Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 13.1.2018. u 0:01
Prikaza: 2501
|

U pitanju je 'položajna renta' ili teror

Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda

root : Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda Brodska 'Pijana ulica'(Foto: JZ/SBplus/arhiva)

Građani tvrde kako ih susjedi ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti podsjećaju ih na tzv. 'položajnu rentu'. Obično, stanarima poručuju neka sele u mirnije dijelove grada, iako bi primjerenije bilo raspraviti u kojem dijelu grada i pod kojim uvjetima je moguće otvarati ugostiteljski objekt.

RAD ugostiteljskih objekata u Slavonskom Brodu i probleme do kojih dolazi u tom sektoru, našim posjetiteljima pokušali smo približiti donošenjem građanskih pritužbi i mišljenja institucija koje pokrivaju tu oblast. Uglavnom, svojom bukom birtije susjedima ne daju mira, a službe koje bi djelatnost trebale regulirati sukladno pozitivnim zakonskim propisima, uglavnom, funkcioniraju prema našem mentalnom sklopu. Balkanskom.

Svaka birtija može raditi od 06.00 do 03.00 sati. "lznimno,  drugačije radno vrijeme ugostiteljskih objekata može odrediti Gradonačelnik svojom odlukom". Dakle, može i duže.

Nakon što smo objavili stavove građana i ustanova, pokušat ćemo osvijetliti jedan od problema koji najviše pogađa najbolje. Koji najbolje tjera u prosjek i ispod njega. Našim čitateljima donosimo neke od informacija koje pokazuju kako je došlo do toga da - produžujući im radno vrijeme -  (i) obične birtije pretvoriše u noćne klubove.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti regulirao je radno vrijeme ugostiteljskih objekata na način da je odredio kako Hoteli, Kampovi i Ostali ugostiteljski objekti za smještaj, obvezno, moraju raditi od 0.00 do 24.00 sata svaki dan, a to mogu činiti i Restorani i Barovi koji se nalaze izvan naseljenih područja.

Ostali ugostiteljski objekti imaju dva radna vremena: Restorani i Barovi mogu raditi od 6.00 do 24.00 sata, a Barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću od 21.00 do 6.00 sati i to isključivo u zatvorenim prostorima.

Ozbiljan problem nastao je zbog zakonske odredbe koja je lokalnim samoupravama omogućila diskrecijsko pravo da neprincipijelno odstupe od načela. Naime, lokalna vlast, pored skraćenja radnog vremena od dva sata, svojim odlukama radno vrijeme može dva sata i produžiti. Mada je zakonodavac predvidio sezonske, iznimne, selektivne i kratkoročne intervencije u načelo o radnom vremenu, ekstenzivnim korištenjem tog prava, a podilazeći pojedinačnim i partikularnim interesima ugostitelja, većina lokalnih vlasti u Hrvatskoj napravili su pravi 'eldorado'. Nažalost, u tome Slavonski Brod nije izuzetak.

Istočni grijeh

Istočni grijeh s radnim vremenom ugostitelja, 5. ožujka 2007. godine, učinio je Povjerenik Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Gabrijel Sentić, na način da je svojom autonomnom Odlukom, svakoj gradskoj birtiji, dopustio raditi svaki radni dan od 06.00 do 24.00 sati, a vikendom, uoči blagdana i praznika od 06.00 do 01.00 sati.

Taj iskorak, u ime Kluba vijećnika SDP-a, na 4. sjednici Gradskog vijeća održanoj 2. srpnja 2009. godine, oplemenio je prof.dr.sc. Roberto Lujić  verbalnom penetracijom u predloženu Odluku o radu ugostiteljskih objekata, kazavši između ostalog: "Kako sam dobio upit od većeg broja ugostitelja o mogućem produženju radnog vremena vikendom s 01.00 sat na 02.00 sata, a ističući da objekti brze prehrane, koji ne udovoljavaju propisanim uvjetima, mogu raditi do 03.00 sata, ne vidimo razlog da se ne omogući ugostitelj ima da prihoduju sat duže. Navedeno bi se reflektiralo i na porez koji u konačnici dolazi u sam Grad".

Ono što je HSP-ov mlađi partner kasnijem političkom bordelu predložio to je, od 20 prisutnih, 17 gradskih vijećnika podržalo, a njih troje se 'uzdržalo' tek iz tehničkih razloga. Vjerojatno sa zadovoljstvom, predsjednik Gradskog vijeća, Mijo Golubičić, ovjerio je (i) taj Zaključak.

A ono što su 'vidoviti' vijećnici odlučili 2009. godine, 9. kolovoza 2015. potvrdio je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na način da je "Objektima jednostavnih usluga u dane vikenda ( petak/subota, subota/nedjelja ) te uoči blagdana i praznika dopustio raditi od 6,00 do 3,00 sata".

I Duspara sluša većinu

Svjestan svojih ovlasti da, unatoč zakonskim limitima, za dva sata može skratiti radno vrijeme ugostiteljskim objektima - a želeći poštovati volju većine zainteresiranih - putem svojih službi, gradonačelnik Mirko Duspara odlučio je provjeriti ima li primjedbi na Zakonom maksimalno dopušteno korištenje radnog vremena u Slavonskom Brodu u redovima "javno pravnih tijela": Policijskoj upravi, Obrtničkoj komori, Udruženju obrtnika, Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grada Slavonskog Broda i Centru za socijalnu skrb.

Budući da su svi upitani odgovorili slično, citiramo tek Policijsku upravu brodsko-posavsku: "Izvješćujemo Vas da smo zajedno s Policijskom postajom Slavonski Brod proučili Vaš Prijedlog nove Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Slavonskog Broda te da na isti nemamo primjedbi kao niti dodatnih prijedloga".

Sada već kao predsjednik Gradskog vijeća, osam godina nakon malog 'istočnog grijeha', 17. prosinca 2015., Roberto Lujić ovjerio je najnoviju Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Slavonskog Broda, temeljem koje svaka birtija može raditi od 06.00 do 03.00 sati. "lznimno ... drugačije radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine 'Objekti jednostavnih usluga', za vrijeme održavanja manifestacija, sportskih događanja, glazbenih festivala i sl., može odrediti Gradonačelnik svojom odlukom". Dakle, može i duže.

Budući da je više onih koji od te odluke imaju koristi (ugostitelji i njihovi gosti) nego onih kojima ta odluka zagorčava život (stanari u njihovoj blizini) za očekivati je kako, s aktualnim radnim vremenom (i) brodskih birtija, ništa revolucionarno dogodite se neće. Stanari će tvrditi kako ih ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti će ih podsjećati na tzv. 'položajnu rentu'.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
baba_Vanga

baba_Vanga

Komentirano: 13.1.2018. | 21:53

1

pink panter @ kako je HŽ krenuo (već dugi niz godina) uskoro neće imati što voziti, a koliko vozi mogao bi to voziti i samo po danu, a što se tiće MORA se samo umrijeti, a npr trubiti na signalu u 01:30 je isto kao što je tebi jurcanje po gradu, stvar kulture. A u svakom slučaju dok sam samo ja bitan, a za drugo/druge nije bitno, biti će ovako.
baba_Vanga

baba_Vanga

Komentirano: 13.1.2018. | 18:30

2

Lastane pomozi...ja živim blizu željezničke pruge i mislim da bi trebalo zabraniti promet vlakovima između 22:00 i 06:00 jer jbga onaj strojovođa što u 01:30 svako veće trubi na signalu pod obavezno budi moga Nostradamusa koji nakon uriniranja postane seksualno napasan.
Frontier

Frontier

Komentirano: 13.1.2018. | 16:12

3

Ovi koji žive u centru, moraju biti svjesni da se sve odvija u srcu grada, posebno noću, pa ukoliko im smeta buka, neka razvijaju toleranciju na decibele i ne bi im trebalo dati glasa po ovom pitanju. Trebalo bi svakako omogućiti ugostiteljima što duže radno vrijeme, pa tko može uprihodovati svoj angažman i volju nek to i učini. Evo, Fazlija je bio nedavno u SB i pohvalio je našeg ugostitelja kao poštenog domaćina na facebooku ...koji ga je nakon jednog bloka pjesama zamolio da ode kući, kako ne bi smetao penzionerima iz centra, kojima smetaju decibeli. Dobra reklama za miran grad, koji na mjesečini u tišini tone.
Boris1010

Boris1010

Komentirano: 13.1.2018. | 15:13

4

Valar ,ti ili si glup ili drzis jedan od tako zvani nocni klubova,u brodu jedino cega ima previse je su ,nocni klubovi,uhljebi,politicara,kvazi novinara i policije,svega ono sto nista ne donosi dobro ovome gradu,pola tih kulbova treba zatvorit jel tamo se samo "sutaju" tuku i nist korisno od njih,
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 13.1.2018. | 11:38

5

Sve se to rijesi mjerenjem buke, pa vlasnici uloze sredstva za izolaciju buke. Mir stanarima, vlasnicima i Gradu.
Valar

Valar

Komentirano: 13.1.2018. | 11:08

6

Vrlo se dobro zna tko vrši pritiske da se skrati radno vrijeme drugih kategorija ugostiteljskih objekata kako bi preostale samo njegove diskoteke u gradu. Mudrome dosta. U gradu je ionako premalo lokala za noćni izlazak za sve kategorije gostiju te su mnogi prisiljeni vikendom izlaziti u druge gradove, a o kvaliteta postojećih lokala i glazbe je upitna. Tako da se nadamo da gradska vlast neće podleći perfidnim metodama pritisaka brodskog podzemlja.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Kritika znatiželjnog uma

Piše: Željka Gavranović

'Zamjenjiv si'

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke