Politika : Hrvatska

Objavljeno: 4.2.2018. u 19:15
Prikaza: 720
|
Autor: AP

Nažalost pada i zaposlenost

Nezaposlenost pada, ali smo i dalje među najgorima u EU

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaIlustracija
 • SBplus/arhiva
 • nl
 • nl

Vijest da pada nezaposlenost zvuči dobro, no i dalje smo među najgorima u EU. Stručnjakinja Ivom Tomić s Ekonomskog instituta objašnjava kontekst.

PREMA podacima Eurostata objavljenim ovog tjedna, Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Konkretno, stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,5 postotna poena i ona je u prosincu 2017. iznosila 10 posto. Broj nezaposlenih smanjio se sa 226 na 179 tisuća, odnosno za 47 tisuća, piše Telegram.

Većina medija ove je brojke prenijela kao veliki uspjeh Hrvatske, što je djelomično točno. Pad stope nezaposlenosti sigurno je dobra vijest, no ne smijemo zanemariti neke druge brojke koje daju širu sliku.

I dalje smo među najgorima u Europi

Hrvatska je, tako, i dalje među top pet zemalja Europske unije koje imaju najvišu stopu nezaposlenih, a obećavajuć podatak sigurno nije niti pad broja zaposlenih. O našem tržištu rada razgovarali smo s stručnjakinjom za tržište rada, Ivom Tomić s Ekonomskog instituta u Zagrebu."

Ako gledamo samo promjenu, odnosno smanjenje, kako stope tako i razine nezaposlenosti, u razdoblju između prosinca 2016. i prosinca 2017. onda bismo možda mogli govoriti o nekakvom zadovoljstvu ili uspjehu. Međutim, jasno je da je takvo gledište pogrešno s obzirom da pruža samo djelomičnu informaciju o stvarnom stanju na tržištu rada u Hrvatskoj”, kaže Tomić.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u EU

Sa stopom nezaposlenosti od 10 posto Hrvatska je među najgorim državama EU. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, više od 20 posto, slijedi Španjolska sa 16,4 posto, Cipar s 11,3 posto, Italija sa stopom nezaposlenih od 10,8 posto te nakon njih Hrvatska, prema podacima od prošlog prosinca.

"Mi smo i dalje, u uvjetima gospodarskog rasta i relativno povoljnog stanja na tržištima rada u EU, imali petu najvišu stopu nezaposlenosti među članicama Europske unije, čak 2,7 postotnih poena višu u odnosu na prosjek 28 zemalja Unije”, kaže Tomić. Ako bismo gledali sami pad stope nezaposlenosti, onda bi Grčka koja je najgora u EU i ima najveću stopu nezaposlenosti od 20,7 posto, trebala biti još zadovoljnija, jer je ta stopa u godinu dana pala za 2,6 postotnih poena.

"Stoga je uvijek prilikom interpretacije podataka potrebno promatrati širi kontekst i nikada zaključke ne donositi samo na temelju jedne brojke”, kaže naša sugovornica. Inače, osim pet navedenih zemalja među kojima je i Hrvatska, sve ostale zemlje EU imaju stopu manju od 10 posto nezaposlenih. Najbolje kotira Češka sa stopom nezaposlenosti od 2,3 posto, te Malta i Njemačka, s po 3,6 posto.

Loša je vijest i da pada broj zaposlenih

U Hrvatskoj je u prosincu pao i broj zaposlenih. Prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za prosinac prošle godine, ukupan broj zaposlenih u odnosu na prošli studeni pao je za 1,4 postotna poena, bilo ih je 1.345.382. Blagi je to pad i u odnosu na godinu prije. Doduše, prošlog prosinca zabilježili smo i blagi pad nezaposlenosti, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije.

"Pad nezaposlenosti je samo jedna strana medalje jer je za stabilan gospodarski rast potreban i rast zaposlenosti”, kaže Tomić.Poručuje i da nije dobro ako se smanjenje nezaposlenosti ne preslikava u povećanje zaposlenosti. "Uz smanjenje aktivnog stanovništva ili radne snage, što se događa zbog pada nezaposlenosti, ali i stagniranja ili pada zaposlenosti, mi zapravo imamo dodatni pritisak na sudionike na tržištu rada jer smanjenje broja aktivnog stanovništva znači i povećanje broja neaktivnog stanovništva, odnosno broja umirovljenika, obeshrabrenih radnika, učenika ili studenata…”.

Nitko ne zna koliki je točno utjecaj iseljavanja

Posljednjih godina svjedoci smo značajnog iseljavanja iz Hrvatske, no teško je utvrditi u kojoj se to točno mjeri manifestira na pad nezaposlenosti. Tomić kaže kako precizne podatke o tome nemamo, ali je jasno da je iseljavanje barem dijelom odgovorno za smanjenje nezaposlenosti.

U 2016. iz Hrvatske se, prema službenoj statistici iselilo 36 tisuća ljudi, a u zemlju se uselilo manje od 14 tisuća. No, stvarne su brojke iseljavanja sasvim sigurno veće. Za period od 2009. do 2016. službena brojka iseljenih doseže gotovo 150 tisuća osoba, kaže Tomić dodajući da službena statistika vjerojatno podcjenjuje stvarne trendove, odnosno da je vjerojatno iselilo i više ljudi.

"Među njima je više od 45 posto osoba u dobnoj skupini od 25 do 44 godine, a gotovo 55 posto čine muškarci, dok je najpopularnija destinacija Njemačka. Gledano kratkoročno, iseljavanje ima dijelom pozitivan učinak na statistiku hrvatskog tržišta rada jer utječe na smanjenje i stope i razine nezaposlenosti. Međutim, ako se ovakvi trendovi emigracije nastave to bi moglo dovesti do snažne depopulacije, što bi dovelo do daljnjeg smanjenja ponude rada te ugrožavanja dugoročnih stopa ekonomskog rasta.”.

Kako možemo preokrenuti trendove?

Na tržište rada i zapošljavanje utječe mnogo faktora koje bi trebalo preokrenuti kako bi se trendovi poboljšali. Sugovornica kaže kako je struktura naše ekonomije zasigurno bitan čimbenik koji utječe na trendove na tržištu rada.

"Prilično izraženo oslanjanje na turistički sektor uzrokuje pojavu značajne sezonalnosti u kretanjima na hrvatskom tržištu rada, uz nestabilnost, odnosno kratkotrajnost zaposlenja, ali i potražnju za specifičnim zanimanjima potrebnim upravo u tom sektoru”, kaže Tomić.

Kao jedan od problema navodi i obrazovni sustav koji prilično kaska za potrebama tržišta rada tako da nova radna snaga koja ulazi na tržište rada često nema znanja i vještine koje traže poslodavci, dok se postojeća sporo prilagođava dinamičnim promjenama u globaliziranom svijetu. "Osim toga, tu su i relativno visoki troškovi rada u odnosu na neke usporedive zemlje u okruženju, dok je zaposlenima razina primanja često mala u odnosu na troškove života”, kaže Tomić.

Kao probleme našeg tržišta rada navodi i "izraženu pravnu nesigurnost, nedostatak poduzetničkih inicijativa, ali i općenitu apatiju i stanje u društvu bez optimističnih očekivanja za budućnost”.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Forscher

  Forscher

  Komentirano: 5.2.2018. | 13:30

  1

  Dakle, kad se sagleda u kontekstu, podatak o padu nezaposlenosti ne da nije pozitivan, nego ga se može tumačiti samo kao pokazatelj nastavka iseljavanja. Niske plaće, nestabilan pravni okvir, ortakluk, neprilagođeni obrazovni sustav, nepoticajna poduzetničko ozračje, država kao skoro najveći poslodavac (npr. u Ličko-senjskoj županiji uvjerljivo najveći, čak 70% zaposlenih je u javnom sektoru), nabujala, a neefikasna administracija... problema ko u priči, a ekipa koja je zadužena za njihovo rješavanje u suštini nema interes da ih rješava, naprotiv, sama je sukreator. Sve rečeno za Slavoniju još vrijedi na n-tu potenciju, ako još itko uopće ima neka ozbiljna očekivanja i planove za tu, gledano u okvirima Eu, zapuštenu njivu na međi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zašto nema investicija ni u Slavonskom Brodu

  Svjetsko dno

  Evo zašto nema investicija ni u Slavonskom Brodu

  24.5.2018. | 11:40
  Katastrofalan rezultat koji nas stavlja u društvo zemalja poput Venezuele pokazuje da Hrvatska nije učinila ništa kako bi poboljšala poslovno okruženje, što bi dovelo do privlačenja investicija, stvaranja novih, dobro plaćenih poslova, a što bi zaustavilo val iseljavanja kojem sv
  Katastrofalan rezultat koji nas stavlja u društvo zemalja poput Venezuele pokazuje da Hrvatska nije učinila ništa kako bi poboljšala poslovno okruženje, što bi dovelo do privlačenja investicija, stvaranja novih, dobro plaćenih poslova, a što bi zaustavilo val iseljavanja kojem sv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije stiglo povećanje od 250 kuna osobne invalidnine

  Pomozimo djeci s invaliditetom

  Nije stiglo povećanje od 250 kuna osobne invalidnine

  21.5.2018. | 13:15
  Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnin
  Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnin
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županije kao nositelji regionalnog razvoja

  Hrvatska zajednica županija

  Županije kao nositelji regionalnog razvoja

  18.5.2018. | 17:30
  Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta - Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabiln
  Hrvatska zajednica županija je potpisnica dva važna dokumenta - Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabiln
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijeti im do 10 godina zatvora

  U Bleiburgu su uhitili 5 Hrvata:

  Prijeti im do 10 godina zatvora

  16.5.2018. | 17:00
  "Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu.
  "Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS postrojbi", priopćila je glasnogovornica suda u Klangenfurtu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će snižene subvencije za stambene kredite

  U većini gradova

  Bit će snižene subvencije za stambene kredite

  10.5.2018. | 12:30
  Prosječna vrijednost nekretnine financirane na prošlom natječaju u Zagrebu je iznosila 86.439 eura, u Vukovaru 40.430, Slavonskom Brodu 54.607, Vinkovcima 55.322, Đakovu 43.290 i Osijeku 64.991 euro.
  Prosječna vrijednost nekretnine financirane na prošlom natječaju u Zagrebu je iznosila 86.439 eura, u Vukovaru 40.430, Slavonskom Brodu 54.607, Vinkovcima 55.322, Đakovu 43.290 i Osijeku 64.991 euro.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima najbolje, a tko najlošije plaće u Hrvatskoj

  Pogledajte

  Tko ima najbolje, a tko najlošije plaće u Hrvatskoj

  7.5.2018. | 8:40
  U odnosu na prošlogodišnju veljaču, plaća prosječnog Hrvata porasla je za četiri posto, a kada se uračuna inflacija, realni rast je iznosio 3,2 posto.
  U odnosu na prošlogodišnju veljaču, plaća prosječnog Hrvata porasla je za četiri posto, a kada se uračuna inflacija, realni rast je iznosio 3,2 posto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U hrvatska kućanstva uskoro stižu napredna brojila

  Evo što se mijenja

  U hrvatska kućanstva uskoro stižu napredna brojila

  5.5.2018. | 17:20
  Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni.
  Podaci o tome koliko će novca biti potrošeno na nova brojila još uvijek nisu objavljeni.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saša Leković: Medijske slobode ozbiljno su ugrožene

  Svjetski dan slobode medija

  Saša Leković: Medijske slobode ozbiljno su ugrožene

  3.5.2018. | 18:30
  "Utjecaj politike na javni medijski servis je nedopustivo velik kao i na medije na lokalnoj razini”, istaknuo je Leković upozorivši i na probleme nepostojanja kolektivnih ugovora i potplaćenosti novinara u komercijalnim medijima.
  "Utjecaj politike na javni medijski servis je nedopustivo velik kao i na medije na lokalnoj razini”, istaknuo je Leković upozorivši i na probleme nepostojanja kolektivnih ugovora i potplaćenosti novinara u komercijalnim medijima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pohrlite u trgovine, čekaju vas

  Radno vrijeme za Praznik rada

  Pohrlite u trgovine, čekaju vas

  29.4.2018. | 10:30
  Pa kao veliki vjernici - koji se zalažemo za obitelj i zajedništvo i neradne nedjelje i praznike - ako niste isplanirali proslavu praznika rada, pohrlite u utorak u trgovine. Kad već nisu sa svojim obiteljima radnici u njima rado će svoje vrijeme provesti služeći vas.
  Pa kao veliki vjernici - koji se zalažemo za obitelj i zajedništvo i neradne nedjelje i praznike - ako niste isplanirali proslavu praznika rada, pohrlite u utorak u trgovine. Kad već nisu sa svojim obiteljima radnici u njima rado će svoje vrijeme provesti služeći vas.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Migranti u Sloveniju sada ulaze iz Bosne

  Nova ruta:

  Migranti u Sloveniju sada ulaze iz Bosne

  25.4.2018. | 10:10
  Zbog nezakonitog prelaska državne granice, u Hrvatskoj je prva tri mjeseca 2018. procesuirano 72 posto više osoba nego u prvom tromjesečju lani.
  Zbog nezakonitog prelaska državne granice, u Hrvatskoj je prva tri mjeseca 2018. procesuirano 72 posto više osoba nego u prvom tromjesečju lani.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Četiri su slavonske županije na trećini razvijenosti EU-a

  RAZVIJENOST MJERENA BDP-OM

  Četiri su slavonske županije na trećini razvijenosti EU-a

  23.4.2018. | 12:15
  BDP je 2015. prvi put nakon 2006. godine rastao u svim hrvatskim županijama
  BDP je 2015. prvi put nakon 2006. godine rastao u svim hrvatskim županijama
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evropa slavi pobjedu nad fašizmom?!

  Jebote,

  Evropa slavi pobjedu nad fašizmom?!

  21.4.2018. | 23:00
  Dan pobjede nad fašizmom proslavit će se devetog svibnja jer je toga dana 1945. godine nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. I tako je, zaboravila sam potezom čijeg zločinačkog pera, fašizmu odzvonilo.
  Dan pobjede nad fašizmom proslavit će se devetog svibnja jer je toga dana 1945. godine nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. I tako je, zaboravila sam potezom čijeg zločinačkog pera, fašizmu odzvonilo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najbolja radna mjesta u ponudi

  Burza rada

  Ovo su najbolja radna mjesta u ponudi

  7.4.2018. | 21:00
  Donosimo, po odabiru stručnjaka, najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi sna tržištu rada.
  Donosimo, po odabiru stručnjaka, najbolja radna mjesta koja su trenutno u ponudi sna tržištu rada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega klerikalne udruge nisu podržale čovjeka s križem

  Gdje su sada

  Zbog čega klerikalne udruge nisu podržale čovjeka s križem

  7.4.2018. | 14:15
  Pitanje bolesne djece nije dovoljno svjetonazorski profilirano i ne uklapa se u agendu kojom klerikalne udruge žele izvršiti pritisak na Vladu. Vladu se ruši na rodnoj ideologiji, zabrani pobačaja, a ne na bolesnoj djeci.
  Pitanje bolesne djece nije dovoljno svjetonazorski profilirano i ne uklapa se u agendu kojom klerikalne udruge žele izvršiti pritisak na Vladu. Vladu se ruši na rodnoj ideologiji, zabrani pobačaja, a ne na bolesnoj djeci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirovina koju ćete imati ako ste fondu uplaćivali 20% plaće

  Ako imate 33 godina staža

  Mirovina koju ćete imati ako ste fondu uplaćivali 20% plaće

  6.4.2018. | 21:00
  ‘Zaposlena osoba cijeli svoj radni vijek izdvaja 20 posto svoje plaće za mirovinsko osiguranje. Prosječno radi 33 godine, prema podacima HZMO-a, odnosno kada pogledamo cijeli radni vijek, uplati 6,6 godišnjih plaća. Budući da prosječni umirovljenik, prema podacima HZMO-a, prima m
  ‘Zaposlena osoba cijeli svoj radni vijek izdvaja 20 posto svoje plaće za mirovinsko osiguranje. Prosječno radi 33 godine, prema podacima HZMO-a, odnosno kada pogledamo cijeli radni vijek, uplati 6,6 godišnjih plaća. Budući da prosječni umirovljenik, prema podacima HZMO-a, prima m
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez plaće 10.000 radnika, na minimalcu njih do 70.000

  STRAH JAČI OD ZAŠTITE PRAVA

  Bez plaće 10.000 radnika, na minimalcu njih do 70.000

  28.3.2018. | 9:30
  HUP osuđuje sve poslodavce koji u svom radu ne poštuju hrvatske propise.
  HUP osuđuje sve poslodavce koji u svom radu ne poštuju hrvatske propise.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li crkva sudjelovati u pripremi Zakona o pobačaju?

  Kakav je Vaš stav:

  Treba li crkva sudjelovati u pripremi Zakona o pobačaju?

  26.3.2018. | 10:25
  Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će Crkva biti uključena u pripremu Zakona o pobačaju. Što Vi mislite o tome?
  Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako će Crkva biti uključena u pripremu Zakona o pobačaju. Što Vi mislite o tome?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Cijena rada puno manja u Hrvatskoj nego u EU

  Poražavajući rezultati:

  Cijena rada puno manja u Hrvatskoj nego u EU

  24.3.2018. | 21:10
  Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj.
  Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osam puta manje Istanbulskoj konferenciji nego Crkvi

  Koliko će nas koštati?

  Osam puta manje Istanbulskoj konferenciji nego Crkvi

  24.3.2018. | 19:00
  "Treba više senzibilizacije onih koji rade sa žrtvama nasilja. Morat ćemo poraditi i na nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji. Mi u njoj imamo subjekt obitelji koju trebamo štititi od nasilja, no tu strategiju trebamo nadopuniti jer Istanbulska ne štiti samo obitelj, v
  "Treba više senzibilizacije onih koji rade sa žrtvama nasilja. Morat ćemo poraditi i na nacionalnoj strategiji protiv nasilja u obitelji. Mi u njoj imamo subjekt obitelji koju trebamo štititi od nasilja, no tu strategiju trebamo nadopuniti jer Istanbulska ne štiti samo obitelj, v
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Oduprite se trendu militarizacije"

  Centar za mirovne studije:

  "Oduprite se trendu militarizacije"

  23.3.2018. | 9:05
  CMS poziva građane da se odupru trendu militarizacije tako da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u Oružanim snagama.
  CMS poziva građane da se odupru trendu militarizacije tako da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u Oružanim snagama.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :