Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 25.8.2018. u 9:00
Prikaza: 3181
|

Istovjetan posao, a duplo skuplji:

Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

root : Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječajŠkolska sportska dvorana na Jelasu otvorena u rujnu 2017.(Foto: SBplus/arhiva)

Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?

U netom objavljenom članku odgovorili smo zašto je kružni tok u ulici književnika i doktora Mile Budaka duplo skuplji od onog na spoju ulica Matije Gupca i Nikole Zrinskog. Utvrdili smo kako tome nije uzrok neupitno monumentalnija uloga Mile Budaka u hrvatskoj povijesti - u odnosu na uloge Matije Gupca i Nikole Zrinskog - nego razlika u veličini objekata. Prema našim spoznajama, u cijenama izgradnje ta dva rotora ništa sporno ne bi trebalo biti. Osim malo ozbiljnijeg (ne)opravdanog dizanja cijena u građevinarstvu hrvatske.

Međutim, cijene izgradnje dva puno veća objekta u Slavonskom Brodu itekako bi suspektne mogle biti. Naime, prema našim analizama, cijena izgradnje novih stanova za mlade i cijena izgradnje nove školske sportske dvorane - za koje je brodska Gradska uprava ovih dana okončala proces javne nabave - ili su posljedica  'kartelskog' dogovora ponuđača ili se nešto strašno ozbiljno dogodilo na tržištu građevinarstva. Toliko ozbiljno da to zaslužuje pozornost većih eksperata od onog kojeg na raspolaganju ima portal SBplus u potpisniku ovog priloga.

Fotografija Sandre Sandre.

Stanovi za mlade 24 posto skuplji

Naime, 2015. godine ugovoreni stanovi za mlade - koji su u međuvremenu izgrađeni i djelomično useljeni - imali su cijenu od 825,00 eura po metru četvornom. Isti izvođač radova, za istovjetne objekte, tri godine kasnije, Gradu je ponudio cijenu od 1.020,07 eura po metru četvornom. Dakle, svoje robe i usluge 'Gradnja slavonska' d.o.o poskupila je za 24 posto, mada je inflacija u tom vremenu bila manja od pola tog iznosa.

Ako investitor, Grad Slavonski Brod, i proguta poskupljenje izgradnje tih stanova, rast cijena koji se dogodio u ponudi za izgradnju dvodijelne školske sportske dvorane Osnovne škole Bogoslav Šulek, sigurno će mu zastati u grlu. Sve kad bi brodska Gradska uprava koristila i nešto za podmazivanja - a da koriste to bi represivna tijela HDZ već znala - ne postoji sredstvo koje bi im omogućilo bezbolno gutanje tako drastičnog poskupljenja roba i usluga koje je ugledna brodska tvrtka Šprajc THD ponudila u intervalu od samo dvije godine.

Sportska dvorana od istovjetne skuplja 86,2 posto po metru četvornom

Svojevremeno smo pisali kako su, nakon provedenog javnog natječaja, brodski gradonačelnik, Mirko Duspara, i predstavnici tvrtke Šprajc THD d.o.o., Tomislav i Hrvoje Šprajc, 15. svibnja 2016. godine, potpisali 7,3 milijuna kuna vrijedan Ugovor o izgradnji dvodijelne školske sportske dvorane Osnovne škole Hugo Badalić Područne škole Jelas. Dvije godine kasnije, ista ta tvrtka, istom investitoru, dvoranu veću od prethodne za 3,2 posto, ponudila je izgraditi za ukupno 92 posto veću cijenu, odnosno za 86,2 posto veću po metru četvornom u odnosu na prethodnu.

Međutim, to nije najspektakularnija informacija iz tog natječaja. Naime, i s tom cijenom, ponuda tvrtke Šprajc THD bila je niža u odnosu na ostale. Jer, također ugledna građevinska tvrtka, Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, ponudila je iste radove izvesti za 15.396.670,33 kuna, što je 119 posto više u odnosu na cijenu izgradnje takve dvorane prije dvije godine, dok treća tvrtka, Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova, koja na području Slavonskog Broda uglavnom djeluje kao podizvođač drugim tvrtkama, isti objekt ponudila je izvesti po cijeni od 16.892.708,91 kuna, što je za 132 posto više od cijene po kojoj je takav objekt izvela tvrtka Šprajc THD prije dvije godine na Jelasu. Sve bez 'tehničke zaštite' i 'opreme dvorane'.

Fotografija Sandre Sandre.

Nema inflacije, ima li razuma?

Budući da Hrvatska više nije u 'socijalističkom mraku' - kad su 'radnička klasa, seljaci i poštena inteligencija' kuće gradili kreditima čija vrijednost je za kratko vrijeme padala na razinu par kutija cigareta - inflacija je beznačajna, posljedično, takav bi trebao biti rast cijene rada i repromaterijala.

Zbog toga, držim sasvim legitimnim postaviti pitanje ponuđačima radova i investitoru: Je li u slučaju natječajnog procesa za izgradnju školske sportske dvorane sve normalno? Dakle sve i pritom mislim na radnje, a ne svi, jer ne mislim na ljude koji bi me mogli tužiti za uvredu časti, nanošenje duševnih boli, smanjenje dobiti i slično, da sam upitao: Jeste vi normalni?

Opreza radi, posebno ističem kako ne mislim da u ovom slučaju netko pokušava sebi ili drugome pribaviti protupravnu imovinsku korist dovodeći nekoga u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica kako bi ga naveo da učini nešto na štetu tuđe imovine.

Dapače, držim kako hrvatsko pravosuđu ima previše ozbiljnog posla da bi se bavilo neozbiljnim razmišljanjem o mogućem postojanju kartela u hrvatskom gospodarstvu i dolasku do "kruha bez motike".

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
malipariz

malipariz

Komentirano: 25.8.2018. | 22:01

1

Trebalo bi uzeti u obzir i činjenicu da se situacija na području građenja drastično promijenila. Kad su ovi prvi objekti nuđeni (prije 3 godine), bila je još uvijek kriza, a cilj izvođača je bio dobiti posao, pa makar i s malim gubitkom, samo da se opstane na tržištu. Sada, kad posla ima "k'o u priči", a radnika nije lako ni lasom uloviti, nudi se po cijenama, koje izvođaču garantiraju dobit. Pa nek' jauče, kom oči ispadaju!
Malisb

Malisb

Komentirano: 25.8.2018. | 16:05

2

Kada se uzima u obzir dvije dvorane,treba cijeli troškovnik pogledati a ne samo površinu.Velika je razlika u željezu,betonu,bloku i radu.Treba razmišljati i o većoj satnici radnika.
Stipe

Stipe

Komentirano: 25.8.2018. | 13:42

3

Ima logike, kako nema? Treba raditi što više građevinskih radova, jer nekretnine u Slavoniji nikada nisu bile jeftinije, a cijene radova nikada više. Što da radi jadni Mirko, ako u proračunu ima navedene te stavke? Da ne ispuni predizborna obećanja? Šalu na stranu, hrvatska politika, a posebno javne nabave svih vrsta su najveće zlo koje se moglo dogoditi ovom jadnom polupismenom, neobaviještenom narodu. Njihov se novac baca na sve strane, od luksuznih limuzina do grandioznih arena, školskih dvorana za škole sa sve manje djece i grandioznih prometnica za gradove sa sve manje stanovnika. No hvala bogu, svaki segment politike ima svoj djelokrug djelatnosti i ne može odgovarati za druge segmente. Ne mogu tako ni Duspara i Marušić odgovarati za brljave nacionalne politike koja nema ideje kako aktivirati hrvatski gospodarski preporod.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marinom Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

U neznanju ili ...

Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

26.9.2018. | 12:59
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

Pero Ćosić i ekipa drže:

Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

26.9.2018. | 0:02
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

Kad institucije ne rade svoj posao

Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

17.9.2018. | 0:01
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

Incident bez presedana

Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

12.9.2018. | 17:30
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

'Do istrage vaše ili naše'

Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

12.9.2018. | 0:01
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

(Ne)normalna tržišna pojava

Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

8.9.2018. | 18:18
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

Besprijekorna procedura

Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

5.9.2018. | 0:01
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

2.9.2018. | 0:01
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

1.9.2018. | 11:55
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

31.8.2018. | 22:10
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

Bez okolišanja

Piše: Marija Radošević

Naši, a tuđi

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :