Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 29.5.2018. u 14:00
Prikaza: 5597
|

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

facebook profil
Foto: facebook profilAdriana Bačić
 • facebook profil
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • facebook profil

Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

RADEĆI koordinirano na stvaranju otpora zahuktalom velikosrpskom hegemonizmu, hrvatsko krilo Službe državne sigurnosti (SDS) i Saveza komunista Hrvatske (SKH) osamdesetih godina prošlog stoljeća, privodili su kraju 'diferencijaciju' unutar sustava te čvrsto se povezali s nacionalističkom emigracijom i izvaninstitucionalnim prohrvatskim aktivistima u zemlji, da bi 1989. godine formirali "stranku opasnih namjera" - Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) - s ciljem stvaranja: "slobodne, demokratske i nezavisne države Hrvatske".

Istovremeno, na istom prostoru, od ljudi iz iste nomenklature, na istoj matrici, formirana je Srpska demokratska stranka (SDS) s ciljem 'ovaplođenja' velikosrpske ideje "svi Srbi u jednoj državi", na crti "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Oni koji nisu željeli postrojiti se u 'ustaške' redove iza Franje Tuđmana, jer je želio iskoristiti "povijesne silnice" s ciljem stvaranja 'Neovisne Države Hrvatske' (NDH) od jugoslavenskih prostora gdje su pretežito živjeli Hrvati, niti su željeli stati iza 'četnika' Jovana Raškovića, koji je želio iskoristiti moć 'otadžbine' i JNA u stvaranju Velike srbije, stali su uz 'komunjare' Drage Dimitrovića, čije ideje, demokratske iskorake i ljude, po gotovosti procesa, preuzeo je Ivica Račan - s ciljem formiranja hrvatske socijaldemokracije unutar konfederalne Jugoslavije, a ako to ne bude moguće onda 'Neovisne Demokratske Hrvatske' (NDH).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

'Odlučno možda'

Zahvaljujući mentalnom sklopu formiranom u vrhu partijske nomenklature tijekom 'Hrvatskog proljeća' sedamdesetih godina prošlog stoljeća, s potpunom sviješću kako je bio tek visoko rangirani partijski 'aparatčik' te zbog toga vukao 'dugi rep', Ivica Račan je ranih devedesetih, hodajući na prstima, manirom 'odlučno-možda', vodio 'ostatak ostataka' članova nekadašnje partije koji su, nominalno, hrvatski socijaldemokrati željeli postati. Budući da sam nije imao personalìtēt, Račan nije mogao stvoriti političku stranku koja bi imala prepoznatljivu agendu. Posljedično toj činjenici, hrvatski socijaldemokrati postali su politički aktivisti prepoznatljivi po vođi, a ne po ideji. Staru ideju (socijalističko samoupravljanje) prestali su slijediti, a novu nisu imali.

Vjerojatno, povjesničari će utvrditi kako je staloženi Račan bio idealan vođa SKH-SDP prije i tijekom Domovinskog rata, jer da je to bio netko drugi, možda, Tuđman ne bi uspio provesti 'pomirbu' između djece partizana i ustaša te s tako monolitnom mladošću ne bi izvojevao pobjedu u ratu.

U postračanovoj eri hrvatske pseudo socijaldemokracije, programsko beznađe postalo je potpuno vidljivo. Idejno impotentan, a operativno prepotentan, Račanov nasljednik, Zoran Milanović, do apstrakcije je ogolio socijaldemokratsku ideološku potku, a stranku pretvorio u stroj za proizvodnju politički podkapacitiranih i karakterno suspektnih sljedbenika - njega kao vođe, a ne ideje.  

Bez kristalno jasne ideje i lidera s pokrićem, a isključivo zbog borbe za osobne sinekure, počeo je bujati klijentelizam i na njemu utemeljena unutarstranačka personalno-klanovska podjela stranke. Zbog toga, na čelo stranke izabran je operativno i politički nedovoljno autoritativan (ne autoritaran) Davor Bernardić, koji nema jasnih i svima znanih temeljnih programskih teza, niti ima ljude s kojima bi mogao realizirati programe i projekte kako bi stranku izvukao iz gliba u koji je došla zahvaljujući dugogodišnjoj, prizemnoj, 'sitnosopstveničkoj', personalnoj fragmentaciji koja je stranku pretvorila u amorfnu masu svačega i ničega.

Postideološki ambijent

U takvom unutarstranačkom ambijentu provode se izbori za vodstva županijskih organizacija stranke i u Brodsko-posavskoj županiji.

U nedjelju, 27. svibnja, u večernjim satima, ali ne u mraku - kažu - zasjedala je Županijska izborna komisija koja je verificirala pravovaljane kandidature za sve funkcije: predsjednika, njegova dva zamjenika, Predsjedništvo i članove Županijskog odbora.

Ne prepuštajući ništa slučaju, a s ciljem maksimalno mogućeg manipuliranja nominacijama - "kandidati mogu povući kandidaturu poštom, telefaksom ili e-mail porukom najkasnije do 11. lipnja 2018. godine u 24,00 sati", stoji u 'Odluci o utvrđivanju pravovaljanih kandidatura...' koju je potpisala predsjednica Anita Aračić Pačić. Tko je sve i za što kandidirao se moguće je vidjeti i OVDJE

Mada je svaka nominacija važna, dakako, najvažnije je tko će biti izabran za predsjednika / predsjednicu, jer on/ona nije 'prvi/prva među jednakima' nego motorna snaga stranke u cjelini i mogući nositelj  izborne liste SDP-a za V. izbornu jedinicu s područja Brodsko-posavske županije.

Dva u pet

Kandidata je, zasad, pet. Zasad, jer nam naši izvori kazuju kako će zamjenica predsjednika Gradskog odbora SDP-a, Stribora Valente, i njegova bliska suradnica - Adriana Bačić (41), SSS, privatna poduzetnica - odustati od kandidature. Mada smo željeli provjeriti koliko je istinita informacija našeg izvora, u tome nismo uspjeli jer je gospođa Bačić prvo odbila dati izjavu prije objave svih kandidatura, a potom se ispričala jer će biti na putu "do petka".

Od ostala četiri kandidata dva su muškarca i dvije žene, dva državna činovnika i dvije poduzetnice, dva diplomirana pravnika i dvije tehničarke.

Ivan Guberac, dipl. iur. (45) zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede - Agenciji za plaćanje u poljoprivredi - jedan je od dvoje potpredsjednika Gradskog odbora SDP-a Slavonskog Broda.

Nikola Božić, dipl.iur. (51) zaposlen je u Policijskoj upravi brodsko posavskoj s radnim mjestom u Novoj Gradiški 'na civilnim poslovima'. Svojim dosadašnjim članstvom u SDP-u "nije ostavio vidljiva traga", čega je očito i sam svjestan jer tvrdi kako "se ne kandidira da bi pobijedio nego da ga članstvo malo bolje upozna".

Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Dvije ozbiljne kandidatkinje

Jozefina Birindžić strojarski tehničar i upravni pravnik, SSS (49) članica je SDP-a od 2007. godine, a prije raspuštanja 'organa upravljanja' i uvođenja 'prinudnog upravitelja' Stribora Valente (1. siječnja 2017.!) bila je članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a i predsjednica županijskog Foruma žena te stranke. Mada je u stranci ostavila vidljiv trag - u Predsjedništvu i Forumu - ova kandidatkinja široj javnosti je poznatija kao kolumnistica portala sbperiskop i direktorica 'Moj gastro' u okviru Udruge koja ne ostvaruje prihod niti sama prima plaću za svoj rad. Udana je i ima dvoje djece (21 i 25 godina).

- Mislim da su rezultati ovih komunalnih izbora pokazatelj da očito ne idemo u dobrom pravcu. Sebe smatram nekim recimo starijim dijelom SDP-a, iako u stranci nisam kao neki preko 20 godina. Na kandidaturu me ponukalo to što sam iz kuloara i od poznanika načula da nema onih koji su spremni nešto mijenjati, a jednostavno mi je žao bilo dići ruke od nečega što predstavlja dio mog života, moj svjetonazor. Ono što planiram napraviti u SDP-u, ako bih pobijedila, naravno, prvo nam je konsolidiranje, da vidimo u kojim općinama i gradovima što imamo. U dva grada situacija nam je koliko toliko jasna ali općine, kako smo imali godinu i pol i više imali zatišje i kako se nije radilo, nisam sigurna koliko u općinama uopće ima života - osim u ove tri gdje imamo načelnike. Ostale općine, a znate kako je, ako nitko ne zove i ništa se ne pita onda nitko ništa i ne radi. Tako da se mora prvo pregledati teren što u stvari imamo, a onda jednostavno raditi. Jer ništa drugo nema. Moramo se vratiti socijaldemokraciji i radu i predstavljanju nekih programa koji bi trebali biti za život u Slavoniji za život na ovom našem području, da vratimo ono da se može živjeti i od poljoprivrede i od poštenog rada i da mladi ne odlaze. Naravno to zvuči vrlo jednostavno ali nije nimalo jednostavno za odraditi, a mislim da mladi odlaze i zato što ne vide nikakvu alternativu svemu što se događa. - za SBplus kazala je Jozefina Birindžić.

Marina Opačak Bilić (28) građevinska tehničarka SSS, član SDP-a od 2015. godine i županijska vijećnica te stranke. Od završetka srednje škole je zaposlena, a zadnje četiri godine obnaša dužnost direktora u obiteljskoj tvrtki Feliks regulacija, čiji je temeljni kapital 29 milijuna kuna. S 30-ak  zaposlenih ostvaruju ukupan godišnji  prihod od 26 milijuna kuna. Udana je i ima troje djece (5, 6 i 7 godina).

- Budem li izabrana za predsjednicu, prvi korak će mi biti ujedinjenje razmrvljene stranke na području cijele Županije. Uvjerena sam kako će mi stečeno iskustvo u profesionalnom radu koristiti da uspješno završim tu prvu zadaću. Nema te oblasti u kojoj će rezultate ostvariti razjedinjena ekipa. Samo zajedništvom svih znanja i vještina moguće je uspjeti. Ideologijom nisam opterećena, interesira me pokretanje i provođenje projekata koji mogu poboljšati uvjete rada i života na području naše Županije i Hrvatske u cjelini. - za SBplus kazala je Marina Opačak Bilić.

Pobjedit će bolja menadžerica

Ako/kad Adriana Bačić, iza koje stoji Stribor Valenta i njegov dio brodsko-posavskog SDP-a, odustane od kandidature, a članstvo uvidi kako iza dvojica državnih činovnika, Ivana Guberca i Nikole Božić, ne stoji nitko - jer su se kandidirali bez ičije potpore - ostat će tek dvije ozbiljne kandidatkinje: Jozefina Birindžić, koju javno podupiru članice unutarstranačke frakcije "Pozitiva", i  Marina Opačak Bilić iza koje, vjerojatno, stoje i birači njezina brata Tomislava, koji je na zadnjim unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO SDP-a, u prvom izbornom krugu, pobijedio protukandidate: bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i bivšeg ravnatelja brodske bolnice Tihomira Biščevića.  

Uglavnom, nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijediti menadžerica koja bude imala bolji tim.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  grgasb

  grgasb

  Komentirano: 30.5.2018. | 23:42

  1

  Bude Buljanka?
  Jablanovi_kraj_Gloge

  Jablanovi_kraj_Gloge

  Komentirano: 30.5.2018. | 20:08

  2

  Pa zar skoro baš svi - SSS ? Nisam nikakav elitist, ali ipak, ljudi !
  brodskasova

  brodskasova

  Komentirano: 30.5.2018. | 15:40

  3

  Svibanj; I onda je svizac smotao čokoladu
  Svibanj

  Svibanj

  Komentirano: 30.5.2018. | 9:15

  4

  Niti će Juga, niti Tomina sestra biti predsjednice...ako Bačićka ostane kandidat onda je sasvim jasno da će ona biti izabrana za predsjednicu, ako ne, vjerujem da će tada od strane Striborove ekipe biti podržan Ivan Guberac.
  Kropotkin

  Kropotkin

  Komentirano: 30.5.2018. | 8:10

  5

  @posteni G. "Posteni" po Vama bi izgleda najbolje bilo ostaviti status quo u SDP-u, sastavljen od uhljeba i parazita da dalje trune dok ne postane marginalna stranka. Problem razmišljanja mnogih popust Vas je što u privatnicima vide kulake i babaroge, a ne pokretače gospodarstva, za razliku od apartčika uvaljenih u fine državne fotelje
  Jugo_slaven

  Jugo_slaven

  Komentirano: 29.5.2018. | 22:03

  6

  S malim zakasnjenjem cestitam svima Drugovima i Drugaricama Dan Mladosti,uz drugarski pozdrav,za koga za TITA. https://net.hr/danas/hrvatska/tito-zlocinac-ili-veliki-drzavnik-cia-bi-se-na-brutalnost-udbe-samo-nasmijala-a-nasi-politicari-bi-od-tita-morali-nauciti-jednu-stvar/
  Vertex

  Vertex

  Komentirano: 29.5.2018. | 16:32

  7

  Ovo je već za rubriku vjerovali ili ne ili onu staru: pa ljudi moji jeli ovo moguće? Stribor, Tomo i Bačićka u kombinaciji. Može li sdp pasti dublje? Starleta, bizmismen i inženjer prava u novom nastavku sdpovog Alanforda, čekamo nastavak. Blažen bio hdz!
  posteni

  posteni

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:58

  8

  Teško je ne primijetiti da je cilj školovane ljude (dipl. pravnike) napraviti nebitnim marginalcima, a one druge... uspješnim menađericama ??!! O obitelji Opaćak valjda svi u Brodu znaju sve osim autora teksta.Nije mi jasno gdje mu je nestala svijest. Bit će da je Tomo zakupio oglasni prostor pa je odjednom baba postala rumena djevojka... pardon... menager :). Jasno je da je cilj dovesti Tomu...tj Tominu sestru u drugi krug sa Jozefinom gdje će ju oba (čitaj Tomina sestra) pojesti glasovima koje je braco osigurao. Čudi me da se autor u cijelom tekstu nije zapitao treba li nam takav SDP...treba li nam takva država. Gospodin Zovak samo glumi intelektualca... On to u svojoj srži nije. Pokušao je biti i menager... ali to nije kao što to nije niti Tomina sestra... a niti Jozefina koja je vjerojatno jako sretna što je "favorit". Jedino nije svjesna da joj kopaju rupu i da baš nju žele u drugom krugu. Bilo koji drugi scenarij je jako poguban za operaciju koju menager Tomo provodi. I onda se pitamo... zašto nam djeca odlaze. Zahvaljujući pravosuđu, menagerima... i prodanim nazovi novinarima
  mrki55

  mrki55

  Komentirano: 29.5.2018. | 15:14

  9

  Jozefina!!!

  Broj komentara: 9

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

  Iz jedne brodske trgovine

  Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

  16.10.2018. | 0:01
  Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
  Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

  Što je gore - stanje ili njegov opis?

  'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

  13.10.2018. | 13:10
  Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
  Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

  U društvu Kolinde Grabar Kitarović

  Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

  10.10.2018. | 22:45
  Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
  Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

  Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

  Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

  10.10.2018. | 0:01
  Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
  Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

  Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

  Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

  2.10.2018. | 0:01
  Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
  Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad crveni crne košulje obuku

  U ratu mali miševi u miru velike ustaše

  Kad crveni crne košulje obuku

  1.10.2018. | 0:01
  I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
  I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

  'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

  Krmak

  27.9.2018. | 0:01
  Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
  Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

  U neznanju ili ...

  Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

  26.9.2018. | 12:59
  Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
  Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

  Pero Ćosić i ekipa drže:

  Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

  26.9.2018. | 0:02
  Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
  Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  Kad institucije ne rade svoj posao

  Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  17.9.2018. | 0:01
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  Incident bez presedana

  Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  12.9.2018. | 17:30
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  'Do istrage vaše ili naše'

  Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  12.9.2018. | 0:01
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  (Ne)normalna tržišna pojava

  Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  8.9.2018. | 18:18
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  Besprijekorna procedura

  Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  5.9.2018. | 0:01
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

  Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  2.9.2018. | 0:01
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

  Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  1.9.2018. | 11:55
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

  Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  31.8.2018. | 22:10
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  IMAMO SLUŽBENU INFORMACIJU

  Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  29.8.2018. | 16:00
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  'Kad trojica kažu pijan si - valjaj se'

  Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  26.8.2018. | 23:00
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  Istovjetan posao, a duplo skuplji:

  Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  25.8.2018. | 9:00
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

  Bez okolišanja

  Piše: Marija Radošević

  Naši, a tuđi

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :