Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 23.2.2018. u 23:00
Prikaza: 4748
|

Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

root : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?Mirko Duspara i Pero Ćosić(Foto: SBplus-EBrod/arhiva)

Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

U stotom članku Poslovnika o radu Županijske skupštine stoji kako "materijali o kojima će se raspravljati na sjednici" vijećnicima trebaju biti upućeni "najmanje osam dana prije održavanja sjednice". U nastavku se ističe: "Iznimno, ako za to postoje opravdani razlozi, vijećnicima se materijal može dostaviti naknadno, a može biti dostavljen i na samoj sjednici". Pritom, podrazumijeva se, pod "iznimno" autori tog najvažnijeg skupštinskog akta mislili su na neposrednu ratnu opasnost, elementarnu nepogodu kataklizmičkih razmjera i slično, i/ili na manje važan predmet rasprave o kojem vijećnici odluku mogu donijeti 's nogu'.

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

Nakon što u 101. članku nabroje tko sve treba biti pozvan i dobiti materijale za sjednicu, u 102. članku Poslovnika posebno ističu kako "na materijalu mora biti naznačen podnositelj, odnosno naziv tijela koje je utvrdilo prijedlog akta, uz naznaku predstavnika koji će u ime podnositelja materijala odnosno predlagatelja akta, sudjelovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela".

Dakle, pored "ozakonjenog" stava vijećnika da im materijali za redovitu sjednicu trebaju biti upućeni osam dana prije njezina održavanja, posebno je naglašeno da, pritom, moraju znati tko je materijal izradio te tko će ga, u ime predlagatelja, pred vijećnicima braniti.

Kršenje Poslovnika nije samo sebi svrha

Iz sadržaja poziva za 6. sjednicu Županijske skupštine, koju je njezin predsjednik, Pero Ćosić, sazvao za 27. veljače u 9.00 sati, na prvu, vidljiv je dramaturški naboj koji kipti iz sadržaja i redoslijeda 19 točaka dnevnog reda.

Naime, s obvezne prve, na neobveznu zadnju točku dnevnog reda maknut je Aktualni sat, a na njegovo mjesto situiran je sadržaj uvjerljivo najvažnije političke teme ovog saziva Županijske skupštine: "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija", vrijedan 676 milijuna kuna, odnosno Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima.

Taj "tehnički" manevar s dnevnim redom, vjerojatno, nije uslijedio tek zbog važnosti teme nego i zbog terminskog pogodovanja "drugovima" iz metropole koji naumljena rješenja oko vodocrpilišta trebaju braniti pred županijskim vijećnicima.

Manipuliranje manjine većinom

U parlamentarnoj praksi posebno su poznata dva načina donošenja važnih odluka, naročito onda kad se većini želi nametnuti manjinski stav. Prvi je da pompozno organizirate tematsku sjednicu, za nju pripremite obimnu prigodnu dokumentaciju te, kao 'autoritete' iz struke ili vladajuće politike, dovedete uvodne  izlagače pod kojima se zemlja trese kad hodaju, a glave spuštaju kad vas pogledaju. Drugi način je da o važnoj temi raspravu otvorite (ne)najavljeno, s invalidnim materijalima, prije samog kraja sjednice ili početka važne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

Priređivači 6. sjednice Županijske skupštine, izgleda, odlučili su se za kombinaciju oba načina. S jedne strane, javno, relativiziraju važnost Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima te minoriziraju intelektualne i tehničke kapacitete brodskog Vodovoda - koji bi po Zakonu trebao postati njegov upravitelj -  a s druge strane dovode 'autoritete' iz metropole koji bi "lijevom rukom" trebali većinu vijećnika uvjeriti kako je sasvim normalno "svoje" prepustiti drugima, ili s njima inferioran partner biti u "zajedničkom" poduhvatu.

Je li na pomolu novo (u)pravno nasilje

Prema informacijama do kojih je neslužbeno došao SBplus, svojim "stručnim" i protuzakonitim idejama županijske vijećnike će pokušati kontaminirati sam vrh državne tvrtke Hrvatske vode. Navodno, generalni direktor mr. sc. Zoran Đuroković, dipl. ing. građ. i/ili njegov zamjenik zadužen za provedbu projekta - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod kontrolu vinkovačkog Vodovoda - Davor Vukmirić, dipl.ing.bioteh., pored domaćih snaga, održat će tako snažno uvodno izlaganje da će vijećnicima preostati tek radosna zahvala za oplemenjivanje njihove političke pameti.

U cilju realizacije strateške odluke - Regionalno vodocrpilište Sikirevci staviti pod (ne)izravnu kontrolu vinkovačkog Vodovoda - nužno je prethodno provesti dvije taktičke operacije: Prvo, anatemizirati brodski Vodovod kao nekompetentan za vođenje tako ozbiljnog projekta, a potom hvaliti vinkovačke im kolege kao ljude koji su godinama u svemu ispred Brođana. Pritom, dakako, niti riječi neće biti o podzemnim aktivnostima koje je, s Hrvatskim vodama, godinama vodila vinkovačka politika kako bi, u ovom dijelu Slavonije, mogli osigurati kontrolu nad najvažnijim prirodnim resursom - vodom.

Upravo ono što su učinili Ministarstvo graditeljstva i Hrvatske ceste kad su bahatom nasilnošću - protivno Zakonima i Prostornom planu Slavonskog Broda - omogućili Trgovačkom lancu Lidl priključiti se na državnu cestu, isto to pokušavaju učiniti Hrvatske vode frapantnim kršenjem Zakona. 'Brodsko-posavsku vodu', godinama, nastoje staviti pod vukovarsko-srijemsku kontrolu.

'Prenijeti ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave'

Koliko je to drska strategija ponajbolje govori kristalno jasan sadržaj članka 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva: "Građevine javne vodoopskrbe (dakle "Regionalni vodoopskrbni sustav istočna Slavonija s Regionalnim vodocrpilištem u Sikirevcima op.a.)... koje su na temelju Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva i Zakona o vodama izgrađene sredstvima državnog proračuna, sredstvima naknade za zaštitu voda, sredstvima naknade za korištenje voda i drugim javnim sredstvima, a investitor kojih su Hrvatske vode, prenijet će se ugovorom bez naknade u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene". Drugim riječima, prenijet će se u vlasništvo lokalne samouprave s područja Brodsko posavske županije, odnosno jedinog "isporučitelja vodnih usluga" na tom području - Vodovoda Slavonski Brod.

U petak objavljen link ispod prve točke dnevnog reda 6. sjednice Županijske skupštine, odnosno skroman sadržaj materijala za raspravu, nije tehnički propust nego politički preduvjet za lakše donošenje odluke. Naime, vijećnik koji nije blagovremeno i cjelovito informiran o predmetu rasprave podložniji je manipulacijama od onoga koji vlada materijom. A, objavljeni materijal je upravo u toj funkciji - ne samo da nema valjane podloge za raspravu nego nema niti Prijedloga odluke koju bi vijećnici trebali donijeti nakon što saslušaju uvodna izlaganja i obave sadržajnu raspravu.

Braniti svoje pravo ili praviti (ne)potrebne kompromise? 

S druge stran, odsudnu crtu obrane Vinkovčani drže na zahtjevu za osnivanje zajedničke tvrtke koja bi upravljala brodsko posavskim vodnim resursima. Onim resursima koje bi, prema članku 89. Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, bez ikakve rasprave, Hrvatske vode trebale prenijeti "u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili javnih isporučitelja vodnih usluga na čijem su području izgrađene".

"Mada ne odobravam, mogu razumjeti 'lokalpatriotizam' vinkovačkih dužnosnika, ali ne razumijem niti odobravam solidarnost naših zastupnika s njima", rezolutno je zaključio brodski gradonačelnik Mirko Duspara u jednom od svojih javnih obraćanja saborskom zastupniku, čelniku ovdašnjeg HDZ-a i predsjedniku Skupštine Brodsko posavske županije, Peri Ćosiću, koji s Vinkovčanima želi doći do zajedničkog, kompromisnog, rješenja.

E sad, što je činiti županijskim vijećnicima i drugim čimbenicima (hrv. faktorima) odgovornim za realizaciju ovog, po život žitelja (i) Brodsko-posavske županije, najvažnijeg projekta? Čije stavove podržati: Pere Ćosića ili Mirka Duspare? Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.2.2018. | 9:22

1

Tetrapak@ . . svatko bi trebao imati ispravan stav, izgrađen na osnovu argumenata. Da li je za tebe ispravan stav, ako ti netko proglasi tvoju suprugu, majku tvoje djece, kurvom, bez ikakvih argumenata??? Hoćeš li i tada reći da svi imamo š.pke?? Pokušaj barem jednom biti principijelan i reci svoje određeno mišljenje. Bez relativiziranja, izjednačavanja strana. Ne mogu obje strane biti u pravu!
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 24.2.2018. | 22:24

2

Stavovi su ko i š...k , svatko ih ima.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:42

3

Ako se odnosi na mene ....isto ili gore mišljenje imam o Galovicu i ekipi .Ako nešto nije dobro ili je u najmanju ruku sumnjivo nije bitna stranačka pripadnost . Barem bi tako trebalo biti . Ali ne može me nitko uvjeriti da ovi iz grada ne namještaju poslove svojima kao sto to Hdz radi. Da niti jednom nisu pogriješili ( nije teško priznati , barem ne bi trebalo ) . Direktori oko vodovoda su smjesni i način imenovanja i nemojte tvrditi suprotno. Da li je problem objasniti situaciju oko Hrvatskog doma kako piše Posavska? Ukoliko lažu tuzis ih .
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 12:39

4

Znalac@ . Komentari su ti rekla, kazala! O nekome ili nečemu se može govoriti, komentirati, pisati kada je presuda konačna...kada nema više žalbe. Ovdje nešto napišeš, pa odmah demantiraš sam sebe...Da je Jerku presuda pravomoćna, on bi već odavno bio u pržunu. Bilo bi lijepo da ne širiš svoja nagađanja...To je ljudska vrlina! Lijep pozdrav!
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:37

5

Jel nevidite politiku adz i sdp na drzavnom nivou do cega je dovela ovu drzavu
Brada5

Brada5

Komentirano: 24.2.2018. | 12:34

6

Ne znam do kad samo mislite lajati protiv DUSPARE KLAICA ROGICA MAJETICKE SORICA i ostalih .Strasno koliko mozete mrziti sto nije Adz ovsko katastrofa .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 12:02

7

Jučer u Posavskoj čitam ( ne kažem da su u pravu ) ekocid nad Hrvatskim domom. Klaic je ovaj puta dopustio radove. .. nikakvog obrazloženja iz grada. Na ovom portalu se ne piše o tom. Polemika ili nešto. .. Ili se namjerno ignorira ogromni propust kako piše Posavska. Elaborat. ..nešto.
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:55

8

Majetic nema presudu. ..krivo sam upisao. Bila je optužena ali oslobođena .
Znalac

Znalac

Komentirano: 24.2.2018. | 11:49

9

Vjerujem li ?! ..ako potpisnik ovog članka ima presudu i odluku o zatvoru i da mora vratiti novac. Ako Majetic isto ima presudu u istom procesu a može raditi u gradskom poglavarstvu i biti glavna za puno toga ... Trebao bi sumnjati u naše sudstvo ?! ..naravno da su njihovim očima i njihovim teorijama nevini .Ali svi to govore ...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 24.2.2018. | 9:45

10

Znalac@..vjeruješ li ti u naš pravni sustav?

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

Mada ih često vodi tek srce

Neka pukne koga smeta, Hrvatska nije ruglo svijeta

17.7.2018. | 18:30
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca
Mada oni tvrde suprotno, Hrvatska ne pripada retrogradnoj manjini Thompson-Kostelićeve provenijencije, nego ogromnoj većini miroljubivog hrvatskog svijeta koji, nakon dobivene bitke za međunarodno priznanje zemlje, nastavlja s obranom ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca u n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

Zbog (ne)rada Sindikata i zastupnika

Tijekom 'Vatrene' euforije HDZ donio protekcionistički zakon

14.7.2018. | 18:43
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
Državni aparat je osigurao instrumente putem kojih policiju i vojsku može velikim novcem financirati na mala vrata, jer dobit državnih tvrtki je prošle godine iznosila dvije milijarde kuna. U redovnim društvenim okolnostima, dakako, neće biti potrebno na izvanredan način podizati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

INSTITUCIJE U FUNKCIJI KRIMINALA

Raste broj sudionika zločinačkog poduhvata 'Rimac-Lidl'

11.7.2018. | 0:01
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
U tom sukobu, SBplus podupire Dusparu i njegovu Gradsku upravu, dok Brodportal podupire Rimca i njegove suučesnike u zločinačkom poduhvatu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

Bitka za 'dvor' SDP-a

Možda će trebati sazvati Konvenciju - po izbacivanju pučista

1.7.2018. | 23:00
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
Po prijemu popisa ljudi koji traže njegovu smjenu, Bernardić bi mogao proslijediti ga odgovarajućim partijskim tijelima sa zahtjevom neka ih sve izbace iz stranke, uz obrazloženje kako, iz osobnih egoističnih razloga, 18 mjeseci rade na rušenju vodstva SDP-a i na taj način razbij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

Centralni događaj - vol na ražnju

Poniženjem drugih nije moguće uzvisiti sebe

25.6.2018. | 22:22
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
Zbog historiografa, a ne andrijevačkih lidera, treba ostaviti poruku: U vrlo rijetkim povijesnim događajima moguće je cijeli narod s njihovim vođama poistovjetiti. Nažalost, današnja proslava u Donjim Andrijevcima nije jedan od takvih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

17.6.2018. | 0:01
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

15.6.2018. | 12:12
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

Nakon osmogodišnjeg rata

HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

8.6.2018. | 14:00
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

Paklena, a ne Zlatna dolina

Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

2.6.2018. | 0:01
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

1.6.2018. | 13:10
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

Nisu postupali profesionalno

Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

31.5.2018. | 15:00
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

29.5.2018. | 14:00
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

Bratoubilački rat u SDP-u

SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

24.5.2018. | 0:01
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

21.5.2018. | 0:02
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

Izbori u SDP-u

Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

17.5.2018. | 12:55
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

14.5.2018. | 9:30
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

Lider Marse i HDZ-a

Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

9.5.2018. | 0:01
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

U nedjelju 20. svibnja novi izbori

Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

6.5.2018. | 22:10
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

5.5.2018. | 0:01
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

3.5.2018. | 12:30
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :