Iz drugih medija

Objavljeno: 15.12.2017. u 0:01
Prikaza: 1873
|
Autor: Lana Kovavčević

Iskorak iz 'besklasnog' u klasno društvo

Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru

root : Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja(Foto: Boris Šćitar/Večernji list)

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika.

PRIJE nego li je postao pomoćnik ministrice Divjak, Vlado Prskalo bio je najuspješniji ravnatelj strukovne škole. Sada isti model planira iskoristiti za sve ostale škole u Hrvatskoj. Pitali smo ga kako će izgledati reforma, koje su prednosti... piše Večernji list.

Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci.

Što je presudilo vašem dolasku u Ministarstvo?
Uvjerljivost ministrice Divjak da želi promjene bile su moj razlog zbog kojeg sam se priključio Ministarstvu. Moj se život, dolaskom na ovu poziciju, naglavačke promijenio, izgubio sam mir, nemam slobodnog vremena, ali mi nije žao jer želim da se strukovno obrazovanje pomakne s mrtve točke. Ono je već godinama nepravedno zapostavljeno.

Za školu kojoj ste bili na čelu povukli ste šest milijuna eura. Budući da je to velik iznos za jednu školu, ispada da vam izvlačenje novca iz fondova EU ide bolje nego državi.

Kao ravnatelj suočio sam se s činjenicom da u školi nismo imali ni prostor, ni opremu, a ni educirane nastavnike. Kad sam shvatio da ne mogu računati na sustav, tražio sam drugi put. Počeli smo pratili sve projekte EU. Oni su zarazni - kad ih počnete pisati, odjednom naučite i engleski, naučite stvari koje ne radite u klasičnoj nastavi, naučite se natjecati. U konačnici se suočite s obvezom, jer kada dobijete ta sredstva, morate ih potrošiti onako kako ste opisali u projektima. Tako smo promijenili školu, nastavu, opremu škole. No, nije bilo Iako.

Morat će odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne zanata

Kažete nije bilo lako i nije trajalo kratko. Koliko će nam trebati vremena da provedemo reformu svih strukovnih škola?
Bude li dobre volje i cijeli sustav odradi sve aktivnosti, sve se može promijeniti za četiri godine. Mora postojati jaka želja, i to prije svega u Ministarstvu, potom na lokalnoj razini, ali i među ravnateljima škola i nastavnicima. Dakle cijeli sustav mora se mijenjati.

Kad najavljujemo reformu obrazovanja, ona u osnovnim školama i gimnazijama Čini se jednostavnijom od one u strukovnim školama. Kada počinju konkretne promjene?

Strukovne tehničke škole traju tri ili četiri godine. To je sustav u kojemu imamo ulaz učenika koji se opredjeljuju jednim dijelom za sustav rada, a jednim dijelom za vertikalnu prohodnost. Učeniku strukovne škole ovim promjenama pružamo mogućnost da nakon škole ima posao i da svojim znanjem konkurira u svijetu tržišta rada. Ovom reformom učenici će u školama morati odjenuti radno odijelo i naučiti sve tajne strukovnog zanimanja koje su odabrali. A to može samo uz zadovoljavajuću opremljenost škola. On mora raditi na stvarnim proizvodima i u stvarnim uvjetima. Zato je bit i učenje na radnom mjestu, unutar škole, ali i u centru kompetencija. Nema više staklenog zvona ni za koga - ni za učenika, ni za profesora ni za ravnatelja.

Profesori rade posao od nacionalne važnosti

Hoće li se zbog više prakse u strukovnim školama umanjiti opći sadržaji?
Napravili smo okvir, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, ali sada će svaka radna skupina definirati koliko je hrvatskog, engleskog, povijesti, zemljopisa potrebno u određenoj struci. Nacionalni strukovni kurikulum daje mogućnost da svaka škola, svaka radna skupina napravi za svoj sektor, za svoje zanimanje u postocima potrebu za općeobrazovnim sadržajima uz ishode učenja.

U reformi strukovnog obrazovanja naglasak se stavlja na nastavnike i ravnatelje. Oni moraju postati menadžeri. Kako motivirati te ljude?

Želja mi je da učenici upisuju kvalitetne škole. Nije ovdje riječ o novcu, imam osjećaj da u školama velika većina nastavnika voli posao - samo im treba dati poštovanje i na tome svih šest mjeseci mandata radi cijeli tim ministrice Divjak. Treba profesorima reći da rade posao od nacionalne važnosti. Hoće li na plaći dobiti 100 ili 500 kuna više, nije nevažno, ali iz iskustva znam da nije presudno.

Koliko bi centri kompetencija trebali promijeniti strukovne škole?

Ne mora biti da ih je malo, svaka županija opredijelit će se za sektor i prema sektoru će se formirati centri kompetencija u kojima će kroz suradnju sudjelovati i više škola. Otvaranjem tih centara imat ćete konkurenciju jer, ako bi se sagradila jedna kvalitetna škola, većina će učenika ići u tu školu pa će u dijelu onih škola koje se nisu potrudile nedostajati djece. Zato kroz centre nudimo kvalitetno obrazovanje. No to neće pasti s neba, svi se moramo potruditi.

Želimo motivirati mlade da upisuju strukovne škole

Kada se otvara natječaj, odnosno kada će se škole moći prijaviti za centar kompetencija?
Očekujemo da će u ožujku biti raspisan natječaj, a da ćemo već u lipnju imati prve potpisane ugovore. Kriteriji za one škole koje će se natjecati za centar kompetencija već su usvojeni.

Koliko će često učenici pohađati centre kompetencija?
Osnovali smo Vijeće za strukovno obrazovanje i velik naglasak stavili na gospodarstvo i gospodarstvenike. Zato smo u samoj izradi zakona predvidjeli da su gospodarstvenici i obrtnici oni koji u svakom trenutku ulaze u centre. Uostalom, oni su ti koji će kroz centre kompetencija ostvarivati svoje interese, bit će u upravljačkoj strukturi i raditi i surađivati s učenicima. Naime, svaki centar morat će izraditi svoju strategiju u idućih pet godina. Školovat će se za ona zanimanja koja trebaju gospodarstvu.

Tko će nadzirati rad centara?
Ministarstvo, ali i njihovi osnivači koji će imati uvid u njihov rad. Cijelom ovom pričom mi želimo ukomponirati i visoko obrazovanje, a da ne govorim da želimo motivirati mlade ljude da se uključe u svijet strukovnog obrazovanja.

Poslodavci će prepoznavati svoju buduću radnu snagu

Dakle, mladi strukovnjaci u centrima bit će, kako kažete, u stalnom kontaktu s poslodavcima. Hoće li poslodavci tako već od prvog razreda među učenicima birati svoje buduće radnike?
Sigurno. Cijela priča dobiva širu dimenziju jer poslodavci postaju dio odgojno-obrazovnog procesa. Među njima osposobit će se mentori koji će raditi s učenicima. Tako će poslodavci prepoznavati svoju buduću radnu snagu. Želimo postići da učenici koji upišu strukovne škole budu ponosni, da sustav prema njima bude tako orijentiran da oni imaju svoje mjesto u društvu. Uostalom, ti učenici za nekoliko godina i sami će biti poslodavci. To je krug koji se ne smije prekinuti da bi sustav bio otporan na sve lomove u gospodarstvu.

Koliko će poslodavcima trebati da dođu do statusa mentora, a koliko će vremena trebati profesorima da prođu sve edukacije vezane za promjene u strukovnom obrazovnom sustavu?
Mi već ovog proljeća krećemo s edukacijom strukovnih nastavnika uz Agenciju za strukovno obrazovanje i Agenciju za odgoj i obrazovanje. Sve naše agencije dobile su obvezu da rade na sustavu izobrazbe strukovnih nastavnika. Što se tiče mentora, prema Zakonu o strukovnom odgoju i obrazovanju bit će dovoljno nekih 60 sati rada nakon čega je on sposoban primiti djecu na praksu.

Učenici će postati radnici

Hoće li učenici zbog učenja i rada s poslodavcima dobivati i naknadu za rad tijekom svog školovanja?

Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika. To je nešto što cijelu ovu priču stavlja u ozbiljnu situaciju - više nemate priliku da dobijete učenika na praksu koji će vrijeme potratiti kuhajući kave. Tako stvarate kvalitetnu radnu snagu, baš onako kako su to napravili Austrijanci i Nijemci. Poslodavcima je sada pružena prilika da sami "kreiraju" radnika, ali moraju i oni snositi obvezu - a to je isplata plaća.

Koliko će sati u tjednu učenici provoditi radeći?
To ovisi o sektorima. Stručnjaci će predložiti koliko je sati potrebno, a mi ćemo pratiti ishode. Sada imamo velik problem, imamo gotovo 300 strukovnih škola koje školuju kadar, a mi uvozimo 31 tisuću ljudi. Te nerazmjere sada ćemo smanjivati.

Sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a
Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, obišao je dosad 60 strukovnih škola u većini županija. Kako najavljuje, nastavit će s tom aktivnošću da bi u Ministarstvu ujedno dobili uvid u trenutačno stanje strukovnih škola, kako infrastrukturaIno tako i u dijelu opremljenosti potrebnim materijalima za pojedina strukovna zanimanja. Ujedno se tim obilascima, kaže Prskalo, provjerava i povezanost škola s lokalnim obrtnicima i poduzetnicima. - Znam da ima dobrih škola u Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji. Zakonskim aktima osnažit ćemo naše škole i trud neće biti neprimijećen. Uostalom sve ovo ne bi bilo moguće da nemamo političku podršku HNS-a. Oni su zaslužni da je Zakon o strukovnom obrazovanju išao po ubrzanom postupku - kazao je Prskalo.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 15.12.2017. | 8:26

1

Hvala Bogu dragom da se netko uhvati srednjeg strukovnog obrazovanja. Sjasite više s osnovnog osmogodišnjeg školovanja...non stop ga reformirati samo na papiru. Shvatite da ono nije rak rana našeg obrazovnog sustava, pa kao da je bitno hoće li trajati 9 ili 8 godina.. Hoće li mala škola biti prvi razred ili samo "mala škola" ... Ma koga briga. Uhvatite se vi srednjeg strukovnog obrazovanja...ono je temelj budućnosti ove zemlje. O reformirati visoko obrazovanje... Pod hitno. Al u to nitko ne želi zadirati... Vruć krumpir, već samo opleti po osnovnoj školi.
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 15.12.2017. | 1:00

2

Odlucan clanak. Odlucni planovi reforme. Valjda cemo dozivjeti primjenu.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

SIRIJSKI SVEĆENIK:

Zapadni mediji lažu – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

16.4.2018. | 23:23
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
'Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

Mirjana Hrga tvrdi:

'Danas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

11.4.2018. | 23:35
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

Zajedničko pjevanje Srba i Hrvata

Primjereno ih pohvaliti, ili 'na lomači spaliti'?

6.3.2018. | 15:05
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
A zaplesali su i zapjevali članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga i folklornog ansambla Abrašević iz Pančeva, koji predstavljaju svoje države na 73. međunarodnoj smotri folklora u talijanskom gradu Agrigento.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

Vole ga desnica i HRT

Glavni špijun Herceg-Bosne piše hrvatsku povijest

2.3.2018. | 21:00
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
Lučić se, devedesetih, deklarirao kao ''praktično Velikohrvat'', a objavljeni su i dokumenti koji pokazuju da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne imao moć odlučivati o tome tko će biti pušten iz konclogora Dretelj, koji je osnovao HOS, a onda preuzeo HVO, i u kojemu se u neljudskim uv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

Tko je kriv?

Konačno smo saznali zbog čega Hrvati iseljavaju

24.2.2018. | 15:00
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
Tijekom putovanja dvojice prijatelja brodom u SAD, jedan je odlučio malo prileći. Nakon izvjesnog vremena počelo je veliko nevrijeme. Budan probudi spavača i reče mu kako će brod potonuti zbog nevremena, a spavač mu odgovari: "Što me briga, brod nije moj”. I nastavi spavati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

Ne žele amerikanizaciju

Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

14.2.2018. | 11:11
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

Mada je promjenio dlaku, ostao je Vučić

Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

5.2.2018. | 0:01
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sele iz Hrvatske jer im se u njoj gadi

I Slavonci

Sele iz Hrvatske jer im se u njoj gadi

4.2.2018. | 23:30
Ljudi više ne odlaze iz zemlje jer su bez posla, jer im je egzistencija ugrožena, nego odlaze jer im se zgadila sva atmosfera u zemlji, jer je više ne mogu podnijeti, jer ne žele da im u takvoj gadljivoj atmosferi odrastaju djeca, jer u takvoj gadljivoj atmosferi ne vide i ne žel
Ljudi više ne odlaze iz zemlje jer su bez posla, jer im je egzistencija ugrožena, nego odlaze jer im se zgadila sva atmosfera u zemlji, jer je više ne mogu podnijeti, jer ne žele da im u takvoj gadljivoj atmosferi odrastaju djeca, jer u takvoj gadljivoj atmosferi ne vide i ne žel
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Frljić napao desničare kao Hitler Židove?

Dehumanizacija neistomišljenika?

Je li Frljić napao desničare kao Hitler Židove?

21.1.2018. | 17:20
Mogu istaknuti samo pokojnog Stipu Šuvara koji je zadržao svoju političku i ljudsku konzistenciju i u vremenima kad ga je premlatilo hrvatsko domoljublje u liku časnika Hrvatske vojske Tihomira Oreškovića. Među intelektualnom elitom izdvojio bih Viktora Ivančića jer ima rijetku d
Mogu istaknuti samo pokojnog Stipu Šuvara koji je zadržao svoju političku i ljudsku konzistenciju i u vremenima kad ga je premlatilo hrvatsko domoljublje u liku časnika Hrvatske vojske Tihomira Oreškovića. Među intelektualnom elitom izdvojio bih Viktora Ivančića jer ima rijetku d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina želi savjetovati Srbe kako do novca iz fondove EU

Ekspertima nisu potrebne funkcije

Jakovina želi savjetovati Srbe kako do novca iz fondove EU

18.1.2018. | 20:45
Aspira d.o.o. registrirana je za usluge od igle do lokomotive, no bivši ministar navodno se nudi Srbima za IPARD projekte
Aspira d.o.o. registrirana je za usluge od igle do lokomotive, no bivši ministar navodno se nudi Srbima za IPARD projekte
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Klerikalizam je jedno od najozbiljnijih zala Crkve'

Koga slušati - hrvatski kler ili papu?

'Klerikalizam je jedno od najozbiljnijih zala Crkve'

17.1.2018. | 22:40
Papa se pribojava udaljavanja ljudi od Crkve, a situacija je stvarno kritična jer, ne samo zbog skandala svećenika pedofila koji nisu ni kažnjeni, mnogi vjernici prestaju odlaziti u crkve, a već i crkve pale.
Papa se pribojava udaljavanja ljudi od Crkve, a situacija je stvarno kritična jer, ne samo zbog skandala svećenika pedofila koji nisu ni kažnjeni, mnogi vjernici prestaju odlaziti u crkve, a već i crkve pale.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drago Pilsel optužio Kolindu Grabar Kitarović za plagijat

Uoči utakmice s Islandom

Drago Pilsel optužio Kolindu Grabar Kitarović za plagijat

14.1.2018. | 23:00
U nedjelju, nekoliko sati uoči utakmice Hrvatska i Islanda, na Facebooku, Pilsel je objavio status "Nije dobro plagirati velikane!"
U nedjelju, nekoliko sati uoči utakmice Hrvatska i Islanda, na Facebooku, Pilsel je objavio status "Nije dobro plagirati velikane!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : I mi konja za trku imamo

Brođanka na čelu televizije

I mi konja za trku imamo

11.1.2018. | 20:00
Prvi put se Ksenija Abramović u javnosti istaknula 2013. godine kao dio inicijative za referendum o ustavnoj definiciji braka.
Prvi put se Ksenija Abramović u javnosti istaknula 2013. godine kao dio inicijative za referendum o ustavnoj definiciji braka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zemlja bez medijske i novinarske slobode

Cilj je postići jednoumlje u svemu

Zemlja bez medijske i novinarske slobode

10.1.2018. | 19:35
Ako slučaj poput onog kada je Ante Prkačin izjavio kako Stipu Mesića „treba javno objesiti“, stigne do Vijeća za elektroničke medije, onda to tijelo zaključi kako taj govor „nije u suprotnosti“ sa Zakonom o elektroničkim medijima.
Ako slučaj poput onog kada je Ante Prkačin izjavio kako Stipu Mesića „treba javno objesiti“, stigne do Vijeća za elektroničke medije, onda to tijelo zaključi kako taj govor „nije u suprotnosti“ sa Zakonom o elektroničkim medijima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka Slavica: 'Svijet bi se trebao stidjeti Afrike'

Žive kao prije Kristova rođenja

Brođanka Slavica: 'Svijet bi se trebao stidjeti Afrike'

7.1.2018. | 0:01
Tamo je teže pogledom naći komadić divljine nego obrađeni dio. Svakome tko misli da su Afrikanci lijeni postavila bi pitanje - a tko je onda obradio svu ovu zemlju?
Tamo je teže pogledom naći komadić divljine nego obrađeni dio. Svakome tko misli da su Afrikanci lijeni postavila bi pitanje - a tko je onda obradio svu ovu zemlju?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pamtit ćemo njihove izjave - ne po dobrome

Top lista ljigista:

Pamtit ćemo njihove izjave - ne po dobrome

1.1.2018. | 14:00
Grabežljivi predatori, uz pomoć politike i novca, zauzimaju radna mjesta, građevinske terene, mjesto pod suncem, a skromni i normalni ljudi, kojima ne trebaju "veze” "poznanstva” i "žnjore” bježe van. Zašto? Zašto što u zemlji s ovakvom elitom mogu napredovati samo ljudi poput nj
Grabežljivi predatori, uz pomoć politike i novca, zauzimaju radna mjesta, građevinske terene, mjesto pod suncem, a skromni i normalni ljudi, kojima ne trebaju "veze” "poznanstva” i "žnjore” bježe van. Zašto? Zašto što u zemlji s ovakvom elitom mogu napredovati samo ljudi poput nj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuđman htio omastiti državotvorni brk u Bosni i Hercegovini

Ivan Lovrenović:

Tuđman htio omastiti državotvorni brk u Bosni i Hercegovini

28.12.2017. | 23:15
"Koja bi se to država na svijetu odrekla četiri profesionalne brigade iz redova vlastitog naroda raspoređene na strateškim točkama u drugoj zemlji?"
"Koja bi se to država na svijetu odrekla četiri profesionalne brigade iz redova vlastitog naroda raspoređene na strateškim točkama u drugoj zemlji?"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Košić o 'pederima'

Papa o izbjeglicama

Košić o 'pederima'

25.12.2017. | 14:15
Dok papa priča o patnji izbjeglica, biskup Košić je iskoristio blagdane za napad na gejeve U homiliji na polnoćki govorio je i o "takozvanom razvijenom Zapadu"
Dok papa priča o patnji izbjeglica, biskup Košić je iskoristio blagdane za napad na gejeve U homiliji na polnoćki govorio je i o "takozvanom razvijenom Zapadu"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crkva se obračunava s onim tko ne dijeli njezin svjetonazor

Iz božićnih poruka je jasno

Crkva se obračunava s onim tko ne dijeli njezin svjetonazor

24.12.2017. | 10:15
Crkva, ni desnica, neće se smiriti sve dok ne obračunaju i s posljednjim oponentnom ili osobom koja ne dijeli njihov sustav vrijednosti i porijeklo.
Crkva, ni desnica, neće se smiriti sve dok ne obračunaju i s posljednjim oponentnom ili osobom koja ne dijeli njihov sustav vrijednosti i porijeklo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezakonito dijete, manjinac, izbjeglica, heretik, Isus Krist

Subotnja matineja

Nezakonito dijete, manjinac, izbjeglica, heretik, Isus Krist

24.12.2017. | 0:01
Da je Josip ostavio Mariju, Isus bi se rodio kao kopile. Biti kopile u socijalnom je smislu tokom dvije tisuće godina bilo isto što i ne biti sin, ne biti budući muž, ne biti čovjek. Zato je, možda, ispravno o Isusu govoriti i misliti kao o kopiletu. Svijetu je on bio to, samo
Da je Josip ostavio Mariju, Isus bi se rodio kao kopile. Biti kopile u socijalnom je smislu tokom dvije tisuće godina bilo isto što i ne biti sin, ne biti budući muž, ne biti čovjek. Zato je, možda, ispravno o Isusu govoriti i misliti kao o kopiletu. Svijetu je on bio to, samo je
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :