Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 17.2.2018. u 15:00
Prikaza: 3128
|

Za isti propust različite sankcije

Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

root : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao dužnosnik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.

NEDAVNO, brodskom gradonačelniku Mirku Duspari naklonjeni mediji, slavodobitno, objavili su informaciju kako je Upravni sud u Osijeku odbio njegovu tužbu protiv Povjerenstva za sukob interesa. Bila je to još jedna od istinitih informacija objavljena kroz pul od pet izdavačkih kuća koje - pojedinačno i grupno - dugogodišnjeg brodskog gradonačelnika drže neprijateljem jer njima i njihovima priječi pristup brodskim financijskim i drugim resursima.

Očito, Duspari je više stalo do obraza nego do novca.

Budući da SBplus postupanje Mirka Duspare i njegovih suradnika ne prati tek kao poslovni partner u obvezi prenošenja službenih informacija o njihovu radu - nego i kao "organ" Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave - ponekad, za neki od pažnje vrednijih događaja, pokušavamo doći do cjelovite istine. Činimo to i u slučaju Dusparina sukoba interesa kako bismo utvrdili: po čemu se On razlikuje od drugih dužnosnika, mada su postupali na isti način.

"Dužnosnik Mirko Duspara je i nakon sto je Grad Slavonski Brod zaprimio Uputu za postupanje Ministarstva uprave od 10. lipnja 2015.g. - u kojoj se izričito navodi da primanje predmetnih naknada nema zakonsko uporište - primio zaostatke po osnovi regresa za 2011. g. u iznosu od 650,00 kn, dara za djecu za 2011. g. u iznosu od 900,00 kn i božićnicu za 2012. g. u iznosu od 1.250,00 kn", stoji u Odluci Povjerenstva. Zbog toga, kaznili su ga "obustavom isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 4.000,00 kn".

Za isto djelo, dva aršina

Podsjećamo, za isti prijestup, Povjerenstvo za sukob interesa, 13. lipnja 2017. godine, opomenom, kaznilo je brodskog župana Danijela Marušića, zbog "primitka prigodne nagrade u iznosu od 1.250,00 kn, dara za djecu do 15 godina u iznosu od 1.800,00 kn, dara u naravi u iznosu od 380,00 kn i prigodne godišnje nagrade u iznosu od 1.250,00 kn.

Županovu zamjenicu, Dunju Magaš, 24. listopada 2017. godine, također opomenom, Povjerenstvo je kaznilo zbog "primitka prigodnih nagrada (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) i to u iznosu od 1.250,00 kn te u iznosu od 380,00 kn i iznosu od 1.250,00 kn". 

Za očekivati je kako će, po istom osnovu, i istom kaznom, opomenom, biti kažnjen tadašnji Marušićev zamjenik, Davor Vlaović, jer je  29. studenog 2017. i protiv njega pokrenut postupak za utvrđivanje mogućeg postojanja sukoba interesa zbog "istovremenog primanja plaće za obnašanje dužnosti zamjenika župana Brodsko-posavske županije te primanja prigodnih nagrada, do propisanog iznosa (božicnica, naknada za godišnji odmor i sl.), sve u 2014. g., i to: u iznosu od 1.250,00
kn te iznosu od 380,00 kn i iznosu od 1.250,00 kn".

Kažnjen jer je bio štedljiv

Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrdili smo kako je razlika između Dusparinog slučaja i slučajeva županijskih dužnosnika u tome da je Duspara kažnjen novčano, a drugi nisu te u činjenici da se Duspara žalio Upravnom sudu, dok županijski dužnosnici to nisu učinili.

U svome tužbenom zahtjevu, Duspara je osporavao Odluku Povjerenstva za sukob interesa zbog toga što mu je, neopravdano, kao krimen, uračunato primanje naknada koje je imao pravo primati do Upute Ministarstva uprave od 15. lipnja 2015. godine. Naime, dio naknada za razdoblje od 2011. do 2015. Grad nije isplatio nikome od zaposlenih, pa niti Duspari, nego je to učinio tijekom 2015. godine - u vidu zaostataka.

Međutim, Upravni sud je odbio Dusparin tužbeni zahtjev i uputio ga neka se žali Visokom upravnom sudu, što je On i učinio. S kakvim ishodom, ostaje vidjeti.

Da nije proračunom upravljao manirom dobrog gospodara te da je svim zaposlenicima Gradske uprave, pa i sebi, neprekidno isplaćivao jubilarne naknade i božićnice - unatoč činjenici da se proračun nije punio u očekivanom obujmu od 2011. do 2015. godine - Duspara ne bi bio u sukobu interesa. Dapače, da je zaostatke primio prije 15. lipnja, niti tada ne bi bio kažnjen. Dakle, kažnjen je jer si pripadajuće naknade nije isplatio na vrijeme.

Važniji mu obraz od novca

Držeći do Dusparine štedljivosti kao do pišljiva boba, 2015. godine neki od djelatnika (hrv. radnika) Gradske uprave počeli su podnositi tužbe - jer pet godina nisu u punom kapacitetu ostvarivali svoja prava iz Kolektivnog ugovora. Nisu primali božićnice, jubilarne nagrade i drugo.

Kako je proračun bio nešto deblji nego prethodnih godina, a želeći spriječiti nove troškove koji bi nastali izvjesnim gubitkom radnih sporova, Duspara je odlučio svim zaposlenicima isplatiti zaostatke na koje imaju pravo prema Kolektinom ugovoru.

Budući da je isplata zaostataka učinjena poslije 15. lipnja 2015. godine, Duspari je taj prihod pripisan kao zabranjen jer ga je primio poslije Upute Ministarstva o promjeni kriterija, ne priznajući kako se, ustvari, radilo o zaostacima koje je, do Upute Ministarstva, imao pravo primati kako i svi drugi zaposlenici.

Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao dužnosnik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio. Vjerojatno, isto će mu se dogoditi i na Visokom upravnom sudu, ali On ne bi bio On kad ne bi pravdu istjerivao do krajnjih granica. Očito, više mu je stalo do obraza nego do novca.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Brada5

Brada5

Komentirano: 19.2.2018. | 9:23

1

Dabarlos opet tvoj glupi komentar zbilja si neumoran uhljebu jedan mali
pegaz

pegaz

Komentirano: 18.2.2018. | 14:07

2

Kakvih ovdje levata ima majko mila,koliko ja znam u sukobu nije bio Lidl nego grad i Rimac s potporom Ministarstva graditeljstva .
jugo_45

jugo_45

Komentirano: 18.2.2018. | 12:54

3

Zasto nije zabiljezeno na ovom portalu buduci da svi drugi jesu da je u gradu otvoren lidl? Ipak je to velika investicija i treba ju zabiljeziti.
kremenko

kremenko

Komentirano: 18.2.2018. | 12:12

4

Zašto nema članka o otvorenju Lidla ?
region

region

Komentirano: 17.2.2018. | 17:33

5

Livada livada pa gdje ces to pitati,i to bas sanas kad se administrator malo zaigrao.
sblivada

sblivada

Komentirano: 17.2.2018. | 17:09

6

Da li netko zna gdjw radi sin od gospodina Zovka?
Dobarlos

Dobarlos

Komentirano: 17.2.2018. | 15:22

7

Jerko opet nisi popio one male žute tabletice protiv bjesnoće i zavisti

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marinom Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

U neznanju ili ...

Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

26.9.2018. | 12:59
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

Pero Ćosić i ekipa drže:

Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

26.9.2018. | 0:02
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

Kad institucije ne rade svoj posao

Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

17.9.2018. | 0:01
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

Incident bez presedana

Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

12.9.2018. | 17:30
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

'Do istrage vaše ili naše'

Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

12.9.2018. | 0:01
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

(Ne)normalna tržišna pojava

Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

8.9.2018. | 18:18
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

Besprijekorna procedura

Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

5.9.2018. | 0:01
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

2.9.2018. | 0:01
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

1.9.2018. | 11:55
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

31.8.2018. | 22:10
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

Bez okolišanja

Piše: Marija Radošević

Naši, a tuđi

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :