Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
Objavljeno: 12.3.2018. u 11:00
Prikaza: 8858
|

Rat Upravitelja stambenih zgrada

Antun Bogović svim sredstvima štiti svoje carstvo

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusAntun Tunja Bogović, (su)vlasnik i direktor Đuro Đaković SDtan d.o.o.
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Dok nejaka konkurencija pokušava uzeti mu dio kolača, većinski vlasnik i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o., Antun Bogović, svim sredstvima brani svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te udjeličara i zaposlenika tvrtke koju vodi.

ANTUN TUNJA BOGOVIĆ, inženjer građevinarstva, koncem prošlog stoljeća, bio je jedan od najboljih centarfora Regionalne nogometne lige Slavonije i Baranje. Kao takav, u Slavonskom Brodu i njegovu okruženju mogao je birati radno mjesto, bezmalo, kakvo je htio. A on je 1981., s 26 godina u nogama, odabrao Đuru Đaković Radnu zajednicu stručne službe, u kojoj je bilo devet tvrtki (Razvoj, Migalovci, Odmor i rekreacija, Kultura, Katastar, Kadrovska služba, Pravna služba, Stan...).

Od 1983. godine, s još šest kolegica i kolega, bio je zaposlenik ĐĐ Stan koji je, kao i druge Đurine tvrtke, 1993. krenuo u privatizaciju. Do 1997. godine, njih sedam zaposlenika, kupili su udjele u tvrtki ĐĐ Stan i do danas ostali udjeličari, pri čemu je Bogović postao većinski vlasnik. Interesantno, od njih devet, još radi jedino Stan, s deset zaposlenih.

Radeći 20-ak godina kao privatna firma, ĐĐ Stan postao je sinonim za Upravitelja brodskih stambenih zgrada u Slavonskom Brodu jer - od oko 6.000 stanova koliko ih se nalazi u tim objektima - oni 'servisiraju' njih 4.256, ukupne površine 253.316 m2, iz čega proizlazi prosječna veličina stana od 59,52 m2.

Za održavanje objekata suvlasnici stanova u svoju stambenu pričuvu izdvajaju 1,53 kn/m2 mjesečno, a za menadžerske usluge Upravitelja plaćaju 21 posto od tog novca. Posljedično, moguće je zaključiti kako ĐĐ Stan, po tom osnovu, ostvaruje godišnji prihod od oko jedan milijun kuna.

"Valjalo bi provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje". 

Otkazali povjerenje velikom igraču i poklonili ga malom

Zbog više "nemilih događaja kroz koje je prošla i još uvijek prolazi", na tu tvrtku pozornost nam je skrenula gospođa A.K., samohrana majka koja s dvije djevojčice živi u brodskom naselju Andrija Hebrang. Naime, poslije dužeg neuspješnog poticanja da joj saniraju nastale štete od prokišnjavanja, A.K. je odlučila mobilizirati dio susjeda istomišljenika s ciljem pokretanja proces otkazivanja Ugovora Upravitelju zgrade ĐĐ Stan d.o.o.

Nakon što je prikupila 17 potpisa od 18 susjeda s tri ulaza "zemljišno knjižnih suvlasnika zgrade izgrađene u Naselju Andrija Hebrang, Blok 8, Diletacija D7, 25. listopada 2016. godine, donijeli su odluku o otkazu Ugovora o upravljanju stambenom zgradom zaključen s upraviteljem ĐĐ Stan d.o.o.". Razloge otkazivanja Ugovora potpisnici su naveli u dokumentu čiju kopiju donosimo u prilogu, a novi Upravitelj za tri navedena kućna broja (od šest u cijeloj zgradi) postala je tvrtka Domius j.d.o.o. iz Slavonskog Broda.

U Odluci je navedeno kako otkazni rok traje tri mjeseca, a "počinje teći od 1. studenog 2016. godine". "Po isteku otkaznog roka... Đuro Đaković Stan je dužan, bez odgađanja, novom Upravitelju zgrade predati dokumentaciju i pričuvna sredstva zgrade", navedeno je u dokumentu kojeg je potpisala nova Predstavnica suvlasnika A. K.

Po prijemu Odluke o otkazu Ugovora o upravljanju s pola zgrade, direktor ĐĐ Stana, Antun Bogović, stanarima svih šest kućnih brojeva - dakle, svih 36 stanova koliko ih je u zgradi - 7. studenog 2016. godine, uputio je dopis u kojem ih je podučio kako se Ugovor može otkazati te predložio kako bi "valjalo provjeriti razloge i motive pokretača promjena" jer ako je motiv to što je "Upravitelj pokrenuo postupke radi naplate duga pojedinih stanara u ime i za račun suvlasnika, onda mu ne bi trebalo dati otkaz, nego ukazati povjerenje".

Kontranapad iskusnog centarfora

Tijekom idućih mjesec dana, hrvatski branitelj Anto Rašić, vlasnik jednog od stanova na ulazu br. 26., "proglasio je potpis njegova podstanara nevažećim" te s par susjeda pokrenuo postupak uskraćivanja prava A. K. da im bude predstavnik suvlasnika. Zbog toga, pod okriljem ĐĐ Stan ostalo je četiri od šest ulaza u zgradu.

Zahvaljujući tom preokretu u odnosu snaga, 9. prosinca 2016., Bogović u novom pismu skreće pozornost predstavnici suvlasnika A. K. kako njegova tvrtka ostaje Upravitelj zgrade za "ulaze 21, 22, 23 i 26", a da je Mijo Hrvojević predstavnik tih suvlasnika zgrade te da će njoj ostati tek "ulazi 24 i 25."

Osim toga, u svome pismu gospođi A. K., Bogović ističe kako je njegova tvrtka "sačinila prijedlog raspodjele sredstava pričuve s kojim se trebaju složiti suvlasnici, ili sačiniti novi te dostaviti Upravitelju na provedbu".  Zatim, Bogović konstatira kako je "nevjerojatna" njezina "upornost u tvrdnji da on(i) bilo čime priječe raskid Ugovora" jer za njih je Ugovor raskinut "po dostavi većine potpisa vlasnika stanova s pojedinog ulaza".

Ddirektor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu. 

Koprcanje novog Upravitelja 

Nezadovoljan raspletom događaja i učincima koje su dopisi ĐĐ Stana imali na neke  vlasnika tek preuzetih dijelova zgrade, najmanji brodski Upravitelj stambenih zgrada "Domius" j.d.o.o., posredstvom Odvjetničkog ureda Josip Jelić, 6. ožujka 2017., obratio se ĐĐ Stan-u upozoravajući kako im, kao dotadašnji Upravitelj zgrade, nije predao "financijsko knjigovodstvenu dokumentaciju". 'Pače, Domius je ĐĐ Stanu zaprijetio: "Ukoliko ne postupite po naprijed navedenom u roku od 5 (pet) dana od primitka opomene, bit ćemo prisiljeni pokrenuti odgovarajući sudski postupak protiv Vas".

Ne ignorirajući dopis odvjetnika Jelića, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima, tri dana kasnije, 10. ožujka, direktor ĐĐ Stana je svim stanarima u zgradi br. 8 - koja je još uvijek imala jedinstven žiro račun i zajednička sredstva pričuve na njemu - predložio kako podijeliti 77.433,41 kn raspoloživih na računu 1. veljače 2017. godine.

U funkciji i neupitan autoritet ministarstva branitelja

Koliko je zahladio odnos među ljudima iz te zgrade, a sukob eskalirao do mjere da se predstavnica stanara A. K. boji javnosti, svjedoči uključivanje u događanje i Željka Motika, načelnika sektora za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje u svom vlasništvu ima nekoliko stanova u toj zgradi.

Neovisno o tome što ga je motiviralo, 6. lipnja 2017. godine, Motik je ĐĐ Stanu poslao dopis u kojem ih "moli da u suradnji s predstavnicima stanara u ulazima 25. i 26. Ivicom Kneževićem i Jozom Radišićem poduzmu potrebne radnje kako bi regulirali odnos s tvrtkom Domius j.d.o.o., odnosno kako bi raskinuli bilo koji Ugovor koji bi tu tvrtku ovlastio da vodi poslove upravitelja zgrade na adresi Naselje Andrije Hebranga blok 8 ulaz 25 i 26".

Braneći se (i) od autoriteta Željka Motika, 20. lipnja 2017., Domius se službenim dopisom obratio stanarima, za koje je držao da stanuju u ulazima pod njihovom ingerencijom, kako bi ih upozorio "na dosljedno poštivanje odredbi Kućnog reda zgrade te na poštivanje zakonskih odredbi u vezi stanovanja i življenja u suvlasničkim zgradama".

Uznemireni stanari traže informacije

Budući da bitka za svaki ulaz u zgradu traje i dalje - bez vidljivog kraja okončanja mirnog procesa izdvajanja dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, direktor te tvrtke, Antun Bogović, 21. kolovoza 2017., pismeno je informirao "uznemirenu" Valentinu Vrdoljak Jurić kako su "isključivo predstavnicima suvlasnika dostavili Izvješće o stanju sredstava pričuve na stambenoj zgradi i prijedlog njihove raspodjele po ulazima" te da će, "nakon donošenja odluke vlasnika stanova", oni kao Upravitelji, postupiti sukladno toj odluci.

"Ukoliko nema odluke vlasnika, Upravitelj ne može izvršiti raspodjelu nego ćete raspodjelu tražiti putem Suda, a Odluku Suda Upravitelj će provesti". Nakon što je u pristojnom tonu ispričao se gospođi Vrdoljak Jurić za možebitne optužbe da su oni, ĐĐ Stan, u nečemu pogriješili, Bogović ju je pozvao u svoju tvrtku s prijedlogom neka izvrši "uvid u dokumentaciju" i o tome naprave "zajedničku bilješku".

Nastojeći dovršiti proces sukcesije dijela suvlasnika zgrade iz portfelja ĐĐ Stan, sutradan, 22. kolovoza 2017., Bogović je organizirao sastanak s predstavnicima ulaza 21 - 23: Mijom Hrvojević i predstavnikom ulaza 25: Jozom Rašić, kako bi rasporedili sredstva pričuve.  Iz Zapisnika s tog sastanka vidljivo je kako na njemu "nisu donesene nikakve odluke". Zaključili su tek da se donošenje  "Odluke odgađa do okončanja sudskog postupka koji je pokrenut", a očekuje se da u tom postupku "Sud izvrši i raspodjelu sredstava koja će obvezati i Vlasnike i Upravitelje".

'ĐĐ Stan d.o.o. podnio je Kaznenu prijavu protiv A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o., zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...'

Kazneni progon zbog krivotvorenja dokumenta

Tragajući za informacijom u kojoj je fazi "sudski postupak", SBplus je došao i do dokumentacije koja svjedoči kako je ĐĐ Stan d.o.o. podnio Kaznenu prijavu protiv predstavnice dijela suvlasnika zgrade u Naselju Andrija Hebrang, A. K., i Domagoja Štetića, vlasnika tvrtke Domius j.d.o.o. zbog "osnovane sumnje da su... počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave ... tako što su u lipnju 2017... krivotvorili pismene izjave stanara broj 8 u Naselju Andrija Hebrang... te prijevarom istih stanara zaključili Ugovor o upravljanju navedenom zgradom od strane trgovačkog društva Demius j.d.o.o...

Priložene su pismene izjave stanara Ante Rašića od 22. listopada 2016. i stanara Mate Pudića od 23 listopada 2016. koje su krivotvorene, a poslužile su u svrhu sklapanja Ugovora o održavanju zgrade".

Međutim, tu Kaznenu prijavu tvrtke ĐĐ Stan Općinsko državno odvjetništvo je "odbacilo" te "oštećeniku dalo pouku" kako "može sam preuzeti progon protiv osumnjičenika". Sukladno "navedenoj pouci, oštećenik kao tužitelj", ĐĐ Stan d.o.o.,  je Županijskom sudu "dostavio prijedlog za pokretanje radnje ispitivanjem osumnjičenika..."

Zbog opterećenosti ovdašnjeg pravosuđa, taj predmet stajao je u ladici uređujuće istražne sutkinje duže nego je to prijavitelju bilo po volji.

Umiješao se i predsjednik Županijskog suda

Na sreću Antuna Bogovića, navodno u cilju rasterećenja uređujuće sutkinje, (i) njegov predmet izuzeo je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, te vrlo brzo, osobno, donio Rješenje kojim je "prihvatio prijedlog oštećenika (ĐĐ Stan op.a.) kao tužitelja za provođenjem istrage" te je "naložio policiji PU brodsko posavskoj" neka započnu s "prvim ispitivanjem u svojstvu osumnjičenika A.K. i Domagoja Štetića".

Protiv Rješenja suca Svirčevića, "I. i II. okrivljeni" žalili su se Županijskom sudu, a on, Županijski sud, "u vijeću sastavljenom od sudaca toga suda: Mile Solde kao predsjednika vijeća, Marije Balenović kao izvjestitelja te Nenada Vlašića kao člana Vijeća... 13. studenog 2017., riješio je prihvatiti žalbu osumnjičenika i preinačiti Rješenje suca istrage Mirka Svirčevića ... na način da se odbija kao neosnovan prijedlog oštećenog (ĐĐ Stan op.a.)".

Za Antuna Bogovića, to Rješenje Županijskog suda ima dvostruko značenje. Dakako, nije zadovoljan njegovim sadržajem, jer mu je onemogućen (kazneni) progon A. K. i Domagoja Štetića ali, vjerojatno, zadovoljan je mogućnošću dokazivanja kako, u njegovu poslu, ništa ne pomaže činjenica da mu je predsjednik Županijskog suda, Mirko Svirčević, kum i osobni prijatelj.

I sam predsjednik Županijskog suda Svirčević, moguće, imao je dvojak okus u ustima nakon što je saznao kakvo Rješenje su donijele kolege mu. S jedne strane, vjerojatno, bio je iznenađen svojevrsnim poniženjem, kakvu konotaciju je mogla imati odluka "podčinjenih" mu sudaca, a s druge strane moći će svima govoriti kako je na njegovom sudu važnije većinsko mišljenje struke, nego šefa Suda.

Unatoč nemogućnosti kaznenog progona ljudi koji su, po mišljenju direktora ĐĐ Stana, počinili kazneno djelo krivotvorenja potpisa i na taj način umanjili njegov poslovni portfelj, Antun Bogović ne sjedi skrštenih ruku, nego se bori za očuvanje svoga carstva kako bi ostao kralj brodskih upravitelja stambenih zgrada. Naime, odbijanjem njegova zahtjeva da "krivotvoritelje" goni privatnom tužbom, pravosudni postupci nisu okončani. Dapače.

U kojoj mjeri će Bogovićeva konkurencija biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

Prilog demistifikaciji poslovanja Stana d.o.o.

Ma koliko nekome može biti neprihvatljiv način na koji "velika riba jede malu" i u slučaju ĐĐ Stan, u cilju otklanjanja nepravednih objeda na račun te tvrtke i njezina većinskog vlasnika Antuna Tunje Bogovića, donosimo informacije do kojih smo tijekom ovog istraživanja došli, a mogu poslužiti demistifikaciji dijela poslova kojima se ta tvrtka bavi.

Prvo. Nije točno, tvrdi Bogović, da bi Hotel Savus beskamatno koristio sredstva pričuve koja leže na 405 žiro računa (su)vlasnika zgrada, koje u svome portfelju ima ĐĐ Stan d.o.o.

Drugo. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka Stan d.o.o. ugovorila i jedan posao investicijskog i/ili tekućeg održavanja neke od zgrada bez odobrenja i potpisa stanara te zgrade. Dapače, niti jedna kuna s računa pričuve ne troši se bez odobrenja samih stanara, odnosno njihova predstavnika.

Treće. Nije točno, tvrdi i dokumentima dokazuje Bogović, da bi njegova tvrtka ugovarala najam površina zgrada za reklame i/ili antene, bez suglasnosti stanara, niti je točno da bi tako zarađena sredstva bila na žiro računu neke od njegovih tvrtki. Dapače, svaka kuna zarađena na taj način pohranjena je na žiro račun zgrade koja je iznajmila svoje površine za reklamu ili antenu.

Uglavnom, izgleda, većinski vlasnik i direktor tvrtke, Antun Bogović, svim sredstvima, trudi se očuvati svoj imperij - kako sam tvrdi - na dobrobit suvlasnika zgrada o kojima skrbi te dioničara i zaposlenika tvrtke Stan d.o.o.

A, u kojoj mjeri će konkurencija mu biti uspješna ovisit će isključivo o njihovu zalaganju da bržom, boljom i jeftinijom uslugom osvoje veći dio tržišnog udjela od onoga kojeg trenutno imaju.      

  *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.

  Broj komentara: 27

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 23:48

  1

  uvijek_kontra - kod ovakvih stvari srećom imaš matematiku pa na primjeru visine pričuve, perioda uplate i cijene nekih uobičajenih radova lako svakome objasniš o čemu se radi. Brojke su neumoljive :)
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 20:54

  2

  Stipe@... TZ grada Slavonskog Broda naručila je kod stručnjaka AKCIJSKI PLAN RAZVOJA TURIZMA SLAVONSKOG BRODA iz kojega se može isčitati tko je najodgovorniji za razvoj turizma u županijama, gradovima, na čemu počiva razvoj turizma... . . Tko želi, i hoće pročitati, u njihovom zaključku može vidjeti tko treba biti perjanica? Upravni odjel za gospodarstvo BPŽ mora podići razinu gospodarske aktivnosti na prostoru županije. Osim stvaranja pretpostavki za poticanje i/ili razvoj poduzetništva i obrtništva, vođenje adekvatne industrijske politike, eurointegracije i ravnomjeran i regionalni razvoj, ovaj je odjel uključen i u donošenje STRATEŠKIH odluka vezanih za razvoj turizma na cijelom prostoru županije. Dakle prije svega strategija, a onda taktičkim potezima ostvariti ciljeve. Samim tim, ovaj bi odjel, u postojećem zakonskom i administrativnom okviru trebao usko surađivati sa sustavom turističkih zajednica na cijelom području županije te razvijati i/ili promovirati različite programe. Ostaje samo pitanje, da li je županija i njen upravni odjel za gospodarstvo županije poduzeo sve da bi se povezao sa gradovima i općinama na području županije, kako bi se povećao broj noćenja turista, a samim time i prihodi od turizma? Eto tako bi to trebalo funkcionirati...Najljepše ti je napadati Dusparu iako znaš da ti napadi neće donijeti očekivane rezultate. Nisam mu rod, nisam čak niti Bosanac...no cijenim ga jer se svim silama bori za grad, za razliku od nekih koji su u debelom sukobu interesa u županiji...i koje ti neprestano štitiš (nespominjanjem problema koje oni čine svojoj raji)...
  pajser

  pajser

  Komentirano: 14.3.2018. | 19:50

  3

  Kakav je Bogović kao čovjek ne mogu suditi jer ga ne znam. A što se tiče obnove zgrade i ulaganja u obnovu, stanari mogu potrošiti samo ono što su uplatili ili ako dignu kredit. Firme koje im vode račune uzimaju proviziju samo za svoje usluge administracije, vođenja računa, pronalaženja tvrtki koje će odraditi potrebno na zgradi .... Mogu promijeniti firmu, ali ako nema para na računu zgrade nema ni posla.
  origigi_brod

  origigi_brod

  Komentirano: 14.3.2018. | 14:48

  4

  bogović i familija su najveći lažovi i lopovi u gradu...niti od energetske obnove zgrada na sajmištu ništa...uopće ne dostavljaju ništa...teške lopine...pitaj boga čijim su novcem gradili hotel
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 13:07

  5

  Logika ti je malo jača strana. Dakle, ispada da Duspara nikada nije spominjao turizam, a i kada ga je spominjao, temeljio ga je na oporavku ĐĐ-a??? Daj nađi neki tekst, neku njegovu izjavu koja to potkrepljuje! Možda ta inicijativa nije uspjela, pa šta? Svatko griješi u životu. Čovjek je probao, izgledao je istinski uvjeren u to, očito su mu neki i povjerovali pa zbog toga radili hotele, i ? Nema veze, ne sekiram se za njih, preživjet će i oni i Dujo. Naći će se neki novi udarni projekti i vozi dalje :) Ako ste u rodu, svaka ti čast - tako se brani rođak, ako niste, onda mu ne treba ker.
  ivomarkic

  ivomarkic

  Komentirano: 14.3.2018. | 11:26

  6

  Stipe@... Kao, nikakve tvrdnje nisi iznosio? Pisao si o turizmu i tvoj komentar nema veze s tekstom i naslovom. Možda bi bilo bolje pitanje: ...koliko je narastao turizam za vrijeme HDZ-a u BPŽ??? Ja sam kao odgovor dao citat ekipe koja je opisala kako je ĐĐ nestajao. Nisi ga pročitao niti prije, ali ni sada. Za vrijeme Juge turistčka slika u Brodu (broj noćenja) ovisila je o ĐĐ. Svi to znaju osim tebe, ili se praviš blesav. Al' eto, ti si zaključio, Duspara je kriv što se turizam razvija sporije nego bi trebalo. Razvij ĐĐ do mjere u kojoj je nekada bio i evo turizma...Što s razvojem ĐĐ-a ima grad?...Za to je zadužena županija i vlada koja je postavila ekipu podobniha, da bi upravljali ĐĐ, ne Duspara. Oni koji su raskopali Đuru Đakovića, krivi su za sve što se događalo na ovim prostorima. Brod je nekada bio raskrsnica svih puteva istok-zapad, sjever-jug. Sada to više nije kao nekada. Da li je i tome kriv Duspara? A što se turizma tiče, pa u cijeloj Hrvatskoj se nije dostignut broj noćenja kao u vrijeme bivše države, pa tako i u Brodu. Na kraju, zašto se u Brodu grade hoteli, ako je turizam u padu? Ti, kao, nikoga ne braniš??? Baš si glup. Boluješ od bolesti koja se zove glupost i hrvatski jal!
  franc

  franc

  Komentirano: 14.3.2018. | 10:37

  7

  U prdekanu s njim.Sve dok ne propjeva okakle mu lova za hotel i ranć
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 14.3.2018. | 10:27

  8

  @ivomarkic - imaš velikih problema s kojima ti ja ne mogu pomoći. Možda nekakav specijalist. Link sam priložio jer je u njemu detaljno opisano kako je ĐĐ privatiziran i tko je i kada u tome sudjelovao. Ako ti znaš za neke netočnosti u tom dokumentu - ti napiši. Vidim, pobornik si čuvenog pitanja: "a gdje si ti bio 91?". Netko je dao primjedbu da će Savus propasti jer nema noćenja. Ja sam se pozvao na udarnu gospodarsku iglu koja se opjevava već više od deset godina u Brodu - a to je turizam. Govoriš li ti to da turizam nije bio često spominjana djelatnost koja će pogurati sve ostalo u našem kraju? Nisu li se turističke akcije vladajućih znatno više propagirale od svih drugih njihovih poteza? Ako nisu, onda ja imam problem i priviđenja i (nehotično) lažem, a ako je to istina, onda si me mogao "pokopati" sa par brojki. Nije potrebno vrijeđanje i svrstavanje u neke tabore. Znam da ti ej ta metoda do sada donijela ogromne dobitke, ali kod mene si gadno pogriješio. U stvari, da se ne vidi da si bolestan, pitao bih se zašto mi se uopće obraćaš? Nikakve tvrdnje nisam iznosio, niti sam za koga drukao, bilo koga napadao ili branio. Ti pak nekoga žestoko braniš, a da nije niti napadnut. Bjesnoća?
  Alojzije

  Alojzije

  Komentirano: 14.3.2018. | 8:51

  9

  A je ružan ovaj maneken
  Kelic

  Kelic

  Komentirano: 14.3.2018. | 1:05

  10

  Pravosuđe Našeg Broda funkcionira po sistemu ovoga hoću, a ovoga neću, može mi trebati. Bogović je debelo u zaštiti Svirčevića i to pokazuju pijući kavu na Korzu. "Kaj nam pak moreju", rekli bi braća Zagorci. A sve ih stvorili Titovi pioniri maleni na čelu sa Milovićem koji je proveo sramotnu privatizaciju ĐĐ djelići miljenicima bez love i obrazovanja firme po ĐĐ. Sve to pod zaštitom komunjarske braće iz suda koja se bojala za svoje sudačke fotelje i karamehmeda zvanog Karamustek . I on završi sramotno kako je i radio. Sramotno, ali je zaštitio sav SB privatizacijski kriminal. Završi "rođak"u kanalu i sada ne može pokazati ono što ima.

  Broj komentara: 27

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u kolumni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  Kad institucije ne rade svoj posao

  Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

  17.9.2018. | 0:01
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  Incident bez presedana

  Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa

  12.9.2018. | 17:30
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o "700 hiljada ubijenih Srba" u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: "Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…". Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  'Do istrage vaše ili naše'

  Idućeg tjedna 'silna će borba da bude'

  12.9.2018. | 0:01
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom ...
  Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana 'glogov kolac' sigurno biti upotrijebljen - tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom sluča
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  (Ne)normalna tržišna pojava

  Je li i brodski gradonačelnik Mirko Duspara ucijenjen?

  8.9.2018. | 18:18
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  Kako je moguće da cijena građevinskih radova na objektima iste vrste i namjena, za dvije godine poraste za 92 posto, a za četiri godine čak 250 posto?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  Besprijekorna procedura

  Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

  5.9.2018. | 0:01
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  POZNATA BRODSKA MULTIKULTURALNOST

  Službe, otkud vam hrabrost da ovo tolerirate

  2.9.2018. | 0:01
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  Da se kojim slučajem Slavonski Brod ne diči svojom 'multikulturalnosti', dakle, da se slučajno ne ponosi svojim egoistima, primitivcima, krkanima, iskompleksiranim snagatorima i drugim sinovima različitih tata i mama, na šetalištu uz Savu bilo bi moguće mirno šetati ili još mirni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  Otkud voda koju danas piju (i) Brođani

  Brodski Vodovod miješa vodu iz Sikirevaca i s Jelasa

  1.9.2018. | 11:55
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  Iz priložene tablice je vidljivo kako Vodovod Slavonski Brod svoje distributivno područje snabdijeva vodom na način da, u 'Tvornici vode' na Jelasu, sam, dnevno, proizvodi oko 15.300 m3 pitke vode, dok od Vodovoda Vinkovci, iz vodocrpilišta Sikirevci, dnevno, kupuje oko 9.200 m3
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  Nakon načelnikova pozitivnog mišljenja

  Policija iz Milovićke seli u zgradu Croatia osiguranja

  31.8.2018. | 22:10
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  Nismo u mogućnosti istražiti što je to motiviralo vodstvo ovdašnje Policijske uprave da iznajmi dvostruko više od godinama traženog poslovnog prostora, za nominalno 30-ak posto veću cijenu s nužnim osvježenjem prostora, u jednosmjernoj ulici, bez slobodnih parkirnih mjesta…
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  IMAMO SLUŽBENU INFORMACIJU

  Je li Ronko pristupio Bandićevoj stranci i Klubu zastupnika?

  29.8.2018. | 16:00
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  'Točno je da smo jučer bili na proputovanju kroz Požegu i tom prilikom popili piće sa starim dugogodišnjim prijateljem predsjednika Bandića, saborskim zastupnikom, bivšim gradonačelnikom i županom požeško-slavonskim, Zdravkom Ronkom...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  'Kad trojica kažu pijan si - valjaj se'

  Nevjerojatna laž postala je dio kolektivne svijesti

  26.8.2018. | 23:00
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  Bez posezanja za Milanovićevim prepotentnim manirama i autokratskim postupcima - ako sebi i stranci želi dobro - Bernardić se mora prestati ponašati kao da je vođa Sestara milosrdnica te početi postupati kao čuvar Partije od nelegalnih ataka marginalne skupine egopučista i usmjer
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  Istovjetan posao, a duplo skuplji:

  Mirko Duspara treba potpisati Ugovor, ili poništiti natječaj

  25.8.2018. | 9:00
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  Ako je javna nabava provedena sukladno i zadnjem zarezu odgovarajućeg zakona, a ponuda za izgradnju sportske dvorane dvostruko veća od nedavno izgrađenog istovjetnog objekta, treba li investitor, unatoč tome, s ponuditeljem posao ugovoriti, ili natječaj poništiti?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajci premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina

  Grijeh mu je krivo parkiranje

  Policajci premlatili 35-godišnjaka pred očima žene i sina

  22.8.2018. | 22:22
  Ne šuti dok sustav ili pojedinci u njemu zloupotrebljavaju položaj i ovlasti jer, budeš li nijem, sigurno ćeš i sam doći na red.
  Ne šuti dok sustav ili pojedinci u njemu zloupotrebljavaju položaj i ovlasti jer, budeš li nijem, sigurno ćeš i sam doći na red.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  Zdravko Ronko:

  'Tko o čemu kurva o poštenju...'

  19.8.2018. | 19:40
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  O licemjerju i principijelnosti, vjerojatno, nitko bolje pisao nije od Meše Selomovića u njegovu romanu Derviš i smrt.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  Ako nemaš rješenje - šuti

  Ivan Pernar kao i druge političke neznalice, često brblja

  16.8.2018. | 22:22
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  Kad bi češće šutjeli možda bismo i pomislili kako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo par drukčijih, ali ovakvim istupima, svakim danom sve više, otklanjaju sumnju o tome jesu li u pitanju isti ljudi kao oni koje kritiziraju. Neznalice.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  Glavni tajnik SDP-a, ustvari, tvrdi:

  Požega će iznjedriti novog hrvatskog premijera

  12.8.2018. | 21:30
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  Dakako, javnosti ostaje tek nagađati na koje od njihovih drugova je Vukas mislio, tvrdeći kako će oni biti "još bolji i jači", jer sa drugaricama loše stoje. Nama su, pak, o svojim špekulacijama govorili bivši i sadašnji SDP-ovci, rado kiteći jedni druge i epitetima koje ne objav
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I sin bi tata

  Vidjela žaba...

  I sin bi tata

  9.8.2018. | 17:20
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  Mada fotografija govori više od tisuću riječi, istaknut ću ih tek par za koje držim kako bi mogle biti pokazatelj nekih od karakteristika ovog nametljivca bez respekta.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  Još jednom monumentalno

  U slavu šovinizma, a ne hrvatskog naroda i njegove države

  6.8.2018. | 12:30
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - na čelu s Franjom Tuđmanom, unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim pozivanjem na Antu Pavelića i njegov ratni poklič: 'Za dom spremni!'.
  Hrvatsku smo stvorili mi - patriote i dragovoljci Domovinskog rata - unatoč činjenici da ste nas, umalo, u tome spriječili vi 'Košići' i 'Thompsoni' svojim klicanjem 'Za dom spremni!' dok ste nas kroz dizajnirane Ray-Ban naočale, s brojnih ugostiteljskih terasa, gledali kako (i)
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  Lijepi kej i ružne uspomene budi(o)

  Časne ljude ovjekovječili i nečasnim sjenama

  3.8.2018. | 17:40
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  Oni koji ratove pokreću, u pravilu, u njima ne sudjeluju kao ratnici nego kao profiteri.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  Uprava tvrdi jedno, a građani drugo

  Grad je potpuno odgovoran za stanje 'spornih' površina

  1.8.2018. | 22:00
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  Vjerojatno svjesni tog propusta - kao i mnogih drugih nelogičnosti u državi - gradskim upravama od 1990. do danas nije padalo na pamet parkirna mjesta između nebodera dati u koncesiju te parkiranje naplaćivati - mada su u vlasništvu Grada.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  'Peta kolona'

  Partijski Egopučisti dvije godine rade u korist HDZ-a

  1.8.2018. | 0:01
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  Svima je jasno kako se unutarstranačka borba ne vodi oko sadržaja partijskih politika, nego oko sinekura koje Partija osigurava.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naši, a tuđi

  Bez okolišanja

  Piše: Marija Radošević

  Naši, a tuđi

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :