/ 30
3424
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Prošlog su vikenda u zagrebačkom parku Zrinjevac, smještenom u samom 'zelenom srcu' hrvatske metropole, održani Dani hrvatskih tržnica, a 'boje' Brodsko-posavske županije branila su dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva - sikirevački „OPG Adam Rakitić" i „OPG Božić" iz Ruščice čiji je plastenik smješten nedaleko od Slavonskog Broda.
Bogatom ponudom povrća (domaći kupus, paprika, bijeli luk, patlidžan,…) Rakitići su u Zagreb donijeli dašak tradicionalne Slavonije. Kao sudionici (i) prijašnjih Sajmova, već su dobro poznati izvan svog kraja po kvalitetnim i dobrim domaćim proizvodima.
- Uzgajamo kupus, špinat, peršin, patlidžan, mahune na 7,5 hektara površine. OPG postoji već dvadeset godina. Najviše svoje proizvode prodajemo na tržnici u Slavonskom Brodu, svake srijede i subote. Interes kupaca je dobar, ljudi znaju kako proizvodimo i cijene naše proizvode. - kazala je Mara Rakitić.
Obitelj Božić, pak, Zagrepčanima, ali i znatiželjnim turistima, predstavila je nesvakidašnje proizvode, novi način uzgoja, ali i inovativan pristup prehrani.
- Na Sajmu smo se predstavili začinskim biljem i mikrozelenjem. Iako dolazimo iz Slavonije koja je poznata po suhomesnatim proizvodima, na našem se štandu nalazila samo zdrava hrana. Svakodnevno pokušavamo novim i zdravim proizvodima poboljšati ishranu kupaca. Na našim je prostorima mikrozelenje relativno nov pojam. Radi se o savršenom proizvodu za ljude koji se žele zdravo hraniti, posebice za majke s malom djecom jer se radi o izvrsnoj ponudi zdravog povrća za mališane koji inače zaziru od 'zelenjave' na svom tanjuru. Naši su proizvodi uzgojeni od ekološkog sjemena i izvrsnog su okusa. Sa samo par listića čovjek može unijeti onoliko vitamina koliko bi unio, primjerice, konzumacijom veće količine brokule. - pojasnili su nam predstavnici OPG-a Božić, potvrdivši kako je i Brođanima sada svježe začinsko bilje i mikrozelenje nadohvat ruke.
Poznato je kako biljke u sebi sadrže razne vitamine, minerale, enzime i ostale mikro-nutrijente dostupne tijekom čitavog rasta biljke, no one su 'najjače' upravo kada kliju jer se u tom trenutku otvaraju njihove tajne rezerve vitamina širokog spektra. Slikovito, biljka u začetku mora dati 'najviše od sebe' kako bi izrasla. OPG Božić, proizvodi i prodaje biljke upravo u tom stadiju rasta kada zalihe nisu potrošene, nego se i dalje nalaze u tek proklijalim stabljikama i listovima.
Osim zdravstvenog aspekta, biljke u svojoj „mini-fazi" rasta, pogodne su i za dekoraciju tanjura, bitno je samo da se mikrozelenje termički ne obrađuje.
- Mikrozelenje dolazi u raznim bojama i okusima, može se kombinirati, uljepšati tanjur na kojem poslužujemo, a ujedno i pružiti veliku dozu instant energija konzumentima. Isto tako, dobar su dodatak salatama, juhama, sendvičima, ribi, mesu, shakeovima ili, jednostavno, kao prilog glavnom jelu. Postoji mikrozelenje za sve, samo ga treba dobro iskombinirati ovisno o tomu je li jelo gorko, slatko, slano ili kiselo. - kazali su nam u obitelji Božić čiji su se najmlađi predstavnici prije nekoliko godina, u plasteniku posvetili istraživanju zdravih načina uzgoja i posebnim kulturama.
OPG-ovi koji su predstavljali Brodsko-posavsku županiju na Sajmu su sudjelovali uz podršku direktora slavonskobrodskog Komunalca, Pere Jelinića i njegove Radne jedinice „Tržnica".
- Bili su to sedmi po redu susreti tržnica u Zagrebu, a ponosni smo što smo ove godine imali čak dva vrlo posebna predstavnika. Njihovo predstavljanje nije bilo samo u komercijalnu svrhu, nego prvenstveno radi ostvarenja kontakta s potencijalnim kupcima. Isto tako, cilj ovakvih dana je vidjeti što OPG-ovi iz cijele Hrvatske nude. Najčešće to nisu uobičajeni proizvodi, a ove godine posebno je zabljesnuo naš OPG Božić iz Ruščice jer su bili jedinstveni u ponudi. Nudili su mikrozelenje koje je široj javnosti još uvijek slabo poznato, ali i svježe te suho začinsko bilje koje je i izgledom, ali i mirisom, bilo veoma primamljivo te atraktivno. Mnogi su gradovi ove godine ostali bez svojih predstavnika jer nemaju takve drugačije i inovativne proizvode, a drugi su se, pak, odlučili na potpuno novi pristup. Tako je Tržnica Pula bila bez izlagača, ali su za prolaznike njihovi predstavnici pripremili fritaju od dvije tisuće kokošjih jaja, četrdeset kilograma kobasica i tartufa. Isto tako, predstavnici Tržnice Petrinja na Jelačić trgu kuhali su grah. - za SBplus djelić atmosfere dočarao je Pero Jelinić, direktor Komunalca, naglasivši kako je oduševljen idejama mladih iz okolice Slavonskog Broda koji će maštovitošću i hrabrim inovacijama zasigurno pronaći svoje mjesto na tržištu i tržnicama, kako Brodsko-posavske županije, tako i čitave Hrvatske.