SBplus.hr, Slavonski Brod :

Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
Objavljeno: 26.3.2017. u 13:00
Prikaza: 2742
|

Piše Drago Hedl

Matilda je ravnateljica APP agencije – ako prođe, prođe

root : Matilda je ravnateljica APP agencije – ako prođe, prođeMatilda i prijatelj joj Tomislav(Foto: compas.com.hr)

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa saznala je kako može vratiti dobivene poticaje, što je Matilda Copić i učinila. Tako je izbjegla nezgodnu situaciju da dospije na stup srama, ako je zločesti mediji prokažu osobom koja nema ni pedlja zemlje, ni grla stoke, a prima poticaje.

''Snalazim se jako dobro. Iznimno sam ponosna što mi je ukazano povjerenje za obavljanje ove vrlo odgovorne i časne funkcije, a ovom poslu sam tako i pristupila: odgovorno, profesionalno i predano. Ukazivanje povjerenja je također i pokazatelj da su rezultati mog rada, koje sam ostvarila zajedno sa svim svojim kolegama, bilo u Agenciji za regionalni razvoj RH ili Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, u kojima sam radila tijekom svih prethodnih godina, prepoznati''. Citat završen.

No, vratimo se na trenutak pridjevima ''jako dobro'', ''iznimno'', ''odgovorno'', ''časno'', ''profesionalno'', ''predano''… To su samo neki od komplimenata kojima je aktualna ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), Matilda Copić, skromno i samozatajno ocijenila svoj rad u intervju koji je u subotu prenio ovaj portal. Spomenuta gospođa Copić, na čelu agencije nepuna je tri mjeseca, a već je uspjela, u samo dvije rečenice podužeg intervjua, pokazati zavidno znanje i vještine i da ju je novinar zamolio da brojčano iskaže ocjenu svojih postignuća, bila bi to čista petica. Čista kao suza radosnica, kad poput bisera klizne niz obraz. Jer, da nije tako, Matilda Copić sigurno se ne bi našla u najužem krugu suradnika ministra poljoprivrede i jednog od najperspektivnijih HDZ-ovih muževa, Tomislava Tolušića.

No, pustimo Matildu Copić da to sama kaže, pa ponovno citirajmo dio njezinog intervjua: ''Ministar Tolušić od mene očekuje isto ono što je očekivao i danom donošenja odluke o izboru mene kao ravnateljice, da profesionalno i predano obavljam svoj posao i da su vidljivi rezultati mog rada''. Dakle opet ''profesionalno'' i ''predano'', ovoga puta uz mali dodatak – ''vidljivi rezultati mog rada''. Ako smo u išta sigurni, sigurni smo da Matilda Copić, ravnateljica agencije neobične kratice APPRRR, neće umrijeti od skromnosti.

Unazad petnaestak dana bavio sam se likom i djelom te – po njenoj vlastitoj ocijeni – predane, odgovorne, iznimne, časne i profesionalne državne dužnosnice. Saznao sam tako da je po struci diplomirana ekonomistica za menadžment u turizmu, da je još od rujna 2009. radilau Agenciji za regionalni razvoj, kao viša savjetnica za financijska pitanja i vodila tim od petero stručnjaka odgovornih za financije i menadžment, pa vrlo brzo dogurala do vršiteljice dužnosti ravnatelja. A onda prešla u APPRRR, državnu agenciju koja ima dugačku kraticu, pa ćemo je u nastavku, ekonomičnosti prostora radi, zvati kraće – APP.

Matilda Coipić, saznao sam iz njene imovinske kartice, živi u stanu u Zagrebu, veličine 64,46 metara četvornih. Google mi je pak pružio podatak da često putuje; takva je priroda njezina posla. Pokazala je i hrabrost u svom poslu, ništa manju od one ministra Tolušića. Gledao sam je na HTV-u kako se diči da je APP, na čijem je čelu, odlučno krenuo u bitku protiv onih koji su godinama uzimali državne poticaje, a da nisu imali ni jednog grlo stoke na pašnjacima.

A onda, ostao sam potpuno iznenađen vidjevši da ta ''iznimna'', ''odgovorna'', ''časna'', ''profesionalna'' i ''predana'' osoba uza sav silan i odgovoran posao stiže i sama baviti se poljoprivredom. I ona je naime, kao više stotina drugih vlasnika obiteljskog gospodarstava, prošle godine dobila poticaj za male poljoprivrednike. Nekih 15.000 eura, od čega joj je polovina već bila isplaćena na njezin račun. No, ostao sam u čudu vidjevši da Matilda Copić, ravnateljica APP-a, u svojoj imovinskoj kartici nema ni pedlja zemlje, ni jednog grla stoke.

Pomislivši kako se poljoprivredom, možda, bavi na balkonu svog zagrebačkog stana, ili ribarstvom u akvariju dnevnog boravka, nazvao sam je ne bih li to saznao. Rekla mi je da je ''dite sa sela'', iz okolice Šibenika, da vikendima i tijekom godišnjeg odmora kosi travu i bere grožđe na imanju svoje obitelji, koje također - provjerio sam - prima državne poticaje. A onda mi je ispričala i kako je dobiveni poticaj vratila, jer kad joj je novac doznačen na račun, sjetila se da bi mogla biti u sukobu interesa. Ipak, ona je državna službenica, prije dolaska u APP, bila je vršiteljica dužnosti ARR-a (Agencije za regionalni razvoj).

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa saznala je kako može vratiti dobivene poticaje, što je Matilda Copić i učinila. Tako je izbjegla nezgodnu situaciju da dospije na stup srama, ako je zločesti mediji prokažu osobom koja nema ni pedlja zemlje, ni grla stoke, a prima poticaje. Pa je ravnateljica APP-a novac vratila.

APP. Ta kratica podsjetila me na vic o konobaru koji je gostu izdao račun. Na specifikaciji uz iznose koliko je koštala juha, glavno jelo, salata, desert i piće, stajalo je i 100 kuna uz opasku APP. Začuđeni gost upitao je konobara što je to još pojeo ili popio, a što je na računu naznačeno kao APP. Uhvaćen u neobranu grožđu konobar je priznao da je tih 100 kuna htio zamračiti i da kratica APP, znači – ako prođe, prođe. 

Ovo potonje je, rekosmo, vic; ono prije toga hrvatska zbilja.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pavo95

pavo95

Komentirano: 26.3.2017. | 23:26

1

Trebamo biti sretni što ta agencija ima samo jednu ravnateljicu. . Zamisli Drago da imaju po 2 direktora, ravnatelja po uzoru na gradska poduzeća Slavonskog Broda. APP.
sharon

sharon

Komentirano: 26.3.2017. | 22:53

2

@XSIZE, jasno sam napisala da nikako ne opravdavam ovo što je napravila ova ravnateljica. A ti tvrdiš da opravdavam? Zašto imaš potrebu gledati u oči i lagati, za crno tvrditi da je bijelo? I kakvu to paranoju vi koji branite gradonačelnika imate u sebi kad svakog onog tko ga nešto očeše i to opravdano, odmah krstite adezejovcima? Ma ne bojte se, vaš će šampion pobijediti. Nažalost za ovaj grad, a jedino na vašu sreću.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 26.3.2017. | 22:04

3

Je, ajmo razapeti gradonačelnika za 3000kn a sharon (i ostali adzovci) opravdavaju što je uzela 15000€ jer je vratila. Koja parodija od ljudi, ali hdz ne može ni podržavati nitko tko ima imalo soli u glavi. Pametnom dosta...
mrki55

mrki55

Komentirano: 26.3.2017. | 18:51

4

JAD!!!
kradezej_zna

kradezej_zna

Komentirano: 26.3.2017. | 16:40

5

Jel to ona sto ima zemlje sto stane u dvoje saksije na balkonu,a dobila poticaja uuuuu,a poljoprivredom se bavi iz hobija.
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 26.3.2017. | 15:10

6

Poslije crvenih mora i kradeze nesto uzeti........kradeze ima daleku povijest tko je jamio jamio je njihovog poznatog pisca rojsa
sharon

sharon

Komentirano: 26.3.2017. | 13:46

7

Opet moralna vertikala Hedl. Žena vratila novce po sistemu APP (što nikako ne opravdavam) isto kao i Vodovod i njegov predsjednik Skupštine MD. Onda kad su otkriveni. Samo po Hedlu i ovom portalu ovo prvo je APP, a ovo drugo "neka sitna mala nehotična greškica" koja je, jel'te ispravljena.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država smije varati građene, obrnuto ne važi

Piše Drago Hedl

Država smije varati građene, obrnuto ne važi

24.6.2018. | 14:10
Kada država vara svoje građane, kada ih potkrada i ne osigurava im ono što joj spada u opis posla, kada vlast tone u skandalima, laže i ruga se svojim građanima, tada ti građani, u demokratskom svijetu, izlaze na ulice da bi rekli: dosta.
Kada država vara svoje građane, kada ih potkrada i ne osigurava im ono što joj spada u opis posla, kada vlast tone u skandalima, laže i ruga se svojim građanima, tada ti građani, u demokratskom svijetu, izlaze na ulice da bi rekli: dosta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za spremnik spremni? Brođani i Osječani baš i ne!

Piše: Drago Hedl

Za spremnik spremni? Brođani i Osječani baš i ne!

17.6.2018. | 13:30
Vlast u Hrvatskoj ne mora se bojati narodnog bunta, niti da će cijena benzina zapaliti ulice naših gradova. Mi smo nekako više spremni za dom, nego za spremnike goriva.
Vlast u Hrvatskoj ne mora se bojati narodnog bunta, niti da će cijena benzina zapaliti ulice naših gradova. Mi smo nekako više spremni za dom, nego za spremnike goriva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brođani, pišite ministru Ćoriću - što više i što češće'

Drago Hedl:

'Brođani, pišite ministru Ćoriću - što više i što češće'

27.5.2018. | 14:00
Građani Slavonskog Broda i njegov gradonačelnik imaju, dakle, moćno oružje u bobi protiv onoga što se kolokvijalno zove šutnja administracije. Šaljući razglednice i e-poruke ne čine ništa ilegalno, ništa što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, a kako su poruke pristojne, uljudne i
Građani Slavonskog Broda i njegov gradonačelnik imaju, dakle, moćno oružje u bobi protiv onoga što se kolokvijalno zove šutnja administracije. Šaljući razglednice i e-poruke ne čine ništa ilegalno, ništa što bi bilo u suprotnosti sa zakonom, a kako su poruke pristojne, uljudne i
SBplus.hr, Slavonski Brod : I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

Čija je zajebancija škola u Ruščici?

I pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ignorira Mirka Dusparu

20.5.2018. | 14:00
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
Kakav genijalan zaključak! I to za samo 10 godina! Fenomenalno! Dokaz kako i najsloženiji problemi, odnosno ''specifične situacije'', mogu biti potpuno i trajno riješene u razumnom roku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

Piše Drago Hedl

Sa Šeksom i bez seksa, crno nam se piše

13.5.2018. | 14:00
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
Ne razumijem one koji kukaju što ne mogu dobiti posao u javnom sektoru. Njima država, pošteno gledano, čini samo uslugu. Neka otiđu na rad u inozemstvo: em su ondje bolje plaćeni, em novac neće morati trošiti za članarinu stranke koja ih je zaposlila.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

Piše Drago Hedl

Lako je za Đurinu kuću, ali što će biti s njegovim Holdingom

6.5.2018. | 14:00
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
Kao kad u šumi oluja iščupa markantni, stoljetni hrast, oslobađajući prostor za nicanje drugih, tako će i nestankom Đure Đakovića, čiju je kuću također srušio vjetar, biti oslobođen prostor za nicanje novih ''junaka našeg doba'' (doduše ne onakvih o kakvima je pisao Ljermontov).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

Kad bi trebala i htjela

Bi li sutkinja Balenović mogla protiv svog šefa Svirčevića?

29.4.2018. | 14:00
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
Zanimao me izraz lica i ''govor tijela'' sutkinje Balenović kada je izricala presudu Vidoviću: je li na njenom licu bio izraz straha, nelagode, možda čak i stida, ili pak čvrstog uvjerenja i trijumfa da ''u ime Republike Hrvatske'' čini upravo ono što Republika Hrvatska od nje, k
SBplus.hr, Slavonski Brod : Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

Piše Drago Hedl

Misterij brodske vode vrijedan je Dosjea X

15.4.2018. | 14:00
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
Netko u Hrvatskoj sigurno zna kako je i zašto brodska voda onečišćena, a onda na čudesan način, sama od sebe, opet postala pitka. I zašto oni koji drže kako bi to trebalo biti objavljeno, misle da su u pravu? Logika i politika, naime, najčešće ne idu zajedno: prva zaključke gradi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

Piše Drago Hedl

Ministar Kujundžić štuje Hipokrata, a ne Sokrata

8.4.2018. | 14:00
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za
Oko brodske vode bilo je toliko improvizacija, toliko neodgovornih i proturječnih izjava, toliko spinova i toliko opravdanih sumnji da se mnogo toga skriva(lo) od javnosti, da je sasvim sigurno kako će, jednom, kad se brodska voda uistinu dovede u red i postane pitka i sigurna za
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako nemate vode, pijte naftu!

Piše Drago Hedl

Ako nemate vode, pijte naftu!

1.4.2018. | 13:20
Sve zapravo liči na crnu komediju u kojoj nekakav majstor dolazi u nečiju kuću da bi popravio slavinu, a onda kad krene u raskopavanje zidova, probuši plinsku instalaciju pa cijela kuća odleti u zrak. Tako nešto, slikovito rečeno, dogodilo se u Slavonskom Brodu.
Sve zapravo liči na crnu komediju u kojoj nekakav majstor dolazi u nečiju kuću da bi popravio slavinu, a onda kad krene u raskopavanje zidova, probuši plinsku instalaciju pa cijela kuća odleti u zrak. Tako nešto, slikovito rečeno, dogodilo se u Slavonskom Brodu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod, grad opasnog življenja

Piše Drago Hedl

Slavonski Brod, grad opasnog življenja

25.3.2018. | 13:45
Je li Slavonski Brod nekakav hrvatski "Twin Peaks", nekakva ''zona sumraka''?
Je li Slavonski Brod nekakav hrvatski "Twin Peaks", nekakva ''zona sumraka''?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Između kriminalaca i kriminalista često nema razlike

Piše Drago Hedl

Između kriminalaca i kriminalista često nema razlike

18.3.2018. | 14:00
Malo sam, kako bi se to rekao, guglao, i našao sijaset priča o policajcima koji su krali, pljačkali i varali. Guglao i oguglao, shvativši da, ne baš rijetko, između kriminaliste i kriminalca nema razlike. Da su to, često, sinonimi posve istog značenja.
Malo sam, kako bi se to rekao, guglao, i našao sijaset priča o policajcima koji su krali, pljačkali i varali. Guglao i oguglao, shvativši da, ne baš rijetko, između kriminaliste i kriminalca nema razlike. Da su to, često, sinonimi posve istog značenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je brodski Općinski sud oklevetao brodski Općinski sud

Piše Drago Hedl

Kako je brodski Općinski sud oklevetao brodski Općinski sud

11.3.2018. | 14:00
I koji me sudac, na kugli zemaljskoj, od Švedske do Sjeverne Koreje, zbog takve hereze ne bi propisno rebnuo da mi više nikad ne padne na pamet igrati se s ugledom i profesionalnom sposobnošću sudaca, sudskih savjetnika i pravosuđa u cjelini? A puk bi, kao onomad plebs u arenama
I koji me sudac, na kugli zemaljskoj, od Švedske do Sjeverne Koreje, zbog takve hereze ne bi propisno rebnuo da mi više nikad ne padne na pamet igrati se s ugledom i profesionalnom sposobnošću sudaca, sudskih savjetnika i pravosuđa u cjelini? A puk bi, kao onomad plebs u arenama
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija u Slavonskom Brodu izvela čudo neviđeno

Piše Drago Hedl

Policija u Slavonskom Brodu izvela čudo neviđeno

4.3.2018. | 15:30
U civiliziranom svijetu normalno je da pred šalterom kakve državne službe postoji stolica, a ne kao u nas, da iza šaltera sjedi državni službenik, dok vi, kao stranka, pokorno i ponizno pred njim stojite.
U civiliziranom svijetu normalno je da pred šalterom kakve državne službe postoji stolica, a ne kao u nas, da iza šaltera sjedi državni službenik, dok vi, kao stranka, pokorno i ponizno pred njim stojite.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

Piše Drago Hedl

Brodski suci sude 'kobajagi', ali primaju stvarne plaće

25.2.2018. | 14:00
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
Što, recimo, ako suci koji ''kobajagi'' riješe neke ovršne predmete, u kaznenom postupku prihvate ''kobajagi'' dokaze i iskaze ''kobajagi'' svjedoka, pa ''kobajagi'' primjene zakon i oderu vam par godina zatvora? S tim, naravno, što zatvor nije ''kobajagi'' već stvaran.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

Piše Drago Hedl

Jedna besplatna ideja gradonačelniku Duspari

18.2.2018. | 13:30
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
Ne znam koliko je brodska policija zainteresirana za borbu protiv pisaca grafita i ima li kažnjenih za oštećenje tuđe imovine, ali znam da je osječkoj to posljednja briga.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

Piše Drago Hedl

Janafu su draži Krstičević i staklari nego Đurini bravari

11.2.2018. | 13:30
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
Naravno, nećemo reći kako je u cijeloj toj priči - oko izmaklog posla Đuri Đakoviću - svoje prste imao ministar vojni, Damir Krstičević. Ali da ih je mogao imati, mogao je.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

Piše Drago Hedl

Jakovina krenuo stopama Granića, Pašalića, Canjuge

4.2.2018. | 14:00
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
Ako su znali voditi državu, kako dovraga ne bi znali upravljati nekom tvrtkom. U njima je toliko iskustva, toliko znanja i nagomilane pameti, toliko uspostavljenih kontakata, poznanstava i veza, toliko ljudi kojima su pomogli i koji jedva čekaju da im uzvrate istom mjerom, da bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić (2)

28.1.2018. | 14:00
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
Jasno je da će samo budala gricnuti ruku koja ga hrani i hračnuti u vlastiti tanjur, a akter na kojeg se ta poslovica odnosi, to nipošto nije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš Duspara i njihov Ćosić

Piše Drago Hedl

Naš Duspara i njihov Ćosić

21.1.2018. | 14:00
Beskrajno je naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'', neka ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''
Beskrajno je naivno Dusparino apeliranje na sve brodsko-posavske saborske zastupnike za koje kaže da su ''naši'', a ne ''njihovi'', neka ''svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko-posavske županije, prevažnog problema''
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :