Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 17.2.2018. u 15:00
Prikaza: 3221
|

Za isti propust različite sankcije

Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

root : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao dužnosnik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.

NEDAVNO, brodskom gradonačelniku Mirku Duspari naklonjeni mediji, slavodobitno, objavili su informaciju kako je Upravni sud u Osijeku odbio njegovu tužbu protiv Povjerenstva za sukob interesa. Bila je to još jedna od istinitih informacija objavljena kroz pul od pet izdavačkih kuća koje - pojedinačno i grupno - dugogodišnjeg brodskog gradonačelnika drže neprijateljem jer njima i njihovima priječi pristup brodskim financijskim i drugim resursima.

Očito, Duspari je više stalo do obraza nego do novca.

Budući da SBplus postupanje Mirka Duspare i njegovih suradnika ne prati tek kao poslovni partner u obvezi prenošenja službenih informacija o njihovu radu - nego i kao "organ" Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave - ponekad, za neki od pažnje vrednijih događaja, pokušavamo doći do cjelovite istine. Činimo to i u slučaju Dusparina sukoba interesa kako bismo utvrdili: po čemu se On razlikuje od drugih dužnosnika, mada su postupali na isti način.

"Dužnosnik Mirko Duspara je i nakon sto je Grad Slavonski Brod zaprimio Uputu za postupanje Ministarstva uprave od 10. lipnja 2015.g. - u kojoj se izričito navodi da primanje predmetnih naknada nema zakonsko uporište - primio zaostatke po osnovi regresa za 2011. g. u iznosu od 650,00 kn, dara za djecu za 2011. g. u iznosu od 900,00 kn i božićnicu za 2012. g. u iznosu od 1.250,00 kn", stoji u Odluci Povjerenstva. Zbog toga, kaznili su ga "obustavom isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 4.000,00 kn".

Za isto djelo, dva aršina

Podsjećamo, za isti prijestup, Povjerenstvo za sukob interesa, 13. lipnja 2017. godine, opomenom, kaznilo je brodskog župana Danijela Marušića, zbog "primitka prigodne nagrade u iznosu od 1.250,00 kn, dara za djecu do 15 godina u iznosu od 1.800,00 kn, dara u naravi u iznosu od 380,00 kn i prigodne godišnje nagrade u iznosu od 1.250,00 kn.

Županovu zamjenicu, Dunju Magaš, 24. listopada 2017. godine, također opomenom, Povjerenstvo je kaznilo zbog "primitka prigodnih nagrada (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) i to u iznosu od 1.250,00 kn te u iznosu od 380,00 kn i iznosu od 1.250,00 kn". 

Za očekivati je kako će, po istom osnovu, i istom kaznom, opomenom, biti kažnjen tadašnji Marušićev zamjenik, Davor Vlaović, jer je  29. studenog 2017. i protiv njega pokrenut postupak za utvrđivanje mogućeg postojanja sukoba interesa zbog "istovremenog primanja plaće za obnašanje dužnosti zamjenika župana Brodsko-posavske županije te primanja prigodnih nagrada, do propisanog iznosa (božicnica, naknada za godišnji odmor i sl.), sve u 2014. g., i to: u iznosu od 1.250,00
kn te iznosu od 380,00 kn i iznosu od 1.250,00 kn".

Kažnjen jer je bio štedljiv

Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrdili smo kako je razlika između Dusparinog slučaja i slučajeva županijskih dužnosnika u tome da je Duspara kažnjen novčano, a drugi nisu te u činjenici da se Duspara žalio Upravnom sudu, dok županijski dužnosnici to nisu učinili.

U svome tužbenom zahtjevu, Duspara je osporavao Odluku Povjerenstva za sukob interesa zbog toga što mu je, neopravdano, kao krimen, uračunato primanje naknada koje je imao pravo primati do Upute Ministarstva uprave od 15. lipnja 2015. godine. Naime, dio naknada za razdoblje od 2011. do 2015. Grad nije isplatio nikome od zaposlenih, pa niti Duspari, nego je to učinio tijekom 2015. godine - u vidu zaostataka.

Međutim, Upravni sud je odbio Dusparin tužbeni zahtjev i uputio ga neka se žali Visokom upravnom sudu, što je On i učinio. S kakvim ishodom, ostaje vidjeti.

Da nije proračunom upravljao manirom dobrog gospodara te da je svim zaposlenicima Gradske uprave, pa i sebi, neprekidno isplaćivao jubilarne naknade i božićnice - unatoč činjenici da se proračun nije punio u očekivanom obujmu od 2011. do 2015. godine - Duspara ne bi bio u sukobu interesa. Dapače, da je zaostatke primio prije 15. lipnja, niti tada ne bi bio kažnjen. Dakle, kažnjen je jer si pripadajuće naknade nije isplatio na vrijeme.

Važniji mu obraz od novca

Držeći do Dusparine štedljivosti kao do pišljiva boba, 2015. godine neki od djelatnika (hrv. radnika) Gradske uprave počeli su podnositi tužbe - jer pet godina nisu u punom kapacitetu ostvarivali svoja prava iz Kolektivnog ugovora. Nisu primali božićnice, jubilarne nagrade i drugo.

Kako je proračun bio nešto deblji nego prethodnih godina, a želeći spriječiti nove troškove koji bi nastali izvjesnim gubitkom radnih sporova, Duspara je odlučio svim zaposlenicima isplatiti zaostatke na koje imaju pravo prema Kolektinom ugovoru.

Budući da je isplata zaostataka učinjena poslije 15. lipnja 2015. godine, Duspari je taj prihod pripisan kao zabranjen jer ga je primio poslije Upute Ministarstva o promjeni kriterija, ne priznajući kako se, ustvari, radilo o zaostacima koje je, do Upute Ministarstva, imao pravo primati kako i svi drugi zaposlenici.

Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao dužnosnik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio. Vjerojatno, isto će mu se dogoditi i na Visokom upravnom sudu, ali On ne bi bio On kad ne bi pravdu istjerivao do krajnjih granica. Očito, više mu je stalo do obraza nego do novca.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Brada5

Brada5

Komentirano: 19.2.2018. | 9:23

1

Dabarlos opet tvoj glupi komentar zbilja si neumoran uhljebu jedan mali
pegaz

pegaz

Komentirano: 18.2.2018. | 14:07

2

Kakvih ovdje levata ima majko mila,koliko ja znam u sukobu nije bio Lidl nego grad i Rimac s potporom Ministarstva graditeljstva .
jugo_45

jugo_45

Komentirano: 18.2.2018. | 12:54

3

Zasto nije zabiljezeno na ovom portalu buduci da svi drugi jesu da je u gradu otvoren lidl? Ipak je to velika investicija i treba ju zabiljeziti.
kremenko

kremenko

Komentirano: 18.2.2018. | 12:12

4

Zašto nema članka o otvorenju Lidla ?
region

region

Komentirano: 17.2.2018. | 17:33

5

Livada livada pa gdje ces to pitati,i to bas sanas kad se administrator malo zaigrao.
sblivada

sblivada

Komentirano: 17.2.2018. | 17:09

6

Da li netko zna gdjw radi sin od gospodina Zovka?
Dobarlos

Dobarlos

Komentirano: 17.2.2018. | 15:22

7

Jerko opet nisi popio one male žute tabletice protiv bjesnoće i zavisti

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Kritika znatiželjnog uma

Piše: Željka Gavranović

'Zamjenjiv si'

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke