Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 31.12.2017. u 0:02
Prikaza: 4232
|

Predsjednica Komore donijela Odluku

Tajnica mora na godišnji odmor u trajanju od 240 radnih dana

Facebook
Foto: FacebookJelena Ivaniš, preedsjednica Obrtničke komore Brodsko posavske županije
 • Facebook

Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka", u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.

Nije obrtnica, a izabrali ju za predsjednicu Komore, pisali smo kad se to dogodilo u Slavonskom Brodu, 18. ožujka 2016. godine. Bio je to još jedan u nizu skandala koji je, u to vrijeme, tresao brodsko Udruženje obrtnika i njihovu Komoru. Uglavnom, nova obrtnička liderica, Jelena Ivaniš, od prvog dana kad je preuzela upravne uzde Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, odlučila je u toj kući "uvesti red". Odlučila je sve upravljačke poluge koje je, dotad, "u svojim rukama držala poslovna tajnica, Željke Pergl", preuzeti osobno. Odlučila je biti predsjednica stvarno, a ne tek nominalno.

Nakon što je u Komori provela više od 20 godina kao njezin operativni lider i na (re)izbornoj funkciji poslovnog tajnika, Željka Pergl nije željela skrštenih ruku promatrati novu predsjednicu kako, "na dotad neviđen način" želi voditi Komoru - bez suradnje s poslovnom tajnicom.

Borba za lidersku ulogu u Komori

Budući da tako mala 'tvrtka' nije mogla podnijeti dvije tako velike šefice, jedna je morala "spustiti pogled". Kako je Ivaniš bila netom izabrani, dakle legitimni, "Capo di tutti capi", a dva dana prije toga, 16. ožujka, Pravilnikom o ustrojstvu Komore..., ukinuto je radno mjesto poslovnog tajnika, novoj predsjednici nije padalo na pamet tek stečene ovlasti dijeliti s podčinjenom Pergl.

Kako, sad već bivša, poslovna tajnica nije bila spremna, olako, odreći se dotadašnjih poslovno-tajničkih prinadležnosti i neto plaće od "sedam-osam tisuća kuna" te mirno prihvatiti novu ulogu Višeg referenta s duplo manjim primanjima i nikakvim ovlastima, razboljela se i 13. svibnja 2016. godine otišla je na bolovanje.

Tu si, al' k'o da nisi

Po okončanju bolovanja, 1. listopada 2016., Pergl se vratila na posao, ali ju tamo nije dočekala ozarenost. "Osim prazne sobe, bez računala, dokumentacije, pribora za rad, nije imala što raditi jer nije dobivala radne zadaće".

Zbog takvog odnosa, primarno predsjednice Ivaniš, prema njoj, Pergl je protiv Komore podigla više tužbi iz oblasti "radnih sporova". Sporovi još nisu okončani, ali prvi rezultati Željki daju za pravo biti optimistična.

Dotad vrlo zategnuti odnosi između bivše poslovne tajnice i nove predsjednice eskalirali su do te mjere da je predsjednica Ivaniš, "temeljem 41. članka Statuta Hrvatske obrtničke komore..., 7. listopada 2016. godine", donijela Odluku kojom je, "sukladno pravomoćnom Rješenju Županijskog suda u Splitu od 6. listopada 2016. godine, utvrdila obvezu povrata na posao do okončanja spora radnice Željke Pergl".

Međutim, "kako je 16. ožujka 2016. godine stupio na snagu Pravilnik o ustrojstvu... Komore, a kojim aktom nije predviđeno radno mjesto tajnika, Željku Pergl nije bilo moguće zaposliti na radno mjesto za koje je otkazan posljednji važeći Ugovor o radu", nevino je pisala Ivaniš u svojoj Odluci. Zbog toga, "Željki Pergl će se zasnovati radni odnos za radno mjesto Višeg referenta", u nastavku, nemoćno i "dobronamjerno", konstatira predsjednica.

Radni odnos bez radnih obveza

Poentirajući u svojoj Odluci, Ivaniš će navesti: "Kako je Željka Pergl protiv Obrtničke komore... pokrenula nekoliko sudskih sporova, inspekcijskih nadzora i sl., a iz kojih je vidljivo kako se koristi dokumentacijom koja je otuđena iz prostorija Komore te kako su ... trajno narušeni odnosi između Željke Pergl i predsjednice Komore, kao i s ostalim radnicima, Željka Pergl se oslobađa radne obveze... Za vrijeme trajanja radnog odnosa, ista će ostvarivati sva prava koja proizlaze iz radnog odnosa... no bez obveze rada".

Drugim riječima, ustvari, predsjednica Ivaniš je zabranila radnici Komore dolazak na posao i prinudila ju primati plaću bez rada.

Budući da Željka Pergli nije željela prihvatiti "ponižavajući status" u tvrtki - primati plaću bez rada - ona je, nakon godišnjeg odmora, odlučila dolaziti na posao i pokušati raditi. Međutim, raditi nije mogla jer su joj sredstva rada bila uskraćena. Kako je tekao taj proces (ne)rada, znaju samo zaposleni i članovi Komore.

Uglavnom, stanje je bilo "mučno i neodrživo". Zbog toga, predsjednica Ivaniš dosjetila se jadu te je donijela novi dokument: "Odluku o korištenju godišnjeg odmora radnika za 2018. godinu". A upravo spektakularnost te odluke bio je povod ponovnom otvaranju teme: "Poslovna tajnica u Komori".

Odluka bez presedana

Tri dana poslije katoličkog Božića 2017. godine, a "temeljem članka 77. Zakona o radu... predsjednica Obrtničke komore Brodsko-posavske županije donijela je sljedeću Odluku: "Radnica Željka Pergl, zaposlena temeljem privremene mjere Općinskog suda u Slavonskom Brodu, ima pravo na godišnji odmor u 2018. godini u trajanju od ukupno 240 radnih dana".

Ništa ne prepuštajući slučaju, predsjednica Ivaniš Odluku završava imperativnom rečenicom: "Imenovana je dužna početi koristiti godišnji odmor dana 22. siječnja 2018. god., a dana 2. siječnja 2019. godine mora se javiti na radno mjesto".

Kao i svaka pristojna odluka i ova ima Obrazloženje u kojem stoji: "Na temelju članka 77. Zakona o radu, radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 4 tjedna. Iz prethodnog proizlazi da ne postoje zapreke da radnik bude i duže na godišnjem odmoru. Sukladno prethodno narečenome, a i činjenici da je radno mjesto radnice ukinuto te je jedini razlog zbog čega je ona u radnom odnosu Privremena mjera Općinskog suda u Slavonskom Brodu, ne postoji niti jedan razlog koji bi govorio protivno ovoj Odluci.

Uz prethodno narečeno, a sukladno članku 85. Zakona o radu, radnici se omogućava da jedan dan godišnjeg odmora može koristiti kad god to poželi".

Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka" u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.

Nakon što smo u razgovoru s predsjednicom Komore konstatirali kako je ta odluka bez presedana - apsurdna, Ivaniš nam je kazala da je Komora bila "prinuđena" povući takav potez jer "s jedne strane mora poštovati apsurdnu odluku Suda i Željku Pergl držati zaposlenicom, a s druge strane mora poštovati odluke upravnih tijela Komore i njome upravljati manirom dobrog gospodara.

 

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Marinko2

  Marinko2

  Komentirano: 25.1.2018. | 16:53

  1

  Gospodin "Novinar", autor ovog članka, je najblaže rečeno krajnje neupućen u stvarno zbivanje u Obrtničkoj komori. Nigdje se navode Ugovori o radu za plaću od netto 9000 kn gđe Željke Pergl te kojekakvi aneksi gdje joj praktički omogućeno da doživotno bude na poziciji tajnice Komore, a koje je sama pisala i sve skupa joj je potpisao i omogućio tadašnji predsjednik Komore gdin Zvonko Ćirić ( kojega ovdje nitko ne spominje, a kriv je nastalu situaciiu jednako koliko i gđa Željka). Radno mjesto tajnika Komore postoji i dalje , ali gđa Željka nema potrebnu stručnu spremu da ga obavlja budući da je radno mjesto spojeno sa radnim mjestom Stručnog suradnika za obrazovanje. Svatko tko je pogledao opis radnih mjesta u Komori, jasno mu je sve. Gđi Pergl je istekao mandat na mjesto tajnice i kada je shvatila da više neće moći biti plaćena 9000 kn, objektivno za nerad, počela se boriti svim silama da ostane u Komori i nastavi sisati novac obrtnika na sve moguće načine i bez obzira na posljedice po obrtnike, Komoru, itd. Također nitko ne spominje da gđa Pergl ima jako dobre veze sa svim sucima suda u Slav. Brodu te je stoga u njenom sporu sud u Slav. Brodu izuzet u jednom postupku, ali u svim ostalima nije. Drugim riječima, gđa Pergl sama "piše presude" kako joj to odgovara. Ovi silni postupci će se razvući sve do trenutka kada gđa Pergl ne stekne uvjete za mirovinu. Do tada će se promijeniti još nekoliko predsjednika Komore. Zaključno, jao onome koji naslijedi Jelenu Ivaniš na mjestu presjednika Komore!
  bubalu

  bubalu

  Komentirano: 12.1.2018. | 13:59

  2

  Liderska uloga u Komori??? Da nije žalosno bilo bi smiješno! Netko stvarno ima problem s riječnikom. Prvo novinar, pa tek onda Ona koja bi to htjela biti. Imam savjet: neka otvori obrt pa može biti što hoće i koliko hoće, ali bez dugogodišnje "masne" plaće koju su joj davali obrtnici, koje sada vuče po sudovima zbog vlastitog (ne)činjenja tajničkog posla. Zbog svih nedostataka sada se može tužakati do mirovine, jer svu manjkavost akata je sama proizvela, da bi čuvala fotelju u baroknom uredu sa skupim tepihom i telefonskom sekretaricom.
  12345

  12345

  Komentirano: 31.12.2017. | 20:09

  3

  Jerihon@ ako je izgubila mandat i nema za nju mjesta zašto nije dobila otkaz...a zašto nije smjenjena predsjednica koja nije legalno izabrana...netko ne radi svoj posao...ja i ti radimo..osim ako nismo oni koji su plaćeni da rješavaju ovakve nebuloze...mislim da postoji institucija koja može stati na rep ovim nenadoprcanim bakicama...ili nas novinar sve dezinformira...da iz svakog ovakvog članka proizađe kazna novinaru ili objektu pisanja nešto bi se postiglo...ovako, trla baba lan.... Možda se u Novoj nešto promjeni ;)
  X_faktor

  X_faktor

  Komentirano: 31.12.2017. | 17:41

  4

  Djelatnica ne mora iskoristiti to pravo iz odluke o godisnjem odmoru, bez obzira na rjesenje o godisnjem odmoru. Cirkus.
  dara_bubamara

  dara_bubamara

  Komentirano: 31.12.2017. | 17:04

  5

  Ako ima morala i karktera dati će ostavku, ali čini mi se da je Jeleni bitnija fotelja predsjednice i neto plaća od 3.000,00 kuna mjesečno (kao volonter) koju si isplaćuje. Odakle joj je pravo da iz proračuna komore naših obrtničkih novaca isplaćuje godinu dana plaću za nerad Perglovice. Razlog je jednostavan - 2018. je izborna godina i Jelena poduzima sve samo da Željka ne vidi što radi....i donosi ovakvu apsurdnu odluku koju svijet nije vidio. Dobro nas farba i šiša predsjednica i bez imalo srama maže oči svim obrtnicima da komorom upravlja manirom dobrog gospodara, da ali za sebe.
  jerihon

  jerihon

  Komentirano: 31.12.2017. | 16:31

  6

  123456,nisi skužio bit problema,Pergl je bila tamo prije Jelene, Jelena ima problema jer joj datumi završetka majstorskog ne odgovaraju sa izabranim mandatom.Tamo jedino znanje sa svim problematikama je rješavala Željka.....to što je ova želi skinuti a nemože je njen problem...može, ali ovakvim posprdnim odlukama......i onda odjednom novinarski senzacionalizam...zbog ovakve gluposti, Jelena mora dati neopozivu ostavku....
  duroo1

  duroo1

  Komentirano: 31.12.2017. | 12:39

  7

  Službena stranica HOK na kojoj je vidljivo da radno mjesto tajnika komore Brod nije ukinuto. Vec je radi Tatjana Tijan OBRTNIČKA KOMORA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE 35000 SLAVONSKI BROD, Petra Krešimira IV 46/1 Telefon: 035 447 017 Telefaks: 035 447 017 Web: http://www.okbp.hr e-Mail: ok.slavonski.brod@hok.hr Predsjednik: Jelena Ivaniš Tajnik: Tatjana Tijan https://www.hok.hr/adresar_pok_uo/obrtnicka_komora_brodsko_posavske_zupanije
  12345

  12345

  Komentirano: 31.12.2017. | 12:38

  8

  Jerihon@... nisam ja zadužen za biranje uhljeba...svi bi fotelju, a kasnije se nitko ne da iz nje..a tko je sposobniji nikad kod nas nije bio kriterij...ja mogu pisat gluposti, ako oni koji biraju izaberu glupane...a sad što se to financira iz naših džepova, sami smo si krivi...
  jerihon

  jerihon

  Komentirano: 31.12.2017. | 11:23

  9

  12345,pišeš gluposti.Perglovica je za ovu lumen u svakom pogledu.Uostalom, kakve su tu odluke donesene bez sudjelovanja svih obrtnika?Kako se može ići na putovanja u Pariz i ostale metropole?Na teret koga i čega'Gdje je ta famozna diploma o majstorskom ispitu?I Brkić bi pozavidio...To treba ukinuti kompletno kao u Tz,.....ili neka se sami financiraju....neka budu konkurentni....
  12345

  12345

  Komentirano: 31.12.2017. | 10:12

  10

  ...ne mogu joj dati otkaz, a njenog radnog mjesta više nema...a ona ne zna i neće raditi ništa drugo niti nigdje drugdje...zašto naslov nije...kako uhljeb prima plaću za nerad...u privatnom sektoru brzo bi bila preseljena na burzu rada...evo idem malo žalovat za svima koji dobivaju plaću, a ne daju im da rade i za uhljebima koji nažalost moraju na burzu rada uz milijunske otpremnine...šmrc.. Kad je natječaj za predsjednika komore da se prijavim...

  Broj komentara: 10

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  Objavili pisani dokaz

  Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  2.5.2018. | 22:22
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramite se'

  Vi

  'Sramite se'

  26.4.2018. | 23:00
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  Ratni profiter sikće da heroj laprda

  Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  5.4.2018. | 0:01
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  Na potezu su Šmital i Svirčević

  Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  4.4.2018. | 0:01
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  I previše je argumenata

  Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  3.4.2018. | 0:01
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  Tri dana prije 2018. Uskrsa

  S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  29.3.2018. | 22:50
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  Od drveća ne vide šumu

  U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  28.3.2018. | 22:45
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  Kad iz partera pljuneš na balkon

  Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  28.3.2018. | 0:01
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :