Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 21.2.2018. u 12:12
Prikaza: 3996
|

Četiri puta ih je više nego u SFRJ

Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaJosip Grgić, direktor Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje
 • SBplus/arhiva
 • Političko teritorijalna podjela 1.12.1956

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

REPUBLIKA Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, odnosno, 555 jedinica lokalne samouprave, dok je 1956. godine imala 299 općina i 69 gradova. Dakle, nešto manje.

Mada ne u istom omjeru, stanovništva je također više danas nego ga je bilo tada. Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj živi 4.284.889 ljudi, dok ih je 1956. godine bilo 3.935.692. Bezmalo, koliko je danas Hrvata u njoj (3.874.321- odnosno 90,42 posto).

Za razliku od zemlje u cjelini, područje koje medijski pokriva (i) SBplus, ne samo gospodarski nego i demografski, dobrano je ruinirano.

Tek samoupravna i državna birokracija bujale su kao gljive poslije kiše.

Netom prije nego će progresivne političke snage u hrvatskoj "upaliti svjetlo", na području tadašnje općine Slavonski Brod (od Lužana do Slavonskog Šamca) samouprava se odvijala u okviru samostalnih naselja - Mjesnih zajednica - bez zaposlenih.

Svih 65 općinskih službenika, radnika i funkcionara 1990. godine bili su smješteni u sadašnjoj zgradi Županije, a servisirali su samoupravne potrebe 103 tisuće stanovnika. Pritom, Skupština općine raspolagala je s proračunom (hrv. budžetom) vrijednim ondašnjih 4.971.482 USD (2018. god. 29.828.892,00 kn). Prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila je 1990. - 684 DEM; 1992. - 194 DEM)

Fotografija Sandre Primorac.

Funkcionalno, tadašnja općina bila je "država u državi". Imala je Općinski sud, Općinsko odvjetništvo (hrv. tužilaštvo) Općinsku policiju, Općinsku poreznu upravu, Općinsku inspekciju, Općinski ured obrane i zaštite, Općinsko školstvo i zdravstvo... te druge institucije i ustanove pod izravnom ingerencijom općinskih vijećnika (odbornika) i/ili delegata Samoupravnih interesnih zajednica i drugih oblika samoupravljanja. Bio je to u svijetu jedinstven, samoupravni, društveno-politički sustav. Dakako, sve su nadzirali "čuvari revolucije", Općinski komitet Saveza komunista i druge "društveno-političke organizacije".  

Po izlasku iz "socijalističkog mraka", četvrt stoljeća, s jedne strane zaostajali smo u gospodarskom razvitku u odnosu na druge neslavonske županije i/ili europske regije, a s druge strane, posljedično i tome, demografski smo posrnuli do te mjere da je i katolička Crkva postala zabrinuta za stanje izvora njezina bogatstva.

Jedina oblast u kojoj (i) ovaj prostor buja jeste teritorijalno cijepanje lokalne samouprave i zapošljavanje birokracije u njoj. U odnosu na socijalizam - koji je sam po sebi bio napredan u proizvodnji činovnika, ovdašnji kapitalizam otišao je korak dalje. I to ne samo zbog istinitosti teze jednog od svjetskih uglednika (čije ime, na ovim prostorima, nije uputno spominjati) kako birokracija ima svojstvo samoreprodukcije.

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300.

Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

Pored činjenice da nam je država postala perverzno korumpiran polit-birokratski mastodont i po tome zauzela drugo mjestu u Europi, što niti totalitarni samoupravni socijalizam nije dosegao, Ona, etatizirana sveta Država, za sebe je prigrabila 95 posto društvenog bogatstva i, putem njega, kontrolira sve pore života i razvoja zajednica - od Belog Zagreba do Crnog Potoka. Nitko, apsolutno ništa ne može učiniti niti postići bez "svoga" čovjeka u Zagrebu.

Upravo zbog neviđene koncentracije političke i administrativne moći u metropoli, bujanje lokalne birokracije je groteskno.

Na žalost većine, posebno pitomih Slavonaca koji se u postratnom vihoru novokomponiranog hrvatskog moralnog kodeksa nisu "snašli", ovdašnji prostori su dodatno materijalno i demografski osakaćeni.

Mada bi materijalna osakaćenost ovih prostora - uvjetovana prije svega idiotskim politikama centralne vlasti i oportunističkim držanjem "Crkve u Hrvata" - mogla biti nekakvo opravdanje za bujanje zapošljavanja (hrv. uhljebljavanje) ovdašnjih ljudi u lokalnoj samoupravi, državnoj upravi te njihovim institucijama, ustanovama i tvrtkama, razmjeri su toliko veliki da niti opća devastiranost prostora to ne opravdava. Dapače.

Od 2010., sinonim "uhljebništva" na području Brodsko-posavske županije bili su direktori Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje. Aktualni polit-gospodarski lider koji obnaša (i) tu dužnost jeste izvjesni Josip Grgić, samosvjesni uglednik iz redova HDZ-a.

O tome koliko je velik problem teritorijalna usitnjenost i kadrovska prekobrojnnost lokalne i državne birokracije na ovim prostorima, pisali smo vrlo često. I OVDJE

U nastavku donosimo tablicu trenutnog stanja na čiji sadržaj su - temeljem našeg upita svima - reagirali predstavnici tek četiri općine. 

ISPRAVCI:
1. Općina Velika Kopanica ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 4 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 488.319,40kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 10.173.125,00 kn.
2. Općina Slavonski Šamac ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 5 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 462.964,01kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 7.716,06 kn.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  raso1

  raso1

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:56

  1

  Niko da spomeni da je taj Grgić bio talentirani nogometni sudac.Ha ha zajebancija.Bio je čak lošiji i od Ivice Sočković.
  bond900

  bond900

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:34

  2

  venom@ jebo te on,vodi ga kuci ako ti je dobar!! To je obican Galovicev potrcko,kad su izbori zove telefonom da se izlazi na izbore,prijeti tko nece itd...i onda se zapitamo zasto nam mladez odlazi van...ako nisi clan kradezeovske mafije nemozes nigdje posao ni dobiti...kad procitam nesto ovako povraca mi se... i da veliki Rvatina i kradezeovac a svakog vikenda na cajkama
  Gregor

  Gregor

  Komentirano: 21.2.2018. | 20:20

  3

  Grga zvani “ništ koristi”! Takav je bio kao predsjednik mladeži,takav je bio kao predsjednik Rimca,totalno nebitan...ali lik ima direktorsku plaću,naplatio je svoj “rad”,jednako “efikasno” radi i u svom poduzeću... idealan za sabor na sljedećim izborima :-)
  venom

  venom

  Komentirano: 21.2.2018. | 17:40

  4

  Šta serete o čovjeku kojeg ne poznate obična ruljo golgotska!Josip je dobar i pošten čovjek uvijek bio i sad je.Koliko je Duspara uhljebio svojih pulena po komunalcu,vodovodu na bazenima i gradskim vijećima i da ne nabrajam dalje bez ikakve naobrazbe?Pa i financiranje ovog portala ide iz džepova poreznih obveznika gradske blagajne.Sapienti sat.
  lazo

  lazo

  Komentirano: 21.2.2018. | 15:51

  5

  Poznata obitelj Grgić.Tata u Croatia osiguranju,brat mutio u policiji dok nije završio u zatvoru.Užas.
  prkys

  prkys

  Komentirano: 21.2.2018. | 13:03

  6

  Igrom slučaja taj Josip Grgić koji je prošao na natječaju za njegovo radno mjesto član HaDeZe-a, ljubi ruke Plenkiju na dočeku..

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  Mada ih često vodi tek srce

  Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

  17.7.2018. | 18:30
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
  Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

  Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

  14.7.2018. | 18:43
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

  Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

  11.7.2018. | 0:01
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  Bitka za 'dvor' SDP-a

  Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

  1.7.2018. | 23:00
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  Centralni događaj - vol na ražnju

  Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

  25.6.2018. | 22:22
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

  Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  1.6.2018. | 13:10
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  Nisu postupali profesionalno

  Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  31.5.2018. | 15:00
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

  Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  29.5.2018. | 14:00
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :