Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 22.8.2018. u 22:22
Prikaza: 3968
|

Grijeh mu je krivo parkiranje

Policajci premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina

root : Policajci premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina

Ne šuti dok sustav ili pojedinci u njemu zloupotrebljavaju položaj i ovlasti jer, budeš li nijem, sigurno ćeš i sam doći na red.

PROFESIONALNO novinsko izvještavanje o nekom događaju temelji se na zlatnom i zasad postojanom pravilu tzv. Pet W: Who - tko, What - što, When - kada, Where - gdje, Why - zašto i How - kako. Dakle, na pitanjima koja u svakoj vijesti trebaju imati odgovore. U onoj mjeri u kojoj nedostaju odgovori na tih pet pitanja, u toj mjeri je sama vijest invalidna.

'Kurčiti' se treba prozivanjem pokvarenih političara, popova, policajaca, odvjetnika, sudaca… kad napadaju druge, a ne tek onda kad postupaju protiv nas osobno.

Međutim, pored korektno napisane vijesti, od istih odgovora moguće je napraviti i tendencioznu odnosno potpuno izvrnutu informaciju. Ovisi to o znanju, karakteru i sklonosti svakog izvjestitelja o događaju.

Prilog novinarke Novog lista, Biljane Savić, jedan je od primjera pristrano napisanog članka u čijem je naslovu sublimiran njegov sadržaj: "Policajci kod Rijeke premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina. Grijeh mu je - krivo parkiranje".

Dakle, već u samom naslovu, poslana je poruka kako su policajci nepotrebno, zbog navodno krivog parkiranja, premlatili čovjeka pred očima žene i malodobnog sina, a da pritom nije iznesen slijed događaja. Na isti način, vijest su prenijeli svi veliki (hrv. mainstream) mediji.

Zbog izostanka informacija o tijeku događaja i tendencioznog isticanja njegovih posljedica, čitatelju ostaje tek nagađati što se ustvari dogodilo. Jedni će pomisliti kako je bahati '35-godišnjak' pružio 'aktivan otpor' nekom traženju policije, zbog čega su oni postupili adekvatno propisima, dok će drugi pomisliti kako je bahata policija prekoračila ovlasti te pretukla nevina čovjeka samo zbog toga što nije, odmah po njihovu nalogu, udaljio "vozilo koje je parkirao kod vatrogasnog doma u Klani, a koje je policiji iz nekog razloga smetalo". I sve to "pred ženom i sinom" koji je "satima kasnije plakao od šoka".

Kad opća pravila želimo podrediti osobnom egoističnom interesu

Mada je "sloboda pojedinca preduvjet slobode svih", zakone donosimo s primarnim ciljem ograničavanja osobnih i grupnih interesa štetnih po zajednicu u cjelini. Zbog toga, u sukobu između predstavnika zajednice i njezina člana, u pravu su zaštitnici općeg interesa. Sve dok se, opet u okviru institucija društva, ne dokaže suprotno.

Načelno, to što nimalo ne poštujem bivšeg šefa brodske Policijske uprave, Miju Kršića, bivšeg šefa Županijskog državnog odvjetništva, Stjepana Haramusteka, ili aktualnog kandidata za predsjednika Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Pavu Garića, ne daje mi za pravo odbiti Kršićevu zapovijed tijekom njegovog službenog postupanja (makar ta zapovijed bila u funkciji suspektnih interesa Zdravka Sočkovića) niti mi daje pravo ignorirati presudu suca Garića (makar ona bila u funkciji interesa notoprnog Ivana Rimca) sve dok su oni ovlašteni postupati (i) 'u ime države'.

U konkretnom riječkom slučaju, vjerojatno, policija je nešto zapovjedila, kasnije "premlaćenom, 35-godišnjaku", koji zapovijed nije poslušao nego je odlučio 'polemizirati' s 'organima reda'.

Člankom 127. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika  propisano je kako: "Policijski službenik smije uporabiti sredstva prisile … nakon što mjerama upozorenja i naredbi nije postigao cilj njihova izdavanja".

Drugim riječima, ako ne poslušate "naredbu" policajca, njemu je dopušteno prinuditi vas na njezino izvršenje primjenom sile o čijoj opravdanosti, vrsti i intenzitetu će odlučiti on sam. I, tako je u svim zemljama svijeta, pri čemu primjena u praksi uvelike ovisi o karakteru političkog sustava zemlje i garniture koja njoma upravlja. Zbog toga će 'Milanovićeva' policija izbjeglice na hrvatskim granicama dočekivati s 'toplim čajem', a 'Plenkovićeva' s 'hladnim pendrekom'.

Tijekom postupanja 'institucija' protiv nas osobno, nemamo pravo demonstrirati 'građanski neposluh'

Dakako, postoji mogućnost da policajca koji 'postupa' osobno poznajete kao običnog 'šupka', koji svaki dan 'kocka i pije', koji je 'neuredan', 'nekulturan' te po vašem mišljenju, 'sramoti struku i državu kojoj služi'.

I, kakve veze ima naše mišljenje o nekom policijskom službeniku - pogotovo u slučaju da ga nikad javno iznijeli nismo - s njegovim pravima i obvezama tijekom (ne)službenog postupanja prema vama. To što mi imamo nešto protiv nekog ili nečeg u sustavu, obvezni smo prijaviti 'institucijama' odnosno objaviti putem medija. Ako to ne učinimo iz nama znanih, obično oportunističkih, razloga - jer većina misli kako će svoje probleme riješiti putem svog policajca, suca, liječnika, političara, popa… izvaninstitucionalno - onda trebamo šutjeti kad sami dođemo 'na red'.

U svakom slučaju, tijekom postupanja 'institucija' protiv nas osobno, nemamo pravo demonstrirati 'građanski neposluh', jer u tom slučaju ne zastupamo opći nego osobni interes. A, kad mediji nečiji osobni ili partikularni interes pokušavaju predstaviti općim, obični su lašci i manipulatori, kao i junačine koje se kurče pred prijateljima, curom… ili kim već, verbalno ponižavajući policijske službenike tijekom njihova postupanja. Dakako, to se ne odnosi na organizirane prosvjede protiv (ne)postupanja pojedinca i/ili sustava.

'Kurčiti' se treba prozivanjem pokvarenih političara, popova, policajaca, odvjetnika, sudaca… kad napadaju druge, a ne tek onda kad postupaju protiv nas osobno. Kad napadnu nas, trebamo prvo pokušati problem riješiti na zakonit način, kroz institucije sustava, ma koliko one bile odraz stanja u društvu - ma koliko one bile lijene, neprofesionalne, korumpirane… Tad ćemo biti dobronamjerni i vjerodostojni, a ne samovoljni i egoistični.

Budemo li šutjeli i uzdali se u 'svog čovjeka', sigurno je, i sami ćemo doći na red

Neovisno o tome što se zaista dogodilo u općini Klana, vijest objavljena pod naslovom: "Policajci kod Rijeke premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina" je tendenciozna i šteti ugledu policije, bez obzira na nalaz kojeg će, vjerojatno, naknadno objaviti policijska interna kontrola. Vijest je vrlo štetna zbog toga što nije zasnovana na potpunoj informaciji o tijeku samog događaja, nego tek na dijelu njegovih posljedica.

Tako objavljena vijest, vrlo je štetna za formiranje javnog mnijenja o mjestu i ulozi represivnih tijela u društvu. Takve vijesti potiču negativan odnos prema obuzdavanju ljudskog egoizma, samovolje i uopće štetnog ponašanja pojedinaca u zajednici te relativiziraju protuzakonitost.

Vrlo često, zbog (i) neprofesionalnog postupanja službenih osoba, u drugi plan bude potisnut, ili potpuno marginaliziran, povod njihovu djelovanju. "Dok piješ vodu misli na izvor", kineska je poslovica. I, dakako, ne šuti dok sustav ili pojedinci u njemu zloupotrebljavaju položaj i ovlasti jer, budeš li nijem, sigurno ćeš i sam doći na red.

Indexovu "Eekskluzivnu snimku: Policijski obračun s Antunom Žeravicom" prenosimo u nastavku s pitanjem - Treba li bez fizičkog otpora postupiti sukladno zapovijedi policijskih službenika?
 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prljavi_Harry

Prljavi_Harry

Komentirano: 23.8.2018. | 16:14

1

Inače ima jedno 2g. kako ovdje nisam komentirao. Bio sam naravno pod drugim imenom kojemu sam lozinku već zaboravio pa sam napravio novi nick ali nisam zaboravio da sam s tobom i @gerilcem imao najžešće rasprave s tim da @gerilca više nema barem ne pod tim imenom.
Prljavi_Harry

Prljavi_Harry

Komentirano: 23.8.2018. | 16:00

2

Nisam @Stipe nego i iz drugih članaka u kojima se medicinska dokumentacija i policijsko izvješće podudaraju s ovim činjenicama. Ostalo izvan toga je jasno i zadnjoj budali. Nego de ti meni reci koji bi opravdani razlog ovako brutalnog premlačivanja trebao biti kada je u pitanju običan građanin koji nije čak ni naoružan? Taman i da je nasrnuo na njih policijske ovlasti se svode neutraliziranje prijetnje i privođenje a ne na divljačko cipelarenje.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.8.2018. | 15:37

3

Reprersivno prema nekima a s druge strane tatinim sinovima ništa,dosta čudni kriteriji
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.8.2018. | 15:33

4

Stipe,dovoljno si pametan da uočiš da to uopče nije bitno u državi poput ove postoje podobni i nepodobni nepodoban je ovaj mladić iako je možda zaslužio a s druge strane pogledaj kako se prema podobnima ponašaju u vinkovcima
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.8.2018. | 15:14

5

Harry - i ti si to sve saznao iz šturog Biljaninog članka. Svaka čast! Možda ti ipak bolje paše nick Vidovita Zorka?
Prljavi_Harry

Prljavi_Harry

Komentirano: 23.8.2018. | 14:20

6

Konji su bespotrebno prebili čovjeka zato jer su neadekvatno obrazovani kadrovi. To je činjenica i način izvještavanja od strane novinara je nebitan. Pretučeni je naravno pogriješio što nije postupio po nalogu policije ali profesionalno postupanje bi se svelo na stavljenje lisica i privođenje ali pošto se kod nas u policiji zapošljavaju polukriminalci onda to završi ovako. I na ovom području se osjete posljedice odlaska kvalitetnih kadrova pa se zapošljava svakoga ko se prijavi.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.8.2018. | 10:20

7

DA ,tebi se više sviđa kada sud maltene oslobodi čovjeka za dokazanu krivicu kao i ovog tipa danas iz Požege baš ste realni,sinkopa vlada. Da pitajte Vinkovčane o tuči neki dan i tko je priveden a tko je pozvan kao svjedok a možda je trebalo biti obrnuto
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.8.2018. | 9:45

8

Tekstovi poput ovog iz Novog lista u nrmalnih građana neće rušiti renome policije nego novinara i novinarstva. No, hrvtsko novinarstvo se već dugo ne želi opterećivati nepotrebnim pizdarijama - poput činjenica. Kome još to treba? Jako je malo vijesti gdje se autori trude donijeti što više činjenica iz što više izvora te bez svojih mudrosernih komentara prepustiti čitateljstvu neka samo zaključi o čemu se radi. Jasno je i zašto se to događa: takvim je novinarima potreban izniman trud, znanje i poštenje, a za posljedicu često trebaju/imaju 24/7 policijsku zaštitu i ispodprosječne plaće. Za bolju ilustraciju preporučam Hedlov roman "Ispovijedna tajna". Šuno je lakše sjediti doma pa svoje uratke i "vijesti" lansirati iz svoje udobne fotelje u dnevnoj sobi.
Znalac

Znalac

Komentirano: 22.8.2018. | 22:54

9

Novinarka Novog Lista BILJANA SAVIĆ. ..hvala i doviđenja.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke

SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

Bez okolišanja

Piše: Marija Radošević

Naši, a tuđi