Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 21.2.2018. u 12:12
Prikaza: 3837
|

Četiri puta ih je više nego u SFRJ

Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

SBplus/arhiva
Foto: SBplus/arhivaJosip Grgić, direktor Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje
 • SBplus/arhiva
 • Političko teritorijalna podjela 1.12.1956

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

REPUBLIKA Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, odnosno, 555 jedinica lokalne samouprave, dok je 1956. godine imala 299 općina i 69 gradova. Dakle, nešto manje.

Mada ne u istom omjeru, stanovništva je također više danas nego ga je bilo tada. Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj živi 4.284.889 ljudi, dok ih je 1956. godine bilo 3.935.692. Bezmalo, koliko je danas Hrvata u njoj (3.874.321- odnosno 90,42 posto).

Za razliku od zemlje u cjelini, područje koje medijski pokriva (i) SBplus, ne samo gospodarski nego i demografski, dobrano je ruinirano.

Tek samoupravna i državna birokracija bujale su kao gljive poslije kiše.

Netom prije nego će progresivne političke snage u hrvatskoj "upaliti svjetlo", na području tadašnje općine Slavonski Brod (od Lužana do Slavonskog Šamca) samouprava se odvijala u okviru samostalnih naselja - Mjesnih zajednica - bez zaposlenih.

Svih 65 općinskih službenika, radnika i funkcionara 1990. godine bili su smješteni u sadašnjoj zgradi Županije, a servisirali su samoupravne potrebe 103 tisuće stanovnika. Pritom, Skupština općine raspolagala je s proračunom (hrv. budžetom) vrijednim ondašnjih 4.971.482 USD (2018. god. 29.828.892,00 kn). Prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila je 1990. - 684 DEM; 1992. - 194 DEM)

Fotografija Sandre Primorac.

Funkcionalno, tadašnja općina bila je "država u državi". Imala je Općinski sud, Općinsko odvjetništvo (hrv. tužilaštvo) Općinsku policiju, Općinsku poreznu upravu, Općinsku inspekciju, Općinski ured obrane i zaštite, Općinsko školstvo i zdravstvo... te druge institucije i ustanove pod izravnom ingerencijom općinskih vijećnika (odbornika) i/ili delegata Samoupravnih interesnih zajednica i drugih oblika samoupravljanja. Bio je to u svijetu jedinstven, samoupravni, društveno-politički sustav. Dakako, sve su nadzirali "čuvari revolucije", Općinski komitet Saveza komunista i druge "društveno-političke organizacije".  

Po izlasku iz "socijalističkog mraka", četvrt stoljeća, s jedne strane zaostajali smo u gospodarskom razvitku u odnosu na druge neslavonske županije i/ili europske regije, a s druge strane, posljedično i tome, demografski smo posrnuli do te mjere da je i katolička Crkva postala zabrinuta za stanje izvora njezina bogatstva.

Jedina oblast u kojoj (i) ovaj prostor buja jeste teritorijalno cijepanje lokalne samouprave i zapošljavanje birokracije u njoj. U odnosu na socijalizam - koji je sam po sebi bio napredan u proizvodnji činovnika, ovdašnji kapitalizam otišao je korak dalje. I to ne samo zbog istinitosti teze jednog od svjetskih uglednika (čije ime, na ovim prostorima, nije uputno spominjati) kako birokracija ima svojstvo samoreprodukcije.

Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300.

Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su trebali supstituirati, a ne multiplicirati birokrate.

Pored činjenice da nam je država postala perverzno korumpiran polit-birokratski mastodont i po tome zauzela drugo mjestu u Europi, što niti totalitarni samoupravni socijalizam nije dosegao, Ona, etatizirana sveta Država, za sebe je prigrabila 95 posto društvenog bogatstva i, putem njega, kontrolira sve pore života i razvoja zajednica - od Belog Zagreba do Crnog Potoka. Nitko, apsolutno ništa ne može učiniti niti postići bez "svoga" čovjeka u Zagrebu.

Upravo zbog neviđene koncentracije političke i administrativne moći u metropoli, bujanje lokalne birokracije je groteskno.

Na žalost većine, posebno pitomih Slavonaca koji se u postratnom vihoru novokomponiranog hrvatskog moralnog kodeksa nisu "snašli", ovdašnji prostori su dodatno materijalno i demografski osakaćeni.

Mada bi materijalna osakaćenost ovih prostora - uvjetovana prije svega idiotskim politikama centralne vlasti i oportunističkim držanjem "Crkve u Hrvata" - mogla biti nekakvo opravdanje za bujanje zapošljavanja (hrv. uhljebljavanje) ovdašnjih ljudi u lokalnoj samoupravi, državnoj upravi te njihovim institucijama, ustanovama i tvrtkama, razmjeri su toliko veliki da niti opća devastiranost prostora to ne opravdava. Dapače.

Od 2010., sinonim "uhljebništva" na području Brodsko-posavske županije bili su direktori Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Šagulje. Aktualni polit-gospodarski lider koji obnaša (i) tu dužnost jeste izvjesni Josip Grgić, samosvjesni uglednik iz redova HDZ-a.

O tome koliko je velik problem teritorijalna usitnjenost i kadrovska prekobrojnnost lokalne i državne birokracije na ovim prostorima, pisali smo vrlo često. I OVDJE

U nastavku donosimo tablicu trenutnog stanja na čiji sadržaj su - temeljem našeg upita svima - reagirali predstavnici tek četiri općine. 

ISPRAVCI:
1. Općina Velika Kopanica ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 4 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 488.319,40kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 10.173.125,00 kn.
2. Općina Slavonski Šamac ima prihod od poreza 1.411.490,00 kn; 5 zaposlena; bruto plaće zaposlenih 462.964,01kn; prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom 7.716,06 kn.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  raso1

  raso1

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:56

  1

  Niko da spomeni da je taj Grgić bio talentirani nogometni sudac.Ha ha zajebancija.Bio je čak lošiji i od Ivice Sočković.
  bond900

  bond900

  Komentirano: 21.2.2018. | 22:34

  2

  venom@ jebo te on,vodi ga kuci ako ti je dobar!! To je obican Galovicev potrcko,kad su izbori zove telefonom da se izlazi na izbore,prijeti tko nece itd...i onda se zapitamo zasto nam mladez odlazi van...ako nisi clan kradezeovske mafije nemozes nigdje posao ni dobiti...kad procitam nesto ovako povraca mi se... i da veliki Rvatina i kradezeovac a svakog vikenda na cajkama
  Gregor

  Gregor

  Komentirano: 21.2.2018. | 20:20

  3

  Grga zvani “ništ koristi”! Takav je bio kao predsjednik mladeži,takav je bio kao predsjednik Rimca,totalno nebitan...ali lik ima direktorsku plaću,naplatio je svoj “rad”,jednako “efikasno” radi i u svom poduzeću... idealan za sabor na sljedećim izborima :-)
  venom

  venom

  Komentirano: 21.2.2018. | 17:40

  4

  Šta serete o čovjeku kojeg ne poznate obična ruljo golgotska!Josip je dobar i pošten čovjek uvijek bio i sad je.Koliko je Duspara uhljebio svojih pulena po komunalcu,vodovodu na bazenima i gradskim vijećima i da ne nabrajam dalje bez ikakve naobrazbe?Pa i financiranje ovog portala ide iz džepova poreznih obveznika gradske blagajne.Sapienti sat.
  lazo

  lazo

  Komentirano: 21.2.2018. | 15:51

  5

  Poznata obitelj Grgić.Tata u Croatia osiguranju,brat mutio u policiji dok nije završio u zatvoru.Užas.
  prkys

  prkys

  Komentirano: 21.2.2018. | 13:03

  6

  Igrom slučaja taj Josip Grgić koji je prošao na natječaju za njegovo radno mjesto član HaDeZe-a, ljubi ruke Plenkiju na dočeku..

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  Prije svih odgovora, ništa gotovo nije

  Inspektoricu Dubravku Miškić 15 puta pitamo - zbog čega?

  10.4.2018. | 0:01
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  Pitanja smo postavili kako bismo ministru Tomislavu Ćoriću i drugim sudionicima u ovoj ekološkoj svinjariji - koji obujam i ozbiljnost mogućih posljedica od akcidenta pokušavaju prikriti - dali na znanje kako Brođani nisu ni blesavi ni kukavice, nego tek nemoćni u odnosu na moćnu
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  Ratni profiter sikće da heroj laprda

  Više smrde laži o eko-incidentu, nego njegove posljedice

  5.4.2018. | 0:01
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  To što je "ratni profiter Čermak" usudio se "ratnog heroja Dusparu" ušutkavati porukom da 'laprda' ponajbolje govori kako je u ovoj zemlji sve okrenuto naopako. I tako će ostati sve dok većina Hrvata bude mislila kako ima "svog čovjeka" te da zbog toga nije potrebno provoditi lus
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  Na potezu su Šmital i Svirčević

  Ćorić imenovao odgovorne za brodski ekološki incident

  4.4.2018. | 0:01
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  Najvjerodostojniji odgovor na ova pitanja dala je dr.sc. Magdalena Ujević Bošnjak koja je, u večerašnjem emisiji HRT-a Otvoreno, kazala kako "onaj tko treba znati - zna". Na taj način Brođankama i Brođanima koji, između ostalog, "djeci peru zube vodom iz cisterne", poručila je -
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  I previše je argumenata

  Za ekološku nesreću sigurno nije kriv general Ivan Čermak

  3.4.2018. | 0:01
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  Zastrašujuća je činjenica da Plenković, Ćorić i drugi državni dužnosnici niti ne kriju kako im prioritet nije ekspertno i pravno utvrđivanje činjenica o uzrocima ekološkog incidenta te promptna sanacija kontaminiranosti tla, nego zaštitu generala Ivana Čermaka i njegovih interes
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  Tri dana prije 2018. Uskrsa

  S Pašom sam bio na druženju Kingsa

  29.3.2018. | 22:50
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  Budući da je Paša napunio 91., a ja 65. godina, obojica hodamo sporije. On zbog bolova u zadnjim nogama, a ja zbog njega. Ipak se prijatelja ne ostavlja u nevolji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  Od drveća ne vide šumu

  U Sl. Brodu cestovni promet reguliraju 'Naredbom iz 1995.'

  28.3.2018. | 22:45
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  Naprosto je nevjerojatan nesklad između, s jedne strane njihova nastojanja da izgrade što kvalitetniju prometnu infrastrukturu, a s druge strane, na toj i takvoj infrastrukturi, promet reguliraju temeljem "Naredbe" od prije, bezmalo, četvrt stoljeća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  Kad iz partera pljuneš na balkon

  Saznali smo kome treba okulist: doktoru, ili vijećnici

  28.3.2018. | 0:01
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  Mada je "Crkva u Hrvata" najmnogoljudniji, najorganiziraniji i najutjecajniji društveno-politički subjekt u državi, neke njezine ambicije ne ostvaruju se u dinamici i obujmu kako bi ona to htjela. Pritom, dakako, ne mislim na njezin materijalni status u zajednici kojeg se, vjeroj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  Pragma ugušila ideologiju

  Neobuzdani egoizam razara stranačku supstancu

  26.3.2018. | 0:01
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  Oni koji se protive odstranjenju potvrđeno kancerogenog tkiva, ustvari, oportunistički odlažu raspad organizma u cjelini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  'Kulturocid na Hrvatskom domu'

  Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  16.3.2018. | 0:01
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  Rat Upravitelja stambenih zgrada

  Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

  12.3.2018. | 11:00
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te vlasnika i zaposlenika tvrtke koju vodi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  Brodska gradska uprava tvrdi:

  'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  2.3.2018. | 0:01
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  Ustavni sud 'oprao ruke'

  Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  28.2.2018. | 17:25
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

  Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  23.2.2018. | 23:00
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  Vijest desetljeća

  Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  21.2.2018. | 23:00
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  Za isti propust različite sankcije

  Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  17.2.2018. | 15:00
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  Razlika između države i kolonije

  Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  12.2.2018. | 0:01
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  Mada političar i kočijaš to često žele

  Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  4.2.2018. | 0:01
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :