Iz drugih medija

Objavljeno: 30.8.2017. u 10:30
Prikaza: 881
|
Autor: Božo Kovačević

Borba protiv sekularizma pokazuje

Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladati

root : Crkva žali za vremenima kada je odlučivala tko će vladatiOdvajanje Crkve od države i države od Crkve civilizacijski je, a ne vjerski i/ili politički iskorak

Budući da svojim agresivnim političkim stavovima 'Crkva u Hrvata' kontaminira i brodsko-posavski životni prostor (lebensraum), prenosimo osvrt na njezinu najnoviju ofenzivu vidljivu u Glasu Koncila koji se 'opredijelio protiv Ustava'.

Odlukom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera u Zagrebu je 04. listopada 1962. godine pokrenuto objavljivanje Glasa s Koncila, biltena koji je trebao izvješćivati o radu Drugog vatikanskog koncila. Bilten je od 1963. godine službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije koje i danas izlazi kao tjednik Glas Koncila.

Upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji je primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima. Zbog toga, Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj - koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila - nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

S obzirom na to kako je nastao, razumno bi bilo pretpostaviti da su ciljevi, sadržaj i način rada Glasa Koncila usklađeni s temeljnim intencijama Drugog vatikanskog koncila koji je proveden putem četiri zasjedanja u razdoblju od 11. listopada 1962. do 8. prosinca 1965. godine. Ono što Glas Koncila radi posljednjih nekoliko godina, slijedeći politiku crkvene hijerarhije čije je glasilo, u sve većoj mjeri odstupa od duha i slova dokumenata koje je usvojio Drugi vatikanski koncil.

Papa Ivan XXIII govorio je da Crkvu treba provjetriti

Papa Ivan XXIII odlučio je održati koncil potaknut velikim promjenama u cijelom svijetu na koje Katolička crkva nije imala primjeren odgovor. Kako se slikovito izrazio, Crkvu je trebalo provjetriti. To provjetravanje je podrazumijevalo suočavanje Crkve s vlastitom novijom i starijom prošlošću te određivanje njezina položaja u suvremenim društvima, kako u sekulariziranim društvima tadašnjih hladnoratovskih blokova, tako i u društvima sve brojnijih država Trećega svijeta koje su se oslobađale europskog kolonijalizma i stjecale nezavisnost.

Misleći ponajprije na tadašnje komunističke države Koncil se zauzeo za poštivanje temeljnih političkih i vjerskih prava koja ondje nisu bila poštivana. U pogledu zemalja Trećega svijeta, od kojih su mnoge tijekom više stoljeća bile izložene kolonizaciji u čemu su i kršćanske crkve igrale znatnu ulogu, Koncil se zauzeo za to da Crkva, uvažavajući nacionalne, kulturne i vjerske specifičnosti, potiče dijalog i da, oslobodivši se rasnih i drugih europskih predrasuda o izvaneuropskim narodima, otvori vrata svima i pridobije ih snagom svojih uvjerenja i pozitivnih primjera prakticiranja crkvenog učenja koje propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.

Osamostaljivanje europskih država od Crkve

Na Zapadu, Crkva se našla pred zadaćom određivanja svog mjesta u demokratskom društvu sekulariziranih država uspostavljenih na temelju tradicija europskog prosvjetiteljstva i građanskih revolucija, ponajprije američke i francuske. Vestfalskim mirom 1648. godine među europskim državama bilo je inaugurirano načelo Cuius regio, illius religio (čija zemlja, njegova vjera). Time je utvrđeno da u Europi osim Katoličke crkve pravo na status državne religije imaju i protestantske denominacije.

Vestfalskim mirom je, zapravo, započet proces osamostaljivanja europskih država od Katoličke crkve. U osamnaestom stoljeću apsolutistički vladari čak i u katoličkim zemljama provode agrarne reforme, rekviriraju crkvena imanja i zabranjuju rad pojedinim crkvenim redovima. Tamo gdje su glavne državne poslove nastavili obavljati visoki crkveni dužnosnici koji su, zajedno s plemstvom, nastojali zadržati feudalne privilegije, problem je riješila revolucija, kao u Francuskoj 1789. godine.

Sekularizam kao vrhunac grijeha

Reakcija Katoličke crkve na gubitak privilegija, statusa, bogatstva i utjecaja – a nerijetko i na poniženja kojima su bili izloženi svećenici pa i sam papa – bio je ekstremni konzervativizam. Tako je papa Pio IX 1864. godine objavio dokument Quanta cura; Sylabus u kojem sve katolike obvezuje da osude shvaćanje da svatko može prihvatiti i ispovijedati religiju koju osobno smatra najprihvatljivijom. Neoprostiv grijeh čini onaj koji smatra da "Crkva nema ovlasti nanositi silu, niti ima ikakvu izravnu ili neizravnu vlast”. U istu kategoriju grješnika spada i onaj koji misli da je građanska vlast, vlast svjetovne države, iznad one crkvene.

Vrhunac grijeha je shvaćanje da "Crkvu treba odvojiti od države i državu od Crkve”. Ukratko, Katolička crkva se suprotstavila svemu što su donijele europske građanske republikanske revolucije nadahnute idejama prosvjetiteljstva. Daljnji korak u afirmaciji svega što je obilježilo tisućljetnu crkvenu vlast u Europi sve do Francuske revolucije učinio je papa Pio X koji je 1910. godine propisao da svi svećenici, redovničke poglavarice i profesori u sjemeništima moraju položiti Antimodernističku prisegu kojom je katolicima zabranjeno da prihvaćaju moderne svjetonazore.

Stidljiva isprika za antisemitizam

Budući da bi daljnje inzistiranje na takvim odrednicama djelovanja Crkve u suvremenom svijetu značilo njezinu daljnju marginalizaciju, papa Ivan XXIII potaknuo je održavanje Drugog vatikanskog koncila s ciljem otvaranja Crkve suvremenim problemima. Crkveni antisemitizam, iskazan između ostalog progonima Židova u Španjolskoj krajem 15. stoljeća, zajedno s antimodernističkim direktivama mogao je biti shvaćen kao svojevrsno ideološko opravdanje holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Crkva se zato u jednom dokumentu Drugog vatikanskog koncila stidljivo ispričala Židovima izjavivši da "žali mržnju, progone, očitovanja antisemitizma kojima su u bilo koje vrijeme i s bilo koje strane Židovi bili pogođeni”. Jednako stidljivo, ali ipak jasno, Crkva se ispričala i zbog višestoljetnog proganjanja znanstvenika zbog njihove navode heretičnosti: "Neka nam zato bude slobodno požaliti neke stavove, kojih je nekada bilo i među samim kršćanima, zbog toga što nisu dovoljno shvatili opravdanu autonomiju znanosti.”

Crkva se na koncu oslobodila antimodernizma

Drugim vatikanskim koncilom učinjen je napor da se Katolička crkva oslobodi rigidnog antimodernizma i da se prilagodi uvjetima modernog društva obilježenog odvojenošću države i crkve i autonomijom znanosti u odnosu na teologiju. Kako je završetkom Hladnoga rata i propašću Sovjetskog Saveza učinjen kraj ateističkim komunističkim režimima u Europi, preostala je zadaća Crkve da se pozabavi svojim mjestom kako u tradicionalnim, tako i u novim europskim demokracijama.

Ako bi Glas Koncila slijedio ideje Drugog vatikanskog koncila, onda bi morao uvažavati i jasnu poruku iznesenu u jednom od njegova četiri temeljna dokumenta Gaudium et spes (Radost i nada) da su "politička zajednica i Crkva, svaka na svom području, neovisne jedna o drugoj i autonomne”. Ako je država odvojena od Crkve i ako je svim ljudima zajamčena ravnopravnost pred zakonom kao i slobodno političko i vjersko izjašnjavanje, onda je država sekularna.

Glas koncila protiv hrvatskog Ustava

Ako netko u ime toga što većinu stanovnika Republike Hrvatske čine katolički vjernici javno tvrdi da Hrvatska ne bi trebala biti sekularna država, kao što to tvrdi urednik Glasa Koncila, onda se on opredjeljuje i protiv ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske i protiv temeljnih poruka Drugog vatikanskog koncila. Višegodišnja opsjednutost službenog crkvenog glasila i dijela crkvene hijerarhije u Hrvatskoj pokušajima da onemogući državu u autonomnom obavljanju poslova u izravnoj je suprotnosti s porukama Drugog vatikanskog koncila.

Nigdje u tim porukama ne piše ni da se vjeronauk mora održavati u školama niti da samo fundamentalističke katoličke udruge mogu određivati što može biti sadržaj građanskog odgoja. Kako su europski komunisitčki režimi iščeznuli s političke pozornice prije četvrt stoljeća, ono protiv čega se Crkva i njezino glasilo bore je demokratski ustavni poredak zasnovan na načelu odvojenosti crkve i države. Predsjednica države koja je po Ustavu zadužena za brigu o stabilnosti sustava državne vlasti ne smatra da bi pozivanje službenog crkvenog glasila na nepoštivanje ustavnopravnog poretka zasluživalo njezinu reakciju.

Premijer crkveni nestašluk ne shvaća kao prijetnju

Premijer koji je već bezbroj puta pokazao da se boji javno osuditi upotrebu nacističkih parola i simbola ni ne pomišlja na to da najnoviji crkveni nestašluk shvati kao ozbiljnu prijetnju europskim vrijednostima kojima je navodno predan. Začudilo bi nas takvo ponašanje demokratski izabranih čelnika kad ne bismo gotovo svakodnevno svjedočili da oni ponavljaju omiljenu crkvenu mantru o osudi svih totalitarnih režima. Time oni Crkvi priznaju autoritet da ocjenjuje što je, a što nije totalitarno.

Pritom u potpunosti zanemaruju činjenicu da je upravo tisućljetna vlast Katoličke crkve nad Europom najupečatljiviji primjer totalitarne vlasti. Inkviziciju kao ključni instrument održavanja te vlasti u potpunosti su kopirali ČEKA, GPU, NKVD i KGB omogućujući opstanak Staljinovog ateističkog totalitarnog režima.

Nostalgija prema preddemokratskim vremenima

Vatikan je bio izravno upleten u aranžman kojim je Hitler preuzeo apsolutnu vlast u Njemačkoj 1933. godine, a u Hrvatskoj je do posljednjeg dana podržavao zločinačku NDH. Katolička crkva, a osobito one ultrakonzervativne snage u njoj koje u potpunosti negiraju stanovita modernistička postignuća Drugog vatikanskog koncila kako to čine Kaptol i današnji Glas Koncila, nema nikakvu antitotalitarističku legitimaciju.

Upravo suprotno, njezina otvorena opredijeljenost protiv sekularizma i opčinjenost novcem, vlašću i utjecajem ukazuje na nostalgiju za preddemokratskim vremenima kad su Crkva i njezini pouzdanici, a ne slobodni građani, određivali tko će i kako vladati. (Telegram)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MILENIJUM

MILENIJUM

Komentirano: 30.8.2017. | 20:56

1

nije on kozojeb, to je blaga riječ
uvijek_kontra

uvijek_kontra

Komentirano: 30.8.2017. | 18:02

2

A ko je tebe retardirani kozojebu naučio čitai i pisati? Zalijepi si to slovo na tu majmunsku glavurdu i idi pušiti Karamarku Košiću i ostalim pripadnicima kozojebne organizacije. Zbog takvih konja nekad imam osječaj da smo 90-tih pucali na krivu stranu.
MaksMesar

MaksMesar

Komentirano: 30.8.2017. | 16:07

3

Lijepa aslovna slika s prelijepim slovima...popravljate se..rekao sam ja davno da je Jerko pritajeni hdzovac

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

Ne žele amerikanizaciju

Evo što jedna Srpkinja misli o Valentinovu

14.2.2018. | 11:11
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
Danas je Valentinovo, sjećanje na katoličkog 22-godišnjeg biskupa Valentina koji je stotinjak kilometara daleko od Rima, počeo uredovati 197. godine nakon Kristova rođenja. A što o tome blagdanu misli jedna Srpkinja, pogledajte u video prilogu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

Mada je promjenio dlaku, ostao je Vučić

Kolinda prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže

5.2.2018. | 0:01
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
'Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće', kao da je bilo jučer, grmio je Aleksandar. Veliki Srbin.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sele iz Hrvatske jer im se u njoj gadi

I Slavonci

Sele iz Hrvatske jer im se u njoj gadi

4.2.2018. | 23:30
Ljudi više ne odlaze iz zemlje jer su bez posla, jer im je egzistencija ugrožena, nego odlaze jer im se zgadila sva atmosfera u zemlji, jer je više ne mogu podnijeti, jer ne žele da im u takvoj gadljivoj atmosferi odrastaju djeca, jer u takvoj gadljivoj atmosferi ne vide i ne žel
Ljudi više ne odlaze iz zemlje jer su bez posla, jer im je egzistencija ugrožena, nego odlaze jer im se zgadila sva atmosfera u zemlji, jer je više ne mogu podnijeti, jer ne žele da im u takvoj gadljivoj atmosferi odrastaju djeca, jer u takvoj gadljivoj atmosferi ne vide i ne žel
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Frljić napao desničare kao Hitler Židove?

Dehumanizacija neistomišljenika?

Je li Frljić napao desničare kao Hitler Židove?

21.1.2018. | 17:20
Mogu istaknuti samo pokojnog Stipu Šuvara koji je zadržao svoju političku i ljudsku konzistenciju i u vremenima kad ga je premlatilo hrvatsko domoljublje u liku časnika Hrvatske vojske Tihomira Oreškovića. Među intelektualnom elitom izdvojio bih Viktora Ivančića jer ima rijetku d
Mogu istaknuti samo pokojnog Stipu Šuvara koji je zadržao svoju političku i ljudsku konzistenciju i u vremenima kad ga je premlatilo hrvatsko domoljublje u liku časnika Hrvatske vojske Tihomira Oreškovića. Među intelektualnom elitom izdvojio bih Viktora Ivančića jer ima rijetku d
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina želi savjetovati Srbe kako do novca iz fondove EU

Ekspertima nisu potrebne funkcije

Jakovina želi savjetovati Srbe kako do novca iz fondove EU

18.1.2018. | 20:45
Aspira d.o.o. registrirana je za usluge od igle do lokomotive, no bivši ministar navodno se nudi Srbima za IPARD projekte
Aspira d.o.o. registrirana je za usluge od igle do lokomotive, no bivši ministar navodno se nudi Srbima za IPARD projekte
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Klerikalizam je jedno od najozbiljnijih zala Crkve'

Koga slušati - hrvatski kler ili papu?

'Klerikalizam je jedno od najozbiljnijih zala Crkve'

17.1.2018. | 22:40
Papa se pribojava udaljavanja ljudi od Crkve, a situacija je stvarno kritična jer, ne samo zbog skandala svećenika pedofila koji nisu ni kažnjeni, mnogi vjernici prestaju odlaziti u crkve, a već i crkve pale.
Papa se pribojava udaljavanja ljudi od Crkve, a situacija je stvarno kritična jer, ne samo zbog skandala svećenika pedofila koji nisu ni kažnjeni, mnogi vjernici prestaju odlaziti u crkve, a već i crkve pale.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Drago Pilsel optužio Kolindu Grabar Kitarović za plagijat

Uoči utakmice s Islandom

Drago Pilsel optužio Kolindu Grabar Kitarović za plagijat

14.1.2018. | 23:00
U nedjelju, nekoliko sati uoči utakmice Hrvatska i Islanda, na Facebooku, Pilsel je objavio status "Nije dobro plagirati velikane!"
U nedjelju, nekoliko sati uoči utakmice Hrvatska i Islanda, na Facebooku, Pilsel je objavio status "Nije dobro plagirati velikane!"
SBplus.hr, Slavonski Brod : I mi konja za trku imamo

Brođanka na čelu televizije

I mi konja za trku imamo

11.1.2018. | 20:00
Prvi put se Ksenija Abramović u javnosti istaknula 2013. godine kao dio inicijative za referendum o ustavnoj definiciji braka.
Prvi put se Ksenija Abramović u javnosti istaknula 2013. godine kao dio inicijative za referendum o ustavnoj definiciji braka.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zemlja bez medijske i novinarske slobode

Cilj je postići jednoumlje u svemu

Zemlja bez medijske i novinarske slobode

10.1.2018. | 19:35
Ako slučaj poput onog kada je Ante Prkačin izjavio kako Stipu Mesića „treba javno objesiti“, stigne do Vijeća za elektroničke medije, onda to tijelo zaključi kako taj govor „nije u suprotnosti“ sa Zakonom o elektroničkim medijima.
Ako slučaj poput onog kada je Ante Prkačin izjavio kako Stipu Mesića „treba javno objesiti“, stigne do Vijeća za elektroničke medije, onda to tijelo zaključi kako taj govor „nije u suprotnosti“ sa Zakonom o elektroničkim medijima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka Slavica: 'Svijet bi se trebao stidjeti Afrike'

Žive kao prije Kristova rođenja

Brođanka Slavica: 'Svijet bi se trebao stidjeti Afrike'

7.1.2018. | 0:01
Tamo je teže pogledom naći komadić divljine nego obrađeni dio. Svakome tko misli da su Afrikanci lijeni postavila bi pitanje - a tko je onda obradio svu ovu zemlju?
Tamo je teže pogledom naći komadić divljine nego obrađeni dio. Svakome tko misli da su Afrikanci lijeni postavila bi pitanje - a tko je onda obradio svu ovu zemlju?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pamtit ćemo njihove izjave - ne po dobrome

Top lista ljigista:

Pamtit ćemo njihove izjave - ne po dobrome

1.1.2018. | 14:00
Grabežljivi predatori, uz pomoć politike i novca, zauzimaju radna mjesta, građevinske terene, mjesto pod suncem, a skromni i normalni ljudi, kojima ne trebaju "veze” "poznanstva” i "žnjore” bježe van. Zašto? Zašto što u zemlji s ovakvom elitom mogu napredovati samo ljudi poput nj
Grabežljivi predatori, uz pomoć politike i novca, zauzimaju radna mjesta, građevinske terene, mjesto pod suncem, a skromni i normalni ljudi, kojima ne trebaju "veze” "poznanstva” i "žnjore” bježe van. Zašto? Zašto što u zemlji s ovakvom elitom mogu napredovati samo ljudi poput nj
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuđman htio omastiti državotvorni brk u Bosni i Hercegovini

Ivan Lovrenović:

Tuđman htio omastiti državotvorni brk u Bosni i Hercegovini

28.12.2017. | 23:15
"Koja bi se to država na svijetu odrekla četiri profesionalne brigade iz redova vlastitog naroda raspoređene na strateškim točkama u drugoj zemlji?"
"Koja bi se to država na svijetu odrekla četiri profesionalne brigade iz redova vlastitog naroda raspoređene na strateškim točkama u drugoj zemlji?"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Košić o 'pederima'

Papa o izbjeglicama

Košić o 'pederima'

25.12.2017. | 14:15
Dok papa priča o patnji izbjeglica, biskup Košić je iskoristio blagdane za napad na gejeve U homiliji na polnoćki govorio je i o "takozvanom razvijenom Zapadu"
Dok papa priča o patnji izbjeglica, biskup Košić je iskoristio blagdane za napad na gejeve U homiliji na polnoćki govorio je i o "takozvanom razvijenom Zapadu"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Crkva se obračunava s onim tko ne dijeli njezin svjetonazor

Iz božićnih poruka je jasno

Crkva se obračunava s onim tko ne dijeli njezin svjetonazor

24.12.2017. | 10:15
Crkva, ni desnica, neće se smiriti sve dok ne obračunaju i s posljednjim oponentnom ili osobom koja ne dijeli njihov sustav vrijednosti i porijeklo.
Crkva, ni desnica, neće se smiriti sve dok ne obračunaju i s posljednjim oponentnom ili osobom koja ne dijeli njihov sustav vrijednosti i porijeklo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nezakonito dijete, manjinac, izbjeglica, heretik, Isus Krist

Subotnja matineja

Nezakonito dijete, manjinac, izbjeglica, heretik, Isus Krist

24.12.2017. | 0:01
Da je Josip ostavio Mariju, Isus bi se rodio kao kopile. Biti kopile u socijalnom je smislu tokom dvije tisuće godina bilo isto što i ne biti sin, ne biti budući muž, ne biti čovjek. Zato je, možda, ispravno o Isusu govoriti i misliti kao o kopiletu. Svijetu je on bio to, samo
Da je Josip ostavio Mariju, Isus bi se rodio kao kopile. Biti kopile u socijalnom je smislu tokom dvije tisuće godina bilo isto što i ne biti sin, ne biti budući muž, ne biti čovjek. Zato je, možda, ispravno o Isusu govoriti i misliti kao o kopiletu. Svijetu je on bio to, samo je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgleda, Odjel upravnih poslova MUP neće seliti u Brod Tower

Mada se govorkalo po kuloarima

Izgleda, Odjel upravnih poslova MUP neće seliti u Brod Tower

15.12.2017. | 0:02
Po Slavonskom Brodu se uporno priča da tamošnji MUP seli u nove luksuzne urede; doznajemo da to ipak nije istina. Da su to zaista učinili PU brodsko-posavska plaćala bi pet puta veći najam nego sada
Po Slavonskom Brodu se uporno priča da tamošnji MUP seli u nove luksuzne urede; doznajemo da to ipak nije istina. Da su to zaista učinili PU brodsko-posavska plaćala bi pet puta veći najam nego sada
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru

Iskorak iz 'besklasnog' u klasno društvo

Vlado Prskalo dao vritnjak Stipi Šuvaru

15.12.2017. | 0:01
Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika.
Učenik koji ulazi u ovaj sustav zove se radnik. On će u prvoj godini imati obilježje učenika, ali u drugoj imat će obilježja radnika. Ta obilježja podrazumijevaju zdravstveno osiguranje, radni staž, naknadu za posao. Dakle, sustav će ga prepoznavati sa svim obvezama radnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jerko Zovak je na čelu brodskih ucjenjivača i reketara"

Ivan Rimac putem 7 Dnevno tvrdi

"Jerko Zovak je na čelu brodskih ucjenjivača i reketara"

8.12.2017. | 22:10
Hoće li se napokon itko u ovoj državi pozabaviti i ratnim vojnim putem slavonskobrodskog moćnika Jerka Zovaka. Naime, njegov ratni vojni put je falsificiran, znači lažan, a na tu laž je svoj potpis stavio njegov kum Zdravko Tolić iz Donjih Andrijevaca.
Hoće li se napokon itko u ovoj državi pozabaviti i ratnim vojnim putem slavonskobrodskog moćnika Jerka Zovaka. Naime, njegov ratni vojni put je falsificiran, znači lažan, a na tu laž je svoj potpis stavio njegov kum Zdravko Tolić iz Donjih Andrijevaca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li propao hrvatski nacionalistički projekt?

Gospodarski i demografski slom

Je li propao hrvatski nacionalistički projekt?

20.11.2017. | 8:20
Ove činjenice jasno govore u prilog toga da je projekt nacionalističke Hrvatske temeljito propao, ne ispunivši ništa od inicijalnih obećanja o ekonomskom i demografskom prosperitetu zemlje. No, puka konstatacija ovog stanja neće nas ni na koji način približiti razumijevanju njego
Ove činjenice jasno govore u prilog toga da je projekt nacionalističke Hrvatske temeljito propao, ne ispunivši ništa od inicijalnih obećanja o ekonomskom i demografskom prosperitetu zemlje. No, puka konstatacija ovog stanja neće nas ni na koji način približiti razumijevanju njego
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije moguće ostati isti, a tražiti promjenu zrcalne slike

Licemjerno soljenje pameti

Nije moguće ostati isti, a tražiti promjenu zrcalne slike

19.11.2017. | 16:00
'Glas Kaptola', Ivan Miklenić, eklatantan je primjer ovdašnjeg klerikalnog licemjera. Naime, ono što s pravom traži od hrvatskih političara ne traži od kolega - hrvatskog klera - mada je hrvatsku društveno-političku supstancu oblikovala "Crkva u Hrvata", a ne politička elita.
'Glas Kaptola', Ivan Miklenić, eklatantan je primjer ovdašnjeg klerikalnog licemjera. Naime, ono što s pravom traži od hrvatskih političara ne traži od kolega - hrvatskog klera - mada je hrvatsku društveno-političku supstancu oblikovala "Crkva u Hrvata", a ne politička elita.
SBplus.hr, Slavonski Brod :