SBplus.hr, Slavonski Brod :

Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 12.3.2018. u 11:00
Prikaza: 8680
|

Rat Upravitelja stambenih zgrada

Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusAntun Tunja Bogović, (su)vlasnik i direktor Đuro Đaković SDtan d.o.o.
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.

ANTUN TUNJA BOGOVIĆ, inženjer građevinarstva, koncem prošlog stoljeća, bio je jedan od najboljih centarfora Regionalne nogometne lige Slavonije i Baranje. Kao takav, u Slavonskom Brodu i njegovu okruženju mogao je birati radno mjesto, bezmalo, kakvo je htio. A on je 1981., s 26 godina u nogama, odabrao Đuru Đaković Radnu zajednicu stručne službe, u kojoj je bilo devet tvrtki (Razvoj, Migalovci, Odmor i rekreacija, Kultura, Katastar, Kadrovska služba, Pravna služba, Stan...).

Od 1983. godine, s još šest kolegica i kolega, bio je zaposlenik ĐĐ Stan koji je, kao i druge Đurine tvrtke, 1993. krenuo u privatizaciju. Do 1997. godine, njih sedam zaposlenika, kupili su udjele u tvrtki ĐĐ Stan i do danas ostali udjeličari, pri čemu je Bogović postao većinski vlasnik. Interesantno, od njih devet, još radi jedino Stan, s deset zaposlenih.

Radeći 20-ak godina kao privatna firma, ĐĐ Stan postao je sinonim za Upravitelja brodskih stambenih zgrada u Slavonskom Brodu jer - od oko 6.000 stanova koliko ih se nalazi u tim objektima - oni 'servisiraju' njih 4.256, ukupne površine 253.316 m2, iz čega proizlazi prosječna veličina stana od 59,52 m2.

Za održavanje objekata suvlasnici stanova u svoju stambenu pričuvu izdvajaju 1,53 kn/m2 mjesečno, a za menadžerske usluge Upravitelja plaćaju 21 posto od tog novca. Posljedično, moguće je zaključiti kako ĐĐ Stan, po tom osnovu, ostvaruje godišnji prihod od oko jedan milijun kuna.

"Valjalo bi provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje". 

Otkazali povjerenje velikom igraču i poklonili ga malom

Zbog više "nemilih događaja kroz koje je prošla i još uvijek prolazi", na tu tvrtku pozornost nam je skrenula gospođa A.K., samohrana majka koja s dvije djevojčice živi u brodskom naselju Andrija Hebrang. Naime, poslije dužeg neuspješnog poticanja da joj saniraju nastale štete od prokišnjavanja, A.K. je odlučila mobilizirati dio susjeda istomišljenika s ciljem pokretanja proces otkazivanja Ugovora Upravitelju zgrade ĐĐ Stan d.o.o.

Nakon što je prikupila 17 potpisa od 18 susjeda s tri ulaza "zemljišno knjižnih suvlasnika zgrade izgrađene u Naselju Andrija Hebrang, Blok 8, Diletacija D7, 25. listopada 2016. godine, donijeli su odluku o otkazu Ugovora o upravljanju stambenom zgradom zaključen s upraviteljem ĐĐ Stan d.o.o.". Razloge otkazivanja Ugovora potpisnici su naveli u dokumentu čiju kopiju donosimo u prilogu, a novi Upravitelj za tri navedena kućna broja (od šest u cijeloj zgradi) postala je tvrtka Domius j.d.o.o. iz Slavonskog Broda.

U Odluci je navedeno kako otkazni rok traje tri mjeseca, a "počinje teći od 1. studenog 2016. godine". "Po isteku otkaznog roka... Đuro Đaković Stan je dužan, bez odgađanja, novom Upravitelju zgrade predati dokumentaciju i pričuvna sredstva zgrade", navedeno je u dokumentu kojeg je potpisala nova Predstavnica suvlasnika A. K.

Po prijemu Odluke o otkazu Ugovora o upravljanju s pola zgrade, direktor ĐĐ Stana, Antun Bogović, stanarima svih šest kućnih brojeva - dakle, svih 36 stanova koliko ih je u zgradi - 7. studenog 2016. godine, uputio je dopis u kojem ih je podučio kako se Ugovor može otkazati te predložio kako bi "valjalo provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje".

Kontranapad iskusnog centarfora

Tijekom idućih mjesec dana, hrvatski branitelj Anto Rašić, vlasnik jednog od stanova na ulazu br. 26., "proglasio je potpis njegova podstanara nevažećim" te s par susjeda pokrenuo postupak uskraćivanja prava A. K. da im bude predstavnik suvlasnika. Zbog toga, pod okriljem ĐĐ Stan ostalo je četiri od šest ulaza u zgradu.

Zahvaljujući tom preokretu u odnosu snaga, 9. prosinca 2016., Bogović u novom pismu skreće pozornost predstavnici suvlasnika A. K. kako njegova tvrtka ostaje Upravitelj zgrade za "ulaze 21, 22, 23 i 26", a da je Mijo Hrvojević predstavnik tih suvlasnika zgrade te da će njoj ostati tek "ulazi 24 i 25."

Osim toga, u svome pismu gospođi A. K., Bogović ističe kako je njegova tvrtka "sačinila prijedlog raspodjele sredstava pričuve s kojim se trebaju složiti suvlasnici, ili sačiniti novi te dostaviti Upravitelju na provedbu".  Zatim, Bogović konstatira kako je "nevjerojatna" njezina "upornost u tvrdnji da on(i) bilo čime priječe raskid Ugovora" jer za njih je Ugovor raskinut "po dostavi većine potpisa vlasnika stanova s pojedinog ulaza".

Ddirektor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu. 

Koprcanje novog Upravitelja 

Nezadovoljan raspletom događaja i učincima koje su dopisi ĐĐ Stana imali na neke  vlasnika tek preuzetih dijelova zgrade, najmanji brodski Upravitelj stambenih zgrada "Domius" j.d.o.o., posredstvom Odvjetničkog ureda Josip Jelić, 6. ožujka 2017., obratio se ĐĐ Stan-u upozoravajući kako im, kao dotadašnji Upravitelj zgrade, nije predao "financijsko knjigovodstvenu dokumentaciju". 'Pače, Domius je ĐĐ Stanu zaprijetio: "Ukoliko ne postupite po naprijed navedenom u roku od 5 (pet) dana od primitka opomene, bit ćemo prisiljeni pokrenuti odgovarajući sudski postupak protiv Vas".

Ne ignorirajući dopis odvjetnika Jelića, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima, tri dana kasnije, 10. ožujka, direktor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu 1. veljače 2017. godine.

U funkciji i neupitan autoritet ministarstva branitelja

Koliko je zahladio odnos među ljudima iz te zgrade, a sukob eskalirao do mjere da se predstavnica stanara A. K. boji javnosti, svjedoči uključivanje u događanje i Željka Motika, načelnika sektora za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje u svom vlasništvu ima nekoliko stanova u toj zgradi.

Neovisno o tome što ga je motiviralo, 6. lipnja 2017. godine, Motik je ĐĐ Stanu poslao dopis u kojem ih "moli da u suradnji s predstavnicima stanara u ulazima 25. i 26. Ivicom Kneževićem i Jozom Radišićem poduzmu potrebne radnje kako bi regulirali odnos s tvrtkom Domius j.d.o.o., odnosno kako bi raskinuli bilo koji Ugovor koji bi tu tvrtku ovlastio da vodi poslove upravitelja zgrade na adresi Naselje Andrije Hebranga blok 8 ulaz 25 i 26".

Braneći se (i) od autoriteta Željka Motika, 20. lipnja 2017., Domius se službenim dopisom obratio stanarima, za koje je držao da stanuju u ulazima pod njihovom ingerencijom, kako bi ih upozorio "na dosljedno poštivanje odredbi Kućnog reda zgrade te na poštivanje zakonskih odredbi u vezi stanovanja i življenja u suvlasničkim zgradama".

Uznemireni stanari traže informacije

Budući da bitka za svaki ulaz u zgradu traje i dalje - bez vidljivog kraja okončanja mirnog procesa izdvajanja dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, direktor te tvrtke, Antun Bogović, 21. kolovoza 2017., pismeno je informirao "uznemirenu" Valentinu Vrdoljak Jurić kako su "isključivo predstavnicima suvlasnika dostavili Izvješće o stanju sredstava pričuve na stambenoj zgradi i prijedlog njihove raspodjele po ulazima" te da će, "nakon donošenja odluke vlasnika stanova", oni kao Upravitelji, postupiti sukladno toj odluci.

"Ukoliko nema odluke vlasnika, Upravitelj ne može izvršiti raspodjelu nego ćete raspodjelu tražiti putem Suda, a Odluku Suda Upravitelj će provesti". Nakon što je u pristojnom tonu ispričao se gospođi Vrdoljak Jurić za možebitne optužbe da su oni, ĐĐ Stan, u nečemu pogriješili, Bogović ju je pozvao u svoju tvrtku s prijedlogom neka izvrši "uvid u dokumentaciju" i o tome naprave "zajedničku bilješku".

Nastojeći dovršiti proces sukcesije dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, sutradan, 22. kolovoza 2017., Bogović je organizirao sastanak s predstavnicima ulaza 21 - 23: Mijom Hrvojević i predstavnikom ulaza 25: Jozom Rašić, kako bi rasporedili sredstva pričuve.  Iz Zapisnika s tog sastanka vidljivo je kako na njemu "nisu donesene nikakve odluke". Zaključili su tek da se donošenje  "Odluke odgađa do okončanja sudskog postupka koji je pokrenut", a očekuje se da u tom postupku "Sud izvrši i raspodjelu sredstava koja će obvezati i Vlasnike i Upravitelje".

'ĐĐ Stan d.o.o. podnio je Kaznenu prijavu protiv A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o., zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...'

Kazneni progon zbog krivotvorenja dokumenta

Tragajući za informacijom u kojoj je fazi "sudski postupak", SBplus je došao i do dokumentacije koja svjedoči kako je ĐĐ Stan d.o.o. podnio Kaznenu prijavu protiv predstavnice dijela suvlasnika zgrade u Naselju Andrija Hebrang, A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o. zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...

Priložene su pismene izjave stanara Ante Rašića od 22. listopada 2016. i stanara Mate Pudića od 23 listopada 2016. koje su krivotvorene, a poslužile su u svrhu sklapanja Ugovora o održavanju zgrade".

Međutim, tu Kaznenu prijavu tvrtke ĐĐ Stan Općinsko državno odvjetništvo je "odbacilo" te "oštećeniku dalo pouku" kako "može sam preuzeti progon protiv osumnjičenika". Sukladno "navedenoj pouci, oštećenik kao tužitelj", ĐĐ Stan d.o.o.,  je Županijskom sudu "dostavio prijedlog za pokretanje radnje ispitivanjem osumnjičenika..."

Zbog opterećenosti ovdašnjeg pravosuđa, taj predmet stajao je u ladici uređujuće istražne sutkinje duže nego je to prijavitelju bilo po volji.

Umiješao se i predsjednik Županijskog suda

Na sreću Antuna Bogovića, navodno u cilju rasterećenja uređujuće sutkinje, (i) njegov predmet izuzeo je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, te vrlo brzo, osobno, donio Rješenje kojim je "prihvatio prijedlog oštećenika (ĐĐ Stan op.a.) kao tužitelja za provođenjem istrage" te je "naložio policiji PU brodsko posavskoj" neka započnu s "prvim ispitivanjem u svojstvu osumnjičenika A.K. i Domagoja Štetića".

Protiv Rješenja suca Svirčevića, "I. i II. okrivljeni" žalili su se Županijskom sudu, a on, Županijski sud, "u vijeću sastavljenom od sudaca toga suda: Mile Solde kao predsjednika vijeća, Marije Balenović kao izvjestitelja te Nenada Vlašića kao člana Vijeća... 13. studenog 2017., riješio je prihvatiti žalbu osumnjičenika i preinačiti Rješenje suca istrage Mirka Svirčevića ... na način da se odbija kao neosnovan prijedlog oštećenog (ĐĐ Stan op.a.)".

Za Antuna Bogovića, to Rješenje Županijskog suda ima dvostruko značenje. Dakako, nije zadovoljan njegovim sadržajem, jer mu je onemogućen (kazneni) progon A. K. i Domagoja Štetića ali, vjerojatno, zadovoljan je mogućnošću dokazivanja kako, u njegovu poslu, ništa ne pomaže činjenica da mu je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, kum i osobni prijatelj.

I sam predsjednik Županijskog suda Svirčević, moguće, imao je dvojak okus u ustima nakon što je saznao kakvo Rješenje su donijele kolege mu. S jedne strane, vjerojatno, bio je iznenađen svojevrsnim poniženjem, kakvu konotaciju je mogla imati odluka "podčinjenih" mu sudaca, a s druge strane moći će svima govoriti kako je na njegovom sudu važnije većinsko mišljenje struke, nego šefa Suda.

Unatoč nemogućnosti kaznenog progona ljudi koji su, po mišljenju direktora ĐĐ Stana, počinili kazneno djelo krivotvorenja potpisa i na taj način umanjili njegov poslovni portfelj, Antun Bogović ne sjedi skrštenih ruku, nego se bori za očuvanje svoga carstva kako bi ostao kralj brodskih upravitelja stambenih zgrada. Naime, odbijanjem njegova zahtjeva da "krivotvoritelje" goni privatnom tužbom, pravosudni postupci nisu okončani. Dapače.

U kojoj mjeri će Bogovićeva konkurencija biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

Prilog demistifikaciji poslovanja Stana d.o.o.

Ma koliko nekome može biti neprihvatljiv način na koji "velika riba jede malu" i u slučaju ĐĐ Stan, u cilju otklanjanja nepravednih objeda na račun te tvrtke i njezina većinskog vlasnika Antuna Tunje Bogovića, donosimo informacije do kojih smo tijekom ovog istraživanja došli, a mogu poslužiti demistifikaciji dijela poslova kojima se ta tvrtka bavi.

Prvo. Nije točno, tvrdi Bogović, da bi Hotel Savus beskamatno koristio sredstva pričuve koja leže na 405 žiro računa (su)vlasnika zgrada, koje u svome portfelju ima ĐĐ Stan d.o.o.

Drugo. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka Stan d.o.o. ugovorila i jedan posao investicijskog i/ili tekućeg održavanja neke od zgrada bez odobrenja i potpisa stanara te zgrade. Dapače, niti jedna kuna s računa pričuve ne troši se bez odobrenja samih stanara, odnosno njihova predstavnika.

Treće. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka ugovarala najam površina zgrada za reklame i/ili antene, bez suglasnosti stanara, niti je točno da bi tako zarađena sredstva bila na žiro računu neke od njegovih tvrtki. Dapače, svaka kuna zarađena na taj način pohranjena je na žiro račun zgrade koja je iznajmila svoje površine za reklamu ili antenu.

Uglavnom, izgleda, većinski vlasnik i direktor tvrtke, Antun Bogović, svim sredstvima, trudi se očuvati svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te dioničara i zaposlenika tvrtke Stan d.o.o.

A, u kojoj mjeri će konkurencija mu biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

  Broj komentara: 35

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Davor810

  Davor810

  Komentirano: 15.3.2018. | 17:40

  1

  Ovde nesta ne valja,jedno udbasko smece j.z pise protiv drugo udbasa t.b,a firma stan nis korisna stetocina koja samo uzima novac gradjanima broda a ne radi nista,
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 23:48

  2

  uvijek_kontra - kod ovakvih stvari srećom imaš matematiku pa na primjeru visine pričuve, perioda uplate i cijene nekih uobičajenih radova lako svakome objasniš o čemu se radi. Brojke su neumoljive :)
  uvijek_kontra

  uvijek_kontra

  Komentirano: 14.3.2018. | 21:16

  3

  pajser@ jesi ti Bogović ili samo radiš kod tog šupka pa valjaš gluposti koje on i šljaker mu Mijo redovito prodavaju? To bi vrijedilo samo u slučaju da nitko od stanara ne plača pričuvu a takvih slučajeva nema. Ako npr. od 10 stanara njih sedmero redovito plača a troje ne, znači da para na računu ima ali zbog onih troje neplatiša on kuka da na računu nema ništa. Ako ovih sedam redovito plača recimo 5g. a na zgradi se ništa ne radi kako onda nema novaca? Na kraju krajeva prema ovih sedmero on je dužan ispuniti svoju obvezu kao što ju oni ispunjavaju prema njemu.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 20:54

  4

  Stipe@... TZ grada Slavonskog Broda naručila je kod stručnjaka AKCIJSKI PLAN RAZVOJA TURIZMA SLAVONSKOG BRODA iz kojega se može isčitati tko je najodgovorniji za razvoj turizma u županijama, gradovima, na čemu počiva razvoj turizma... . . Tko želi, i hoće pročitati, u njihovom zaključku može vidjeti tko treba biti perjanica? Upravni odjel za gospodarstvo BPŽ mora podići razinu gospodarske aktivnosti na prostoru županije. Osim stvaranja pretpostavki za poticanje i/ili razvoj poduzetništva i obrtništva, vođenje adekvatne industrijske politike, eurointegracije i ravnomjeran i regionalni razvoj, ovaj je odjel uključen i u donošenje STRATEŠKIH odluka vezanih za razvoj turizma na cijelom prostoru županije. Dakle prije svega strategija, a onda taktičkim potezima ostvariti ciljeve. Samim tim, ovaj bi odjel, u postojećem zakonskom i administrativnom okviru trebao usko surađivati sa sustavom turističkih zajednica na cijelom području županije te razvijati i/ili promovirati različite programe. Ostaje samo pitanje, da li je županija i njen upravni odjel za gospodarstvo županije poduzeo sve da bi se povezao sa gradovima i općinama na području županije, kako bi se povećao broj noćenja turista, a samim time i prihodi od turizma? Eto tako bi to trebalo funkcionirati...Najljepše ti je napadati Dusparu iako znaš da ti napadi neće donijeti očekivane rezultate. Nisam mu rod, nisam čak niti Bosanac...no cijenim ga jer se svim silama bori za grad, za razliku od nekih koji su u debelom sukobu interesa u županiji...i koje ti neprestano štitiš (nespominjanjem problema koje oni čine svojoj raji)...
  pajser

  pajser

  Komentirano: 14.3.2018. | 19:50

  5

  Kakav je Bogović kao čovjek ne mogu suditi jer ga ne znam. A što se tiče obnove zgrade i ulaganja u obnovu, stanari mogu potrošiti samo ono što su uplatili ili ako dignu kredit. Firme koje im vode račune uzimaju proviziju samo za svoje usluge administracije, vođenja računa, pronalaženja tvrtki koje će odraditi potrebno na zgradi .... Mogu promijeniti firmu, ali ako nema para na računu zgrade nema ni posla.
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 14.3.2018. | 14:54

  6

  Kako čijim?....pa od pričuve stanara koji plaćaju za (ne)održavanje.
  origigi_brod

  origigi_brod

  Komentirano: 14.3.2018. | 14:48

  7

  bogović i familija su najveći lažovi i lopovi u gradu...niti od energetske obnove zgrada na sajmištu ništa...uopće ne dostavljaju ništa...teške lopine...pitaj boga čijim su novcem gradili hotel
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 13:07

  8

  Logika ti je malo jača strana. Dakle, ispada da Duspara nikada nije spominjao turizam, a i kada ga je spominjao, temeljio ga je na oporavku ĐĐ-a??? Daj nađi neki tekst, neku njegovu izjavu koja to potkrepljuje! Možda ta inicijativa nije uspjela, pa šta? Svatko griješi u životu. Čovjek je probao, izgledao je istinski uvjeren u to, očito su mu neki i povjerovali pa zbog toga radili hotele, i ? Nema veze, ne sekiram se za njih, preživjet će i oni i Dujo. Naći će se neki novi udarni projekti i vozi dalje :) Ako ste u rodu, svaka ti čast - tako se brani rođak, ako niste, onda mu ne treba ker.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 11:26

  9

  Stipe@... Kao, nikakve tvrdnje nisi iznosio? Pisao si o turizmu i tvoj komentar nema veze s tekstom i naslovom. Možda bi bilo bolje pitanje: ...koliko je narastao turizam za vrijeme HDZ-a u BPŽ??? Ja sam kao odgovor dao citat ekipe koja je opisala kako je ĐĐ nestajao. Nisi ga pročitao niti prije, ali ni sada. Za vrijeme Juge turistčka slika u Brodu (broj noćenja) ovisila je o ĐĐ. Svi to znaju osim tebe, ili se praviš blesav. Al' eto, ti si zaključio, Duspara je kriv što se turizam razvija sporije nego bi trebalo. Razvij ĐĐ do mjere u kojoj je nekada bio i evo turizma...Što s razvojem ĐĐ-a ima grad?...Za to je zadužena županija i vlada koja je postavila ekipu podobniha, da bi upravljali ĐĐ, ne Duspara. Oni koji su raskopali Đuru Đakovića, krivi su za sve što se događalo na ovim prostorima. Brod je nekada bio raskrsnica svih puteva istok-zapad, sjever-jug. Sada to više nije kao nekada. Da li je i tome kriv Duspara? A što se turizma tiče, pa u cijeloj Hrvatskoj se nije dostignut broj noćenja kao u vrijeme bivše države, pa tako i u Brodu. Na kraju, zašto se u Brodu grade hoteli, ako je turizam u padu? Ti, kao, nikoga ne braniš??? Baš si glup. Boluješ od bolesti koja se zove glupost i hrvatski jal!
  franc

  franc

  Komentirano: 14.3.2018. | 10:37

  10

  U prdekanu s njim.Sve dok ne propjeva okakle mu lova za hotel i ranć

  Broj komentara: 35

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 1234

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  Tko je pobijedio: Ona, On ili Oni

  Je li nova predsjednica SDP-a tek sestra Tome Opačka?

  17.6.2018. | 0:01
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  Budući da je i previše onih koji drže kako novi lider SDP-a nije Marina Opačak Bilić, nego njezin brat Tomislav Tomo Opačak, trebat će proći neko vrijeme da bi članstvo i javnost vidjeli tko je, ustvari, pobijedio na unutarstranačkim izborima: Ona, Marina; On, Tomo; Oni, obitelj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  Izgleda, dobit će prvu predsjednicu

  Hoće li SDP nastaviti s kadrovskim kanibalizmom?

  15.6.2018. | 12:12
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  Kako bi lijepo bilo kad bi gubitnici u ovim unutarstranačkim izborima bili na razini s koje je pobjedniku moguće čestitati - ma tko to bio. Kako bi lijepo bilo kad bi i gubitnici željeli dio pobjedničkog tima biti i nastaviti graditi takvu stranku, pobjedničku, a ne rušiti ju na
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  Nakon osmogodišnjeg rata

  HDZ konačno pobijedio Brođane i gradonačelnika Dusparu

  8.6.2018. | 14:00
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  'U ovom slučaju, držim kako je važnija veća sigurnost građana u snabdijevanju pitkom vodom od prava svih nas na upravljanje vodocrpilištem Sikirevci. Povinovao sam se odnosu snaga i prihvatio podređen položaj - dok u Salvonskom Brodu ne stasaju ljudi kojima će opći interes zajedn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  Paklena, a ne Zlatna dolina

  Klijentelizam u sjeni internog rata političkih dinosaurusa

  2.6.2018. | 0:01
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  Mada dvije najjače političke stranke - SDP i HDZ - nalaze se u paklenim unutarstranačkim problemima, iz kojih će obje izaći potpuno osakaćene, to nije najveći problem. Naime, ta dva mastodonta nema tko zamijeniti. Nema stranke za koju bi se moglo kazati kako je programska i kadro
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  Prema večernjakovoj ilustraciji događaja

  Policija je pucala u leđa krijumčaru i migrantima

  1.6.2018. | 13:10
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje (u leđa) ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije - a sumnjičilo ga se da je krjumčar migranata.
  U pitanju nije bila OBRANA od NAPADA niti pucanje PREMA dolazećoj opasnosti, nego NAPAD i pucanje 'u leđa' ZA nepoznatim osumnjičenikom koji je počinio jedno poznato kazneno djelo - nije se zaustavio na poziv policije.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  Nisu postupali profesionalno

  Mediji lažu o uzrocima policijskog ranjavanja dvoje djece

  31.5.2018. | 15:00
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  Budući da je policija imala kamo ustukbnuti, a paljba na njih nije otvarana, moguće je tek zaključiti kako su postupili amaterski - ne postavljajući primjerene zapreke kako bi zaustavili vozilo - a potom, da bi sanirali taj diletantizam, upotrijebili su zadnju mjeru, vatreno oruž
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  Ni traga od SKH-SDP ostalo nije

  Koja od ove dvije menadžerice će voditi ovdašnji SDP?

  29.5.2018. | 14:00
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  Nakon izbora bit će vidljivo kojoj od ove dvije SDP-ove poduzetnice i političke aktivistkinje birači više vjeruju da će uspješno voditi SDP. Budući da je i ta stranka potpuno deideologizirana, pragmatična, hrvatska politička frakcija, za očekivati je kako će u ovoj utrci pobijedi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  Bratoubilački rat u SDP-u

  SDP od lučonoše postao zrcalo hrvatskog društva

  24.5.2018. | 0:01
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  Od kad je opće dobro, legitimo, podređeno osobnim i partikularnim interesima, od kad je egoizam postao društveno hvaljen manir, nikome u hrvatskom društvu ne piše se dobro. Posljedično, ne piše se dobro niti SDP-u jer je, umjesto lučonoše, postao tek zrcalo hrvatskog društva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  Treba li Slavonskom Brodu kazalište?

  Prva ustanova u kulturi koju će osnovati Mirko Duspara?

  21.5.2018. | 0:02
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  Kad bi struka konstatirala kako Slavonski Brod - u lijepoj zgradi Hrvatskog doma - ima idealne tehničke uvjete za rad profesionalnog kazališta, a Gradsko vijeće utvrdilo opravdanost izdvajanja pola posto iz gradskog proračuna za Brodsko kazalište, ta nova ustanova imalo bi inicij
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  Izbori u SDP-u

  Stribor Valenta donio odluku: Igre mogu početi

  17.5.2018. | 12:55
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  Najbolje čuvana tajna, kako u SDP-u tako i toj stranci bliskim izvorima, jeste informacija o namjerama ponajvećeg brodskog poduzetnika, Tomislava Tome Opačka. Hoće li se kandidirati čovjek koji bi na prošlim izborima 2013. za predsjednika Županijske organizacije, u prvom krugu, p
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  Presude zrcale ambijent u kojem nastaju

  Kakav je to um koji želi smrt novinaru portala SBplus?

  14.5.2018. | 9:30
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  Neka umre onaj tko brani Dubravka Galovića, poručio je taj bijednik, čiju podsvijest permanentno tove ovdašnje utjecajne ideologije i vjere, koje i same žive od mržnje prema drugima.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  Lider Marse i HDZ-a

  Dubravko Galović je pripadnik brodske i hrvatske elite

  9.5.2018. | 0:01
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer...
  Kad Marsa i HDZ pobjeđuju, Galović je car, a kad Marsa i HDZ gube, Galović je luzer. Tako je moguće razumjeti kritičare koji ne iznose argumente ni u prvom niti u drugom slučaju. Naime, niti je Galović car kad Marsa i HDZ pobjeđuju, niti je luzer kad oni gube, jer ni Marsa niti H
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  U nedjelju 20. svibnja novi izbori

  Slavonski Brod ima tek dvije ozbiljne političke stranke

  6.5.2018. | 22:10
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  Nakon što su predane kandidacijske liste za predstojeće komunalne izbore, slobodno možemo kazati kako u Slavonskom Brodu postoji tek skroman broj članova HSS-a, HSLS-a, HSP-a, Mosta, Živog zida, Bandića 365,HSP-AS-a, HDSSB-a, HSU-a SU-a... ali da te stranke ne postoje kao ozbiljn
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  Ciljem nije moguće pravdati sva sredstva

  Kolika li je podmuklost onoga koji se usudi tako lagati?

  5.5.2018. | 0:01
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  Komentator, svjesno i namjerno, širi laž da Vodovod 'permanentno' ne kontrolira kakvoću vode kako bi među građanima izazvao paniku te stvorio atmosferu linča protiv te gradske tvrtke i šefa im, a sve s jednim jedinim ciljem...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  Naputak Crkve: 'Nađi izvor financiranja'

  Župnik Anđić objavio listu vjernika koji nisu platili lukno

  3.5.2018. | 12:30
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  Pored licemjerne svinjarije - utjerivanje dara prijetnjom - interesantna je činjenica da su na tom svojevrsnom stupu srama (popisu) našli se i neki od ovdašnjih političara, na primjer, Ljubica Maksimčuk (HDZ) i Ivana Križanović (Duspara Mirko - Nezavisna lista)...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  Objavili pisani dokaz

  Čermak nedopušteno pristupio ispitivanju produktovoda

  2.5.2018. | 22:22
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  Sve da u brodskom Vodovodu rade sami kriminalci, to ne umanjuje krimen generala Ivana Čermaka i podčinjenih mu najamnika - zbog načina na koji su uzrokovali ekološku nesreću; zbog načina na koji su namjeravali sve zataškati; zbog načina na koji se trenutno odnose prema ovdašnjoj
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sramite se'

  Vi

  'Sramite se'

  26.4.2018. | 23:00
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  Odgovor Vinka Grgića briljantan je primjer forme političke borbe u kojoj se napada "trun u tuđem oku" kako bi se pozornost skrenula s "brvna u vlastitom". Onaj tko se lako takvim političkim alatima služi, lako bi velik političar mogao biti.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  U cilju jačanja socijaldemkracije

  Stribor Valenta bit će primjer za čist obraz stranke

  18.4.2018. | 0:01
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Siladijim će ona biti životni pečat kojeg će nositi i nakon njezine pravomoćnosti, ma kakva bila.
  Ljudima bez karaktera i kriminalcima, takva presuda bila bi jedna od rutinskih informacija tijekom njihova poslovanja, međutim, Đurđi i Željku Siladiju ta presuda bit će životni pečat kojeg će nositi i nakon pravomoćne presude, ma kakva ona bila.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  Teorije zavjere, ili indicije?

  Čermakovi zagađenje tla zavrtili sa zagađenjem vode

  17.4.2018. | 14:30
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  Preusmjeravanjem pozornosti s Čermaka na Dusparu, dobili su na vremenu kako bi prikrili što su, ustvari, radili s produktovodom. Zatim, preventivno, zlu ne trebalo, spriječili su Brođane da piju vodu dok ne utvrde jesu li ju, ili nisu, zatrovali ispuštanjem naftnih derivata u zem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  Fragmentiranje moći građana

  Želiš odgoditi rješenje, potakni formiranje nove Udruge

  16.4.2018. | 9:25
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  Bez izbora jedinstvenog apolitičnog vodstva te kompetentnog i prepoznatljivog lidera s karizmom, iza kojih će stati Grad i Županija s konkretnim sredstvima, ekološke udruge će svojim trivijalnim akcijama - kakva je bila i odlazak u Zagreb stotinjak brodske djece s roditeljima - t
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :