Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.3.2018. u 22:45
Prikaza: 1544
|

Od drveća ne vide šumu

U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

SBplus
Foto: SBplusVertikalna prometna signalizacija
 • SBplus

Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

KAO svuda u svijetu, tako i u Hrvatskoj, horizontalna i vertikalna prometna signalizacija ljude čuva od pogibelji. Pritom, dakako, izuzetno je važna i razina dostignute nacionalne prometne kulture. Međutim, ponekad, odgovorni za uvođenje i održanje reda u toj društvenoj oblasti kasne s regulacijom ili je uopće ne uvode, što uvelike otežava ponašanje sudionika u prometu, neovisno o  stupnju njihove socijaliziranosti.

Jedan od više takvih primjera u Slavonskom Brodu jeste Trg pobjede - na dionici između ulice Augusta Cesarca i Đure Pilara - kad prometnica iz jednosmjerne prelazi u dvosmjernu.

U manjim urbanim sredinama i manje prometnim ulicama, odgovorni za regulaciju prometa mogli bi kazati kako su znakom na početku dionice označili da je, u nastavku prometnice, u pitanju dvosmjerna ulica te da je to sasvim dovoljno. Malo pedantniji pak mogli bi 'praviti se ludi' te uz cestu ili na pješačkoj stazi stati, odnosno parkirati, jer nema znaka koji bi ih upozoravao kako to nije dopušteno.

I radi provjere jesmo li postupili ispravno kad smo upozorili aktualnog zamjenika, još uvijek v.d. predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Pavu Garića - kako je njegov Mercedes, kao i automobil registarskih oznaka SB 570 CO na naslovnoj fotografiji, bio parkiran na mjestu gdje to nije dopušteno - nadležni odjel u brodskoj Gradskoj upravi upitali smo: jesmo li postupili ispravno, ili ne? Je li vozilo s naslovne fotografije parkirano sukladno važećim općim i posebnim propisima, ili nije?

"... znak A26 (promet u oba smjera) upozorava vozače koji dolaze iz smjera juga da je dionica Trga pobjede - od ulice A. Cesarca do ulice Đ. Pilara - dvosmjerna prometnica.
Na slici je također vidljivo  vozilo koje je nepravilno parkirano na nogostupu i time krši odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se zadržalo duže od tri minute, za što nije potrebno postavljati prometnu signalizaciju koja bi odredila zabranu, jer je to definirano čl. 82. stavak 1. točka 10. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17 na snazi od 16.11.2017.)
Iznimno, na predmetnoj dionici može se i parkirati, ali to mora biti definirano prometnom signalizacijom sukladno čl. 82. stavak 2. istog zakona.
U Prilogu Vam dostavljamo kopiju dijela "Naredbe" iz koje je vidljiv i članak 8., a odnosi se na predmetnu ulicu.
Nadalje, ističemo kako Grad Slavonski Brod ne posjeduje točne podatke kada je prereguliran promet u tom dijelu Grada, niti imamo prometni elaborat jer jeregulacija rađena sukladno 'Naredbi o reguliranju prometa na cestama i ulicama grada Slavonskog Broda' iz 1995. godine."

Bio je to pošten i ekspeditivan odgovor privremene pročelnice Upravnog odjela za komunalni sustav i takvo redarstvo, Barbare Rakitić Gavranić, dipl.ing. Što obećava. Naime, privremena pročelnica nije petljala, prikrivala činjenice niti bježala od (su)odgovornosti.

Ono s čime mi - kao medij Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave - nismo zadovoljni jeste činjenica da aktualna Gradska uprava u Slavonskom Brodu promet regulira sukladno sadržaju 'Naredbe' iz 1995. godine. Naime, naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem 'Naredbe' koja je nastla temeljem parametara od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

Držeći kako je u pitanju nesporazum, još jednom, pisali smio Gradskoj upravi neka nam potvrdi: je li to istina, a ako jeste, zbog čega Grad nema Prometnu strategiju i njoj sukladne izvedbene dokumente primjerene izgrađenosti prometne infrastrukture?

U razumnom roku, glasnogovornica, Ifigenija Račić Sarić, mag.nov., dostavila nam je odgovor iz kojeg donosimo naglaske.

Nakon provedenog javnog natječaja, tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, 1. lipnja 2015. godine, sa županom Danijelom Marušićem, potpisao je "Ugovor o izradi Master plana održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije". Bio je to jedan od deset takvih ugovora područnog karaktera.

Mada je, četiri mjeseca ranije, na isti natječaj, s tri projekta, prijavio se i Grad Slavonski Brod, odbijen je uz obrazloženje da je, na razini Brodsko-posavske županije, planiran projekt izrade Master plana .

Odbijeni su im sljedeći projekti:
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz izradu sveobuhvatnog prometnog rješenja u obliku Master plana razvoja prometa s uključenom prometnom studijom,
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz proširenje postojećeg sustava biciklističkih staza, te
- Projekt razvoja integriranog prometa grada Slavonskog Broda.

Vrijednost potpisanog Ugovora između Ministarstva i Županije iznosila je 966 tisuća kuna, a sve je trebalo biti sufinancirana s 85 posto iz fondova Europske unije. No, to se nije dogodilo.

Naime, gotovo godinu dana nakon potpisivanja Ugovora, Gradska uprava zatražila je od županijske informaciju u kojoj fazi je izrada Master plana i, 3. lipnja 2016., dobili su odgovor kako je zaustavljena provedba projekta „Master plan održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije".

U svome pismenom očitovanju Gradu, odgovorna osoba u Županiji za provedbu projekta dr.sc. Miroslav Jarić, dipl.ing., kao razlog obustave njegove realizacije, naveo je da su, nakon provedenog natječaja, utvrdili kako nemaju dovoljno sredstva za njegovo pokretanje.

U međuvremenu, 14. ožujka 2017., Županija je ponovno uključena u izradu Master plana, ovog puta "funkcionalne regije Istočne Hrvatske". Vrijednost Ugovora je 6.8 milijuna kuna i njime bi se trebale identificirati prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava pet slavonskih županija, između ostalog, navela je glasnogovornica Grada u svome odgovoru SBplus-u.

Od drveća ne vide šumu

Tijekom sedmogodišnje, načelne i konkretne, kritike rada brodske Gradske uprave otvarali smo razne teme, poticali na rješavanje raznih urbanih problema, čak smo branili i/ili hvalili neke odluke Gradske uprave... ali na ovako nešto još nismo naišli. Gradski promet reguliran je dokumentom starim četvrt stoljeća, a Gradska uprava se pravda činjenicama da ih je 2015. Država odbila svojom bahatošću, a 2016. godine Županija zajebala svojom aljkavošću.

A što je s prethodnih 20 godina, s posebnim naglaskom na onih 10 iz "Dusparina vakta", glasnogovornica ništa zborila nije. Uostalom, ni 'Županijski' niti 'Istočno hrvatski' Master plan apsolutno nikakve veze neće imati, na primjer, s režimom prometa u brodskoj Cesarčevoj ulici - na njezinoj dvosmjernoj dionici - gdje je onomad na nogostupu bio parkiran Mercedes zamjenika aktualnog v.d. predsjednika brodskog Općinskog suda, Pave Garića, a nedavno i njegov oponašatelj nepoznata imena.
Za to je kriva Gradska uprava, a njezin čelni čovjek, gradonačelnik Mirko Duspara, odgovoran je jer, u toj i takvoj Gradskoj upravi, očito, nema dovoljno kompetentnih i odgovornih ljudi koji bi, u konačnici, onemogućili "tamo nekog Đurinog švajsera" da ih zajebava putem portala čije usluge plaća i sam Grad.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  haSSan_beg

  haSSan_beg

  Komentirano: 29.3.2018. | 2:30

  1

  Svi sretni
  detox

  detox

  Komentirano: 28.3.2018. | 23:24

  2

  U uređenim zemljama toga nema.U uređenim zemljama komunalni redari i policajci rade bez straha svoj posao.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  Ratni profiter sikće da heroj laprda

  Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  5.4.2018. | 0:01
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  Na potezu su Šmital i Svirčević

  Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  4.4.2018. | 0:01
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  I previše je argumenata

  Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  3.4.2018. | 0:01
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  Tri dana prije 2018. Uskrsa

  S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  29.3.2018. | 22:50
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  Kad iz partera pljuneš na balkon

  Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  28.3.2018. | 0:01
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  Pragma ugušila ideologiju

  Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  26.3.2018. | 0:01
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  'Kulturocid na Hrvatskom domu'

  Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  16.3.2018. | 0:01
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  Rat Upravitelja stambenih zgrada

  Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  12.3.2018. | 11:00
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te vlasnika i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  Brodska gradska uprava tvrdi:

  'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  2.3.2018. | 0:01
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  Ustavni sud 'oprao ruke'

  Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  28.2.2018. | 17:25
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

  Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  23.2.2018. | 23:00
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  Vijest desetljeća

  Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  21.2.2018. | 23:00
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  Četiri puta ih je više nego u SFRJ

  Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  21.2.2018. | 12:12
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  Za isti propust različite sankcije

  Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  17.2.2018. | 15:00
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  Razlika između države i kolonije

  Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  12.2.2018. | 0:01
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  Mada političar i kočijaš to često žele

  Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  4.2.2018. | 0:01
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :