Iz drugih medija

Objavljeno: 23.8.2017. u 23:55
Prikaza: 1049
|
Autor: Jelena Lovrić/Jutarnji list

Izjednačavanje fašizma i antifašizma

Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

root : Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti

Vrlo znakovito, Zlatko Hasanbegović, trenutno prvo grlo radikalne hrvatske desnice, usporedio se s Donaldom Trumpom i javno stao na branik aktualnog američkog predsjednika u trenutku njegova najvećeg moralnog pada i baš onoga dana kad se takoreći cijeli civilizirani svijet od njega distancirao.

Zbog skandaloznog reagiranja na rasističke marševe u Virginiji, praktičnog povlađivanja bjelačkoj supremaciji, Trumpa se danas odriču i njegovi najbliži suradnici, hvale ga - indikativno! - pripadnici Ku Klux Klana, naslovnice američkih medija vrište konsternacijom jer je šef države pokazao simpatije za neonaciste, njegove stavove kritički opserviraju vodeće političke ličnosti svijeta, od prethodnika Obame nadalje, a prvak revizionističke desnice u Hrvatskoj sve to naziva nerelevantnom pseudoljevičarskom difamacijskom kampanjom. Svojom izjavom Hasanbegović je izoštrio ionako vidljivu činjenicu da između američkih i hrvatskih desničara postoji fatalna sličnost. Svojevrsna crna transverzala Charlottesville - Zagreb. Ideja o rasnoj superiornosti pod ruku s idejom o nacionalnoj supremaciji.

Još gore, oklijevanje američkog predsjednika da osudi rasističku netrpeljivost, mržnju i nasilje, frapantno je slično nevoljkosti hrvatskih političara da osude manifestacije proustaške desnice. Istina, Trump je s dvodnevnim zakašnjenjem u jednom trenutku ipak otvoreno osudio marš bijelih rasista, koji je rezultirao i ljudskim žrtvama, priznajući da divljački pohod zaljubljenika u robovlasničku prošlost jedne od južnjačkih država SAD-a udara na same temelje države, jer je "Amerika utemeljena na ideji da su svi ljudi rođeni jednaki”, da bi se odmah potom, samo dan kasnije, vratio početnom izmotavanju i umjetnom balansiranju odgovornosti izjavom o podijeljenoj odgovornosti. Podijeljenoj između razgoropađenih rasista i prosvjednika koji su njihovoj destrukciji stali nasuprot.

Riječ je o pokušaju poricanja stvarnosti ili izmišljanju njene alternativne, prefabricirane verzije. Slično kako to rade hrvatski političari kad tvrde da je ustašluk u Hrvatskoj fantomska ili minorna pojava, dok se stadioni prolamaju zločinačkim ZDS pozdravom i ustašlukom podvučena ploča već godinu dana stoji u Jasenovcu. Ali, kao što se relativiziranju proustaških provokacija vrlo uvjerljivo suprotstavlja upravo objavljeno godišnje izvješće State Departmenta, koje precizno navodeći općepoznate podatke upozorava na rastuću praksu veličanja NDH i umanjivanja ustaških zločina, tako ni od Trumpovih teza o obostranoj krivnji ni kamen na kamenu nije ostao. "Izjednačio je one koji izvikuju nacističke parole i zastupaju superiornost bijele rase s aktivistima koji se rasizmu i netrpeljivosti suprotstavljaju”, zgraža se New York Times. "Ne vidim nikakve sličnosti između onih koji promiču fašističke vrijednosti i onih koji im se protive”, napisala je britanska premijerka Theresa May.

Tvrdnja američkog predsjednika o krivcima na obje strane, s nekoliko dodatnih toplih rečenica kako se i među rasističkim mitingašima našlo, doslovce, krasnih i simpatičnih likova, vrlo je bliska s trenutno u Hrvatskoj vladajućom mantrom o dva totalitarizma, kojom premijer Plenković namjerava uređivati odnos prema traumatičnim dijelovima prošlosti. Riječ je o sestrinskom, gotovo blizanačkom stavu. Problematičnom iz više aspekata.

Prvo, oba diskursa relativiziraju činjenice, u istu ravan pokušavajući dovesti stvari koje su neusporedive, pa i oprečne. Trump izjednačava rasiste i one koji im se suprotstavljaju, braneći vrijednosti rasne jednakosti i građanskih prava. Plenković pod istu egidu sprema zločinačku, na rasnim zakonima ustrojenu NDH i nedemokratsku Jugoslaviju. Takvo nategnuto balansiranje vrijednosno posve različitih dijelova prošlosti moralno je vrlo dvojbeno i zapravo nedopustivo.

Drugo, teza o krivcima na obje strane, odnosno o dva totalitarizma, šamar desno, šamar lijevo, pokušava vrlo tendenciozno kamuflirati, pa i falsificirati karakter podjela i sukoba. Ni u Americi ni u Hrvatskoj nije riječ o sudaru između radikalne desnice i radikalne ljevice, kako to i ovdje i tamo vladajući hoće prikazati. Riječ je o civilizacijskom pitanju. O konfliktu između glorifikatora loše prošlosti i protagonista ultrakonzervativne rekonkviste, s jedne strane, i onih koji zastupaju vrijednosti modernog svijeta i otvorenog društva, s druge strane. Desničarske masovke u Charlottesvilleu Ameriku bi htjele vratiti u, po njima, slavne tradicije robovlasništva i rasizma. Umjetnim potenciranjem navodno hitne potrebe obračuna s crvenim totalitarizmom, ovdje se uspostavlja defenzivan, faktički povlađujući odnos prema navali crne, revizionističke desnice, koja Hrvatsku vidi kao državu hrvatske nacionalne supremacije. Platforma koja je već jednom - logično koliko i tragično - rezultirala rasnim zakonima, istrebljivanjem drugih naroda, genocidom i Jasenovcem.

Treće, nasilno balansiranje krivnje, odnosno totalitarizama zapravo služi opravdavanju i protežiranju onih koji to ne zaslužuju. Dijeleći krivnju na "obje strane”, izmišljajući "lijeve ekstremiste” kojih nije bilo kako bi mogao pogladiti one desne, Donald Trump stao je na stranu rasizma, što su i mediji u SAD-u odmah prepoznali. Prvi američki predsjednik koji faktički brani bijele nacionaliste, čak im svojim izjavama daje vjetar u krila, užasnuto konstatiraju. Na isti način, farizejskom osudom "svih radikalizama”, kojom vladajući reagiraju na manifestacije ekstremizirane, revizionističke desnice, Hrvatska dopušta praktičnu rehabilitaciju ustašije. Umjesto bistrenja povijesti, na djelu je njeno namjerno mućenje. Generalnim osporavanjem i blaćenjem antifašizma utire se put relativiziranju zločinačkog karaktera Endehazije. Vrata su razvaljena! Ušato U i slični simboli jednog povijesno poraženog i propalog poretka već su odavno postali dijelom mainstreama.

Za razliku od Amerike, gdje je Trumpovo proklizavanje u obranu rasizma ipak ostalo izolirani eksces, u Hrvatskoj se cvjetanje ustašluka prilično omasovilo. Američki predsjednik doživio je masivne i žestoke osude, doma i u svijetu, i odjednom se - premda i dalje vrlo moćan - našao jako usamljenim. Njegova se kadrovska piramida rapidno urušava, s posve neizvjesnim posljedicama. Ovdje takve rezolutne reakcije u pravilu izostaju. Hrvatsko je društvo na provokacije slične vrste uglavnom ravnodušno. Ekstremističke, pronacističke, odnosno proustaške manifestacije primaju se bez većinskog kritičkog odmaka, gotovo kao dio normalnosti. Javnost je oguglala, veliki dio medija bez vrijednosnog sidra, pogubljeni ili čak zatrovani.

Na ustaški pozdrav u Jasenovcu, osim State Departmenta, gotovo da nitko više ne reagira. U američkom izvješću kritički apostrofirani Hasanbegović dobio je priliku da, uz asistenciju HDZ-a i Milana Bandića, prekraja povijest i simbole Zagreba te uličnim pločama vodi svoj privatni rat protiv Titovog antifašizma. Jakov Sedlar, spomenut zbog revizionističkog filma o Jasenovcu, kojim se umanjuje broj žrtava tamošnje tvornice smrti, počašćen je visokom nagradom Grada Zagreba. Kao posebna se vijest ističe da će predsjednica države za svog posjeta Australiji zaobići centre u kojima je bista poglavnika Pavelića, što je navodno prešutni uvjet zemlje domaćina, ali na što se hrvatski konzul smatrao potrebnim gnjevno osvrnuti. I tako dalje, i tako dalje…

Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti, rezultat godinama vođene operacije masovnog ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bravulja

bravulja

Komentirano: 24.8.2017. | 15:22

1

Dovoljno je pročitati tko piše...Pa da povratiš....
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 24.8.2017. | 11:04

2

Sb plus bilten sdpa sa jerkom(namjerno malim) koji viđa ustasje zmije i kad spava...covjek koji ima 8643 suđenja...ukratko smece
Orsag

Orsag

Komentirano: 24.8.2017. | 9:02

3

Jugoslavenka koja je rekla 91 kad ce Jna vise zgazit Hrvatsku i predratna ljubavica Radovana Karadzica pise ovakve rigotine. Kad se takve hulje postavljaju na branik antifasizma jasno je kakva je to ideja. Ne hvala citajte i dalje yutarnji
12345

12345

Komentirano: 24.8.2017. | 0:10

4

...hoce to isprat mozak kad stalno ponavljas...neprijatelj nikad ne spava, nista nas ne smije iznenaditi, nema odmora dok traje obnova...i svima ona koji su zdimili daleko od nigdje...snađi se druže...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

Jelena Lovrić:

'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

23.9.2017. | 13:35
Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemljap, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska
Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemlja, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska se p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podmićivanje novinara nije kažnjivo

Sudac zaustavio istragu

Podmićivanje novinara nije kažnjivo

15.9.2017. | 21:10
DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

Ante Prkačin - novinarki Jeleni Lovrić:

Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

11.9.2017. | 17:40
Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
SBplus.hr, Slavonski Brod : O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

Industrijska klerikalna propovjed

O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

10.9.2017. | 12:20
Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

Bivša industrijska središta

Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

9.9.2017. | 13:00
Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga je na jednom mjestu donio usporedne pokazatelje iz dva hrtvatska grada koji su prošli traumatičnu agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije. S prve crte bojišta, Hrvatska politika odvela ih je
Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga na jednom mjestu donosi usporedne podatke iz dva hrtvatska grada koji su prošli najtraumatičniju agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

Ante Prkačin:

'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

4.9.2017. | 21:10
Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima,
Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima, oč
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tita ne eliminiraju zbog njegovih mana, nego zbog vrlina

Proustaška diverzantska skupina

Tita ne eliminiraju zbog njegovih mana, nego zbog vrlina

4.9.2017. | 17:40
Milan Bandić, radi vlastitih interesa, odlučio je kolaborirati s proustaškom diverzantskom skupinom, koja se Josipa Broza Tita uprla eliminirati ne zbog njegovih grešaka, nego zbog njegovih zasluga. Čini se, prije svega, zbog njegove pobjede nad NDH.
Milan Bandić, radi vlastitih interesa, odlučio je kolaborirati s proustaškom diverzantskom skupinom, koja se Josipa Broza Tita uprla eliminirati ne zbog njegovih grešaka, nego zbog njegovih zasluga. Čini se, prije svega, zbog njegove pobjede nad NDH.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tita uvažavaju tek zagrebački židov i andrijevački boem

Tako izgleda danas u Hrvatskoj

Tita uvažavaju tek zagrebački židov i andrijevački boem

2.9.2017. | 0:01
Zreli narodi svoju prošlost slažu kao što se slažu godovi u stablu: ne tumbaju povijest bez velike i iznimne potrebe, najmanje onako kako se mijenjaju vlasti ili politički režimi. Povijest je zbirka pobjeda i poraza, pokušaja i pogrešaka
Zreli narodi svoju prošlost slažu kao što se slažu godovi u stablu: ne tumbaju povijest bez velike i iznimne potrebe, najmanje onako kako se mijenjaju vlasti ili politički režimi. Povijest je zbirka pobjeda i poraza, pokušaja i pogrešaka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesmom slave onog tko ubije Zdravka Mamića

TORCIDA ŠOKIRALA JAVNOST:

Pjesmom slave onog tko ubije Zdravka Mamića

30.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka osvojila srce novog pojačanja Rijeke

'Kad je ljuta na mene viče na hrvatskom'

Brođanka osvojila srce novog pojačanja Rijeke

30.8.2017. | 11:01
Australac Jason Davidson o lijepoj Nataši: Ona je uistinu moja srodna duša, divna supruga i najbolja majka na svijetu. Volim je više od ičega - često piše romantični Davidson o Nataši na društvenim mrežama.
Australac Jason Davidson o lijepoj Nataši: Ona je uistinu moja srodna duša, divna supruga i najbolja majka na svijetu. Volim je više od ičega - često piše romantični Davidson o Nataši na društvenim mrežama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

Borba protiv sekularizma pokazuje

Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

30.8.2017. | 10:30
Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.
Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministru Tomislavu Tolušiću predan apel

Realistički prikaz ozljeda

Ministru Tomislavu Tolušiću predan apel

28.8.2017. | 23:00
Među ostalima, prisutni su bili sudac Ustavnog suda Mato Arlović i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Među ostalima, prisutni su bili sudac Ustavnog suda Mato Arlović i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska nije sekularna država, evo tri argumenta za to

Puhovski, a ne Miklenić:

Hrvatska nije sekularna država, evo tri argumenta za to

28.8.2017. | 14:14
Istina je da je prvi članak Hrvatskog ustava preveden i preuzet od francuskog ustava iz 58. godine, tako da su preuzete sve odrednice države, ali u Hrvatskoj nije preuzeta odrednica koja se tamo nalazi, a to je da je država laička (kod nas sekularna). Namjerno su odustali od jedn
Istina je da je prvi članak Hrvatskog ustava preveden i preuzet od francuskog ustava iz 58. godine, tako da su preuzete sve odrednice države, ali u Hrvatskoj nije preuzeta odrednica koja se tamo nalazi, a to je da je država laička (kod nas sekularna). Namjerno su odustali od jedn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glas Koncila čitatelju: Ne, u raju nema seksa!

Možda niste znali

Glas Koncila čitatelju: Ne, u raju nema seksa!

28.8.2017. | 0:01
Svećenik će Vas uputiti kako se najbolje othrvati grijesima protiv čistoće, odgovara dalje čitatelju Glas Koncila
Svećenik će Vas uputiti kako se najbolje othrvati grijesima protiv čistoće, odgovara dalje čitatelju Glas Koncila
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedite se antifašisti, 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu

Tamo mu je oduvijek mjesto, zar ne?

Jedite se antifašisti, 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu

26.8.2017. | 19:45
Ministar Bošnjaković jasno je rekao kako u zakonu nema uporišta da se HOS-ova spomen-ploča sa spornim pozdravom makne. Može li antifašističk ajavnost očekivati od 'etnobiznicmena' i 'uhljeba' da kažu kako će zbog uslijediti parlamentarni izbori na kojima bi, konačno, Hrvati treba
Ministar Bošnjaković jasno je rekao da u zakonu nema uporišta da se HOS-ova spomen-ploča sa spornim pozdravom makne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Događa li se ovo i nama. Hrvatima?

Isključivo kanadski problem ili?

Događa li se ovo i nama. Hrvatima?

26.8.2017. | 15:15
Ovi ljudi, na vrlo neobičan način, prenose svoje mišljenje o perfidnom obliku pljačke građana. Je li to karakteristično tek za Kanadu, ili se događa i u našem dvorištu, procjenite sami.
Ovi ljudi, na vrlo neobičan način, prenose svoje mišljenje o perfidnom obliku pljačke građana. Je li to karakteristično tek za Kanadu, ili se događa i u našem dvorištu, procjenite sami.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevno.hr generalu Kruljcu poručilo: Izdaja se plaća

Zbog 'pogrešne strane'

Dnevno.hr generalu Kruljcu poručilo: Izdaja se plaća

25.8.2017. | 14:40
Prije 17 godina, general Kruljac okrenuo je leđa svojim suborcima i prihvatio pokroviteljstvo izdajničke politike. Danas ga ti isti političari izbjegavaju. Tako to valjda mora biti. Tko izda Hrvatsku, prije ili kasnije i sam će biti izdan.
Prije 17 godina, general Kruljac okrenuo je leđa svojim suborcima i prihvatio pokroviteljstvo izdajničke politike. Danas ga ti isti političari izbjegavaju. Tako to valjda mora biti. Tko izda Hrvatsku, prije ili kasnije i sam će biti izdan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica je označila kraj mentalnih komunista

Iskreni domoljub Zdravko Tomac:

Predsjednica je označila kraj mentalnih komunista

24.8.2017. | 19:55
Kolinda Grabar Kitarović na pola je mandata. Veličaju ju i kritiziraju, ali malo tko je ravnodušan kada je riječ o prvoj hrvatskoj Predsjednici. Gradeći reputaciju na izraženom domoljublju, stekla je čvrste poklonike u desnom biračkom tijelu zbog čega je često kritizirana od stra
Kolinda Grabar Kitarović na pola je mandata. Veličaju ju i kritiziraju, ali malo tko je ravnodušan kada je riječ o prvoj hrvatskoj Predsjednici. Gradeći reputaciju na izraženom domoljublju, stekla je čvrste poklonike u desnom biračkom tijelu zbog čega je često kritizirana od stra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti

Papa Franjo:

Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti

21.8.2017. | 19:35
Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.
Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amerika spremna i na rat za Europu!?

Vrijedno štivo

Amerika spremna i na rat za Europu!?

19.8.2017. | 19:00
Nakon razaranja Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine, na red je, čini se, došla i sama Europa, u kojoj američka politika vrlo različitim sredstvima iscrtava nove linije podjele. Još jedan u nizu ‚trgovinskih ratova‘ napokon je stigao i u Europu! Riječ je o energentskom ‚plinskom ratu‘
Nakon razaranja Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine, na red je, čini se, došla i sama Europa, u kojoj američka politika vrlo različitim sredstvima iscrtava nove linije podjele. Još jedan u nizu ‚trgovinskih ratova‘ napokon je stigao i u Europu! Riječ je o energentskom ‚plinskom ratu‘
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :