Iz drugih medija

Objavljeno: 30.8.2017. u 10:30
Prikaza: 680
|
Autor: Božo Kovačević

Borba protiv sekularizma pokazuje

Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

root : Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladatiOdvajanje Crkve od države i države od Crkve civilizacijski je, a ne vjerski i/ili politički iskorak

Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.

Odlukom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera u Zagrebu je 04. listopada 1962. godine pokrenuto objavljivanje Glasa s Koncila, biltena koji je trebao izvješćivati o radu Drugog vatikanskog koncila. Bilten je od 1963. godine službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije koje i danas izlazi kao tjednik Glas Koncila.

Upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji je primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima. Zbog toga, Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj - koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila - nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

S obzirom na to kako je nastao, razumno bi bilo pretpostaviti da su ciljevi, sadržaj i način rada Glasa Koncila usklađeni s temeljnim intencijama Drugog vatikanskog koncila koji je proveden putem četiri zasjedanja u razdoblju od 11. listopada 1962. do 8. prosinca 1965. godine. Ono što Glas Koncila radi posljednjih nekoliko godina, slijedeći politiku crkvene hijerarhije čije je glasilo, u sve većoj mjeri odstupa od duha i slova dokumenata koje je usvojio Drugi vatikanski koncil.

Papa Ivan XXIII govorio je da Crkvu treba provjetriti

Papa Ivan XXIII odlučio je održati koncil potaknut velikim promjenama u cijelom svijetu na koje Katolička crkva nije imala primjeren odgovor. Kako se slikovito izrazio, Crkvu je trebalo provjetriti. To provjetravanje je podrazumijevalo suočavanje Crkve s vlastitom novijom i starijom prošlošću te određivanje njezina položaja u suvremenim društvima, kako u sekulariziranim društvima tadašnjih hladnoratovskih blokova, tako i u društvima sve brojnijih država Trećega svijeta koje su se oslobađale europskog kolonijalizma i stjecale nezavisnost.

Misleći ponajprije na tadašnje komunističke države Koncil se zauzeo za poštivanje temeljnih političkih i vjerskih prava koja ondje nisu bila poštivana. U pogledu zemalja Trećega svijeta, od kojih su mnoge tijekom više stoljeća bile izložene kolonizaciji u čemu su i kršćanske crkve igrale znatnu ulogu, Koncil se zauzeo za to da Crkva, uvažavajući nacionalne, kulturne i vjerske specifičnosti, potiče dijalog i da, oslobodivši se rasnih i drugih europskih predrasuda o izvaneuropskim narodima, otvori vrata svima i pridobije ih snagom svojih uvjerenja i pozitivnih primjera prakticiranja crkvenog učenja koje propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.

Osamostaljivanje europskih država od Crkve

Na Zapadu, Crkva se našla pred zadaćom određivanja svog mjesta u demokratskom društvu sekulariziranih država uspostavljenih na temelju tradicija europskog prosvjetiteljstva i građanskih revolucija, ponajprije američke i francuske. Vestfalskim mirom 1648. godine među europskim državama bilo je inaugurirano načelo Cuius regio, illius religio (čija zemlja, njegova vjera). Time je utvrđeno da u Europi osim Katoličke crkve pravo na status državne religije imaju i protestantske denominacije.

Vestfalskim mirom je, zapravo, započet proces osamostaljivanja europskih država od Katoličke crkve. U osamnaestom stoljeću apsolutistički vladari čak i u katoličkim zemljama provode agrarne reforme, rekviriraju crkvena imanja i zabranjuju rad pojedinim crkvenim redovima. Tamo gdje su glavne državne poslove nastavili obavljati visoki crkveni dužnosnici koji su, zajedno s plemstvom, nastojali zadržati feudalne privilegije, problem je riješila revolucija, kao u Francuskoj 1789. godine.

Sekularizam kao vrhunac grijeha

Reakcija Katoličke crkve na gubitak privilegija, statusa, bogatstva i utjecaja – a nerijetko i na poniženja kojima su bili izloženi svećenici pa i sam papa – bio je ekstremni konzervativizam. Tako je papa Pio IX 1864. godine objavio dokument Quanta cura; Sylabus u kojem sve katolike obvezuje da osude shvaćanje da svatko može prihvatiti i ispovijedati religiju koju osobno smatra najprihvatljivijom. Neoprostiv grijeh čini onaj koji smatra da "Crkva nema ovlasti nanositi silu, niti ima ikakvu izravnu ili neizravnu vlast”. U istu kategoriju grješnika spada i onaj koji misli da je građanska vlast, vlast svjetovne države, iznad one crkvene.

Vrhunac grijeha je shvaćanje da "Crkvu treba odvojiti od države i državu od Crkve”. Ukratko, Katolička crkva se suprotstavila svemu što su donijele europske građanske republikanske revolucije nadahnute idejama prosvjetiteljstva. Daljnji korak u afirmaciji svega što je obilježilo tisućljetnu crkvenu vlast u Europi sve do Francuske revolucije učinio je papa Pio X koji je 1910. godine propisao da svi svećenici, redovničke poglavarice i profesori u sjemeništima moraju položiti Antimodernističku prisegu kojom je katolicima zabranjeno da prihvaćaju moderne svjetonazore.

Stidljiva isprika za antisemitizam

Budući da bi daljnje inzistiranje na takvim odrednicama djelovanja Crkve u suvremenom svijetu značilo njezinu daljnju marginalizaciju, papa Ivan XXIII potaknuo je održavanje Drugog vatikanskog koncila s ciljem otvaranja Crkve suvremenim problemima. Crkveni antisemitizam, iskazan između ostalog progonima Židova u Španjolskoj krajem 15. stoljeća, zajedno s antimodernističkim direktivama mogao je biti shvaćen kao svojevrsno ideološko opravdanje holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Crkva se zato u jednom dokumentu Drugog vatikanskog koncila stidljivo ispričala Židovima izjavivši da "žali mržnju, progone, očitovanja antisemitizma kojima su u bilo koje vrijeme i s bilo koje strane Židovi bili pogođeni”. Jednako stidljivo, ali ipak jasno, Crkva se ispričala i zbog višestoljetnog proganjanja znanstvenika zbog njihove navode heretičnosti: "Neka nam zato bude slobodno požaliti neke stavove, kojih je nekada bilo i među samim kršćanima, zbog toga što nisu dovoljno shvatili opravdanu autonomiju znanosti.”

Crkva se na koncu oslobodila antimodernizma

Drugim vatikanskim koncilom učinjen je napor da se Katolička crkva oslobodi rigidnog antimodernizma i da se prilagodi uvjetima modernog društva obilježenog odvojenošću države i crkve i autonomijom znanosti u odnosu na teologiju. Kako je završetkom Hladnoga rata i propašću Sovjetskog Saveza učinjen kraj ateističkim komunističkim režimima u Europi, preostala je zadaća Crkve da se pozabavi svojim mjestom kako u tradicionalnim, tako i u novim europskim demokracijama.

Ako bi Glas Koncila slijedio ideje Drugog vatikanskog koncila, onda bi morao uvažavati i jasnu poruku iznesenu u jednom od njegova četiri temeljna dokumenta Gaudium et spes (Radost i nada) da su "politička zajednica i Crkva, svaka na svom području, neovisne jedna o drugoj i autonomne”. Ako je država odvojena od Crkve i ako je svim ljudima zajamčena ravnopravnost pred zakonom kao i slobodno političko i vjersko izjašnjavanje, onda je država sekularna.

Glas koncila protiv hrvatskog Ustava

Ako netko u ime toga što većinu stanovnika Republike Hrvatske čine katolički vjernici javno tvrdi da Hrvatska ne bi trebala biti sekularna država, kao što to tvrdi urednik Glasa Koncila, onda se on opredjeljuje i protiv ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske i protiv temeljnih poruka Drugog vatikanskog koncila. Višegodišnja opsjednutost službenog crkvenog glasila i dijela crkvene hijerarhije u Hrvatskoj pokušajima da onemogući državu u autonomnom obavljanju poslova u izravnoj je suprotnosti s porukama Drugog vatikanskog koncila.

Nigdje u tim porukama ne piše ni da se vjeronauk mora održavati u školama niti da samo fundamentalističke katoličke udruge mogu određivati što može biti sadržaj građanskog odgoja. Kako su europski komunisitčki režimi iščeznuli s političke pozornice prije četvrt stoljeća, ono protiv čega se Crkva i njezino glasilo bore je demokratski ustavni poredak zasnovan na načelu odvojenosti crkve i države. Predsjednica države koja je po Ustavu zadužena za brigu o stabilnosti sustava državne vlasti ne smatra da bi pozivanje službenog crkvenog glasila na nepoštivanje ustavnopravnog poretka zasluživalo njezinu reakciju.

Premijer crkveni nestašluk ne shvaća kao prijetnju

Premijer koji je već bezbroj puta pokazao da se boji javno osuditi upotrebu nacističkih parola i simbola ni ne pomišlja na to da najnoviji crkveni nestašluk shvati kao ozbiljnu prijetnju europskim vrijednostima kojima je navodno predan. Začudilo bi nas takvo ponašanje demokratski izabranih čelnika kad ne bismo gotovo svakodnevno svjedočili da oni ponavljaju omiljenu crkvenu mantru o osudi svih totalitarnih režima. Time oni Crkvi priznaju autoritet da ocjenjuje što je, a što nije totalitarno.

Pritom u potpunosti zanemaruju činjenicu da je upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima.

Nostalgija prema preddemokratskim vremenima

Vatikan je bio izravno upleten u aranžman kojim je Hitler preuzeo apsolutnu vlast u Njemačkoj 1933. godine, a u Hrvatskoj je do posljednjeg dana podržavao zločinačku NDH. Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila, nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

Upravo suprotno, njezina otvorena opredijeljenost protiv sekularizma i opčinjenost novcem, vlašću i utjecajem ukazuje na nostalgiju za preddemokratskim vremenima kad su Crkva i njezini pouzdanici, a ne slobodni građani, određivali tko će i kako vladati. (Telegram)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 30.8.2017. | 20:56

1

nije on kozojeb, to je blaga riječ
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 30.8.2017. | 18:02

2

A ko je tebe retardirani kozojebu naučio čitai i pisati? Zalijepi si to slovo na tu majmunsku glavurdu i idi pušiti Karamarku Košiću i ostalim pripadnicima kozojebne organizacije. Zbog takvih konja nekad imam osječaj da smo 90-tih pucali na krivu stranu.
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 30.8.2017. | 16:07

3

Lijepa aslovna slika s prelijepim slovima...popravljate se..rekao sam ja davno da je Jerko pritajeni hdzovac

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

Jelena Lovrić:

'Od Goldsteina Hrvatska se oprostila sramotno'

23.9.2017. | 13:35
Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemljap, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska
Pokojnik se, izgleda, smatra smetnjom upravo zbog svojih zasluga. Nad otvorenim grobom bijesni zbore. Sitne duše, koje kapacitiraju Hrvatsku, od vrhova vlasti naniže, sve do internetskog podzemlja, ne trpe velike ljude. Načinom na koji je ispratila Slavka Goldsteina Hrvatska se p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podmićivanje novinara nije kažnjivo

Sudac zaustavio istragu

Podmićivanje novinara nije kažnjivo

15.9.2017. | 21:10
DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
DORH inzistira da se može procesuirati osobu koja pokuša podmititi novinara na zadatku pa su uputili žalbu o kojoj sud upravo vijeća
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

Ante Prkačin - novinarki Jeleni Lovrić:

Ustaše su bili domoljubi, a partizani nacionalni izdajnici

11.9.2017. | 17:40
Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
Ustaše i partizani imaju dvije zajedničke osobine i jednu različitu. Hrabri i jedni i drugi (ovdje mislim na hrvatske partizane), zločine činili i jedni i drugi, lako je dokazati da su partizanski neuporedivo veći i okrutniji, ali ovo dvoje im je zajedničko. Razlika je u tome što
SBplus.hr, Slavonski Brod : O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

Industrijska klerikalna propovjed

O 'krstovu' zlu šutjeti, a o 'antikrstovoj' osveti vrištati

10.9.2017. | 12:20
Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
Nedjelja je, poseban dan za jednu od 'proustaških' propovjedi biskupa i glasnogovornika mu. Onu vrstu industrijske propovjedi koja za cilj ima zgromiti sve koji ne misle kako su rasni zakoni NDH te sustavna klanja pravoslavaca, židova i komunista, a potom pljačka njihove imovine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

Bivša industrijska središta

Slavonski Brod i Sisak - simboli deindustrijalizacije zemlje

9.9.2017. | 13:00
Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga je na jednom mjestu donio usporedne pokazatelje iz dva hrtvatska grada koji su prošli traumatičnu agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije. S prve crte bojišta, Hrvatska politika odvela ih je
Mada podaci potječu iz 2015. godine, Lupiga na jednom mjestu donosi usporedne podatke iz dva hrtvatska grada koji su prošli najtraumatičniju agoniju tijekom njihove četrtstoljetne radikalne deindustrijalizacije i depopulacije.
SBplus.hr, Slavonski Brod :  'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

Ante Prkačin:

'HOS je ustaška vojska, sljednica domoljuba iz 1941!’

4.9.2017. | 21:10
Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima,
Na sebi svojstven način, odlučno i dosljedno, Ante Prkačin štiti dignitet svojih suboraca, pripadnika HOS-a. On se protivi krivotvorenju povijesti u čijem stvaranju je i sam sudjelovao kao krilnik (general) 'nove ustaške vojske'. Zapravo, prema svim njegovim javnim istupima, oč
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tita ne eliminiraju zbog njegovih mana, nego zbog vrlina

Proustaška diverzantska skupina

Tita ne eliminiraju zbog njegovih mana, nego zbog vrlina

4.9.2017. | 17:40
Milan Bandić, radi vlastitih interesa, odlučio je kolaborirati s proustaškom diverzantskom skupinom, koja se Josipa Broza Tita uprla eliminirati ne zbog njegovih grešaka, nego zbog njegovih zasluga. Čini se, prije svega, zbog njegove pobjede nad NDH.
Milan Bandić, radi vlastitih interesa, odlučio je kolaborirati s proustaškom diverzantskom skupinom, koja se Josipa Broza Tita uprla eliminirati ne zbog njegovih grešaka, nego zbog njegovih zasluga. Čini se, prije svega, zbog njegove pobjede nad NDH.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tita uvažavaju tek zagrebački židov i andrijevački boem

Tako izgleda danas u Hrvatskoj

Tita uvažavaju tek zagrebački židov i andrijevački boem

2.9.2017. | 0:01
Zreli narodi svoju prošlost slažu kao što se slažu godovi u stablu: ne tumbaju povijest bez velike i iznimne potrebe, najmanje onako kako se mijenjaju vlasti ili politički režimi. Povijest je zbirka pobjeda i poraza, pokušaja i pogrešaka
Zreli narodi svoju prošlost slažu kao što se slažu godovi u stablu: ne tumbaju povijest bez velike i iznimne potrebe, najmanje onako kako se mijenjaju vlasti ili politički režimi. Povijest je zbirka pobjeda i poraza, pokušaja i pogrešaka
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pjesmom slave onog tko ubije Zdravka Mamića

TORCIDA ŠOKIRALA JAVNOST:

Pjesmom slave onog tko ubije Zdravka Mamića

30.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka osvojila srce novog pojačanja Rijeke

'Kad je ljuta na mene viče na hrvatskom'

Brođanka osvojila srce novog pojačanja Rijeke

30.8.2017. | 11:01
Australac Jason Davidson o lijepoj Nataši: Ona je uistinu moja srodna duša, divna supruga i najbolja majka na svijetu. Volim je više od ičega - često piše romantični Davidson o Nataši na društvenim mrežama.
Australac Jason Davidson o lijepoj Nataši: Ona je uistinu moja srodna duša, divna supruga i najbolja majka na svijetu. Volim je više od ičega - često piše romantični Davidson o Nataši na društvenim mrežama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministru Tomislavu Tolušiću predan apel

Realistički prikaz ozljeda

Ministru Tomislavu Tolušiću predan apel

28.8.2017. | 23:00
Među ostalima, prisutni su bili sudac Ustavnog suda Mato Arlović i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Među ostalima, prisutni su bili sudac Ustavnog suda Mato Arlović i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatska nije sekularna država, evo tri argumenta za to

Puhovski, a ne Miklenić:

Hrvatska nije sekularna država, evo tri argumenta za to

28.8.2017. | 14:14
Istina je da je prvi članak Hrvatskog ustava preveden i preuzet od francuskog ustava iz 58. godine, tako da su preuzete sve odrednice države, ali u Hrvatskoj nije preuzeta odrednica koja se tamo nalazi, a to je da je država laička (kod nas sekularna). Namjerno su odustali od jedn
Istina je da je prvi članak Hrvatskog ustava preveden i preuzet od francuskog ustava iz 58. godine, tako da su preuzete sve odrednice države, ali u Hrvatskoj nije preuzeta odrednica koja se tamo nalazi, a to je da je država laička (kod nas sekularna). Namjerno su odustali od jedn
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glas Koncila čitatelju: Ne, u raju nema seksa!

Možda niste znali

Glas Koncila čitatelju: Ne, u raju nema seksa!

28.8.2017. | 0:01
Svećenik će Vas uputiti kako se najbolje othrvati grijesima protiv čistoće, odgovara dalje čitatelju Glas Koncila
Svećenik će Vas uputiti kako se najbolje othrvati grijesima protiv čistoće, odgovara dalje čitatelju Glas Koncila
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedite se antifašisti, 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu

Tamo mu je oduvijek mjesto, zar ne?

Jedite se antifašisti, 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu

26.8.2017. | 19:45
Ministar Bošnjaković jasno je rekao kako u zakonu nema uporišta da se HOS-ova spomen-ploča sa spornim pozdravom makne. Može li antifašističk ajavnost očekivati od 'etnobiznicmena' i 'uhljeba' da kažu kako će zbog uslijediti parlamentarni izbori na kojima bi, konačno, Hrvati treba
Ministar Bošnjaković jasno je rekao da u zakonu nema uporišta da se HOS-ova spomen-ploča sa spornim pozdravom makne.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Događa li se ovo i nama. Hrvatima?

Isključivo kanadski problem ili?

Događa li se ovo i nama. Hrvatima?

26.8.2017. | 15:15
Ovi ljudi, na vrlo neobičan način, prenose svoje mišljenje o perfidnom obliku pljačke građana. Je li to karakteristično tek za Kanadu, ili se događa i u našem dvorištu, procjenite sami.
Ovi ljudi, na vrlo neobičan način, prenose svoje mišljenje o perfidnom obliku pljačke građana. Je li to karakteristično tek za Kanadu, ili se događa i u našem dvorištu, procjenite sami.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevno.hr generalu Kruljcu poručilo: Izdaja se plaća

Zbog 'pogrešne strane'

Dnevno.hr generalu Kruljcu poručilo: Izdaja se plaća

25.8.2017. | 14:40
Prije 17 godina, general Kruljac okrenuo je leđa svojim suborcima i prihvatio pokroviteljstvo izdajničke politike. Danas ga ti isti političari izbjegavaju. Tako to valjda mora biti. Tko izda Hrvatsku, prije ili kasnije i sam će biti izdan.
Prije 17 godina, general Kruljac okrenuo je leđa svojim suborcima i prihvatio pokroviteljstvo izdajničke politike. Danas ga ti isti političari izbjegavaju. Tako to valjda mora biti. Tko izda Hrvatsku, prije ili kasnije i sam će biti izdan.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica je označila kraj mentalnih komunista

Iskreni domoljub Zdravko Tomac:

Predsjednica je označila kraj mentalnih komunista

24.8.2017. | 19:55
Kolinda Grabar Kitarović na pola je mandata. Veličaju ju i kritiziraju, ali malo tko je ravnodušan kada je riječ o prvoj hrvatskoj Predsjednici. Gradeći reputaciju na izraženom domoljublju, stekla je čvrste poklonike u desnom biračkom tijelu zbog čega je često kritizirana od stra
Kolinda Grabar Kitarović na pola je mandata. Veličaju ju i kritiziraju, ali malo tko je ravnodušan kada je riječ o prvoj hrvatskoj Predsjednici. Gradeći reputaciju na izraženom domoljublju, stekla je čvrste poklonike u desnom biračkom tijelu zbog čega je često kritizirana od stra
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

Izjednačavanje fašizma i antifašizma

Ispiranja mozga raznim vrstama ustašolikih splačina

23.8.2017. | 23:55
Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti
Za razliku od Amerike, gdje je predsjednik države demonstrirao teško moralno posrnuće, ali je društvo, pokazujući svoju vitalnost, na njegove prorasističke izjave burno reagiralo, hrvatsko je društvo široko i duboko zahvaćeno visokom dozom moralne tuposti
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti

Papa Franjo:

Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti

21.8.2017. | 19:35
Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.
Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Amerika spremna i na rat za Europu!?

Vrijedno štivo

Amerika spremna i na rat za Europu!?

19.8.2017. | 19:00
Nakon razaranja Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine, na red je, čini se, došla i sama Europa, u kojoj američka politika vrlo različitim sredstvima iscrtava nove linije podjele. Još jedan u nizu ‚trgovinskih ratova‘ napokon je stigao i u Europu! Riječ je o energentskom ‚plinskom ratu‘
Nakon razaranja Iraka, Libije, Sirije, Ukrajine, na red je, čini se, došla i sama Europa, u kojoj američka politika vrlo različitim sredstvima iscrtava nove linije podjele. Još jedan u nizu ‚trgovinskih ratova‘ napokon je stigao i u Europu! Riječ je o energentskom ‚plinskom ratu‘
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :