Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 23.2.2018. u 23:00
Prikaza: 4838
|

Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

root : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?Mirko Duspara i Pero Ćosić(Foto: SBplus-EBrod/arhiva)

Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

U stotom članku Poslovnika o radu Županijske skupštine stoji kako "materijali o kojima će se raspravljati na sjednici" vijećnicima trebaju biti upućeni "najmanje osam dana prije održavanja sjednice". U nastavku se ističe: "Iznimno, ako za to postoje opravdani razlozi, vijećnicima se materijal može dostaviti naknadno, a može biti dostavljen i na samoj sjednici". Pritom, podrazumijeva se, pod "iznimno" autori tog najvažnijeg skupštinskog akta mislili su na neposrednu ratnu opasnost, elementarnu nepogodu kataklizmičkih razmjera i slično, i/ili na manje važan predmet rasprave o kojem vijećnici odluku mogu donijeti 's nogu'.

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

Nakon što u 101. članku nabroje tko sve treba biti pozvan i dobiti materijale za sjednicu, u 102. članku Poslovnika posebno ističu kako "na materijalu mora biti naznačen podnositelj, odnosno naziv tijela koje je utvrdilo prijedlog akta, uz naznaku predstavnika koji će u ime podnositelja materijala odnosno predlagatelja akta, sudjelovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela".

Dakle, pored "ozakonjenog" stava vijećnika da im materijali za redovitu sjednicu trebaju biti upućeni osam dana prije njezina održavanja, posebno je naglašeno da, pritom, moraju znati tko je materijal izradio te tko će ga, u ime predlagatelja, pred vijećnicima braniti.

Kršenje Poslovnika nije samo sebi svrha

Iz sadržaja poziva za 6. sjednicu Županijske skupštine, koju je njezin predsjednik, Pero Ćosić, sazvao za 27. veljače u 9.00 sati, na prvu, vidljiv je dramaturški naboj koji kipti iz sadržaja i redoslijeda 19 točaka dnevnog reda.

Naime, s obvezne prve, na neobveznu zadnju točku dnevnog reda maknut je Aktualni sat, a na njegovo mjesto situiran je sadržaj uvjerljivo najvažnije političke teme ovog saziva Županijske skupštine: "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija", vrijedan 676 milijuna kuna, odnosno Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima.

Taj "tehnički" manevar s dnevnim redom, vjerojatno, nije uslijedio tek zbog važnosti teme nego i zbog terminskog pogodovanja "drugovima" iz metropole koji naumljena rješenja oko vodocrpilišta trebaju braniti pred županijskim vijećnicima.

Manipuliranje manjine većinom

U parlamentarnoj praksi posebno su poznata dva načina donošenja važnih odluka, naročito onda kad se većini želi nametnuti manjinski stav. Prvi je da pompozno organizirate tematsku sjednicu, za nju pripremite obimnu prigodnu dokumentaciju te, kao 'autoritete' iz struke ili vladajuće politike, dovedete uvodne  izlagače pod kojima se zemlja trese kad hodaju, a glave spuštaju kad vas pogledaju. Drugi način je da o važnoj temi raspravu otvorite (ne)najavljeno, s invalidnim materijalima, prije samog kraja sjednice ili početka važne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Priređivači 6. sjednice Županijske skupštine, izgleda, odlučili su se za kombinaciju oba načina. S jedne strane, javno, relativiziraju važnost Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima te minoriziraju intelektualne i tehničke kapacitete brodskog Vodovoda - koji bi po Zakonu trebao postati njegov upravitelj -  a s druge strane dovode 'autoritete' iz metropole koji bi "lijevom rukom" trebali većinu vijećnika uvjeriti kako je sasvim normalno "svoje" prepustiti drugima, ili s njima inferioran partner biti u "zajedničkom" poduhvatu.

Je li na pomolu novo (u)pravno nasilje

Prema informacijama do kojih je neslužbeno došao SBplus, svojim "stručnim" i protuzakonitim idejama županijske vijećnike će pokušati kontaminirati sam vrh državne tvrtke Hrvatske vode. Navodno, generalni direktor mr. sc. Zoran Đuroković, dipl. ing. građ. i/ili njegov zamjenik zadužen za provedbu projekta - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod kontrolu vinkovačkog Vodovoda - Davor Vukmirić, dipl.ing.bioteh., pored domaćih snaga, održat će tako snažno uvodno izlaganje da će vijećnicima preostati tek radosna zahvala za oplemenjivanje njihove političke pameti.

U cilju realizacije strateške odluke - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod (ne)izravnu kontrolu vinkovačkog Vodovoda - nužno je prethodno provesti dvije taktičke operacije: Prvo, anatemizirati brodski Vodovod kao nekompetentan za vođenje tako ozbiljnog projekta, a potom hvaliti vinkovačke im kolege kao ljude koji su godinama u svemu ispred Brođana. Pritom, dakako, niti riječi neće biti o podzemnim aktivnostima koje je, s Hrvatskim vodama, godinama vodila vinkovačka politika kako bi, u ovom dijelu Slavonije, mogli osigurati kontrolu nad najvažnijim prirodnim resursom - vodom.

Upravo ono što su učinili Ministarstvo graditeljstva i Hrvatske ceste kad su bahatom nasilnošću - protivno Zakonima i Prostornom planu Slavonskog Broda - omogućili Trgovačkom lancu Lidl priključiti se na državnu cestu, isto to pokušavaju učiniti Hrvatske vode frapantnim kršenjem Zakona. 'Brodsko-posavsku vodu', godinama, nastoje staviti pod vukovarsko-srijemsku kontrolu.

'Prenijeti ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave'

Koliko je to drska strategija ponajbolje govori kristalno jasan sadržaj članka 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva: "Građevine javne vodoopskrbe (dakle "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija s Regionalnim vodocrpilištem u Sikirevcima op.a.)... koje su na temelju Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva i Zakona o vodama izgrađene sredstvima državnog proračuna, sredstvima naknade za zaštitu voda, sredstvima naknade za korištenje voda i drugim javnim sredstvima, a investitor kojih su Hrvatske vode, prenijet će se ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene". Drugim riječima, prenijet će se u vlasništvo lokalne samouprave s područja Brodsko posavske županije, odnosno jedinog "isporučitelja vodnih usluga" na tom području - Vodovoda Slavonski Brod.

U petak objavljen link ispod prve točke dnevnog reda 6. sjednice Županijske skupštine, odnosno skroman sadržaj materijala za raspravu, nije tehnički propust nego politički preduvjet za lakše donošenje odluke. Naime, vijećnik koji nije blagovremeno i cjelovito informiran o predmetu rasprave podložniji je manipulacijama od onoga koji vlada materijom. A, objavljeni materijal je upravo u toj funkciji - ne samo da nema valjane podloge za raspravu nego nema niti Prijedloga odluke koju bi vijećnici trebali donijeti nakon što saslušaju uvodna izlaganja i obave sadržajnu raspravu.

Braniti svoje pravo ili praviti (ne)potrebne kompromise? 

S druge stran, odsudnu crtu obrane Vinkovčani drže na zahtjevu za osnivanje zajedničke tvrtke koja bi upravljala brodsko posavskim vodnim resursima. Onim resursima koje bi, prema članku 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, bez ikakve rasprave, Hrvatske vode trebale prenijeti "u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene".

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

E sad, što je činiti županijskim vijećnicima i drugim čimbenicima (hrv. faktorima) odgovornim za realizaciju ovog, po život žitelja (i) Brodsko-posavske županije, najvažnijeg projekta? Čije stavove podržati: Pere Ćosića ili Mirka Duspare? Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.2.2018. | 9:22

1

Tetrapak@ . . svatko bi trebao imati ispravan stav, izgrađen na osnovu argumenata. Da li je za tebe ispravan stav, ako ti netko proglasi tvoju suprugu, majku tvoje djece, kurvom, bez ikakvih argumenata??? Hoćeš li i tada reći da svi imamo š.pke?? Pokušaj barem jednom biti principijelan i reci svoje određeno mišljenje. Bez relativiziranja, izjednačavanja strana. Ne mogu obje strane biti u pravu!
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 24.2.2018. | 22:24

2

Stavovi su ko i š...k , svatko ih ima.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:42

3

Ako se odnosi na mene ....isto ili gore mišljenje imam o Galovicu i ekipi .Ako nešto nije dobro ili je u najmanju ruku sumnjivo nije bitna stranačka pripadnost . Barem bi tako trebalo biti . Ali ne može me nitko uvjeriti da ovi iz grada ne namještaju poslove svojima kao sto to Hdz radi. Da niti jednom nisu pogriješili ( nije teško priznati , barem ne bi trebalo ) . Direktori oko vodovoda su smjesni i način imenovanja i nemojte tvrditi suprotno. Da li je problem objasniti situaciju oko Hrvatskog doma kako piše Posavska? Ukoliko lažu tuzis ih .
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 12:39

4

Znalac@ . Komentari su ti rekla, kazala! O nekome ili nečemu se može govoriti, komentirati, pisati kada je presuda konačna...kada nema više žalbe. Ovdje nešto napišeš, pa odmah demantiraš sam sebe...Da je Jerku presuda pravomoćna, on bi već odavno bio u pržunu. Bilo bi lijepo da ne širiš svoja nagađanja...To je ljudska vrlina! Lijep pozdrav!
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:37

5

Jel nevidite politiku adz i sdp na drzavnom nivou do cega je dovela ovu drzavu
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:34

6

Ne znam do kad samo mislite lajati protiv DUSPARE KLAICA ROGICA MAJETICKE SORICA i ostalih .Strasno koliko mozete mrziti sto nije Adz ovsko katastrofa .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:02

7

Jučer u Posavskoj čitam ( ne kažem da su u pravu ) ekocid nad Hrvatskim domom. Klaic je ovaj puta dopustio radove. .. nikakvog obrazloženja iz grada. Na ovom portalu se ne piše o tom. Polemika ili nešto. .. Ili se namjerno ignorira ogromni propust kako piše Posavska. Elaborat. ..nešto.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:55

8

Majetic nema presudu. ..krivo sam upisao. Bila je optužena ali oslobođena .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:49

9

Vjerujem li ?! ..ako potpisnik ovog članka ima presudu i odluku o zatvoru i da mora vratiti novac. Ako Majetic isto ima presudu u istom procesu a može raditi u gradskom poglavarstvu i biti glavna za puno toga ... Trebao bi sumnjati u naše sudstvo ?! ..naravno da su njihovim očima i njihovim teorijama nevini .Ali svi to govore ...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 9:45

10

Znalac@..vjeruješ li ti u naš pravni sustav?

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marinom Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

21.10.2018. | 17:00
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljiv u njihovim dru
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

Ekskluzivno i cjelovito

Donosimo kojim je medijima i koliko Duspara platio usluge

20.10.2018. | 16:30
Podržavamo Dusparu kad se sa suradnicima trudi njihove ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako niti besplatne medijske usluge nisu od koristi - ako su formalno nedovoljno profesionalne, a sadržaj
Nemamo ništa protiv kad Duspara sa suradnicima trudi se ideje, projekte i programe afirmirati putem učinkovitih, a ne podobnih medija. Naime, svaki prosječno pametan lider zna kako mu ni besplatne medijske usluge ne koriste - ako su diletantski rađene i/ili zanemarivo konzumirane
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

Iz jedne brodske trgovine

Kako vam mogu pomoći - reče i pogleda me ravno u oči

16.10.2018. | 0:01
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
Procijenivši valjda kako se ne šalim, nego njezin posao ozbiljno doživljavam, gospođa Zvjezdana me upita: - Koliko novaca namjeravate izdati u te svrhe?
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

Što je gore - stanje ili njegov opis?

'Ovdje su politička borba i nadjebavanje sve pojeli'

13.10.2018. | 13:10
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
Zbog toga što komotni, a ponekad i egoistični, obrazovani, pametni i pošteni ljudi s idejama ne uključuju se u poticanje unapređenja odnosa u društvu i zajednici, nedoraslima prepuštaju tako odgovoran prostor za njihovo (i) "nadjebavanje".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

U društvu Kolinde Grabar Kitarović

Rusi odbacili ucjene generala Čermaka i Hrvatske države

10.10.2018. | 22:45
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
Nakon ove ruske zapovjedi (командe), bit će interesantno pratiti razvoj događaja u igri 'malog lije' i 'velikog medvjeda' ako, poslije današnjeg sastanka, Čermak ne odluči prodati plinski biznis jer, izgleda, neće biti ekstraprofita u količini koja bi zadovoljila tog poznatog hrv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

Hrvatska predsjednica u Slav. Brodu

Govori kako bi nam trebalo biti, a ne zašto tako nije

10.10.2018. | 0:01
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju deklariranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranje na politikantskim performansima (hrv. photo session).
Ako nemate ideju te ako godinama niste učinkoviti u realiziranju nominiranog, što je vaša uloga u zajednici i društvu, ako nije prosipanje demagoških floskula na alibi sastancima i međusobno fotografiranja na politikantskim performansima (hrv. photo session).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

Penava i dr. 13. listopada u Vukovar

Potiču procesuiranje tek srpskih zločinaca, ili svih?

2.10.2018. | 0:01
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
Dobio sam više informacija da je to "tabu tema" o kojoj se ne smije govoriti i da iza njihova ubojstva stoje osobe iz kruga "hrvatskih kadrova", a ne četnički agresori.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Kad crveni crne košulje obuku

U ratu mali miševi u miru velike ustaše

Kad crveni crne košulje obuku

1.10.2018. | 0:01
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
I, dok veliki ratnici slave mir, najčešće njihove vodonoše, pod krinkom komemoriranja žrtava, veličaju sam rat. Pritom, dakako, najčešće izbjegavaju govoriti o svojim (ne)slavnim djelima u njemu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krmak

'Mačo muškarac', 'mačo maca' ili

Krmak

27.9.2018. | 0:01
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
Bilo je vrlo ružno. Došla sam po sok i u tom trenutku čula kako vijećnik Boro Grubišić, nagnut preko stola, u pola glasa, kolegici Nikolini govori: 'M'rš u kancelariju, tko si ti da ja s tobom razgovaram'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

U neznanju ili ...

Potiče li vijećnica HDZ-a Mirka Dusparu na kriminal?

26.9.2018. | 12:59
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
Vjerojatno, nikad joj ne bi palo na pamet kročiti političkim stopama koje smrde na tragove bivšeg joj stranačkog kolege (i) ovdašnjeg višedesetljetnog lidera HDZ-a, Zdravka Sočkovića. Koji smrde na tragove iz državnog odvjetništva protjeranog Stjepana Haramusteka, ili na tragove
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

Pero Ćosić i ekipa drže:

Brodsko Sveučilište neće postojati samo na papiru

26.9.2018. | 0:02
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
Osječko Sveučilište, u funkciji babice tijekom porađanja brodskog Sveučilišta, pokušava što je moguće skuplje naplatiti svoje usluge.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

Kad institucije ne rade svoj posao

Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

17.9.2018. | 0:01
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

Incident bez presedana

Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

12.9.2018. | 17:30
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

'Do istrage vaše ili naše'

Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

12.9.2018. | 0:01
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

(Ne)normalna tržišna pojava

Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

8.9.2018. | 18:18
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

Besprijekorna procedura

Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

5.9.2018. | 0:01
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

2.9.2018. | 0:01
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

1.9.2018. | 11:55
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

31.8.2018. | 22:10
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

Bez okolišanja

Piše: Marija Radošević

Naši, a tuđi

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :