Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 23.2.2018. u 23:00
Prikaza: 4937
|

Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

root : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?Mirko Duspara i Pero Ćosić(Foto: SBplus-EBrod/arhiva)

Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

U stotom članku Poslovnika o radu Županijske skupštine stoji kako "materijali o kojima će se raspravljati na sjednici" vijećnicima trebaju biti upućeni "najmanje osam dana prije održavanja sjednice". U nastavku se ističe: "Iznimno, ako za to postoje opravdani razlozi, vijećnicima se materijal može dostaviti naknadno, a može biti dostavljen i na samoj sjednici". Pritom, podrazumijeva se, pod "iznimno" autori tog najvažnijeg skupštinskog akta mislili su na neposrednu ratnu opasnost, elementarnu nepogodu kataklizmičkih razmjera i slično, i/ili na manje važan predmet rasprave o kojem vijećnici odluku mogu donijeti 's nogu'.

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

Nakon što u 101. članku nabroje tko sve treba biti pozvan i dobiti materijale za sjednicu, u 102. članku Poslovnika posebno ističu kako "na materijalu mora biti naznačen podnositelj, odnosno naziv tijela koje je utvrdilo prijedlog akta, uz naznaku predstavnika koji će u ime podnositelja materijala odnosno predlagatelja akta, sudjelovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela".

Dakle, pored "ozakonjenog" stava vijećnika da im materijali za redovitu sjednicu trebaju biti upućeni osam dana prije njezina održavanja, posebno je naglašeno da, pritom, moraju znati tko je materijal izradio te tko će ga, u ime predlagatelja, pred vijećnicima braniti.

Kršenje Poslovnika nije samo sebi svrha

Iz sadržaja poziva za 6. sjednicu Županijske skupštine, koju je njezin predsjednik, Pero Ćosić, sazvao za 27. veljače u 9.00 sati, na prvu, vidljiv je dramaturški naboj koji kipti iz sadržaja i redoslijeda 19 točaka dnevnog reda.

Naime, s obvezne prve, na neobveznu zadnju točku dnevnog reda maknut je Aktualni sat, a na njegovo mjesto situiran je sadržaj uvjerljivo najvažnije političke teme ovog saziva Županijske skupštine: "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija", vrijedan 676 milijuna kuna, odnosno Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima.

Taj "tehnički" manevar s dnevnim redom, vjerojatno, nije uslijedio tek zbog važnosti teme nego i zbog terminskog pogodovanja "drugovima" iz metropole koji naumljena rješenja oko vodocrpilišta trebaju braniti pred županijskim vijećnicima.

Manipuliranje manjine većinom

U parlamentarnoj praksi posebno su poznata dva načina donošenja važnih odluka, naročito onda kad se većini želi nametnuti manjinski stav. Prvi je da pompozno organizirate tematsku sjednicu, za nju pripremite obimnu prigodnu dokumentaciju te, kao 'autoritete' iz struke ili vladajuće politike, dovedete uvodne  izlagače pod kojima se zemlja trese kad hodaju, a glave spuštaju kad vas pogledaju. Drugi način je da o važnoj temi raspravu otvorite (ne)najavljeno, s invalidnim materijalima, prije samog kraja sjednice ili početka važne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Priređivači 6. sjednice Županijske skupštine, izgleda, odlučili su se za kombinaciju oba načina. S jedne strane, javno, relativiziraju važnost Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima te minoriziraju intelektualne i tehničke kapacitete brodskog Vodovoda - koji bi po Zakonu trebao postati njegov upravitelj -  a s druge strane dovode 'autoritete' iz metropole koji bi "lijevom rukom" trebali većinu vijećnika uvjeriti kako je sasvim normalno "svoje" prepustiti drugima, ili s njima inferioran partner biti u "zajedničkom" poduhvatu.

Je li na pomolu novo (u)pravno nasilje

Prema informacijama do kojih je neslužbeno došao SBplus, svojim "stručnim" i protuzakonitim idejama županijske vijećnike će pokušati kontaminirati sam vrh državne tvrtke Hrvatske vode. Navodno, generalni direktor mr. sc. Zoran Đuroković, dipl. ing. građ. i/ili njegov zamjenik zadužen za provedbu projekta - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod kontrolu vinkovačkog Vodovoda - Davor Vukmirić, dipl.ing.bioteh., pored domaćih snaga, održat će tako snažno uvodno izlaganje da će vijećnicima preostati tek radosna zahvala za oplemenjivanje njihove političke pameti.

U cilju realizacije strateške odluke - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod (ne)izravnu kontrolu vinkovačkog Vodovoda - nužno je prethodno provesti dvije taktičke operacije: Prvo, anatemizirati brodski Vodovod kao nekompetentan za vođenje tako ozbiljnog projekta, a potom hvaliti vinkovačke im kolege kao ljude koji su godinama u svemu ispred Brođana. Pritom, dakako, niti riječi neće biti o podzemnim aktivnostima koje je, s Hrvatskim vodama, godinama vodila vinkovačka politika kako bi, u ovom dijelu Slavonije, mogli osigurati kontrolu nad najvažnijim prirodnim resursom - vodom.

Upravo ono što su učinili Ministarstvo graditeljstva i Hrvatske ceste kad su bahatom nasilnošću - protivno Zakonima i Prostornom planu Slavonskog Broda - omogućili Trgovačkom lancu Lidl priključiti se na državnu cestu, isto to pokušavaju učiniti Hrvatske vode frapantnim kršenjem Zakona. 'Brodsko-posavsku vodu', godinama, nastoje staviti pod vukovarsko-srijemsku kontrolu.

'Prenijeti ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave'

Koliko je to drska strategija ponajbolje govori kristalno jasan sadržaj članka 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva: "Građevine javne vodoopskrbe (dakle "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija s Regionalnim vodocrpilištem u Sikirevcima op.a.)... koje su na temelju Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva i Zakona o vodama izgrađene sredstvima državnog proračuna, sredstvima naknade za zaštitu voda, sredstvima naknade za korištenje voda i drugim javnim sredstvima, a investitor kojih su Hrvatske vode, prenijet će se ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene". Drugim riječima, prenijet će se u vlasništvo lokalne samouprave s područja Brodsko posavske županije, odnosno jedinog "isporučitelja vodnih usluga" na tom području - Vodovoda Slavonski Brod.

U petak objavljen link ispod prve točke dnevnog reda 6. sjednice Županijske skupštine, odnosno skroman sadržaj materijala za raspravu, nije tehnički propust nego politički preduvjet za lakše donošenje odluke. Naime, vijećnik koji nije blagovremeno i cjelovito informiran o predmetu rasprave podložniji je manipulacijama od onoga koji vlada materijom. A, objavljeni materijal je upravo u toj funkciji - ne samo da nema valjane podloge za raspravu nego nema niti Prijedloga odluke koju bi vijećnici trebali donijeti nakon što saslušaju uvodna izlaganja i obave sadržajnu raspravu.

Braniti svoje pravo ili praviti (ne)potrebne kompromise? 

S druge stran, odsudnu crtu obrane Vinkovčani drže na zahtjevu za osnivanje zajedničke tvrtke koja bi upravljala brodsko posavskim vodnim resursima. Onim resursima koje bi, prema članku 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, bez ikakve rasprave, Hrvatske vode trebale prenijeti "u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene".

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

E sad, što je činiti županijskim vijećnicima i drugim čimbenicima (hrv. faktorima) odgovornim za realizaciju ovog, po život žitelja (i) Brodsko-posavske županije, najvažnijeg projekta? Čije stavove podržati: Pere Ćosića ili Mirka Duspare? Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.2.2018. | 9:22

1

Tetrapak@ . . svatko bi trebao imati ispravan stav, izgrađen na osnovu argumenata. Da li je za tebe ispravan stav, ako ti netko proglasi tvoju suprugu, majku tvoje djece, kurvom, bez ikakvih argumenata??? Hoćeš li i tada reći da svi imamo š.pke?? Pokušaj barem jednom biti principijelan i reci svoje određeno mišljenje. Bez relativiziranja, izjednačavanja strana. Ne mogu obje strane biti u pravu!
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 24.2.2018. | 22:24

2

Stavovi su ko i š...k , svatko ih ima.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:42

3

Ako se odnosi na mene ....isto ili gore mišljenje imam o Galovicu i ekipi .Ako nešto nije dobro ili je u najmanju ruku sumnjivo nije bitna stranačka pripadnost . Barem bi tako trebalo biti . Ali ne može me nitko uvjeriti da ovi iz grada ne namještaju poslove svojima kao sto to Hdz radi. Da niti jednom nisu pogriješili ( nije teško priznati , barem ne bi trebalo ) . Direktori oko vodovoda su smjesni i način imenovanja i nemojte tvrditi suprotno. Da li je problem objasniti situaciju oko Hrvatskog doma kako piše Posavska? Ukoliko lažu tuzis ih .
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 12:39

4

Znalac@ . Komentari su ti rekla, kazala! O nekome ili nečemu se može govoriti, komentirati, pisati kada je presuda konačna...kada nema više žalbe. Ovdje nešto napišeš, pa odmah demantiraš sam sebe...Da je Jerku presuda pravomoćna, on bi već odavno bio u pržunu. Bilo bi lijepo da ne širiš svoja nagađanja...To je ljudska vrlina! Lijep pozdrav!
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:37

5

Jel nevidite politiku adz i sdp na drzavnom nivou do cega je dovela ovu drzavu
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:34

6

Ne znam do kad samo mislite lajati protiv DUSPARE KLAICA ROGICA MAJETICKE SORICA i ostalih .Strasno koliko mozete mrziti sto nije Adz ovsko katastrofa .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:02

7

Jučer u Posavskoj čitam ( ne kažem da su u pravu ) ekocid nad Hrvatskim domom. Klaic je ovaj puta dopustio radove. .. nikakvog obrazloženja iz grada. Na ovom portalu se ne piše o tom. Polemika ili nešto. .. Ili se namjerno ignorira ogromni propust kako piše Posavska. Elaborat. ..nešto.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:55

8

Majetic nema presudu. ..krivo sam upisao. Bila je optužena ali oslobođena .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:49

9

Vjerujem li ?! ..ako potpisnik ovog članka ima presudu i odluku o zatvoru i da mora vratiti novac. Ako Majetic isto ima presudu u istom procesu a može raditi u gradskom poglavarstvu i biti glavna za puno toga ... Trebao bi sumnjati u naše sudstvo ?! ..naravno da su njihovim očima i njihovim teorijama nevini .Ali svi to govore ...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 9:45

10

Znalac@..vjeruješ li ti u naš pravni sustav?

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

Grad Slavonski Brod

Od APP-a preuzimaju stari i grade novi Autobusni kolodvor

13.11.2018. | 23:30
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti 'vakat' tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika. N
Mada Mirku Duspari te investicije, politički, ne znače 'život ili smrt' - jer je, nažalost, okružen s previše diletanata i suspektnih aspiranata na njegovu fotelju - novoizgrađeni objekti spektakularno će obilježiti karijeru tog najdugovječnijeg slavonskobrodskog gradonačelnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

Moramo li svugdje biti neefikasni?

Dado, vrati se kući ako u Zagrebu ništa učiniti ne možeš

12.11.2018. | 0:01
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i s drugim ovdašnjim razvojnim agencijama ...
"Nije do nas", tvrdi direktor Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda, Dejan Vuksanović, pokazujući nam tablicu učinkovitosti tvrtke koju vodi. Slična situacija je i sa druge dvije ovdašnje razvojne agencije ...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

Izbor ravnatelja je politička rutina

Imaju uputu za koga glasati i prije otvaranja kandidatura?

4.11.2018. | 0:01
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
Takvo donošenje odluke ne bi bilo korektno kad bi ravnatelja birala struka, a ne politika temeljem prethodno donesenog zaključka na nekom od ovdašnjih 'komiteta'. I, dakako, takvo donošenje odluke bilo bi otežano kad si profesorica Holub i docent Cvitković ne bi međusobno čuvali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

30.10.2018. | 0:01
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

Hlao

Luka Modrić nije hrvatski nacionalist niti ustaša

28.10.2018. | 14:00
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
Zloporabom ambijenta nacionalisti čak i nevinu ljubav prema zavičaju - koju pokazuje Luka Modrić - instrumentaliziraju na štetu njega samog i Hrvatske u cjelini. Naime, pjesma 'Lijepa li si' napisana je primarno zbog tzv. 'Herceg Bosne', koja nije 'Lijepa Naša'. Mada će nacionali
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

Bit će 'capo dei capi'

Župan Danijel Marušić postaje glavna politička faca u Brodu

23.10.2018. | 22:10
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
Lokalnu samoupravu i državnu upravu ne treba permanentno reorganizirati nego smanjiti i pojeftiniti te kompetentnijom i ažurnijom učiniti. Jedan od prvih koraka u tom pravcu mogao bi biti radikalniji iskorak službenika i namještenika iz javnopravnog u radno pravni status, kako bi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

Marina Opačak Bilić

Kad predstavnica kapitala radničku klasu štiti

23.10.2018. | 0:01
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
Mada od Marine Opačak Bilić nitko ne očekuje da piše novi manifest radničke klase, vjerojatno, ima ih koji misle kako njezina materijalna neovisnost može doprinijeti čišćenju političkog prostora od onih koji se u stranke upisuju kako bi ih one 'uhljebile'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zamjenjiv si'

Kritika znatiželjnog uma

Piše: Željka Gavranović

'Zamjenjiv si'

SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruke

Svileni bomboni

Piše: Ana Krstičević

Ruke