Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 2.3.2018. u 0:01
Prikaza: 3678
|

Brodska gradska uprava tvrdi:

'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

Pored toga što su onomad kazali da je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi, ustvari, laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.

Nakon izuzetno važne teme o kojoj su brodsko-posavski županijski vijećnici satima kvalitetno raspravljali 27. veljače, a potom donijeli ad hoc Odluku - kako ne žele štititi najvrjednije prirodno bogatstvo građana Brodsko-posavske županije, njihovu vodu - donijeli su još jednu čudnu odluku, iz koje je vidljivo kako niti ovaj saziv Županijske skupštine, kad god to može, ne preza svojoj volji podčiniti neki od zakona i/ili demokratskih postulata. Dapače, vladajuća vijećnička frakcija niti ne pokušava prikriti stupidnost nekih svojih postupaka i odluka.

Nakon što su digli ruke od vodocrpilišta Sikirevci, pod drugom točkom dnevnog reda, kao jedno od važnijih pitanja za boljitak Županije, skupštinska većina donijela je odluku da, na 45 dana, odgađa imenovanje ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja - mada je natječajni proces u potpunosti okončan, a Dan D - njegovo ustoličenje - određen za 1. ožujak. Naime, aktualno mezimče brodskog HDZ-a i njihov zadnji kandidat za brodskog gradonačelnika, Hrvoje Špicer, nakon 16 godina upravljanja najvažnijom brodskom ustanovom u kulturi, KKD "Ivana Brlić Mažuranić", očito, teško se od nje odvaja, a ravnateljsku fotelju Muzeja Brodskog Posavlja, izgleda, ne doživljava kao uspon u svojoj profesionalnoj karijeri.

Predsjednik Muzejskog vijeća sjednicu proglasio tajnom "zbog zaštite podataka prijavljenih kandidata" (sic!)

Tko javne poslove tajno radi, namjere mu nisu čiste  

Uglavnom, na 3. sjednici Muzejskog vijeća, kojeg čine predsjednik Branko Godić i članovi: Mario Lovrić, Karolina Lukač, Ivana Maruščak i Tomislav Šimundić, održanoj 19. siječnja 2018. godine, "razmatrane su prijave pristigle na natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja".  Iz Zapisnika je vidljivo kako je predsjednik sjednicu proglasio tajnom "zbog zaštite podataka prijavljenih kandidata" (sic!)

Pet dana kasnije, 24. siječnja, na 4. sjednici, "nakon pribavljenog mišljenja Stručnog vijeća, Muzejsko vijeće je podržalo kandidaturu Hrvoja Špicera za ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja".

Sve one koji bi tvrdili kako je Muzejsko vijeće tako odlučilo iz političkih razloga, moguće je demantirati mišljenjem Stručnog vijeća Muzeja kojeg čine: Ivana Artuković Župan, Ivanka Bunčić, Ivanka Cafuta, Mario Kauzlarić, Josip Lozuk, Karolina Lukač, Ivana Maruščak i Lidija Miklik Lozuk.

Naime, osam (od devet) članova toga tijela demonstrirali su odbojnost prema kolegici i aktualnoj ravnateljici Danijeli Ljubičić Mitrović jer za njezin izbor nije glasao nitko, pet ih se uzdržalo od glasovanja, a protiv njezina izbora bilo je troje članova. Protukandidat, Hrvoje Špicer, zeru je bolje prošao. Za njegov izbor bio je jedan član, a od glasanja se uzdržalo ostalih sedam. Protiv nije bio nitko.

Spletkaroš i manipulator?

Dakle, mada s bijednom potporom od samo jednog stručnjaka iz Muzeja, Vijeće je Špicera lege artis Županijskoj skupštini nominiralo za ravnatelja Muzeja. I to bi bilo to, s obnašanjem te časne dužnosti trebao je započeti 1. ožujka da nije, od nedavno poznatog, talenta Hrvoja Špicera na kojem bi mu mogli pozavidjeti najvrsniji spletkaroši i manipulatori.

Partija je odlučila svome mezimcu ispuniti i tu želju te su aktualnu ravnateljicu Muzeja, kojoj je mandat istekao 1. ožujka, imenovali za v.d. ravnateljicu na rok od 45 dana - do 15. travnja, a ona je prihvatila to učiniti.

Budući da mu ravnateljski mandat u KKD "Ivana Brlić Mažuranić" istječe 15. travnja, a od te fotelje se nije želio rastati niti jednog sata, kamoli 45 dana prije roka, HDZ-ov uglednik od stranačkog vodstva je zatražio neka njegovo imenovanje za ravnatelja Muzeja prolongiraju za 45 dana (vidi prilog). 

Sukladno običaju u svim obiteljima, Partija je odlučila svome mezimcu ispuniti i tu želju te su aktualnu ravnateljicu Muzeja, kojoj je mandat istekao 1. ožujka, imenovali za v.d. ravnateljicu na rok od 45 dana - do 15. travnja, a ona je prihvatila tu čast.

Mada je pomalo neobično da izabrani ravnatelj ne želi preuzeti funkciju onoga dana kada je - sukladno natječaju - to trebao učiniti, još neobičnije je da to nije naveo u svojoj kandidaturi. Ono pak što je potpuno čudno, jeste činjenica da je Špicer o svojoj odluci obavijestio Muzejski savjet trideset dana nakon njihove odluke da ga Županijskoj skupštini predlože za ravnatelja i samo dva dana prije održavanja te Skupštine.

Poslastica od obrazloženja

Prava poslastica pak nije obrazloženje kojim je Špicer svoj postupak opravdavao Muzejskom vijeću u dopisu od 25. veljače 2018. godine (vidi prilog) nego ono koje je "šefovima" iznio usmeno. Parafraziramo što su javno kazali: "Kako do sadašnjeg poslodavca nije mogao doći, nije niti mogao zatražiti prijevremeni raskid ugovora o radu na određeno vrijeme".

Drugim riječima, Špicer je ustvrdio kako ga gradonačelnik Mirko Duspara i Upravno vijeće KKD Ivane Brlić Mažuranić, na funkciji ravnatelja žele zadržati do zadnjeg dana mandata, mada već imaju izabranu ravnateljicu - koja "kao napeta puška" čeka novi izazov - odnosno, kao da nisu javno kazali kako im je "Špicer nebitan".

Ipak, želeći provjeriti: je li moguće da Špiceru ne dozvoljavaju napustiti funkciju ravnatelja do isteka zadnjeg dana mandata, pismeno, zamolili smo Gradsku upravu neka nam odgovore: "Zbog čega gradonačelnik ne dozvoljava ravnatelju KKD "Ivana Brlić mažuranić" otići s funkcije ravnatelja prije isteka mandata, kako bi mogao preuzeti funkciju ravnatelja Muzeja na koju je nedavno izabran?".

'Iznesene neistine gospodina Špicera držimo njegovom produženom kampanjom u kojoj on nastavlja kompromitirati sebe i stranku u čijoj je funkciji, mada im je zajednički cilj bio dezavuirati gradonačelnika'

"Špicerove izjave u potpunosti su neistinite"

"Izjave gospodina Hrvoja Špicera kako 'ne može doći do gradonačelnika' u potpunosti su neistinite jer se ni na koji način nije obratio gradonačelniku Mirku Duspari. Odnosno, nije to učinio ni pisanim niti usmenim putem, ni izravno niti neizravno putem Ureda gradonačelnika.

Isto tako, nije se obratio ni Upravnom odjelu za društvene djelatnosti niti Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu Grada Slavonskog Broda.

Hrvoje Špicer nije nikada zatražio od Grada Slavonskog Broda raniji raskid Ugovora o radu vezano za mjesto ravnatelja KKD „Ivana Brlić Mažuranić", a kako bi ranije preuzeo funkciju mjesta ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja.

Stoga, iznesene neistine gospodina Špicera držimo njegovom produženom kampanjom u kojoj on nastavlja kompromitirati sebe i stranku u čijoj je funkciji, mada im je zajednički cilj bio dezavuirati gradonačelnika tvrdnjom kako "ne dozvoljava" njegov raniji prelazak s funkcije ravnatelja KKD „Ivana Brlić Mažuranić" na funkciju ravnatelja Muzeja".

Dakle, pored toga što su onomad kazali da je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi, ustvari, laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Petar Bašić

  Petar Bašić

  Komentirano: 4.3.2018. | 13:43

  1

  1 glas za i 7 suzdržanih nije "pozitivna preporuka stručnog vijeća" i samim time je imenovanje protuzakonito (trebalo je ponoviti natječaj)...Inače, puno više smeta što je prošli put između kustosice Ljubičić Mitrović i povjesničara izabrana struka a sada između te iste više kustosice Ljubičić Mitrović i profesora glazbenog izabran potonji "jer se ne treba držati struke kao pijan plota"... U materijalima za županijsku skupštinu stavljen je i program rada novoizabranog ravnatelja: ima točno 4 stranice, bez ijednog konkretnog prijedloga kako postaviti ustanovu na noge, stručno ili u smislu samostalnog financiranja (jer svake godine dobiju milijune koje potroše na plaće i to je to)... Moj program je prije 4 godine (a i prije 8 i prije 12 godina! - slobodno mogu ponuditi onaj od prije više od desetljeća jer se nijedna(!) mjera nije provela!) bio puno konkretniji na 30tak stranica s konkretnim mjerama - nitko ga nije ni pročitao...
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 2.3.2018. | 23:02

  2

  mini_star@ . .kažeš da komentiram s posla...Pogledaj vrijeme upisa mojih komentara i vidjet ćeš da nisam zaposlenik grada. Ja volim ovaj grad i želim pisati istinu o njemu, ne želim ga prepustiti vašim lakomim šapama. Narod je, na vašu žalost, shvatio tko pravi opstrukcije u ovom gradu...To su HDZ-enjare, koje ti predstavljaš.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 2.3.2018. | 22:53

  3

  mini_star@ .. na tebe ne vrijedi trošiti vrijeme. Sve što je ovdje napisano, a u suprotnost je s tvojim načinom razmišljanja, tebi je neprihvatljivo. Podatak koji je dolje napisan istinit je i provjerljiv. Brod-plin koji je naslijedio bivšu "Toplinu" s preko 75 radnika, sveo je taj broj na 45 radnika. "Komunalac" ima rastezljiv broj radnika, jer radovi ovise o godišnjem dobu. Što se tiče službenika nema velikih promjena, iako obim poslova iz godine u godinu raste. Povećavaju se gradske površine koje zahtjevaju stalno održavanje. Što se tiče Vodovoda, slična je situacija kao i u Komunalcu. Njihov su najveći problem stare vodovodne cijevi, stare preko 50 godina sve češće pucaju i zahtjevaju žurnu sanaciju, popravak. Kada se Brod uspoređuje s drugim gradovima istog broja stanovnika i slične površine, imamo dvostruko manje radnika, djelatnika nego je to slučaj u tim drugim, sličnim gradovima. Malo se potrudi i provjeri. Sve je provjerljivo. Na kraju jedan primjer: Vinkovački distributer topline ima tri puta više zaposlenih od našeg Brod-plina, a puno je manji grad od Broda. Što se tiče troškova koje mi snosimo za vodu, komunalčevog održavanje grada, kao i grijanje naših stanova, oni su u odnosu na druge slične gradove puno manji. Na kraju se ipak mora priznati, sve bi bilo puno lakše da su plaće, ne samo u Brodu, nešto veće. No, to je odraz naše sveukupne ekonomske situacije, koju već više od 20 godina vodi tvoj voljeni HDZ.
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 2.3.2018. | 22:12

  4

  To sto okrecete pricu na drugu stranu ne pomaze. Meni je samo zao sto su ljudi postali inertni na sve sto nam adz servira. A svaki dan sve vece gadosti nam serviraju, uzimaju vodu, sveuciliste, izdaju dokumente bez potrebne dokumentacije. Gdje vam je granica ljudi da konacno popi....te??
  mini_star

  mini_star

  Komentirano: 2.3.2018. | 19:22

  5

  Babo u poglavarstvu mijenja njiove svojima. Nedavno je otpuštao djelatnike zbog navodnih viškova, sada neprestano zapošljava na ista radna mjesta. Nego, kako stojimo s Gradskim poduzećima, koliko je djelatnika naslijedio a koliko ih ima sad, ulizice Babina? O tome ni zuc. Nemate šta raditi u toku radnog vremena na izmišljenim radnim mjestima nego komentirati na portalu? Zanimljivo koliko Babina podrška pada preko vikenda kad nemate „slobodnog“ vremena za komentiranje.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 2.3.2018. | 18:16

  6

  Koliko je meni poznato u gradskom poglavarstvu sada radi 80 djelatnika...Duspara je naslijedio njih preko 120...50 djelatnika manje, nije to cifra koja se može zanemariti. Građani sada plaćaju cca 4.000.000 kuna godišnje manje za "uhljebe" kako tamaris piše...Kakvo je stanje u županiji po ovom pitanju? Da li se tamo promijenio broj zaposlenih na manje? tamaris, imaš li podatak za njih? Zasigurno znam da su pojedinci u županiji, koristeći županijski proračun, kojega pune građani županije, doktorirali na račun sirotinje. Probajte vi, kao obični građani, tražiti da vam županija plati, financira vaš doktorat. Malo sutra (malo morgen, znao je govoriti Milošević). Kakve smo stručnjake nakon toga dobili vidimo iz plasmana naše županije na listi uspješnih županija...Nalaze se na pretposlednjem mjestu.
  X_faktor

  X_faktor

  Komentirano: 2.3.2018. | 17:57

  7

  Ravnatelj izabran samo s jednim glasom za, ostali suzdržani? Dobro kakvi to fikusi sjede u tom vijeću?
  t2991

  t2991

  Komentirano: 2.3.2018. | 14:33

  8

  istovari....profesionalni uhljebi su osobe koje su započele karijeru u državnim službama, promijenili nekoliko službi i sada misle da je njihovo prirodno pravo da ostanu do penzije državni službenici. Smatraju da su drugi koji ne mogu dobiti posao u državnoj službi ili koji rade kod privatnika zapravo nesposobne osobe koje se ne znaju izboriti za sebe. Za ove tvoje prijatelje nemam dovoljno podataka da bih ih nazvao profesionalnim uhljebima.
  Brada5

  Brada5

  Komentirano: 2.3.2018. | 13:55

  9

  Tog propalog kandidata Spricera treba prujaviti na BIRO ili da se prijavi u sezonu,.Nitko na svijetu nije nezamjenjiv.A inace Bricka je procvala za vrijeme njegovog mandidata mos mislit.Propali kandidat Adz,lako je za Spricera jadan obican narod .Pozz svima iz zemunice
  istovari

  istovari

  Komentirano: 2.3.2018. | 11:09

  10

  t2991... mislio si na uhljebe u Arhivu i poglavarstvu ?

  Broj komentara: 15

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  Ratni profiter sikće da heroj laprda

  Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  5.4.2018. | 0:01
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  Na potezu su Šmital i Svirčević

  Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  4.4.2018. | 0:01
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  I previše je argumenata

  Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  3.4.2018. | 0:01
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  Tri dana prije 2018. Uskrsa

  S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  29.3.2018. | 22:50
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  Od drveća ne vide šumu

  U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  28.3.2018. | 22:45
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  Kad iz partera pljuneš na balkon

  Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  28.3.2018. | 0:01
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  Pragma ugušila ideologiju

  Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  26.3.2018. | 0:01
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  'Kulturocid na Hrvatskom domu'

  Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  16.3.2018. | 0:01
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  Rat Upravitelja stambenih zgrada

  Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  12.3.2018. | 11:00
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te vlasnika i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  Ustavni sud 'oprao ruke'

  Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  28.2.2018. | 17:25
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

  Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  23.2.2018. | 23:00
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  Vijest desetljeća

  Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  21.2.2018. | 23:00
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  Četiri puta ih je više nego u SFRJ

  Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  21.2.2018. | 12:12
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  Za isti propust različite sankcije

  Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  17.2.2018. | 15:00
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  Razlika između države i kolonije

  Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  12.2.2018. | 0:01
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  Mada političar i kočijaš to često žele

  Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  4.2.2018. | 0:01
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :