Iz drugih medija

Objavljeno: 30.8.2017. u 10:30
Prikaza: 764
|
Autor: Božo Kovačević

Borba protiv sekularizma pokazuje

Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

root : Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladatiOdvajanje Crkve od države i države od Crkve civilizacijski je, a ne vjerski i/ili politički iskorak

Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.

Odlukom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera u Zagrebu je 04. listopada 1962. godine pokrenuto objavljivanje Glasa s Koncila, biltena koji je trebao izvješćivati o radu Drugog vatikanskog koncila. Bilten je od 1963. godine službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije koje i danas izlazi kao tjednik Glas Koncila.

Upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji je primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima. Zbog toga, Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj - koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila - nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

S obzirom na to kako je nastao, razumno bi bilo pretpostaviti da su ciljevi, sadržaj i način rada Glasa Koncila usklađeni s temeljnim intencijama Drugog vatikanskog koncila koji je proveden putem četiri zasjedanja u razdoblju od 11. listopada 1962. do 8. prosinca 1965. godine. Ono što Glas Koncila radi posljednjih nekoliko godina, slijedeći politiku crkvene hijerarhije čije je glasilo, u sve većoj mjeri odstupa od duha i slova dokumenata koje je usvojio Drugi vatikanski koncil.

Papa Ivan XXIII govorio je da Crkvu treba provjetriti

Papa Ivan XXIII odlučio je održati koncil potaknut velikim promjenama u cijelom svijetu na koje Katolička crkva nije imala primjeren odgovor. Kako se slikovito izrazio, Crkvu je trebalo provjetriti. To provjetravanje je podrazumijevalo suočavanje Crkve s vlastitom novijom i starijom prošlošću te određivanje njezina položaja u suvremenim društvima, kako u sekulariziranim društvima tadašnjih hladnoratovskih blokova, tako i u društvima sve brojnijih država Trećega svijeta koje su se oslobađale europskog kolonijalizma i stjecale nezavisnost.

Misleći ponajprije na tadašnje komunističke države Koncil se zauzeo za poštivanje temeljnih političkih i vjerskih prava koja ondje nisu bila poštivana. U pogledu zemalja Trećega svijeta, od kojih su mnoge tijekom više stoljeća bile izložene kolonizaciji u čemu su i kršćanske crkve igrale znatnu ulogu, Koncil se zauzeo za to da Crkva, uvažavajući nacionalne, kulturne i vjerske specifičnosti, potiče dijalog i da, oslobodivši se rasnih i drugih europskih predrasuda o izvaneuropskim narodima, otvori vrata svima i pridobije ih snagom svojih uvjerenja i pozitivnih primjera prakticiranja crkvenog učenja koje propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.

Osamostaljivanje europskih država od Crkve

Na Zapadu, Crkva se našla pred zadaćom određivanja svog mjesta u demokratskom društvu sekulariziranih država uspostavljenih na temelju tradicija europskog prosvjetiteljstva i građanskih revolucija, ponajprije američke i francuske. Vestfalskim mirom 1648. godine među europskim državama bilo je inaugurirano načelo Cuius regio, illius religio (čija zemlja, njegova vjera). Time je utvrđeno da u Europi osim Katoličke crkve pravo na status državne religije imaju i protestantske denominacije.

Vestfalskim mirom je, zapravo, započet proces osamostaljivanja europskih država od Katoličke crkve. U osamnaestom stoljeću apsolutistički vladari čak i u katoličkim zemljama provode agrarne reforme, rekviriraju crkvena imanja i zabranjuju rad pojedinim crkvenim redovima. Tamo gdje su glavne državne poslove nastavili obavljati visoki crkveni dužnosnici koji su, zajedno s plemstvom, nastojali zadržati feudalne privilegije, problem je riješila revolucija, kao u Francuskoj 1789. godine.

Sekularizam kao vrhunac grijeha

Reakcija Katoličke crkve na gubitak privilegija, statusa, bogatstva i utjecaja – a nerijetko i na poniženja kojima su bili izloženi svećenici pa i sam papa – bio je ekstremni konzervativizam. Tako je papa Pio IX 1864. godine objavio dokument Quanta cura; Sylabus u kojem sve katolike obvezuje da osude shvaćanje da svatko može prihvatiti i ispovijedati religiju koju osobno smatra najprihvatljivijom. Neoprostiv grijeh čini onaj koji smatra da "Crkva nema ovlasti nanositi silu, niti ima ikakvu izravnu ili neizravnu vlast”. U istu kategoriju grješnika spada i onaj koji misli da je građanska vlast, vlast svjetovne države, iznad one crkvene.

Vrhunac grijeha je shvaćanje da "Crkvu treba odvojiti od države i državu od Crkve”. Ukratko, Katolička crkva se suprotstavila svemu što su donijele europske građanske republikanske revolucije nadahnute idejama prosvjetiteljstva. Daljnji korak u afirmaciji svega što je obilježilo tisućljetnu crkvenu vlast u Europi sve do Francuske revolucije učinio je papa Pio X koji je 1910. godine propisao da svi svećenici, redovničke poglavarice i profesori u sjemeništima moraju položiti Antimodernističku prisegu kojom je katolicima zabranjeno da prihvaćaju moderne svjetonazore.

Stidljiva isprika za antisemitizam

Budući da bi daljnje inzistiranje na takvim odrednicama djelovanja Crkve u suvremenom svijetu značilo njezinu daljnju marginalizaciju, papa Ivan XXIII potaknuo je održavanje Drugog vatikanskog koncila s ciljem otvaranja Crkve suvremenim problemima. Crkveni antisemitizam, iskazan između ostalog progonima Židova u Španjolskoj krajem 15. stoljeća, zajedno s antimodernističkim direktivama mogao je biti shvaćen kao svojevrsno ideološko opravdanje holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Crkva se zato u jednom dokumentu Drugog vatikanskog koncila stidljivo ispričala Židovima izjavivši da "žali mržnju, progone, očitovanja antisemitizma kojima su u bilo koje vrijeme i s bilo koje strane Židovi bili pogođeni”. Jednako stidljivo, ali ipak jasno, Crkva se ispričala i zbog višestoljetnog proganjanja znanstvenika zbog njihove navode heretičnosti: "Neka nam zato bude slobodno požaliti neke stavove, kojih je nekada bilo i među samim kršćanima, zbog toga što nisu dovoljno shvatili opravdanu autonomiju znanosti.”

Crkva se na koncu oslobodila antimodernizma

Drugim vatikanskim koncilom učinjen je napor da se Katolička crkva oslobodi rigidnog antimodernizma i da se prilagodi uvjetima modernog društva obilježenog odvojenošću države i crkve i autonomijom znanosti u odnosu na teologiju. Kako je završetkom Hladnoga rata i propašću Sovjetskog Saveza učinjen kraj ateističkim komunističkim režimima u Europi, preostala je zadaća Crkve da se pozabavi svojim mjestom kako u tradicionalnim, tako i u novim europskim demokracijama.

Ako bi Glas Koncila slijedio ideje Drugog vatikanskog koncila, onda bi morao uvažavati i jasnu poruku iznesenu u jednom od njegova četiri temeljna dokumenta Gaudium et spes (Radost i nada) da su "politička zajednica i Crkva, svaka na svom području, neovisne jedna o drugoj i autonomne”. Ako je država odvojena od Crkve i ako je svim ljudima zajamčena ravnopravnost pred zakonom kao i slobodno političko i vjersko izjašnjavanje, onda je država sekularna.

Glas koncila protiv hrvatskog Ustava

Ako netko u ime toga što većinu stanovnika Republike Hrvatske čine katolički vjernici javno tvrdi da Hrvatska ne bi trebala biti sekularna država, kao što to tvrdi urednik Glasa Koncila, onda se on opredjeljuje i protiv ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske i protiv temeljnih poruka Drugog vatikanskog koncila. Višegodišnja opsjednutost službenog crkvenog glasila i dijela crkvene hijerarhije u Hrvatskoj pokušajima da onemogući državu u autonomnom obavljanju poslova u izravnoj je suprotnosti s porukama Drugog vatikanskog koncila.

Nigdje u tim porukama ne piše ni da se vjeronauk mora održavati u školama niti da samo fundamentalističke katoličke udruge mogu određivati što može biti sadržaj građanskog odgoja. Kako su europski komunisitčki režimi iščeznuli s političke pozornice prije četvrt stoljeća, ono protiv čega se Crkva i njezino glasilo bore je demokratski ustavni poredak zasnovan na načelu odvojenosti crkve i države. Predsjednica države koja je po Ustavu zadužena za brigu o stabilnosti sustava državne vlasti ne smatra da bi pozivanje službenog crkvenog glasila na nepoštivanje ustavnopravnog poretka zasluživalo njezinu reakciju.

Premijer crkveni nestašluk ne shvaća kao prijetnju

Premijer koji je već bezbroj puta pokazao da se boji javno osuditi upotrebu nacističkih parola i simbola ni ne pomišlja na to da najnoviji crkveni nestašluk shvati kao ozbiljnu prijetnju europskim vrijednostima kojima je navodno predan. Začudilo bi nas takvo ponašanje demokratski izabranih čelnika kad ne bismo gotovo svakodnevno svjedočili da oni ponavljaju omiljenu crkvenu mantru o osudi svih totalitarnih režima. Time oni Crkvi priznaju autoritet da ocjenjuje što je, a što nije totalitarno.

Pritom u potpunosti zanemaruju činjenicu da je upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima.

Nostalgija prema preddemokratskim vremenima

Vatikan je bio izravno upleten u aranžman kojim je Hitler preuzeo apsolutnu vlast u Njemačkoj 1933. godine, a u Hrvatskoj je do posljednjeg dana podržavao zločinačku NDH. Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila, nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

Upravo suprotno, njezina otvorena opredijeljenost protiv sekularizma i opčinjenost novcem, vlašću i utjecajem ukazuje na nostalgiju za preddemokratskim vremenima kad su Crkva i njezini pouzdanici, a ne slobodni građani, određivali tko će i kako vladati. (Telegram)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 30.8.2017. | 20:56

1

nije on kozojeb, to je blaga riječ
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 30.8.2017. | 18:02

2

A ko je tebe retardirani kozojebu naučio čitai i pisati? Zalijepi si to slovo na tu majmunsku glavurdu i idi pušiti Karamarku Košiću i ostalim pripadnicima kozojebne organizacije. Zbog takvih konja nekad imam osječaj da smo 90-tih pucali na krivu stranu.
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 30.8.2017. | 16:07

3

Lijepa aslovna slika s prelijepim slovima...popravljate se..rekao sam ja davno da je Jerko pritajeni hdzovac

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li propao hrvatski nacionalistički projekt?

Gospodarski i demografski slom

Je li propao hrvatski nacionalistički projekt?

20.11.2017. | 8:20
Ove činjenice jasno govore u prilog toga da je projekt nacionalističke Hrvatske temeljito propao, ne ispunivši ništa od inicijalnih obećanja o ekonomskom i demografskom prosperitetu zemlje. No, puka konstatacija ovog stanja neće nas ni na koji način približiti razumijevanju njego
Ove činjenice jasno govore u prilog toga da je projekt nacionalističke Hrvatske temeljito propao, ne ispunivši ništa od inicijalnih obećanja o ekonomskom i demografskom prosperitetu zemlje. No, puka konstatacija ovog stanja neće nas ni na koji način približiti razumijevanju njego
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije moguće ostati isti, a tražiti promjenu zrcalne slike

Licemjerno soljenje pameti

Nije moguće ostati isti, a tražiti promjenu zrcalne slike

19.11.2017. | 16:00
'Glas Kaptola', Ivan Miklenić, eklatantan je primjer ovdašnjeg klerikalnog licemjera. Naime, ono što s pravom traži od hrvatskih političara ne traži od kolega - hrvatskog klera - mada je hrvatsku društveno-političku supstancu oblikovala "Crkva u Hrvata", a ne politička elita.
'Glas Kaptola', Ivan Miklenić, eklatantan je primjer ovdašnjeg klerikalnog licemjera. Naime, ono što s pravom traži od hrvatskih političara ne traži od kolega - hrvatskog klera - mada je hrvatsku društveno-političku supstancu oblikovala "Crkva u Hrvata", a ne politička elita.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europska unija je poganska nemoralna močvara

Bez Crkve svijet će propasti

Europska unija je poganska nemoralna močvara

16.11.2017. | 11:30
Izgleda, ovdašnja katolička i pravoslavna Crkva o Europskoj uniji misle isto: 'Zgrada europske kulture, zidana bez Krista, mora se srušiti'.
Izgleda, ovdašnja katolička i pravoslavna Crkva o Europskoj uniji misle isto: 'Zgrada europske kulture, zidana bez Krista, mora se srušiti'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proročanstva superračunala za Hrvatsku

Baba Vanga novog doba

Proročanstva superračunala za Hrvatsku

13.11.2017. | 11:30
U sljedeće 52 godine Hrvatska bi u prilagodbu klimatskim promjenama trebala uložiti 3,68 milijardi eura. Od tog iznosa samo 0,23 posto će ići iz državnog proračuna, a sve ostalo iz fondova Europske unije. Prvi akcijski plan provodit će se od 2019. do 2023., a njegov je ukupni tro
U sljedeće 52 godine Hrvatska bi u prilagodbu klimatskim promjenama trebala uložiti 3,68 milijardi eura. Od tog iznosa samo 0,23 posto će ići iz državnog proračuna, a sve ostalo iz fondova Europske unije. Prvi akcijski plan provodit će se od 2019. do 2023., a njegov je ukupni tro
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog proustaškog klera stala kanonizacija Stepinca?

Vatikan je mudriji od Kaptola

Zbog proustaškog klera stala kanonizacija Stepinca?

9.11.2017. | 10:55
Nesporna je činjenica da su pojedini visoki dužnosnici hrvatske Katoličke Crkve sudjelovali i sada vatreno sudjeluju u prevrednovanju događaja iz Drugog svjetskog rata, a osobito u prevrednovanju i pokušaju rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske i ustaškog pokreta. Svaka takva
Nesporna je činjenica da su pojedini visoki dužnosnici hrvatske Katoličke Crkve sudjelovali i sada vatreno sudjeluju u prevrednovanju događaja iz Drugog svjetskog rata, a osobito u prevrednovanju i pokušaju rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske i ustaškog pokreta. Svaka takva
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenkoviću nedostaju još samo dvije pudlice...

Ako je i od Ivkošića - dobro je

Plenkoviću nedostaju još samo dvije pudlice...

28.10.2017. | 0:01
Kad još zna kako tom batinom štiti svoj sve izrazitiji kult, u javnosti pothranjivan slavljenjem rođenja njegove princeze, pa punice koju vodi papi i "neodoljivog sinčića" s kojim je sve češće u javnosti..., čovjek poželi da mu nabavi dvije pudlice kako bi nas još više podsjećao
Kad još zna kako tom batinom štiti svoj sve izrazitiji kult, u javnosti pothranjivan slavljenjem rođenja njegove princeze, pa punice koju vodi papi i "neodoljivog sinčića" s kojim je sve češće u javnosti..., čovjek poželi da mu nabavi dvije pudlice kako bi nas još više podsjećao
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

Piše: Nino Raspudić

Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

20.10.2017. | 0:01
Ostane li netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo. No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje afera Agrokor bit će izraz Božje pravde
Ostane li netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo. No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje afera Agrokor bit će izraz Božje pravde
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Tomac brani Todorića, Plenkovića, Grabar-Kitarović

Srbi i peta kolona krivi su za sve

Evo kako Tomac brani Todorića, Plenkovića, Grabar-Kitarović

19.10.2017. | 9:55
Vrijeme je da predsjednica i predsjednik sazovu državni vrh i da bez medija, znači s ciljem da riješe neke probleme, zaustave ovu rušilačku stihiju koja prijeti slomom Hrvatske, slomom povjerenja u institucije, pa i u krajnjoj liniji i slomom povjerenja da Hrvati mogu imati svoju
Vrijeme je da predsjednica i predsjednik sazovu državni vrh i da bez medija, znači s ciljem da riješe neke probleme, zaustave ovu rušilačku stihiju koja prijeti slomom Hrvatske, slomom povjerenja u institucije, pa i u krajnjoj liniji i slomom povjerenja da Hrvati mogu imati svoju
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi prilog tezi da Hrvatska jeste država mafije

Uglednik i jedan od stupova društva

Novi prilog tezi da Hrvatska jeste država mafije

18.10.2017. | 0:01
Tomislav Horvatinčić jedan je od nosivih stupova i uglednika u hrvatskm društvu što samo po sebi kazuje u kojoj mjeri su mu poremećene vrijednosti. Društvu dakako, a ne Horvatinčiću.
Tomislav Horvatinčić jedan je od nosivih stupova i uglednika u hrvatskm društvu što samo po sebi kazuje u kojoj mjeri su mu poremećene vrijednosti. Društvu dakako, a ne Horvatinčiću.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slava joj

Nije samo hrvatska zemlja mafije

Slava joj

17.10.2017. | 20:40
Daphne Caruana Galizia poginula je nakon što je moćna autobomba na komadiće raznijela njezin Peugeot 108. Europski su je mediji opisivali kao “WikiLeaks u jednoj osobi” i proglašavali jednom od najboljih europskih novinarki, čiji je odlučni stav mnogima bio inspiracija.
Daphne Caruana Galizia poginula je nakon što je moćna autobomba na komadiće raznijela njezin Peugeot 108. Europski su je mediji opisivali kao “WikiLeaks u jednoj osobi” i proglašavali jednom od najboljih europskih novinarki, čiji je odlučni stav mnogima bio inspiracija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznajte, i vi biste ga oslobodili

Iz kojeg razloga

Priznajte, i vi biste ga oslobodili

16.10.2017. | 21:12
Nakon presude Tomi Horvatinčiću koja je, bezmalo, sramotno podla koliko i presuda kako imovina Slavonije DI vrijedi nula kuna (0), razvila se burna kuloarska rasprava oko toga: je li ubojica kriv ili čovjek kriv nije? Zbog toga, naše posjetitelje pitamo: Pod kojim uvjetima biste
Nakon presude Tomi Horvatinčiću koja je, bezmalo, sramotno podla koliko i presuda kako imovina Slavonije DI vrijedi nula kuna (0), razvila se burna kuloarska rasprava oko toga: je li ubojica kriv ili čovjek kriv nije? Zbog toga, naše posjetitelje pitamo: Pod kojim uvjetima biste
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bošnjaci žele spriječiti plinofikaciju samo Rafinerije

Zajednički projekt Srba i Hrvata

Bošnjaci žele spriječiti plinofikaciju samo Rafinerije

15.10.2017. | 0:01
General Ivan Čermak 2017. godine spašava Slavonski Brod od zagađenja zraka iz Bosanskog Broda na isti način na koji su 1991. taj grad spašavali od granatiranja - dogovorom sa Srbima, Bošnjacima iza leđa.
General Ivan Čermak 2017. godine spašava Slavonski Brod od zagađenja zraka iz Bosanskog Broda na isti način na koji su 1991. taj grad spašavali od granatiranja - dogovorom sa Srbima, Bošnjacima iza leđa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naziv ulice 10. travnj u suprotnosti je s hrvatskim Ustavom

Riješio Ustavni sud

Naziv ulice 10. travnj u suprotnosti je s hrvatskim Ustavom

13.10.2017. | 0:02
U selu Slavonski Drenovec postoji ulica 10. travnja, a Ustavni je sud ovog tjedna odlučio da je naziv te ulice – neustavan.
U selu Slavonski Drenovec postoji ulica 10. travnja, a Ustavni je sud ovog tjedna odlučio da je naziv te ulice – neustavan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrenuli ovrhu protiv obitelji Šitum zbog 200 tisuća kuna

Udruga Hrabro dijete

Pokrenuli ovrhu protiv obitelji Šitum zbog 200 tisuća kuna

13.10.2017. | 0:01
U slučaju da Udruga Hrabro dijete - u cilju zaštite dostojanstva svoga članstva i njihove djece - Roberta Tomića Zubera i dr. kazneno ne prijavi za postupanje svojstveno medijskim hijenama te za permanentno, profesionalno organizirano i vrlo skupo, javno vrijeđanje i/ili klevetan
U slučaju da Udruga Hrabro dijete - u cilju zaštite dostojanstva svoga članstva i njihove djece - Roberta Tomića Zubera i dr. kazneno ne prijavi za postupanje svojstveno medijskim hijenama te za permanentno, profesionalno organizirano i vrlo skupo, javno vrijeđanje i/ili klevetan
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako ti je mala moja kad pjeva Bosanac

Aktualno

Tako ti je mala moja kad pjeva Bosanac

8.10.2017. | 20:30
Za Antenu Zagreb Dubioza kolektiv je premijerno odsvirala novu stvar! Svojevrsna je to reklama za njihov koncert kojeg će 17. studenog održati u Domu sportova. Mada SBplus - bez naknade - ne reklamira komercijalne koncerte, pogotovo ne lažnjake koji se najavljuju kao 'humanitarni
Za Antenu Zagreb Dubioza kolektiv je premijerno odsvirala novu stvar! Svojevrsna je to reklama za njihov koncert kojeg će 17. studenog održati u Domu sportova. Mada SBplus - bez naknade - ne reklamira komercijalne koncerte, pogotovo ne lažnjake koji se najavljuju kao 'humanitarni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Luka Modrić ili Stribor Valenta - pitanje je sad

Ovdje nije riječ o nogometu

Luka Modrić ili Stribor Valenta - pitanje je sad

8.10.2017. | 19:30
Prije podne zasjedati će brodsko gradsko vijeće, a u večernjim satima igrat će najvažnija hrvatska reprezentacija. Tko će Brođanima biti važnije: Stribor 'Stečajni SDP-a' Valenta ili Luka, 'Ne sjećam se' Modrić?
Prije podne zasjedati će brodsko gradsko vijeće, a u večernjim satima igrat će najvažnija hrvatska reprezentacija. Tko će Brođanima biti važnije: Stribor 'Stečajni SDP-a' Valenta ili Luka, 'Ne sjećam se' Modrić?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi prilog o zakulisnim poslovima s distribucijom plina

Bosanci ne žele biti promatrači

Novi prilog o zakulisnim poslovima s distribucijom plina

8.10.2017. | 0:01
BH-Gas je upoznao bosansko-hercegovačku i međunarodnu javnost kako se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na strateškoj točki Brod.
BH-Gas je upoznao bosansko-hercegovačku i međunarodnu javnost kako se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na strateškoj točki Brod.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imigranti iz Afrike i Azije 'pojest' će Europljane

Dobri bijelci i zli obojeni

Imigranti iz Afrike i Azije 'pojest' će Europljane

30.9.2017. | 11:00
Do prije samo nekoliko desetaka godina imigranti iz Afrike i Azije dolazili su da bi radili, ovi što danas dolaze, dolaze zato da ne bi radili nego uživali sve blagodati naše socijalne države. Primjerice, od milijun imigranata koji su došli u Njemačku samo ih nekoliko desetaka ti
Do prije samo nekoliko desetaka godina imigranti iz Afrike i Azije dolazili su da bi radili, ovi što danas dolaze, dolaze zato da ne bi radili nego uživali sve blagodati naše socijalne države. Primjerice, od milijun imigranata koji su došli u Njemačku samo ih nekoliko desetaka ti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez natječaja dobili su 56,5 milijuna kuna EU novca

Najavljuju tužbe protiv države

Bez natječaja dobili su 56,5 milijuna kuna EU novca

27.9.2017. | 17:50
Dok je na čelu ministarstva bio Tihomir Jakovina također je bilo slučajeva da su, bez natječaja, dijeljena bespovratna sredstava ili poticaji, jer su pojedini korisnici bili privilegirani. Tada je u kritikama najglasniji bio aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Kako
Dok je na čelu ministarstva bio Tihomir Jakovina također je bilo slučajeva da su, bez natječaja, dijeljena bespovratna sredstava ili poticaji, jer su pojedini korisnici bili privilegirani. Tada je u kritikama najglasniji bio aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Kako
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobio otkaz zbog čitanja knjige s kukastim križem

I toga ima

Dobio otkaz zbog čitanja knjige s kukastim križem

25.9.2017. | 20:00
Sudac je pojasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obvezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo otpustiti ga po kratkom postupku.
Sudac je pojasnio da poslodavac u slučaju tako teškog prekršaja nije zakonski obvezan dati opomenu pred otkaz i da je imao pravo otpustiti ga po kratkom postupku.
SBplus.hr, Slavonski Brod :