Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.3.2018. u 22:45
Prikaza: 1747
|

Od drveća ne vide šumu

U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

SBplus
Foto: SBplusVertikalna prometna signalizacija
 • SBplus

Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

KAO svuda u svijetu, tako i u Hrvatskoj, horizontalna i vertikalna prometna signalizacija ljude čuva od pogibelji. Pritom, dakako, izuzetno je važna i razina dostignute nacionalne prometne kulture. Međutim, ponekad, odgovorni za uvođenje i održanje reda u toj društvenoj oblasti kasne s regulacijom ili je uopće ne uvode, što uvelike otežava ponašanje sudionika u prometu, neovisno o  stupnju njihove socijaliziranosti.

Jedan od više takvih primjera u Slavonskom Brodu jeste Trg pobjede - na dionici između ulice Augusta Cesarca i Đure Pilara - kad prometnica iz jednosmjerne prelazi u dvosmjernu.

U manjim urbanim sredinama i manje prometnim ulicama, odgovorni za regulaciju prometa mogli bi kazati kako su znakom na početku dionice označili da je, u nastavku prometnice, u pitanju dvosmjerna ulica te da je to sasvim dovoljno. Malo pedantniji pak mogli bi 'praviti se ludi' te uz cestu ili na pješačkoj stazi stati, odnosno parkirati, jer nema znaka koji bi ih upozoravao kako to nije dopušteno.

I radi provjere jesmo li postupili ispravno kad smo upozorili aktualnog zamjenika, još uvijek v.d. predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Pavu Garića - kako je njegov Mercedes, kao i automobil registarskih oznaka SB 570 CO na naslovnoj fotografiji, bio parkiran na mjestu gdje to nije dopušteno - nadležni odjel u brodskoj Gradskoj upravi upitali smo: jesmo li postupili ispravno, ili ne? Je li vozilo s naslovne fotografije parkirano sukladno važećim općim i posebnim propisima, ili nije?

"... znak A26 (promet u oba smjera) upozorava vozače koji dolaze iz smjera juga da je dionica Trga pobjede - od ulice A. Cesarca do ulice Đ. Pilara - dvosmjerna prometnica.
Na slici je također vidljivo  vozilo koje je nepravilno parkirano na nogostupu i time krši odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se zadržalo duže od tri minute, za što nije potrebno postavljati prometnu signalizaciju koja bi odredila zabranu, jer je to definirano čl. 82. stavak 1. točka 10. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17 na snazi od 16.11.2017.)
Iznimno, na predmetnoj dionici može se i parkirati, ali to mora biti definirano prometnom signalizacijom sukladno čl. 82. stavak 2. istog zakona.
U Prilogu Vam dostavljamo kopiju dijela "Naredbe" iz koje je vidljiv i članak 8., a odnosi se na predmetnu ulicu.
Nadalje, ističemo kako Grad Slavonski Brod ne posjeduje točne podatke kada je prereguliran promet u tom dijelu Grada, niti imamo prometni elaborat jer jeregulacija rađena sukladno 'Naredbi o reguliranju prometa na cestama i ulicama grada Slavonskog Broda' iz 1995. godine."

Bio je to pošten i ekspeditivan odgovor privremene pročelnice Upravnog odjela za komunalni sustav i takvo redarstvo, Barbare Rakitić Gavranić, dipl.ing. Što obećava. Naime, privremena pročelnica nije petljala, prikrivala činjenice niti bježala od (su)odgovornosti.

Ono s čime mi - kao medij Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave - nismo zadovoljni jeste činjenica da aktualna Gradska uprava u Slavonskom Brodu promet regulira sukladno sadržaju 'Naredbe' iz 1995. godine. Naime, naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem 'Naredbe' koja je nastla temeljem parametara od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

Držeći kako je u pitanju nesporazum, još jednom, pisali smio Gradskoj upravi neka nam potvrdi: je li to istina, a ako jeste, zbog čega Grad nema Prometnu strategiju i njoj sukladne izvedbene dokumente primjerene izgrađenosti prometne infrastrukture?

U razumnom roku, glasnogovornica, Ifigenija Račić Sarić, mag.nov., dostavila nam je odgovor iz kojeg donosimo naglaske.

Nakon provedenog javnog natječaja, tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, 1. lipnja 2015. godine, sa županom Danijelom Marušićem, potpisao je "Ugovor o izradi Master plana održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije". Bio je to jedan od deset takvih ugovora područnog karaktera.

Mada je, četiri mjeseca ranije, na isti natječaj, s tri projekta, prijavio se i Grad Slavonski Brod, odbijen je uz obrazloženje da je, na razini Brodsko-posavske županije, planiran projekt izrade Master plana .

Odbijeni su im sljedeći projekti:
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz izradu sveobuhvatnog prometnog rješenja u obliku Master plana razvoja prometa s uključenom prometnom studijom,
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz proširenje postojećeg sustava biciklističkih staza, te
- Projekt razvoja integriranog prometa grada Slavonskog Broda.

Vrijednost potpisanog Ugovora između Ministarstva i Županije iznosila je 966 tisuća kuna, a sve je trebalo biti sufinancirana s 85 posto iz fondova Europske unije. No, to se nije dogodilo.

Naime, gotovo godinu dana nakon potpisivanja Ugovora, Gradska uprava zatražila je od županijske informaciju u kojoj fazi je izrada Master plana i, 3. lipnja 2016., dobili su odgovor kako je zaustavljena provedba projekta „Master plan održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije".

U svome pismenom očitovanju Gradu, odgovorna osoba u Županiji za provedbu projekta dr.sc. Miroslav Jarić, dipl.ing., kao razlog obustave njegove realizacije, naveo je da su, nakon provedenog natječaja, utvrdili kako nemaju dovoljno sredstva za njegovo pokretanje.

U međuvremenu, 14. ožujka 2017., Županija je ponovno uključena u izradu Master plana, ovog puta "funkcionalne regije Istočne Hrvatske". Vrijednost Ugovora je 6.8 milijuna kuna i njime bi se trebale identificirati prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava pet slavonskih županija, između ostalog, navela je glasnogovornica Grada u svome odgovoru SBplus-u.

Od drveća ne vide šumu

Tijekom sedmogodišnje, načelne i konkretne, kritike rada brodske Gradske uprave otvarali smo razne teme, poticali na rješavanje raznih urbanih problema, čak smo branili i/ili hvalili neke odluke Gradske uprave... ali na ovako nešto još nismo naišli. Gradski promet reguliran je dokumentom starim četvrt stoljeća, a Gradska uprava se pravda činjenicama da ih je 2015. Država odbila svojom bahatošću, a 2016. godine Županija zajebala svojom aljkavošću.

A što je s prethodnih 20 godina, s posebnim naglaskom na onih 10 iz "Dusparina vakta", glasnogovornica ništa zborila nije. Uostalom, ni 'Županijski' niti 'Istočno hrvatski' Master plan apsolutno nikakve veze neće imati, na primjer, s režimom prometa u brodskoj Cesarčevoj ulici - na njezinoj dvosmjernoj dionici - gdje je onomad na nogostupu bio parkiran Mercedes zamjenika aktualnog v.d. predsjednika brodskog Općinskog suda, Pave Garića, a nedavno i njegov oponašatelj nepoznata imena.
Za to je kriva Gradska uprava, a njezin čelni čovjek, gradonačelnik Mirko Duspara, odgovoran je jer, u toj i takvoj Gradskoj upravi, očito, nema dovoljno kompetentnih i odgovornih ljudi koji bi, u konačnici, onemogućili "tamo nekog Đurinog švajsera" da ih zajebava putem portala čije usluge plaća i sam Grad.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  haSSan_beg

  haSSan_beg

  Komentirano: 29.3.2018. | 2:30

  1

  Svi sretni
  detox

  detox

  Komentirano: 28.3.2018. | 23:24

  2

  U uređenim zemljama toga nema.U uređenim zemljama komunalni redari i policajci rade bez straha svoj posao.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  Mada ih često vodi tek srce

  Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  17.7.2018. | 18:30
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

  Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  14.7.2018. | 18:43
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

  Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  11.7.2018. | 0:01
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  Bitka za 'dvor' SDP-a

  Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  1.7.2018. | 23:00
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  Centralni događaj - vol na ražnju

  Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  25.6.2018. | 22:22
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

  Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  1.6.2018. | 13:10
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  Nisu postupali profesionalno

  Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  31.5.2018. | 15:00
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

  Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  29.5.2018. | 14:00
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :