SBplus.hr, Slavonski Brod :

Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 6.8.2015. u 14:00
Prikaza: 2466
|
Autor: Dijana Pavlović/Glas Slavoije

Sanacija odlagališta

Smeće donosi 16.000 radnih mjesta

Rešetari : Smeće donosi 16.000 radnih mjestaIlustracija(Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL)

U Slavoniji je planirana sanacija tri odlagališta: Rešetari, Stara ciglana u Semeljcima i Filipovica u Osijeku.

REŠETARI - Općina Rešetari u Brodsko-posavskoj županiji do kraja kolovoza treba Ministarstvu zaštite okoliša dostaviti projektni prijedlog sanacije odlagališta otpada, a s ciljem da joj se odobri stopostotno financiranje sanacije iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pet milijardi kuna vrijedne su sirovine koje su zakopane na odlagalištima u posljednjih deset godina.

Kako Glas Slavonije doznaje u Ministarstvu zaštite okoliša, vrijednost sanacije odlagališta otpada Rešetari procijenjena je na 22 milijuna kuna. Sufinanciranje iz fondova Europske unije iznosi 85 posto, odnosno 18,7 milijuna kuna, a osiguralo ga je ministarstvo, dok je preostalih 3,3 milijuna, odnosno 15 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najvažnije je da građani neće platiti troškove te sanacije, a ovaj će model biti korišten i za sanaciju još tri odlagališta otpada. Riječ je o dva odlagališta u Slavoniji – Stara ciglana u Semeljcima i Filipovica u Osijeku, i jednom u Samoboru – Trebež. Vrijednost tih projekata je 108 milijuna kuna.

Probni rad

Država ima cilj sanirati i zatvoriti tristotinjak odlagališta otpada u Hrvatskoj u roku od godinu dana nakon otvaranja centara za gospodarenje otpadom za pojedine županije. Tako je 30. srpnja probni rad počeo Centar za gospodarenje otpadom Mariščina u Primorsko-goranskoj županiji, a do kraja godine probni rad započinje i CGO Kaštijun u Istarskoj županiji. Ove godine raspisani su natječaji za izvođače gradnje centara za Zadarsku, Šibensko-kninsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju, a do kraja godine raspisat će se natječaj za centar u Karlovačkoj županiji.

U Slavoniji su planirana dva centra, a oba su trenutno u fazi pripreme projektnog zadatka za izradu studije izvedivosti. Onaj veći, Centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak - Antunovac, na kojem će se obrađivati otpad iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske te s dijelova Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a što obuhvaća više od 480.000 stanovnika, vrijedan je oko 250 milijuna kuna. Njegova će se gradnja s 60 posto financirati iz EU fondova, ostatak do 90 posto pokrit će Fond za zaštitu okoliša, a preostalih 10 posto jedinice lokalne samouprave.

Ukupno 23 sanacije

Centar za gospodarenje otpadom Šagulje - Nova Gradiška, vrijedan 130 milijuna kuna, financirat će se na isti način, a u njemu će obrađivati otpad s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije, na kojima živi više od 240 tisuća stanovnika.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, u Slavoniji se trenutno sanira ili su već sanirano 23 odlagališta otpada.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, u Slavoniji se trenutno sanira ili su već sanirano 23 odlagališta otpada. Među njima izdvajamo sanaciju odlagališta Filipovica u Osijeku vrijednu 9,4 milijuna kuna na kojem se završetak radova očekuje početkom 2016. godine. Sanacija odlagališta Stara ciglana u općini Semeljci "teška” 2,9 milijuna kuna trebala bi biti gotova do kraja ove godine.

Uvođenjem sustava gospodarenja otpadom, kako ističe Ministarstvo, osigurava se gospodarski rast i zelena radna mjesta. "U deset godina neodgovornim postupanjem s otpadom na više od 300 odlagališta u Hrvatskoj zakopane su korisne sirovine vrijedne više od pet milijardi kuna. To je vrijednost gradnje 160 škola sa sportskom dvoranom. Kad bismo godinu dana reciklirali samo 50 posto stakla, metala, papira i plastike, to bi bilo 4540 novih zelenih radnih mjesta”, ističe Ministarstvo zaštite okoliša.

"U sektoru gospodarenja otpadom u sljedeće četiri godine otvaramo 16.000 radnih mjesta kroz sanacije odlagališta, uspostavu centara za gospodarenje otpadom i povećanje reciklaže”, plan je Ministarstva.

Ministar Zmajlović: Građani Rešetara neće plaćati troškove sanacije
- Općini Rešetari osigurali smo financiranje sanacije odlagališta otpada u 100-postotnom iznosu. Sanacija odlagališta otpada Rešetari procijenjena je na 22 milijuna kuna, a novac smo osigurali iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Općina do kraja kolovoza Ministarstvu treba dostaviti projektni prijedlog sanacije odlagališta. Građani Rešetara neće plaćati troškove sanacije. Krajnji je cilj sanirati odlagališta otpada kojih u Hrvatskoj ima tristotinjak. Sva odlagališta otpada sanirat će se i zatvoriti u roku od godinu dana nakon otvaranja centara za gospodarenje otpadom za pojedine županije”, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.


Načelnik Zlatko Aga: Godinama tražimo ovakav model rješenja problema
Općina Rešetari dugi je niz godina tražila ovakav model pomoći realizacije ovoga bitnog problema.
- Treba naglasiti da je 1996. godine grad Nova Gradiška, tj. komunalno poduzeće Centar d.o.o., a pravni slijednik Slavča d.o.o. Nova Gradiška, zatvorila službeni deponij grada u naselju Rešetari, udaljen samo 100 metara od kuća u Rešetarima, te svoje aktivnosti preselila u naselje Poljane, gdje je i danas službeni deponij Grada Nova Gradiška. Mudrim ugovorom vlast u Novoj Gradiški kao i uprava Slavče d.o.o. s JLS Općine Rešetari potpisali su za općinu loš ugovor o daljnjoj suradnji te je općini ostala obveza sanacije zagađenog područja deponija koji je stvorio Grad Nova Gradiška u razdoblju 1982.-1996. godine. Prema prvotnom ugovoru radilo se o vrijednosti sanacije od 36 milijuna kuna, koja je predloženim projektom nešto manja i to 22 milijuna kuna - ističe Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari.
- Prvim ugovorom Općina je trebala sanaciju deponija financirati s udjelom od 60 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40 posto, što je za općinu bilo nepovoljno. Lobiranjem u posljednje tri godine i traženjem da nam se promijene uvjeti u realizaciji projekta, uspjeli smo se izboriti da ovaj projekt u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost postane pilot-projekt Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode za potpuno financiranje kroz korištenje strukturnih instrumenata EU u RH - dodaje Aga i zaključuje kako će općina 19. kolovoza dostaviti projektni prijedlog Ministarstvu te "započinje aktivnosti javne nabave kao i početaka sanacije deponija Rešetari prema predviđenom planu s rokom završetka sanacije do rujna 2016. godine".

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pajser

pajser

Komentirano: 6.8.2015. | 21:39

1

Njegova će se gradnja s 60 posto financirati iz EU fondova, ostatak do 90 posto pokrit će Fond za zaštitu okoliša, a preostalih 10 posto jedinice lokalne samouprave. Opet netko kuću pravi :-)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U šest ulica na snazi privremena regulacija prometa

Zbog radova

U šest ulica na snazi privremena regulacija prometa

12.3.2018. | 14:30
Zbog radova na kanalizacijskoj mreži u šest ulica na snazi je privremena regulacija prometa. Evo o kojim je ulicama riječ.
Zbog radova na kanalizacijskoj mreži u šest ulica na snazi je privremena regulacija prometa. Evo o kojim je ulicama riječ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slijedi rast temperatura, moguće su poplave

Obavijest Stožera civilne zaštite:

Slijedi rast temperatura, moguće su poplave

7.3.2018. | 11:15
Na pravovremenu zaštitu ljudi, životinja i imovine pozvao je Stožer civilne zaštite Općine Rešetari koji predviđa kako će rast temperatura, pojačane oborine te otapanje snijega stvoriti povećane količine vode.
Na pravovremenu zaštitu ljudi, životinja i imovine pozvao je Stožer civilne zaštite Općine Rešetari koji predviđa kako će rast temperatura, pojačane oborine te otapanje snijega stvoriti povećane količine vode.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska tvrtka projektirala signalizaciju Općine

Prepoznatljivi brodski putokazi

Brodska tvrtka projektirala signalizaciju Općine

20.2.2018. | 14:45
Cestama Općine odsad će se lakše kretati znatiželjni turisti u potrazi za znamenitostima jer će im put do odredišta olakšavati znakovi dizajnom gotovo identični onima na brodskim ulicama.
Cestama Općine odsad će se lakše kretati znatiželjni turisti u potrazi za znamenitostima jer će im put do odredišta olakšavati znakovi dizajnom gotovo identični onima na brodskim ulicama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu

Za više od 600 kućanstava

Besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu

24.1.2018. | 19:35
"Svakako apeliramo na građane da i dalje budu u dogovoru sa izvođačima radova i da zajednički, uz dogovor, riješe moguće nesuglasice ili eventualne probleme kako se radovi ne bi usporavali."
"Svakako apeliramo na građane da i dalje budu u dogovoru sa izvođačima radova i da zajednički, uz dogovor, riješe moguće nesuglasice ili eventualne probleme kako se radovi ne bi usporavali."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na nogometno igralište postavljena rasvjeta

Bolji uvjeti za sportaše

Na nogometno igralište postavljena rasvjeta

25.11.2017. | 14:00
Nogometno igralište osvijetlit će 12 LED reflektora SMD tehnologije po 100 W koji u uvelike štede energiju, a daju jaku svjetlost. Postavljeni su na četiri stupa visine 12 metara.
Nogometno igralište osvijetlit će 12 LED reflektora SMD tehnologije po 100 W koji u uvelike štede energiju, a daju jaku svjetlost. Postavljeni su na četiri stupa visine 12 metara.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto rješavanja problema, odgovorni računaju rokove

Muke po otpadu

Umjesto rješavanja problema, odgovorni računaju rokove

16.11.2017. | 11:00
Novi cjenik za odvoz otpada još se uvijek priprema prema zahtjevima Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Računi će ubuduće biti podijeljeni na dva dijela; fiksni i promjenljivi.
Novi cjenik za odvoz otpada još se uvijek priprema prema zahtjevima Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Računi će ubuduće biti podijeljeni na dva dijela; fiksni i promjenljivi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni priključci na odvodnju i vodoopskrbu

Nakon završetka izgradnje vodospremnika

Besplatni priključci na odvodnju i vodoopskrbu

24.10.2017. | 9:10
Projekt izgradnje vodospremnika (1500 m3) započeo je 2012. godine kroz faznu izgradnju, ali zbog problema u poslovanju RVD-a završetak radova kasni te se očekuje do kraja 2017. godine.
Projekt izgradnje vodospremnika (1500 m3) započeo je 2012. godine kroz faznu izgradnju, ali zbog problema u poslovanju RVD-a završetak radova kasni te se očekuje do kraja 2017. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Put putuje Latif-aga, a Zlatko ga gradi

U Brđanima saniraju cestu

Put putuje Latif-aga, a Zlatko ga gradi

10.9.2017. | 17:00
Ako je cesta duga 1500 metara, a ima ukupno 7000 m2, to znači da je širina njezina prometnog traka 2,33 metra. Međutim, prema 'Pravilniku ...', minimalna širina traka trebala bi biti 3,00 metara, ako je dopuštena brzina prometa 60/km/sat.
Ako je cesta duga 1500 metara, a ima ukupno 7000 m2, to znači da je širina njezina prometnog traka 2,33 metra. Međutim, prema 'Pravilniku ...', minimalna širina traka trebala bi biti 3,00 metara, ako je dopuštena brzina prometa 60/km/sat.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto 20 u sanaciju deponije uložili 11 milijuna kuna

Među 8 saniranih deponija u Slavoniji

Umjesto 20 u sanaciju deponije uložili 11 milijuna kuna

7.5.2017. | 20:05
U nedostatku financijskih sredstava čekalo se dugo godina na njenu sanaciju da bi napokon, uz pomoć institucija Vlade RH, posebno Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uspjeli osigurati sredstva Europske Unije.
U nedostatku financijskih sredstava čekalo se dugo godina na njenu sanaciju da bi napokon, uz pomoć institucija Vlade RH, posebno Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uspjeli osigurati sredstva Europske Unije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za jedno radno mjesto prijavljena 4.7 kandidata

Biramo li poslove?

Za jedno radno mjesto prijavljena 4.7 kandidata

11.4.2017. | 16:12
Naši ljudi lakše neke poslove prihvaćaju u inozemstvu, 'daleko od očiju susjedstva i zlih jezika', ali je točno i to kako se odavna poslovi ne biraju. Barem ih ne biraju oni kojima je posao uistinu potreban.
Naši ljudi lakše neke poslove prihvaćaju u inozemstvu, 'daleko od očiju susjedstva i zlih jezika', ali je točno i to kako se odavna poslovi ne biraju. Barem ih ne biraju oni kojima je posao uistinu potreban.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završni radovi na sanaciji klizišta

Vrijednost dva milijuna kuna

Završni radovi na sanaciji klizišta

8.2.2017. | 9:55
Ovih dana nastavljeni su radovi na sanaciji klizišta koji bi, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvolili, trebali biti završeni do kraja ovoga mjeseca.
Ovih dana nastavljeni su radovi na sanaciji klizišta koji bi, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvolili, trebali biti završeni do kraja ovoga mjeseca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izgradnju kanalizacije s priključcima 143,2 milijuna kuna

Projekt aglomeracije

Za izgradnju kanalizacije s priključcima 143,2 milijuna kuna

6.2.2017. | 11:15
Projekt bi trebao biti završen do prosinca 2017. godine, a po završetku pridonijet će stvaranju kvalitetnijih preduvjeta skrbi o okolišu, što bi u konačnici trebalo realizirati poboljšanjem kvalitete ne samo okoliša, nego i ljudskog zdravlja.
Projekt bi trebao biti završen do prosinca 2017. godine, a po završetku pridonijet će stvaranju kvalitetnijih preduvjeta skrbi o okolišu, što bi u konačnici trebalo realizirati poboljšanjem kvalitete ne samo okoliša, nego i ljudskog zdravlja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređenje i betoniranje korita potoka

Hrvatske vode financiraju

Uređenje i betoniranje korita potoka

7.12.2016. | 11:20
Uređenje korita i nasipanje osigurava sigurnost stanovništva i imovine te sprečava nastajanje novih šteta od bujičnih udara vode prilikom velikih i kontinuiranih padalina.
Uređenje korita i nasipanje osigurava sigurnost stanovništva i imovine te sprečava nastajanje novih šteta od bujičnih udara vode prilikom velikih i kontinuiranih padalina.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova oprema vrijedna 180 tisuća kuna

Zimska služba

Nova oprema vrijedna 180 tisuća kuna

10.11.2016. | 9:15
Prijavom na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, program „Poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda” odobreno je sufinanciranje nabave komunalne opreme u iznosu od 70 tisuća kuna, odnosno 50% ukupnog iznosa.
Prijavom na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, program „Poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda” odobreno je sufinanciranje nabave komunalne opreme u iznosu od 70 tisuća kuna, odnosno 50% ukupnog iznosa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neodgovorno odlaganje otpada na zelenim otocima

Pojačavaju rad komunalnih redara

Neodgovorno odlaganje otpada na zelenim otocima

27.9.2016. | 9:20
Za naglasiti je da zeleni otoci nisu predviđeni za odlaganje raznog otpada kojeg građani čisteći svoja dvorišta, tavane ili šupe u velikim količinama žele riješiti na ovako neprimjeren način, a ista mjesta nisu predviđena za takvu namjenu već za razvrstavanje otpada koji se dalje
Za naglasiti je da zeleni otoci nisu predviđeni za odlaganje raznog otpada kojeg građani čisteći svoja dvorišta, tavane ili šupe u velikim količinama žele riješiti na ovako neprimjeren način, a ista mjesta nisu predviđena za takvu namjenu već za razvrstavanje otpada koji se dalje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nabujali vodotoci više ne plave

Sanacija i uređenje bujičnih vodotoka

Nabujali vodotoci više ne plave

17.9.2016. | 9:15
Dio ovogodišnjeg proračuna koji je "težak" oko milijun kuna, Hrvatske vode će usmjeriti na sanaciju te uređenje bujičnih vodotoka. Zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima u sustav zaštite od voda dio vodotoka više ne plavi naselja i poljoprivredne usjeve.
Dio ovogodišnjeg proračuna koji je "težak" oko milijun kuna, Hrvatske vode će usmjeriti na sanaciju te uređenje bujičnih vodotoka. Zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima u sustav zaštite od voda dio vodotoka više ne plavi naselja i poljoprivredne usjeve.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započela sanacija klizišta

Dobra viijest

Započela sanacija klizišta

6.9.2016. | 19:00
Ukupno 50 tisuća kuna vrijednost je radova na sanaciji jednog od klizišta nastalih u proteklih godinu dana kao posljedice nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Ukupno 50 tisuća kuna vrijednost je radova na sanaciji jednog od klizišta nastalih u proteklih godinu dana kao posljedice nepovoljnih vremenskih uvjeta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređuju staze na grobljima u Gunjavcima i Adžamovcima

Općina Rešetari

Uređuju staze na grobljima u Gunjavcima i Adžamovcima

6.9.2016. | 12:30
Ovih dana djelatnici komunalnog pogona općine i izvršne vlasti završili su prvu fazu betoniranja pješačkih staza i uređenja na mjesnim grobljima u Gunjavcima i Adžamovcima,
Ovih dana djelatnici komunalnog pogona općine i izvršne vlasti završili su prvu fazu betoniranja pješačkih staza i uređenja na mjesnim grobljima u Gunjavcima i Adžamovcima,
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatske vode rade na izmuljavanju i sanaciji korita

Nakon zadnjeg olujnog nevremena

Hrvatske vode rade na izmuljavanju i sanaciji korita

6.8.2016. | 8:00
Uz poslove izmuljavanja i sanacije dio korita djelatnici Hrvatskih voda osigurat će betonskim upornjacima, a izgradit će i branu kroz koju će prolaziti kolektor kanalizacije.
Uz poslove izmuljavanja i sanacije dio korita djelatnici Hrvatskih voda osigurat će betonskim upornjacima, a izgradit će i branu kroz koju će prolaziti kolektor kanalizacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku radovi na izgradnji kanalizacije

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu

U tijeku radovi na izgradnji kanalizacije

21.7.2016. | 16:00
Uz izgradnju kanalizacije radit će se i proširenje i zacjevljenje kanala. Riječ je o radovima čija je vrijednost procjenjena na oko 50 tisuća kuna.
Uz izgradnju kanalizacije radit će se i proširenje i zacjevljenje kanala. Riječ je o radovima čija je vrijednost procjenjena na oko 50 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :