Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 16.4.2018. u 9:25
Prikaza: 2007
|

Fragmentiranje moći građana

Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek fragmentirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak.

CVIJET sobne ukrasne biljke Hibiskus traje najduže 36 sati i nema jak miris. Zbog toga, većini brodskih udruga za zaštitu čovjekove okoline - neovisno o tome proizvodi li ih vlast ili želja njihovih lidera za pet minuta medijske slave -  mogli bismo zvati Hibiskus udruge. Tim više što je malo Brođana koji su upamtili i jedno ime neke od njih, a kamoli učinak njihova djelovanja, makar se kitile integralima ili koordinacijama kao samoproklamiranim društvenim nadstatusom. Najnovija zvijezda na ovdašnjem eko-prosvjednom nebu zove se Ivana Smolčić-Jerković, a kao ad hoc grupu organizirala je tzv. "Brodske mame".

Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Skup pod nazivom "Svi za djecu-Brod plovi" prvi je njihov prosvjedno-performerski učinak realiziran s, bezmalo, stotinjak djece i odraslih u srcu hrvatske političke moći - na Markovom trgu te u uredu samog premijera Andreja Plenkovića - u subotu 14. travnja 2018. godine.

Na transparentima su bile vidljive njihove poruke: "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za Brođane koje drže preminulim od posljedica onečišćenog zraka. Uglavnom, političarima su poručili "neka se srame" te od njih zahtijevali neka "vrate život u Slavonski Brod".

Rame uz rame s "Brodskim mamama", u prosvjedu su sudjelovale i udruge: "G.I. Eko integral", "Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju", "Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu", "Brođani za Brod" i "Udruga Loco-Moto".

Dakako, i najslabiji glasić kojega netko digne za bolje uvjete življenja u Slavonskom Brodu, ili nekom drugom mjestu, pažnje i hvale je vrijedan čin. Još veće pažnje i hvale bio bi vrijedan prestanak fragmentiranja eko-političke scene, kojom se razvodnjava i relativizira ne samo ono malo aktivizma i kroz njega artikulirana pamet, nego i krajnja učinkovitost.

U borbi za čist zrak, svaka od dosadašnjih političkih garnitura koje su vodile Hrvatsku, zadnjih 15 godina, najvećim brodskim ekološkim buntovnikom proglašavali su Mirka Dusparu.

Prvo ozbiljnije skretanje pozornosti 'belog' Zagreba na 'crni' Brod učinio je upravo Duspara 2009. godine s 18.500 protestnih potpisa Brođanki i Brođana koje je odnio tadašnjoj ministrici (i) zaštite okoliša, Marini Matulović Dropulić, tražeći od nje neka poduzme nešto kako bi zagađenje Slavonskog Broda iz prekosavske rafinerije nafte bilo smanjeno, ako ga nije moguće sasvim eliminirati.

Budući da više od dvije godine ništa se promijenilo nije, a njemu kao gradonačelniku šestog po veličini grada u Hrvatskoj nije priličilo izvaninstitucionalno djelovati i ulične demonstracije predvoditi, Duspara je jednog od svojih bliskih suradnika imenovao šefom organizacije prvog prosvjeda građana protiv onečišćenja zraka u Salvonskom Brodu. I, mada je imao napisanih par konkretnih zahtjeva koje je trebao uputiti tada SDP-ovoj Vladi, novi čovjek, Dalibor Vašarević, impresioniran skupom na kojem je bilo više od dvije tisuće ljudi, zaboravio je na papirić s porukama, počeo improvizirati te, tako spetljan, ništa poručio nije. Zahvaljujući tome, 31. listopada 2012. godine uspješno organiziran velik skup ljudi, pretvoren je u neuspješan prosvjed Brođanki i Brođana.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu kabinetu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa bilo je dopuštenje Vašareviću da se fotografira s ministrom Mihaelom Zmajlovićem u njegovu ministarstvu, a potom mu je lupila slava u glavu do te mjere da se odmetnuo od dotadašnjeg političkog mentora Duspare te započeo samostalnu eko-političku i svaku drugu karijeru.

Nakon tog velikog skupa - uništa, 17. travnja 2016., odnikud, pojavile su se Sandra Buljan i kolegica joj Ružica Marijanović koje su, na tenkovskoj pisti JNA, iza zgrade Doma zdravlja, organizirale prosvjed pod kodnim nazivom "S.O.S. Slavonski Brod". Svojom veličinom i snagom poruka, taj skup ostat će manje upamćen od Ružicine raskošne, tanane, lepršave i prozirne tunike sa 'šišmiš' rukavina.

Jedini pažnje vrijedan rezultat toga skupa postat će fotografija brodskih heroina s 'kraljicom Balkana' napravljene u uredu hrvatske predsjednice između njezine dvije audijencije.

Samo 13 dana kasnije, kao da je gospođama Buljan i Marijanović željela poručiti "i mi konja za trku imamo", predvodeći 14 (slovima: četrnaest) sljedbenika, na javnu brodsku eko-političku scenu snažno je iskoračila Irena Kladnik, dovodeći cijeli prosvjed na granicu s Republikom Srpskom.  

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Vjerojatno poučeni dotadašnjim iskustvenim spoznajama kako pojedinačnim akcijama ništa napraviti neće, vodstva svih brodskih eko-udruga, sedam mjeseci kasnije, 16. studenog 2016. godine, prosvjedni skup nazvat će performansom. A to je i bio s 30-ak sudionika koji su "sprovodom" poručili građanima što ih čeka ako im se ne pridruže na idućem prosvjedu kojeg namjeravaju organizirati lideri poznatijih brodskih eko-udruga.

Jedini pažnje vrijedan rezultat tog minornog prosvjednog skupa jeste spoznaja da je na njemu bilo više novinara nego prosvjednika.

Najsnažnija poruka poslana javnosti s tog događaja (hrv. event) bila je fotografija na kojoj se zrcalila sva njihova (ne)moć.

Nakon više stotina objava na društvenim mrežama, koje je ostavio sinonim brodskih boraca za čist zrak, Peter Tot-Đerđ i dva stupidna javna skupa koji su potpuno trivijalizirali brodsku borbu za čist zrak, zahvaljujući sinergijskom učinku znanja, utjecaja i organizacijskih sposobnosti, četiri godine nakon prvog, 24. studenog 2016. godine, na brodskom Korzu organiziran je drugi veliki prosvjed.

Mada su "mnogo hteli, mnogo započeli", ni agenda ni njezin operativni plan nisu bili kristalno jasni po sadržaju, nositeljima i rokovima izvršenja, što će postati razvidno nakon isteka rokova koje su organizatori prosvjeda postavili za neke od svojih ciljeva.  

Pažnje vrijedni rezultati tog skupa jesu munjevito oportunističko povlačenje svih lidera udruga na rezervni vatreni položaj - u miroljubivu korespondenciju s institucijama sustava koje im "nisu protivnici" - te profiliranje još jednog eko-političkog vođe, Mladena Sudara.

Kako su i sami postali svjesni činjenice da bi ih - zbog odustajanja od dijela sadržaja i rokova iz vlastitog prosvjednog manifetsta - netko mogao proglasiti salonskim borcima za čist zrak u Slavonskom Brodu, Sudar i društvo odlučili su 18. prosinca 2016. prošetati do drvenog mosta koji vodi na državnu granicu te brodskoj i hrvatskoj javnosti, poručiti kako "Imaju muda".

U odnosu na zadnji prosvjed s 14 ljudi na granici taj - organiziran na dan slobode za američke robove - bio je veličanstven, jer je na njemu sudjelovalo par stotina prosvjednika.

Tijekom 2017. godine postalo je razvidno koliko su velika "muda" s kojima su Sudar, Vašarević, Tot-Đerđ i drugi javnosti mahali s drvenog mosta na Jelasu.

Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Naime, unatoč veličini jaja i mozga svakog pojedinog lidera eko-udruga, u odnosu na problem, razjedinjeni, potpuno su nemoćni, dakle, beznačajni. Što prije spoznaju kako tek jedinstvenim pristupom rješenju problema mogu biti učinkoviti to će prije doći do realizacije postavljenih ciljeva.  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - tek trivijalizirati opravdanu borbu Brođana za čist zrak. Dosadašnjim načinom djelovanja, ustvari, pravi i ekshibicionistički aktivisti bit će u funkciji inertne i hladne države, kojoj odgovara odsustvo brodskog jedinstva.

Stečena iskustva govore kako bi trebalo razmisliti o konstituiranju stalnog Ekološkog stožera Grada Slavonskog Borda i Brodsko-posavske županije - kojeg bi paritetno činili predstavnici gradske i županijske uprave te ekoloških udruga - s ciljem jedinstvenog planiranja, financiranja i realiziranja institucionalne i izvaninstitucionalne borbe za čist zrak, zemlju i vodu u Slavonskom Bordu, neovisno o tome koje je boje vlast u Državi, Županiji ili Gradu.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 17.4.2018. | 9:43

  1

  Ne mogu udruge otići u Zg i tamo tražiti izvještaje i povjerenika za izvještaje o stanju zraka. Koja glupost, za to voditi i maltretirati 100 djece u Zagreb. Pa to imamo on line u svakom trenutku svaki sat! I hrt-ov dnevnik to lupeta cijeli dan! Baš smo svi skupa veća kamara idiota. http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html
  portal

  portal

  Komentirano: 17.4.2018. | 7:51

  2

  Borba za čisti zrak u Brodu se odavno pretvorila u čisto politikanstvo, zato se ništa ni ne rješava. Jedini lik koji se, do sada, nije želio baviti politikom nego čistim zrakom je Peter T. Đ. Na žalost, njega se ne shvaća ozbiljno niti u Brodu niti dalje (nije mi jasno zašto, valjda nema nikakvu oštrinu u sebi). Čini mi se da je i Ivana Smolčić Jerković u ovo ušla čista srca, ali su joj se odmah prikrpali kojekakvi Vašarevići (ovdje se javio kao Znalac) sa svojom djevojkom koji guraju svoj nos čim se negdje kamera upali, Karmeni (ovdje se javila kao Penaltik), Lemaići i ostala bića iz brodske političke močvare i to ju, automatski, diskreditira. Želim joj da brzo shvati tko je tko i da nastavi s pravom ekipom jer samo tako može uspjeti u svom naumu.
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 16.4.2018. | 22:28

  3

  Osnovna ideja članka je da sve udruge zajednički djeluju, sinergijski na rješavanju ekoloških problema i ne vidim što je tu sporno. To je jedono logično i ispravno. Što je u tome loše g. TĐP?
  PeterTDj

  PeterTDj

  Komentirano: 16.4.2018. | 17:32

  4

  Još par riječi Uredniku, Bladu i svima koji tako misle i tako se ponašaju. Nažalost, istina je da je tu zaista riječ o sramotnom licemjerstvu!!! A na Službenoj stranici Građanske inicijative za čisti zrak na facebook-u možete pročitati: "Cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa slobodno i dobrovoljno udruženih građana. Građanska inicijativa je započela sa radom 26.01.2011. godine. Ograđujemo se od bilo kakvih političkih osnova. Cilj je potaknuti brže rješenje problema onečišćenja zraka prouzročenog proizvodnjom u Rafineriji nafte u susjednom Bosanskom Brodu, kao i zaštitu voda i tla. Podržavamo i peticiju od 18.000 potpisa koji je gradonačelnik predao u mjesecu svibnju 2009. godine. ESPOO konvencija je prvi multilateralni sporazum kojim se utvrđuju procedure procjene utjecaja na okoliš preko državnih granica. Njome se, također, utvrđuju prava i obaveze susjednih zemalja i u slučaju širenja negativnog utjecaja neke aktivnosti preko granice...". Udruga Eko-Integral je slijednik Građanske inicijative za čisti zrak!
  jabihnešto22

  jabihnešto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 16:02

  5

  Još ovako u prolazu pitao bih pisca kolumne JZ, ali Blade, što su oni (osim možda blaćenja) za ovih devet godina uradili da se smanji zagađenje u brodskom zraku?
  domobran

  domobran

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:20

  6

  Neka Dule osnuje sviju eko udrugu.
  jabihnešto22

  jabihnešto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 15:15

  7

  Usput Blade, koga je gradonačelnik od tvoje strane nabrojanih pozvao na razgovor za vrijeme eko-incidenta? Kada je uopće u zadnje vrijeme pokušavao rješavati brodske ekološke probleme sa udrugama i inicijativama? Pročitaj informaciju na SBperiskopu o pozivu Eko-Integrala, pa možeš i komentare (http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/eko-integral-po-treci-put-pisao-gradonacelniku-slavonskog-broda-a-odgovor-nije-stigao) i onda reci, tko je na koga zaboravio(?). Mašala...
  jabihnešto22

  jabihnešto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 14:48

  8

  Blade, čudim se koliko ima ljudi na ovom portalu čiji je jezik nerazumljiv. Jedino se čuje njihov bijes...
  jabihnesto22

  jabihnesto22

  Komentirano: 16.4.2018. | 13:10

  9

  Nažalost, urednik je u svojoj kolumni zaboravio na puno detalja... Prvo na Udrugu Beuz koja je omogčila da se realiziraju tih 18 000 (a ne 18.500) "protestnih potpisa Brođanki i Brođana". Zaboravlja i na Građansku inicijativu za čisti zrak. Njeni članovi su uspješno doveli još jednu mjernu postaju u Brod, pa tako ministra Bačića i ministricu Holly. Također je na njihov apel, ali i na još nekih petnaestak udruga, kao i Grada i Županije, osnivani su međudržavna radna skupina i povjerenstvo za praćenje kvaliteta zraka, zasjedali su saborski odbori, tako još i u Slavonskom Brodu...
  Znalac

  Znalac

  Komentirano: 16.4.2018. | 12:37

  10

  Nisam žensko, a ni Karmen. Hoću reći da nije Duspara zaslužan. Ne bi bio niti bilo tko drugi . Nego je to svijest građana da potpišu. Jer mene nitko natjerati ne može da potpišem nešto ako ne želim. Ispada da mi Brođani ne znamo razmišljati svojom glavom nego nam to treba reći Duspara ili Čosić! U tom trenutku smo smatrali da je potpis potreban da bi nas se čulo. Nakon toga smo ušli u stanje koje priliči našem podneblju. Hdz Sdp i drustvo se prepiru preko nas za svoje interese. I iz tog razloga mladi iseljavaju, a na prosvjed ne žele gubiti vrijeme jer znamo da nista od toga.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  Zdravko Ronko:

  'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  19.8.2018. | 19:40
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  Ako nemaš rješenje - šuti

  Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  16.8.2018. | 22:22
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  Glavni tajnik SDP-a, ustvari, tvrdi:

  Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  12.8.2018. | 21:30
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

  Vidjela žaba...

  I sin bi tata

  9.8.2018. | 17:20
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  Još jednom monumentalno

  U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  6.8.2018. | 12:30
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

  Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  3.8.2018. | 17:40
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

  Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  1.8.2018. | 22:00
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  'Peta kolona'

  Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  1.8.2018. | 0:01
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

  Zagorjeli grah je dobar tek u braku

  U tom brodskom restoranu sve se promijenilo - osim hrane

  27.7.2018. | 22:30
  Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
  Ni sanjati nisam mogao kako ću se osjećati nakon jedne posjete zubaru, jer sam prihvatio savjet prijatelja da ručam kod Oroza gdje, reče mi, između ostalog, poslužuju čobanac, grah, fiš...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

  Brodsko posavski 'Obrovac'

  Promašeno ulaganje u projekt, ljude koji ga vode, ili oboje?

  26.7.2018. | 0:01
  Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma zaista nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem đaka i seljaka.
  Ispričavamo se jer smo pogriješili predstavljajući Centar "u krivom kontekstu". Naime, ta firma stvarno nema nikakve veze s "Regionalnom kompetentnosti" iz svoje oblasti, niti je ikakva škola, pogotovo ne ona koja bi imala veze s obrazovanjem seljaka i đaka - poljoprivrednika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  Državno odvjetništvo nije utvrdilo

  Tko, kad, gdje, kako i zašto je zatrovao vodu?

  22.7.2018. | 0:01
  U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost
  U slučaju da Državno odvjetništvo ne utvrdi tko, kad, gdje, kako i zašto je kontaminirao uzorke pitke vode te javnost ne uvjeri u vjerodostojnost tih kriminalističkih nalaza, ono samo, Županijsko državno odvjetništvo, mora biti podvrgnuto istrazi što je tome uzrok: nesposobnost d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  Mada ih često vodi tek srce

  Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  17.7.2018. | 18:30
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

  Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  14.7.2018. | 18:43
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

  Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  11.7.2018. | 0:01
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  Bitka za 'dvor' SDP-a

  Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  1.7.2018. | 23:00
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  Centralni događaj - vol na ražnju

  Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  25.6.2018. | 22:22
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

  Bez okolišanja

  Piše: Marija Radošević

  Naši, a tuđi

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :