Kolumne : Okolišne vibracije

Tomislav Lukić

Kolumne

Okolišne vibracije
Piše: Tomislav Lukić
Objavljeno: 5.10.2017. u 11:00
Prikaza: 2669
|

Politika i zaštita okoliša (2)

Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerije

root : Istine i laži o plinofikaciji brodske rafinerijeJe li general Ivan Čermak predodređen za distributera plina - bez natječaja? (Foto: AP/SBplus/arhiva)

SBplus-ov kolumnist, brodskim ekološkim udrugama, bacio je rukavicu u lice tvrdnjom kako 'plinofikacijom Rafinerije nafte neće biti umanjeno zagađenje Slavonskog Broda'. Dapače, bit će da se iza velike brige o Brođanima krije plinofikacija republike Srpske te veliki biznis za Čermaka i Crodux.

PLINOFIKACIJA rafinerije se nastavlja. Drago Hedl, zajedno s Dusparom, podiže spomenik Azimovu, jer više neće biti zagađenja iz Rafinerije. U igru se uključio i general Čermak jer, gdje je velika lova, tu je i Crodux. Brodski aktivist Peter Tot-Đerđ, u komentarima ispod moje kolumne, tvrdi kako je zagađenje Rafinerije počelo prije osam godina i deset mjeseci.  Gospodina Tota-Đerđa, kao da je vrlo mlad, treba podsjetiti kako je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu izgrađena 1892. godine. Mi stariji Brođani, kada smo se rodili u Slavonskom Brodu šezdesetih godina prošloga stoljeća, prvi zrak koji smo udahnuli bio je s okusom benzena i sumporvodika. Kao dječaci, kupali smo se u Savi po kojoj su plovile mrlje nafte. Na Poloju smo udisali „prekrasan čisti zrak" koji je dolazio iz kafilerije brpdske Veterinarske stanice i odlagališta komunalnog otpada s Vijuša koje se i danas tamo nalazi. Moja majka mi je kazala kako su prve riječi koje sam izgovorio bile: „Smrdi, smrdi, užasno smrdi". Dakle, zagađenje zraka u Slavonskom Brodu nije staro tek osam godina nego je puno, puno, starije. A sada ozbiljno.

Ako znamo da preko našeg graničnog prelaza godišnje, u oba smjera, prometuje oko četiri milijuna vozila, a da je intenzitet i zadržavanje vozila na prelazu upravo u onim vremenskim intervalima koje nam krivulja zagađenja pokazuje najveće, svaki vještak će ovo vrlo lako povezati.

Plinofikacija neće smanjiti benzen i sumporvodik u atmosferi

Zagađenje polutantima naftne industrije Bosanskoga Broda dolazi iz dvije vrste izvora. Prvi je proces tehnologije prerade nafte, dok je drugi emisija iz ložišta kojima se nafta zagrijava od 200 do 400oC.

Iz procesa prerade nafte dolaze nam benzenski spojevi i sumpor vodik (grupa spojeva koji se pojavljuju u radu svake rafinerije). Ove spojeve građani osjete organoleptički jer imaju vrlo karakterističan miris. Oba spoja su u većim koncentracijama toksična. Benzen je otrovan i kancerogen, dok se vodik sulfid smatra otrovom širokog spektra, što znači da utječe na nekoliko različitih sustava u čovjekovom organizmu. Uz sve ovo, karakterizira ga vrlo neugodan miris kao da su u pitanju pokvarena jaja. Manje količine vodiksulfida mogu se naći u sirovoj nafti, ali ga u prirodnom plinu ima i do 90 posto. Spojevi benzena se mogu pojaviti u atmosferi kao produkt nepotpunog sagorijevanja u SUS motorima (stariji automobili i kamioni), dok se u prirodi vodik sulfid pojavljuje kao spoj koji nastaje nekim biološkim razgradnjama.

Kada se napravi plinofikacija Rafinerija nafte količina ovih spojeva u atmosferi ostaje ista jer dolaze iz procese prerade nafte. Plinofikacija neće na niti jedan način umanjiti količine benzena i sumporvodika  u atmosferi. Može samo povećati količine sumporvodika, jer će veći dio teškog ulja (mazut) koji će se pojaviti kada se isti zamjeni plinom biti desulfuriran, a sa tim se samo može povećati količina sumporvodika u atmosferi.

Plinofikacija utječe isključivo na procese emisije polutanata iz ložišta

Plinofikacija utječe isključivo na procese emisije polutanata iz ložišta kojih u rafineriji ima oko tridesetak, ako se uopće svi plinoficiraju. Najveća ložišta su peći za primarnu preradu nafte čiji dimni plinovi odlaze u atmosferu dimnjakom, kojeg svi vidimo, na visinu od 200 m. Druga ložišta su puno manjeg kapaciteta i predstavljaju manje izvore polutanata.

Prvi i najopasniji polutant, koji dolazi iz ložišta kada se kao gorivo koristi mazut, jeste sumpor dioksid. Njegova je izmjerena količina u Slavonskom Brodu nešto veća nego u drugim gradovima, ali ne prelazi granične vrijednosti. Kada bi se sav  sumporvodik, koji će nastati desulfurizacijom mazuta, preradio u sumpor, količina sumpor dioksida na brodskim mjernim postajama bi mogla biti nešto manja, ali ako se spali sumporvodik (zavisi od potreba za elementarnim sumporom na tržištu) ona će bit veća. Dakle, ponovo nema umanjenja zagađenja. O dušikovim polutantima ću pisati u slijedećoj kolumni.

Opasno je zagađenje lebdećim česticama

Lebdeće čestice kao izvor zagađenja dolaze i iz ložišta. U slijedeće dvije tablice pokazati ću kako izgleda zagađenje lebdećim česticama u Zagrebu i Slavonskom Brodu (izvor podataka: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) Kako je iz dijagrama vidljivo, većina zagađenja lebdećim česticama dolazi od prometa jer je količina čestica gotovo identična u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Po oscilacijama krive, vidljivo je kako je zagađenje u Slavonskom Brodu vezano za promet na graničnom prijelazu. Ako znamo da preko našeg graničnog prelaza godišnje, u oba smjera, prometuje oko četiri milijuna vozila, a da je intenzitet i zadržavanje vozila na prelazu upravo u onim vremenskim intervalima koje nam krivulja zagađenja pokazuje najveće, svaki vještak će ovo vrlo lako povezati.

Dakle, ovaj parametar se neće značajnije smanjiti na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu.

Kao zaključak nameće se tvrdnja:

Plinofikacijom rafinerije nafte neće se umanjiti zagađenje Slavonskog Broda i okolice u gotovo niti jednom segmentu.

Ovo je dokaz kako se politika, po tko zna koji put, diletantski miješa u procese zaštite okoliša. Pod krinkom jedne velike laži, provlači se sasvim drugačiji proces. Prošli mjesec, s tri znanstveno stručna rada, sudjelovao sam na 3. Konferenciji o Procjeni utjecaja na okoliš Hrvatske udruge stručnjaka zaštite okoliša i prirode u Vodicama. U neformalnim krugovima, o Rafineriji razgovarao sam s visokim dužnosnikom Republike Srpske. Na moj pitanje: „Kako dalje?" on je kazao: „Pa eto, plinoficirajte rafineriju, mi nemamo ništa protiv".

U međuvremenu, oglasio se ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, pa SBplusov kolumnist Drago Hedl, pa kolega Tot-Đerđ, a prvi put spominje se i general Čermak. Šanse za plinofikacijom Rafinerije se enormno povećavaju, s tim da će većinu troškova plinofikacije podnijeti Republika Hrvatska. Svi su zabrinuti za zdravlje Brođanki i Brođana i drugih građana Brodsko posavske županije.

 

Bitna im je plinofikacija republike Srpske, a ne Rafinerije

Izgradnjom plinovoda za Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, na velika vrata, otvara se mogućnost plinofikacija Republike Srpske, u kojoj niti jedan grad nema plinsku mrežu. Stidljivo, u kuloarima, govori se o plinovodu dolinom rijeke Bosne do Zenice, a vjerojatniji je ogranak za Banja Luku. Bosna i Hercegovine ima samo jedan plinski pravac snabdijevanja koji dolazi preko Drine iz Srbije kapaciteta jedne milijarde m3/godišnje. Ovaj plin dostupan je samo Sarajevskom kantonu.

Dakle, iza velike brige za stanovnike Slavonskog Broda, ustvari, krije se veliki biznis. Protiv kojeg nemam ništa osobno. Čak što više, podržavam ga. Ali nemojte nas sve skupa lagati. Nemojte zaštitu okoliša ponovo vezati za dnevno političke gluposti.

Kao spasonosno rješenje, ideja o plinofikaciji Rafinerije došla je iz Slavonskog Broda. Je li nam, pritom, netko podvalio kukavičje jaje? Je li netko od inicijatora ove ideje u službi krupnog kapitala?

Od plinovoda bi svi imali koristi. Tvrtke koje će raditi pripremu dokumentacije i izvoditi radove, trgovci plinskom opremom, Rusi svakako, distributeri plina, države, pojedinci. Dakle, ekonomski je to vrlo značajan projekt. Međutim, Brođanke i Brođani  nastavit će udisati smrdljivi zrak koji će, nesporno, nastaviti dolaziti iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. 

Tek, više neće biti organizirani mali i veliki protestni skupovi koji su, dosad, bili sami sebi svrha.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 7.10.2017. | 23:01

1

Polako se sve izlazi na vidjelo… Evo večeras su nam prijatelji iz BiH javili da kod njih postoji nekakav spor oko plinofikacije. Ukazano mi je na članak od 05.10.2017.g. iz business-magazine.ba: „BH-Gas: Snabdjevanje prirodnim gasom Rafinerije Brod?“ – gdje se navodi: „BH-Gas ovom prilikom želi da upozna javnost da se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod!“. Tako nam je sada potpuno jasno zbog čega je šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša u Federaciji, Tomislav Lukić na SBPlusu ovih dana tako oštro obrušio na plinofikaciju Rafinerije! Vidi poveznicu: http://business-magazine.ba/2017/10/05/bh-gas-snabdjevanje-prirodnim-gasom-rafinerije-brod/
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 6.10.2017. | 23:34

2

to ti je otprilike tako kao da mi govoriš da je čačić dobar selektor da u ovoj državi netko ima muda danas bi letio van bio postavljen čiro i mi bi prošli ukrajinu igračima ovakvog kalibra ne treba trener treba motivator toliko zagađenju iako je čitava država zagađena
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 6.10.2017. | 23:30

3

pele zašto bi ja vjerovao BIH ministru koji stanuje ili stanovao u brodu ni prvi ni zadnji koji nas je zajebao gdje se očitovao zadnje dvije godine pisao o gljivama član visoke plinske akademije , ništa ja njemu ne vjerujem pročitaj mu recenziju o knjizi i što su o toj knjizi rekli gljivari pola hrvatske bi bilo u u kurcu
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 6.10.2017. | 22:32

4

Nejasno mi odakle postoji u nekim ljudima toliko energije za blaćenje svega što je pozitivno. Dok je jučerašnja odluka Vlade je oblik pozitivne vibracije, bojim se, da u SB opet ima i puno negativnih vibracija, a nažalost i u medijima. Upućujem te negativce da pročitaju moje novo reagiranje. "Reagiranje: Potpuno je nebitno tko i kako sudjeluje u projektu" - objavljuje portal SBPlus moje reagiranje vezano za navode Tomislava Lukića koji su objavljeni na SBPlusu, a posebno je za istaknuti: "...jasno je da osobe, i sa jedne i druge strane Save, koje ne vide potrebu modernizacije Rafinerije, ne bi smjeli biti kočničari razvoja! Ali ni kočničari koji sprečavaju da se Brođani sa obje strane Save ponadaju čistom zraku i zdravljem življenju!".Vidi poveznicu: http://www.sbplus.hr/reagiranja/potpuno_je_nebitno_tko_i_kako_sudjeluje_u_projektu.aspx#.WdfZ47hGS1Q
Blade

Blade

Komentirano: 6.10.2017. | 19:59

5

Mladen Sudar jedno ovdje pise i pljuje po toj plinofikaciji a veceras to hvali. Ni on sam nezna sta trkelja.
glupibosanac

glupibosanac

Komentirano: 6.10.2017. | 17:43

6

Upravo tako @Stipe.....jedini relevantan podatak u citavoj ovoj operaciji je da se ocekuje zarada Croduxa od oko 150mil. kuna godisnje za isporuceni plin. Analiza ili studija, kojom se iznose pretpostavljeni parametri smanjenja zagadjenja u odnosu na sadasnju situaciju.....ne postoji. Postoji samo vjerovanje i nada kako ce plinofikacija pozitivno da utjece na smanjenje zagadjenja....a koliko i kako, to nitko nije analizirao. Kad se desi....vidjet cemo. Je li bolje ili nista znacajno nismo promjenili.....ta cinjenica svakako nece utjecati na daljnu isporuku i nastavak Croduxovog business-a.
Stipe

Stipe

Komentirano: 6.10.2017. | 16:23

7

Za mene je ključna riječ u komentaru PTD-a "mi vjerujemo". Je li ovo pitanje vjerovanja ili argumenata? Je li GI religijska skupina? Zašto bi ikome vjerovali?
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 6.10.2017. | 15:10

8

Nisam se htio javiti u vezi nove kolumne g. Lukića jer ono što je najvažnije prošli put sam već rekao: „Iz … uvodnog dijela se ne vide koje su stvarne namjere g. Lukića ... No moramo primijetiti, ako je riječ o šefu Ureda ministra okoliša (i turizma) Federacije Bosne i Hercegovine, tada bi Brođani mogli očekivati i očekuju puno više, nego što je dosada napisano…“. Sada su ciljevi namjera pisca kulumne puno više su vidljiviji, pa dobro je jedan komentator malo niže primijetio: „Može li g Lukić predložiti rješenje(?), umjesto destrukcije ponuđenih rješenja.“. No da se vratim na ono što sam još prošli put dalje pisao vezano za brodski zrak da „…je riječ o 'verificiranom' zagađenju iz emisije Rafinerije nafte Brod koje već osam godina i 10 mjeseci traje, pa su i sami Rusi svjesni da to nitko ne može više 'krštenih ruku' gledati i/ili raditi…“. I to zaista stoji. Nitko ne može poreći da je brodski zrak najzagađeniji u RH i da neovisno od dojma pisca kolumne Brođani su (skoro) svaki dan izloženi velikim onečišćenjima . Evo nam najnovije primjer kada smo prije tri dana javili da je na mjernoj postaji na Jelasu izmjerena visoka satna koncentracija sumporovodika od 123,7 µg/m3, dok je granična vrijednost 7 µg/m3!!! Tada su pored alarmantno visoke satne koncentracije sumporovodika također više sati u kontinuitetu mjerene povećane koncentracije sumporov dioksida, pa i od 445 µg/m3(!), što je iznad granične vrijednosti (350 µg/m3). Dok u prethodna dva dana (2. i 3.10.) mjerene su i visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10. Tako na Jelasu 14 puta je mjerena satna koncentracija PM2.5 iznad 40 µg/m3, pa i od 49,8 µg/m3! Dok je kod Stadiona kraj Save 15 puta je mjerena satna koncentracija PM10 iznad 50 µg/m3, pa i od 93 µg/m3! A to su već prilično visoke koncentracije lebdećih čestica. Naročito ako je riječ o početku sezona loženja! Jasno je da većinu tih zagađenja 'proizvodila' je Rafinerija. Moguće su i usporedbe sa podatcima sa mjerne stanice Rafinerije! Ali nije ni to važno… Pa dalje sam pisao: „Tako, ono što Brođani već neko vrijeme tvrde, da plinofikacija Rafinerija nafte Brod ako se na vrijeme započne, brzo, možda u roku šest mjeseci može riješiti, što je potvrdio i veleposlanik Rusije A. Azimov!“. U međuvremenu puno toga se dogodilo. Ja osobno u svoje ime, pa i u ime koordinacije građanskih akcija i ekoloških udruga mogu reći da naš aktivizam nakon 8 godina i 10 mjeseci borbe za čisti zrak ipak urodio plodom i rezultirao da je Vlada RH na jučerašnjoj svojoj 59. sjednici donijela zaključak o prihvaćanju 'Nacrta protokola o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije u Bosanskom Brodu' i to produktovodom od Slobodnice. Mi zaista vjerujemo da će sama "realizacija projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“ rezultirati smanjenjem zagađenja iz emisije rafinerije, baš kako svi svjetski stručnjaci iz svjetskih rafinerija tvrde. Mislim da rijetko koja rentabilna rafinerija radi još na (otpadni) mazut. A molim Vas, ako je riječ o Rafineriji BB nemojte koristiti još i imenicu: nafta! Još bih spomenuo da nas pomalo zabrinjavaju neke izjave iz medija, pa i ova od g. Lukića jer prvo, te su rasprave pune s nekakvim negativnim nabojem o izvođaču/ima, što je potpuno nebitno za samu realizaciju projekta(!), a drugo pa i ta izjava da bi realizacija plinofikacije mogla potrajati i do godinu dana… Kako smo i ranije konstatirali, morali bih svi Brođani upregnuti svoje znanje, kako bi se pronašlo rješenje, da se što prije krene s izvedbom same plinofikacije, a i prelaskom Rafinerije na plin. Sve ovo već predugo traje! A osobe i sa jedne i druge strane Save koje ne vide potrebu modernizacije Rafinerije (nemojte zaboraviti da ona prijeko radi po talijanskoj shemi iz 1967.g.), ne bi smjeli biti kočničari razvoja! Ali ni koćničari koji sprečavaju da se Brođani ponadaju čistom zraku, zdravljem življenju...
Stipe

Stipe

Komentirano: 6.10.2017. | 14:12

9

@blade - bolje ništa ne činiti, nego činiti štetu. Bilo bi lijepo da netko tko nešto čini i poziva druge da mu se pridruže, ima neke čvrste osnove zašto to čini, odnosno da će zbog toga biti bolje. Nije uvijek bolje išta nego ništa.
Blade

Blade

Komentirano: 6.10.2017. | 13:30

10

@stipe svi su pametni a nitko nista ne cini.

Broj komentara: 20

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

Komentira Tomislav Lukić

Spaljivanje i/ili reciklaža komunalnog otpada

6.12.2017. | 18:10
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
Posljednjih nekoliko godina, u Slavonskom Brodu puno je rađeno na odvajanju komunalnog otpada „in situ". Ovaj posao izvrsno radi gradski Komunalac koji je od tvrtke „slučaj" izrastao u respektabilan i vrlo odgovoran gospodarski subjekt, prije svega, zahvaljujući kvalitetnom menad
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

Politika i zaštita okoliša (7)

Umjesto efikasnog aktivizma imamo opasan diletantizma

15.11.2017. | 13:30
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
Umjesto nepotrebnog širenja panike među građanima, proglašavajući nešto opasnim zbog nepravilnog tumačenja podataka s mjernih postaja, mladi okolišni aktivisti bi mogli trošiti vrijeme na pisanje okolišnih projekata te podnositi aplikacije na različite fondove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

Politika i zaštita okoliša (6)

Mladim okolišnim aktivistima jak je glas, a ne argumenti

5.11.2017. | 20:15
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice. Ako je zagađenje došlo iz Rafinerije moraju biti zabilježeni i drugi parametri, a ne samo zagađenje lebdećim česticama
Ne sjedi na dimnjaku u rafineriji nekakav radnik i sumpor dioksid šalje u Derventu, benzen u Novu Gradišku, sumpor vodik u Šamac, a nama ostavi lebdeće čestice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

Politika i zaštita (5)

Prilog edukaciji građana i boraca za čist zrak

27.10.2017. | 13:00
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
Kolumnist SBplus-a, Tomislav Lukić, svima opravdano zaberinutima zbog zagađenja zraka oba Broda na Savi - kao ekspert iz oblasti kemijske industrije i, posebno, prerade nafte - u ovom prilogu donosi osnovne podatke o Rafineriji, bez kojih bi okolišni aktivisti nastupali kao dilet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

U Slavonskom Brodu

Turističke atrakcije: benzen, sumporvodik i lebdeće čestice

23.10.2017. | 0:01
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
Je li moguće pomiriti kampanju za čist zrak s kampanjom za privlačenje turista u, kako tvrde mladi brodski okolišni aktivisti, "najzagađeniji grad u Hrvatskoj"? Dakako da nije! Zbog toga, ono što skupo reklamira dr.sc. Biljana Lončarević to jeftino kompromitira Peter Tot-Đerđ.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

Politika i zaštita okoliša (3)

Mnogi bezrazložno misle kako su nešto riješili

12.10.2017. | 8:20
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
Iz priloženog je potpuno razvidno kako smo, mi stanovnici Slavonskog Broda, u proteklih 15 dana, udisali bolji zrak nego stanovnici Zagreba, Siska ili Rijeka. Ovoj činjenici nisu dali svoj doprinos Peter Tot-Đerđ, Ivan Čermak, HDZ ili brodski gradonačelnik Mirko Duspara...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od lošeg zraka više nas guše loši političari

Politika i zaštita okoliša (1)

Od lošeg zraka više nas guše loši političari

28.9.2017. | 21:35
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi - drukčije od prevladavajućeg - viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Iz pera svog kolumniste, Tomislava Lukića, šefa ureda ministra okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, u tri nastavka, SBplus donosi drukčije od prevladavajućeg viđenje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Veliko ime

Franjo

4.10.2015. | 9:30
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
Opasnost klimatskih promjena i porast prirodnih nepogoda poziva nas da se zapitamo u kojem smjeru ide suvremeno društvo. Rastući jaz između bogatih i siromašnih, prekomjerno trošenje prirodnih bogatstava, izumiranje pojedinih vrsta ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najstariji  stanovnici Slavonskog Broda

Uvjerljivo

Najstariji stanovnici Slavonskog Broda

27.6.2015. | 12:12
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
Jedno je sigurno, tise na Trgu Svetog Trojstva najstariji su živi brođani. Ako ih budemo čuvali nadživjeti će još mnoge generacije i ostati svjedoci vremena još mnogo stoljeća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oaza života i smrti godinu poslije poplave

Bara Dvorina

Oaza života i smrti godinu poslije poplave

22.5.2015. | 11:11
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
Svaki put kada nešto oduzimamo od prirode budimo svjesni kako ćemo joj isto morati vratiti. To vrijemo dođe kada se najmanje nadamo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

Voda, zemlja i zrak

Zadnja crta obrane suvereniteta naroda

22.3.2013. | 0:04
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, pa kako ih možete kupiti?".
"Kako se može kupiti ili prodati nebo i toplina zemlje? Takvo što nam je strano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

Brodske NVO

Sami dokazuju kako rafinerija ne zagađuje zrak

14.12.2012. | 0:04
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne radi, govori u prilog Rafineriji. To je antikampanja u borbi za čist zrak.
Dokazi koji govore kako je koncentracija benzene u zraku veća kad rafinerija ne
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu - katastrofalno

Zbrinjavanje otpada i smeća

U Slavonskom Brodu - katastrofalno

22.10.2012. | 17:30
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi bazeni kojima se gradonačelnik jumbo plakatima reklamira već duži vremenski period, problem upravljanja komunalnim otpadom u Slavonskom Brodu sigurno neće biti riješen.
Kada nam slijedeće godine, u neposrednoj blizini odlagališta, počnu raditi novi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

Kako umanjiti posljedice ?

Izbjegavati „ratne pokliče“ i prijetnje

12.10.2012. | 10:35
Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u temeljan remont od 15. listopada (neslužbena informacija).
Slijedi nam odmor od zagađenja, jer Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ide u tem
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, ustvari, zagađuje Slavonski Brod?

Demistifikacija II

Tko, ustvari, zagađuje Slavonski Brod?

6.4.2012. | 0:04
Na priloženoj karti posjetitelji portala mogu vidjeti i zemljopisni položaj (katastar) glavnih zagađivača, a veličinom kruga označio sam vlastitu procjenu intenziteta.
Na priloženoj karti posjetitelji portala mogu vidjeti i zemljopisni položaj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demistifikacija demistificiranoga

Hladne glave o vrućoj temi

Demistifikacija demistificiranoga

29.3.2012. | 17:00
Spremnički kapaciteti za tekući sumpor rafinerije nisu bili dovoljni, tako da je vjerojatno, dio sumpor vodik, odlazio u atmosferu.
Spremnički kapaciteti za tekući sumpor rafinerije nisu bili dovoljni, tako da je
SBplus.hr, Slavonski Brod :