Iz drugih medija

Objavljeno: 15.12.2017. u 0:01
Prikaza: 1981
|
Autor: Lana Kovavčević

Iskorak iz 'besklasnog' u klasno društvo

Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru

root : Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja(Foto: Boris Šćitar/Večernji list)

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika.

PRIJE nego li je postao pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo bio je najuspješniji ravnatelj strukovne škole. Sada isti model planira iskoristiti za sve ostale škole u Hrvatskoj. Pitali smo ga kako će izgledati reforma, koje su prednosti... piše Večernji list.

Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci.

Što je presudilo vašem dolasku u Ministarstvo?
Uvjerljivost ministrice Divjak da želi promjene bile su moj razlog zbog kojeg sam se priključio Ministarstvu. Moj se život, dolaskom na ovu poziciju, naglavačke promijenio, izgubio sam mir, nemam slobodnog vremena, ali mi nije žao jer želim da se strukovno obrazovanje pomakne s mrtve točke. Ono je već godinama nepravedno zapostavljeno.

Za školu kojoj ste bili na čelu povukli ste šest milijuna eura. Budući da je to velik iznos za jednu školu, ispada da vam izvlačenje novca iz fondova EU ide bolje nego državi.

Kao ravnatelj suočio sam se s činjenicom da u školi nismo imali ni prostor, ni opremu, a ni educirane nastavnike. Kad sam shvatio da ne mogu računati na sustav, tražio sam drugi put. Počeli smo pratili sve projekte EU. Oni su zarazni - kad ih počnete pisati, odjednom naučite i engleski, naučite stvari koje ne radite u klasičnoj nastavi, naučite se natjecati. U konačnici se suočite s obvezom, jer kada dobijete ta sredstva, morate ih potrošiti onako kako ste opisali u projektima. Tako smo promijenili školu, nastavu, opremu škole. No, nije bilo Iako.

Morat će odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne zanata

Kažete nije bilo lako i nije trajalo kratko. Koliko će nam trebati vremena da provedemo reformu svih strukovnih škola?
Bude li dobre volje i cijeli sustav odradi sve aktivnosti, sve se može promijeniti za četiri godine. Mora postojati jaka želja, i to prije svega u Ministarstvu, potom na lokalnoj razini, ali i među ravnateljima škola i nastavnicima. Dakle cijeli sustav mora se mijenjati.

Kad najavljujemo reformu obrazovanja, ona u osnovnim školama i gimnazijama Čini se jednostavnijom od one u strukovnim školama. Kada počinju konkretne promjene?

Strukovne tehničke škole traju tri ili četiri godine. To je sustav u kojemu imamo ulaz učenika koji se opredjeljuju jednim dijelom za sustav rada, a jednim dijelom za vertikalnu prohodnost. Učeniku strukovne škole ovim promjenama pružamo mogućnost da nakon škole ima posao i da svojim znanjem konkurira u svijetu tržišta rada. Ovom reformom učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali. A to može samo uz zadovoljavajuću opremljenost škola. On mora raditi na stvarnim proizvodima i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu, unutar škole, ali i u centru kompetencija. Nema više staklenog zvona ni za koga - ni za učenika, ni za profesora ni za ravnatelja.

Profesori rade posao od nacionalne važnosti

Hoće li se zbog više prakse u strukovnim školama umanjiti opći sadržaji?
Napravili smo okvir, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, ali sada će svaka radna skupina definirati koliko je hrvatskog, engleskog, povijesti, zemljopisa potrebno u određenoj struci. Nacionalni strukovni kurikulum daje mogućnost da svaka škola, svaka radna skupina napravi za svoj sektor, za svoje zanimanje u postocima potrebu za općeobrazovnim sadržajima uz ishode učenja.

U reformi strukovnog obrazovanja naglasak se stavlja na nastavnike i ravnatelje. Oni moraju postati menadžeri. Kako motivirati te ljude?

Želja mi je da učenici upisuju kvalitetne škole. Nije ovdje riječ o novcu, imam osjećaj da u školama velika većina nastavnika voli posao - samo im treba dati poštovanje i na tome svih šest mjeseci mandata radi cijeli tim ministrice Divjak. Treba profesorima reći da rade posao od nacionalne važnosti. Hoće li na plaći dobiti 100 ili 500 kuna više, nije nevažno, ali iz iskustva znam da nije presudno.

Koliko bi centri kompetencija trebali promijeniti strukovne škole?

Ne mora biti da ih je malo, svaka županija opredijelit će se za sektor i prema sektoru će se formirati centri kompetencija u kojima će kroz suradnju sudjelovati i više škola. Otvaranjem tih centara imat ćete konkurenciju jer, ako bi se sagradila jedna kvalitetna škola, većina će učenika ići u tu školu pa će u dijelu onih škola koje se nisu potrudile nedostajati djece. Zato kroz centre nudimo kvalitetno obrazovanje. No to neće pasti s neba, svi se moramo potruditi.

Želimo motivirati mlade da upisuju strukovne škole

Kada se otvara natječaj, odnosno kada će se škole moći prijaviti za centar kompetencija?
Očekujemo da će u ožujku biti raspisan natječaj, a da ćemo već u lipnju imati prve potpisane ugovore. Kriteriji za one škole koje će se natjecati za centar kompetencija već su usvojeni.

Koliko će često učenici pohađati centre kompetencija?
Osnovali smo Vijeće za strukovno obrazovanje i velik naglasak stavili na gospodarstvo i gospodarstvenike. Zato smo u samoj izradi zakona predvidjeli da su gospodarstvenici i obrtnici oni koji u svakom trenutku ulaze u centre. Uostalom, oni su ti koji će kroz centre kompetencija ostvarivati svoje interese, bit će u upravljačkoj strukturi i raditi i surađivati s učenicima. Naime, svaki centar morat će izraditi svoju strategiju u idućih pet godina. Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju gospodarstvu.

Tko će nadzirati rad centara?
Ministarstvo, ali i njihovi osnivači koji će imati uvid u njihov rad. Cijelom ovom pričom mi želimo ukomponirati i visoko obrazovanje, a da ne govorim da želimo motivirati mlade ljude da se uključe u svijet strukovnog obrazovanja.

Poslodavci će prepoznavati svoju buduću radnu snagu

Dakle, mladi strukovnjaci u centrima bit će, kako kažete, u stalnom kontaktu s poslodavcima. Hoće li poslodavci tako već od prvog razreda među učenicima birati svoje buduće radnike?
Sigurno. Cijela priča dobiva širu dimenziju jer poslodavci postaju dio odgojno-obrazovnog procesa. Među njima osposobit će se mentori koji će raditi s učenicima. Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci. To je krug koji se ne smije prekinuti da bi sustav bio otporan na sve lomove u gospodarstvu.

Koliko će poslodavcima trebati da dođu do statusa mentora, a koliko će vremena trebati profesorima da prođu sve edukacije vezane za promjene u strukovnom obrazovnom sustavu?
Mi već ovog proljeća krećemo s edukacijom strukovnih nastavnika uz Agenciju za strukovno obrazovanje i Agenciju za odgoj i obrazovanje. Sve naše agencije dobile su obvezu da rade na sustavu izobrazbe strukovnih nastavnika. Što se tiče mentora, prema Zakonu o strukovnom odgoju i obrazovanju bit će dovoljno nekih 60 sati rada nakon čega je on sposoban primiti djecu na praksu.

Učenici će postati radnici

Hoće li učenici zbog učenja i rada s poslodavcima dobivati i naknadu za rad tijekom svog školovanja?

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika. To je nešto što cijelu ovu priču stavlja u ozbiljnu situaciju - više nemate priliku da dobijete učenika na praksu koji će vrijeme potratiti kuhajući kave. Tako stvarate kvalitetnu radnu snagu, baš onako kako su to napravili Austrijanci i Nijemci. Poslodavcima je sada pružena prilika da sami "kreiraju" radnika, ali moraju i oni snositi obvezu - a to je isplata plaća.

Koliko će sati u tjednu učenici provoditi radeći?
To ovisi o sektorima. Stručnjaci će predložiti koliko je sati potrebno, a mi ćemo pratiti ishode. Sada imamo velik problem, imamo gotovo 300 strukovnih škola koje školuju kadar, a mi uvozimo 31 tisuću ljudi. Te nerazmjere sada ćemo smanjivati.

Sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, obišao je dosad 60 strukovnih škola u većini županija. Kako najavljuje, nastavit će s tom aktivnošću da bi u Ministarstvu ujedno dobili uvid u trenutačno stanje strukovnih škola, kako infrastrukturaIno tako i u dijelu opremljenosti potrebnim materijalima za pojedina strukovna zanimanja. Ujedno se tim obilascima, kaže Prskalo, provjerava i povezanost škola s lokalnim obrtnicima i poduzetnicima. - Znam da ima dobrih škola u Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji. Zakonskim aktima osnažit ćemo naše škole i trud neće biti neprimijećen. Uostalom sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a. Oni su zaslužni da je Zakon o strukovnom obrazovanju išao po ubrzanom postupku - kazao je Prskalo.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 15.12.2017. | 8:26

1

Hvala Bogu dragom da se netko uhvati srednjeg strukovnog obrazovanja. Sjasite više s osnovnog osmogodišnjeg školovanja...non stop ga reformirati samo na papiru. Shvatite da ono nije rak rana našeg obrazovnog sustava, pa kao da je bitno hoće li trajati 9 ili 8 godina.. Hoće li mala škola biti prvi razred ili samo "mala škola" ... Ma koga briga. Uhvatite se vi srednjeg strukovnog obrazovanja...ono je temelj budućnosti ove zemlje. O reformirati visoko obrazovanje... Pod hitno. Al u to nitko ne želi zadirati... Vruć krumpir, već samo opleti po osnovnoj školi.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 15.12.2017. | 1:00

2

Odlucan clanak. Odlucni planovi reforme. Valjda cemo dozivjeti primjenu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

Gradski 'Maršal' Duspara:

Komunističke metode ćemo ovaj puta mi morati platiti

7.7.2018. | 10:25
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
Pozivamo gradonačelnika da ako doista voli grad i Brođane - da možebitne troškove ovog nepotrebnog procesa plati iz svog džepa. Jer nismo u Jugoslaviji da nitko ne pita za odgovornost trošenja love i donošenja političkih poteza...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

Jeziva priča o krađi djece

Časne bi majci rekle da je dijete umrlo, a zatim ga prodale

5.7.2018. | 17:10
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
U sve je umiješana Katolička Crkva, preko koje se jeziva trgovina djecom godinama odvijala. Časne bi majkama rekle da im je dijete umrlo pri porođaju, a potom bi živo i zdravo dijete prodale podobnim obiteljima, uzornim katolicima i simpatizerima režima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

Ustanak protiv države

'Tko prosvjeduje, nije pravi Hrvat i ne voli domovinu'

23.6.2018. | 21:00
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznajte, vijesti vam više nisu važne

Što to znači za demokraciju?

Priznajte, vijesti vam više nisu važne

22.5.2018. | 0:01
"Demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno... Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača"
"Demokracija jest isto što i novinarstvo, ne treba nas čuditi što danas oboje vidimo u problemima. Demokraciju možemo spasiti samo novinarstvom - i obratno... Bez institucije demokracije, novinari su svedeni na ulogu propagandista ili zabavljača"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

I on je Srbin

Je li moguće ovakav komentar čuti u Hrvatskoj?

20.5.2018. | 10:20
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
Poznati srpski sportski komentator, Milojko Pantić, jedan je od najžešćih kritičara velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pantić je također žestoki protivnik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao što je nekoć bio protivnik zločinačke politike Slobodana Mil
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

Bez nacističkih manifestacija

Bleiburg više nikad neće biti isti: policija rigorozna!

12.5.2018. | 18:15
Bleiburška komemoracija, nema sumnje, u dobrom dijelu austrijske javnosti bit će obilježena kao neonacistički događaj, kojeg podržava i hrvatska Katolička crkva.
Agencija AFP u svojoj najavi dnevnih događaja komemoraciju na Bleiburgu najavila je ovim riječima: "Neonazi susret povodom godišnjice ubijanja hrvatskih fašista 1945. godine. Očekuje se i održavanje protuprosvjeda".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

'Ne miješajući se u politiku'

Biskupi podržali referendum za promjenu izbornog sustava

10.5.2018. | 0:01
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
Na misama ne dopuštaju najave o referendumu, ali medijima dopuštaju da prenesu službeni stav 'Crkve u Hrvata' kako oni, kao institucija, podržavaju ono što su inicirali - promjenu izbornog zakona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme seksa u doba nevinosti

Iz Telegrama

Vrijeme seksa u doba nevinosti

5.5.2018. | 13:15
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
Drago Hedl je, bez sumnje, jedan od najboljih hrvatskih novinara. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada. Među ostalim, dobio je 2006. američku nagrada The Knight International Journalism Award ,nagradu Hrvatskog helsinškog odbora ‘Joško Kulušić’ za širenj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko se boji Živog zida?

Pogled s desna

Tko se boji Živog zida?

4.5.2018. | 0:01
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
Predviđam da čvrsta jezgra Živog zida ni ubuduće neće ni s kim koalirati, jer bi im to bio kraj, ali može im se dogoditi da će uvući u Sabor dosta ljudi koji će se, u situaciji teškog formiranja većine, brzo sauhizirati, odvojiti i pristati uz vlasti Ranije se činilo samorazumlji
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

Brođanin Elvis Duspara

'Zemlja je ravna ploča, NDH Država Božja, a ustaše sveci...'

30.4.2018. | 0:01
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
Iza priče koja se isprva činila buncanjem zanesenjaka, krije se politička agenda čiji je cilj zastrašujući: mračna, klerikalna distopija po mjeri Crkve...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

Sad svi gledaju u nas

Negiranja zločina u NDH proizveli su suprotne učinke

29.4.2018. | 20:40
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
Dugogodišnja profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Mirjana Kasapović, u svojoj se novoj knjizi osvrnula na revizionističku struju među hrvatskim modernim povjesničarima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

Večernji Glas Koncila piše:

Nakaza Šešelj je zadnji stadij razvoja svakog nacionalizma

28.4.2018. | 0:01
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakaznom spodobom' zbog njegova izgleda i po
Mada jedan od najuglednijih i najpristojnijih komentatora Večernjeg Glasa Koncila, Branimir Pofuk, u svojoj zadnjoj kolumni Kontrapunkt, velikom broju Srba najdražeg intelektualaca i političara, prof.dr.sc. Vojislava šešelja nazvao je 'nakazom' zbog njegova izgleda i zbog njegovi
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Suci su leglo korupcije i opačine'

Percepcija u javnosti

'Suci su leglo korupcije i opačine'

27.4.2018. | 23:23
'Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova', tvrdi Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske, a Željko Šarić, šef DSV-a ističe: 'U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet'
Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda: 'Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova'. Željko Šarić, šef DSV-a: 'U posljednje vrijeme pojavljuju se i suci manekenskog profila, naglašeno zainteresirani za publicitet'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

SIRIJSKI SVEĆENIK:

Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

16.4.2018. | 23:23
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

Mirjana Hrga tvrdi:

'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

11.4.2018. | 23:35
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

Zajedničko pjevanje Srba i Hrvata

Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

6.3.2018. | 15:05
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

Vole ga desnica i HRT

Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

2.3.2018. | 21:00
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

Tko je kriv?

Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

24.2.2018. | 15:00
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

Ne žele amerikanizaciju

Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

14.2.2018. | 11:11
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

Mada je promjenio dlaku, ostao je Vučić

Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

5.2.2018. | 0:01
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :