Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 21.2.2018. u 12:12
Prikaza: 4197
|

Četiri puta ih je više nego u SFRJ

Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaJosip Grgić, direktor Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje
 • SBplus/arhiva
 • Političko teritorijalna podjela 1.12.1956

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

REPUBLIKA Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, odnosno, 555 jedinica lokalne samouprave, dok je 1956. godine imala 299 općina i 69 gradova. Dakle, nešto manje.

Mada ne u istom omjeru, stanovništva je također više danas nego ga je bilo tada. Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj živi 4.284.889 ljudi, dok ih je 1956. godine bilo 3.935.692. Bezmalo, koliko je danas Hrvata u njoj (3.874.321- odnosno 90,42 posto).

Za razliku od zemlje u cjelini, područje koje medijski pokriva (i) SBplus, ne samo gospodarski nego i demografski, dobrano je ruinirano.

Tek samoupravna i državna birokracija bujale su kao gljive poslije kiše.

Netom prije nego će progresivne političke snage u hrvatskoj "upaliti svjetlo", na području tadašnje općine Slavonski Brod (od Lužana do Slavonskog Šamca) samouprava se odvijala u okviru samostalnih naselja - Mjesnih zajednica - bez zaposlenih.

Svih 65 općinskih službenika, radnika i funkcionara 1990. godine bili su smješteni u sadašnjoj zgradi Županije, a servisirali su samoupravne potrebe 103 tisuće stanovnika. Pritom, Skupština općine raspolagala je s proračunom (hrv. budžetom) vrijednim ondašnjih 4.971.482 USD (2018. god. 29.828.892,00 kn). Prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila je 1990. - 684 DEM; 1992. - 194 DEM)

Fotografija Sandre Primorac.

Funkcionalno, tadašnja općina bila je "država u državi". Imala je Općinski sud, Općinsko odvjetništvo (hrv. tužilaštvo) Općinsku policiju, Općinsku poreznu upravu, Općinsku inspekciju, Općinski ured obrane i zaštite, Općinsko školstvo i zdravstvo... te druge institucije i ustanove pod izravnom ingerencijom općinskih vijećnika (odbornika) i/ili delegata Samoupravnih interesnih zajednica i drugih oblika samoupravljanja. Bio je to u svijetu jedinstven, samoupravni, društveno-politički sustav. Dakako, sve su nadzirali "čuvari revolucije", Općinski komitet Saveza komunista i druge "društveno-političke organizacije".  

Po izlasku iz "socijalističkog mraka", četvrt stoljeća, s jedne strane zaostajali smo u gospodarskom razvitku u odnosu na druge neslavonske županije i/ili europske regije, a s druge strane, posljedično i tome, demografski smo posrnuli do te mjere da je i katolička Crkva postala zabrinuta za stanje izvora njezina bogatstva.

Jedina oblast u kojoj (i) ovaj prostor buja jeste teritorijalno cijepanje lokalne samouprave i zapošljavanje birokracije u njoj. U odnosu na socijalizam - koji je sam po sebi bio napredan u proizvodnji činovnika, ovdašnji kapitalizam otišao je korak dalje. I to ne samo zbog istinitosti teze jednog od svjetskih uglednika (čije ime, na ovim prostorima, nije uputno spominjati) kako birokracija ima svojstvo samoreprodukcije.

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300.

Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

Pored činjenice da nam je država postala perverzno korumpiran polit-birokratski mastodont i po tome zauzela drugo mjestu u Europi, što niti totalitarni samoupravni socijalizam nije dosegao, Ona, etatizirana sveta Država, za sebe je prigrabila 95 posto društvenog bogatstva i, putem njega, kontrolira sve pore života i razvoja zajednica - od Belog Zagreba do Crnog Potoka. Nitko, apsolutno ništa ne može učiniti niti postići bez "svoga" čovjeka u Zagrebu.

Upravo zbog neviđene koncentracije političke i administrativne moći u metropoli, bujanje lokalne birokracije je groteskno.

Na žalost većine, posebno pitomih Slavonaca koji se u postratnom vihoru novokomponiranog hrvatskog moralnog kodeksa nisu "snašli", ovdašnji prostori su dodatno materijalno i demografski osakaćeni.

Mada bi materijalna osakaćenost ovih prostora - uvjetovana prije svega idiotskim politikama centralne vlasti i oportunističkim držanjem "Crkve u Hrvata" - mogla biti nekakvo opravdanje za bujanje zapošljavanja (hrv. uhljebljavanje) ovdašnjih ljudi u lokalnoj samoupravi, državnoj upravi te njihovim institucijama, ustanovama i tvrtkama, razmjeri su toliko veliki da niti opća devastiranost prostora to ne opravdava. Dapače.

Od 2010., sinonim "uhljebništva" na području Brodsko-posavske županije bili su direktori Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje. Aktualni polit-gospodarski lider koji obnaša (i) tu dužnost jeste izvjesni Josip Grgić, samosvjesni uglednik iz redova HDZ-a.

O tome koliko je velik problem teritorijalna usitnjenost i kadrovska prekobrojnnost lokalne i državne birokracije na ovim prostorima, pisali smo vrlo često. I OVDJE

U nastavku donosimo tablicu trenutnog stanja na čiji sadržaj su - temeljem našeg upita svima - reagirali predstavnici tek četiri općine. 

ISPRAVCI:
1. Općina Velika Kopanica ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 4 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 488.319,40kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 10.173.125,00 kn.
2. Općina Slavonski Šamac ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 5 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 462.964,01kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 7.716,06 kn.

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  raso1

  raso1

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:56

  1

  Niko da spomeni da je taj Grgić bio talentirani nogometni sudac.Ha ha zajebancija.Bio je čak lošiji i od Ivice Sočković.
  bond900

  bond900

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:34

  2

  venom@ jebo te on,vodi ga kuci ako ti je dobar!! To je obican Galovicev potrcko,kad su izbori zove telefonom da se izlazi na izbore,prijeti tko nece itd...i onda se zapitamo zasto nam mladez odlazi van...ako nisi clan kradezeovske mafije nemozes nigdje posao ni dobiti...kad procitam nesto ovako povraca mi se... i da veliki Rvatina i kradezeovac a svakog vikenda na cajkama
  Gregor

  Gregor

  Komentirano: 21.2.2018. | 20:20

  3

  Grga zvani “ništ koristi”! Takav je bio kao predsjednik mladeži,takav je bio kao predsjednik Rimca,totalno nebitan...ali lik ima direktorsku plaću,naplatio je svoj “rad”,jednako “efikasno” radi i u svom poduzeću... idealan za sabor na sljedećim izborima :-)
  venom

  venom

  Komentirano: 21.2.2018. | 17:40

  4

  Šta serete o čovjeku kojeg ne poznate obična ruljo golgotska!Josip je dobar i pošten čovjek uvijek bio i sad je.Koliko je Duspara uhljebio svojih pulena po komunalcu,vodovodu na bazenima i gradskim vijećima i da ne nabrajam dalje bez ikakve naobrazbe?Pa i financiranje ovog portala ide iz džepova poreznih obveznika gradske blagajne.Sapienti sat.
  lazo

  lazo

  Komentirano: 21.2.2018. | 15:51

  5

  Poznata obitelj Grgić.Tata u Croatia osiguranju,brat mutio u policiji dok nije završio u zatvoru.Užas.
  prkys

  prkys

  Komentirano: 21.2.2018. | 13:03

  6

  Igrom slučaja taj Josip Grgić koji je prošao na natječaju za njegovo radno mjesto član HaDeZe-a, ljubi ruke Plenkiju na dočeku..

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

  Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

  9.1.2019. | 23:50
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

  Kolumna 'Krmak' više nije sporna

  3.1.2019. | 22:00
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  Već četvrt stoljeća

  Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

  3.1.2019. | 0:01
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  Osma godina rada je prošla

  Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

  1.1.2019. | 23:00
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

  Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

  31.12.2018. | 22:40
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  Da se ne tuku

  Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

  29.12.2018. | 19:19
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  Netolerantnost na Dusparin način

  'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

  23.12.2018. | 0:01
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  Kad oporba govori ne/istinu

  Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

  19.12.2018. | 22:00
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  U Županijskom sudu i nogometnom savezu

  Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

  15.12.2018. | 14:30
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  Iz brodskog Općinskog suda

  Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

  8.12.2018. | 0:01
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  Treba li svijet znati detalje

  Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

  6.12.2018. | 8:40
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  Drugi slučaj u 2018. godini

  Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

  2.12.2018. | 11:00
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

  Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

  18.11.2018. | 23:30
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  Grad Slavonski Brod

  Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

  13.11.2018. | 23:30
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
  Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  Moramo li svugdje biti neefikasni?

  Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

  12.11.2018. | 0:01
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
  "Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  Izbor ravnatelja je politička rutina

  Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

  4.11.2018. | 0:01
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

  Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

  30.10.2018. | 0:01
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  Hlao

  Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

  28.10.2018. | 14:00
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  Bit će 'capo dei capi'

  Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

  23.10.2018. | 22:10
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

  Marina Opačak Bilić

  Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

  23.10.2018. | 0:01
  Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
  Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

  Kritika znatiželjnog uma

  Piše: Željka Gavranović

  'Zamjenjiv si'

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

  Svileni bomboni

  Piše: Ana Krstičević

  Ruke