Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 28.3.2018. u 22:45
Prikaza: 1947
|

Od drveća ne vide šumu

U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

SBplus
Foto: SBplusVertikalna prometna signalizacija
 • SBplus

Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

KAO svuda u svijetu, tako i u Hrvatskoj, horizontalna i vertikalna prometna signalizacija ljude čuva od pogibelji. Pritom, dakako, izuzetno je važna i razina dostignute nacionalne prometne kulture. Međutim, ponekad, odgovorni za uvođenje i održanje reda u toj društvenoj oblasti kasne s regulacijom ili je uopće ne uvode, što uvelike otežava ponašanje sudionika u prometu, neovisno o  stupnju njihove socijaliziranosti.

Jedan od više takvih primjera u Slavonskom Brodu jeste Trg pobjede - na dionici između ulice Augusta Cesarca i Đure Pilara - kad prometnica iz jednosmjerne prelazi u dvosmjernu.

U manjim urbanim sredinama i manje prometnim ulicama, odgovorni za regulaciju prometa mogli bi kazati kako su znakom na početku dionice označili da je, u nastavku prometnice, u pitanju dvosmjerna ulica te da je to sasvim dovoljno. Malo pedantniji pak mogli bi 'praviti se ludi' te uz cestu ili na pješačkoj stazi stati, odnosno parkirati, jer nema znaka koji bi ih upozoravao kako to nije dopušteno.

I radi provjere jesmo li postupili ispravno kad smo upozorili aktualnog zamjenika, još uvijek v.d. predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Pavu Garića - kako je njegov Mercedes, kao i automobil registarskih oznaka SB 570 CO na naslovnoj fotografiji, bio parkiran na mjestu gdje to nije dopušteno - nadležni odjel u brodskoj Gradskoj upravi upitali smo: jesmo li postupili ispravno, ili ne? Je li vozilo s naslovne fotografije parkirano sukladno važećim općim i posebnim propisima, ili nije?

"... znak A26 (promet u oba smjera) upozorava vozače koji dolaze iz smjera juga da je dionica Trga pobjede - od ulice A. Cesarca do ulice Đ. Pilara - dvosmjerna prometnica.
Na slici je također vidljivo  vozilo koje je nepravilno parkirano na nogostupu i time krši odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se zadržalo duže od tri minute, za što nije potrebno postavljati prometnu signalizaciju koja bi odredila zabranu, jer je to definirano čl. 82. stavak 1. točka 10. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17 na snazi od 16.11.2017.)
Iznimno, na predmetnoj dionici može se i parkirati, ali to mora biti definirano prometnom signalizacijom sukladno čl. 82. stavak 2. istog zakona.
U Prilogu Vam dostavljamo kopiju dijela "Naredbe" iz koje je vidljiv i članak 8., a odnosi se na predmetnu ulicu.
Nadalje, ističemo kako Grad Slavonski Brod ne posjeduje točne podatke kada je prereguliran promet u tom dijelu Grada, niti imamo prometni elaborat jer jeregulacija rađena sukladno 'Naredbi o reguliranju prometa na cestama i ulicama grada Slavonskog Broda' iz 1995. godine."

Bio je to pošten i ekspeditivan odgovor privremene pročelnice Upravnog odjela za komunalni sustav i takvo redarstvo, Barbare Rakitić Gavranić, dipl.ing. Što obećava. Naime, privremena pročelnica nije petljala, prikrivala činjenice niti bježala od (su)odgovornosti.

Ono s čime mi - kao medij Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave - nismo zadovoljni jeste činjenica da aktualna Gradska uprava u Slavonskom Brodu promet regulira sukladno sadržaju 'Naredbe' iz 1995. godine. Naime, naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem 'Naredbe' koja je nastla temeljem parametara od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.

Držeći kako je u pitanju nesporazum, još jednom, pisali smio Gradskoj upravi neka nam potvrdi: je li to istina, a ako jeste, zbog čega Grad nema Prometnu strategiju i njoj sukladne izvedbene dokumente primjerene izgrađenosti prometne infrastrukture?

U razumnom roku, glasnogovornica, Ifigenija Račić Sarić, mag.nov., dostavila nam je odgovor iz kojeg donosimo naglaske.

Nakon provedenog javnog natječaja, tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, 1. lipnja 2015. godine, sa županom Danijelom Marušićem, potpisao je "Ugovor o izradi Master plana održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije". Bio je to jedan od deset takvih ugovora područnog karaktera.

Mada je, četiri mjeseca ranije, na isti natječaj, s tri projekta, prijavio se i Grad Slavonski Brod, odbijen je uz obrazloženje da je, na razini Brodsko-posavske županije, planiran projekt izrade Master plana .

Odbijeni su im sljedeći projekti:
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz izradu sveobuhvatnog prometnog rješenja u obliku Master plana razvoja prometa s uključenom prometnom studijom,
- Projekt promicanja održive mobilnosti u gradu Slavonskom Brodu kroz proširenje postojećeg sustava biciklističkih staza, te
- Projekt razvoja integriranog prometa grada Slavonskog Broda.

Vrijednost potpisanog Ugovora između Ministarstva i Županije iznosila je 966 tisuća kuna, a sve je trebalo biti sufinancirana s 85 posto iz fondova Europske unije. No, to se nije dogodilo.

Naime, gotovo godinu dana nakon potpisivanja Ugovora, Gradska uprava zatražila je od županijske informaciju u kojoj fazi je izrada Master plana i, 3. lipnja 2016., dobili su odgovor kako je zaustavljena provedba projekta „Master plan održivog razvoja prometnog sustava na području Brodsko-posavske županije".

U svome pismenom očitovanju Gradu, odgovorna osoba u Županiji za provedbu projekta dr.sc. Miroslav Jarić, dipl.ing., kao razlog obustave njegove realizacije, naveo je da su, nakon provedenog natječaja, utvrdili kako nemaju dovoljno sredstva za njegovo pokretanje.

U međuvremenu, 14. ožujka 2017., Županija je ponovno uključena u izradu Master plana, ovog puta "funkcionalne regije Istočne Hrvatske". Vrijednost Ugovora je 6.8 milijuna kuna i njime bi se trebale identificirati prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava pet slavonskih županija, između ostalog, navela je glasnogovornica Grada u svome odgovoru SBplus-u.

Od drveća ne vide šumu

Tijekom sedmogodišnje, načelne i konkretne, kritike rada brodske Gradske uprave otvarali smo razne teme, poticali na rješavanje raznih urbanih problema, čak smo branili i/ili hvalili neke odluke Gradske uprave... ali na ovako nešto još nismo naišli. Gradski promet reguliran je dokumentom starim četvrt stoljeća, a Gradska uprava se pravda činjenicama da ih je 2015. Država odbila svojom bahatošću, a 2016. godine Županija zajebala svojom aljkavošću.

A što je s prethodnih 20 godina, s posebnim naglaskom na onih 10 iz "Dusparina vakta", glasnogovornica ništa zborila nije. Uostalom, ni 'Županijski' niti 'Istočno hrvatski' Master plan apsolutno nikakve veze neće imati, na primjer, s režimom prometa u brodskoj Cesarčevoj ulici - na njezinoj dvosmjernoj dionici - gdje je onomad na nogostupu bio parkiran Mercedes zamjenika aktualnog v.d. predsjednika brodskog Općinskog suda, Pave Garića, a nedavno i njegov oponašatelj nepoznata imena.
Za to je kriva Gradska uprava, a njezin čelni čovjek, gradonačelnik Mirko Duspara, odgovoran je jer, u toj i takvoj Gradskoj upravi, očito, nema dovoljno kompetentnih i odgovornih ljudi koji bi, u konačnici, onemogućili "tamo nekog Đurinog švajsera" da ih zajebava putem portala čije usluge plaća i sam Grad.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  haSSan_beg

  haSSan_beg

  Komentirano: 29.3.2018. | 2:30

  1

  Svi sretni
  detox

  detox

  Komentirano: 28.3.2018. | 23:24

  2

  U uređenim zemljama toga nema.U uređenim zemljama komunalni redari i policajci rade bez straha svoj posao.

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

  Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  9.1.2019. | 23:50
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

  Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  3.1.2019. | 22:00
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  Već četvrt stoljeća

  Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  3.1.2019. | 0:01
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  Osma godina rada je prošla

  Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  1.1.2019. | 23:00
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

  Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  31.12.2018. | 22:40
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  Da se ne tuku

  Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  29.12.2018. | 19:19
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  Netolerantnost na Dusparin način

  'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  23.12.2018. | 0:01
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  Kad oporba govori ne/istinu

  Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  19.12.2018. | 22:00
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  U Županijskom sudu i nogometnom savezu

  Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  15.12.2018. | 14:30
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  Iz brodskog Općinskog suda

  Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  8.12.2018. | 0:01
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  Treba li svijet znati detalje

  Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  6.12.2018. | 8:40
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  Drugi slučaj u 2018. godini

  Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  2.12.2018. | 11:00
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

  Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  18.11.2018. | 23:30
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  Grad Slavonski Brod

  Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  13.11.2018. | 23:30
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  Moramo li svugdje biti neefikasni?

  Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  12.11.2018. | 0:01
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  Izbor ravnatelja je politička rutina

  Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  4.11.2018. | 0:01
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

  Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  30.10.2018. | 0:01
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  Hlao

  Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  28.10.2018. | 14:00
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  Bit će 'capo dei capi'

  Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  23.10.2018. | 22:10
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

  Marina Opačak Bilić

  Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

  23.10.2018. | 0:01
  Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
  Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

  Kritika znatiželjnog uma

  Piše: Željka Gavranović

  'Zamjenjiv si'

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke