2986
Prikaza
0
Komentara
NOVA GRADIŠKA - Novogradiščanin Mario Tworek, diplomirani ekonomist i vlasnik OPG-a Tworek, profilirao se u uspješnog i prepoznatljivog proizvođača domaćeg slavonskog kulina i drugih suhomesnatih delicija. A kako je sve počelo?
- Proizvodnjom kulena počeo sam se baviti 1997. godine, krenuo sam iz čistog hobija. Tada sam živio u Zagrebu i da bi se identificirao kao Slavonac odlučio sam proizvoditi kulin kao prepoznatljivost Slavonije.
Sa roditeljima sam dogovorio tov prvih pet svinja miješane pasmine. Obitelj i susjedi su tada sudjelovali u mojoj početnoj proizvodnji, dimljenju i
zrenju dok sam tržište i prodaju isključivo osobno vodio. Neki od
tadašnjih pomagača sudjeluju i u današnjoj proizvodnji kada smo postali
punoljetni i ušli u 18. sezonu i kada proizvodimo u suvremenom objektu koji
smo u međuvremenu izgradili i proširili - kaže Tworek za Agroklub.
Dodaje kako asortiman slaže osluškujući zahtijeve tržište, a o tome će ovisiti i njegova proizvodnja u budućnosti. Od kulina, kobasice, slanine i masti, tako sada proizvode i kulinovu seku, suha rebra, bijelu slaninu, šunku za kuhanje, čvarak, buncek...
No bez obzira što radili na OPG Tworek vode računa o kvaliteti mesa, jer - kaže - trajni proizvod može napraviti samo od friško zaklane svinje. S toga svibnje nabavlja kod poznatih proizvođača s istočnog djela Brodsko-posavske županije, a potom ih usmjerava u klaonicu koja mu obavlja usluge klanja, pregleda mesa i hlađenje. Osim osnovne sirovine veliku pažnju poklanja i uporabi kvalitetnih začina, no u potraz je i za alternativama kojima bi podigao razinu kvalitete gotovog proizvoda.
Sadašnja razina proizvodnje je daleko odmakla od prije pet godina, a da ne govorimo o proizvodnji iz vremena samih početaka. Danas ima suvremeni pogon za preradu.
"Dosadašnja ulaganja u objekt, opremu, infrastrukturu, okoliš i potrebnu projektnu dokumentaciju su oko milijun kuna. Time još nije potpuno zatvoren proces investicije. Ulagali smo u više faza, a izvori su bili vlastiti (krediti). Puno mi je pomogla mjera VI. iz 2008. godine koju je raspisalo i odobrilo tadašnje Ministarstvo poljoprivrede. Svakako želim napomenuti da je tu bilo i pozajmica prijatelja koji su imali povjerenje u mene da ću uspjeti", kaže Mario, koji se kod financiranja oslanja na vlastite izvore. Ostale oblike potpora iz raznih fondova smatra pozitivnim, ali je skeptičan u njihovu realizaciju jer misli da su oni kreirani kako bi pomogli izvoz Europske unije, a ne naš napredak.
Kao diplomirani ekonomist od samog početka razvija proces osobne prodaje i održavanje odnosa sa stalnim kupcima koji su mu velika sigurnost u mom razvoju. Glavno tržište je Zagreb, gdje ima veći broj stalnih kupaca, zatim Kvarner i Dalmacija, ponešto u ostalom dijelu kontinentalne Hrvatske i malo u Istri.
Kulin kao izvozni proizvod smatra simpatičnom pričom, no pravi potencijal vidi u njegovo plasiraanje kao turističkog proizvoda "koji bi se nudio kao suvenir ili okus zemlje u kojoj turisti boravi i tada nosi te okuse kao uspomenu te stvara novu potražnju prilikom sljedećeg dolaska", smatra Mario, koji se osvrnuo i na prigovor Slovenije na postupak registracije slavonskog kulina. "Siguran sam da prigovor Slovenije nema osnovu i da će biti odbačen" - kategoričan je Tworek.
Vjeruje Mario u perspektivu proizvodnje iako je, zbog probleme na koje je nailazio, u više navrata namjeravao odustati od same proizvodnje, kako zbog zakonskih obveza, tako i zbog teškoća sa kojima se suočavao u samoj proizvodnji.Ipak, zahvaljujući velikom trudu, radu, ulaganjima i osvajanju tržišta kvalitetom, ali i profesionalnim odnosom, OPG Tworek za sada postupno i uspješno širi proizvodnju i tržište.