Kolumne : Oko nas

Aleksandra Primorac

Kolumne

Oko nas
Piše: Aleksandra Primorac
Objavljeno: 25.4.2015. u 21:30
Prikaza: 2797
|

Bolestan sustav

Bolesni bodovi

root : Bolesni bodoviIlustracija(Foto: Levent Konuk/Shutterstock)

Nisu li nastavnici trebali primijeniti svoje pedagoško znanje i pomoći učenicima da, tijekom nastave, svladaju sve ono što su propustili zbog bolesti, pa da u srednju školu odu sa znanjem - posljedično i s bodovima - umjesto samo s bodovima.

Kako bih ja voljela imati bar' neku alergiju? – čujem kako jedna djevojčica govori drugoj dok sam s kćerkom ulazila u zgradu Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu. Ustanovu u kojoj će moja Tea dobiti ono zbog čega bi djevojčica s početka priče toliko željela imati „bar' neku alergiju".

Sustav djecu uči kako je bolje biti bolestan, nego nadaren i radin.

Razlog je prikupljanje famoznih bodova za upis u srednju školu koji, od prošle godine, mogu se steći i temeljem određenih bolesti. Iako je o tome i ranije bilo dosta govora, pitanje je zapravo: zbog čega se djeci s određenim zdravstvenim problemima daju dodatni bodovi.

– Takva je odluka donesena zbog činjenice da neka djeca, zbog zdravstvenih problema, često izbivaju s nastave te je odlučeno dati im bod kako bi da se to kompenziralo – pojašnjava mi gospođa na Zavodu za zapošljavanje.

Možda bi se ovakva logika i mogla prihvatiti, ali tek kod učenika koji uistinu imaju zdravstvenih problema zbog kojih su izbivali s nastave. Mada, i tu se postavlja pitanje, ne bi li se tom problemu trebalo pristupiti drugačije. Nisu li nastavnici ti koji su tijekom trajanja nastave trebali voditi računa o takvim učenicima? Nisu li oni trebali primijeniti svoje pedagoško znanje i pomoći im da tijekom nastave svladaju sve ono što su propustili pa da učenici u srednju školu dođu sa znanjem - a samim tim i s bodovima - umjesto samo s bodovima.

Postupak na Zavodu za zapošljavanje provode kako bi se u razgovoru s roditeljima i djecom utvrdilo kod kojih zanimanja određena bolest može biti poteškoća. I taj dio je sasvim razumljiv.

No, što je s odgovorom na pitanje: hoće li dijete s manjom govornom poteškoćom također dobiti bodove za upis u srednju školu, ako mu ta poteškoća ne stvara veće probleme; ako je odličan učenik za kojeg stručna osoba iz Zavoda za zapošljavanje nije utvrdila 'suženi izbor zanimanja' zbog poteškoća u govoru?

Hoće! Je li to pošteno? Nije!

Gdje to ima da takav učenik dobije bodove dok njegov kolega koji je godinama, uz osnovnu, pohađao i glazbenu školu, neće dobiti dodatne 'glazbene' bodove? U Hrvatskoj. Istoj onoj zemlji u kojoj djevojčica želi imati „bar' neku alergiju" umjesto da želi svirati bar' neki instrument, ili tečno govoriti bar' neki strani jezika.

Dakle, sustav djecu uči kako je bolje biti bolestan, nego nadaren i radin. Isti je to sustav koji, bez gospodarske podloge, gradi jaku (i lažnu) populaciju socijalno ugroženih, kojima se, za isti iznos, više isplati primati socijalnu pomoć nego li raditi i pritom, moguće, strepiti hoće li dobiti plaću.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
babajaga

babajaga

Komentirano: 13.6.2016. | 21:38

1

U jednu ruku članak je i opravdan, jer mi kao mentalitet nismo niti sposobni normalno razmišljati. Ovakav sustav upisa u startu je osuđen na promašaj. Treba vratiti sve na staro, bodovi prema ocjenama, pojedinim predmetima i najveći broj bodova nosi prijemni ispit. I ova državna matura je sranje. Treba i upise na fakultete vratiti na staro, ovako roditelji plaćaju prvu godinu i onda mezimac skuži da i ne želi baš to studirati ili ne položi uvjet jer mu je ,eto, preteško.
seka

seka

Komentirano: 27.4.2015. | 12:08

2

Možda sam neinformirana. Ali postoji li negdje obuka za roditeljstvo? Priča se o zdravstvenom odgoju u školama . Što je sa školama roditeljstva? Pa i za izlazak na cestu automobilom ili sličnim prometalom treba obuka i vozačka dozvola. Što je sa roditeljstvom i odgojem za život i život u zajednici?
malipariz

malipariz

Komentirano: 26.4.2015. | 20:39

3

Ovo je bolestan članak. Zašto bi netko dobio bodove za pohađanje glazbene škole, a želi se upisati u matematičku gimnaziju? Što je s djecom sa sela, koja ne mogu doprijeti do glazbene škole? Treba li bodovati i folklor u seoskom KUD-u? Djevojčica koja želi imati "bar neku alergiju", pamet je naslijedila od mame, koja lupeta kao guzica po samaru.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 26.4.2015. | 13:17

4

Glazbeni bodovi i sportski bodovi se biraju, bolesni bodovi se ne biraju. Bolesni bodovi sluze niveliranju svega sto ide u sklopu s tim problemom - suzeni izbor zanimanja (neka djeca zbog kronicnih bolesti ne mogu ici u odredjena zanimanja, sto znaci da nece konkurirati za mjesta na koja se mogu prijavljivati oni bez bolesnih bodova), odbacivanje vrsnjaka tijekom osam godina za taj jedan bod , predrasude nastavnika (nastavnici cesto smatraju da djeca s kronicnim bolestima nepotrebno izostaju iz skole, pa se to zna odraziti i na njihovim ocjenama)...i hrpa toga sto ide s tim. Autorica clanka smatra nepravednim dodavanje jednog boda za bolest, a ne za glazbenu skolu. Koliko siromasnih i vrijednih ucenika ne mogu ici u glazbene skole i sportove (oprema, instrumenti, clanarine i ostalo)? Zasto bi se oni koji imaju uvjete za sve sto im se nudi u zivotu jos dodatno nagradjivali, a oni kojima su uvjeti ograniceni gledali kao da im se poklanja nesto sto nisu zasluzili? Ovaj sustav je bolestan sustav, ali ne radi bolesnih bodova.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 26.4.2015. | 12:21

5

@stipe, pitanje o zakonima je na mjestu. Mislim da se ne mogu samo preslikati zakoni uređenih država na nasu raju jer je nama nepoštivanje zakona normalno. Korijen nepoštivanja zakona je u sebičnosti ljudi. Ako parkiram auto ujutro na pola široke ulice kako bi otišao "na dvije minute u pekaru" sebičan sam jer mislim samo kako da je meni blizu, a ne mislim na to me 20 drugih auta mora obilaziti ili čekati iza mene kako bi me mogli obici. Poseban problem lijepe naše je sto u gotovo svim strankama sjede ljudi koji nemaju ni poštenja ni volje sami poštovati zakone, pa je onda logično da to ne traže ni od institucija koje bi trebale provoditi zakon.
Stipe

Stipe

Komentirano: 26.4.2015. | 10:38

6

A kako spriječiti zloupoterebe sustava, kada postaje rašireni običaji u osnovnim i srednjim školama da ZLATNA MLADEŽ na nastavu jednostavno ne dolazi dok ne nauče za neki test ili ispitivanje. Na taj način oni ustvari daju učiteljima i nastavnicima svega nekoliko šansi da ih ispitaju, naravno, u za njih pogodnom trenutku kada su potpuno spremni za najviše ocjene. Roditelji spomenute mladeži (koji su sve redom elita pa i pravosudna ovog društva) osiguravaju svojim memzimcima sve potrebne potvrde i ispričnice kako bi fit ušli u životno natjecanje. Vjerojatno se zato oklijeva i s uvođenjem prijemnih ispita u srednje škole, odnosno državne male mature ili kako će se to već zvati. @balkanac - onda doista dolazimo do pitanja jesu li za balkansku marvu dobri demokratski zakoni koji ljude ne tretiraju kao podlu, podmuklu, pokvarenu stoku ili trebamo uvesti nekakave posebne balkanske zakone kako bi našu elitu također doveli u red. Ili možda ne trebamo ništa, jednostavno pustiti da elita ima svoje privilegije koje će vjerojatno ostvariti bez obzira na sve zakone i represivne sustave koje netko smisli? To je jedan od ključeva nazadovanja ove države i društva. Od malih nogu sve je lažirano.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 26.4.2015. | 5:47

7

Postovana kolumnistice, bod(ovi) radi bolesti se, koliko se sjećam, daju najviše radi činjenice da dijete koje ima neku zdravstvenu teškoću zaista ima sužen izbor zanimanja. Dijete koje "želi alergiju" je samo dijete i roditelj bi mu mogao objasniti da je sretno jer nije bolesno, a ne bedasto to isticati kao primjer kako sustav ući djecu da je bolje biti bolestan. Sustav je sačinjen tako da je, za razliku od Vas, osjetljiv na potrebe ljudi. Problem ne lezi u sustavu, nego u zloupotrebama sustava. Dignite glas za izmjene sustava kako bi bio otporniji na zlouporabe,diignite glas protiv konkretnih osoba koje su ga zlorabile, a nemojte na neznalacki i prizeman način dodatno etiketirati djecu koja imaju stvarne zdravstvene probleme.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelniče, uklonite ovaj i slične grafite

U susret dolasku Vučića

Gradonačelniče, uklonite ovaj i slične grafite

11.2.2018. | 21:00
Dok je ovakvih natpisa, pružat ćemo argumente onima koji tvrde da u Hrvatskoj Srbe dočekuju ustaše - zločinci pod čijom su čizmom ubijani drugi i drukčiji. A nitko normalan, nikome, ne želi dati povoda da ga, iz bilo kojeg razloga, povezuju s onima koji su hladnokrvno ubijali.
Dok je ovakvih natpisa, pružat ćemo argumente onima koji tvrde da u Hrvatskoj Srbe dočekuju ustaše - zločinci pod čijom su čizmom ubijani drugi i drukčiji. A nitko normalan, nikome, ne želi dati povoda da ga, iz bilo kojeg razloga, povezuju s onima koji su hladnokrvno ubijali.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska mora riješiti problem sa Slavonijom

Lapsus linguae?

Hrvatska mora riješiti problem sa Slavonijom

6.1.2018. | 13:00
Sve dok Slavonci s poštovanjem budu gledali one zastupnike koji, ustvari, prezir zaslužuju, dotle će ti 'narodni poslanici' odmahivati rukom i smješkati se, ne samo zbog lapsusa voditelja neke radijske emisije, nego i zbog rijetkih kritika njihova (ne)rada.
Sve dok Slavonci s poštovanjem budu gledali one zastupnike koji, ustvari, prezir zaslužuju, dotle će ti 'narodni poslanici' odmahivati rukom i smješkati se, ne samo zbog lapsusa voditelja neke radijske emisije, nego i zbog rijetkih kritika njihova (ne)rada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovo je brodska kazališna publika

Na sramotu

I ovo je brodska kazališna publika

10.12.2017. | 21:30
Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović u Brodu su u petak doživjeli upravo to - nepoštivanje od strane publike iza čijih je nacifranih i napudranih outfita pravo lice pokazala dvorana iz koje su izašli. A ono je bilo jako ružno i jako prljavo.
Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović u Brodu su u petak doživjeli upravo to - nepoštivanje od strane publike iza čijih je nacifranih i napudranih outfita pravo lice pokazala dvorana iz koje su izašli. A ono je bilo jako ružno i jako prljavo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je nestao čovjek? Gdje je nestao vjernik?

Božićna priča

Gdje je nestao čovjek? Gdje je nestao vjernik?

7.12.2017. | 17:25
I ne. Nije istina da ovo o čemu pišem nije istina. Jer svi vi koji kažete da nije, ukoliko ste vjernici, ne zaboravite tu laž koju ste izgovorili sami sebi, ispovijedati sad za Božić. Jer ova Božićna priča, koja nam se dogodila na samom početku Adventa, poruka je svima nama da se
I ne. Nije istina da ovo o čemu pišem nije istina. Jer svi vi koji kažete da nije, ukoliko ste vjernici, ne zaboravite tu laž koju ste izgovorili sami sebi, ispovijedati sad za Božić. Jer ova Božićna priča, koja nam se dogodila na samom početku Adventa, poruka je svima nama da se
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naplata parkinga na kućnom pragu

Zarada i do 12 tisuća kuna mjesečno

Naplata parkinga na kućnom pragu

31.8.2017. | 10:15
Vlasnik na svom, šljunkom nasutom, placu, uz samu kuću može primiti desetak automobila. Po automobilu 40 kuna, 30 dana u mjesecu i eto potencijalnih 12 tisuća kuna mjesečno bez po muke. Naravno sve bez računa. Onog fiskalnog. Ali računicu imaju i iznajmljivač i korisnik.
Vlasnik na svom, šljunkom nasutom, placu, uz samu kuću može primiti desetak automobila. Po automobilu 40 kuna, 30 dana u mjesecu i eto potencijalnih 12 tisuća kuna mjesečno bez po muke. Naravno sve bez računa. Onog fiskalnog. Ali računicu imaju i iznajmljivač i korisnik.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udarac po džepu rješenje za bahate i nekulturne kupce?

"Za pultom"

Udarac po džepu rješenje za bahate i nekulturne kupce?

13.6.2017. | 12:30
Je li riječ o nekulturi ili čistom bahatom bezobrazluku u ovom slučaju teško je reći - tek ružna je slika i nekorektan odnos prema trgovcima - koje na društvenim mrežama svi podržavamo i žalimo što rade od jutra do sutra, blagdanima, petkom i svecom. Ali kad im tu podršku treba d
Je li riječ o nekulturi ili čistom bahatom bezobrazluku u ovom slučaju teško je reći - tek ružna je slika i nekorektan odnos prema trgovcima - koje na društvenim mrežama svi podržavamo i žalimo što rade od jutra do sutra, blagdanima, petkom i svecom. Ali kad im tu podršku treba d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budite Non-stop na oprezu, da vas ne 'izvozamo'

Muke po taxiju

Budite Non-stop na oprezu, da vas ne 'izvozamo'

12.2.2017. | 22:40
Nisam došla u ovaj grad jučer pa da ne znam kojim putem je najbliže doći od točke A do točke B. Nije niti vozač od jučer u ovome gradu. Pa čemu onda takvo nepoštivanje klijenata.
Nisam došla u ovaj grad jučer pa da ne znam kojim putem je najbliže doći od točke A do točke B. Nije niti vozač od jučer u ovome gradu. Pa čemu onda takvo nepoštivanje klijenata.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li veća društvena sramota 'jakna viška', ili naša šutnja?

Čemu se mi to radujemo u 21. stoljeću?

Je li veća društvena sramota 'jakna viška', ili naša šutnja?

23.1.2017. | 21:00
Iza svakog bravo ide jedno 'ali'. Ovaj puta veliko 'ali'. Ne znam za vas, ali mene je akcija kaput dobrote, uistinu razljutila. Oduševljenje koje je zavladalo društvenim mrežama, što se akciji odazvao veliki broj ljudi, u meni je probudila gorčinu. Čemu se mi to radujemo u 21. st
Iza svakog bravo ide jedno 'ali'. Ovaj puta veliko 'ali'. Ne znam za vas, ali mene je akcija kaput dobrote, uistinu razljutila. Oduševljenje koje je zavladalo društvenim mrežama, što se akciji odazvao veliki broj ljudi, u meni je probudila gorčinu. Čemu se mi to radujemo u 21. st
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa Stipićem i Podunajec ne slažem se niti u jednom slovu

U ratu (ni)je sve dopušteno

Sa Stipićem i Podunajec ne slažem se niti u jednom slovu

16.11.2016. | 21:30
Na osnovu čega mi to možemo tvrditi da ove žene lažu? Na osnovu toga što svi oni koji su nosili odoru hrvatskog vojnika nisu činili nikakve zločine? Bilo bi divno da nisu. Nažalost jesu. Ako ove, na bojišnici hrabre, žene nisu ili nemaju snage boriti se pravno, dokazujući seksual
Na osnovu čega mi to možemo tvrditi da ove žene lažu? Na osnovu toga što svi oni koji su nosili odoru hrvatskog vojnika nisu činili nikakve zločine? Bilo bi divno da nisu. Nažalost jesu. Ako ove, na bojišnici hrabre, žene nisu ili nemaju snage boriti se pravno, dokazujući seksual
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su, i zbog čega, kupci rabljene robe?

Sramota ili ne?

Tko su, i zbog čega, kupci rabljene robe?

9.6.2016. | 0:01
Iako mnogi ni pod koju cijenu neće priznati da su stalni kupci trgovina koje po povoljnim cijenama nude rabljenu robu, poslovanje ovih trgovina i činjenica da u njima stalno ima kupaca jasan su dokaz kako se jedan dio Brođana odijeva u njima. Dok je vani kupovanje rabljene odjeće
Iako mnogi ni pod koju cijenu neće priznati da su stalni kupci trgovina koje po povoljnim cijenama nude rabljenu robu, poslovanje ovih trgovina i činjenica da u njima stalno ima kupaca jasan su dokaz kako se jedan dio Brođana odijeva u njima. Dok je vani kupovanje rabljene odjeće
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobus za Dortmund kreće s perona jedan

Slavonski Brod, svaki dan, 13 sati

Autobus za Dortmund kreće s perona jedan

11.5.2016. | 0:01
Kolodovor Slavonski Brod. Peron jedan. Svaki dan, 13 sati. Autobus za Njemačku. I sve veći broj Brođana koji u svoje kofere strpali su snove i nade u bolje sutra - daleko od zemlje u kojoj nemaju ni sadašnjost, a kamoli izglednu budućnost.
Kolodovor Slavonski Brod. Peron jedan. Svaki dan, 13 sati. Autobus za Njemačku. I sve veći broj Brođana koji u svoje kofere strpali su snove i nade u bolje sutra daleko od zemlje u kojoj nemaju niti sadašnjost, a kamoli izglednu budućnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li novinari koji ju prate 'lešinari'?

Crna kronika

Jesu li novinari koji ju prate 'lešinari'?

8.10.2015. | 22:00
Novinari, uz tekstove crne kronike, čitateljima nude i dobre vijesti, pozitivne priče. Nažalost one se, iako ih na lokalnoj razini u pravilu rade manje više isti ljudi, ne nalaze niti u rubrikama najčitanijih niti najkomentiranijih.
Novinari, uz tekstove crne kronike, čitateljima nude i dobre vijesti, pozitivne priče. Nažalost one se, iako ih na lokalnoj razini u pravilu rade manje više isti ljudi, ne nalaze niti u rubrikama najčitanijih niti najkomentiranijih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stani tu i čekaj. Naići će.

Muke po ljetovanju

Stani tu i čekaj. Naići će.

7.8.2015. | 0:04
Da je negdje bila neka skrivena kamera koja bi snimala put koji sam u dva tjedna dva puta prošla autobusom jedne prijevozničke kuće bio bi to pravi reality show, u kojem bi gledatelji uživali presretni što nisu na mjestu aktera priče koju gledaju.
Da je negdje bila neka skrivena kamera koja bi snimala put koji sam u dva tjedna dva puta prošla autobusom jedne prijevozničke kuće bio bi to pravi reality show, u kojem bi gledatelji uživali presretni što nisu na mjestu aktera priče koju gledaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Senzacionalističke najave visokih temperatura

Jesu li vrućine od jučer?

Senzacionalističke najave visokih temperatura

13.6.2015. | 15:09
Jučerašnji dan, s 31 stupnjem Celzijusa nije najtopliji ove godine. Ista je temperatura zraka izmjerena i 19. svibnja.
Jučerašnji dan, s 31 stupnjem Celzijusa nije najtopliji ove godine. Ista je temperatura zraka izmjerena i 19. svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod :