Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 2.5.2017. u 0:01
Prikaza: 5278
|

Vraćaju se matičnoj kući

HDZ, ustvari, ima dva kandidata za gradonačelnika

root : HDZ, ustvari, ima dva kandidata za gradonačelnika

Onoliko glasova koliko će dobiti zec HDZ-a toliko bi moglo nedostajati nezavisnom Mirku Duspari za pobjedu u prvom krugu. Ponekad je malo puno, zna to i lukavi Dubravko Galović te, na taj način, izbore pokušava odvesti u drugi krug, a potom se 'karte miješaju iz početka'. Misle on i njegovi.

POČELO je na županijskoj razini u Slavonskom Brodu 24. travnja, kad je potpisan koalicijski sporazum između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB), a završilo 29. travnja u Novoj Gradiški, opet u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice, gdje su službeno predstavljeni kandidati za tamošnju gradonačelnicu i zamjenike, nakon čega je svečano potpisan koalicijski sporazum između HDZ-a, 'Snage Slavonije i Baranje'.

U međuvremenu, 28. travnja u podne, dakako u prostorijama HDZ-a, potpisan je koalicijski sporazum između HDZ-a, HDSSB-a s ciljem zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima za grad Slavonski Brod. Pritom, istaknuta je i činjenica da će Boro Grubišić, bivši član (i) HDSSB-a, kao poseban politički entitet, biti na petom mjestu zajedničke izborne liste HDZ-a i drugih za gradsko vijeće u Slavonskom Brodu.

Dakle, na razini Županije i u Slavonskom Brodu, HDZ je u koaliciji s maticom HDSSB-a, a u Novoj Gradiški s njihovim secesionistima, koji sebe nazivaju 'Snaga Slavonije i Baranje'. Osim toga, Grubišića su predstavili kao važnu kockicu u mozaiku svoje široke političke platforme desnog centra i desnije od toga.

Na razini Županije i u Slavonskom Brodu, HDZ je u koaliciji s maticom HDSSB-a, a u Novoj Gradiški s njihovim secesionistima, koji sebe nazivaju 'Snaga Slavonije i Baranje'. 

HDZ odbjeglu čeljad vraća kući

- Mi dijelimo bliska politička uvjerenja... Osnova naših političkih programa su demokršćanstvo, domoljublje i, naravno, podrška sadašnjoj Vladi u njezinom radu, a vodstva ovih naših stranaka složila su se dati podršku dosadašnjem županu i kandidatu HDZ-a za budućeg župana Danijelu Marušiću. Siguran sam da će građani prepoznati kvalitetu i vjerodostojnost ove naše koalicije te da ćemo u narednim izborima za župana izabrati gospodina Marušića te ostvariti kvalitetnu većinu u županijskoj Skupštini - nakon potpisivanja sporazuma, između ostalog, kazao je član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik te stranke u Brodsko-posavskoj županiji, Pero Ćosić.

Nakon ova tri događaja, i manje lucidan politički promatrač može zaključiti kako je u tijeku vraćanje 'nestašne djece' kući. Tek, ostaje vidjeti koliko dugo će taj proces trajati i na koji način će biti okončan. Hoće li svi disidenti biti pripušteni u prvi vagon, bez starostranačkog identiteta (npr. HDSSB), ili će ih, kao sestrinsku stranku, u posebnom vagonu s naljepnicom, zakačiti na odgovarajuće mjesto u kompoziciji, manje više 'zna se', hrvatske desnice.

Što više kandidata to realniji drugi krug

Ono pak što zaslužuje posebnu pažnju promatrača ovih lokalnih izbora u najatraktivnijoj izbornoj jedinici - Slavonskom Brodu - nije javno sklapanje političkih brakova, nego vanbračne političke zajednice koje perfidni, lukavi, mudri i kako god... stranački lideri sklapaju ad hoc. Ispod stola, za jednokratnu upotrebu.

Na lokalnim izborima 2013. godine pisao sam kako je Petar Bašić u funkciji HDZ-a, što će biti vidljivo nakon izbora, ako mu ta stranka osigura bilo koje radno mjesto pod njezinom kontrolom. Budući da HDZ, u više navrata, Bašića nije zaposlio, a mogao je, zaključio sam kako su međusobni interesi konzumirani tijekom izborne kampanje. Naime i HDZ-u je odgovaralo da tada nezavisni Bašić, primarno nezavisnom Duspari, uzme što je moguće više glasova.

Ono pak što zaslužuje posebnu pažnju promatrača ovih lokalnih izbora u najatraktivnijoj izbornoj jedinici - Slavonskom Brodu - nije javno sklapanje političkih brakova, nego vanbračne političke zajednice koje perfidni, lukavi, mudri i kako god... stranački lideri sklapaju ad hoc. Ispod stola, za jednokratnu upotrebu.

Ove godine imamo sličnu situaciju s bivšom Glavaševom lidericom brodskog HDSSB-a, potom Gabrićevom šeficom 'Nacionalnog foruma i u zadnje vrijeme nezavisnom Slavicom Lemaić. Naime, ta komunalna političarka svoj osobni imidž samoupravne alternativke gradila je na permanentnom javnom sotoniziranju aktualnog gradonačelnika Mirka Duspare. Najčešće, činila je to putem brojnih tiskovnih konferencija i unificiranih komunikea čime je, kvantitativno, postala brodska politička činjenica par excellence.

Za razliku od onih koji tvrde kako je Lemaić, zadnjih par godina, ustvari, bila nametljiva posvuduša, osobno držim kako je njezino oporbeno političko djelovanje - s obzirom na skromnu materijalnu i intelektualnu logistiku - zanatski bilo vrlo korektno te, vizualno i sadržajno, jasnije i glasnije od svih drugih brodskih oporbenih političkih čimbenika (hrv. faktora). Neovisno o tome koliko su njezini prijedlozi rješenja gradskih problema bili suvisli, a koliko demagoške i populističke floskule.

Interesi su uzrokovali i najbizarnije koalicije 

Zahvaljujući lukavosti prvog operativca brodsko-posavskog HDZ-a, Dubravka Galovića, koji je Slavicu Lemaić blagovremeno situirao kao prirodnog saveznika HDZ-a, njemu raspoloživim sredstvima, podupirao je njezin politički uspon u brodskom političkom prostoru.

Lemaićka voli reflektore i glavnu ulogu na sceni, dok Galoviću reflektora ne manjka, a prvi želi ostati iz drugog reda. Dakle, ambicije im nisu suprotstavljene, a cilj im je isti - iz brodske Tvrđave deložirati Mirka Dusparu i najbliže mu suradnike te na njihova mjesta dovesti svoje. Misle tako i Lemaićka i Galović. Što je legitimno.

Zbog toga, dok svi drugi imaju jednog kandidata za brodskog gradonačelnika, HDZ ih ima dva. Neovisno o tome što Lemaićka, objektivno, ima ulogu zeca koji trku treba učiniti neizvjesnijom, odnosno pravog HDZ-ovog kandiodata za gradonačelnika, Hrvoja Špicera, odvesti u drugi krug.

Ako je SDP u Zagrebu mogao podržati nečlanicu njihove stranke za gradonačelnicu glavnog hrvatskog grada, mogli su i u Slavonskom Brodu barem uzdržati se od trošenja lidera na štetu dojučerašnjeg koalicijskog partnera. Ako poslije izbora ne žele partnera mijenjati.

I glas za Lujića, ustvari, glas je za Špicera

Naime, onoliko glasova koliko će dobiti zec HDZ-a toliko bi moglo nedostajati nezavisnom Mirku Duspari za pobjedu u prvom krugu. Ponekad je malo puno, zna i Dubravko  Galović te, na taj način, pokušava se dočepati drugog kruga, a potom 'karte se miješaju iz početka'. Misle on i njegovi.

S pravom tako misle, jer čak i sam kandidat 'Lotos' koalicije, Roberto Lujić, zna kako je tek treći izbor Brođanki i Brođana (nakon Duspare i HDZ-ovog kandidata). Time je zagonetnije zbog čega se, treći put (!), kandidirao za gradonačelnika kad je svjestan činjenice da svaki glas za njega - u prvom krugu - ustvari, glas je za Hrvoja Špicera.

Ako je SDP u Zagrebu mogao podržati nečlanicu njihove stranke za gradonačelnicu glavnog hrvatskog grada, mogli su i u Slavonskom Brodu barem uzdržati se od trošenja lidera na štetu dojučerašnjeg koalicijskog partnera. Ako poslije izbora ne žele partnera mijenjati.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 3.5.2017. | 6:09

1

Sva sreća pa mi posao ne ovisi o nečijoj pobjedi, nego realno mogu sagledati da grad, po mom sudu, nikad nije bio bolji i lijepši. Možda može i bolje ali osim sadašnjeg gradonačelnika nema tko bolje ponuditi. A druga stvar, hdz prezirem zbog svega što su od naše države/županije učinili i što su od našeg grada pokušali učiniti i to je jedini razlog zašto sam u politici. Vrijeme je da netko zaustavi hdz krimi organizaciju, dovoljno su pametniji popuštali!
legionar

legionar

Komentirano: 3.5.2017. | 4:28

2

Kompas,trebam ti povjerovati da radiš u županijskoj firmi i da si za Dusparu? Ne sekiraj se za mene.Neću se uhljebiti,niti sam se uhljebio jer za one za koje glasujem nisu mi u mogućnosti to ostvariti,a nisam ni član
Kompas

Kompas

Komentirano: 2.5.2017. | 21:16

3

Legionar- uhljebljen je netko kome se izmislilo radno mijesto, a ja radim dugo godina u županijskoj firmi i nisam dupelizac kao ti koji se ocigledno boris da budes negdje uhljebljen!!!
legionar

legionar

Komentirano: 2.5.2017. | 20:08

4

Najjači su mi oni poput Kompasa koji kažu da razmišljamo svojom glavom,a to razmišljanje bi trebalo biti istovjetno s njegovim. Razmišljao bih kao ti svojom glavom ,pogotovo kada bih bio negdje uhljebljen.
Kompas

Kompas

Komentirano: 2.5.2017. | 18:35

5

Ne brinite, ak dragi Bog da Duspara pobjeduje u prvom krugu!!! A onda vam visi i županija!!! Pozdrav ljudima koji razmisljaju svojom glavom.
HDZauvijek

HDZauvijek

Komentirano: 2.5.2017. | 18:07

6

Vidi se tko je nervozan prije izbora po oglasu na vrhu stranice ovoga portala....g.Zovak, pa zar niste reki prije neki dan da kampanja počinje 07.05.2017.godine, a vi već imate predizbrne plakate na stranici.
legionar

legionar

Komentirano: 2.5.2017. | 16:23

7

Pjesnik nam želi reći da svi oni koji nisu za Dusparu,automatski su za Špicera. Pjesnik želi razmišljati za sve nas jer se izgleda smatra bogom dan. Pjesniče,ne sekiraj se. Favorit ti sigurno ulazi u drugi krug, a onda uz pomoć sdp-a i hns-a i Srba jurnut će prema novom mandatu.
kradezej_zna

kradezej_zna

Komentirano: 2.5.2017. | 14:21

8

Ovaj nije za cobana a kamo li da se zove akademikom http://net.hr/danas/hrvatska/bivsi-predsjednik-sabora-iznio-sasvim-originalno-razmisljanje-u-ovom-trenutku-uopce-nije-vazno-tko-ima-vecinu/
marsonia

marsonia

Komentirano: 2.5.2017. | 14:03

9

Ne treba nam kradeze
Brada5

Brada5

Komentirano: 2.5.2017. | 13:27

10

Sto se tice Bore katastrofa,nezna sta bi covjek rekao.Nece na izborima dobiti niti jedan glas ,cak i on sam nece za sebe glasati jer vise ne vjeruje u sebe.A tako ce proci i Petar Slavica i ostali kandidati osim Duspare.Dakle imamo gradonacelnika u prvom krugu i grad ce usparati lovu jer nece biti drugog kruga.Boro bi trebao shvatiti da je njegovo politicko djelovanje zavrsilo za sva vremena.A i kad je djelovao politicki sam sebe nije razumio a kamo ostali gradani .Posao doktora je relativno dobro obavljao.Boro objesi kopacke o klin i uzivaj u mirovini.

Broj komentara: 23

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP nije dioničko društvo s nasljednim pravima članstva

Je li moguće SDP poistovjetiti s HDZ-om?

SDP nije dioničko društvo s nasljednim pravima članstva

20.9.2017. | 0:01
Ako ne drže da im je stranka djedovina u kojoj imaju nasljedna prava, svi čelnici ovdašnjeg SDP-a trebaju trgnuti se i početi, svakodnevno, raditi na programskoj i kadrovskoj revitalizaciji organizacije. U protivnom, stranka će u zajednicama potpuno izgubiti svoj izvorni, respekt
Ako ne drže da im je stranka djedovina u kojoj imaju nasljedna prava, svi čelnici ovdašnjeg SDP-a trebaju trgnuti se i početi, svakodnevno, raditi na programskoj i kadrovskoj revitalizaciji organizacije. U protivnom, stranka će u zajednicama potpuno izgubiti svoj izvorni, respekt
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrivajući smeće, prikrili su korupciju ili tek glupost ?

HDZ-ova samouprava

Pokrivajući smeće, prikrili su korupciju ili tek glupost ?

8.9.2017. | 0:01
Najnižu cijenu za sanaciju odlagališta otpada mogao je ponuditi onaj izvođač radova kojem je investitor 'šapnuo' dopuštenje za kopanje zemlje uz samu deponiju, bez naknade, a nastalu rupetinu proglasio ribnjakom, korisnim seoskim ribićima i njihovim bistrim prijateljima.
Najnižu cijenu za sanaciju odlagališta otpada mogao je ponuditi onaj izvođač radova kojem je investitor 'šapnuo' dopuštenje za kopanje zemlje uz samu deponiju, bez naknade, a nastalu rupetinu proglasio ribnjakom, korisnim seoskim ribićima i njihovim bistrim prijateljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prskalo tvrdi da je Duspara kršio Pedagoške standarde

Uvođenje jednosmjenske nastave

Prskalo tvrdi da je Duspara kršio Pedagoške standarde

3.9.2017. | 14:35
"Postoje pedagoški standardi i oni se moraju poštivati bez obzira tko je osnivač. Može to biti i Grad i Županija, ali standardi se moraju poštivati."
"Postoje pedagoški standardi i oni se moraju poštivati bez obzira tko je osnivač. Može to biti i Grad i Županija, ali standardi se moraju poštivati."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učinkovitije bi bilo financirati prosvjede, nego knjige

(Grado)načelnici demagozi i populisti

Učinkovitije bi bilo financirati prosvjede, nego knjige

25.8.2017. | 0:01
Umjesto plaćanja školskog 'nadstandarda' i drugih programa koje mora financirati država - jer je za te namjene uzela 95 posto svih poreza i doprinosa - bilo bi učinkovitije kad bi lokalna samouprava financirala prosvjede protiv sumanute upravne centralizacije države i nesposobni
Umjesto plaćanja školskog 'nadstandarda' i drugih programa koje mora financirati država - jer je za te namjene uzela 95 posto svih poreza i doprinosa - bilo bi učinkovitije kad bi lokalna samouprava financirala prosvjede protiv sumanute upravne centralizacije države i nesposobni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Tesla bio je hrvatski nacionalist

Osobno je to ustvrdio

Nikola Tesla bio je hrvatski nacionalist

23.7.2017. | 0:01
Žele li Hrvati sačuvati svoju državu i naciju u njoj, odmah, na svim frontovima, moraju početi ozbiljnu borbu protiv nastavka klero-fašističke kontaminacije društva. U protivnom, u Europi i svijetu bit ćemo tretirani kao "otpaci naroda", kako nas je karakterizirao mladi Marx.
Želi li mlada hrvatska država uspješno odupirati se stalnim hegemonističkim i drugim prijetnjama njezinoj nezavisnosti, mora afirmirati patriotizam. Hrvatske patriote pak moguće je regrutirati jedino iz hrvatske nacije, a hrvatsku naciju moguće je stvoriti isključivo od politički
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo gdje se nalaze Brođani po visini plaće u Hrvatskoj

Prema podacima Fine

Evo gdje se nalaze Brođani po visini plaće u Hrvatskoj

20.7.2017. | 17:05
Kad bi najglasniji Dusparini oporbenjaci imala više pameti i volje za općim dobrom, a manje vlastohleplja i požude za krčmenjem gradskih dobara, prestali bi napadati ga u oblastima koje s načelnicima i gradonačelnicima imaju veze koliko s popovima i biskupima, nego bi ga napadali
Kad bi najglasniji Dusparini oporbenjaci imala više pameti i volje za općim dobrom, a manje vlastohleplja i požude za krčmenjem gradskih dobara, prestali bi napadati ga u oblastima koje s načelnicima i gradonačelnicima imaju veze koliko i sa Crkvom, a napadali bi ga kad ne provod
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Da sam kriv i milimetar, odmah bi dao ostavku'

Najlukavija izjava Dubravka Galovića

'Da sam kriv i milimetar, odmah bi dao ostavku'

17.7.2017. | 16:00
Vijećnik Dubravko Galović pozvao je županijsku pročelnicu, Klaru Šćuku, neka podnese ostavku "zbog svoje političke pozicije", a kada je Davor Vlaović od njega zatražio neka učini isto, na mjestu čelnog čovjeka Županijskog nogometnog saveza "zbog uhićenja 23 člana te organizacije"
Vijećnik Dubravko Galović pozvao je županijsku pročelnicu, Klaru Šćuku, neka podnese ostavku "zbog svoje političke pozicije", a kada je Davor Vlaović od njega zatražio neka učini isto, na mjestu čelnog čovjeka Županijskog nogometnog saveza "zbog uhićenja 23 člana te organizacije"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Politički, Slavonski Brod nikad potentniji nije bio

Zahvaljujući Peri Ćosiću i njegovima

Politički, Slavonski Brod nikad potentniji nije bio

17.7.2017. | 0:02
Od ovih šest HDZ-ovih dužnosnika, vjerojatno, nitko ne očekuje šest puta veću vrijednost od one koju je, za četiri godine, u Slavonski Brod i regiju, 'donio' jedan SDP-ovac. Međutim, legitimno je očekivati više od onoga što je 'priskrbio' Tihomir Jakovina sa suradnicima.
Od ovih šest HDZ-ovih dužnosnika, vjerojatno, nitko ne očekuje šest puta veću vrijednost od one koju je, za četiri godine, u Slavonski Brod i regiju, 'donio' jedan SDP-ovac. Međutim, legitimno je očekivati više.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik izbjegao odgovoriti na vijećničko pitanje

Neočekivano

Gradonačelnik izbjegao odgovoriti na vijećničko pitanje

14.7.2017. | 19:00
Budući da je komunalni red u Gradu jedna od temeljnih zadaća gradske uprave i gradskih službi, za očekivati je da će gradonačelnik sa svojim 'timom' intenzivirati aktivnosti iz te oblasti. Naime, i najbogatiji svjetski gradovi, s najskupljim objektima i prometnicama, devalvirali
Budući da je komunalni red u Gradu jedna od temeljnih zadaća gradske uprave i gradskih službi, za očekivati je da će gradonačelnik sa svojim 'timom' intenzivirati aktivnosti iz te oblasti. Naime, i najbogatiji svjetski gradovi, s najskupljim objektima i prometnicama, devalvirali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je prosvijećeni apsolutist, tehnokrat ili demokrat?

Vrijeme raspodjele sinekura

Duspara je prosvijećeni apsolutist, tehnokrat ili demokrat?

13.7.2017. | 18:00
Niti u ovom slučaju, nije na odmet podsjetiti na činjenicu kako je, bezmalo, svim hrvatskim političarima važniji njihov status u zajednici nego stanje demokracije u društvu. Pritom, ogromna većina tvrdit će kako bi njihovim micanjem s funkcije više izgubila zajednica i demokracij
Niti u ovom slučaju, nije na odmet podsjetiti na činjenicu kako je, bezmalo, svim hrvatskim političarima važniji njihov status u zajednici nego stanje demokracije u društvu. Pritom, ogromna većina tvrdit će kako bi njihovim micanjem s funkcije više izgubila zajednica i demokracij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

'Ko to tamo peva'

Gromoglasna šutnja struke, države, političara, novinara ...

1.7.2017. | 22:30
Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog up
Ako most potpuno ne sruše i ne izgrade novi - sukladno valjanoj projektnoj dokumentaciji i dozvolama za građenje - umjesto rekonstruiranog vrijednog povijesnog objekta, Grad će imati eksponat recikliranog prezira prema struci i pravnoj državi te dugovječan dokaz karikaturalnog up
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović nije govorio istinu

Nakon uhićenja sudaca i funkcionera ŽNS

Dubravko Galović nije govorio istinu

30.6.2017. | 13:25
Predsjednik Županijskog nogometnog saveza i jedinog nam Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, ne priznaje zakonito očinstvo nad vodstvom sudaca i odbacuje suodgovornost za njihova djela te, pilatovski, pokušava oprati ruke, mada on nije Pilat, nego Kajfa (veliki svećenik).
Mada Galović ne priznaje svoje zakonito očinstvo nad vodstvom sudaca i odbacuje suodgovornost za njihova djela te, pilatovski, pokušava oprati ruke, on nije Pilat, nego Kajfa (veliki svećenik).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

Nakon brojnih (ne)javnih osuda

Zašto nismo prenijeli telegramov članak o Peri Ćosiću

27.6.2017. | 0:01
To što je Pero Ćosić, prije četvrt stoljeća, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod ist
To što je Pero Ćosić, svojevremeno, bio mladi inženjer i vlasnik videoteke, a danas je jedan od bogatijih Brođana, samo po sebi nije nikakav krimen. Dapače, u Americi ili Europi slavili bi ga kao uspješnog čovjeka jer je u poduzetništvu, zajedno s drugima, krenuo pod istim uvjeti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

Treba li nam još pameti?

Je li brodska gradska uprava nemoćna ili (ne)sposobna?

24.6.2017. | 17:40
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
Bilo bi izvrsno kad bi brodska gradska uprava (i) o vizijama drugih zauzimala stavove, a potom ih komunicirala međusobno i s javnošću, kako bi ta javnost znala povlači li svoje političke poteze svjesno ili nesvjesno. I, posljedično, povlači li novac iz hrvatskih i europskih fondo
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnika

Samo Srpkinja Skupštinu spašava

HDZ do predsjednika može tek kupovinom vijećnika

18.6.2017. | 0:02
Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.
Bude li izabranim vijećnicima u Županijskoj skupštini stalo više do njihova obraza, nego do moguće materijalne koristi, a parlamentarne frakcije ne uspiju dogovoriti legitimnu koaliciju, na jesen slijede izbori za vijećnike Skupštine brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

Istina prije svega, a potom stav

Nažalost, Stribor Uzelac Schwendemann ponekad i laprda

10.6.2017. | 0:01
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
Mada je forma u koju je uobličio svoju osobnu odbojnost prema Mirku Duspari cinična dosjetka, sadržaj je ispod Striborove razine općeg znanja, inteligencije i načelnog političkog habitusa. S neozbiljnom konfabulacijom i ozbiljnom profašističkom konotacijom, sadržaj (i) ovog Strib
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

Jerko Zovak:

Evo zašto neću glasati za Mirka Dusparu

1.6.2017. | 0:01
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
Mada s brodskim gradonačelnikom zadnje četiri godine nisam 'popio kavu' niti prozborio tri rečenice - u izboru između Hrvoja Špicera, alias Dubravka Galovića, i Mirka Duspare - glasao bih za Dusparu. Ne zbog toga što mi je Mirko Duspara posebno drag, nego zbog toga što Galovića d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Može li HDZ kupiti dvije ruke brodskog SDP-a?

Duspara - HDZ 11:11

Može li HDZ kupiti dvije ruke brodskog SDP-a?

26.5.2017. | 0:01
Ne bi im bilo prvi put. U Županijskoj skupštini 2009. godine, ondašnji šef HDZ-a, Zdravko Sočković, 'pragmatičnom sankcijom' privolio je Josipa Želinskog i Zdravku Kršen neka politički pljunu u lice svojim drugaricama i drugovima iz redova SDP-a.
Ne bi im bilo prvi put. U Županijskoj skupštini 2009. godine, ondašnji šef HDZ-a, Zdravko Sočković, 'pragmatičnom sankcijom' privolio je Josipa Želinskog i Zdravku Kršen neka politički pljunu u lice svojim drugaricama i drugovima iz redova SDP-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zmaj koji se ne boji Dusparinog čopora

Hrvoje Špicer

Zmaj koji se ne boji Dusparinog čopora

24.5.2017. | 21:21
"Ne bojte se. Ja se ne bojim. Imam vašu energiju imam vaše povjerenje. Siguran sam i jak sam. Hrvatski zmaj se ne boji čopora", povišenim glasom i uzdignutom pesnicom, "uljuđeni" Špicer demonstrirao je potku svoje agende - uništiti "čopor" kojeg čine Dusparini suradnici i birači.
"Ne bojte se. Ja se ne bojim. Imam vašu energiju imam vaše povjerenje. Siguran sam i jak sam. Hrvatski zmaj se ne boji čopora", povišenim glasom i uzdignutom pesnicom, "uljuđeni" Špicer demonstrirao je potku svoje agende - uništiti "čopor" kojeg čine Dusparini suradnici i birači.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi izborni rezultati i mandati 2017. uspoređeni s 2013.

Na jednom mjestu donosimo

Svi izborni rezultati i mandati 2017. uspoređeni s 2013.

22.5.2017. | 23:40
Pobjeda Josipa Pavića u trci za općinskog načelnika toliko je maestralna da bi njegova šefica, Ruža Tomašić, trebala odmah doletjeti u Sibinj te s avio taxijem odvesti ga u Brisel i tamošnjim birokratima pokazati kako izgleda uglađeni hrvatski konzervativac kojeg narod voli mada
Pobjeda Josipa Pavića u trci za općinskog načelnika toliko je maestralna da bi njegova šefica, Ruža Tomašić, trebala odmah doletjeti u Sibinj te s avio taxijem odvesti ga u Brisel i tamošnjim birokratima pokazati kako izgleda uglađeni hrvatski konzervativac kojeg narod voli mada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Franjo

Okolišne vibracije

Piše: Tomislav Lukić

Franjo

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :