Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 12.3.2018. u 11:00
Prikaza: 7975
|

Rat Upravitelja stambenih zgrada

Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusAntun Tunja Bogović, (su)vlasnik i direktor Đuro Đaković SDtan d.o.o.
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.

ANTUN TUNJA BOGOVIĆ, inženjer građevinarstva, koncem prošlog stoljeća, bio je jedan od najboljih centarfora Regionalne nogometne lige Slavonije i Baranje. Kao takav, u Slavonskom Brodu i njegovu okruženju mogao je birati radno mjesto, bezmalo, kakvo je htio. A on je 1981., s 26 godina u nogama, odabrao Đuru Đaković Radnu zajednicu stručne službe, u kojoj je bilo devet tvrtki (Razvoj, Migalovci, Odmor i rekreacija, Kultura, Katastar, Kadrovska služba, Pravna služba, Stan...).

Od 1983. godine, s još šest kolegica i kolega, bio je zaposlenik ĐĐ Stan koji je, kao i druge Đurine tvrtke, 1993. krenuo u privatizaciju. Do 1997. godine, njih sedam zaposlenika, kupili su udjele u tvrtki ĐĐ Stan i do danas ostali udjeličari, pri čemu je Bogović postao većinski vlasnik. Interesantno, od njih devet, još radi jedino Stan, s deset zaposlenih.

Radeći 20-ak godina kao privatna firma, ĐĐ Stan postao je sinonim za Upravitelja brodskih stambenih zgrada u Slavonskom Brodu jer - od oko 6.000 stanova koliko ih se nalazi u tim objektima - oni 'servisiraju' njih 4.256, ukupne površine 253.316 m2, iz čega proizlazi prosječna veličina stana od 59,52 m2.

Za održavanje objekata suvlasnici stanova u svoju stambenu pričuvu izdvajaju 1,53 kn/m2 mjesečno, a za menadžerske usluge Upravitelja plaćaju 21 posto od tog novca. Posljedično, moguće je zaključiti kako ĐĐ Stan, po tom osnovu, ostvaruje godišnji prihod od oko jedan milijun kuna.

"Valjalo bi provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje". 

Otkazali povjerenje velikom igraču i poklonili ga malom

Zbog više "nemilih događaja kroz koje je prošla i još uvijek prolazi", na tu tvrtku pozornost nam je skrenula gospođa A.K., samohrana majka koja s dvije djevojčice živi u brodskom naselju Andrija Hebrang. Naime, poslije dužeg neuspješnog poticanja da joj saniraju nastale štete od prokišnjavanja, A.K. je odlučila mobilizirati dio susjeda istomišljenika s ciljem pokretanja proces otkazivanja Ugovora Upravitelju zgrade ĐĐ Stan d.o.o.

Nakon što je prikupila 17 potpisa od 18 susjeda s tri ulaza "zemljišno knjižnih suvlasnika zgrade izgrađene u Naselju Andrija Hebrang, Blok 8, Diletacija D7, 25. listopada 2016. godine, donijeli su odluku o otkazu Ugovora o upravljanju stambenom zgradom zaključen s upraviteljem ĐĐ Stan d.o.o.". Razloge otkazivanja Ugovora potpisnici su naveli u dokumentu čiju kopiju donosimo u prilogu, a novi Upravitelj za tri navedena kućna broja (od šest u cijeloj zgradi) postala je tvrtka Domius j.d.o.o. iz Slavonskog Broda.

U Odluci je navedeno kako otkazni rok traje tri mjeseca, a "počinje teći od 1. studenog 2016. godine". "Po isteku otkaznog roka... Đuro Đaković Stan je dužan, bez odgađanja, novom Upravitelju zgrade predati dokumentaciju i pričuvna sredstva zgrade", navedeno je u dokumentu kojeg je potpisala nova Predstavnica suvlasnika A. K.

Po prijemu Odluke o otkazu Ugovora o upravljanju s pola zgrade, direktor ĐĐ Stana, Antun Bogović, stanarima svih šest kućnih brojeva - dakle, svih 36 stanova koliko ih je u zgradi - 7. studenog 2016. godine, uputio je dopis u kojem ih je podučio kako se Ugovor može otkazati te predložio kako bi "valjalo provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje".

Kontranapad iskusnog centarfora

Tijekom idućih mjesec dana, hrvatski branitelj Anto Rašić, vlasnik jednog od stanova na ulazu br. 26., "proglasio je potpis njegova podstanara nevažećim" te s par susjeda pokrenuo postupak uskraćivanja prava A. K. da im bude predstavnik suvlasnika. Zbog toga, pod okriljem ĐĐ Stan ostalo je četiri od šest ulaza u zgradu.

Zahvaljujući tom preokretu u odnosu snaga, 9. prosinca 2016., Bogović u novom pismu skreće pozornost predstavnici suvlasnika A. K. kako njegova tvrtka ostaje Upravitelj zgrade za "ulaze 21, 22, 23 i 26", a da je Mijo Hrvojević predstavnik tih suvlasnika zgrade te da će njoj ostati tek "ulazi 24 i 25."

Osim toga, u svome pismu gospođi A. K., Bogović ističe kako je njegova tvrtka "sačinila prijedlog raspodjele sredstava pričuve s kojim se trebaju složiti suvlasnici, ili sačiniti novi te dostaviti Upravitelju na provedbu".  Zatim, Bogović konstatira kako je "nevjerojatna" njezina "upornost u tvrdnji da on(i) bilo čime priječe raskid Ugovora" jer za njih je Ugovor raskinut "po dostavi većine potpisa vlasnika stanova s pojedinog ulaza".

Ddirektor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu. 

Koprcanje novog Upravitelja 

Nezadovoljan raspletom događaja i učincima koje su dopisi ĐĐ Stana imali na neke  vlasnika tek preuzetih dijelova zgrade, najmanji brodski Upravitelj stambenih zgrada "Domius" j.d.o.o., posredstvom Odvjetničkog ureda Josip Jelić, 6. ožujka 2017., obratio se ĐĐ Stan-u upozoravajući kako im, kao dotadašnji Upravitelj zgrade, nije predao "financijsko knjigovodstvenu dokumentaciju". 'Pače, Domius je ĐĐ Stanu zaprijetio: "Ukoliko ne postupite po naprijed navedenom u roku od 5 (pet) dana od primitka opomene, bit ćemo prisiljeni pokrenuti odgovarajući sudski postupak protiv Vas".

Ne ignorirajući dopis odvjetnika Jelića, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima, tri dana kasnije, 10. ožujka, direktor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu 1. veljače 2017. godine.

U funkciji i neupitan autoritet ministarstva branitelja

Koliko je zahladio odnos među ljudima iz te zgrade, a sukob eskalirao do mjere da se predstavnica stanara A. K. boji javnosti, svjedoči uključivanje u događanje i Željka Motika, načelnika sektora za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje u svom vlasništvu ima nekoliko stanova u toj zgradi.

Neovisno o tome što ga je motiviralo, 6. lipnja 2017. godine, Motik je ĐĐ Stanu poslao dopis u kojem ih "moli da u suradnji s predstavnicima stanara u ulazima 25. i 26. Ivicom Kneževićem i Jozom Radišićem poduzmu potrebne radnje kako bi regulirali odnos s tvrtkom Domius j.d.o.o., odnosno kako bi raskinuli bilo koji Ugovor koji bi tu tvrtku ovlastio da vodi poslove upravitelja zgrade na adresi Naselje Andrije Hebranga blok 8 ulaz 25 i 26".

Braneći se (i) od autoriteta Željka Motika, 20. lipnja 2017., Domius se službenim dopisom obratio stanarima, za koje je držao da stanuju u ulazima pod njihovom ingerencijom, kako bi ih upozorio "na dosljedno poštivanje odredbi Kućnog reda zgrade te na poštivanje zakonskih odredbi u vezi stanovanja i življenja u suvlasničkim zgradama".

Uznemireni stanari traže informacije

Budući da bitka za svaki ulaz u zgradu traje i dalje - bez vidljivog kraja okončanja mirnog procesa izdvajanja dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, direktor te tvrtke, Antun Bogović, 21. kolovoza 2017., pismeno je informirao "uznemirenu" Valentinu Vrdoljak Jurić kako su "isključivo predstavnicima suvlasnika dostavili Izvješće o stanju sredstava pričuve na stambenoj zgradi i prijedlog njihove raspodjele po ulazima" te da će, "nakon donošenja odluke vlasnika stanova", oni kao Upravitelji, postupiti sukladno toj odluci.

"Ukoliko nema odluke vlasnika, Upravitelj ne može izvršiti raspodjelu nego ćete raspodjelu tražiti putem Suda, a Odluku Suda Upravitelj će provesti". Nakon što je u pristojnom tonu ispričao se gospođi Vrdoljak Jurić za možebitne optužbe da su oni, ĐĐ Stan, u nečemu pogriješili, Bogović ju je pozvao u svoju tvrtku s prijedlogom neka izvrši "uvid u dokumentaciju" i o tome naprave "zajedničku bilješku".

Nastojeći dovršiti proces sukcesije dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, sutradan, 22. kolovoza 2017., Bogović je organizirao sastanak s predstavnicima ulaza 21 - 23: Mijom Hrvojević i predstavnikom ulaza 25: Jozom Rašić, kako bi rasporedili sredstva pričuve.  Iz Zapisnika s tog sastanka vidljivo je kako na njemu "nisu donesene nikakve odluke". Zaključili su tek da se donošenje  "Odluke odgađa do okončanja sudskog postupka koji je pokrenut", a očekuje se da u tom postupku "Sud izvrši i raspodjelu sredstava koja će obvezati i Vlasnike i Upravitelje".

'ĐĐ Stan d.o.o. podnio je Kaznenu prijavu protiv A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o., zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...'

Kazneni progon zbog krivotvorenja dokumenta

Tragajući za informacijom u kojoj je fazi "sudski postupak", SBplus je došao i do dokumentacije koja svjedoči kako je ĐĐ Stan d.o.o. podnio Kaznenu prijavu protiv predstavnice dijela suvlasnika zgrade u Naselju Andrija Hebrang, A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o. zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...

Priložene su pismene izjave stanara Ante Rašića od 22. listopada 2016. i stanara Mate Pudića od 23 listopada 2016. koje su krivotvorene, a poslužile su u svrhu sklapanja Ugovora o održavanju zgrade".

Međutim, tu Kaznenu prijavu tvrtke ĐĐ Stan Općinsko državno odvjetništvo je "odbacilo" te "oštećeniku dalo pouku" kako "može sam preuzeti progon protiv osumnjičenika". Sukladno "navedenoj pouci, oštećenik kao tužitelj", ĐĐ Stan d.o.o.,  je Županijskom sudu "dostavio prijedlog za pokretanje radnje ispitivanjem osumnjičenika..."

Zbog opterećenosti ovdašnjeg pravosuđa, taj predmet stajao je u ladici uređujuće istražne sutkinje duže nego je to prijavitelju bilo po volji.

Umiješao se i predsjednik Županijskog suda

Na sreću Antuna Bogovića, navodno u cilju rasterećenja uređujuće sutkinje, (i) njegov predmet izuzeo je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, te vrlo brzo, osobno, donio Rješenje kojim je "prihvatio prijedlog oštećenika (ĐĐ Stan op.a.) kao tužitelja za provođenjem istrage" te je "naložio policiji PU brodsko posavskoj" neka započnu s "prvim ispitivanjem u svojstvu osumnjičenika A.K. i Domagoja Štetića".

Protiv Rješenja suca Svirčevića, "I. i II. okrivljeni" žalili su se Županijskom sudu, a on, Županijski sud, "u vijeću sastavljenom od sudaca toga suda: Mile Solde kao predsjednika vijeća, Marije Balenović kao izvjestitelja te Nenada Vlašića kao člana Vijeća... 13. studenog 2017., riješio je prihvatiti žalbu osumnjičenika i preinačiti Rješenje suca istrage Mirka Svirčevića ... na način da se odbija kao neosnovan prijedlog oštećenog (ĐĐ Stan op.a.)".

Za Antuna Bogovića, to Rješenje Županijskog suda ima dvostruko značenje. Dakako, nije zadovoljan njegovim sadržajem, jer mu je onemogućen (kazneni) progon A. K. i Domagoja Štetića ali, vjerojatno, zadovoljan je mogućnošću dokazivanja kako, u njegovu poslu, ništa ne pomaže činjenica da mu je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, kum i osobni prijatelj.

I sam predsjednik Županijskog suda Svirčević, moguće, imao je dvojak okus u ustima nakon što je saznao kakvo Rješenje su donijele kolege mu. S jedne strane, vjerojatno, bio je iznenađen svojevrsnim poniženjem, kakvu konotaciju je mogla imati odluka "podčinjenih" mu sudaca, a s druge strane moći će svima govoriti kako je na njegovom sudu važnije većinsko mišljenje struke, nego šefa Suda.

Unatoč nemogućnosti kaznenog progona ljudi koji su, po mišljenju direktora ĐĐ Stana, počinili kazneno djelo krivotvorenja potpisa i na taj način umanjili njegov poslovni portfelj, Antun Bogović ne sjedi skrštenih ruku, nego se bori za očuvanje svoga carstva kako bi ostao kralj brodskih upravitelja stambenih zgrada. Naime, odbijanjem njegova zahtjeva da "krivotvoritelje" goni privatnom tužbom, pravosudni postupci nisu okončani. Dapače.

U kojoj mjeri će Bogovićeva konkurencija biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

Prilog demistifikaciji poslovanja Stana d.o.o.

Ma koliko nekome može biti neprihvatljiv način na koji "velika riba jede malu" i u slučaju ĐĐ Stan, u cilju otklanjanja nepravednih objeda na račun te tvrtke i njezina većinskog vlasnika Antuna Tunje Bogovića, donosimo informacije do kojih smo tijekom ovog istraživanja došli, a mogu poslužiti demistifikaciji dijela poslova kojima se ta tvrtka bavi.

Prvo. Nije točno, tvrdi Bogović, da bi Hotel Savus beskamatno koristio sredstva pričuve koja leže na 405 žiro računa (su)vlasnika zgrada, koje u svome portfelju ima ĐĐ Stan d.o.o.

Drugo. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka Stan d.o.o. ugovorila i jedan posao investicijskog i/ili tekućeg održavanja neke od zgrada bez odobrenja i potpisa stanara te zgrade. Dapače, niti jedna kuna s računa pričuve ne troši se bez odobrenja samih stanara, odnosno njihova predstavnika.

Treće. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka ugovarala najam površina zgrada za reklame i/ili antene, bez suglasnosti stanara, niti je točno da bi tako zarađena sredstva bila na žiro računu neke od njegovih tvrtki. Dapače, svaka kuna zarađena na taj način pohranjena je na žiro račun zgrade koja je iznajmila svoje površine za reklamu ili antenu.

Uglavnom, izgleda, većinski vlasnik i direktor tvrtke, Antun Bogović, svim sredstvima, trudi se očuvati svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te dioničara i zaposlenika tvrtke Stan d.o.o.

A, u kojoj mjeri će konkurencija mu biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

  Broj komentara: 35

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Davor810

  Davor810

  Komentirano: 15.3.2018. | 17:40

  1

  Ovde nesta ne valja,jedno udbasko smece j.z pise protiv drugo udbasa t.b,a firma stan nis korisna stetocina koja samo uzima novac gradjanima broda a ne radi nista,
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 23:48

  2

  uvijek_kontra - kod ovakvih stvari srećom imaš matematiku pa na primjeru visine pričuve, perioda uplate i cijene nekih uobičajenih radova lako svakome objasniš o čemu se radi. Brojke su neumoljive :)
  uvijek_kontra

  uvijek_kontra

  Komentirano: 14.3.2018. | 21:16

  3

  pajser@ jesi ti Bogović ili samo radiš kod tog šupka pa valjaš gluposti koje on i šljaker mu Mijo redovito prodavaju? To bi vrijedilo samo u slučaju da nitko od stanara ne plača pričuvu a takvih slučajeva nema. Ako npr. od 10 stanara njih sedmero redovito plača a troje ne, znači da para na računu ima ali zbog onih troje neplatiša on kuka da na računu nema ništa. Ako ovih sedam redovito plača recimo 5g. a na zgradi se ništa ne radi kako onda nema novaca? Na kraju krajeva prema ovih sedmero on je dužan ispuniti svoju obvezu kao što ju oni ispunjavaju prema njemu.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 20:54

  4

  Stipe@... TZ grada Slavonskog Broda naručila je kod stručnjaka AKCIJSKI PLAN RAZVOJA TURIZMA SLAVONSKOG BRODA iz kojega se može isčitati tko je najodgovorniji za razvoj turizma u županijama, gradovima, na čemu počiva razvoj turizma... . . Tko želi, i hoće pročitati, u njihovom zaključku može vidjeti tko treba biti perjanica? Upravni odjel za gospodarstvo BPŽ mora podići razinu gospodarske aktivnosti na prostoru županije. Osim stvaranja pretpostavki za poticanje i/ili razvoj poduzetništva i obrtništva, vođenje adekvatne industrijske politike, eurointegracije i ravnomjeran i regionalni razvoj, ovaj je odjel uključen i u donošenje STRATEŠKIH odluka vezanih za razvoj turizma na cijelom prostoru županije. Dakle prije svega strategija, a onda taktičkim potezima ostvariti ciljeve. Samim tim, ovaj bi odjel, u postojećem zakonskom i administrativnom okviru trebao usko surađivati sa sustavom turističkih zajednica na cijelom području županije te razvijati i/ili promovirati različite programe. Ostaje samo pitanje, da li je županija i njen upravni odjel za gospodarstvo županije poduzeo sve da bi se povezao sa gradovima i općinama na području županije, kako bi se povećao broj noćenja turista, a samim time i prihodi od turizma? Eto tako bi to trebalo funkcionirati...Najljepše ti je napadati Dusparu iako znaš da ti napadi neće donijeti očekivane rezultate. Nisam mu rod, nisam čak niti Bosanac...no cijenim ga jer se svim silama bori za grad, za razliku od nekih koji su u debelom sukobu interesa u županiji...i koje ti neprestano štitiš (nespominjanjem problema koje oni čine svojoj raji)...
  pajser

  pajser

  Komentirano: 14.3.2018. | 19:50

  5

  Kakav je Bogović kao čovjek ne mogu suditi jer ga ne znam. A što se tiče obnove zgrade i ulaganja u obnovu, stanari mogu potrošiti samo ono što su uplatili ili ako dignu kredit. Firme koje im vode račune uzimaju proviziju samo za svoje usluge administracije, vođenja računa, pronalaženja tvrtki koje će odraditi potrebno na zgradi .... Mogu promijeniti firmu, ali ako nema para na računu zgrade nema ni posla.
  pink_panther

  pink_panther

  Komentirano: 14.3.2018. | 14:54

  6

  Kako čijim?....pa od pričuve stanara koji plaćaju za (ne)održavanje.
  origigi_brod

  origigi_brod

  Komentirano: 14.3.2018. | 14:48

  7

  bogović i familija su najveći lažovi i lopovi u gradu...niti od energetske obnove zgrada na sajmištu ništa...uopće ne dostavljaju ništa...teške lopine...pitaj boga čijim su novcem gradili hotel
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 13:07

  8

  Logika ti je malo jača strana. Dakle, ispada da Duspara nikada nije spominjao turizam, a i kada ga je spominjao, temeljio ga je na oporavku ĐĐ-a??? Daj nađi neki tekst, neku njegovu izjavu koja to potkrepljuje! Možda ta inicijativa nije uspjela, pa šta? Svatko griješi u životu. Čovjek je probao, izgledao je istinski uvjeren u to, očito su mu neki i povjerovali pa zbog toga radili hotele, i ? Nema veze, ne sekiram se za njih, preživjet će i oni i Dujo. Naći će se neki novi udarni projekti i vozi dalje :) Ako ste u rodu, svaka ti čast - tako se brani rođak, ako niste, onda mu ne treba ker.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 11:26

  9

  Stipe@... Kao, nikakve tvrdnje nisi iznosio? Pisao si o turizmu i tvoj komentar nema veze s tekstom i naslovom. Možda bi bilo bolje pitanje: ...koliko je narastao turizam za vrijeme HDZ-a u BPŽ??? Ja sam kao odgovor dao citat ekipe koja je opisala kako je ĐĐ nestajao. Nisi ga pročitao niti prije, ali ni sada. Za vrijeme Juge turistčka slika u Brodu (broj noćenja) ovisila je o ĐĐ. Svi to znaju osim tebe, ili se praviš blesav. Al' eto, ti si zaključio, Duspara je kriv što se turizam razvija sporije nego bi trebalo. Razvij ĐĐ do mjere u kojoj je nekada bio i evo turizma...Što s razvojem ĐĐ-a ima grad?...Za to je zadužena županija i vlada koja je postavila ekipu podobniha, da bi upravljali ĐĐ, ne Duspara. Oni koji su raskopali Đuru Đakovića, krivi su za sve što se događalo na ovim prostorima. Brod je nekada bio raskrsnica svih puteva istok-zapad, sjever-jug. Sada to više nije kao nekada. Da li je i tome kriv Duspara? A što se turizma tiče, pa u cijeloj Hrvatskoj se nije dostignut broj noćenja kao u vrijeme bivše države, pa tako i u Brodu. Na kraju, zašto se u Brodu grade hoteli, ako je turizam u padu? Ti, kao, nikoga ne braniš??? Baš si glup. Boluješ od bolesti koja se zove glupost i hrvatski jal!
  franc

  franc

  Komentirano: 14.3.2018. | 10:37

  10

  U prdekanu s njim.Sve dok ne propjeva okakle mu lova za hotel i ranć

  Broj komentara: 35

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 1234

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  'Kulturocid na Hrvatskom domu'

  Devastacija ili revitalizacija kulturne baštine?

  16.3.2018. | 0:01
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  Zahvaljujući većoj ponudi objekata za kulturu nego kulturnih sadržaja u njima, ova lijepa zgrada poodavno nije bila punim kapacitetom u funkciji kojoj je izvorno namijenjena.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  Brodska gradska uprava tvrdi:

  'Izjave Hrvoja Špicera u potpunosti su neistinite'

  2.3.2018. | 0:01
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  Pored toga što su obznanili da im je "Špicer nebitan", u svome službenom odgovoru SBplus-u, Gradska uprava tvrdi kako taj dugogodišnji ravnatelj elitne brodske ustanove u kulturi - laže. A je li vjerovati njima ili Špiceru, kao i dosad, sudit će naši posjetitelji.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  Ustavni sud 'oprao ruke'

  Brodsko Sveučilište, ustvari, u rukama je brodskog HDZ-a

  28.2.2018. | 17:25
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni
  Vjerojatno, brodsko-posavski HDZ ne bio preživio dvije uzastopne, a za Brodsko-posavsku županiju tako pogubne, odluke na idućim lokalnim izborima, neovisno o tome što su od 1990. neprikosnoveni vladari ovim prostorima. A kako će u ovom slučaju postupiti ovdašnji neprikosnoveni li
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  Ići u kompromis s Vinkovčanima, ili ne?

  Čije stavove podržati: Mirka Duspare ili Pere Ćosića?

  23.2.2018. | 23:00
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  Odreći se dijela prirodnog i zakonskog prava te s Vinkovčanima praviti zajedničku tvrtku, ili inzistirati na dosljednom provođenju Zakona i tražiti da sikirevačkim vodocrpilištem upravljaju zakonom predviđeni subjekti, ovdašnja lokalna samouprave i/ili Vodovod Slavonski Brod?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  Vijest desetljeća

  Grad u tvrtku uložio 20 milijuna pa ju prodao za 20 tisuća

  21.2.2018. | 23:00
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  Dakako, tragedija nije u tome što štetočine neće biti penalizirane, nego u tome što takvi i njihovi pravosudnici degeneriraju društvo i, posljedično, uzrokuju iseljavanje ovdašnje mladeži.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  Četiri puta ih je više nego u SFRJ

  Ima ih 300 i godišnje nas koštaju 38 milijuna kuna

  21.2.2018. | 12:12
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  Posao kojeg je u socijalističkom "mraku" obavljalo sedamdesetak zaposlenih dužnosnika i službenika, u kapitalističkoj "svjetlosti" obavlja njih više od 300. Unatoč fantastičnom iskoraku iz industrijskog u postindustrijsko birokratsko doba. Unatoč bezbrojnim 'E' programima koji su
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  Za isti propust različite sankcije

  Duspara, Magaš i Marušić u sukobu interesa

  17.2.2018. | 15:00
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  Držeći kako mu je time učinjena nepravda - jer je predstavljen kao gramzivac, a ne kao zaposlenik koji je ostvarivao dopuštena prava iz radnog odnosa - Duspara je pokrenuo sudski spor, kojeg je na prvom stupnju izgubio.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  Razlika između države i kolonije

  Vučić u Hrvatskoj 2018. kao Goebbels u Francuskoj 1968.

  12.2.2018. | 0:01
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  Oprostiti svima isto je tako pogrešno kao i ne oprostiti nikome. (Abbe de la Roche)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  Mada političar i kočijaš to često žele

  Kratku pamet nije moguće nadomjestiti dugim jezikom

  4.2.2018. | 0:01
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  Obično najmanje potentni političari ponašaju se najprepotentnije. Valjda drže kako će 'kvantitetom' istupa poboljšati 'kvalitet' njihova sadržaja i tako prikriti opću inferiornost u odnosu na konkurenciju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonija DI - Privatizacija i preprodaja

  Kako je Zovak zaradio prvi milijun

  Slavonija DI - Privatizacija i preprodaja

  18.1.2018. | 10:15
  Oni koji sada, više ili manje stidljivo, frustrirani, upiru prstom na urednika ovog portala i potpisnika ovog članka, želeći ga žigosati kao brodsku „sramotu iz privatizacijske utrke", nisu ništa drugo doli gubitnici koji svoju svekoliku impotentnost pokušavaju, prije svega pred
  Oni koji sada, više ili manje stidljivo, frustrirani, upiru prstom na urednika ovog portala i potpisnika ovog članka, želeći ga žigosati kao brodsku „sramotu iz privatizacijske utrke", nisu ništa drugo doli gubitnici koji svoju svekoliku impotentnost pokušavaju, prije svega pred
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda

  U pitanju je 'položajna renta' ili teror

  Država i Grad u funkciji su birtaša, a ne njihovih susjeda

  13.1.2018. | 0:01
  Građani tvrde kako ih susjedi ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti podsjećaju ih na tzv. 'položajnu rentu'. Obično, stanarima poručuju neka sele u mirnije dijelove grada, iako bi primjerenije bilo raspraviti u kojem
  Građani tvrde kako ih susjedi ugostitelji teroriziraju s glasnom muzikom i cjelonoćnim radom, a ugostitelji i njihovi glasni gosti podsjećaju ih na tzv. 'položajnu rentu'. Obično, stanarima poručuju neka sele u mirnije dijelove grada, iako bi primjerenije bilo raspraviti u kojem
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija će iz Milovićke preseliti u Sportsku dvoranu Vijuš

  Ako Valić drukčije ne odluči

  Policija će iz Milovićke preseliti u Sportsku dvoranu Vijuš

  12.1.2018. | 0:01
  Bit će interesantno slušati kako će načelnik Policijske uprave, Antun Valić, građanima i šefovima objasniti zbog čega je, za isti novac, odabrao lošiju opciju? Lošiju za građane, jer policija je tu zbog njih, a ne obrnuto.
  Bit će interesantno slušati kako će načelnik Policijske uprave, Antun Valić, građanima i šefovima objasniti zbog čega je, za isti novac, odabrao lošiju opciju? Lošiju za građane, jer policija je tu zbog njih, a ne obrnuto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tajnica mora na godišnji odmor u trajanju od 240 radnih dana

  Predsjednica Komore donijela Odluku

  Tajnica mora na godišnji odmor u trajanju od 240 radnih dana

  31.12.2017. | 0:02
  Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka", u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.
  Vrhunac cinizma koncentriran u citiranoj Odluci jeste "Pravna pouka", u kojoj predsjednica Komore, Jelena Ivaniš, navodi kako je "protiv te Odluke, u roku od 15 dana od dana njezina primitka, moguće podnijeti prigovor predsjednici Komore", Jeleni Ivaniš.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici Lemaić i Grubišić u funkciji zločinačkog poduhvata

  Rimac kompromitirao tvrtku Lidl

  Vijećnici Lemaić i Grubišić u funkciji zločinačkog poduhvata

  20.12.2017. | 0:01
  Dok je građevinsku i uporabnu dozvolu za trgovinu Lidl mogao i trebao zatražiti Rimac, postupak za izdavanje građevinske, a potom i uporabne dozvole za cestu, mogu pokrenuti isključivo Hrvatske ceste i nitko drugi na svijetu. Zbog toga, sve dok Hrvatske ceste ne ishode uporabnu
  Dok je građevinsku i uporabnu dozvolu za trgovinu Lidl mogao i trebao zatražiti Rimac, postupak za izdavanje građevinske, a potom i uporabne dozvole za cestu, mogu pokrenuti isključivo Hrvatske ceste i nitko drugi na svijetu. Zbog toga, sve dok Hrvatske ceste ne ishode uporabnu d
  SBplus.hr, Slavonski Brod : SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare

  Umjesto njegovih pobočnika

  SBplus u funkciji brodskog gradonačelnika Mirka Duspare

  16.12.2017. | 14:50
  Dusparini pobočnici, plaćeni ste za operacionalizaciju političkih programa i zaštitu njegovih političkih bokova na način da, između ostalog, svakodnevno i na svakom mjestu, raskrinkavate "mučke provokatore" koji atakiraju, prije svega, na Vaše radno mjesto.
  Dusparini pobočnici, plaćeni ste za operacionalizaciju političkih programa i zaštitu njegovih političkih bokova na način da, između ostalog, svakodnevno i na svakom mjestu, raskrinkavate "mučke provokatore" koji atakiraju, prije svega, na Vaše radno mjesto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Autokratske SDP-ovce biraju demokratski

  Izbori po Eurosong-ovom principu

  Autokratske SDP-ovce biraju demokratski

  4.12.2017. | 14:35
  Samo fukare kompromise prave oko temeljnih programskih načela. Zbog toga, oni koji svojim postupcima demonstriraju kako su im pojedinačni i partikularni interesni važniji od stranačkih i općih, kad-tad dobiju vritnjak. Neovisno o tome koliko uvjereni bili kako bi "bez tereta stra
  Samo fukare kompromise prave oko temeljnih programskih načela. Zbog toga, oni koji svojim postupcima demonstriraju kako su im pojedinačni i partikularni interesni važniji od stranačkih i općih, kad-tad dobiju vritnjak. Neovisno o tome koliko uvjereni bili kako bi "bez tereta stra
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Galović je uspješan Mamićev čovjek u Slavonskom Brodu

  Ljubitelji nogometa ga obožavaju

  Galović je uspješan Mamićev čovjek u Slavonskom Brodu

  27.11.2017. | 0:01
  Glas za Milkovića glas je za Galovića, a glas za Galovića glas je za Šukera, dok je glas za Šukera, ustvari, glas za Mamića. Glas za one koji su, između ostalog, godinama uzurpirali sedam milijuna kuna prihoda od Mandžukićevih transfera i, umjesto Slavonskom Brodu, poklonili ih R
  Glas za Milkovića glas je za Galovića, a glas za Galovića glas je za Šukera, dok je glas za Šukera, ustvari, glas za Mamića. Glas za one koji su, između ostalog, godinama uzurpirali sedam milijuna kuna prihoda od Mandžukićevih transfera i, umjesto Slavonskom Brodu, poklonili ih R
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se treba bojati javnosti: tužitelj, sudac ili optuženik?

  Zabranili novinarsko praćenje suđenja

  Tko se treba bojati javnosti: tužitelj, sudac ili optuženik?

  20.11.2017. | 22:15
  U državi koja je korumpirana "od glave do pete", u državi koja je opljačkana "do gole kože", u državi koju Europa svrstava uz bok najmračnijih zemalja zbog rasprostranjenosti bezakonja... sudac Svirčević i kolege mu ne dopuštaju javnosti vidjeti kako oni, časni suci, procesuiraju
  U državi koja je korumpirana "od glave do pete", u državi koja je opljačkana "do gole kože", u državi koju Europa svrstava uz bok najmračnijih zemalja zbog rasprostranjenosti bezakonja... sudac Svirčević i kolege mu ne dopuštaju javnosti vidjeti kako oni, časni suci, procesuiraju
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće politički dinosaurusi uništiti partiju, ili ona njih?

  Ustvari, tko vodi Grad?

  Hoće politički dinosaurusi uništiti partiju, ili ona njih?

  16.11.2017. | 23:55
  Folklorno pokriće tom odnosu daje partijski doajen, također gradonačelnikov savjetnik, koji još uvijek nije shvatio kako poštene i marljive članove stranke stavlja u funkciju osuđenog krivotvoritelja, zbog kojeg je bio ugrožen izborni kredibilitet stranke.
  Folklorno pokriće tom odnosu daje partijski doajen, također gradonačelnikov savjetnik, koji još uvijek nije shvatio kako poštene i marljive članove stranke stavlja u funkciju osuđenog krivotvoritelja, zbog kojeg je bio ugrožen izborni kredibilitet stranke.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Agresija na zakone, struku i zdrav razum bit će dopuštena

  Ako tako odluče institucije države

  Agresija na zakone, struku i zdrav razum bit će dopuštena

  14.11.2017. | 0:01
  Mada ne bi korektno bilo tvrditi kako zbog ovakvog postupanja hrvatskih institucija mladi ljudi odlaze u Njemačku, sasvim sigurno, moguće je tvrditi kako njemačke institucije, niti u ovakvom slučaju, ne bi se ponašale kao hrvatske.
  Mada ne bi sasvim korektno bilo tvrditi kako zbog ovakvog postupanja hrvatskih institucija mladi ljudi odlaze u Njemačku, sasvim sigurno, moguće je tvrditi kako njemačke institucije, niti u ovakvom slučaju, ne bi se ponašale kao hrvatske.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :