U 2016. iz Hrvatske se, prema službenoj statistici iselilo 36 tisuća ljudi, a u zemlju se uselilo manje od 14 tisuća. No, stvarne su brojke iseljavanja sasvim sigurno veće. Za period od 2009. do 2016. službena brojka iseljenih doseže gotovo 150 tisuća osoba, kaže Tomić dodajući da službena statistika vjerojatno podcjenjuje stvarne trendove, odnosno da je vjerojatno iselilo i više ljudi.

"Među njima je više od 45 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, a gotovo 55 posto čine muškarci, dok je najpopularnija destinacija Njemačka. Gledano kratkoročno, iseljavanje ima dijelom pozitivan učinak na statistiku hrvatskog tržišta rada jer utječe na smanjenje i stope i razine nezaposlenosti. Međutim, ako se ovakvi trendovi emigracije nastave to bi moglo dovesti do snažne depopulacije, što bi dovelo do daljnjeg smanjenja ponude rada te ugrožavanja dugoročnih stopa ekonomskog rasta.”.

Kako možemo preokrenuti trendove?

Na tržište rada i zapošljavanje utječe mnogo faktora koje bi trebalo preokrenuti kako bi se trendovi poboljšali. Sugovornica kaže kako je struktura naše ekonomije zasigurno bitan čimbenik koji utječe na trendove na tržištu rada.

"Prilično izraženo oslanjanje na turistički sektor uzrokuje pojavu značajne sezonalnosti u kretanjima na hrvatskom tržištu rada, uz nestabilnost, odnosno kratkotrajnost zaposlenja, ali i potražnju za specifičnim zanimanjima potrebnim upravo u tom sektoru”, kaže Tomić.

Kao jedan od problema navodi i obrazovni sustav koji prilično kaska za potrebama tržišta rada tako da nova radna snaga koja ulazi na tržište rada često nema znanja i vještine koje traže poslodavci, dok se postojeća sporo prilagođava dinamičnim promjenama u globaliziranom svijetu. "Osim toga, tu su i relativno visoki troškovi rada u odnosu na neke usporedive zemlje u okruženju, dok je zaposlenima razina primanja često mala u odnosu na troškove života”, kaže Tomić.

Kao probleme našeg tržišta rada navodi i "izraženu pravnu nesigurnost, nedostatak poduzetničkih inicijativa, ali i općenitu apatiju i stanje u društvu bez optimističnih očekivanja za budućnost”.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 5.2.2018. | 13:30

  1

  Dakle, kad se sagleda u kontekstu, podatak o padu nezaposlenosti ne da nije pozitivan, nego ga se može tumačiti samo kao pokazatelj nastavka iseljavanja. Niske plaće, nestabilan pravni okvir, ortakluk, neprilagođeni obrazovni sustav, nepoticajna poduzetničko ozračje, država kao skoro najveći poslodavac (npr. u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo najveći, čak 70% zaposlenih je u javnom sektoru), nabujala, a neefikasna administracija... problema ko u priči, a ekipa koja je zadužena za njihovo rješavanje u suštini nema interes da ih rješava, naprotiv, sama je sukreator. Sve rečeno za Slavoniju još vrijedi na n-tu potenciju, ako još itko uopće ima neka ozbiljna očekivanja i planove za tu, gledano u okvirima Eu, zapuštenu njivu na međi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I novogradiška bolnica 'krivac' za veći broj zaspolenih

  Broj uposlenih u državnoj upravi raste

  I novogradiška bolnica 'krivac' za veći broj zaspolenih

  19.2.2018. | 9:00
  U Hrvatskoj je opet nabujao državni aparat. U dvije godine HDZ-ove vladavine broj zaposlenih u državnoj upravi veći je za čak 4315.
  U Hrvatskoj je opet nabujao državni aparat. U dvije godine HDZ-ove vladavine broj zaposlenih u državnoj upravi veći je za čak 4315.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvojezični natpisi, srpske škole i radijski servis za Srbe

  Srpsko narodno vijeće traži

  Dvojezični natpisi, srpske škole i radijski servis za Srbe

  18.2.2018. | 21:55
  "Srpska zajednica ima pravo tražiti što god hoće, ali hrvatska Vlada mora odlučiti i preuzeti odgovornost za ono o čemu se može i ono o čemu se ne može dogovarati.”
  "Srpska zajednica ima pravo tražiti što god hoće, ali hrvatska Vlada mora odlučiti i preuzeti odgovornost za ono o čemu se može i ono o čemu se ne može dogovarati.”
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li zadovoljni hrvatskim zdravstvom?

  Među pet najgorih

  Jeste li zadovoljni hrvatskim zdravstvom?

  18.2.2018. | 18:00
  Luksemburg je i ove godine potvrdio da je najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine.
  Luksemburg je i ove godine potvrdio da je najbolji zdravstveni sustav na svijetu, s izvrsnim sustavom prevencije, dostupnom zdravstvenom uslugom i prosječnim životnim vijekom od 82 godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika za zapošljavanje pet tisuća žena

  Osigurana milijarda kuna

  Prilika za zapošljavanje pet tisuća žena

  16.2.2018. | 12:15
  Zbog iznimno velikog interesa, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju financijske alokacije za taj poziv s 400.900.000 kuna na ukupno milijardu kuna. Dosad su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna.
  Zbog iznimno velikog interesa, Ministarstvo je donijelo odluku o povećanju financijske alokacije za taj poziv s 400.900.000 kuna na ukupno milijardu kuna. Dosad su potpisana i uručena 93 ugovora vrijedna 342 milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuščević uvodi plaćanje poreza na rate

  Zadnji udarac biljezima

  Kuščević uvodi plaćanje poreza na rate

  14.2.2018. | 13:45
  Ministarstvo uprave planira uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati karticama. Građanima će na raspolaganju biti i mogućnost otplate na rate, posebno u slučajevima visokih iznosa.
  Ministarstvo uprave planira uvesti POS blagajne u tijela državne uprave kako bi građani obveze prema državi mogli plaćati karticama. Građanima će na raspolaganju biti i mogućnost otplate na rate, posebno u slučajevima visokih iznosa.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko je od osvojenih 26 milijuna kn dobio sretni Brođanin?

  Porez na dobitak

  Koliko je od osvojenih 26 milijuna kn dobio sretni Brođanin?

  14.2.2018. | 13:00
  Nakon višemjesečne suše prošlog tjedna konačno je izvučen Eurojackpot. Mediji su izvijestili da je glavna nagrada od 669 milijuna kuna otišla u Finsku, a jedna od osam utješnih kombinacija pogođena je u Hrvatskoj. Za sretnika iz Slavonskog Broda najavljen je dobitak od 26 milijun
  Nakon višemjesečne suše prošlog tjedna konačno je izvučen Eurojackpot. Mediji su izvijestili da je glavna nagrada od 669 milijuna kuna otišla u Finsku, a jedna od osam utješnih kombinacija pogođena je u Hrvatskoj. Za sretnika iz Slavonskog Broda najavljen je dobitak od 26 milijun
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Donio je dokumente nestalih Srba, a ne Hrvata

  Vučić ponizio hrvatsku predsjednicu

  Donio je dokumente nestalih Srba, a ne Hrvata

  13.2.2018. | 10:00
  Čini se kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović koja se s Vučićem fotografirala pokraj gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”.
  Čini se kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović koja se s Vučićem fotografirala pokraj gomile dokumenata poprilično zbunila, a posebno kada je Vučić izjavio: “Imamo mi toga još”.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Molitelji pred bolnicama opet kreću terorizirati

  Najveći problem

  Molitelji pred bolnicama opet kreću terorizirati

  13.2.2018. | 9:20
  Nakon kratke kreativne pauze, molitelji iz inicijative 40 dana za život na Valentinovo će se vratiti pred bolnice. Sada će , osim pobačaja, moliti i protiv kontracepcije i umjetne oplodnje. I nema, zapravo, nikakvih problema s njihovim uvjerenjima. Problem je u tome što se mišlje
  Nakon kratke kreativne pauze, molitelji iz inicijative 40 dana za život na Valentinovo će se vratiti pred bolnice. Sada će , osim pobačaja, moliti i protiv kontracepcije i umjetne oplodnje. I nema, zapravo, nikakvih problema s njihovim uvjerenjima. Problem je u tome što se mišlje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog ovrhe dužnici neće odmah na cestu - odmah

  Ministar Bošnjaković o Ovršnom zakonu

  Zbog ovrhe dužnici neće odmah na cestu - odmah

  12.2.2018. | 10:15
  ”Ono što držimo nedopustivim je da čovjek ne zna da mu je novac skinut s računa, da samo dođe i iznenadi se da nema novca. U tom dijelu moramo napraviti određene napretke”, rekao je.
  ”Ono što držimo nedopustivim je da čovjek ne zna da mu je novac skinut s računa, da samo dođe i iznenadi se da nema novca. U tom dijelu moramo napraviti određene napretke”, rekao je.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Fini plaćamo više od 30 naknada

  Ovršeni:

  Fini plaćamo više od 30 naknada

  12.2.2018. | 10:00
  Finine naknade su zadnji čavao u lijesu ovršenih, dokaz su da Hrvatska ima jedan od najgori ovršnih sustava u svijetu.
  Finine naknade su zadnji čavao u lijesu ovršenih, dokaz su da Hrvatska ima jedan od najgori ovršnih sustava u svijetu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvoz rastao znatno više od uvoza

  ROBNA RAZMJENA

  Izvoz rastao znatno više od uvoza

  11.2.2018. | 20:30
  Razmjerno snažan rast izvoza za sobom povlači i snažniji rast uvoza roba, pri čemu ponovo do izražaja dolazi niska konkurentnost hrvatskog realnog sektora te posljedično visoka uvozna ovisnost.
  Razmjerno snažan rast izvoza za sobom povlači i snažniji rast uvoza roba, pri čemu ponovo do izražaja dolazi niska konkurentnost hrvatskog realnog sektora te posljedično visoka uvozna ovisnost.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klasične plinske bojlere morat će zamijeniti novima?

  Trošak od 2 milijarde kuna:

  Klasične plinske bojlere morat će zamijeniti novima?

  8.2.2018. | 19:15
  Čak 75.000 građana koji imaju plinske bojlere u svojim domovima mogli bi, u slučaju kvara, odnosno zamjene bojlera imati nepredviđen i, što je još gore, poprilično velik trošak.
  Čak 75.000 građana koji imaju plinske bojlere u svojim domovima mogli bi, u slučaju kvara, odnosno zamjene bojlera imati nepredviđen i, što je još gore, poprilično velik trošak.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukidaju ljetno i zimsko računanje vremena

  Zbog pritiska javnosti

  Ukidaju ljetno i zimsko računanje vremena

  8.2.2018. | 15:10
  Prema istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena uzrokuje zdravstvene probleme za oko 20% Europljana.
  Prema istraživanjima devet europskih sveučilišta, promjena vremena uzrokuje zdravstvene probleme za oko 20% Europljana.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : ‘Pod sustavnim smo pritiskom SDP-a!'

  SDP prijeti medijima

  ‘Pod sustavnim smo pritiskom SDP-a!'

  7.2.2018. | 16:00
  Stranka u kojoj se prije podne pišu tekstovi podrške javnoj riječi i satiri, poslije podne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji, ističu u svom pismu mediji.
  Stranka u kojoj se prije podne pišu tekstovi podrške javnoj riječi i satiri, poslije podne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji, ističu u svom pismu mediji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Totalna zapuštenost društva i planski uzgajana mržnja

  Karnevalska sramota

  Totalna zapuštenost društva i planski uzgajana mržnja

  6.2.2018. | 21:15
  Bit je karnevala da obespravljen puk osjeti pravdu i simbolično spali moćne, a mi linčujemo manjine i nemoćne.
  Bit je karnevala da obespravljen puk osjeti pravdu i simbolično spali moćne, a mi linčujemo manjine i nemoćne.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jednima 'brisanje', a drugima ovrhe

  Traže humaniji i pravičniji zakon

  Jednima 'brisanje', a drugima ovrhe

  5.2.2018. | 18:00
  Dok se u predstečajnim nagodbama tvrtkama brišu milijuni i milijuni, građanima se za banalne iznose neplaćenih računa "kaleme” visoki odvjetnički, javnobilježnički, agencijski troškovi, pa završavaju u neotplativim dugovima.
  Dok se u predstečajnim nagodbama tvrtkama brišu milijuni i milijuni, građanima se za banalne iznose neplaćenih računa "kaleme” visoki odvjetnički, javnobilježnički, agencijski troškovi, pa završavaju u neotplativim dugovima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi program stambenog zbrinjavanja

  POS-ovi stanovi

  Novi program stambenog zbrinjavanja

  4.2.2018. | 21:15
  Vlada želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja s ciljem zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova - liječnika, profesora i znanstvenika, što se uglavnom tiče nedovoljno razvijenih područja.
  Vlada želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja s ciljem zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova - liječnika, profesora i znanstvenika, što se uglavnom tiče nedovoljno razvijenih područja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što trebate znati o prijavi poreza na dohodak

  JOŠ MJESEC DANA

  Evo što trebate znati o prijavi poreza na dohodak

  31.1.2018. | 13:30
  Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Većina građana od prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.
  Godišnja porezna prijava podnosi se do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu. Većina građana od prošle godine više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu, jer će njihove porezne obveze obračunavati sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka iz sustava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježavanje demonstriralo sav cinizam hrvatskih vlasti

  Dan sjećanja na žrtve Holokausta

  Obilježavanje demonstriralo sav cinizam hrvatskih vlasti

  27.1.2018. | 21:15
  Dok se s jedne strane vladajući zgražaju nad izložbom posvećenom Jasenovcu koja je postavljena u New Yorku, s druge ističu da je važno obilježavati Dan sjećanja na žrtve Holokausta kako bi budući naraštaji znali kolika je vrijednost demokracije te da je opasno dopustiti ideologij
  Dok se s jedne strane vladajući zgražaju nad izložbom posvećenom Jasenovcu koja je postavljena u New Yorku, s druge ističu da je važno obilježavati Dan sjećanja na žrtve Holokausta kako bi budući naraštaji znali kolika je vrijednost demokracije te da je opasno dopustiti ideologij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska mora ostati zemlja u kojoj neće biti GMO-a

  Stimulirajmo domaću znanost

  Hrvatska mora ostati zemlja u kojoj neće biti GMO-a

  27.1.2018. | 11:15
  "Ne može Vlada biti iznad Hrvatskog sabora u kojem se svi slažu da Hrvatska mora biti slobodna od GMO organizama. To je put za ulazak GMO-a na hrvatske njive kroz mala, Vladina, vrata.“
  "Ne može Vlada biti iznad Hrvatskog sabora u kojem se svi slažu da Hrvatska mora biti slobodna od GMO organizama. To je put za ulazak GMO-a na hrvatske njive kroz mala, Vladina, vrata.“
  SBplus.hr, Slavonski Brod :